äppelkaka i långpanna | plommonpaj | äppelkaka långpanna | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | hamburgerbröd utan jäst | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

I ett nummer av Gourmet hittade jag ett recept av Marcus Samuelsson som blev grunden till denna underbara vegetariska rätt. Även om jag spenderat ett år i USA kom jag mig aldrig för att laga mac and cheese på dess hemmaplan. Nedan kommer en lite lyxigare variant av amerikanarnas inhemska succé. Var noga med att inte koka pastan för länge eftersom den skall vara i ugnen tillsammans med såsen och lagas då lite till. Mac 'n' cheese med spetskål och grillad sparris, 4 por t 400 g stora pastasnäckor 8 blad spetskål (kan bytas ut mot grönkål eller savoykål) 3 schalottenlökar 1 finhackad vitlöksklyfta 1 msk vetemjöl 1/2 dl riven parmesan 1/2 dl riven Gruyère 1/2 dl riven lagrad prästost 4 dl mellangrädde 1 dl mjölk (vid behov) 1/2 tsk nyriven muskotnöt (kan uteslutas) 1/2 dl hackad persilja (fryst går bra) 1/2 dl hackad basilika (fryst går bra) 1 dl ströbröd 250 g färsk grön sparris smör till stekning salt och peppar Till garnering Hyvlad parmesan Skölj och strimla kålbladen. Lägg dem i lättsaltat kokande vatten och koka i två min, ta upp och lägg åt sidan. Koka pastan 2 min kortare än anvisningen på paketet. Hacka löken fint och stek på låg värme i smör ca 5 min, tillsätt mjölet mot slutet och rör om ordentligt så att det inte bränner fast. Tillsätt grädde, vitlök samt ost och rör ordentligt. Krydda med muskot, salt och peppar, tillsätt eventuellt mjölk om såsen blir för tjock. Lägg pastan i en ugnsfast form, lägg i kålen och blanda och häll till sist över såsen. Blanda persilja, basilika och ströbröd och strö över. Gratinera i ugn på 200 grader varmluft i 7-10 min, till ströbrödet har fått fin färg. Under tiden pastan är i ugnen, stek sparrisen i smör i grillpanna på medelvärme ca 5 min, salta rikligt. När pastan är klar, toppa med sparrisen och lite hyvlad parmesan.

Källa: christoferskok.blogspot.se

En kreativ lärare har med ett enkelt bygge kunnat visa hur vågor rör sig, till hjälp hade han grillspett och gummibjörnar, kolla filmen här . Hänger du på internet så bör du ha sett barnfyllefilmen Las Palmas , häromdagen var det en yngling som höll på att få lite för mycket innanför västen på en Appelbees, läs här . Marcus Samuelsson forsätter pusha för sitt nya ställe i Harlem, häromdagen var han hos Jimmy Fallon. Ytterligare ett företag har tänkt till och skapat nya produkter att restaurangavfall, läs här . Är du Afghanistan och är kaffesugen så kan du kolla in den här filmen så löser sig det säkert.

Källa: matgalen.blogspot.se

Att kockar gör reklam är väl inget nytt och det är väl de närmaste standard att se årets kock smeka en kyl några veckor efter vinsten, ibland blir det dock lite mycket och här finns en amerikansk lista på de mest pinsamma reklamerna där kändiskockar är inblandade. Sugen på oliver med trött på fyllningarna, med det här lilla redskapet kan du fylla dina oliver med vad du vill. Chip Litherland heter en amerikansk fotograf som tagit några mycket vackra bilder av en jordgubbsskörd, kolla här . Kung Markatta, en av pionjärerna för ekologisk mat i Sverige har just lanserat ett Kravmärkt folköl, pressrelease här . Aldo Sohm, flera gånger utsedd till världens bästa sommelier bjuder på en intervju här . Här ovan hittar du en reklamfilm för Target där vår egen Marcus Samuelsson hoppar in på slutet. Helt klart i sista laget men lite lite tid finns det kvar för att ha chansen att bli årets potatisstjärna på Taffel, rolig tävling med fina priser, läs här och sätt sedan igång.

Källa: matgalen.blogspot.se

Edet drar snart igång med en spännande tävling, att vinna en resa till New York i fyra dagar för två personer. I priset ingår flyg och hotell så klart men även middagar på utvalda restauranger av svenska stjärnkocken Marcus Samuelsson. Dessutom får vinnaren spendera en halvdag iköket på Marcus Samuelssons restaurang Red Rooster och lära sig tips och trix för matlagning av Marcus själv. Tävlingen går ut på att deltagarna ska ge sitt bästa ”Torky-tips”, med andra ord tips på vad som kan göras med Torky-papper, allt från torka diskbänken till använda som kaffefilter. Endast fantasin sätter gränser! Tävlingen drar igång måndagen 5 mars på edet.se Bidraget som få flest antal röster vinner. I väntan på att den tävlingen drar igång har jag fått den stora äran att i samarbete med just Edet lotta ut ett gäng tjusiga Torky on the wall vägghållare, hur praktiskt som helst och dessutom med ny snygg design av Simon & Thomas kolla in alla hållarna här För att tävla behöver du bara lämna en kommentar här nedanför senast söndag 4 mars kl 23.59 Vinnarna presenteras här på bloggen på måndag. Helt plötsligt blev det kul att söla i köket!

Källa: annamittimaten.blogspot.se

I helgen fyllde min pappa 65 år. Det firade vi med en överraskningsdag för honom i Helsingborg och Helsingör. Vi samlades, hela familjen, hos min yngsta lillebror på Brunch (mer om det sen). Mätta och belåtna gav vi oss ut på stan och tog färjan över till Helsingör. Det tar ju bara 20 minuter så det är knappt man hinner dricka upp en öl. Hela familjen (exkl respektive och barn) Tura med Tuborg (gillar retro-kapsylen) Vi besökte Kroborgs slott . Strosade runt, lät barnen springa runt lite och hittade en mysigt fik med gott kaffe där vi vilade benen lite. Vi hade fantastiskt tur med vädret, lite sol, lite moln och lagom varmt. Kronborg slott Grabbar spekulerar Kollade in det mesta.... En god kopp kaffe Favoritmorfar På seneftermiddagen, när vi var tillbaka i Helsingborg, hade vi bokat bord på Kitchen & Table . En relativt nytt restaurangkoncept som Marcus Samuelsson har varit med att ta fram tillsammans med Clarion Hotel. Det finns på ett par platser i Sverige och kommer inom en snar framtid öppnas i fler städer i Sverige och Norge. Tanken är att mixa det Skandinaviska köket med internationella smaker och av det vi åt tycker jag att de har lyckats riktigt bra! Jag åt Southern Crispy belly pork - en långbakad grissida med BBQ sås och en gryta med chorizo, bönor och sötpotatis. Ljuvligt gott! Southern Crispy Pork Belly Oliver trivdes ganska bra på restaurangen Pappas Gös med svamp, rökt sidfläsk, miso, musselchowder och tomat Johans Jerk Caesar med kyckling och stekt ägg Långbakad grissida... ...med god gryta med chorizo, sötpotatis och bönor Tack familjen för en härlig dag. Det blev så bra och pappa blev så gla´!! :)

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Jag är väldigt förtjust i vackra hotel miljöer där man kan hänga, äta och dricka. För några veckor sedan var jag i Helsingborg & åt lunch på Marcus Samuelsson ställe, Kitchen & Table som ligger i Clarion Hotel . Härlig atmosfär & härlig mat. Ett litet tips bara, boka bord :) I'm very fond of the beautiful hotel environments where you can hang out, eat & drink. A few weeks ago I was in Helsingborg & ate lunch at Marcus Samuelsson place, Kitchen & Table located in the Clarion Hotel . Great atmosphere & lovely food. A little tip, book a table :) Gamla detaljer... Härlig hotelbar... Min goda vän Karina har sten koll på Helsingborg :) Surdegsbröd med vispat smör & sallad... Till lunch åt vi en mycket läcker fiskgryta :)

Källa: emmixad.blogspot.se

Äntligen! Sakta men säkert betar jag av bok efter bok. En del tar fortfarande väldigt lång tid att ta sig igenom. Andra går i ett huj. De flesta tar mittemellan. Som jag saknat att riktigt förlora mig i en bok. Den trevliga sysslan gick förlorad när jag började plugga internationella relationer. Då var det enbart kurslitteratur, lexikon och ordböcker som gällde. Trots att det nu gått många år sedan dess har jag haft svårt att få fart på bokslukandet. Visst läser jag fortfarande mycket men det har blivit allt mer bloggar och otaliga artiklar och rapporter jag hittar på nätet istället. Dygnet har som bekant bara tjugofyra timmar så något måst fått stryka på foten. Nu försöker jag råda bot på det. Någon nytta ska jag väl för tusan ha med att jag är utan krävande lönearbete. Alldeles nyligen hände det faktiskt att jag bokstavligt talat förlorade mig i en bok. Oui, Chef! Marcus Samuelsson s bok som jag hade fördelen att få på Bokmässan förra året då jag jobbade för en välkänd bokhandel . Jag är ingen bokrecensent av rang men vill ändå säga ett par ord om Oui, Chef! för den är lite speciell. Marcus och jag är nästan jämnåriga och då han är uppvuxen nära Göteborg, gick på samma gymnasium som syrran, jobbade på Tidbloms, kanske var han till och med där då vi åt middag och firade syrran då hon slutade gymnasiet, och så var han ju tillsammans med stans då mest kända fotomodell (som också hade snyggaste storebrorsan!) och ja, deras mamma hade stans absolut coolaste butik Okej (den där allt var i princip rosa och fullproppad av pennor, suddgummi, klistermärken, Hello Kitty-prylar och gud vet vad) var det kanske det som gjorde att jag fastnade så snabbt. För sen svänger det en del och hur nyfiken jag än är på alla hans spännande smakresor och äventyr så är boken ändå rätt tråkig. Marcus skriver (om det nu verkligen är han eller hans vän Veronica som han tackar för att hon hjälpt honom skriva sin bok) mycket om Sverige, om hans familj och uppväxt och "svenska smaker" följer som en röd tråd genom hela boken. Ändå tycker jag mig sakna Sverige. Förvisso är det kanske inte så konstigt. Ända sedan tonåren har Marcus i princip varit "utomlands" och han kallar själv New York för sitt hem. Om det inte vore för att jag, under flera år, satt som fastklistrad framför Middagstipset varje morgon och föll pladask för den då ivriga, passionerade och glada kock med göteborgsdialekt som lagade mat från en vagn, utomhus, på en gata i New York, så skulle jag troligtvis inte alls ha koll på vem han är och vad han pysslar med. Marcus är väl idag en av Sveriges mest (o)kända kockar. Just för att han rönt stora framgångar utomlands för han har aldrig synts särskilt mycket här hemma, på den alltmer täta "kändiskockscenen". Kanske är det mest på det språkmässiga jag stör mig men vet inte om det beror på en rätt så tarvlig översättning (jag menar, varför Yes, Chef! på originaltitel blir Oui, Chef! på svenska vet jag inte annat än att svenskar överlag anser det franska köket är köket över alla andra kök) eller för att boken helt enkelt är så typisk amerikansk. Men som sagt, berättelsen griper tag i mig och kan inget annat än fortsätta följa hans ord. Som han slitit och jagat sin dröm. Det är inte helt oberörd jag tar mig igenom Marcus 40-åriga liv på en så koncentrerad yta som 322 sidor. Högt och lågt. Lägger ifrån mig boken med två tankar i huvudet. En är övertygelsen om att en tjej inte på långa vägar skulle kunna göra och bete sig som han gjort på vägen. Den andra, vilket snarare är en bekräftelse än en tanke, är den om hur viken av alla "möjliggörare" som finns omkring andra människor och vilken roll de spelar för en persons väg framåt i livet. , vilket Marcus själv poängterar i boken. Helt klart läsvärd! Innan jul var jag på en sista resa till Stockholm med dåvarande jobb och hade turen att vara där precis när Ordfront, Leopard förlag med flera hade sin årliga "garage sale". Böckerna har förvisso några år på nacken och har legat på min "böcker-jag-ska-läsa-lista" men har förblivit olästa. Så, min julklapp till mig själv blev 9 böcker för 180 kr. Det tycker jag var ett överkomligt pris och inte minst så har jag att göra ett tag framöver. Näst ut till läsning är Michael Pollan s Till matens försvar . Trevlig läsning! ***

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

MAGNUS vann!!! Och jag måste bara säga (förlåt min M) att Magnus Samuelsson - jag dansar gärna med dig när som helst!!! Jag gör gärna vad som helst med dig när som helst! Och skulle du vilja göra ett utvik - så kan jag fota - och bilderna kan vi lägga upp på min blogg. Bara ring! ;-) Idag drack jag vitt vin och åt räkor. På jobbet! Och fick åka limousine! Det ni!!! Jag ÄLSKAR musikaler. Det vore en dröm att få vara med i någon nån gång. Helst Mamma Mia... eller kanske en sexy Chicago-roll... eller en bondromantisk och dramatisk roll i Kristina från Duvemåla... eller... eller... eller... ja det finns ju mååånga... Det är trevligt med komplimanger. Men det är så jävla svårt att tro på dom. Spelar det någon roll egentligen om den som säger komplimangen menar det eller ej? Jag kan ju bara suga åt mig och må bra av det och skita i om den är äkta eller ej??? Fast...nee... det kan jag inte. Jag vill vara äkta. Och jag vill att andra ska vara äkta mot mig. Så säg inget till mig som ni inte menar!!! I morgon är det linedance som gäller!!! TOLV timmar linedance! Tjohooo! Ska bli så himla kul! Höftrullningar, skaka axlar, vicka höfter, kicka osv. GÖTT!!! Kommer ha bra ont i kroppen på söndag. Men det är det absolut värt!!! Sen vet jag vart min energi tagit vägen. Min syster har "tagit" den. Jag kan ju inte gärna anklaga henne för stöld - för den har säkert hoppat över frivilligt till henne... men ändå... Jag vill ha den tillbaka. Och kanske kanske att den infinner sig i morgon igen. Under dansen... "Vad roooligt att du gått ner lite - själv har jag ju gått ner massor nu och det ääääär ju såååå enkelt. Vad braaaa att jag inspirerade dig till detta." Jomenvisst hörru du. Jätteroligt att du tar åt dig äran. Kossa! Inga fler kommentarer... Uppiggande...och uppeggande... Klicka här!

Källa: fnissis.blogspot.com

Ryggen!!!! Lustigt nog kändes den åter igen mycket bättre idag när jag vaknade. Jag vet att det inte är så roligt att höra om min rygg, men den har en rätt stor del i mitt liv här. Vad jag kan göra och vad jag inte kan göra!!! Idag hade jag dock lovat Jocke att inte träna eller promenera, eftersom det kommer bli så ofantligt mycket promenader i San Francisco. Även om det kröp i hela mig så gjorde jag faktiskt som han sa, jag har legat på soffan och läst hela förmiddagen. Vid lunch gick jag in till Rebecca och hjälpte henne att förbereda lite för hennes födelsedagskalas. Hon fyller nämligen 51 år idag. För er som inte vet!! Rebecca och hennes man Terry är Jockes vänner, som jag då också lärt känna här under mina besök här. Jocke har känt dem jättelänge, han spelade tydligen med Rebecca på den tiden han spelade trummor. De är i alla fall jättesnälla och Rebecca brukar ta med mig på lite olika saker medans Jocke jobbar. Vilket jag uppskattar väldigt mycket!!! Ikväll har det varit födelsedagskalas hemma hos Rebecca och Terry. Abdul, en indisk kille, har lagat all mat. Indisk alltså. Oj oj oj vad gott det var, trodde jag bokstavligen skulle spricka. Massa goda kryddor av olika slag. MUMS!! Här har vi Abdul, Rebecca, Lauren och Terry. Här har vi Abdul, Maria (Abduls flickvän) och Jocke då. Men honom känner ni väl igen nu. HA!! Eftersom Rebecca älskar att laga mat, köpte vi en kokbok till henne. Med ingen mindre än Marcus Samuelsson, som är svensk kock och lagar eller har lagat mat åt President Obama. Inte dåligt det. Puss och kram!!!

Källa: miasla.blogspot.com

Foto: Anders Hansson På min födelsedag överraskade maken mig med en fritös. Jag har aldrig haft någon förut och ingen i familjen heller, så jag har liksom ingen koll på hur man gör, mer än att jag sett hur de friterad pommes när man köper hamburgare. Så jag skred till verket och googlade de bästa pommes fritesen. Jag skar jämnstora stavar, kokade dem i vatten med ättika, de fick vila sina tjugo minuter, sedan friterade jag i 140 grader, och till sist i 180 grader. De blev gyllenbruna och fina, smakade himmelskt men var alldeles mjuka :( Det är alltså inte så enkelt att fritera som jag trodde. Jag provade sedan att fritera sötpotatis. Samma sak här; himmelskt goda men mjuka. HUR får man dem krispiga? Nåja, skam den som ger sig. Maken önskade fish and chips och på koket.se hittade jag ett recept av Marcus Samuelsson. Jag insåg mina begränsningar och köpte frysta pommes att fritera på slutet, för fisken skulle nog vara min stora utmaning. Så rätt jag fick! Första omgången fastnade i botten på frityrkorgen, fisken trillade ur sitt frityrsmetsskal. Det var allt annat än vackert. Jag var på väg att ge upp där, men familjen hejade på mig att fortsätta. Så tredje omgången fick jag till det, och de tre bitarna (som du ser på bilden) blev riktigt fina. Efter det var frityrsmeten slut?!? Det skulle ju räcka till 600 gram? Nåja, jag får fortsätta öva helt enkelt. Här skriver jag ner de mängder som angavs i grundreceptet, men jag tänker att jag nästa gång gör 1½ gång frityrsmeten till 600 g fisk för att vara på den säkra sidan. Förresten: Jag har läst mig till att man ska sila av sin frityrolja genom melittafilter mellan gångerna. Det fungerar överhuvudtaget inte alls. Efter 1-2 dl slutar det rinna igenom. Någon som kan ge mig ett bra tips? Fish and chips 4 portioner 600 g filé av vit fast fisk, skuren i 12 ungefär lika stora bitar (jag använde torsk) Fryst pommes där det står på förpackningen att du kan fritera den. Frityrsmet 1 tsk bakpulver 1 msk maizena 2 dl vetemjöl saften av två limefrukter 1 dl öl 2 dillkvistar salt och peppar 3 dl olja till fritering Till servering tidningspapper om du vill citronklyftor aioli / remouladsås / majonäs / ketchup Gör så här Blanda nästan allt vetemjöl (ta undan lite att vända fiskbitarna i), maizena och bakpulver i en skål. Finhacka dillen och blanda med öl och limesaft. Häll försiktigt ner ölblandningen i mjölblandningen. Salta och peppra. Rör om och låt svälla i 20 minuter innan fritering. Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter eller i en fritös. Vänd varje fiskbit först i mjöl och sedan i smeten. Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter. Lägg på hushållspapper att rinna av. Fritera pommes fritesen i den värme och den tid som står på förpackningen. Salta och rör om. Servera, helst i en strut av tidningspapper, eller på en tallrik, tillsammans med aioli och citron. Mina kommentarer: Frityrsmeten blev nästan för syrlig för min smak. Jag tror jag nöjer mig med 1 lime nästa gång. Och så tänker jag göra mer smet så att det räcker till all fisk. Men i övrigt blev den fantastiskt god och krispig!

Källa: ingenrotmos.blogspot.se

I helgen fyllde min pappa 65 år. Det firade vi med en överraskningsdag för honom i Helsingborg och Helsingör. Vi samlades, hela familjen, hos min yngsta lillebror på Brunch (mer om det sen). Mätta och belåtna gav vi oss ut på stan och tog färjan över till Helsingör. Det tar ju bara 20 minuter så det är knappt man hinner dricka upp en öl. Hela familjen (exkl respektive och barn) Tura med Tuborg (gillar retro-kapsylen) Vi besökte Kroborgs slott . Strosade runt, lät barnen springa runt lite och hittade en mysigt fik med gott kaffe där vi vilade benen lite. Vi hade fantastiskt tur med vädret, lite sol, lite moln och lagom varmt. Kronborg slott Grabbar spekulerar Kollade in det mesta.... En god kopp kaffe Favoritmorfar På seneftermiddagen, när vi var tillbaka i Helsingborg, hade vi bokat bord på Kitchen & Table . En relativt nytt restaurangkoncept som Marcus Samuelsson har varit med att ta fram tillsammans med Clarion Hotel. Det finns på ett par platser i Sverige och kommer inom en snar framtid öppnas i fler städer i Sverige och Norge. Tanken är att mixa det Skandinaviska köket med internationella smaker och av det vi åt tycker jag att de har lyckats riktigt bra! Jag åt Southern Crispy belly pork - en långbakad grissida med BBQ sås och en gryta med chorizo, bönor och sötpotatis. Ljuvligt gott! Southern Crispy Pork Belly Oliver trivdes ganska bra på restaurangen Pappas Gös med svamp, rökt sidfläsk, miso, musselchowder och tomat Johans Jerk Caesar med kyckling och stekt ägg Långbakad grissida... ...med god gryta med chorizo, sötpotatis och bönor Tack familjen för en härlig dag. Det blev så bra och pappa blev så gla´!! :)

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Denna gjorde jag i förra veckan. Det är ett alternativ till Clawe Slaw. Det är Marcus Samuelsson som står bakom receptet, jag har bara översatt det. Själv hoppade jag över tahinipasta. 1/2 tsk kummin 2 msk naturell yoghurt 2 msk tahini pasta 1 msk citron juice 1 liten pressad klyfta vitlök salt och peppar Stammen av en broccoli 1/4 huvud röd kålhuvud 1 morot 2 msk persilja 1 tsk sesamfrön Blanda en dressing av kummin, yoghurt, tahinipasta, citron och vitlök. Skala stammen av en broccoli och skiva den tunt, skiva moroten och kålhuvudet på samma sätt. Blanda i skål, häll över dressingen, persilja och sesamfrön.

Källa: annikasbakeryhouse.blogspot.com

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2021 ® v3 - Kontakt