äppelkaka i långpanna | plommonpaj | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept | kebabsås | äppelmos utan askorbinsyra | vaniljmuffins
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Äppelträrökt kittost skapad av Löfsta gårdsmejeri, Husmor Lisa & Andreas Hedlund vann tävlingen Matverk Uppland Det blev mycket mathantverk de senaste veckorna. Kurs i grönsaksinläggningar på Eldrimner i Östersund, spännande mathantverksdag med Ulrika Brydling som lagade mat på våra produkter på Granby gård förra veckan och så nu tävlingen Matverk ! Som vi gick och vann. Efter att jag och Andreas Hedlund har experimenterat med att direktröka produkter i konvektionsugnen med flisor på gammaldags äppelträd från Husmor Lisas trädgård, röktes Marie Backrud-Ivgrens röda Klara till en vinnarost. Det här var ett kreativt teamwork av producent, kock & odlare/förädlare, precis i tävlingen Matverks anda. Nu blir vår kittost Upplands kronjuvel. Juryn som bland annat bestod av Landshövding Peter Egardt i Uppsala och kocken Ulrika Brydling var tydligen eniga om att osten var en vinnare och i januari blir det riksfinal. På fredag bär det av till Uppsala och ta emot priset ur Landshövdingens hand, på Bondens egen Marknad. Se artikel i UNT här: http://www.unt.se/uppsala/matfinalister-utsags-1981083.aspx Efter succén med de äppelträrökta miniburgarna på Lundkovallkött vid Årets kock semifinal i Uppsala hade jag och Marie på Löfsta diskuterat vad vi kunde röka. Vi sa det nästan precis samtidigt - rökt kittost!! Marie visste att kittosten Röd Klara drar åt sig smaker väldigt bra, sagt och gjort - Rökt Röd Klara har sett dagens ljus! Rökt ost är en vanlig delikatess i Italien och jag har använt det mycket i matlagningen. Men det finns knappast i Sverige – trots att rökning är en av våra nordiska traditionella konserveringsmetoder. Här behövs fler rökta ostar helt enkelt.  Andreas hos mig och röker Genom att röka direkt i konvektionsugnen så blir det direktkontakt med råvaran, så mycket godare, Andreas metod. Andreas hade ju varit i mitt kök och vi hade rökt olja med mina äppelträd. När jag gick Andreas kurs så nämnde han att äppelträ var det bästa att röka med och då hade just min far & professor emeritus vid SLU hade varit där och klippt träden.. Andreas fick med sig en påse flis till Stadshuset där han rökt röding. Äppelträ är verkligen det bästa då smaken blir mild och fin. Så nu ska rökas ost, på fredag ska osten säljas. Priset delas ut på Bondens egen Marknad i Uppsala kl 14.30 av Landshövdingen nu på fredag den 30 november. Produkten ska ingå i en matkasse från Middax och demonstreras på ett antal butiker i Uppland. Vi tävlade också med min grönkålspesto på Port Löfsta och en snabbrätt på Husmors rotselleri och getkött - ett kött som inte tas tillvara på trots alla getter i sverige. Rätten hette GET & ROT. Om Löfsta Gårdsmejeri Marie Backrud Ivgren bytte karriär för ca 6 år sedan, från en forskarkarriär i rymdfysik till att starta Löfsta Gårdsmejeri. På Löfsta Säteri, beläget i Vallentuna, finns idag ett hundratal getter och 15 jerseykor. Av mjölken ystas ostar av alla de slag. Många prisbelönta med bl a två SM-guld i pressad hårdost 2011 och 2012. I mejeriet kärnas även smör på traditionellt sätt. De flesta ostarna levereras till restauranger men det finns även en gårdsbutik man kan besöka. Om Husmor Lisa Husmor Lisa driver en plats för naturlig odling, förädling och matlagning i sitt hem på Resarö, Vaxholm i Stockholm skärgård. Husmor Lisa säljer handgjorda matprodukter baserade på gammaldags inläggningsmetoder samt catering baserad på lokala skärgårdsprodukter. Hemma i villan från 1905 vid vattnet hålls också exklusiva restaurangsittningar och kurser i husmors-matlagning. Husmor Lisa är officiell blogg för Årets kock 2013, började blogga 2009 med sikte på att byta karriär till mat & odling samt driver Bondens egen Marknad i Skärgården. Om Andreas Hedlund Andreas Hedlund vann Årets kock 2002 med en skolmatsrätt och har arbetat på många kända krogar bland annat Oaxen och Pontus. Han driver numera Stadshusrestauranger och är därmed i år också gastronomiskt ansvarig för Nobelfesten. Han bedriver också utbildningar och kurser, bland annat för skolmatspersonal och kockar på Restaurangakademin.

Källa: husmorlisa.blogspot.se

Jag har sagt det förut, men jag säger det igen. Jag har världens bästa granne! Det kan inte bli bättre när det ringer på dörren och grannen sträcker fram 1,5 kilo älgkött. Inte illa alltså. Fick en fin kokbok med en massa recept på viltkött julklapp...av en annan granne faktiskt(!) Tänkte att det passade ypperligt att testa ett recept ur denna nu. Boken heter förresten Laga Vilt från skog & Sjö Av Carina och Ulrika Brydling. Älggryta ca 4 portioner ca 800 g älggrytbitar 200 g rökt fläsk på bit 5 dl kalvbuljong 2 palsternackor 2 morötter 4 vitlöksklyftor 4 lagerblad 1 tsk torkad timjan 50 cl rött vin 1 dl torkade trattkantareller 1 dl syltlök smör salt och nymald svartpeppar Tärna fläsket i 1 x 1 cm stora bitar. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Bryn älggrytbitarna och fläsket i lite smör i en gjutjärnsgryta. Tillsätt buljongen, koka upp och skumma av. Tillsätt nu rotfrukter, vitlök, lagerblad, torkad timjan och rött vin. låt allt sjuda på svag värme under lock i ca 1 timme. Tillsätt svamp och syltlökar och sjud ytterliggare ca 30 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. Vill du inte ha rinnig vätska, red med lite mjöl.

Källa: mat365.blogspot.se

Vissa favoriter återkommer då och då på matbordet, som den här festliga rätten med lamm och sötpotatissallad! Smakerna är många och goda! Lammkotletterna blir dessutom extra goda eftersom de kommer från hagarna i Hälsingland! Receptet kommer från Tasteline , komponerat av Carina Brydling. Recept 600 g lammkotletter 1 msk paprikapulver 2 msk kumminfrön 2 st vitlöksklyftor olivolja salt och peppar Mortla paprikapulver kummin och vitlöksklyftor i ca 2 msk olivolja. Gnid in lammet med kryddorna och låt stå och marinera under tiden salladen förbereds. Stek när salladen börjar bli klar i en varm stekpanna med olja o smör, eller grilla köttet om du har möjlighet. Sötpotatissallad: 2 st sötpotatis 1 st rödlök 100 g Haricots verts 2 st färska fikon 1 st apelsin färsk chili, 1/4 dels 1 äggula 1 msk dijonsenap 1 msk vitvinsvinäger 1,5 dl rapsolja salt peppar blandad sallad 1 kruka koriander Skala och koka sötpotatisen och haricots vertsen i saltat vatten. Gör majonäsen under tiden. Blanda äggula, senap och vinäger. Droppa försiktigt i oljan under vispning (eller använd stavmixern) tills det tjocknar. blanda i rivet skal av apelsin och finhackad chili. Smaka av med salt och peppar. Låt potatis och haricotsvertsen svalna något under tiden du skivar rödlök samt filéar apelsinen. Tärna sedan sötpotatisen grovt och blanda ner allt i majonäsen. Lägg en bädd av sallad och koriander underst på ett fat och klicka sedan på potatissalladen. Lägg på fikonen skurna i klyftor.

Källa: restermedgaster.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 4 st mandelpotatis , Stora 1 st vitlök(ar) , hel och färsk smör kallpressad rapsolja 1 st ripa, flådd och urtagen smör , till stekning och ugnsbakning 200 gram rimmat sidfläsk , tärnat 1 st äpple(n), röda 2 st karljohansvamp , färsk och rensad 1 dl kantareller , färska 1 kruka(or) rosmarin flingsalt nymald svartpeppar Skysås 1 st gul lök(ar) , skalad 2 st vitlöksklyfta(or) , skalade smör 1 tsk timjan 4 dl äppelmust 3 msk svampbuljong 2 dl grädde maizena 2 tsk dijonsenap salt och svartpeppar Tillagning Ugnsstekt ripa: 1. Sätt ugnen på 200°. Dela potatisen och lägg dem på stekplåten tillsammans med grovt delad vitlök. 2. Strö på salt och droppa på rapsolja. 3. Ställ in i ugnen och baka/rosta potatis och vitlök ca 20 minuter. 4. Skär ut bröst och lår på ripan, salta och peppra. 5. Bryn bitarna hastigt i het panna tillsammans med lite smör. 6. Lägg ripbitarna på stekplåten med potatisen och vitlöken. 7. Tillsätt sidfläsk, grova bitar av äpple, grovt skuren karljohanssvamp, kantareller och rosmarinkvistar. 8. Hyvla över smör och strö på lite flingsalt. 9. Sänk ugnen till 150° och stek allt i 12–15 min. 10. Ripbrösten ska ha en innertemperatur på 50–52° (kolla med digitaltermometer). 11. Låt vila några minuter under folie och servera allt direkt ur plåten tillsammans med äppel- och dijonsenapssky. Äppel- och dijonsenapssky: 1. Hacka lök och vitlök. 2. Svetta lök och vitlök i lite smör. 3. Tillsätt timjan, äppelmust, svampbuljong och grädde. 4. Låt allt koka ihop i några minuter. 5. Sila och red av med maizena. 6. Tillsätt dijonsenap och mixa såsen slät med hjälp av stavmixer. Salta och peppra. Ur Boken: Laga vilt från skog & sjö Recept: Carina & Ulrika Brydling Foto Helén Pe

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Jordärtskockssoppa 3 dl vatten 1 burk(ar) grönsaksbuljong ca 5 dl 0,5 msk lantbuljong salt och svartpeppar 2 dl Creme fraiche 6 dl äppelmust 0,5 st gul lök(ar) 400 gram jordärtskockor 1 st vitlöksklyfta(or) 1 msk timjan 2 msk rapsolja Tillbehör 1 förpackning tinat bröd 1 paket bacon Tillagning 1. Värm ugnen enligt brödförpackningens anvisning. 2. Jordärtskockssoppa: Skala och grovhacka jordärtskockor, lök och vitlök. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs alltsammans med timjan utan att det tar färg. Tillsätt äppelmust, färdig grönsaksbuljong, vatten och ½-1 msk buljong/ fond och låt sjuda i ca 20 min. 3. Tillbehör: Skär bacon i strimlor och fräs det i en varm panna utan fett så att det blir knaprigt. 4. Värm brödet enligt anvisning på förpackningen. 5. Jordärtskockssoppa: Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Mixa i creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med lite knaprigt bacon och servera med varmt bröd. Recept: Ulrika Brydling Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 627 kcal, 14 g protein, 33 g fett, 72 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Färs 1 tsk salt 0,5 dl vatten olivolja 500 gram hönsfärs 1 tsk spiskummin, malen 1 tsk chilipeppar Salsa salt 1 nypa(or) spiskummin, malen 0,5 kruka(or) koriander 0,5 msk olivolja 1 nypa(or) chilipeppar 2 st avokado 0,5 ask cocktailtomat(er) saft från en pressad citron 0,5 knippa(en) salladslök(ar) Tillbehör 1,5 dl gräddfil 1 påse tortilla chips 1 burk(ar) majskorn 0,5 st salladshuvud 0,5 st gurka Tillagning 1. Salsa: Hacka tomat, urgröpt avokado och lök. Blanda samman med citronsaft samt chili, spiskummin och olja. Smaka av med salt. Gillar du koriander hacka i det i slutet. 2. Tillbehör: Skölj och grovhacka sallad och skölj och tärna gurka. Lägg upp alla tillbehör i skålar. 3. Färs: Fräs färsen i oljan i en varm stekpanna. Fördela färsen ordentligt med en visp. Tillsätt kryddor och vatten och låt det småputtra några minuter. Mumsa med tortillachips och alla goda tillbehör. Recept: Ulrika Brydling Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 700 kcal, 35 g protein, 39 g fett, 50 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Biffar 500 gram hönsfärs 200 gram kokt pressad potatis 2 st små gula lökar 1 st vitlöksklyfta(or) 1 tsk spiskummin, malen 1 tsk oregano 1 tsk timjan 1 tsk rosmarin 1 tsk salt olivolja , till stekning Rostade rotfrukter 400 gram potatis(ar) 200 gram morötter 100 gram kålrot 100 gram rotselleri 0,5 tsk timjan 1 msk olivolja salt och svartpeppar Tzatziki 0,5 st gurka salt 300 gram turkisk yoghurt 1 st finrivet skal från en citron 1 st vitlöksklyfta(or) svartpeppar, malen Tillbehör 0,5 st salladshuvud, strimlat Tillagning 1. Förberedelser: Skala och koka potatisen till biffarna om du inte redan har färdigkokt. 2. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200 grader. 3. Skala och skär potatis och rotfrukter i grova bitar. Lägg på en plåt och ringla på rikligt med olja och blanda om. Salta, peppra och strö på timjan. Rosta i ugn tills rotfrukterna är gyllene och mjuka, ca 40 min. 4. Tzatziki: Skölj och riv gurkan och lägg i en bunke. Strö över lite salt och låt dra. 5. Hönsfärsbiffar: Skala och riv lök och vitlök på ett rivjärn. 6. Blanda ihop pressad potatis, lök, vitlök, spiskummin, oregano, timjan, rosmarin och salt i en bunke. Tillsätt hönsfärsen och blanda till en jämn smet. Forma 8 biffar. 7. Hetta upp en stekpanna med olja och stek biffarna gyllenbruna på båda sidor på medelhög värme. Sänk sedan värmen och låt de bli klara i pannan. 8. Tzatziki: Pressa ur all vätska från gurkan och blanda ihop med yoghurt. Skala och riv citronskal och vitlök och blanda i. Smaka av med lite salt och peppar. Servera dina hönsfärsbiffar med rostade rotfrukter, tzatziki och sköljd och strimlad sallad. Recept: Ulrika Brydling Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 469 kcal, 33 g protein, 20 g fett, 36 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Gryta 2 st gul lök(ar) 0,5 st purjolök(ar) 1 klyfta(or) vitlök(ar) 2 st paprika 1 msk rapsolja 2,5 dl hönsbuljong 100 ml kokosmjölk 1 dl koncentrerad ananas- och apelsinjuice 1 tsk sambal oelek 1 msk tomatpuré skal och saft från 1 lime 300 gram hönsbröstfilé sous vide salt och svartpeppar Tillbehör 4 port ris Tillagning 1. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen. 2. Gryta: Skala och grovhacka lök, purjolök och vitlök. Skölj och skär paprika i bitar. Fräs allting lätt i en stor kastrull i oljan. 3. Tillsätt hönsbuljong, kokosmjölk, juice, sambal oelek, tomatpuré och limeskal och saft. Låt allt koka ihop. 4. Tärna hönsköttet och lägg i grytan. Värm upp på nytt och smaka av med salt och peppar. Servera grytan med ris. Recept: Ulrika Brydling Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 463 kcal, 34 g protein, 16 g fett, 41 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

Lilla I älskar korv i alla former. Däremot är hon inte så förtjust i soppa. Men, men, den här soppan slank ned i alla fall, och dessutom alla grönsaker som mormor petade i. I synnerhet som det hägrade pannkakor som efterrätt! Soppan är god som den är, men blir ännu godare med en klick smetana eller turkisk yoghurt som bryter av med lite syrlighet. Observera att alla mängder avser färdigskalade, ansade och urkärnade rötter och grönsaker. Mängderna är inte huggna i sten, utan kan sinsemellan bytas bara det blir ungefär samma mängd i slutändan. Det är en STOR sats, så julklappsgrytan åkte fram igen. Vi har nämligen varit storfamilj några veckor pga lägenhetsrenovering, och då blir det lite större satser än vanligt. Självklart går receptet att halvera om man önskar det. Försök få tag på en kvalitetskorv med hög kötthalt och så få tillsatser som möjligt. Jag använde också en härlig, färsk, ekologisk oxfond från Ulrika Brydling. Finns också grönsaksfond och kycklingfond i samma serie. Fonderna är perfekta till soppor och grytor, men kan förstås ersättas av buljongtärningar av bra kvalitet om man inte har tillgång till just de här fonderna eller inte har tid och ork att göra egen buljong. Så här gjorde jag min soppa som blev väldigt mustig och god i smaken: 400 g korv av bra kvalitet - eventuellt chorizo av något slag 300 g morötter 180 g persiljerot 165 g kålrot 110 g rotselleri 1 medelstor zucchini - ca 365 g 1 medelstor gul paprika - ca 125 g 1 medelstor röd paprika - ca 125 g 5 vitlöksklyftor 500 g färsk oxfond - alternativt egenkokt buljong eller gjord med tärningar av bra kvalitet 1 tetra passerade tomater - 500 g 5 dl vatten 1 dl mild ajvar relish 1 köttbuljongtärning - Kung Markatta ca 100 g frysta små ärtor olivolja/rapsolja till stekning några kvarnvarv salt och svartpeppar hackad persilja att toppa med Skala och tärna rotsakerna, klyv, kärna ur och tärna paprikorna, tärna zucchinin, skala och flisa vitlöken, och flå och tärna korven. Hetta upp en blandning av olivolja och rapsolja i en STOR gryta, och fräs rotsaker, vitlök och korv under omrörning så det blir lätt brynt. Tillsätt oxfond, passerade tomater, vatten, ajvar relish och buljongtärning och låt puttra under lock ungefär en kvart. Tillsätt då även paprika och zucchini samt ärtor och koka ytterligare 5 - 10 minuter, eller tills du får grönsakerna så mjuka som du önskar dem. Smaka av med lite salt och peppar. Jag kan meddela att soppan nästan var ännu godare dag två när vi åt resterna.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Lamm 600 gram lammrygg 1 msk paprikapulver 2 msk kumminfrön 2 st vitlöksklyfta(or) olivolja vitt hushållsnöre salt och peppar Sötpotatissallad 2 st sötpotatis(ar) 1 st röd lök(ar) 100 gram haricots verts 2 st fikon, färska 1 st apelsin(er) 0,25 st röd chilifrukt 1 msk dijonsenap 1 msk vitvinsvinäger 1,5 dl rapsolja salt och peppar blandad sallad koriander Tillagning Lamm 1. Mortla paprikapulver, kummin och vitlök i lite olja. Gnid in lammet med blandningen och låt stå och marinera medan du gör salladen. 2. Grilla på lammet försiktigt (ej för hett) till en innertemperatur på 56 – 58 grader. Låt vila något innan det skärs upp. Sötpotatissallad 3. Skala och koka sötpotatisen i saltat vatten. Låt svalna något medan du gör majonnäsen. Blanda dijonsenap, äggula och vinäger. Droppa försiktigt i oljan under vispning till en tjock konsistens. 4. Salta och peppra samt smaksätt med apelsinskal och chili. Tärna sötpotatisen grovt och vänd ner rödlök, haricot verts och apelsinfiléer i majonnäsen. 5. Riv olika salladssorter grovt och blanda med färsk koriander. 6. Lägg sallad och koriander underst på ett fat och toppa med potatissallad och delade färska fikon. Serveras till lammet. Vinval: 1865 Cabernet Sauvignon, Artnr: 16672 Pris: 119 kr Källa: Carina Brydling, Svenska Kocklandslaget

Källa: tasteline.com

Själv jobbar jag så mycket fram till midsommar så frågan är om jag kommer att få tid att ordna något speciellt att blogga om. Ni får hålla till godo med min gamla MIDSOMMARSPECIAL . Däremot vill jag bjuda på ett recept från Polarbröd på en Midsommartårta som ser helt underbart god ut. Den är gjord på deras nya bröd Glödhoppa . Midsommartårta Receptmakare: Carina Brydling Recept på 1 tårta: 8 st skalade mjöliga potatisar 2 dl crème fraiche ½ dl finhackad gräslök 1 dl finhackad rödlök 1 st finrivet skal av citron ½ dl finhackad dill 4 st stora hela matjessillfiléer salt och nymald svartpeppar Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt den ånga av. Pressa den ”torra” potatisen igenom en potatispress ner i en bunke. Låt svalna. Tillsätt fint hackade matjessillfiléer, gräslök, rödlök, citron och dill. Klicka i crème fraiche och vänd ihop allt till en kräm/fyllning. Smaka av med salt och peppar. Montering och garnering 6 st glödhoppor 1 sats fyllning 400 g pepparrotsfärskost alt naturell smaksatt med färsk pepparrot 2 dl naturell yoghurt, turkisk eller grekisk 1 bunt färsk grön sparris 1 bunt skalad färsk vit sparris ½ st skalad och urkärnad gurka gräslök blandade örter Dela upp och toppa fem av glödhopporna med fyllning. Trava dem ovanpå varandra och avslutamed den sjätte glödhoppan. Lägg tårtan på en bricka. Plasta och lägg en tyngd ovanpå. Låt den stå i ca 2 timmar. Dela och lättkoka sparrisen i saltat vatten. Tärna kålrot och koka den mjuk. Tärna gurkan och skär gräslöken i 2 cm långa ”stavar” Blanda färskost och yoghurt till en jämn smet. Plasta av och stryk tårtan med pepparrotsfärskosten. Garnera med sparris, kålrot, gurka ev mer tärnad matjessill, gräslök och örter. Tips! Om det finns syren, maskros, ringblomma eller kanske gräslöksblomma är det också fint att garnera tårtan med. Polarbröd har ännu en nyhet på brödfronten, nämligen Pumpa , bara så du vet.. Och snälla glöm inte att rösta på mig i min tävling också. HÄR .

Källa: lata-mammans-receptblogg.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2019 ® - Kontakt