äppelkaka i långpanna | plommonpaj | äppelkaka långpanna | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | hamburgerbröd utan jäst | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser Mockatårta 6 st Gelatinblad 2 msk frystorkat kaffepulver 1 dl Vatten 0.5 dl irländsk whiskey eller cognac 2 st tårtbottnar 1 st marängbotten Mockamousse 1 dl Socker 4 st Äggulor 2 tsk vaniljsocker 3 msk finstött frytorkat kaffepulver 6 dl Vispgrädde Garnering 100 g mörk blockchoklad 150 g chokladbönor Lägg i inköpslista Måttomvandlingstabell Tillagning 40min Blötlägg alla gelatinblad 5 min. Blanda 2 msk kaffepulver med 1 dl vatten i en liten kastrull. Ta upp 2 gelatinblad och smält dem på svag värme i kaffet. Ta från värmen och häll i spriten. Lägg i en av tårtbottnarna i formen. Skeda över hälften av kaffet. Mockamousse: Vispa socker, äggulor, vaniljsocker och finstött kaffepulver till en fluffig smet. Vispa tills det mesta av kaffepulvret löst sig. Ta upp och smält 4 gelatinblad på svag värme. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Häll lite av mockagrädden i gelatinet och vänd sedan ner detta i resten av mockagrädden. Lägg 1/3 av mockagrädden på tårtbottnen sedan marängbottnen och ytterligare ett lager mockagrädde. Därefter nästa tårtbotten som fuktats med den andra hälften av kaffet och till sist ett lager mockagrädde. Ställ i frysen. Ta fram tårtan 3–4 tim före servering om den ska tinas i kylen eller drygt 1 tim i rumstemperatur. Garnera den frysta tårtan direkt, då fäster chokladen bäst. Garnering: Smält blockchokladen och häll i en spritspåse eller gör en strut av bakplåtspapper. Klipp till remsor av overheadfilm eller bakplåtspapper som är några cm bredare än tårtans höjd. Tejpa ihop dem och klipp remsan lika lång som tårtan är runtom. Lägg papperet plant och klipp ett litet hål i struten och spritsa lite diagonalt, först åt ena hållet och sedan åt andra. Lyft upp papperet och tryck fast det runt tårtan. Ställ i kyl eller frys tills det är riktigt stelt, lossa då papperet försiktigt. Garnera med chokladbönor. Foto: Pepe Nilsson Favorisera

Källa: recept.se

1 liten påse med bär till smoothie 2 klickar vaniljglass en skvätt mjölk lite vaniljyoghurt Hälls i en mixer och blandas! Tack för receptet, Annika !

Källa: dryckesmixen.blogspot.se

I helgen när vi var på Ica och handlade fick vi provsmaka köttbullar. Dom var så himla goda & bara 15% fett så jag tänkte att det kan ju faktiskt funka. Idag när vi skulle laga till dem såg jag att de var Alexander Nilsson (Kniven mot strupen) som låg bakom receptet. Hur som så var de jäkligt goda & rekommenderas varmt. Köttbullar med sås & potatis 12 propoints 4 port 1 påse Nilssons Lyxköttbullar (600 gram) 1 tsk mjöl 1/2 tsk smör 1/2 dl matlagningsgrädde 15% 2 dl mini mjölk Buljongpulver Salt & peppar Gele Soya Worchestershiresås 8 potatis 8 msk lingonsylt Smält smöret och rör i mjöl. Spä med grädde & mjölk. Låt koka ihop och tillsätt smaksättarna tills du blir nöjd. Blir en enkel & god sås. Koka potatis. Tag ut köttbullarna och häll dem frysta i en stekpanna. Tillsätt 1 dl vatten och stek dem klara. Servera med potatis, sås och lingon.

Källa: gourmet-light.blogspot.se

På onsdag den 22 februari kommer Foodtwist vara hos Fröken Nilsson ute i Bromma - alldeles vid Ålstens Torg när de ordnar kundkväll. Det kommer bli provsmakning av både det ena och det andra. Fröken Nilsson är en sådan där trevlig butik med både färdiglagat och en massa andra godsaker, ostar, charkuterier och annat spännande Där hittar du också vår Tomatsplash och vår Splash med hallon, Azadas vitlöksolja och deras Apelsinolja och så Andantes olivolja och Fynbos härliga aubergine röra. Vill du komma och provsmaka under kvällen så anmäl dig till kundkvällen i butiken, http://www.frokennilsson.se/ Vi kommer också kunna berätta mera om allt du kan använda produkterna till och lite om det Sydafrikanska köket.

Källa: kerstinsfoodtwist.blogspot.se

En liten skön stund med njutbar läsning i växthuset. Kolla in Rabarber av Ingar Nilsson en riktigt trevlig bok om rabarber. Fullspäckad med interessant läsning både lite historia, tips om olika sorter, kuriosa och sist men inte minst sagolika recept - absolutely mouth watering. Jag läser på bokens baksida att Ingar Nilsson är journalist till yrket med mat och trädgård som inriktning. Hon är också initiativtagare till den i Sörmland årliga Rabarberfestivalen. Ingar startade även grönsaksdistributören Ekolådan. Det är förlaget Natur och kultur som ger ut boken. En förrätt som jag föll pladask för är Ostron med rabarberjuice och chili! Wow det bara måste testas, se bilden i nedre vänstra hörnet. Kollaget är gjort av bilder ifrån boken. Mums Jag vill ha fler sådana här underbara böcker!

Källa: tyras-potager.blogspot.se

EN HÄNDELSERIK HELG! Goddagens! Idag var jag inte kaxig när klockan ringde, för lite sömn och många saker på agendan i helgen men jag skulle inte vilja byta bort det mot något! Energidepåerna är fulladdade! Vad har du hittat på för roligt?! Jag hade inga planer på att skriva ett inlägg idag men jag kände för att skriva av mig lite! Förut tyckte jag att både Januari och Februari var sega och långa månader men nu så tycker jag att tiden bara rinner iväg! Härligt! Hur uppfattar du den här tiden? Jag är en sån människa som gillar att hålla på hela tiden med nåt vare sig det är träning, djurkel/skötsel, trädgård eller bak och matlagning! Min man är lika "knäpp" han med! Haha! Vissa laddar batterierna med att "bara vara" medan jag gör det när jag gör saker jag tycker är roliga! Hos Fam. Nilsson finns det alltid nåt att göra! Haha! Jag vet inte många barn som har fått smaka så många olika och många bakverk som min son har fått göra! Han har blivit en riktigt gourmet! Stackars hans tjej som ska baka nåt till honom sedan! Haha! Det finns några bakverk som han specifikt önskar att jag ska baka igen, trots att jag är inte ett big fan av att baka om ett bakverk! Det spelar ingen roll om det är den godaste jag har någonsin ätit och bakat, själva drivet att göra om den är borta! Jag vet ju hur slutresulatet blir! När Isak (min son) igår var och lekte hos några kompisar passade jag på att överraska honom med hans absoluta favorit, Daim- och kolapajen med Chokladgömma! Jag pimpade till den lite bara med extra choklad i botten av skalet! Det värmer i mitt mamma hjärta när jag såg hur glad han blev! Jag och gubben blev också glada eftersom det blev kvällens fika sedan med glass! Den kolan alltså...går inte av för hackor! MUMS! DAIM- OCH KOLAPAJ MED CHOKLADGÖMMA http://arstidsboden.blogspot.se/2014/11/daim-och-kolapaj-med-chokladgomma.html Jag har länge försökt att få in mer vegetarisk mat hemma hos oss, dels för att man mår bättre och så odlar vi ju mycket grönt själv. Detta gör ju att vi kan nästan bli självförsörjande av de saker vi odlar själv!! Nu kan jag stolt säga att 90% av vår mat är Vegetariskt! Jag har nu lyckats samla på mig en massa spännande recept som jag sedan kan använda under skördetid! Lördagens middag blev hemmagjord pasta med pasta rosso och frästa grönsaker med riven parmesan! MUMS! Lördagen blev en riktig utedag och nu i efterhand med tanke på söndagens regnväder valde vi rätt dag att storstäda hönsgårdarna! Man får vara riktig påhittig för att locka ut hönsen på vintern, göra det så torrt och mysigt som det bara går! Vi har tak på våra utegårdar men det hjälper inte alltid när det regnar sidledes! Höns älskar ju att picka och gräva men när marken är frusen får man hitta på annat, halm tex. Just nu så är de ganska mycket på marken men snart vill de upp och sätta sig på pinnar, jag har lite planer på hur jag ska inreda! Jag återkommer med bilder senare! Igår så fick jag äntligen hem mina älskade pullor! Jag har letat länge men det är svårt att hitta denna tiden av året 23 veckors gamla hönor och i större antal! Varför 23 veckors? Därför att det är först då man ver riktigt könen på dem och de börjar att värpa! Bara höns? Ja, vi kan inte ha tuppar hos oss för grannarna uppskattar det tyvärr inte! Visst är de vackra?! Jag älskar att lyxa till med nåt gott i tid och otid, överraska gubben lite! Igår så blev det ett vinglas i växthuset för att vi har faktiskt inte skåla in det ännu! Gör det själv nån gång vetja! Ibland behöver man nåt extra gott, vare sig det är måndag eller helg! Man kan ju inte bara se framemot helgerna...veckan har ju 7 dagar! Haha! Tack fina Majjen för kommentaren i förra inlägget! Ibland undrar jag om folk läser bloggen eller om de är endast intresserade av recepten? Skönt att veta att ni gillar allt runtomkring med! Du gjorde min kväll! Tack! /Helena

Källa: arstidsboden.blogspot.com

Sedan en tid tillbaka experimenterar jag med egen tillverkning av hårdost. Jag trodde att det skulle vara svårare. Men som med allt annat, när man väl har gjort det några gånger så går det av bara farten. Jag har det extraordinära privilegiet att ha en bondgård alldeles i närheten, vilket gör att jag lätt kan få tag på opastöriserad mjölk. Jag har läst på ordentligt i boken Gör din egen ost av Annie Nilsson. Boken finns att låna på biblioteket eller köpa på här .    Du behöver: 1 st 10 l kastrull 10 l opastöriserad mjölk 1 msk löpe (apoteket) 1 slev 1 kniv 1 termometer 1 duk 1 avrinningskärl salt KVÄLL 1 Mjölken köpt hos bonden. Jag väljer att göra ost av 10 liter mjölk. Mjölken förvarar jag i kylen till nästa dag. KVÄLL 2 Nu värms mjölken till spenvarma 37°C på medelvärme. Det tar ungefär en kvart. Jag rör så att värmen sprider sig jämnt och mäter med termomterer. När mjölken har uppnått ystningstemperatur tillsätter jag 1 msk löpe utrört i kallt vatten. Jag rör om. Stannar mjölken och lägger lock på så att det håller värmen. Jag låter mjölken löpa i 40 min.  Test - när man trycker med skeden mot massan syns vasslan. Om den är vitaktig till färgen är löpningen inte klar. Den ser lite vit ut tycker jag. Dessutom fastnar det lite vit massa på skedens undersida. Det är också ett tecken på att det inte är klart än.     Nu har det nästa gått 50 min - nytt test. Trycker man med skeden mot massans yta skall det bli ett avtryck där vassla samlas.   Vasslan skall se gul och genomskinlig ut. Klart godkänt. Ostmassan bryts, vilket innebär att man skär den med en kniv i raka parallella snitt ända ner till botten av kastrullen. Sedan skär man tvärs över så att det bildas staplar. För nästa steg måste händerna och armarna vara välskrubbade ända upp till armbågen. Varsamt vrider man upp staplarna till liggande genom att försiktigt ta tag i dem nerifrån. Alla kommer inte lägga sig rätt, men det gör ingenting. Nu skär man med kniven så att det blir rutor om ca 2x2 cm. Massan värms varsamt upp till 38°C på medelvärme. Mät med termometern, uppvärmningen får inte gå för snabbt. Rör försiktigt med händerna i botten på kastrullen så att massan inte fastnar. Man får inte röra för häftigt så att det bildas slam. Efter ca 10-15 min bör ostkuberna ha blivit lite sega. Det ser du när du trycker lite lätt på dem och de fjädrar tillbaka. Nu är massan klar att stjälpas upp i sin form. Detta gör du lättast genom att hälla av så mycket vassla som möjligt. Kärlet är framtaget. Ovan är ett durkslag för pasta inköpt på IKEA för 69 kr. Man kan också använda ett durkslag med bred botten. Formen bör vara ca 2-3 liter stor för att klara av all massa. Osten kommer dock sjunka med upp till 75% när den är klar. Jag använder en duk klippt från ett gammalt lakan i durkslaget. Duken doppas i vasslan för att hålla samma temperatur som massan och för att förhindra att ostmassan fastar i den. Fyll på med ostmassa och salta mellan varven. På denna mängd ostmassa kan man salta med ca 15 gram salt och man strör salt mellan varven. Fyll ända upp med ostmassa och pressa sedan med händerna så att du får ur vasslan. Fortsätt fylla på med ostmassa tills den är slut. Lägg en tyngd på formen så att vasslan fortsätter sippra ur formen. Se till att formen inte står i vasslan. Man kan tex. ställa den på en hålad bakplåt. De första timmarna skall osten vändas varje timma. Detta för att den skall få en bra form. Om osten känns lös låter man den stå kvar i duken, men det bästa är att vända själva osten. Man vill inte att osten får dukens alla veck på sig, då vecken kan bli en grogrund för mögel i ett senare skede. Allt mönster som tynger mot osten kommer alltså synas på osten. Gör man osten på kvällen så hinner man kanske göra 4 vändningar. Efter ca 4 timmar har det mesta av vasslan runnit av. Byt gärna duk vid varje vändning det första dygnet. Se till att osten inte står kallt, då detta förhindrar vasslan från att rinna av. Under natten får osten stå i fred. Nu vänder du varje morgon och varje kväll. Låt osten stå i sin form i duk. När det har slutat droppa vassla från den kan man ta bort duken och ställa den på en skärbräda i en avstängd ugn. Här står den fritt från drag och flugor.   Osten till höger är ca 2 dagar gammal och den till vänster är 9 dagar gammal. Det tar ungefär en vecka så har ostens yta torkat helt. Under den här veckan vänder man osten varje morgon och varje kväll. Osten skall stå i rumstemperatur och mogna. Ser man att osten vätskar sig på vissa ställen tar man lite salt och gnider in. Saltet både drar ut och suger upp vätska. Torka bort salt och vätska efter behandlingen och låt den fortsätta torka. När osten har torkat på ytan kan man smörja den med smör för att den inte skall torka för mycket och få sprickor. Se över ostarna vid varje vändning. Vid uppkomst av mögel skrapar man bort detta och gnider in med lite grovt salt, eller penslar med sprit. Efter en vecka bör osten lagras lite svalare, ca 16-18°C. Har man inget sådant utrymme, så tar man vad man har. Under hösten har garaget hållit denna temperaturen, men nu ligger den på ca 10-12°C. Efter 6-8 veckor bör man ha en lagom lagrad ost. Om osten lagras i rumstemperatur så blir den klar fortare och lagras den svalare så tar det längre tid.

Källa: dalmatianmom.blogspot.se

Att knyta en Rya Nu vill jag dela med mig lite om ryaknytande. Jag ska villigt erkänna att det inte är lätt att hitta information om var jag kan hitta material till att knyta en riktig ryamatta idag. Så jag börjar helt enkelt med hur jag knyter en ryaknut. Jag har gjort en liten skiss på jur jag för nålen i väven. Min ryamatta knyts med tvåtrådigt Raumagarn vilket är lätt att jobba med enligt mig. Jag har en stor trubbig nål som jag trär de två trådarna i sen sticker jag nålen genom väven som bilden visar. Jag tar fingrarna till hjälp och mäter trådens längd, det finns andra sätt att göra det men för mig går detta bra. Mina trådar är 3 fingrar långa. Nu har jag gjort steg 1 och 2 på den ritade teckningen överst i beskrivningen.I bilden ovan är jag inne på steg 3, dra igenom nålen och spänn tråden. så den lilla knuten bildas. Nu för du tråden under fingrarna, sen över dom och går vidare till steg 1-2 igen, Och så är det bara att fortsätta. Jag väljer att klippa upp öglorna sist av allt det passar mig, men man kan också klippa direkt man gjort knuten. Japp det var ryaknuten det. Ryaknytande fick jag upp ögonen för när jag var i Norge på semester med min kära man. Hans föräldrar har knutit många vackra ryamattor. De har knutit dom tillsammans, imponerande. Vi kunde ju inte vara sämre maken och jag så vi köpte en ryabotten med tillbehör i Fagernes. Till en början så knöt vi tillsammans för ca 12 år sedan, sen har ryan legat orörd länge. Men nu blev jag inspirerad av de starka färgerna igen. Det är faktiskt roligt att knyta sin egna rya. Såhär vintertid är det toppen, värmer gott om bena när man knyter. Jag knyter en rya som heter "ILD" Rauma Ryemönster nr. 106. Storleken på den är 100 x 180. Mönstret är av Frida Holm Knydtzon. Nu ska jag berätta lite om Ryans historia. Ryamattan Jag har hittat många namn på ryan, tex trasrya, slitrya, garnrya, prydnadsrya, golvrya, båtsmansrya, fattigmansfäll, fälltäcke, pigrya, patellrya, linnerya, ryatäcke, sängrya, hävdrya, slarvrya, lapprya, rosrya, glesrya. Ordet rya tros vara besläktat med ragg (engelska rug) och syftar på den håriga och lurviga sidan på vävnaden. Många förknippar ordet rya med en dekorativ golvmatta med nockor knutna på en färdig botten. Det var populärt med ryaknytning i början av -60 talet. På anglosaxiskan betydde ordet "ryhae" ett grovt ulltäcke. Ryans historia Man har hittat fynd vid arkeologiska utgrävningar att ryatekniken användes redan på två-tre tusen år före Kristus födelse. Vid 1400-1500 talet spred sig ryan till oss i Norden. Då ersatte den djurfällarna i sängen. man använde den så luggen var vänd neråt i bädden. Man mönstrade sparsamt oftast mönstrade man bara en bit, en bård som veks upp och blev synlig i sängen Äldsta belägget är inventarium från Biskops-Arnö upprättat 1444 och vidimerat 1467, där 8 ryor finns upptagna. Ryor omtalas även i Vadstena klosterregler. Lite kuriosa är att det finns uppgifter om en stulen båt i Stockholms stads tänkeböcker 1489-90 visar innehållande en rya. Det visar att ryorna användes redan då som täcken i båtarna. På 1800 t började dessa ryor ersättas av filtar. 1584 omtalas en man i Stockholm för att ha sagt att "Kongen schal icke legre sticke fothen utan rijan recker" Kungen ska inte lägga sig i det han inte har med att göra. Det fanns gott om ryor på de kungliga slotten. Olika typer av ryor Båtmansryan I norska wikipedia hittar jag informationen att de första ryorna använts av människor som levde vid kusten. Ryorna användes att dra över sig som skydd mot kölden i öppna båtar. Med hjälp av dessa ryor kunde fiskarna hålla sig ganska varma i all slags väder. Ryamattorna av ull klarade sig väldigt bra i fuktigt väder. Det användes då otvättad ull som material vilken höll fukten ute. En rya kan väga upp till 18 kg och var värd lika mycket som en god mjölkko för länge sen. Det tog upp till ett halvt år att färdigställa en rya från spinning till färdig rya. Ryan var ofta hemvävd och gjord av ren ull. Man använde olika ullkvaliteter till bottnen och till garnet. Prydnadsryan Prydnadsryan användes som en typ av sängöverkast och hade luggen vänd uppåt och hade som uppgift att pryda bädden. Den var ofta mycket färgstarkt mönstrad hade även ofta bildmotiv och kunde också ha dubbelnock dvs. vävd med nockor på båda sidor. Prydnadsryan användes ofta som brudtäcke. Helrya talar man om om luggen täcker vävnadens hela yta. Halvrya kallas det om lugg binds enbart för att bilda ett dekorativt mönster på delar av vävnaden, medan resten utgörs av traditionell väv, vanligen tuskaft. Under 1930-60 talet var det populärt med trasmattor med inslag av ryeknytning. Användningsområde Ryan användes förmodligen först som ett värmande täcke i bädden men blev senare en dekorativ form av prydnad på bädden, som användes för att imponera på andra med, man skröt över sin textila rikedom. När bruket att lägga mattor kom i mitten och slutet av 1800-t då kröp ryan ner på golvet och började användas som matta. Det är en senare företeelse att man börjat hänga ryamattan som en dekorativ väggprydnad. Rya är en vävteknik vars popularitet gått i vågor, den har använts i mattor dynor och väggbonader på senaretid. Tillverkning Ryorna är vävda i två våder och ofta hopsydda på mitten med nockorna vända i motsatt riktning. Mönsterpassningen blev lite svår att få till och det kan man se på många ryor där mönstret är lite förskjutet. Nockorna knyts för hand i vävstolen och kan knytas på flera olika sätt. När en nockrad är knuten så vävs flera inslag av bottenväven innan nästa nockrad börjar knytas. Nockorna kan klippas upp eller vara oklippta med öglor. Man kan knyta nockor som är glesa och långa eller föra väldigt täta och korta nockor som då kallas för flossa. Under 60-70-t var det mycket populärt att knyta rya på en färdig botten. Nu på 2000-t är det inte många som knyter rya längre. (Hmm. tror jag är lite gammalmodig=)) Ryans egenskaper Ryan har många bra egenskaper och användningsområden. Den är estetisk och ljudabsorberande och värmande. Men ryan har också ett rykte om sig att vara ohygienisk, dammsamlande och allergiframkallande, det har bidragit till att efterfrågan har avtagit. Ryagarn Ryaullen från ryafårets långa, vågiga och glansiga ull blir ett garn med glans och styrka. Ryaullen här i Sverige var på väg att försvinna helt intill dess att insatser runt början av 1900 t av Axel Nilsson och Emma Zorn att rädda de ryafår (dalapälsfår) som fanns kvar i Dalarna. Utan denna insats så skulle förmodligen ryafåret ha utrotats. Ryan idag 1998 var en utställning på Liljevalchs "Slöjden är här!Slöjden är härlig!" I och med detta så upptäcktes att garnena som fanns att tillgå i handeln hade kraftigt försämrats i kvalitén. Och för att kunna väcka mer intresse för tillverkning av ryorna har nu ett maskinspunnet ryagarn tagits fram genom Wålstedts textilverkstad i Dala Floda. Hur hittar jag då material till en Rya idag????? Jag lovar det är inte lätt!!! Garn hittar man kanske men ryabottnar är det värre med. Men här finns några länkar där du kan få hjälp: Ryabotten hittar du här : Vuorelma Taito Pirkanmaa Om ni vet andra ställen så hör av er! Ryagarn hittar du här: Rauma ryegarn Wålstedts Textilverkstad AB . Hela ryakitt hittar du här: Taito Pirkanmaa Vuorelma Här hittar du ett Svenskt företag som kan förmedla Rya Kit! Marie-Anne Hagge Alvfors Warp & Weft AB 08-646 84 40 Midsommarvägen 10 B, 126 35 Hägersten, Sweden Här har jag hittat informationen jag skrivit om. Gokstad Kystlag Slöjdmagasinet Ryaull Wålstedts textilverkstad AB Ha en fin kväll/Gela

Källa: gelashemochtradgard.blogspot.se

I går var det någon på mitt jobb som sa att kanelbullens dag , som ju är just i dag, var instiftat av Arla med syftet att man ska dricka mer mjölk. Inte helt, men kanske lite sant. Några som heter Hembakningsrådet tar på sig äran att ha grundat högtiden 1999. Hembakningsrådet, som bildades 1959 "med uppgift att hålla kulturarvet att baka hemma levande", drivs av en trevlig (jag vet - jag har just talat med henne i telefon) kvinna som heter Birgit Nilsson. De har en hemsida, ger ut ett nyhetsbrev, anordnar kanelbullebakning på Ikea och har utlyst en tävling i kanelbulledesign. En mycket trivsam historia. Nu lever ju inte Hembakningsrådet på EU-bidrag om någon trodde det. Nä, kulturarvet att baka hemma ska hållas levande med produkter från Lantmännen Axa, Svenskt Smör, Jästbolaget och Danisco Sugar. Och degarna ska naturligtvis knådas med en maskin från Electrolux Small Appliances. .flickr-photo { border: solid 0px #000000; }.flickr-yourcomment { }.flickr-frame { text-align: left; padding: 3px; }.flickr-caption { font-size: 0.8em; margin-top: 0px; } Så här såg det ut i somras när Lisa och jag bakade kanelbullar enligt receptet i Riddarbageriets söta . Vi byggde särskilda jäshus av banankartonger för att bullarna skulle få det varmt och skönt.

Källa: paindemartin.blogspot.se

Så där ja, då var ytterligare en arbetsvecka avklarad och en helg ligger framför oss. Håkan är ledig hela helgen så vi får se vad vi hittar på. Det känns som att det kanske hänger lite på vad det blir för väder, blir det plötsligt sommar igen så skull det inte vara helt fel med ett strandbesök. Blir det istället höst så gör vi kanske en liten utflykt, vi har ett ställe som vi väntat på att besöka länge och vem vet, i morgon så kanske... Dagens middagsrätt är gjord efter ett recept vi fått tipsat från Ankis mor, en riktigt receptskatt, som vet precis vad som går hem hos oss. Även denna gången fick hon in en femetta, fisksoppan som vi njutit av var verkligen hur god som helst och smördegstäcket gjorde sig kanon till soppan. Håkan slutade jobba tidigt denna fredag så han trampade ner till systembolaget för ett vininköp till soppan. Denna gången gick han efter utseendet på flaskan och det gjorde han helt rätt i, det gifte sig perfekt med maten. Flaskan innehöll ett bubblande rosévin vid namn Blason de Bourgogne , nummer 7687 för en kostnad av 89 kronor. Friskt med mycket bubblor, ett vin som absolut kommer att drickas av oss fler gånger. Täckt soppa. Fisk med smördegstäcke 2 port. varmrätt eller 4 port. förrätt. 1 liten strimlad purjolök 1 msk olja ½ burk krossade tomater 6-7 dl fiskbuljong ½ pkt saffran 1 pressad vitlök ½ tsk dragon ½ tsk timjan ½ tsk salt 1 krm svartpeppar 400 g torsk i bitar räkor och musslor efter eget tycke och smak 1 smördegsplatta ägg till pensling "Smält" purjon i oljan, låt den inte få färg. Tillsätt kryddor, saffran och vitlök och låt sjuda under lock i 10 minuter. Lägg i fisken och sjud 6-8 minuter. Fördela soppan i ugnsfasta portionsformar (som ej är för vida upp till) och lägg i musslor och räkor efter behag. Täck skålarna med smördeg och pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugnen på ca 200 graders värme i ca 15 minuter. Servera gärna med aioli. Soppan kan förberedas fram t.o.m att locket ska läggas på. Ett hål är gjort och där nere hägrar soppan med fisk och räkor, så god! Just nu snurrar Doobidoo på tvn, Lisa Nilsson har just sjungit med någon vi inte har någon aning om vem det är. Ostbågarna ska hällas upp, drinken blandas (blir en Elektrisk lemonad ) och en styck tv ska tittas på och förmodligen slumras till, brukar bli så när det är fredagskväll. Somnar ni också framför tvn när det är fredagskväll? Hur som helst, ha en härlig helg! Smaklig spis! / Anki och Håkan x

Källa: martenssonskok.blogspot.se

God morgon och god ny vecka! En vecka kvar sen är hela familjen, typ i fas, med tider och rutiner. Men än är det ett tag kvar för barnen att fortsätta med sina härliga och aktiva sommarlov. Kompisar, padel, basket, minigolf, resor till Kalmar/Öland... Det är väldigt roligt men samtidigt lite slitigt när klockan ringer 05:00 och det är dags för mig att göra mig klar för jobbet. :-) Blir lite kortvecka även denna vecka. De middagar som är planerade har jag hämtat på köket.se Veckans första måltid blev denna Chicken cashew av Tove Nilsson. Alla hennes recept som jag lagat är så goda, även denna. Psst... DENNA kokbok är toppen om du gillar asiatisk mat. Chicken cashew, 4 p Du behöver 1,5 dl cashewnötter 500 g kycklinglårfilé utan skinn 1-2 msk röd currypasta 4 msk neutral rapsolja 2 gula lökar, strimlade 2 klyfta vitlök, skivade 1 msk färsk ingefära, finhackad 1 röd paprika, strimlad 1 gul paprika, strimlad 1 dl ostronsås 1 msk vitvinsvinäger 65 g mangoldblad (eller färska spenatblad) tog spenat Tillbehör 4 port ris (tog jasminris) 2 citrongräs Gör så här Koka riset tillsammans med bankat citrongräs enligt anvisning på förpackningen. Hetta upp en stekpanna eller wok och rosta nötterna snabbt i pannan. Häll av på ett fat och lägg åt sidan. Skär kycklingen i bitar och stek tillsammans med currypasta i olja. När kycklingen är genomstekt, hetta upp pannan rejält. Tillsätt lök, ingefära och paprika. Stek ca 3 minuter så de blir lite mjuka men fortfarande “tuggiga”. Tillsätt ostronsås och vinäger. Vänd in mangold och cashewnötter. Servera med riset. Receptet är kopierat från hemsidan, och du hittar det HÄR Väldigt enkelt och gott. Till och med 15-åringen som är skeptisk till all "konstig" mat gav rätten godkänt. Sen var det premiär för en, tror jag, rolig grej. Första leveransen av vinprenumerationen från vinoteket.se . Vid beställning fick vi datum och en bred leveranstid, mellan 18-22. Men ca en timma innan kom ett sms med exakt leveranstid och det gick även att följa bilen på en karta. Smidigt efter som detta var lite bortglömt och vi var på väg ut på en promenad efter maten och 15-åringen själv hemma :-) Det är alltså vinexperter som väljer ut ett antal viner och boxarna går att beställa tre olika nivåer. 499:-, 599:- eller 799:- Valde mellannivån. Nu när snart hösten är här kommer jag bjuda hem goda vänner på lite vinprovning och mat anpassad efter de olika vinerna. Kul! Vinboxarna kommer, om man vill, var fjärde vecka men det är bara att stoppa om man inte vill ha fler. Det kan kanske bli lite väl fullt i vinkylen. Detta var i första leveransen: 1. SELECCIÓN NUMERADA NAVARRA CRIANZA V11 2016 DOFT & SMAK Elegant och komplext vin som legat 18 månader på ekfat. Klassiskt och elegant i stilen. På näsan känner vi massor av mörk frukt som mogna plommon och bigarråer. Detta känns även igen på smaken med adderad kryddighet, fin ek som ger uttryck av mjölkchoklad, kaffe och läder, efterföljande en lång fin avslutning. PASSAR TILL Servera vinet kring 18-20 grader och avnjut det gärna tillsammans med en bättre köttbit, varför inte på lamm från grillen som endast rubbats med en god olivolja, salt, peppar och färska krydor som salvia eller timjan. Lägg sedan på dina favoritgrönsaker på grillen mot slutet så de får den fina grillsmaken men behåller sin krisp. BESKRIVNING Här har vi en superb Navarra, skapad av en stjärnvinmakare till ett riktigt pangpris mot att vi håller producenten hemlig. Det är inte ofta som man kommer över denna kvalitet för denna blygsamma peng från supertrendiga Navarra, så detta är vi verkligen stolta över att få presentera för er kunder. Det vi kan avslöja är att i familjens ägor ingår tre vingårdar varav två i Rioja och då i byarna Azagra och Haro och sedan den äldsta vingården i Campanas som ligger i appellation Navarra och just detta vin kommer då ifrån den sistnämnde. De som driver dessa vingårdar idag är den femte generationens unga och innovativa vinmakare. De värnar mycket om att vinet ska tala sitt rätta ursprung. Numerada v11, består av en blend på Cabernet Sauvignon, Tempranillo och Garnacha. Sedan har vinet fått mogna två år på ekfat vilket är betydligt längre än de flesta Crianzas! 2. AIMÉ BOUCHER PINOT NOIR 2019 DOFT & SMAK Distinkta aromer, med en unik stil av subtila arom av röda frukter. Fint balanserad, med sammetslena tanniner och inslag av svarta körsbär. PASSAR TILL Servera runt 14-18°C till grillad fisk, rätter på vitt kött, såsom kalv eller fläskkotletter. BESKRIVNING Den berömda vinmakaren Aimé Boucher etablerade sin vingård i Loire-dalen 1923, alldeles nära King Francis den förstas magnifika slott Chambord. För att symbolisera ursprunget och renheten i sina viner, använde han kungens emblem, en kunglig Salamander. Som en hyllning till hans antika hantverk och passion, har dagens Aimé Boucher-viner samma salamander som en symbol för sitt ursprung och terroir. 3. AKAU PINOT NOIR 2016 DOFT & SMAK Fruktdriven Nya Världen-Pinot med plommon, mörka körsbär och kryddig ek. Lagom mjukt med mogna tanniner som ger en silkeslen munkänsla och ett långt härligt avslut. PASSAR TILL Servera något svalt, runt 14-18°C tillsammans med anka, eller en svamprisotto. Är även utmärkt när du ska lägga kyckling på grillen i sommar! BESKRIVNING Akau är ett livfullt vin som återspeglar allt du kan förvänta dig av Marlborough-viner när de är som bäst! Du hittar här en fruktdriven Nya Världen-Pinot med plommon, mörka körsbär och kryddig ek. Lagom mjukt med mogna tanniner som ger en silkeslen munkänsla och ett långt härligt avslut. 4. CABALIÉ CUVÉE VIEILLES VIGNES 2019 DOFT & SMAK Mogna aromer av krikon, plommon, björnbär och söta kryddor. Stora, fylliga och lena smaker av inbjudande röda och svarta frukter. UTMÄRKELSER Guld - Guide Gilbert & Gaillard, 2019 PASSAR TILL Servera runt 16-20 grader tillsammans med fylliga rätter såsom vitlöksrostat lamm, mustiga grytor eller hårdostar. BESKRIVNING Den Parker-hyllade vinmakaren Hervé Sabardeil har gjort denna stora, mogna katalanska röda i över ett decennium. Nyligen gjorde han en jubileumsblandning som visade sig vara så populär att han gjorde det igen. Hervé anskaffade druvorna från samma skifferrika jordar av Maury i Roussillon, en stad där vinproduktionen har gått i arv sedan andra århundradet före kristus. Vinrankorna är 60-100 år gamla så utbytena är små, vilket ger vinet verklig kraft och intensitet. Gjord på Greanche med en stor del kryddig, mörkfruktig Carignan, är denna magnifika röda en stark utmanare till den ursprungliga Cabalié. På återhörande och då med ett laxrecept. Ha en fin dag!

Källa: kobbarokrubb.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2021 ® v3 - Kontakt