äppelkaka i långpanna | plommonpaj | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept | kebabsås | äppelmos utan askorbinsyra | vaniljmuffins
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser Dag 1 - fördag 10 g Rågsurdeg 40 g Rågmjöl 100 g Polenta 160 g Vatten Dag 2 Fördegen 150 g Burkmajs 100 g Fint rågmjöl 100 g Grovt rågmjöl 60 g Vetemjöl 1 tsk Salt Lägg i inköpslista Måttomvandlingstabell Tillagning 48h Dag 1: Blanda alla ingredienser; degen blir som en smet. Låt den lösa degen vila i bunken under plast i rumstemperatur till nästa dag. Du har nu gjort en fördeg, som gör att brödet kommer att smaka mer. Dag 2: Blanda alla ingredienser inklusive fördegen från föregående dag. Låt degen vila i kylskåp i minst 2 timmar; det behövs, för degen är ganska blöt men blir efter vilan mindre kladdig, segare i konsistensen och lättare att kavla. Gör bollar som sedan kavlas ut till runda kakor med kavlingspinne eller brödkavel. Nagga och skär ut ett hål i mitten av varje kaka. Grädda vid 275° i cirka 5-7 minuter, håll noga koll. Tips från kocken "Gyllene majsknäcke Ett gott bröd med trevligt sötaktig karaktär. KNÄCKEBRÖD Olof Jönsson älskar knäckebröd. Han driver Vallentuna Stenugnsbageri, och har också skrivit boken Knäckebröd – en bok om livets hårda ur vilken vi hämtat några godbitar. " Favorisera

Källa: recept.se

Ingredienser 1 dl Mjölk 200 g Rågsurdeg 210 g Grahamsmjöl 50 g Honung 1 tsk Salt Lägg i inköpslista Måttomvandlingstabell Tillagning 45min Blanda samtliga ingredienser till en deg. Låt degen vila i cirka 20 minuter. Kavla ut degen med kavlingspinne, brödkavel eller pastamaskin. Sporra ut bitar i önskad form, nagga. Grädda vid 250° i cirka 5-7 minuter. Brödet får fort färg på grund av honungen så håll noga koll. Tips från kocken "Honungsknäcke Gott till det mesta, men kanske särskilt som fikabröd till en kopp te. KNÄCKEBRÖD Olof Jönsson älskar knäckebröd. Han driver Vallentuna Stenugnsbageri, och har också skrivit boken Knäckebröd – en bok om livets hårda ur vilken vi hämtat några godbitar. " Favorisera

Källa: recept.se

Såg Tv-programmet "Gokväll" igår med den duktiga kocken Susanne Jonsson. Tänkte jag skulle göra hennes cheesecake, men det fick bli en egen variant. 4 pers. 4 st cookies med choklad 100 gr Philadelphiaost 2 msk jordnötssmör 1 dl kondeserad sötad mjölk 1 tsk snabbkaffe eller starkt kaffe Citron, det gula på skalet (1/4 del) 2 msk pressad citronsaft 2 msk grekisk yoghurt 1 dl vispad grädde Röda vinbär, hallon eller valfri frukt, gärna två sorters frukt Börja med att krossa cookies och fördela dem i glasen. Blanda ost, jordnötsmör, konderserad mjölk, kaffe och citron. Vispa allt med en elvisp till en porös kräm. Rör ner yoghurten och den vispade grädden. Fördela kräm och bär i lager över cookiesen. Chokladsås: ½ dl kakao ½ socker ½ dl kakaolikör eller vatten Koka upp allt i en kastrull, rör hela tiden, tillsätt "lite vatten" om den blir för tjock. Den skall vara tjock och blank och slät. Rostad mandel: Hacka mandel och rosta den i en torr stekpanna. Häll chokladsåsen i glasen och garnera med mandeln. Ställ kallt till serveringen.

Källa: lolosmatblogg.blogspot.se

I dag fyllde Monica på vår Kundtjänst år och bjöd då på den här goda ananaspajen som jag har gjort massor av gånger. Första gången jag åt pajen var på en tjejfest hemma hos Lotta N och det är från henne jag har fått detta goda recept. Ananaspaj 150 g smält smör 3 dl mjöl 1 tsk bakpulver Blanda till en deg. Förgrädda 10 minuter i 200 grader. Fyllning: 1 liten bruk krossad (avrunnen) ananas 1 dl socker 1 brk creme fraiche 1 msk vaniljsocker 1 ägg Häll smeten i pajdegen och grädda i 20 minuter i 200 grader. Servera med vaniljglass el grädde. Till kvällsmat blev det ett nytt recept igen. Vet faktiskt inte vad det här receptet kommer ifrån. Jag hade varken spenat el ruccola hemma, så jag blandade istället i broccoli. Och istället för att pressa i vitlök i woken, så gjorde jag en vitlökssås till. Wok med svamp och chorizo 500 g potatisklyftor, djupfrysta 2 msk smör 200 g färska champinjoner 300 g chorizokorv 1 gul paprika, strimlad 1 orange paprika, strimlad 150 spenat el ruccola, färsk i påse salt och peppar parmesan Gör så här: Woka potatisklyftorna i smör. Skölj och skiva svampen. Strimla paprikorna. Woka svamp och korv också. Stek tills allt har fin färg och potatisen är mjuk. Tillsätt strimlad paprikor och låt de steka med ett tag. Lägg i spenaten, pressa över vitlöken, salta och peppra. Blanda! Flaga parmesan över och servera. Vitlökssås: Gräddfil, pressad vitlök och massor med citronpeppar. Blanda allt och låt såsen stå och dra ett tag! Servera till woken. Den här såsen brukar jag servera till tacos. Efter maten målade jag igen. I dag målade jag om hallmöbeln. Den får ni se bild på när den är klar! Synd att inte Emil Jönsson, Årsunda IF, fick priset som "årets nykomling" på idrottsgalan i går. Det hade han förtjänat!

Källa: pinglansreceptblogg.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Pannkaka 400 gram rimmat fläsk eller bacon, 300-400 g 2,5 dl vetemjöl 0,5 tsk salt 6 dl mjölk 3 st ägg 3 msk smör Tillbehör 0,5 huvud isbergssallad 0,5 st rödlök(ar) 1 st paprika olja och vinäger salt och peppar lingonsylt Tillagning 1. Pannkaka: Sätt ugnen på 225 grader. Tärna fläsket och stek det i en varm panna utan fett. Lägg över det stekta fläsket på hushållspapper och låt överflödigt fett rinna av. 2. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet utan klumpar. Häll sedan i äggen och resten av mjölken och vispa åter till en jämn smet. Låt gärna smeten stå och svälla en stund. 3. Smörj en långpanna med smöret och strö i fläsket, slå över pannkakssmeten och grädda i ca 20–25 minuter. 4. Tillbehör: Skölj och skär sallad och paprika i mindre bitar. Skala och finstrimla rödlöken och blanda ihop i en skål. Tillsätt lite olja och vinäger och en nypa salt och peppar. Servera fläskpannkakan med lingonsylt och sallad vid sidan om. Recept: Plura Jonsson Foto: Linnea Swärd Näringsvärde: Kcal: 630 Fett: 39 g Protein: 25 g Kolhydrater: 44 g

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Biffar 500 gram nötfärs 1 st ägg 1 dl ströbröd 1 dl mjölk 1 dl vatten 1,5 tsk salt 2 krm svartpeppar smör Skysås Lite av en köttbuljongtärning 1 tsk japansk soja 2 dl vatten Tillbehör 1 kg potatis(ar) , 800 - 1000 g 1 st gul lök(ar) , skalad och skivad 1 st rödlök(ar), skalad och skivad lingonsylt Tillagning 1. Sätt ugnen på 150 grader och koka potatisen i saltat vatten. 2. Biffar: Lägg färsen i en stor bunke, tillsätt ägg och ströbröd. Salta och peppra. Tillsätt sedan mjölk och vatten. Blanda samman allting med händerna, det ska bli en förhållandevis lös smet, tillsätt mer vatten om smeten känns torr. 3. Tillbehör: Börja nu steka löken, den kan gå på svag värme under tiden du steker pannbiffarna, vänd löken då och då. 4. Biffar: Spola händerna i kallt vatten och börja rulla pannbiffarna, forma dem som stora köttbullar och platta sedan till dem, lägg dem på en skärbräda som spolats med kallt vatten, detta förhindrar att de klibbar fast. 5. Hetta upp en stekpanna med smör, stek sedan biffarna tills de får vacker färg på båda sidor. 6. Skysås: Häll i 1 dl vatten i pannan och låt småputtra någon minut. Lyft ur biffarna, och håll dem varma i ugnen på låg värme. Häll i ytterligare 1 dl vatten i stekpannan, smula i lite av en buljongtärning och några stänk soja, koka ihop något och smaka av med salt och peppar. Lägg upp biffarna på ett serveringsfat och placera löken över. Servera med kokt potatis, skysåsen och lingonsylt. Recept: Plura Jonsson Foto: Linnea Swärd Näringsvärde: Kcal: 510 Fett: 17 g Protein: 33 g Kolhydrater: 53 g

Källa: tasteline.com

Jag har tagit upp problematiken kring överviktsoperationer, där kroppen går in i ett kroniskt tillstånd av undernäring. Läkarna talar om redan innan operationen att man måste äta tillskott av vitaminer och mineraler och det finns en anledning till det = näringsbristen som uppstår när kroppen inte klarar av att ta upp näring från kosten, oavsett vad man äter. Att det på det finns många som faktiskt inte kan äta något alls eller kräks väldigt ofta, många dagligen osv, jämte de som får järninjektioner, B12-injektioner för att kroppen inte ens tar upp de tillskott som rekommenderas gör följande artikeln ännu mer alarmerande. Läkartidningen har publicerat en artikel som vi "vanliga" inte förstår så bra så jag skriver om den till "vanlig" svenska och lägger in förklaringar till alla medicinska uttryck. Här är texten är med mina förenklingar av medicinska termer och ord. Jag har använt mig av medicinsk ordbok och wikipedia bland annat. Tidig komplikation efter överviktskirurgi Wernickes encefalopati (sällsynt tillstånd med symtomgivande brist på tiamin som förekommer vid malnutrition (undernäring), ses vid alkoholberoende, anorexia nervosa, diarrésjukdomar och ensidig kost.) uppstod inom tre månader hos 23-årig kvinna. Författare av artikeln, se ovanstående länk till originalartikeln. Kirurgisk behandling av svår övervikt, främst med metoden gastrisk bypass, ökar snabbt i Sverige. Överviktskirurgi är ett ingrepp i den normala näringsfysiologin (= hur kropp, mat och hälsa fungerar för en i övrigt frisk person) och ökar risken för oförmåga att absorbera de spjälkade näringsämnena av viktiga vitaminer, till exempel Tiamin, eller vitamin B 1 som är ett koenzym som spelar en viktig roll vid ä mnesomsättningen av kolhydrater och är viktigt för normal funktion av hjärnan och centrala nervsystemet . Tiamin reglerar också hjärtfunktionen och pulsådrornas spänningstillstånd, verkar svagt vattendrivande , förbättrar inlärnings - och uppfattningsförmågan , reglerar magsäckens saltsyreproduktion och främjar tarmens på muskelsammandragning ar som sker på ett rytmiskt sätt, och genom att fortplanta sig i en viss riktning som leder till transport. I tarmarna bidrar sammandragningarna också till att födan blandas och fördelas över epitelcellerna för maximerat näringsupptag. Vidare har tiamin inflytande på lever och bukspottkörtel . Denna brist kan i sin tur leda till Wernickes encefalopati (förvirring, oförmåga att koordinera musklerna, förlamning av ögonmusklerna med flera) och dess följdtillstånd. Korsakoffs syndrom, som är en hjärnskada vid kronisk alkoholism som yttrar sig i minnesförlust och nervinflammation (Grav närminnesstörning) på grund av tiaminbrist som annars förknippas med näringsbrist vid svår alkoholism). Nyligen har en sammanställning av 84 säkra fall av Wernickes endefalopati efter överviktskirurgi (gastrisk bypass 51%, gastrisk bandning och andra metoder 49%) publicerats. Nedanstående svenska fall illustrerar att tillståndet snabbt kan utvecklas efter gastrisk bypass trots att patienten ordinerats förebyggande vitamintillskott. Fallbeskrivning En 23-årig, tidigare frisk men överviktig kvinna (96 kg, BMI 36) opereras med gastrisk bypass. övre delen av tunntarmen delas och den fria tarmänden kopplas till en liten övre magsäcksrest så att födan inte längre passerar resten av magsäcken och tolvfingertarmen, som får tömma sig i den övre delen av tunntarmen via en nedre öppning. (Roux-anastomos = en operationsmetod där en del av tunntarmen förbinds med ett annat organ (t.ex. matstrupe, magsäck, gallvägar, bukspottkörtel) för att säkerställa passage därifrån.) Hon skrivs ut med ortinationer på bland annat Beviplex Forte (tiamin = B1, 15 mg, riboflavin = B2, 15 mg, pyridoxin= B6, 15 mg och nikotinamid =B3 125 mg,) Behepan = B12 (cyanokobalamin 1 mg) och Folacin (folsyra 5 mg, en tablett vardera dagligen. Patienten besväras därefter fortsatt illamående och kräkningar. Vid två tillfällen görs gastroskopi och utvidgning av trång övre öppning utan effekt. Den senaste månaden före inläggningen, 72 dagar efter operationen, har hon bara kunnat dricka vatten coh inte kunnat behålla de ordinerade vitamintabletterna. Hennes vikt är nu 72 kg. Hon får glukosdropp och drabbas därefter av tilltagande yrsel, ostadighet och dubbelseende. Några dagar senare noteras ögondarrningar/ ofrivilliga ögonrörelser, ögonkonsult konstaterar förstorade pupiller och yrsel som inger misstanke om Wernickes encefalopati. Utan dröjsmål ordineras tiamin 100 mg intra-muskulärt (via injektion direkt i muskeln) som fortsättas 1 x 2 under vårdtiden. Neurologkonsult finner också okoordinerade muskelrörelser och frånvaro av reflexer. Differentialdiagnostisk utredning ( = Differentialdiagnostik betyder att utesluta andra sjukdomar som kan ha liknande symtombild.) görs akut med MRT (magnetröntgen) av huvud inklusive angiosekvenser (nervernas aktivitet) för att utesluta sjukliga förändringar i hjärnstammen och blodpropp i sinus cavernosus (skallbasen). Inget patologiskt ses. Infektionskonslut finner inget stöd för hjärnstamsinflammation eller borrelia, då hjärnvätskan är cellfri med normalt sp-protein 0,4 g/l. Nytt status nästa morgon visar delvis tillbakagång av de ofrivilliga ögonrörelserna, och senare samma dag kan patienten åter dra ihop pupillerna på bägge ögonen fullt men har kvarstående ögondarrningar. Reflexerna har återkommit i armarna, och muskelryckningarna är mindre framträdande. Den övre magmunnen vidgas på nytt varefter patienten utan besvär kan inta föda och dryck. Vid utskrivningen efter 19 vårddagar har patienten fortsatt besvär med ostadighet vid gång och yrsel i alla blickriktningar. Hon ordineras fortsatt tillskott med Behepan och Folacin samt Beviplex forte 2 × 3 tabletter dagligen, som successivt minskas till 1 × 2. Vid återbesök på neurologmottagning tre månader senare väger hon 65 kg och är kliniskt förbättrad avseende både ostadighet och ögondarrningar men avstår från bilkörning och har svårigheter vid läsning och tv-tittande. Diskussion Vår patient fick ofrivilliga ögonrörelser, ögonförlamning och ofrivilliga muskelrölerser efter en period med ihållande illamående och kräkning, då hon inte kunnat tillgodogöra sig ordinerade vitaminer, och under pågående glukosdropp sedan några dagar. Intravenös tillförsel av tiamin gav inom några timmar delvis symtombortfall, och differen­tialdiagnoser kunde snabbt uteslutas, vilket fastställde diagnosen Wernickes encefalopati. Diagnosen Wernickes encefalopati kan lätt förbises då endast få patienter får den fulla symtomtriaden: ofrivilliga ögonrörelser, ögonförlamning och ofrivilliga muskelrörelser. Om diagnosen missas eller intravenös tiaminsubstitution fördröjs kan obotliga hjärnskador (som ses på MRT) och Korsakoffs syndrom med bland annat uttalat defekt närminne uppstå. I sammanställningen av 84 fall av Wernickes encefalopati efter överviktskirurgi hade symtomdebuten, liksom i vårt fall, föregåtts av en period av kräkningar i 76 fall (90 procent) [1]. Hos 94 procent av patienterna började symtomen inom 6 månader efter operationen [1]. En komplett tillbakagång sågs hos 51 procent av patienterna medan 49 procent fick bestående symtom [1]. En annan sammanställning av 26 fall med neurologiska komplikationer visar att överviktskirurgi, sannolikt på grund av multipla bristtillstånd, också kan leda till hjärnsjukdom med akuta nervskador som ger ofrivilliga ögon- och muskelrörelser och ögonförlamning, och sent debuterande myelopati (= samlingsbenämning på sjukliga förändringar i ryggmärgen vilka kan orsakas av t.ex. brist på vitamin B12, ärftlig ämnesomsättningsrubbning, rubbad sköldkörtelfunktion eller strålskada.) orsakad av brist på vitamin B12 [2]. Ett svenskt fall av svår akut polyneuropati 16 veckor efter gastrisk bandning finns publicerat [4]. Incidensen av neurologiska komplikationer på grund av bristtillstånd efter överviktskirurgi är svåruppskattad men sannolikt låg. I den svenska obesitasstudien opererades 2 010 patienter, och patienterna följdes i genomsnitt 10 år (gastrisk bypass 13 procent, gastrisk bandning och andra metoder 87 procent). Alla fick vitaminsubstitution, och ingen neurologisk komplikation rapporterades [3]. Upphör intaget av tiamin till exempel på grund av ihållande kräkningar töms depåerna av vitaminet inom 20 dagar. Tiamin är kofaktor för flera enzymer i kolhydratomsättningen, och kolhydrattillförsel, till exempel glukosdropp, kan därför som i vårt fall snabbt utlösa Wernickes encefalopati [5]. Vår patient var opererad med Roux-anastomos, (se ovan bild) vilket innebär att födan inte passerar första delen av tunntarmen där upptaget av tiamin normalt sker. Vid uppföljning av 316 amerikanska patienter ett år efter denna typ av operation konstaterades, trots tillskott med ett multivitaminpreparat, laboratoriemässig brist på flera vitaminer, bland annat tiamin, hos 18,3 procent av patienterna [6]. Vid misstänkt Wernickes encefalopati ska tiamin utan dröjsmål tillföras intravenöst. Flera författare anser att intravenös hantering är säkrare än intramuskulär och att flera doser per dag ska ges, på grund av den korta halveringstiden [4]. Generellt tycks högre doser än tidigare rekommenderas. Upp till 500 mg intravenöst tre gånger per dag har föreslagits som initial behandling [5]. Uppenbart medför överviktskirurgi risk för dåligt upptag av viktiga vitaminer och mineraler, vilket i vissa fall kan leda till bristtillstånd och allvarliga neurologiska komplikationer. En mycket stark riskfaktor för Wernickes encefalopati tycks vara näringsbrister på grund av ihållande kräkningar månaderna efter operationen. I den situationen bör risken kunna minimeras om tiamin ges intravenöst, och alltid innan glukoshaltigt dropp ges. Var och en i de team som utför och följer upp överviktskirurgi bör vara medveten om risken och om hur den ska förebyggas. Även patienterna bör informeras så att de kan meddela läkare utanför dessa team om vikten av intravenöst tiamin i sådana situationer, om så skulle behövas. - slut - Artikeln ligger även HÄR som "vanlig" artikel med kommentarer under. ******************************************************************************************************************** Den här artikeln publicerades redan 2009 men med tanke på att det opereras ännu fler idag, 2014, än det gjordes för fem år sedan så är den lika aktuell nu som då, om inte ännu mer aktuell. Jag fann artikeln hos Bitten Jonsson s FB-sida och kommentarerna som skrevs i kommentarsfälten under artikeln var också oroande läsning. Jag frågade om jag fick kopiera dem och har tillåtelse att göra det här: Arja: - "På 80-talet jobbade jag på en kir. avd.. där man började GBP operationerna. Dom flesta av pat. dog nästan efter operationen relaterat på operationen. Om någon överlevde fick de komma till sjukhuset var 3:je månad för att få olika typer av dropp pga att deras tarmar inte kunde självmand tillverka det. Jag har kamrater som har senare genomgått operationen, vikten kunde dom hålla bara några år. Idag närmar de sig till sin gamla vikt. Många har också fått symto om depression. Det spelar ingen råll vilken typ av operation det har varit." Anne-Maj: - "Varför har man hållit inne med sanningen om detta så länge här i Sverige? Jag har i USA mött en sjuksköterska som jobbat med dessa patienter väldigt länge och jag har mött flera personer vars anhöriga gått igenom detta. De säger alla samma sak: hela kroppen tar skada, inte minst tarmarna och som konsekvens får man näringsbrist. De talar också om fruktansvärda smärtor... Det ska enbart vara en sista nödåtgärd att göra en dylik operation. Men när man pratar med svenska läkare så verkar de totalt omedvetna om bieffekterna. Varför?" Arja: -"Jag själv är eller har ingått i den svenska forskningen ca 20 år. I början gick jag genom olika undersökningar. Jag upplevde den mycket bra. Efteråt fick jag frågan om jag ville bli opererad. Jag tackade nej med svaret: Jag är inte sjuk bara lite överviktig. Jag vill inte bli sjuk eller dö för tidigt. Då blev jag en sk kontroll person. Under undersöknings tiden hade vi också kontakt med två dietister. Tyvärr kunde dom ingenting. Jag själv hade ensam en dietist och hon var ännu sämre. Dietisterna var kopplare till SOS gruppen (SOS = internationell förkortning till GBP). Undersökningarna hittade inget fel hos mig." Arja: -"I slutet av 2008 talet jobbade jag en kort tid i Norge. En Dansk specialistläkare för dessa operationen opererade 2 patienter., en man och en kvinna. Manne fick komma tillbaka p g a problem efter operationerna. Kvinnan vet jag inte eftersom jag åkte hem på samma dag so kvinnan. Båda opererades med titthåls metoden. När jag frågade läkaren varför han hade börjat göra dessa operationer. Svaret var:" Människorna vill." Men senare kom också fram att han tjänade mycket pengar med detta eftersom han åkte till olika sjukhus samt även länder." Birgitta: - "jag har en kusin hon blev bara 52 år" Bitten: - Anne-Maj , jag gissar att det är för att patienter som söker hjälp ( foodaddicts förstås) har panik till slut, de håller på att äta ihjäl sig och ingen hjälper dom för det finns ingen kunskap om addictionsjukdomens grymhet, kraft, förnekelse och illslughet, och ingen behandlingshem heller idag. Anne-Maj: - Men samtidigt borde det vara sjukvårdens plikt att meddela vilka bieffekter som är mycket vanliga i samband med denna operation. Bitten: -"Det värsta är att de inte vet. Patienterna har klippkort på akuten och en massa andra kliniker så någon helhetsbild kommer ej tillbaka till kirurgerna i snuttefieringens rike. Hur många patienter har en läkare som följer dom under lång tid och som har patientansvaret? Jag är ännu mer oroad och upprörd idag för den patient jag följer nära har förmodligen allvarliga hjärnskador." Kicki: -"Som psykoterapeut nöter jag många med depression och diffusa märkliga symtom. Hur tänker läkarna?" Monica: -"Jag har gjort operationen. Tyvärr gjordes ingen lobotomi så den funkade inte så bra i längden"

Källa: startarom.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Fläskfärsgryta 1 st rödlök(ar) 1 st gul lök(ar) 4 klyfta(or) vitlök(ar) 1 st chilipeppar, röd 25 gram smör 1 msk olivolja 500 gram fläskfärs 2 msk tomatpuré 1 tärning(ar) kycklingfond , fond du chef 400 gram konserverade körsbärstomater 3 dl vatten 2 st sardellfiléer 1,5 msk balsamvinäger 2 krm salt 2 krm svartpeppar 2 krm strösocker 350 gram oliver gröna , med ansjovis 100 gram morötter 1 kruka(or) oregano, färsk 2 dl pastavatten Tillbehör 500 gram pasta , castellane 50 gram riven parmesan Tillagning 1. Tillbehör: Koka upp rikligt med pastavatten, gärna 4 liter. Salta ordentligt med ca 1-1 ½ msk salt. Häll i ½ msk olivolja. 2.Fläskfärsgryta: Skala och finhacka rödlök, gul lök, vitlök och chili. Fräs löken och chilin i både smör och olja i några minuter i en stekpanna, gärna en gjutjärnspanna om du har. Tillsätt fläskfärsen och fördela den med en slev eller stekspade till små, små delar. Det värsta som finns är klumpar i såsen. 3. När du stekt löken och färsen så tillsätter du tomatpuré, buljongtärning, körsbärstomater, 3 deciliter vanligt vatten, sardeller, balsamvinäger, salt, svartpeppar och socker. Mosa sönder tomaterna med en slev eller dylikt i stekpannan och blanda om. Låt puttra i ca fem min. 4. Hacka oliverna i mindre bitar, skala och riv en morot på den finare delen av ett rivjärn, hacka oreganon och rör ner allt i grytan. Spara lite oregano till garnering. Låt puttra i ca 10-15 min utan lock. 5.Tillbehör: Koka pastan al dente. 6. När pastan kokat i ca fem min så tar du 2 dl pastavatten och tillsätter det i fläskfärsgrytan, rör om och låt puttra i ca fem min. Smaka av och krydda ev med mer salt och peppar. Servera fläskfärsgrytan med riven parmesanost och finhackad oregano. Recept: Fredrik Jonsson Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 763 kcal, 37 g protein, 41 g fett, 60 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Citron- och fänkålskyckling 1 st hel kyckling 0,5 st fänkål , med lite blast 200 gram morötter 0,5 st purjolök(ar) , med lite blast 3 klyfta(or) vitlök(ar) 1 st citron(er) 4 st lagerblad 1 msk olivolja 2 krm salt 2 krm vitpeppar 4 l vatten , 3-4 liter Bulgursallad 2 dl bulgur 1 st paprika 0,5 st fänkål , utan blast 0,5 st purjolök(ar) , utan blast 1 st rödlök(ar) 0,5 st chilipeppar 1 msk olivolja 1 krm paprikapulver 1 krm spiskummin 1 krm salt 1 krm svartpeppar 2 dl kokvatten från kycklingen Tillagning 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Citron- och fänkålskyckling: Lägg kycklingen i en stor kastrull (volym 5 l). Grovhacka fänkål, morötter, purjolök och krossa vitlöksklyftorna. Lägg i kastrullen tillsammans med kycklingen. Dela citronen. Pressa i citronsaft och lägg i citronhalvorna. Tillsätt lagerblad, olja, salt och peppar. Häll på vatten så att det täcker kycklingen, ca 3-4 liter. Koka upp och låt sjuda på svag värme under lock i ca 20-25 min, eller tills kycklingen har en innertemperatur på 75 grader. 3. Bulgursallad: Koka bulgur enligt anvisning på paketet. 4. Skölj och grovhacka paprika, fänkål, purjolök, rödlök och chili. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och tillsätt olivolja. Blanda om ordentligt och rosta i övre delen av ugnen i ca 15 min. 5. Citron- och fänkålskyckling: Ta upp kycklingen ur kastrullen, lägg den på en skärbräda och låt svalna lite. Sila av 2 dl av kokvattnet för att använda till bulgursalladen. Rensa kycklingen. (Vill du göra egen kycklingbuljong? se tips.) 6. Bulgursallad: Ta ut grönsakerna ur ugnen och blanda med den kokta bulgurn. Tillsätt ca 2 dl av kokvattnet, rör om och krydda med paprikapulver, spiskummin, salt och peppar. Servera din goda bulgursallad med citron- och fänkålskokt kyckling. Tips! Gör egen kycklingbuljong: Lägg tillbaka kycklingrenset i kastrullen och låt sjuda under tiden du äter. Efter ca 45-60 min sila av buljongen och häll upp i en bunke, täck med lock. Låt svalna och förvara i kylen. Så har du en fantastisk buljong som du kan använda till framtida rätter. Går även bra att frysa in. Recept: Fredrik Jonsson Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 440 kcal, 50 g protein, 11 g fett, 32 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

Det är över tre år sen jag gjorde ett inlägg. Vääääldigt länge sen. Har bett min man att starta en matblogg istället för mig eftersom det egentligen är han som har talang för matlagning. Det är inget som är klart än, men snart så... Tills dess måste jag få lov att bjuda på en av veckans middagar som han också tävlar med på: http://www.bbqlovers.se/bidrag-bbqlovers-burger-open-2016/ Så in och rösta på Blue Cheese Dream skapad av Herr Jonsson. Det går att rösta en gång per dygn fram till den 31/7 och om han placerar sig i topp tre så kommer jag tvinga honom att komma igång med sin matblogg;-) Ingredienser: 2 st 120 grams Smashburgers, högrevsfärs. Dessa penslas med baconfett under stekningen. Endast salt och svartpeppar. 2-3msk Blue cheese mayo 2 skivor Burgarcheddar 30gr Blue cheese 4 skivor Bacon 4 skivor stekt rödlök 1 tunt skivad champinjon (stor) Salladsmix med bl.a. ruccola Briochebröd Smashburgers görs av en lättrullad boll av färs som först steks 1min innan den smashas (trycks ut i pannan eller på stekplattan). Stek ytterligare ca 1min, vänd stek 1-2min. Från botten på min burgare: Bröd, mayo, sallad, burgare+cheddar, rödlök, champinjoner, bacon, burgare, Bluecheese, bacon, mayo, bröd. Simple as that!

Källa: frujonssonskok.blogspot.se

Nu kommer juni igen! Vår fotoexposé fortsätter med skakande vardagsmat... Att Bejkon från Astrid och aporna kommit till ICA vid Clemenstorget fick oss att dra på smilbanden. Denna butik har olika varor från Astrid och apornas sortiment . Snällkorv, Mild Chörizo, Jättekorv, Panerad F*sk, Prinsesskorv, Grillburgare, olika skivade pålägg med mera finns i kylen :) Tänk om det fanns i fler butiker... - Shaken not stirred. Upptäckten att alkoholhaltiga drycker som säljs på Systembolaget i Sverige ofta innehåller icke-vegetabiliska ingredienser (läs: animaliska) eller att djurs kroppar har använts i tillverkningsprocessen, förvånade mig. Det saknas tydligen kontroller och redovisning från druva till flaska. Visst vore det väl fint om Systembolaget själva valde att vara veganvänligt, i alla fall vegan-underlättande? ;-) På egen hand kan du söka veganvänliga alkoholhaltiga drycker på Barnivore.com . TrevorS har till och med gjort en egen sammanställning här . På flaskan som syns på dessa tre foton står det till och med "Suitable for vegetarians" i höger kolumn, längst ner står det också "innehåller mjölkkasein" . Kasein från komjölk, antar jag det betyder. Det vill säga animaliskt. Det finns alltså nytta att känna till att märkning från annat land kan innebära att engelskans "vegetarian" och "vegan" skiljer sig åt till skillnad från svensk livsmedelslag, vilken innebär att om mat ska få kalla sig vegetarisk så är det i praktiken vegansk mat. Om det finns exempelvis hönsägg eller animalisk mjölk i ska det stå ovo-vegetarisk (med ägg), lakto-vegetarisk (med djurmjölk) eller lakto-ovo-vegetarisk (med båda). Exposén fortsätter... Från surt till både obehag, obehag, obehag... och blandade uppstötningar. ''Här styckar vi själva'' - ett drama i delar, en del fel. Morgonen gryr ännu en dag i utbildningsstaden Lund. - Utbildningar av många slag, filosofi... examensrätt behöver vi ha , stadens borgmästare pratade inspirerat för sig själv inför kommande år medan han gick längs stenlagda gator. - Med glädje Herr Fransån! , utropade Herr Väderberg gladlynt. Herr Väderberg och Herr Fransån hade bestämt sig för att göra vägen mellan bonde och vanlig Jönsson enklare. Förhoppningsvis också tjäna några kronor mer. Förberedelserna stod färdiga . Idag var den stora dagen här. Stadens alla kultingar, lamm, kalvar och föl tryckte sina ansikten mot rutan för att få se in. Nyfikna blickar på männen i vita rockar. - Tradition och nytta , sa Herr Väderberg till sin kollega. - Åsså några extra ören , fyllde Fransån i och log sitt största leende samtidigt som han vände sig ut mot gatan och såg genom fönstret hur alla stadens ungar förväntansfullt samlats för att se vad männen i vita rockar gjorde. - Vad glada de ser ut , sa ena kultingen till fölet bredvid. - Ja, de är nog väldigt glada och snälla tror jag , svarade fölet och blinkade försiktigt. - Fridens liljor , utbrast den något äldre lammungen. Kriget är över, nu kan vi äntligen pusta ut! , fortsatte hon och andades ut med en djup suck. Andra världskrigets bistra mörker och oro var som bortblåst. Sorgen var nu, ett år senare, utbytt mot framtidstro och förhoppningar om att staden strax nedanför en höjd åter skulle blomstra. - Där ute kvittrar fåglarna vackert , fortsatte Fransån samtidigt som han vände blicken inåt igen. - Snabbt, snabbt, skynda dig! Ner med handgiljotinen från hyllan där uppe! , ropade Herr Väderberg till Fransån, som raskt gick till hyllan och tog ner den. - ''Här styckar vi själva'' , borgmästare Lundelius läste på affischen i det skinande skyltfönstret. Hans inspiration byttes ut mot kalla kårar längs ryggen, kall svett trängde fram och samlades i droppar på pannan. - Inte här, det får inte ske, inte igen , tänkte han långsamt och förskräckt. Från lagret hördes männen i vita rockar nynna: ''Åh vad vi sågar och sågar, men spånen är utbytta mot kött och blod. Ja vi ska såga, vi sågar vi, men inget träd ska sätta livet till...'' Allt som nu finns kvar är en bleknad affisch på två män i vita rockar som sågar, sågar en kropp... som om inget konstigt hade hänt. Vem vet? Kanske sågar de där du minst anar det...? Snipp snapp snut, nu är sagan slut! Ännu en gång fortsätter vår söta och sura juni-exposé... ICA har tapetserat det vackert bruna tegelhuset mittemot Lund C med affischer i en modern layout. Vackra bilder på personal som skär, styckar och hyvlar. Vad de kan! Inte illa... Mittemot ICA:s entré, en strimma hopp... ''Förbjud minkfarmerna'' står det på affischen från Djurrättsalliansen . Vackert lyser affischen upp soptunnan. Dessa läckra lakritstorpeder fann jag på Coop. Helt veganska och goa är de med! Sött, inte surt, juni min vän . Thaimat på restaurang i Lund skulle kunna bli en följetong för sig. Om det exempelvis är "Dagens vegetariska" som erbjuds kan den innehålla räkpasta. Räkor är djur och alltså inte vegetariskt. I panaengcurryn är det enligt förpackningens engelska ingrediensförteckning räkpasta i, på den svenska påklistrade ingrediensförteckingen nämns inte räkpasta. Importören tycks ha missat något. Så om du äter vegetariskt, veganskt eller har skaldjursallergi se upp! Tills vidare ha en bra sommar och simma lugnt. Havet är djupt! Kolla så får du se... :) Aloha!

Källa: rorelsefordjurratt.blogspot.se

Tänk att en veckan kan gå så fort och att den där fredagskänslan som man bara kan ha när man jobbat hela veckan infriar sig. Kan nog inte uppskatta det mer än just nu efter drygt ett år utan jobb. Göra något! Känna sig viktig! Få feed-back! Skratta, prata och skoja med andra människor! Det spelar ingen roll att det är en skola utan det är själva känslan man får när man gör något vettigt. Förra helgen kändes bara som en enda lång pinig väntan på att det skulle bli måndag! Igår fick vi vara i köket för första gången och jag fick uppdraget att göra något jag inte kunde äta: Citronfromage! Men det spelade ingen roll att det var något jag inte äter för glädjen att få sätta ihop något ätbart och även få dekorera detta till något som lockar och ser intagande ut är det som är roligt. Jag toppade min fromage med lite kanderade sezt-strimlor som jag rullade i lite floursocker och som Lärare R. satte in på fyra minuter i ugnen. Dessa smakade jag dock inte på, men visst, jag duttade ner toppen på lillfingret i fromagesmeten för att känna vad det smakade och nä, det smakade typ ingenting och Lärare R. höll med och frågade om jag följt receptet, vilket jag gjort och vi konstaterade att det nog var för mycket grädde i fromagen. Citronen var inte riktigt mogen heller och det vet jag påverkar smakerna också. Hade jag fått välja smak, så hade jag nog gärna valt cocos och vanilj istället. Idag började jag med att göra självskattningstester inom bland annat livsmedelskunskap etc och jodå, jag hade väl flera fel men ungefär 75% på alla testerna. Vart klar snabbt och blev "arbetslös" och Lärare R frågade om jag hade lust att laga något med torskrygg.. Åh, torskrygg! Det är det finaste på torsken och blev genast lite nervös faktiskt. Jag är en van matlagare och har inga problem att laga mat åt många personer men att göra det inför en erfaren kock är lite annorlunda och kände att jag har rätt höga krav på mig själv och även en hel del prestige i mig - jag ska vara bäst, liksom! Näst bäst är inte min grej...det här får jag lära mig att tackla. Vi diskuterade lite vad jag skulle göra med fisken och Lärare R. föreslog något med curry och njae, nä, jag kände inte att det var något jag ville göra. Pratade om min egen favoritbas: pepparrot, creme fraiche och dijonsenap men det fanns ingen CF och grädden var nästan slut osv... Så slog det mig: Jag kör en asiatisk variant på för jag hade sett att det fanns cocosflingor osv... Ut i alla kylarna och plocka till sig: 1 röd och 1 grön paprika 1 stor schalottenlök 1 liten purjo 1 jumbovitlök 1 bit färsk ingefära Kryddor: ca 2 tsk av varje krydda Chilipulver Spiskummin Paprikapulver Svartpeppar och salt efter smak Röd currypasta 0,5 dl Cocosflingor ca 1 dl mortlade torrostade jordnötter 2 msk tomatpuré 2 dl cocosgrädde 1 dl grädde 1 msk limesaft smör till stekning Jag fräste kryddorna i smöret och sedan hällde jag i den tärnade paprikan, lök, paprika, currypasta, vitlök. När paprikan svettats klart så strödde jag över cocosflingor som fick fräsa snabbt i grytan och sedan hällde jag på cocosgrädden, grädden, tomatpurén, saltade och pepprade och ner med jordnötspastan. Röra om och smaka av med salt och peppar. När såsen smakade bra, så lade jag i torsken och lät det puttra några minuter och sedan ta av från spisen så fick fisken bli klar på eftervärmen och HÄR GJORDE JAG MIN MISS! I köket står det en spis med sex plattor, varav tre är på och tre av och nog fasen lyckades jag ställa den på en annan platta som var PÅ! :-( Upptäcker detta efter några minuter som tur var men jodå, en lite brun botten hade redan bildats och min plan att inte ha en sönderkokt fisk i grytan gick åt fanders. Tog en ny gryta och lyfte försiktigt över fisk och sås i den och ställde den INTE på en varm platta och med ett lock över...gjorde couscous till för dem som vill ha något till grytan. Hörde bara positiva kommentarer och Lärare R kommenterade att den inte smakade bränt och nej, det gjorde den inte som tur var. Jag åt själv en stor skål med fisken och den var helt okej. På måndag blir det mer kök! Det ser jag fram emot! Visst är jag oooootroligt snygg? Köpte mjuka tofflor på skoaffären här i Angered för 129 kr igår istället för "riktiga" som kostar mellan 500 - 1000 kr. Det får jag väl köpa den dagen jag börjar jobba som kock...om ett år ungefär. Byxorna hålls uppe med plastfolie och nerstoppade i strumporna eftersom de är för långa. Hittade en kockrock som saknade knappar också men mössan är NY! Ha ha! I morgon ska jag träffa en av mina idoler: Bitten Jonsson - författare till boken Sockerbomben och skaparen av Bittens Addiction. Hon mailade mig för ett tag sedan och frågade om jag ville äta lunch med henne när hon var i Göteborg och ojjjj, jaaaa, klart jag vill! I morgon ska jag äta lunch med Bitten!

Källa: startarom.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2020 ® v3 - Kontakt