äppelkaka i långpanna | plommonpaj | äppelkaka långpanna | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | hamburgerbröd utan jäst | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

3 dl Vispgrädde 2 dl Matyoghurt 1/2 dl strösocker 1/2 vaniljstång 2 1/2 gelatinblad 8 sviskon, delade i mindre bitar skal + fileér av 1 apelsin juice av 1 apelsin 1/2 dl råsocker Betyg: Antal röster: 0 Ingår i kategorierna Efterrätt , Glass, parfait & sorbet , Fika Gör så här! Blötlägg gelatinbladen i rikligt med vatten. Koka upp vispgrädde, vaniljstång och socker. Låt vila en stund. Tillsätt gelatinbladen och rör ut dem ordentligt i gräddblandningen. Tillsätt yoghurten. Häll upp blandningen i formar eller glas. Kyl! Riv eller skala av det yttersta skalet på en av apelsinerna och skär sedan bort resten av skalet och släng. Skär ut apelsinköttet utan att få med något vitt. Pressa juicen ur den andra apelsinen. Smält råsockret i stekpannan. Tillsätt sviskon, socker, fint strimlat apelsinskal och apelsinjuice. Låt allt koka ihop till hälften. Rör i ett par klickar rumstempererat smör och blanda i apelsinbitarna. Låt allt svalna ordentligt. Krydda gärna med kanel eller stjärnanis. Ta ut panacottan från kylen när den stelnat. Häll över fruktblandningen och servera! Tips! Recept från Robert Nilsson, vinnare Årets Kock 1998

Källa: skanemejerier.se

1 liten påse med bär till smoothie 2 klickar vaniljglass en skvätt mjölk lite vaniljyoghurt Hälls i en mixer och blandas! Tack för receptet, Annika !

Källa: dryckesmixen.blogspot.se

I helgen när vi var på Ica och handlade fick vi provsmaka köttbullar. Dom var så himla goda & bara 15% fett så jag tänkte att det kan ju faktiskt funka. Idag när vi skulle laga till dem såg jag att de var Alexander Nilsson (Kniven mot strupen) som låg bakom receptet. Hur som så var de jäkligt goda & rekommenderas varmt. Köttbullar med sås & potatis 12 propoints 4 port 1 påse Nilssons Lyxköttbullar (600 gram) 1 tsk mjöl 1/2 tsk smör 1/2 dl matlagningsgrädde 15% 2 dl mini mjölk Buljongpulver Salt & peppar Gele Soya Worchestershiresås 8 potatis 8 msk lingonsylt Smält smöret och rör i mjöl. Spä med grädde & mjölk. Låt koka ihop och tillsätt smaksättarna tills du blir nöjd. Blir en enkel & god sås. Koka potatis. Tag ut köttbullarna och häll dem frysta i en stekpanna. Tillsätt 1 dl vatten och stek dem klara. Servera med potatis, sås och lingon.

Källa: gourmet-light.blogspot.se

Torsdagen skulle egentligen bjuda på laxwallenbergare men då jag åt lax till lunch i kombination med att hustrun bakat surdegsbröd valde jag i stället ett sopprecept från Göran Nilsson, en av mina favoriter, i Borås Tidning. För fyra personer Ingredienser: Räkfond 1 kg räkor med skal 2 msk rapsolja 0,5 gul lök 1 liten morot 20 g rotselleri 2 msk tomatpuré 5 vitpepparkorn Soppa 1 skalad morot i tärningar 1 skalad palsternacka i tärningar 1 skald kålrot i tärningar 2 msk rapsolja 1 röd chili 2 vitlöksklyftor 2 citrongräs 4 dl grädde Gör så här: Fond : Skala räkorna, spara skalen och lägg undan räkorna till soppan. Skala och skölj grönsakerna. Skär lök, morot och rotselleri i minder bitar. Hetta upp rapsoljan i en kastrull. Fräs räkskalen tillsammans med grönsakerna så att nästa alla vätska försvinner. Klicka ner tomatpurén och fräs ytterligare någon minut. Häll på vatten så det täcker skalen och tillsätt vitpepparkornen. Koka upp och sjud under lock i ca 30 minuter. Sila. Soppa : Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten ca 7 minuter. Häll av. Dela chilifrukten och skrapa ur fröna, strimla. Finhacka vitlöken och strimla citrongräset. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs chili, vitlök och citrongräs hastigt. Häll på räkfonden och reducera till hälften. Häll på grädden, koka 5 minuter. Sila. Koka upp och blanda ner rotfrukterna. Koka några minuter och smaka av med salt. Tag av värmen och blanda ned räkorna. Kommentar: En kanonsoppa! Det känns väldigt tillfredställande att göra både fond och soppa samtidigt. Soppan har en härlig stuns och rotfrukterna blir så goda. Till detta kan man mycket väl använda frysta räkor, det är nästa slöseri att använda färska här. Tina dem gärna så här . Hustrun började med fonden eftersom jag kom hem ganska sent så det var bara att ta vid där. Det tar kanske lite lång tid för en vardag men å andra sidan handlar det bara om planering.

Källa: kokbokskul.blogspot.se

En liten skön stund med njutbar läsning i växthuset. Kolla in Rabarber av Ingar Nilsson en riktigt trevlig bok om rabarber. Fullspäckad med interessant läsning både lite historia, tips om olika sorter, kuriosa och sist men inte minst sagolika recept - absolutely mouth watering. Jag läser på bokens baksida att Ingar Nilsson är journalist till yrket med mat och trädgård som inriktning. Hon är också initiativtagare till den i Sörmland årliga Rabarberfestivalen. Ingar startade även grönsaksdistributören Ekolådan. Det är förlaget Natur och kultur som ger ut boken. En förrätt som jag föll pladask för är Ostron med rabarberjuice och chili! Wow det bara måste testas, se bilden i nedre vänstra hörnet. Kollaget är gjort av bilder ifrån boken. Mums Jag vill ha fler sådana här underbara böcker!

Källa: tyras-potager.blogspot.se

EN HÄNDELSERIK HELG! Goddagens! Idag var jag inte kaxig när klockan ringde, för lite sömn och många saker på agendan i helgen men jag skulle inte vilja byta bort det mot något! Energidepåerna är fulladdade! Vad har du hittat på för roligt?! Jag hade inga planer på att skriva ett inlägg idag men jag kände för att skriva av mig lite! Förut tyckte jag att både Januari och Februari var sega och långa månader men nu så tycker jag att tiden bara rinner iväg! Härligt! Hur uppfattar du den här tiden? Jag är en sån människa som gillar att hålla på hela tiden med nåt vare sig det är träning, djurkel/skötsel, trädgård eller bak och matlagning! Min man är lika "knäpp" han med! Haha! Vissa laddar batterierna med att "bara vara" medan jag gör det när jag gör saker jag tycker är roliga! Hos Fam. Nilsson finns det alltid nåt att göra! Haha! Jag vet inte många barn som har fått smaka så många olika och många bakverk som min son har fått göra! Han har blivit en riktigt gourmet! Stackars hans tjej som ska baka nåt till honom sedan! Haha! Det finns några bakverk som han specifikt önskar att jag ska baka igen, trots att jag är inte ett big fan av att baka om ett bakverk! Det spelar ingen roll om det är den godaste jag har någonsin ätit och bakat, själva drivet att göra om den är borta! Jag vet ju hur slutresulatet blir! När Isak (min son) igår var och lekte hos några kompisar passade jag på att överraska honom med hans absoluta favorit, Daim- och kolapajen med Chokladgömma! Jag pimpade till den lite bara med extra choklad i botten av skalet! Det värmer i mitt mamma hjärta när jag såg hur glad han blev! Jag och gubben blev också glada eftersom det blev kvällens fika sedan med glass! Den kolan alltså...går inte av för hackor! MUMS! DAIM- OCH KOLAPAJ MED CHOKLADGÖMMA http://arstidsboden.blogspot.se/2014/11/daim-och-kolapaj-med-chokladgomma.html Jag har länge försökt att få in mer vegetarisk mat hemma hos oss, dels för att man mår bättre och så odlar vi ju mycket grönt själv. Detta gör ju att vi kan nästan bli självförsörjande av de saker vi odlar själv!! Nu kan jag stolt säga att 90% av vår mat är Vegetariskt! Jag har nu lyckats samla på mig en massa spännande recept som jag sedan kan använda under skördetid! Lördagens middag blev hemmagjord pasta med pasta rosso och frästa grönsaker med riven parmesan! MUMS! Lördagen blev en riktig utedag och nu i efterhand med tanke på söndagens regnväder valde vi rätt dag att storstäda hönsgårdarna! Man får vara riktig påhittig för att locka ut hönsen på vintern, göra det så torrt och mysigt som det bara går! Vi har tak på våra utegårdar men det hjälper inte alltid när det regnar sidledes! Höns älskar ju att picka och gräva men när marken är frusen får man hitta på annat, halm tex. Just nu så är de ganska mycket på marken men snart vill de upp och sätta sig på pinnar, jag har lite planer på hur jag ska inreda! Jag återkommer med bilder senare! Igår så fick jag äntligen hem mina älskade pullor! Jag har letat länge men det är svårt att hitta denna tiden av året 23 veckors gamla hönor och i större antal! Varför 23 veckors? Därför att det är först då man ver riktigt könen på dem och de börjar att värpa! Bara höns? Ja, vi kan inte ha tuppar hos oss för grannarna uppskattar det tyvärr inte! Visst är de vackra?! Jag älskar att lyxa till med nåt gott i tid och otid, överraska gubben lite! Igår så blev det ett vinglas i växthuset för att vi har faktiskt inte skåla in det ännu! Gör det själv nån gång vetja! Ibland behöver man nåt extra gott, vare sig det är måndag eller helg! Man kan ju inte bara se framemot helgerna...veckan har ju 7 dagar! Haha! Tack fina Majjen för kommentaren i förra inlägget! Ibland undrar jag om folk läser bloggen eller om de är endast intresserade av recepten? Skönt att veta att ni gillar allt runtomkring med! Du gjorde min kväll! Tack! /Helena

Källa: arstidsboden.blogspot.com

Att knyta en Rya Nu vill jag dela med mig lite om ryaknytande. Jag ska villigt erkänna att det inte är lätt att hitta information om var jag kan hitta material till att knyta en riktig ryamatta idag. Så jag börjar helt enkelt med hur jag knyter en ryaknut. Jag har gjort en liten skiss på jur jag för nålen i väven. Min ryamatta knyts med tvåtrådigt Raumagarn vilket är lätt att jobba med enligt mig. Jag har en stor trubbig nål som jag trär de två trådarna i sen sticker jag nålen genom väven som bilden visar. Jag tar fingrarna till hjälp och mäter trådens längd, det finns andra sätt att göra det men för mig går detta bra. Mina trådar är 3 fingrar långa. Nu har jag gjort steg 1 och 2 på den ritade teckningen överst i beskrivningen.I bilden ovan är jag inne på steg 3, dra igenom nålen och spänn tråden. så den lilla knuten bildas. Nu för du tråden under fingrarna, sen över dom och går vidare till steg 1-2 igen, Och så är det bara att fortsätta. Jag väljer att klippa upp öglorna sist av allt det passar mig, men man kan också klippa direkt man gjort knuten. Japp det var ryaknuten det. Ryaknytande fick jag upp ögonen för när jag var i Norge på semester med min kära man. Hans föräldrar har knutit många vackra ryamattor. De har knutit dom tillsammans, imponerande. Vi kunde ju inte vara sämre maken och jag så vi köpte en ryabotten med tillbehör i Fagernes. Till en början så knöt vi tillsammans för ca 12 år sedan, sen har ryan legat orörd länge. Men nu blev jag inspirerad av de starka färgerna igen. Det är faktiskt roligt att knyta sin egna rya. Såhär vintertid är det toppen, värmer gott om bena när man knyter. Jag knyter en rya som heter "ILD" Rauma Ryemönster nr. 106. Storleken på den är 100 x 180. Mönstret är av Frida Holm Knydtzon. Nu ska jag berätta lite om Ryans historia. Ryamattan Jag har hittat många namn på ryan, tex trasrya, slitrya, garnrya, prydnadsrya, golvrya, båtsmansrya, fattigmansfäll, fälltäcke, pigrya, patellrya, linnerya, ryatäcke, sängrya, hävdrya, slarvrya, lapprya, rosrya, glesrya. Ordet rya tros vara besläktat med ragg (engelska rug) och syftar på den håriga och lurviga sidan på vävnaden. Många förknippar ordet rya med en dekorativ golvmatta med nockor knutna på en färdig botten. Det var populärt med ryaknytning i början av -60 talet. På anglosaxiskan betydde ordet "ryhae" ett grovt ulltäcke. Ryans historia Man har hittat fynd vid arkeologiska utgrävningar att ryatekniken användes redan på två-tre tusen år före Kristus födelse. Vid 1400-1500 talet spred sig ryan till oss i Norden. Då ersatte den djurfällarna i sängen. man använde den så luggen var vänd neråt i bädden. Man mönstrade sparsamt oftast mönstrade man bara en bit, en bård som veks upp och blev synlig i sängen Äldsta belägget är inventarium från Biskops-Arnö upprättat 1444 och vidimerat 1467, där 8 ryor finns upptagna. Ryor omtalas även i Vadstena klosterregler. Lite kuriosa är att det finns uppgifter om en stulen båt i Stockholms stads tänkeböcker 1489-90 visar innehållande en rya. Det visar att ryorna användes redan då som täcken i båtarna. På 1800 t började dessa ryor ersättas av filtar. 1584 omtalas en man i Stockholm för att ha sagt att "Kongen schal icke legre sticke fothen utan rijan recker" Kungen ska inte lägga sig i det han inte har med att göra. Det fanns gott om ryor på de kungliga slotten. Olika typer av ryor Båtmansryan I norska wikipedia hittar jag informationen att de första ryorna använts av människor som levde vid kusten. Ryorna användes att dra över sig som skydd mot kölden i öppna båtar. Med hjälp av dessa ryor kunde fiskarna hålla sig ganska varma i all slags väder. Ryamattorna av ull klarade sig väldigt bra i fuktigt väder. Det användes då otvättad ull som material vilken höll fukten ute. En rya kan väga upp till 18 kg och var värd lika mycket som en god mjölkko för länge sen. Det tog upp till ett halvt år att färdigställa en rya från spinning till färdig rya. Ryan var ofta hemvävd och gjord av ren ull. Man använde olika ullkvaliteter till bottnen och till garnet. Prydnadsryan Prydnadsryan användes som en typ av sängöverkast och hade luggen vänd uppåt och hade som uppgift att pryda bädden. Den var ofta mycket färgstarkt mönstrad hade även ofta bildmotiv och kunde också ha dubbelnock dvs. vävd med nockor på båda sidor. Prydnadsryan användes ofta som brudtäcke. Helrya talar man om om luggen täcker vävnadens hela yta. Halvrya kallas det om lugg binds enbart för att bilda ett dekorativt mönster på delar av vävnaden, medan resten utgörs av traditionell väv, vanligen tuskaft. Under 1930-60 talet var det populärt med trasmattor med inslag av ryeknytning. Användningsområde Ryan användes förmodligen först som ett värmande täcke i bädden men blev senare en dekorativ form av prydnad på bädden, som användes för att imponera på andra med, man skröt över sin textila rikedom. När bruket att lägga mattor kom i mitten och slutet av 1800-t då kröp ryan ner på golvet och började användas som matta. Det är en senare företeelse att man börjat hänga ryamattan som en dekorativ väggprydnad. Rya är en vävteknik vars popularitet gått i vågor, den har använts i mattor dynor och väggbonader på senaretid. Tillverkning Ryorna är vävda i två våder och ofta hopsydda på mitten med nockorna vända i motsatt riktning. Mönsterpassningen blev lite svår att få till och det kan man se på många ryor där mönstret är lite förskjutet. Nockorna knyts för hand i vävstolen och kan knytas på flera olika sätt. När en nockrad är knuten så vävs flera inslag av bottenväven innan nästa nockrad börjar knytas. Nockorna kan klippas upp eller vara oklippta med öglor. Man kan knyta nockor som är glesa och långa eller föra väldigt täta och korta nockor som då kallas för flossa. Under 60-70-t var det mycket populärt att knyta rya på en färdig botten. Nu på 2000-t är det inte många som knyter rya längre. (Hmm. tror jag är lite gammalmodig=)) Ryans egenskaper Ryan har många bra egenskaper och användningsområden. Den är estetisk och ljudabsorberande och värmande. Men ryan har också ett rykte om sig att vara ohygienisk, dammsamlande och allergiframkallande, det har bidragit till att efterfrågan har avtagit. Ryagarn Ryaullen från ryafårets långa, vågiga och glansiga ull blir ett garn med glans och styrka. Ryaullen här i Sverige var på väg att försvinna helt intill dess att insatser runt början av 1900 t av Axel Nilsson och Emma Zorn att rädda de ryafår (dalapälsfår) som fanns kvar i Dalarna. Utan denna insats så skulle förmodligen ryafåret ha utrotats. Ryan idag 1998 var en utställning på Liljevalchs "Slöjden är här!Slöjden är härlig!" I och med detta så upptäcktes att garnena som fanns att tillgå i handeln hade kraftigt försämrats i kvalitén. Och för att kunna väcka mer intresse för tillverkning av ryorna har nu ett maskinspunnet ryagarn tagits fram genom Wålstedts textilverkstad i Dala Floda. Hur hittar jag då material till en Rya idag????? Jag lovar det är inte lätt!!! Garn hittar man kanske men ryabottnar är det värre med. Men här finns några länkar där du kan få hjälp: Ryabotten hittar du här : Vuorelma Taito Pirkanmaa Om ni vet andra ställen så hör av er! Ryagarn hittar du här: Rauma ryegarn Wålstedts Textilverkstad AB . Hela ryakitt hittar du här: Taito Pirkanmaa Vuorelma Här hittar du ett Svenskt företag som kan förmedla Rya Kit! Marie-Anne Hagge Alvfors Warp & Weft AB 08-646 84 40 Midsommarvägen 10 B, 126 35 Hägersten, Sweden Här har jag hittat informationen jag skrivit om. Gokstad Kystlag Slöjdmagasinet Ryaull Wålstedts textilverkstad AB Ha en fin kväll/Gela

Källa: gelashemochtradgard.blogspot.se

Bakgrunden till varför jag gör de här bullarna kräver en liten introduktion! Om du bara är intresserad av receptet, så finns det längre ner på sidan. Strax innan jul började jag följa en ny konditorblogg. Sweet treats heter den, väl värd att kollas in. Den drivs av Sofie Nilsson som är ung konditor och som var helt grym i Dessertmästarna som gick på kanal 5 i höstas. I Sweet treats visar hon steg för steg hur man gör olika mer eller mindre avancerade moment och detta är ju mumma för en tekniknörd som jag. Jag älskar att läsa om hur man gör den perfekta sufflén och hur man tempererar choklad. Detta trots att jag sällan är särskilt avancerad själv när jag bakar. Men ibland kommer det proffstips som man omedelbart känner ett behov av att inkorporera i sin egen vardag. Det här är ett sådant! Sofie gjorde i december ett långt och instruerande inlägg om hur man bakar saffransbröd , och när jag läste det började det snurra i huvudet på mig. För ni förstår att sådant här är spännande för en nörd som jag. När det gäller söta degar , dvs. vetebröd av olika slag, så arbetar proffsen tydligen ihop degen för att sedan omedelbart därefter fortsätta med att baka ut bullarna. Ingen jäsning till dubbel storlek i bunken. Ingen värmning av degvätska. Inte ens jästen behöver smulas. Tjoff, i med alla ingredienser bara, och låt din köksmaskin göra jobbet. Förutom att det är enklare och spar lite tid, så blir degen mycket mer lätthanterlig vid utbakningen. En jäst deg blir ju lite "lös" och levande på något vis i konsistensen. Den ojästa degen är mer fast och enklare att jobba med. Bullarna jäser sedan enbart på plåten innan gräddningen. Tanken svindlar lite. Varför står det i alla vetebrödsrecept att degvätskan ska ljummas och varför ska degen jäsas två gånger? Varför är inte det här sättet det allmänna sättet att baka bullar på?? Eller är det här något alla känner till utom jag? Jag kände att jag bara måste testa det här tillvägagångssättet och bestämde mig för att göra det med mitt älsklingsrecept på kanelbullar, nämligen Leilas . Recept: Ca 24 st, beroende på hur stora man vill ha dom. Jag bakar mina i muffinsplåtar som rymmer 12 st. Vetedeg: 50 g jäst 3 dl mjölk 1 msk kardemummakärnor 1,5 dl strösocker 0,5 tsk salt 150 g rumstempererat smör 1 ägg 600 g vetemjöl special Fyllning (min egna variant): 150 g smör 1 dl strösocker (kan bytas ut mot ljust muscovadosocker) 1,5 msk kanel Och så provade jag att göra på följande vis: Mortla kardemumman. Häll i alla ingredienserna utom mjölet. Mjölken är kall och jästen har jag som sagt inte ens brytt mig om att smula sönder. ( OBS! Uppdatering! Numera klickar jag i smöret efter det att mjölet är tillsatt och någorlunda inarbetat i degen. ) Tillsätt mjölet, lite i taget. Låt maskinen jobba på låg hastighet i ca 30 min. Under tiden förbereder du fyllningen. Gör glutentestet för att se att degen är klar! Låt degen vila i 10 minuter efter bearbetningen. Baka ut bullarna som du brukar och upptäck hur mycket enklare det är när degen är ojäst! Trevligt. Plasta in plåten och ställ den i ugnen ( som är avstängd ). I botten av ugnen ställer du in ett kärl med kokhett vatten . Stäng ugnsluckan. Det blir ett mysigt tropiskt klimat därinne som bullarna verkar gilla. Låt jäsa ca 45 min. OBS! Uppdatering! Alt. jäser du dem i rumstemperatur ca 1-1,5 h (kolla dem, det beror på vilken temp rummet har). Det brukar jag göra numera. Tag ut plåtarna och sätt ugnen på 225 grader. Så här fina är de färdigjästa skapelserna! Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Bullarna blev supergoda, luftiga och saftiga. Det här, åtminstone för mig, nya sättet att baka bullar på kommer definitivt att bli ett stående inslag här hemma! Lycka till! <a href="http://www.bloglovin.com/blog/11615025/?claim=ud2wpha3a6r">Följ min blogg med Bloglovin</a>

Källa: kaklabbet.blogspot.se

Så där ja, då var ytterligare en arbetsvecka avklarad och en helg ligger framför oss. Håkan är ledig hela helgen så vi får se vad vi hittar på. Det känns som att det kanske hänger lite på vad det blir för väder, blir det plötsligt sommar igen så skull det inte vara helt fel med ett strandbesök. Blir det istället höst så gör vi kanske en liten utflykt, vi har ett ställe som vi väntat på att besöka länge och vem vet, i morgon så kanske... Dagens middagsrätt är gjord efter ett recept vi fått tipsat från Ankis mor, en riktigt receptskatt, som vet precis vad som går hem hos oss. Även denna gången fick hon in en femetta, fisksoppan som vi njutit av var verkligen hur god som helst och smördegstäcket gjorde sig kanon till soppan. Håkan slutade jobba tidigt denna fredag så han trampade ner till systembolaget för ett vininköp till soppan. Denna gången gick han efter utseendet på flaskan och det gjorde han helt rätt i, det gifte sig perfekt med maten. Flaskan innehöll ett bubblande rosévin vid namn Blason de Bourgogne , nummer 7687 för en kostnad av 89 kronor. Friskt med mycket bubblor, ett vin som absolut kommer att drickas av oss fler gånger. Täckt soppa. Fisk med smördegstäcke 2 port. varmrätt eller 4 port. förrätt. 1 liten strimlad purjolök 1 msk olja ½ burk krossade tomater 6-7 dl fiskbuljong ½ pkt saffran 1 pressad vitlök ½ tsk dragon ½ tsk timjan ½ tsk salt 1 krm svartpeppar 400 g torsk i bitar räkor och musslor efter eget tycke och smak 1 smördegsplatta ägg till pensling "Smält" purjon i oljan, låt den inte få färg. Tillsätt kryddor, saffran och vitlök och låt sjuda under lock i 10 minuter. Lägg i fisken och sjud 6-8 minuter. Fördela soppan i ugnsfasta portionsformar (som ej är för vida upp till) och lägg i musslor och räkor efter behag. Täck skålarna med smördeg och pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugnen på ca 200 graders värme i ca 15 minuter. Servera gärna med aioli. Soppan kan förberedas fram t.o.m att locket ska läggas på. Ett hål är gjort och där nere hägrar soppan med fisk och räkor, så god! Just nu snurrar Doobidoo på tvn, Lisa Nilsson har just sjungit med någon vi inte har någon aning om vem det är. Ostbågarna ska hällas upp, drinken blandas (blir en Elektrisk lemonad ) och en styck tv ska tittas på och förmodligen slumras till, brukar bli så när det är fredagskväll. Somnar ni också framför tvn när det är fredagskväll? Hur som helst, ha en härlig helg! Smaklig spis! / Anki och Håkan x

Källa: martenssonskok.blogspot.se

God morgon och god ny vecka! En vecka kvar sen är hela familjen, typ i fas, med tider och rutiner. Men än är det ett tag kvar för barnen att fortsätta med sina härliga och aktiva sommarlov. Kompisar, padel, basket, minigolf, resor till Kalmar/Öland... Det är väldigt roligt men samtidigt lite slitigt när klockan ringer 05:00 och det är dags för mig att göra mig klar för jobbet. :-) Blir lite kortvecka även denna vecka. De middagar som är planerade har jag hämtat på köket.se Veckans första måltid blev denna Chicken cashew av Tove Nilsson. Alla hennes recept som jag lagat är så goda, även denna. Psst... DENNA kokbok är toppen om du gillar asiatisk mat. Chicken cashew, 4 p Du behöver 1,5 dl cashewnötter 500 g kycklinglårfilé utan skinn 1-2 msk röd currypasta 4 msk neutral rapsolja 2 gula lökar, strimlade 2 klyfta vitlök, skivade 1 msk färsk ingefära, finhackad 1 röd paprika, strimlad 1 gul paprika, strimlad 1 dl ostronsås 1 msk vitvinsvinäger 65 g mangoldblad (eller färska spenatblad) tog spenat Tillbehör 4 port ris (tog jasminris) 2 citrongräs Gör så här Koka riset tillsammans med bankat citrongräs enligt anvisning på förpackningen. Hetta upp en stekpanna eller wok och rosta nötterna snabbt i pannan. Häll av på ett fat och lägg åt sidan. Skär kycklingen i bitar och stek tillsammans med currypasta i olja. När kycklingen är genomstekt, hetta upp pannan rejält. Tillsätt lök, ingefära och paprika. Stek ca 3 minuter så de blir lite mjuka men fortfarande “tuggiga”. Tillsätt ostronsås och vinäger. Vänd in mangold och cashewnötter. Servera med riset. Receptet är kopierat från hemsidan, och du hittar det HÄR Väldigt enkelt och gott. Till och med 15-åringen som är skeptisk till all "konstig" mat gav rätten godkänt. Sen var det premiär för en, tror jag, rolig grej. Första leveransen av vinprenumerationen från vinoteket.se . Vid beställning fick vi datum och en bred leveranstid, mellan 18-22. Men ca en timma innan kom ett sms med exakt leveranstid och det gick även att följa bilen på en karta. Smidigt efter som detta var lite bortglömt och vi var på väg ut på en promenad efter maten och 15-åringen själv hemma :-) Det är alltså vinexperter som väljer ut ett antal viner och boxarna går att beställa tre olika nivåer. 499:-, 599:- eller 799:- Valde mellannivån. Nu när snart hösten är här kommer jag bjuda hem goda vänner på lite vinprovning och mat anpassad efter de olika vinerna. Kul! Vinboxarna kommer, om man vill, var fjärde vecka men det är bara att stoppa om man inte vill ha fler. Det kan kanske bli lite väl fullt i vinkylen. Detta var i första leveransen: 1. SELECCIÓN NUMERADA NAVARRA CRIANZA V11 2016 DOFT & SMAK Elegant och komplext vin som legat 18 månader på ekfat. Klassiskt och elegant i stilen. På näsan känner vi massor av mörk frukt som mogna plommon och bigarråer. Detta känns även igen på smaken med adderad kryddighet, fin ek som ger uttryck av mjölkchoklad, kaffe och läder, efterföljande en lång fin avslutning. PASSAR TILL Servera vinet kring 18-20 grader och avnjut det gärna tillsammans med en bättre köttbit, varför inte på lamm från grillen som endast rubbats med en god olivolja, salt, peppar och färska krydor som salvia eller timjan. Lägg sedan på dina favoritgrönsaker på grillen mot slutet så de får den fina grillsmaken men behåller sin krisp. BESKRIVNING Här har vi en superb Navarra, skapad av en stjärnvinmakare till ett riktigt pangpris mot att vi håller producenten hemlig. Det är inte ofta som man kommer över denna kvalitet för denna blygsamma peng från supertrendiga Navarra, så detta är vi verkligen stolta över att få presentera för er kunder. Det vi kan avslöja är att i familjens ägor ingår tre vingårdar varav två i Rioja och då i byarna Azagra och Haro och sedan den äldsta vingården i Campanas som ligger i appellation Navarra och just detta vin kommer då ifrån den sistnämnde. De som driver dessa vingårdar idag är den femte generationens unga och innovativa vinmakare. De värnar mycket om att vinet ska tala sitt rätta ursprung. Numerada v11, består av en blend på Cabernet Sauvignon, Tempranillo och Garnacha. Sedan har vinet fått mogna två år på ekfat vilket är betydligt längre än de flesta Crianzas! 2. AIMÉ BOUCHER PINOT NOIR 2019 DOFT & SMAK Distinkta aromer, med en unik stil av subtila arom av röda frukter. Fint balanserad, med sammetslena tanniner och inslag av svarta körsbär. PASSAR TILL Servera runt 14-18°C till grillad fisk, rätter på vitt kött, såsom kalv eller fläskkotletter. BESKRIVNING Den berömda vinmakaren Aimé Boucher etablerade sin vingård i Loire-dalen 1923, alldeles nära King Francis den förstas magnifika slott Chambord. För att symbolisera ursprunget och renheten i sina viner, använde han kungens emblem, en kunglig Salamander. Som en hyllning till hans antika hantverk och passion, har dagens Aimé Boucher-viner samma salamander som en symbol för sitt ursprung och terroir. 3. AKAU PINOT NOIR 2016 DOFT & SMAK Fruktdriven Nya Världen-Pinot med plommon, mörka körsbär och kryddig ek. Lagom mjukt med mogna tanniner som ger en silkeslen munkänsla och ett långt härligt avslut. PASSAR TILL Servera något svalt, runt 14-18°C tillsammans med anka, eller en svamprisotto. Är även utmärkt när du ska lägga kyckling på grillen i sommar! BESKRIVNING Akau är ett livfullt vin som återspeglar allt du kan förvänta dig av Marlborough-viner när de är som bäst! Du hittar här en fruktdriven Nya Världen-Pinot med plommon, mörka körsbär och kryddig ek. Lagom mjukt med mogna tanniner som ger en silkeslen munkänsla och ett långt härligt avslut. 4. CABALIÉ CUVÉE VIEILLES VIGNES 2019 DOFT & SMAK Mogna aromer av krikon, plommon, björnbär och söta kryddor. Stora, fylliga och lena smaker av inbjudande röda och svarta frukter. UTMÄRKELSER Guld - Guide Gilbert & Gaillard, 2019 PASSAR TILL Servera runt 16-20 grader tillsammans med fylliga rätter såsom vitlöksrostat lamm, mustiga grytor eller hårdostar. BESKRIVNING Den Parker-hyllade vinmakaren Hervé Sabardeil har gjort denna stora, mogna katalanska röda i över ett decennium. Nyligen gjorde han en jubileumsblandning som visade sig vara så populär att han gjorde det igen. Hervé anskaffade druvorna från samma skifferrika jordar av Maury i Roussillon, en stad där vinproduktionen har gått i arv sedan andra århundradet före kristus. Vinrankorna är 60-100 år gamla så utbytena är små, vilket ger vinet verklig kraft och intensitet. Gjord på Greanche med en stor del kryddig, mörkfruktig Carignan, är denna magnifika röda en stark utmanare till den ursprungliga Cabalié. På återhörande och då med ett laxrecept. Ha en fin dag!

Källa: kobbarokrubb.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2021 ® v3 - Kontakt