äppelkaka i långpanna | plommonpaj | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept | kebabsås | äppelmos utan askorbinsyra | vaniljmuffins
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Lagom till 2:a advents-myset plockade jag fram varsin portionsförpackad bit av den ultimata kladdkakan i julskrud, ur frysen. Det är alltså mitt favoritrecept på denna "svensson"-kaka, som jag förjuligat med lite pepparkakskryddor och paranötter. Här får ni receptet på julgodis nr 2: 150 g smör (riktigt så klart) 3 dl strösocker 1 dl kakao 2 tsk vaniljsocker 2 ägg 2 dl vetemjöl 2 msk pepparkakskryddor (egen blandning eller färdigköpt om du inte är 100 på vad det är för något) 1 dl paranötter eller valnötskärnor Ugnen ska vara på 175 grader. Smält smöret i en rätt så stor kastrull. Ta bort den från värmen och blanda i socker, kakao, vaniljsocker och kryddorna. Rör i ett ägg i taget. Jag brukar använda mig av en slickepott. Allra sist blandar du i mjölet och nötterna. Smaka gärna på smeten. Du kanske vill ha mer julsmak? Eller mindre? Attans i så fall! Kleta ut smeten i en smord springform (En sådandär rund med löstagbar kant) och ställ in kakan i nedre delen av ugnen. Lämna den inte där i mer än 20 minuter. Helst typ 18 och en halv. Den här kladdkakan smakar som bäst när den är kall. Jag har alltid några bitar i frysen. Perfekt att ta fram när Robin kommer på besök. På andra advent fick den sällskap av en klick vispad grädde och lite rocky road-smulor

Källa: emmakmh.blogspot.se

Hel grillad kyckling blir så fantastiskt saftig och god. Man kan ju krydda med vad som helst som man tycker är gott och jag brukar testa lite olika kombinationer. Men den här gången följde jag ett recept jag hittade i tidningen Diné & Dryck. De presenterade kokboken "Paul grillar" av Paul Svensson och bjöd på några recept som smakprov. BBQ-rökt kyckling med fransk dragon 4 portioner 1 kyckling 2 citroner 1 msk salt 1 msk socker olivolja 2 citrongräs svartpeppar 3 kvistar fransk dragon, plockad rökplanka, ceder eller bok Blötlägg plankan. Skala citronerna och putsa bort det vita. Dela citronköttet i bitar och blanda med skalet. Tillsätt salt, socker, svartpeppar och olivolja. Krossa citrongräsen och dela dem på mitten. Fyll kycklingen med citronblandningen och dragon, stick in citrongräsen, salta runtom och bind upp låren. Stick in en digital termometer. Placera fågeln mitt på plankan, plankan på grillgallret och baka med jämn glöd under lock tills kycklingen har en innertemperatur på 63 grader, nära 70 grader vid benen. Servera med en härlig sparrissallad. Mina kommentarer: Jag filéade citronen och skar ner citronköttet. Använde torkad dragon och smorde skinnet med olivolja, salt och peppar. Vi äger ingen rökplanka utan använde rökspån istället. Och grillade på indirekt grill.

Källa: ingenrotmos.blogspot.se

På föreläsningen med Paul Svensson i förra veckan, var det här en av rätterna han lät oss smaka på. Eller inte hela rätten, utan den sotade vitkålen. Hela rätten har Paul tidigare lagat i Gomorron Sverige. Gillar man kål, så gillar man detta. För det är ju kål, och enbart kål. Kål med tillbehör kan man klart kalla det. Paul förespråkar att man ska äta mindre protein, att baconet i den här rätten bara ska vara som tillbehör. Kålen ska alltså ha huvudrollen. Sotad vitkål Vitkålshuvud Smaksatt rapsolja Ramslök Smält smör Sätt in vitkålen i ugnen på 175 grader och låt stå i 3 timmar. Ta bort de yttersta svarta kålbladen och skär i grova bitar. Ringla över rapsolja och smält smör. Strö över flingsalt. Pepparrotskräm 2 dl creme fraiche 4-6 msk färskriven pepparrot Flingsalt & svartpeppar Blanda creme fraiche med riven pepparrot. Börja med 4 msk och smaka av med mer efter hand. Detsamma med salt och peppar. Servera kålen med knaperstekt bacon och pepparrotskräm. I morgon ska jag på utflykt med klassen. Vi ska till Helsingör och Kronborgs slott. Ni vet slottet där Hamlet utspelade sig och som Shakespeare kallade Elsinore. Elsinore som står för Helsingör. Ska bli en mysig dag. Lite kulturellt innan jag går på långledigt. Ja, jag ska faktiskt vara riktigt långledig. Först ett höstlov där jag bara arbetar en dag, på tisdagen då alla lärare i Falkenberg ska till Skolforum i Göteborg. Sedan har jag tagit tjänstledigt en vecka för att få ordning på butiken. Den veckan kan ni nog vänta er fler bilder från Annies Stuga. Leveranser kommer att trilla in lite titt som tätt nu, så spännande! Jag har fått klartecken från Ha en skön kväll!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Canelloni med fänkål och spenat När vi var bjudna hos Westhoff/Svensson fick vi dessa fantastiska Canellonisarna. De var verkligen helt helt underbara, så jag tiggde så klart till mig receptet och inväntade tillfälle att få göra dom själv. Det blev tillfälle när Angeskogsklanen skulle komma på besök. Vi grillade ryggbiff och matchade med sallad och aioli. De blev goda men inte så goda som Monicas... Konstigt det där att allt blir så mycket godare när man blir bjuden, varför är det så? Recept Canelloni 4 pers 300 g färska lasangeplattor (gärna färdigskurna) 1 fänkål 1 påse bladspenat a 150 g (i minsta laget, ta rikligt med spenat) 1msk olivolja 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 100 g parmesanost 4 dl creme fraiche 2 dl mjölk Gör så här: 1. Skär fänkål i fina strimlor och smörstek i ca 2 min. Blanda ner spenaten och smaka av med salt. Låt svalna. 2. Fördela grönsaksfräset i mitten på varje platta och rulla ihop. 3. Lägg rullarna i en smord ugnssäker form. 4. Riv parmesanost och blanda med creme fraiche och mjölk, bred över. Se till att alla rullarna är täckta. 5. Tillaga i mitten av ugnen i 25 min i 200 grader Canellonis direkt från ugnen. Lite sallad till Kram Lottzy

Källa: matlottzy.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 3 st purjolök(ar) 4 st lammytterfilé 3 dl sky , av lamm eller kalv 0,5 dl tryffelbresyr , (hackad tryffel i saltlag) Tryffelolja sherryvinäger maizena , ev 1 st tomat(er) , tunt skivad 3 st morot , med blast, skalade 3 st blekselleristjälk(ar) , skalade 6 st lagerblad 4 kvist(ar) timjan salt och svartpeppar Tillagning Paul Svensson använder lammsky men man kan förenkla genom att ta kalvsky gjord på koncentrerad fond. Laga gärna grönsakerna delvis i förväg och låt sedan temperaturen på lammet styra när rätten är klar. 1. Snitta purjolöken på längden. Lyft av de fyra yttersta bladen på varje purjolök och skölj alltsammans noga. 2. Salta och peppra lammytterfiléerna och bryn eller grilla hastigt runt om. 3. Koka upp skyn med tryffelbresyr. Smaka av med tryffelolja och sherryvinäger och red eventuellt med lite maizena. Lägg i tomatskivorna, smaka av med salt och peppar. Låt dra och sila vid servering. 4. Lägg ut tre purjolöksblad omlott. Lägg på bitar av morötter och blekselleri samt lamm, lagerblad, timjan och späda purjolöksstänger. Rulla ihop och bind ihop hårt med bindgarn. Gör fyra likadana paket. 5. Grilla paketet runt om över direkt glöd tills lammet har en innertemperatur på 56 grader. Ta av och låt paketen vila. 6. Värm upp skyn och öppna paketen. Skär lamm och grönsaker i skivor och slå tryffelsky över hela anrättningen. Toppa eventuellt med lite timjan. Recept: Paul Svensson, foto Jakob Fridholm

Källa: tasteline.com

Jag blev väldigt inspirerad av maten som Paul Svensson lagade till oss i tisdags på örtskolan (läs om tisdagen HÄR ) så med inspiration ifrån hans torskrätt så tillagade jag den här goda rimmade torskryggen som fick sällskap av en krämig ärtstomp. Går givetvis bra med torskfilé också men torskryggen är ju en väldigt fin bit så försök få tag i den. Ingredienser 1 kg torskrygg 1 l vatten 100 g salt salt och peppar 200 g smör ½ påse frysta ekologiska ärtor vatten så det knappt täcker ärtorna salt en scharlottenlök ½ dl creme fraiche ½ dl philadelphiaost en knippa dill lite färsk gräslök salt och peppar 1 pkt bacon Häll upp 1 liter vatten och blanda i saltet, rör om tills saltet har lösts upp. Lägg i torsken så den täcks av vattnet och låt stå ca 10 min. Smält under tiden smöret och låt det brynas, dvs låt det bubbla på rejält några minuter på rätt så hög värme, snurra lite på kastrullen då och då och ställ sedan åt sidan. Ta bort det skum som blir och häll sedan smöret i en ugnsform. Ta upp torsken och torka av den och skär i portionsbitar. Lägg sedan dom över smöret, salta och peppra, försiktigt med saltet dock eftersom fisken dragit åt sig en del genom rimningen. In i ugnen på 125 grader tills fisken fått en temp av ca 44 grader, tar sin lilla tid, typ 30 min, höj ugnen till max 150 grader om du vill att det ska gå lite snabbare. Skär baconet i små bitar och stek på tills dom blivit krispiga, låt rinna av på hushållspapper. Under tiden börjar du med ärtstompen. Hacka löken och fräs på i lite smör i en kastrull någon minut. Tillsätt dom frysta ärtorna och häll i vatten så ärtorna knapps täcks. Koka upp och låt koka ca 4 min. Häll av lite av vattnet och tillsätt creme fraiche, philadelphiaost och örterna. Mixa med en stavmixer tills det blir som en stomp, dvs inte helt slätt. Ställ tillbaka på plattan och krydda med salt och peppar. Håll varm tills fisken är klar och servera sedan med fisken, bacon och lite färsk dill. Häll gärna över smöret som ligger kvar i ugnsformen, det blir mumsigt ;-) Lite smör till gör det hela ännu godare ;-)

Källa: matochodla.blogspot.se

Tänk så många duktiga och företagsamma människor det finns! Evelina Svensson till exempel! Evelina har gjort det där som jag aldrig har lyckats komma till skott med, nämligen att göra en alldeles egen kokbok. Evelina är själv glutenintolerant, och har en familj där det förekommer allergier av olika slag. Att laga mat till familjemiddagarna så att alla tryggt ska kunna njuta av maten har därför varit en utmaning. Men med fantasi och god vilja går det att hitta lösningar, och det har Evelina gjort. I boken delar Evelina med sig av olika recept på frukostmat, lunch- och middagsmat, sötsaker och tillbehör. Inledningsvis finns det också en föredömligt redig och lättläst faktadel som förklarar olika slags allergier, vilka livsmedel som man ska se upp med och tips som underlättar i glutenfriköket. Evelina har själv tagit de fina bilderna och formgivit boken. Bra jobbat Evelina! Boken finns att köpa på Adlibris för 120 kronor. Här hittar du Evelinas blogg.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Här har vi en mjuk kaka som gömmer en härlig vaniljkräm som jag så klart gjort från scratch och med riven mandelmassa.Kan ju inte annat än bli lyckat.Tar lite tid och göra men de var så värt det.Receptet hittade jag hos mästerkocken Ingredienser: 25g jäst för söta degar 100g smör 1/2dl strösocker 1dl kall mjölk 2ägg 5-6dl vetemjöl Fyllning: Vaniljkräm recept hittat du Här ,räcker och halvera receptet på vaniljkrämen 100g mandelmassa 1/2dl strösocker Pensling:Smält smör och 1/2dl strösocker Gör så här: 1.Smula jästen i en bunke.Rör smöret och socker poröst,gärna med visp. 2.Häll den kalla mjölken över jästen och rör om tills jästen löst sig. 3.Tillsätt jästlblandningen smörblandningen tillsammans med äggen. 4.Rör om,och tillsätt nästan allt mjöl.Spara lite mjök till utbakningen. 5.Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant. 6.Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 tim på rumsvarm plats. 7.Gör vaniljkrämen under tiden.Receptet hittar du längre upp. 8.Riv mandelmassan och blanda i den avsvalnade vaniljkrämen. 9.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den tills den blir smidig. 10.Dela degen i 2 delar,kavla ut varje degbit till en rundel ,ca 25cm i diameter. 11.Smörj en form med löstagbar kant med lite smör.Lägg en rundel i formen, fördela fyllningen på degen med inte ända ut till kanten. 12.Lägg den andra rundel ovanpå.Skär med en vass kniv ett rutmönster på övre rundel.Låt kakan jäsa i ca 30minuter. 13.Sätt ugnen på 200grader.Pensla degen med smält smör och strö över socker. 14.Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i ca 20minuter.Öppna inte förrän de har gått över 20minuter annars sjunker kakan i mitten. 15.Låt kakan svalna i formen och sedan kan du ta loss kakan och ställa på galler tills den blir sval. Tips:Godast att äta samma dag,då den fortfarande är frasig utepå. Kram

Källa: smulansbakblogg.blogspot.se

Att skiva mango är något jag alltid tyckt är så oerhört bökigt, men med en sådan här skalare, som de använder i t ex USA o Sydafrika till potatisar och allt möjligt går det riktigt bra. Sedan är det bara att skiva den tunt med samma skalare också; jättesmidigt! Det var kocken Paul Svensson som tipsade om det i Gomorron Sverige .

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Hade pepparkakor kvar i skafferiet som jag vann på Liseberg förra julen blev så sugen så har nu knapprat i min några stycken till mitt smaksatta kaffe. Slank när som ingenting var riktigt mumma ;-) Förresten visste ni detta om pepparkakan? Info från wikipedia: En pepparkaka är en sorts tunn, spröd kaka som får sin kryddiga smak av kanel, kardemumma, ingefära ochkryddnejlikor. På 1400-talet var peppar en ingrediens i pepparkakor, vilket man kan läsa på noteringar frånVadstena kloster. Pepparkakor brukar förknippas med jul och lucia. Den 9 december är pepparkakans dag. Historia Första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige daterar sig till 1300-talet [ citat från källa efterfrågat ] , när nerskrivna kostnader för inköp av råvaror tydligt anger att man bakade pepparkakor till bröllopet mellan kungMagnus Eriksson och Blanka av Namur, men ännu på 1500-talet importerades pepparkakor, Gustav Vasa skriver till Germund Svensson om ett skepp som förlist vid södra Öland och blivit helt sönderslaget så att dess last med bland annat pepparkakor blivit fördärvad. Pepparkakorna bakades ofta av nunnor, och såldes som medicin för diverse åkommor på apoteken. Unionskungen Hans ordinerades pepparkakor mot sitt dåliga humör av sin doktor, [1] och fortfarande lever myten att man blir snäll av dem. Pepparns introduktion är långt efter pepparkakan, hur pepparkakan fått detta namn är lite av ett mysterium. Form och ingredienser Klassiska julpepparkakor brukar vara formade som hjärtan, grisar, stjärnor, julbockar, julgranar, "gubbar" och "gummor". Pepparkaksgubben har kommit att få sin egen plats i populärkulturen. Ingredienserna i medeltidens pepparkaka skiljer sig inte nämnvärt från nutidens. Viktiga kryddor i pepparkakor ärkryddnejlikor, ingefära och kanel. Som jäsningsmedel brukar bikarbonat användas och som sötningsmedel sirapoch strösocker. Lagom till julen 2002 kom larm om höga halter av det giftiga och misstänkt cancerframkallande ämnet akrylamidi de pepparkakor som salufördes i handeln.

Källa: svenskjul.blogspot.se

Snabbt och kvickt har vi kommit till Hälsingland. Receptet kommer från boken Leva Livet Lill-Babs kokbok från 2003, av Barbro Svensson. I originalrecptet ingår sirap, men jag bytte ut detta till honung, för sirapen var slut. I Hälsingland uttalas det Glöhöpper och det är trevliga små bröd som hoppar rakt från stekpannan in i munnen på mig :). Lill-babs själv serverar dessa med räkor på och det kan du läsa mer om här . Glödhoppor - 12-16 kakor 500 g filmjölk 200 g honung/sirap 15 g salt 10 g bikarbonat 720 g rågsikt Vispa ihop filmjölk och honung. Blanda salt, bikarbonat med mjölet och vänd ner i vätskan och knåda ihop till en slät deg. Dela degen i 12-16 degbitar. Kavla ut till avlånga kakor, som du krusar med kruskavel. Stek i gjutjärnspanna på medelvärme på båda sidor. Täck med kökshandduk så att kakorna håller sig varma och mjuka.

Källa: dalmatianmom.blogspot.se

Har ni tittat på Maträddarna på Svt? Jag har ju länge propagerat för att inte slänga maten här på bloggen så det känns ju högaktuellt att nu igen ta upp den heta frågan - matsvinnet . Handen på hjärtat, slänger ni mycket mat? Själv kan jag ärligt säga att jag ibland slänger mat av lathet. Att det till exempel blir ris över efter middagen som jag inte orkar fixa till något tillbehör till för att göra en matlåda av eller att jag inte orkar riva ner och frysa in den sista biten av osten för att senare använda till en gratäng eller pizza. Men det är sällan jag slänger något för att det har blivit gammalt. Och anledningen till det är planering. Jag brukar i stora drag planera vad jag ska laga för maträtter under veckan och så tittar jag i mina skåp innan jag åker till affären vad som finns hemma och vad jag måste komplettera med. På så sätt slipper jag stå i affären och fundera över vad jag ska laga för mat, jag undviker att få dubbletter av något i skåpen och så köper jag bara färskvaror till de maträtter jag tänker laga och inte en massa andra "bra att ha varor om andan faller på" som sedan måste slängas för att tiden inte räcker till. Sedan ser jag till att laga mat av det som finns i kylen innan det gått så långt så det måste slängas. Soppa, till exempel, är perfekt mat att laga när man rensar ur kylen. Hängiga och ledsna grönsaker passar utmärkt att koka soppa av. Det blir lite som att koka soppa på en spik - man tager vad man haver. Så min uppmaning är- släng inte maten, använd den i en god soppa istället. Tonfisksoppa med potatis och rotfrukter 4 portioner 2 burkar tonfisk 2 morot 2 palsternacka ca 200 g rotselleri 2 gul lök ca 8 potatisar 2 fiskbuljongtärningar Vatten Salt Svartpeppar Gör så här Skala och hacka löken Fräs löken i lite olja i en kastrull så den blir genomskinlig Skala och skär ner potatis och rotfrukter i bitar Lägg dem i kastrull tillsammans med löken och slå på vatten så det täcker Smula ner buljongen Koka till önskat tuggmotstånd Tillsätt tonfisken Smaka av med salt och svartpeppar 17 tips för att slippa slänga maten Missa inte Maträddarna med Anne Lundberg och Paul Svensson ikväll på svt1 kl 20:00!

Källa: minlillakokvra.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy