äppelkaka i långpanna | plommonpaj | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept | kebabsås | äppelmos utan askorbinsyra | vaniljmuffins
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser 15 st lime 2 kruka(or) mynta 1 dl strösocker 1 flaska(or) ljus rom , (70 cl) 3 l Sprite/fruktsoda 1 flaska(or) vitt vin , (75 cl) ev mousserande isbit(ar) Tillagning 25 glas (4 1/2 liter) 1. Ställ rom, sprite och vitt vin i kylen tre timmar före servering. 2. Skölj limen och skär i klyftor. Repa myntakvistarna. Muddla (krossa) limen tillsammans med socker och myntablad. 3. Blanda med övriga ingredienser och häll upp i bålskål. Garnera med myntablad och servera gärna med isbitar vid sidan om. Recept: Linnea Svensson Foto: Katja Kristoferson Rekvisita: Orrefors

Källa: tasteline.com

Lagom till 2:a advents-myset plockade jag fram varsin portionsförpackad bit av den ultimata kladdkakan i julskrud, ur frysen. Det är alltså mitt favoritrecept på denna "svensson"-kaka, som jag förjuligat med lite pepparkakskryddor och paranötter. Här får ni receptet på julgodis nr 2: 150 g smör (riktigt så klart) 3 dl strösocker 1 dl kakao 2 tsk vaniljsocker 2 ägg 2 dl vetemjöl 2 msk pepparkakskryddor (egen blandning eller färdigköpt om du inte är 100 på vad det är för något) 1 dl paranötter eller valnötskärnor Ugnen ska vara på 175 grader. Smält smöret i en rätt så stor kastrull. Ta bort den från värmen och blanda i socker, kakao, vaniljsocker och kryddorna. Rör i ett ägg i taget. Jag brukar använda mig av en slickepott. Allra sist blandar du i mjölet och nötterna. Smaka gärna på smeten. Du kanske vill ha mer julsmak? Eller mindre? Attans i så fall! Kleta ut smeten i en smord springform (En sådandär rund med löstagbar kant) och ställ in kakan i nedre delen av ugnen. Lämna den inte där i mer än 20 minuter. Helst typ 18 och en halv. Den här kladdkakan smakar som bäst när den är kall. Jag har alltid några bitar i frysen. Perfekt att ta fram när Robin kommer på besök. På andra advent fick den sällskap av en klick vispad grädde och lite rocky road-smulor

Källa: emmakmh.blogspot.se

Idag gjorde vi en riktig Svensson klassiker så här på Söndagseftermiddagen. Fast med lchf twist såklart. Stekt strömming och mos, sjukt gott! Stekt strömming 4 port: 600 g rensad strömming 3 st ägg 1 dl fransk senap 5 dl grädde 1 dl pofiber 3 msk hackad persilja 1 msk hackad gräslök salt & peppar smör Börja med att skära bort ryggfenorna på fileerna. Blanda ägg, senap och grädde i en bunke. Salta och peppra efter smak. Ner med fisken i blandningen och låt dra 1-2 timmar. Plocka sedan upp hälften av fileerna och lägg dem med skinsidan neråt på bänken. Strö persilja och gräslök över fileerna och sedan lägger du dem kvarvarande fileerna ovanpå dessa med skinsidan uppåt. Panera sedan med pofiber innan du steker dem i rikligt med smör. Salta och peppra under stekningen. Stek dem i 2 min på varje sida tills dem får en fin krispig yta. Klart! Servera med Blomkålsmos toppad med dill och hackad rödlök. Kanongott och kanon-lchf. Vi har haft en riktigt lugn och skön Söndag idag, verkligen laddat batterierna. Camilla är ute på en kvällspromenad just nu och jag skall snart sticka iväg och spela lite innebandy med korpen gänget. Skönt att få springa av sig lite så sover man gott inatt sen! I morgon är det arbete som gäller för min del. Hoppas Elsa frisknar till ordentligt i morgon och att Vincent klarar sig från sjukdommar! Jag håller tummarna. Ha en bra kväll alles /Jimmy

Källa: jimpslchf.blogspot.se

Canelloni med fänkål och spenat När vi var bjudna hos Westhoff/Svensson fick vi dessa fantastiska Canellonisarna. De var verkligen helt helt underbara, så jag tiggde så klart till mig receptet och inväntade tillfälle att få göra dom själv. Det blev tillfälle när Angeskogsklanen skulle komma på besök. Vi grillade ryggbiff och matchade med sallad och aioli. De blev goda men inte så goda som Monicas... Konstigt det där att allt blir så mycket godare när man blir bjuden, varför är det så? Recept Canelloni 4 pers 300 g färska lasangeplattor (gärna färdigskurna) 1 fänkål 1 påse bladspenat a 150 g (i minsta laget, ta rikligt med spenat) 1msk olivolja 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 100 g parmesanost 4 dl creme fraiche 2 dl mjölk Gör så här: 1. Skär fänkål i fina strimlor och smörstek i ca 2 min. Blanda ner spenaten och smaka av med salt. Låt svalna. 2. Fördela grönsaksfräset i mitten på varje platta och rulla ihop. 3. Lägg rullarna i en smord ugnssäker form. 4. Riv parmesanost och blanda med creme fraiche och mjölk, bred över. Se till att alla rullarna är täckta. 5. Tillaga i mitten av ugnen i 25 min i 200 grader Canellonis direkt från ugnen. Lite sallad till Kram Lottzy

Källa: matlottzy.blogspot.se

Kan mästarkocken Paul Svensson laga gryta på lammhjärta i TV och säga Mmm kan väl jag laga kycklinghjärta och säga detsamma. Nu börjar fina restauranger i Stockholm servera hemlagad blodpudding men ändå är dessa rätter lite tabubelagda. Jag har ätit grishjärta när produkten sett fin ut i affären och jag känt för att vara en ekonomisk hushållare. Men jag tycker att kyckling är bättre. Mormor lärde oss tycka om både muskelmage och hjärta på höns och det blev lätt lite gnabb om vem som skulle få av den. Jag hade en gryta stående en dag med barnbarnsbesök. De är alltid positiva till att smaka och tyckte väl "så där". Konsistensen var ovan, som lever med tuggmotstånd men god smak. Hjärtana är för det mesta mycket välrensade men jag brukar klippa bort en del av öppningen som kan ha lite fett och hinnor. Det tar en stund men resultatet blir väldigt fräscht och nästan fettfritt. Sedan sköljer jag dem i flera vatten. Jo, jag brukar passa på och köpa när de är nya i affären för hållbarhetstiden är bara ca 10 dagar. Behöver det vara nyttigt också när det är så gott? En snabbkoll visade mängder av nyttigheter och särskilt mycket B12 vitamin. KYCKLINGSHJÄRTA I GRÄDDSÅS 450 g kycklinghjärta, ett standardtråg 1 mycket liten gul lök salt, vitpeppar smör till stekning 2-3 dl varmt vatten salvia efter smak, 3 blad eller 1/2 tsk annan örtkrydda, t ex en smula oregano chilipeppar, 1/2 cm, kan uteslutas 1/2 - 1 msk vetemjöl 2-3 msk vispgrädde soja, några droppar worcestersås, några droppar, kan uteslutas Stek hjärtana med lite salt och peppar. Tillsätt den hackade löken på slutet. De kan gott puttra en stund i smöret men bör inte bli för bruna. Strö över mjölet och vänd ner det hela i en kastrull. Skölj ur stekpannan med vatten och häll skyn i kastrullen. Koka 40 minuter eller lite längre tills konsistensen känns bra. Tillsätt grädden. Smaka av med soja och ev mer kryddor. Servera med ris och chutney.

Källa: matskap.blogspot.se

Jag har blivit utmanad av Mikael Good i hans blogg, och jag som trodde att jag skulle slippa undan eftersom jag inte har min blogg på Fotosidan . ;o) REGLER Reglerna består av att först beskriva reglerna och sedan svara på alla frågor. Därefter välja ut 6 personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar, be dem läsa din samt låta personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen. FRÅGOR OCH SVAR 5 saker som finns på din "Att-göra-lista" idag? - Baka bröd till "brunchen" - Hämta ut medicin på Apoteket - Handla kattmat - Ta en promenad med kameran - Slänga sopor Vad gjorde du för 10 år sedan? Jag var arbetslös, sökte läkarhjälp för att jag mådde så dåligt och polisanmälde den man som skadat mig, gick och fick behandlingar med Reiki och Rosenmetoden, började utbilda mig inom Reiki, blev fysiskt attackerad av andeväsen och "drev ut dem". Ställen jag bott på? - Född på Falu BB - Uppvuxen i Avesta - Falun - Linköping - Örebro och numera utanför Örebro 5 saker du skulle göra om du blev biljonär? - Ordna upp ekonomin både för mig och för min bror - Sköta om bilen, lackera om den, byta ut sån't som eventuellt behöver bytas ut - Köpa ett hus att bo i med mina katter inklusive en ljus ateljé - Köpa ett hus eller lägenhet till min bror - Hjälpa min församling om de behöver det - Köpa en kyrka och starta en stiftelse för att hjälpa medmänniskor och djur i nöd - Stötta flera välgörenhetsorganisationer för människor, djur och miljö - Stötta forskning för alternativa energikällor - Köpa saknad utrustning för mitt fotograferande (ny kamera, några objektiv, skanner, fotoskrivare, kalibreringsverktyg till skärmen etc etc) Personer du vill veta mer om? Jesus är kanske inte en person i vanlig bemärkelse men jag vill gärna veta mer om honom och lära känna honom mer. Jag har fått den förmånen att lätt få lära känna människor jag möter och det är så inspirerande och upplyftande - och särskilt de äldre har så mycket att dela med sig av om man bara lyssnar. UTMANING Jag utmanar: - Cecilia Bergman (antagit utmaningen) - Lotta Elofsson (antagit utmaningen) - Jan-Olof Åkerlund (antagit utmaningen) - Arne Svensson (antagit utmaningen) - Alf Johansson (antagit utmaningen) - Ronny Persson (avböjt utmaningen)

Källa: rainbowartblog.blogspot.se

Här har vi en mjuk kaka som gömmer en härlig vaniljkräm som jag så klart gjort från scratch och med riven mandelmassa.Kan ju inte annat än bli lyckat.Tar lite tid och göra men de var så värt det.Receptet hittade jag hos mästerkocken Ingredienser: 25g jäst för söta degar 100g smör 1/2dl strösocker 1dl kall mjölk 2ägg 5-6dl vetemjöl Fyllning: Vaniljkräm recept hittat du Här ,räcker och halvera receptet på vaniljkrämen 100g mandelmassa 1/2dl strösocker Pensling:Smält smör och 1/2dl strösocker Gör så här: 1.Smula jästen i en bunke.Rör smöret och socker poröst,gärna med visp. 2.Häll den kalla mjölken över jästen och rör om tills jästen löst sig. 3.Tillsätt jästlblandningen smörblandningen tillsammans med äggen. 4.Rör om,och tillsätt nästan allt mjöl.Spara lite mjök till utbakningen. 5.Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant. 6.Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 tim på rumsvarm plats. 7.Gör vaniljkrämen under tiden.Receptet hittar du längre upp. 8.Riv mandelmassan och blanda i den avsvalnade vaniljkrämen. 9.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den tills den blir smidig. 10.Dela degen i 2 delar,kavla ut varje degbit till en rundel ,ca 25cm i diameter. 11.Smörj en form med löstagbar kant med lite smör.Lägg en rundel i formen, fördela fyllningen på degen med inte ända ut till kanten. 12.Lägg den andra rundel ovanpå.Skär med en vass kniv ett rutmönster på övre rundel.Låt kakan jäsa i ca 30minuter. 13.Sätt ugnen på 200grader.Pensla degen med smält smör och strö över socker. 14.Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i ca 20minuter.Öppna inte förrän de har gått över 20minuter annars sjunker kakan i mitten. 15.Låt kakan svalna i formen och sedan kan du ta loss kakan och ställa på galler tills den blir sval. Tips:Godast att äta samma dag,då den fortfarande är frasig utepå. Kram

Källa: smulansbakblogg.blogspot.se

This post 'Lördagsgodis från köksträdgården' was originally upload by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN Idag fick jag trösta mig med lite lördagsgodis från köksträdgården. Jag skulle ha varit på Skördefest på Stockholms Stadsmuséem med jag fick lov och stanna hemma. Jag är vrålförkyld med feber, halsont, lock för öronen och täppt i näsan. Hade verkligen sett fram emot att gå på Skördefesten länge, men ack nej. Vädret var strålande vackert så jag kunde i alla fall ute och pysslade lite i växthuset. Fick äntligen tid att samla lite fröer från de välmogna tomaterna som nu börjar att sjunga på sista versen. Jag har kommit på att det är toppenbra att lägga dem för 'jäsning' i små plastpåsar. Där får de nu ligga i några dagar innan jag sköljer dem och lägger dem på tork. Det blev en stor skörd med staketdruvor i år, det är staketdruvan 'Zilga' som jag har. Det här med staketdruva... " Namnet staketdruva är ganska etablerat, men det är en felöversättning. Det kommer från det estniska ordet aed, som betyder både trädgård och inhägnad, staket. Egentligen skulle det heta trädgårdsvin, inte staketvin ." Skriver Sylvia Svensson/ Odla.nu Sorttips! Inte visste jag att det fänns så många sorter ute i handeln nu. 'Spulga' får rödlila druvor med söt smak 'Sukribe' får kryddiga, gröna druvor, bra till gelé 'Zilga' är kraftigtväxande och ger små, blåa, söta druvor i stora klasar 'Ivan' får små, blåa, syrliga druvor 'Beta' får mörkblåa, små druvor med sötsyrlig smak 'Supaga' har ljusgula, söta druvor i lösa klasar 'Veldze' har ljusgröna druvor av god kvalité 'Guna' har söta, röda, aromatiska druvor 'Himrod' får söta, gulgröna, nästan kärnfria druvor 'Glenora' har mörkröda, kärnfria, söta druvor, mognar tidigt 'Nordica' har röda, syrliga druvor, kraftigväxande stock 'Schuyler' har blåa, söta druvor i stora klasar 'Aurore' har gröna druvor med gult skinn, är välsmakande och rikbärande, tidig 'Vanessa' får röda, kärnlösa druvor med söt smak 'Marechal Foch' har små, blåa druvor, tidig 'Remaily Seedless' har kärnfria, ljusgröna frukter, mycket produktiv 'Suffolk Red' får röda, stora, söta, kärnfria dessertdruvor Info från Odla.nu , där finns mer trevlig läsning om staketdruvor.

Källa: tyras-potager.blogspot.se

Jag blev väldigt inspirerad av maten som Paul Svensson lagade till oss i tisdags på örtskolan (läs om tisdagen HÄR ) så med inspiration ifrån hans torskrätt så tillagade jag den här goda rimmade torskryggen som fick sällskap av en krämig ärtstomp. Går givetvis bra med torskfilé också men torskryggen är ju en väldigt fin bit så försök få tag i den. Ingredienser 1 kg torskrygg 1 l vatten 100 g salt salt och peppar 200 g smör ½ påse frysta ekologiska ärtor vatten så det knappt täcker ärtorna salt en scharlottenlök ½ dl creme fraiche ½ dl philadelphiaost en knippa dill lite färsk gräslök salt och peppar 1 pkt bacon Häll upp 1 liter vatten och blanda i saltet, rör om tills saltet har lösts upp. Lägg i torsken så den täcks av vattnet och låt stå ca 10 min. Smält under tiden smöret och låt det brynas, dvs låt det bubbla på rejält några minuter på rätt så hög värme, snurra lite på kastrullen då och då och ställ sedan åt sidan. Ta bort det skum som blir och häll sedan smöret i en ugnsform. Ta upp torsken och torka av den och skär i portionsbitar. Lägg sedan dom över smöret, salta och peppra, försiktigt med saltet dock eftersom fisken dragit åt sig en del genom rimningen. In i ugnen på 125 grader tills fisken fått en temp av ca 44 grader, tar sin lilla tid, typ 30 min, höj ugnen till max 150 grader om du vill att det ska gå lite snabbare. Skär baconet i små bitar och stek på tills dom blivit krispiga, låt rinna av på hushållspapper. Under tiden börjar du med ärtstompen. Hacka löken och fräs på i lite smör i en kastrull någon minut. Tillsätt dom frysta ärtorna och häll i vatten så ärtorna knapps täcks. Koka upp och låt koka ca 4 min. Häll av lite av vattnet och tillsätt creme fraiche, philadelphiaost och örterna. Mixa med en stavmixer tills det blir som en stomp, dvs inte helt slätt. Ställ tillbaka på plattan och krydda med salt och peppar. Håll varm tills fisken är klar och servera sedan med fisken, bacon och lite färsk dill. Häll gärna över smöret som ligger kvar i ugnsformen, det blir mumsigt ;-) Lite smör till gör det hela ännu godare ;-)

Källa: matochodla.blogspot.se

På föreläsningen med Paul Svensson i förra veckan, var det här en av rätterna han lät oss smaka på. Eller inte hela rätten, utan den sotade vitkålen. Hela rätten har Paul tidigare lagat i Gomorron Sverige. Gillar man kål, så gillar man detta. För det är ju kål, och enbart kål. Kål med tillbehör kan man klart kalla det. Paul förespråkar att man ska äta mindre protein, att baconet i den här rätten bara ska vara som tillbehör. Kålen ska alltså ha huvudrollen. Sotad vitkål Vitkålshuvud Smaksatt rapsolja Ramslök Smält smör Sätt in vitkålen i ugnen på 175 grader och låt stå i 3 timmar. Ta bort de yttersta svarta kålbladen och skär i grova bitar. Ringla över rapsolja och smält smör. Strö över flingsalt. Pepparrotskräm 2 dl creme fraiche 4-6 msk färskriven pepparrot Flingsalt & svartpeppar Blanda creme fraiche med riven pepparrot. Börja med 4 msk och smaka av med mer efter hand. Detsamma med salt och peppar. Servera kålen med knaperstekt bacon och pepparrotskräm. I morgon ska jag på utflykt med klassen. Vi ska till Helsingör och Kronborgs slott. Ni vet slottet där Hamlet utspelade sig och som Shakespeare kallade Elsinore. Elsinore som står för Helsingör. Ska bli en mysig dag. Lite kulturellt innan jag går på långledigt. Ja, jag ska faktiskt vara riktigt långledig. Först ett höstlov där jag bara arbetar en dag, på tisdagen då alla lärare i Falkenberg ska till Skolforum i Göteborg. Sedan har jag tagit tjänstledigt en vecka för att få ordning på butiken. Den veckan kan ni nog vänta er fler bilder från Annies Stuga. Leveranser kommer att trilla in lite titt som tätt nu, så spännande! Jag har fått klartecken från Ha en skön kväll!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Snabbt och kvickt har vi kommit till Hälsingland. Receptet kommer från boken Leva Livet Lill-Babs kokbok från 2003, av Barbro Svensson. I originalrecptet ingår sirap, men jag bytte ut detta till honung, för sirapen var slut. I Hälsingland uttalas det Glöhöpper och det är trevliga små bröd som hoppar rakt från stekpannan in i munnen på mig :). Lill-babs själv serverar dessa med räkor på och det kan du läsa mer om här . Glödhoppor - 12-16 kakor 500 g filmjölk 200 g honung/sirap 15 g salt 10 g bikarbonat 720 g rågsikt Vispa ihop filmjölk och honung. Blanda salt, bikarbonat med mjölet och vänd ner i vätskan och knåda ihop till en slät deg. Dela degen i 12-16 degbitar. Kavla ut till avlånga kakor, som du krusar med kruskavel. Stek i gjutjärnspanna på medelvärme på båda sidor. Täck med kökshandduk så att kakorna håller sig varma och mjuka.

Källa: dalmatianmom.blogspot.se

Vi översköljs varje dag i media om oroligheter, krig och konflikter, vare sig de är i terrorismens namn eller inte. Latinamerika är i en del av välden som inte verkar vara inkluderad i den svenska omvärldsbevakningen. Erik Halkjaer, redaktör för tidskriften Latinamerika , skriver i artikeln När en världsdel prioriterades bort att bevakningen av Latinamerika i svenska medier är undermålig. Även Patrik Svensson, medarbetare på kulturredaktionen för Sydsvenskan, poängterar den bristfälliga rapporteringen från Latinamerika och skriver i sin artikel Bananer i uniform följande: Det som finns i mediearkiven motsvarar väl ungefär en tusendel av vad som skrivits om diskussionerna kring förnyandet av ett sändningstillstånd för en tv-station i Venezuela. Vad det gäller omvärldsbevakning är Sverige verkligen en bananrepublik ibland. Jag är långt ifrån journalist, utrikeskorrespondent eller annan mediearbetare men erkänner att jag bidrar till den världsledande positionen Sverige har som bananätande nation. Jo, som ickeproducerande land av bananer äter vi hela 1 procent av världsexporten vilket motsvarar nästan 20 kilo bananer per person och år. Tänker därför ägna en annars mulen och ganska trist söndag till ett längre, och mer annorlunda inlägg än vad jag brukar, om terrorism, mord, korruption, rättegångar och bananer. Är vi då en bananrepublik som Svensson påstår för att det är märkligt tyst här i Sverige om finansieringen och upprätthållandet av högermilisens paramilitära grupp AUC i Colombia? Kanske kan jag hålla med honom i det. Tidigare i år läste jag detta inlägg och skickade genast ett protestbrev via Labour Start till Chiquita. Omedelbart kom ett standardsvar jag inte är ensam om att ha fått från Mr Rodrigez som där hävdar sig ha den "rätta" fakta angående fallet. Vad däremot inte alla fått är arga mail från en PR-byrå i Sverige vilket bland andra Syrran och Matälskaren fått. Det får mig att undra över det omskrivna bananföretagets egna så kallade "Core Values" i vilka de bland annat påstår: We Conduct business ethically and lawfully We treat people fairly and respectfully We foster individual expressons, open dialogue and a sense of belonging We act responsibly in the communities and environments in which we live and work Även Patrik Svensson har fått brev från samma PR-firma som Syrran och Matälskaren fått från och menar därefter på att något är ruttet . Mån tro har denna PR-byrå andra värderingar än sin arbetsgivare? I dagens G-P kan man läsa att Chiquita än en gång anklagats för att betala paramilitära grupper för att "skydda" företaget. I mars tidigare i år erkände Chiquita i domstol att de betalt 1,7 miljoner dollar till AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) , en av Colombias största paramilitära grupper, och blev dömda till böter på 25 miljoner dollar. I juni i år blev Chiquita stämda för 173 mord . Vad som nu är intressant är rättegången som den 9 juli i år startades mot kolföretaget Drummond vilka anklagats för bland annat tortyr, kidnappning och mord. Detta naturligtvis med hjälp av AUC som är en terroriststämplad organisation enligt amerikanska myndigheter. Det är den första i detta slag av rättegång mot ett amerikanskt jättebolag. I en artikel hos Bloomberg.com kan man läsa: The trial is the first of a U.S. company under the act, airing evidence of corruption, payoffs, and torture. Drummond denies the allegations, saying in a statement that the company and its executives didn't have ``any involvement with the murder of the three labor union leaders." Rättegången för fallet Drummond, vars stämningsansökan lämnades i mars 2002, kommer bland annat pröva samma lag som används för stämningen av Chiquita. Det gemensamma i dessa fall är främst brott begångna mot fackligt engagerade arbetare. Enligt reporten David Voreacos på Bloomberg.com säger advokaten Terry Collingsworth från International Rights Advocates (IRAdvocates) att detta är: "...the very first trial of any corporation on the merits for human rights violations under the Alien Tort Claims Act/.../It would have a tremendous deterrent effect on other companies to be able to show they will be brought to justice if they commit egregious human rights violations.'' Terry Collingsworth och hans kollegor inom IRAdvocates, ett projekt av International Labor Rights Fund ( ILRF ), arbetar med att få multinationella företag att följa internationell lag om mänskliga rättigheter och arbetares rättigheter. De verkar för och skapar verktyg för att genom så kallad "rule of law" få storföretagen att upprätthålla deras annars ganska tomma påståenden kring företagens sociala ansvar (CSR). Alien Tort Claims Act (ATCA) gör det möjligt för ickeamerikanska medborgare att inom U S A's rättsväsende ställa amerikanskaner till svars för brott mot internationell rätt. Budskapet till storföretagen är helt enkelt att det inte är acceptabelt att profitera genom brott mot mänskliga rättigheter. IRAdvocates vill med deras egna ord: ...challenge platitudes about social responsiblity and contribute to eliminating the corporate practice of imposing human rights violations on others. Informationen om IRAdvocates är hämtad här , där du också hittar mer om liknande fall de är involverade i. De flesta av fallen är ännu inte avklarade. En del är långt ifrån rättegångsdags. Andra är under förhandling eller väntar på beslut. Så vad blir då svaret på frågan om Sverige ibland är en bananrepublik eller inte? Jag har inget enkelt svar. Kanske är en av anledningen till att bevakningen känns torftig, och med all rätt kritiserad, att det tar så lång tid. Processerna menar jag. I fallet med kolföretaget har det till exempel tagit över 5 år att komma till rättegång. Vi som vill att allt ska gå fort, fort, fort. Servera mig genast! Kör fortare! Resultat ska komma på studs. Prestera prestera å det snaraste, annars är du inget att ha. Hur ser vårat samhälle ut egentligen? Har vi ingen uthållighet längre? Kan vi inte se längre än näsan räcker? Kan vi inte tänka större än vårat ego? Kan vi inte se bortom i morgon? Trots allt så återstår ändå frågan om varför det är så tyst kring finansieringen av paramilitära grupper vars verksamhet upprätthålls av multinationella företag? Hur är det möjligt? Är det vad som menas med globalisering? Ekonomisk globalisering? På vilka grunder tar sig företagen rätt agera utifrån något som liknar en egen världsuppfattning - liksom separerad från människor och våra liv. Skulle man kunna tänka sig se globaliseringen som något annat än exploatering och utnyttjande av resurser i form av människa och natur världen över? Kanske beter sig Sverige oftare än vi tror som en bananrepublik. Men vem är jag ens tycka och tänka och än värre skriva kring dessa frågor... Konstigt. Nu är jag nog lite sugen och tror det är dags att äta en banan - KRAV märkt såklart!

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2020 ® v3 - Kontakt