lammlägg per morberg | gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | kräftströmming per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Här jag frestat någon i helgen för jag skrivit att jag ätit chokladcupcakes? Inte meningen ;-) Men här kommer receptet taget direkt ur Baka med LCHF av Mariann Andersson. Till ca 12 st 150 gram osaltat smör 4 ägg 3 msk stevia strö 1 dl creme fraiche 1/2 tsk vaniljpulver 1 dl kokosnötsmjöl 1dl mandelmjöl 2 tsk bakpulver 4 msk kakao Smält smöret Vispa ägg och sötning pösigt, rör i smör och creme fraiche. Blanda resten i en bunke och blanda ihop allt. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader i 15 minuter. Riktigt saftiga blev dom och riktigt goda även 3 dagar efter dom bakades, inte alls torra!!

Källa: frokennilssonskok.blogspot.se

Jag tycker ibland att det är svårt att hitta nya råvaror men i butiken finns det ju mer än man tror, ofta finns det en frys med blandat vilt, jag hittade rådjursfärs och tänkte att det kunde vara kul. Tillbehöret blev rårörda lingon med smak av pepparot som jag lärt av Mats Andersson. Ingredienser till 4 personer 500 gr rådjursfärs 4 normalstora potatisar 2 ägg 1/2 gullök 11/2 dl vatten Salt och peppar Till såsen 2dl ekologisk laktosfri vispgrädde 1 dl vatten 1 dl rött vin 1 köttbuljongtärning 50gr förvällda trattkantareller Lite colorit soya 1/2 gullök Salt och peppar Skala potatisen och koka den när den är mjuk så pressa den och låt den kallna. Skala löken och riv den på den fina sidan av rivjärnet. Blanda potatisen, ägget, löken och färsen till en jämn smet blanda i vattnet lite i taget och salta och peppra, gör ett stekprov för att kolla att kryddningen är bra.

Källa: matpafotbollsvagen.blogspot.se

Studiebesök på Andersson & Tillmans charkuterifabrik gav mig en ny syn på korv. Jag har varit lite skeptisk till utdrygade köttprodukter som blev dyrare att äta än rent kött. Det här skulle egentligen inte bli reklam, bara ett erkännande av charkuterivaror när de tillverkas av riktigt seriösa företag. I vårt storskaliga samhälle har det varit svårt att veta vad som är äkta vara. A & T visade sig ha totalkoll på sina råvaror från ett begränsat närområde. Korven innehåller inga konstigheter, kalvsyltan bara kalvkött etc. Det var faktiskt deras isterband jag stekte före jul för jag hade börjat förstå att de är pålitliga. Det finns säkert fler sådana företag i Sverige och dessutom en marknad för nya att starta. Sprid kunskapen om dem! Lammkorven som är gjord på lamm- och oxkött är en höjdare i min smak med god kryddning och gluten- och laktosfri som de flesta av deras korvar. Fettsnål och köttrik (83 %). Perfekt med en fräsch rotsakspytt. Glöm inte persiljeroten som börjar krypa fram ur grönsakslagren. ROTSAKSPYTT 2 pers. 1 stor persiljerot 1 stor morot 2-3 selleristjälkar 1 bit paprika 1 liten bit chilipeppar olivolja 2-3 msk vatten örtsalt eller blandade örtkryddor Det här var bara ett förslag med vad jag hade tillgång till under sportlovet. Blanda friskt! Fräs rotsakerna försiktigt, men en god stund, i olivolja. Krydda. Tillsätt vatten och efterkoka under lock. 

Källa: matskap.blogspot.se

Vackra auberginen! Visst måste den vara den vackraste grönsaken?! Skulle ständigt kunna ha en skål full här hemma som prydnad. Tyvärr mår de bäst i kylskåpet, så njuta av skönheten får man göra endast kortare stunder:-) Här har vår frys precis berikats med ett helt ekologiskt lamm (i bitar då, alltså;-)). Vilken lyx!! Det här är ju verkligen bra mat. Lamm som betar fritt ute och håller våra öppna landskap just - öppna. Ingen fabriksliknande köttproduktion här inte. Så här blir det mycket lammkött framöver:-). Igår gjorde jag en moussaka, och receptet är nog det bästa moussakarecept jag testat. Moussaka är ju lite meckigt, och inget man snor ihop en stressig dag. Men har du lite mer tid, testa! Jag förberedde aubergineskivorna på förmiddan, så fick de vänta i kylskåpet under dan. Ha en fin dag! / Mrs Sunshine Moussaka Tag först: 3-4 auberginer 1 tsk salt ca 3-4 msk olivolja 2 bifftomater Skiva auberginerna i cm-tjocka skivor. Strö över salt och låt dra i ca 15 minuter. Torka av aubergine-skivorna med hushållspapper. Stek dem i lite olja i en stekpanna. Köttfärsröran: 500 g lammfärs (eller nötfärs) 2 gula lökar 3 vilöksklyftor olivolja 1 burk krossade tomater 2 msk tomatpuré 1 tsk spiskummin 2 tsk sambal oelek salt & peppar 1 msk finhackad färsk oregano 1 msk finhackad färsk timjan Hacka lök och vitlök och fräs i olja tills de mjuknar. Tillsätt färsen och bryn under omrörning. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, spiskummin, sambal oelek, samt salta och peppra. Låt koka i ca 10 minuter utan lock. Tillsätt de färska kryddorna mot slutet av koktiden. Ostsåsen 1 dl riven lagrad ost 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 dl mjölk 1 dl grädde salt och peppar Smält smöret och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölk och grädde och salta & peppra. Låt koka i ca 5 minuter. Blanda ner osten. Varva nu aubergineskivor, köttfärsröra, tomatskivor och ostsås i en ungsform. Avsluta med ostsås. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter. Originalreceptet kommer från kokboken "Hemma hos Melker Andersson - Snabblagat, Tillagat och Vällagat" som jag ändrat lite i:-)

Källa: mrssunshinecooking.blogspot.se

Citron, rosmarin & kyckling i härlig pastakombination Kycklingfilé deluxe från B Andersson Fågel & Vilt i Östermalms Saluhall Låt kycklingen marinera i olivolja, citronsaft, rosmarin & krossade vitlöksklyftor Gör skåror i skinnet, bryn i het panna & färdigstek i ugn tills innertemperaturen visar på 70 grader C & låt vila Bryn champinjoner i torr het panna, tillsätt en skvätt Prà Soave DOC Classico från Ewine & låt fräsa ihop - ju högre kvalitet på vinet, desto bättre reslutat på maten Koka pastan al dente i lättsaltat vatten tillsammans med en & annan kvist av rosmarin Tillsätt till pastan 75 g smör, 1 dl vispad grädde, 75 g riven parmesanost, citronsaft, citronskal, havssalt, svartpeppar & de förstekta champinjonerna Lägg upp & servera på de underbara faten Cera från Villeroy & Boch, som finns på Illums Bolighus Besticken från Gense heter Tulpa & hittas även de i samma butik Toppa med kycklingfilé i skivor, citronskal, rosmarin & några varv med svartpepparkvarnen. Italienska Prà Soave DOC Classico från Ewine upphällt i glaset Difference Mature från Orrefors, som hittas hos Illums Bolighus , är det perfecta vinet i det perfekta glaset till denna anrättning

Källa: studiomags.blogspot.se

Först började skolkockarna att dyka upp på facebook, sedan var det några som startade bloggar, därefter kom instagramkocken och twitterkocken. Nu är ett nytt grepp på gång, att göra små korta filmer där man visar vad man gör i skolrestaurangen. Ofta läggs dessa upp på facebook, antingen den som är kopplad till skolrestaurangen eller den privata. Om du har facebook så har bjuder jag på två bra exempel här: Fridarestaurangen i Mölnlycke Några som sysslat med detta ganska länge är gänget på Fridaskolan i Mölnlycke med Mats Andersson i ledningen. Med en dos humor och en dos pedagogik visar man hur man arbetar i sin restaurang. Ett bra exempel hittar ni här . Mumsiga draken i Tyresö En annan som tagit fast på det här med att använda kameran i köket för att förmedla det man gör i skolrestaurangen är Gösta Rik som tillsammans med sin kollegor på Fornuddens skola i Tyresö visar hur man går till väga för att laga så mycket man kan från grunden. Om du vill se vad man gör så hittar du ett inlägg här . Så nu är det bara att greppa kameran och börja filma i skolrestaurangen för att dela med er av vad ni gör. Tystnad, tagning! Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken https://twitter.com/skolkocken http://instagram.com/skolkocken

Källa: skolkocken.blogspot.se

Jag har under några dagars tid nu varit sugen på rimmat fläsklägg, en klassiker som alltid suverän! Idag fick en fin bit från Andersson och Tillman koka tillsammans med grönsaker och kryddor. För att fläsklägget ska vara en riktig klassiker bör rotmos serveras till. Jag gillar dock mitt med spetskål, ugnsbakad med smör salt och peppar. För 4 pers Fläsklägg 1,7-2 kg rimmat fläsklägg med ben 6 lagerblad 8 kryddpepparkorn 3 morötter 2 gula lökar en halv kruka timjan en halv rotselleri Spetskål 1 stor spetskål flytande smör salt och peppar Skirat smör 200 g smör Morot och kålrotstärningar 4 morötter en liten kålrot Fläsklägget Lägg fläsklägget i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och ta bort skummet som bildas. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg ner dom tillsammans med kryddorna i kastrullen. Koka fläsklägget i 2,5-3 timmar tills köttet är så mört att det faller ifrån benet. Spetskålen Sätt ugnen på 200 grader. Dela kålen först i hälften och sedan i stora klyftor. Pensla snittytorna med flytande smör. Hetta upp en stekpanna och lägg ner kålen med snittytan neråt. När ytan fått en fin färg (ca 2-3 minuter) vänd kålen och stek ytterligare 2-3 minuter. Lägg ner kålen i en ugnsform och strö över lite salt och peppar. Baka spetskålen i ugnen i 10-15 minuter. Skirat smör Smält smöret på låg värme i en kastrull. När allt smör är smält och proteinerna (det vita) har lagt sig i botten av kastrullen häller du av smörfettet (det klara) i en såssnipa. Morot och kålrotstärningar Skär morötterna och kålroten i tärningar ca 3x3 cm. Koka 4-5 minuter, tills al dente i fläskläggsspadet. Vid servering: ta loss köttet från benet och fördela det på tallrikarna. Lägg på spetskålen, moro och kålrotstärningarna och häll på det skirade smöret. Servera med senap. Posted in: husmanskost , kött Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

I veckan som var fick min lergyta komma fram ur gömmorna. Den stackarn har glömts bort lite sedan dennes kusin med sladd flyttade in i familjen Andersson/Kårdahls hem. Men den här gången fick slökokaren vila och lergrytan jobba järnet igen. En stor majskyckling som legat i marinad bäddades ner i grytan tillsammans med lite godsaker. Resultatet blev riktigt bra! Vilken saftig och mör kyckling. Skyn i grytan blev till en riktigt god sås. Ps, vill egentligen inte ha den här texten centrerad, men datorn vill mig illa i dag och jag får andas och räkna till 10... Hel kyckling i lergryta Marinad: 1/2 dl citronolja 1/2 dl kinesisk soja 1/4 dl balsamvinäger 1 tsk citronjuice 2 vitlöksklyftor citronsalt (Mill&Mortar) & svartpeppar 1 st majskyckling 1/4 vitkål 4 morötter 4 salladslök 3-4 msk citronolja (Gunnarshögs rapsolja smaksatt med citron) citronzest från 1 citron hel citron Sås sky från kycklingen 1 dl grädde 1 dl cremé fraiche 1 tsk honung 1-2 tsk kinesisk soya salt & svartpeppar Blötlägg lergrytan i 30 minuter. Är den ny ska den ligga i blöt i ett dygn. Viktigt är också att grytan inte ställs in i varm ugn. Blanda samman marinaden och häll över kycklingen. Låt marinera i minst 3 timmar, gärna en hel dag. Torka av kycklingen och placera i lergrytan. Skär kål, morötter och salladslök i bitar och lägg runt om kycklingen. Ringla över citronolja och riv över citronskal. Ställ in grytan i en kall ugn och sätt sedan ugnen på 200 grader. Låt kycklingen stå inne i ca. 70-70 minuter. Temperaturen inne vid benet ska vara minst 82 grader. Citronsalt och citronolja finns att köpa i min lilla butik Annies Stuga . Häll av skyn i en kastrull och tillsätt grädde och créme fraiche och smaka av såsen med honung, soja, salt och peppar. Ha en bra vecka! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Burken med körsbär är öppnad och jag har bara använt hälften av den. Då måste jag göra något mer med körsbär. Jag funderar på Schwarzwald tårta, burek med körsbärsfyllning, ankbröst med körsbärssås...nä, det får bli en clafouti. Denna lilla dessert görs på lite olika sätt, men kallas ändå för en clafouti. Vanligtvis gör man den som en ugnspannkaka och trycker i lite körsbär. Detta recept är lite annorlunda. Häng med! Clafoutis med körsbär - 12-14 port 200 g äggvita (ca 6 st) 170 g socker 60 g vetemjöl 25 g mandelmjöl 1 tsk bakpulver 100 g smör 150 g urkärnade körsbär* Topping: 1 msk florsocker 200 g crème fraiche 30 g florsocker Vispa äggvitorna och tillsätt socker pö om pö. Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver separat och vänd försiktigt ner äggvitorna i mjölblandningen. Smält smöret och bryn det lite lätt. Häll ner det i smeten och rör försiktigt. Smöra formar som rymmer minst 1½ dl. Du kan också använda en rund pajform. Häll i smeten och tryck ner körsbär. Grädda på 175°C i 20-25 minuter eller tills de har fått lite färg. Stick gärna kakan med en provsticka, som skal vara helt torr. Sikta över 1 msk florsocker över clafoutis och servera med crème fraiche, som du har vispat ihop med resten av florsockret. Till skillnad från en traditionell ugnspannkaks-clafouti så blir denna mer lik något mellan en muffins och en sufflé. * Sura körsbär kan man köpa i välsorterade butiker, eller i butiker som säljer utländska delikatesser. Bor du i Göteborgsområdet kan du få tag på dem här . Ett ytterst lite modifierat recept från Melker Andersson.

Källa: dalmatianmom.blogspot.se

Som vi skrev i ett tidigare inlägg köpte vi hel Bosarpkyckling för några veckor sedan. Det är inte alls svårt att stycka kycklingen, bara man har en vass kniv, eller ännu hellre köttsax. Hemligheten är egentligen att våga gå in med händerna och bryta lite vid lederna så att bitarna kommer loss, vilket är mycket lättare än att försöka skära igenom brosket. Den som är osäker kan titta på en youtubevideo, t.ex. denna med Melker Andersson. Eftersom kycklingen från Bosarp är så rejäl blir det ordentligt med kött kvar på skrovet, d.v.v.s ryggpartiet och det som blir kvar när man tagit bort låren, vingarna och bröstfiléerna. Detta kan man lämpligen koka soppa på, t.ex. denna goda kycklingnudelsoppa. Det är ett problem att många idag istället för att köpa hel kyckling som förr i tiden har börjat köpa enbart filéer och lårbitar av kyckling, vilket innebär att skrovet blir över och ofta måste slängas. Vi försöker tänkta att det bästa både för miljön och plånboken är att köpa hela kycklingen och göra åt alltihop, göra soppa på skrovet och exempelvis wok, kycklingpasta eller kyckling cordon bleu på filéerna och kyckling i ugn med grönsaker eller baconlindad kyckling på lår- och vingbitarna. Man kan se det som att man har "rätt" att äta en filérätt om man har gjort åt resten av kycklingen, och att man får se till att äta soppa och lårbitar innan man får nästa filé. Det blir en smidig veckoplanering om man får ut 3 maträtter av 2 kycklingar, men ännu hellre kanske man ska frysa in vissa bitar, laga något vegetariskt för att blanda upp kycklingrätterna med grönsaker och sedan tina upp och laga mer kycklingrätter några veckor senare. Vi gjorde en stor sats soppa i en rejäl kastrull, eftersom vi även vid ett tidigare tillfälle fått kycklingskrov över som vi fryst in och nu tinat. Såhär när vardagen slår till gillar vi att koka en rejäl soppa under helgen och sedan ha mat till lunchlådor och kvällsmåltider hemma. Soppan har gott om färsk kryddning och blir riktigt smakrik, men har man inte färsk ingefära eller chili och koriander hemma så kan man skippa dessa ingredienser. Man tager vad man haver och tycker om, så receptet är inte hugget i sten. Kyckling-nudelsoppa ca 8 portioner 2 st kycklingskrov av Bosarpkyckling minst 3-4 grönsaker, exempelvis: 3 mellanstora gula lökar 4 st vitlöksklyftor 250 skogsschampinjoner 1 röd paprika 3 morötter 1/2 zucchini 1/2 purjolök ca 3 cm bit ingefära 1 st röd chili 2,5-3 liter vatten grönsaks eller kycklingbuljong 2 tsk salt 2 krm peppar äggnudlar (gärna fullkorn) salladslök och färsk koriander till garnering Hacka lök, vitlök, och grönsaker grovt. Ta gärna alla grönsaker på listan, eller egna favoriter, men minst 3-4 olika grönsaker ska det vara. Stek alla grönsaker i rapsolja i botten av en stor kastrull. Skala ingfära med potatisskalare och skär strimlor av den med skalaren, alternativt skär med kniv om ni föredrar det. Hacka chili fint. Tillsätt ingefära och chili i grytan. Ta bort skinnet på kycklingen (annars släpper det ifrån sig väldigt mycket fett till soppan). Lägg ner de två skroven hela i grytan. Häll på så mycket vatten att det täcker kycklingen men att det forfarande finns plats för soppan att koka i grytan utan att bubbla över. Tillsätt buljong, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i minst 20 minuter. Koka under tiden nudlarna enligt anvisning i en mindre kastrull bredvid, se till att de inte blir överkokta utan häll av vattnet och skölj nudlarna snabbt i kallt vatten när de är färdiga. Strimla garneringen, om ni har sådan och ska äta soppa direkt, d.v.s. salladslök och koriander. När soppan är klar ska man smaka av och ev. krydda med mer salt om det inte smakar så mycket. Lättast att äta blir det om man nu plockar upp skroven med en gaffel, låter dem svalna något, tvättar händerna noga och sätter sig och plockar loss köttet från kycklingen. Det bör vara lätt att få bort köttet, men aningen pilligt. Sedan tillsätter man köttet i den fortfarande kokheta soppan. Ska man äta direkt kan man först ta en matskål och lägga ner en lagom mängd nudlar i för att sedan sleva upp soppa och se till att man får både kött, grönsaker och buljong i tallriken. Garnera med koriander och salladslök. Har man lagat mat i förväg kan man kyla soppan nu, hälla av och kyla nudlarna i en separat burk och vänta med att strimla garneringen tills man ska äta. Då värmer man upp en eller flera portioner av soppan i en kastrull (här kan man underlätta för sig genom att blanda ner nudlarna medan man värmer) och garnerar. Hemligheten är alltså att koka nudlarna separat och att blanda ner dem först när man ska äta soppan. Sparar man soppa och värmer upp med nudlar i suger nudlarna åt sig vatten från soppan och blir överkokta och sladdriga. Övrigt: Glutenfri rätt (kolla buljongen dock!), laktosfritt, byt ut nudlarna mot äggfria om man vill göra utan ägg. Brukar bli uppskattad av barn. Se upp med folk som är överkänsliga för chili.

Källa: parimatlagning.blogspot.se

I kväll fick det bli tacopaj i Andersson/Kårdahl-hushållet. Eller i alla fall för 2 av 4, Ella körde tacos naturell och Ludvig nachoschips...Suck! Hittade ett recept på pajdeg helt utan vetemjöl. Inte för att jag är inne i någon GI-period just nu, men ändå. Var så sugen på ett glas vin till middagen, eftersom jag är ledig i morgon, men icke då. Bag-in-boxen var slut och en flaska ville jag inte ödsla för endast ett glas vin. Fick bli vatten i stället. Ingredienser Pajdeg 2 dl havregryn 1 dl vatten 1/2 dl rapsolja 1 1/2 dl sojamjöl 500 g köttfärs 1/2 lök 1 påse tacokrydda 1 dl vatten 1 burk kidneybönor 1 burk creme fraiche 2 msk majonäs 8 körsbärstomater riven ost salt & peppar Blanda havregryn, vatten och rapsolja i en skål och låt vila i mnst 15 minuter. Tillsätt sedan sojamjöl, salt och peppar och blanda till en smidig deg. Kavla ut till en platta och lägg i pajform. Förgrädda skalet i ca 10 minuter i 175 grader. Bryn lök och köttfärs. Tillsätt tacokrydda och vatten och låt puttra lite. Häll i de sköljde bönorna och vänd runt. Fyll pajformen med köttfärsröran. Dela tomaterna och fördela över köttfärsen. Blanda creme fraiche med majonäs och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen över pajen och avsluta med riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen fått färg. Till det här serverades sallad, nachoschips, gräddfil och tacosås. En riktigt lilla-lördag alltså!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Vissa måndagar är lite bättre än andra, framför allt matmässigt. I dag är en sådan måndag, för maten i dag var så j...la god. Ja, lite så där matporrigt god. Så god att man blir ledsen när den tar slut eller när man blir mätt. Ja, jag tror ni fattar nu. Inspirationen till middagen fick jag i helgen då Jessica Frey lagade halloumiburgare på Nyhetsmorgon i TV4. En vansinnigt duktig och dessutom otroligt snygg kvinna. Glutenfritt hamburgerbröd med chiafrön och parmesan 6st 50g smör 6 st ägg 1 1/2 dl vatten 2 dl mandelmjöl 1 dl kokosnötsmjöl 1/2 dl chiafrön 1 msk fiberhusk 1 tsk bakpulver 1 tsk flingsalt 2 dl riven parmesanost chiafrön att strö på bröden Vispa äggen fluffiga med elvisp i några minuter. Smält smöret och häll i vattnet. Vispa ner det smälta smöret i äggen. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner i äggblandningen tillsammans med den rivna osten. Vispa noga så allt blandas. Låt svälla i ca. 15 minuter. Forma degen till sex bollar och platta till dem så de blir ca. 1 cm höga. Blöt händerna så går det lättare. Strö över chiafrön och baka i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter. Recept, med vissa förändringar, från boken Baka med LCHF, av Mariann Andersson Riktigt fina bröd, perfekta till hamburgare eller halloumiburgare. Halloumiosten bröt jag i mitten, detta är enkelt då osten är vikt. Jag stekte den sedan i smör i en stekpanna. Jag började på ganska låg värme för att mjuka upp osten. Mot slutet höjde jag värmen för att få en gyllene stekyta. Syrad rödlök är snabbt fixat och ett självklart tillbehör till alla slags burgare. Syrad rödlök 1 rödlökar 4 msk ättika (12 %) 8 msk socker 1 dl vatten salt & svartpeppar Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt småputtra några minuter tills sockret lösts upp. Låt svalna av något. Skiva lök och lägg i en glasburk med lock. Häll ättikslagen över löken. Låt svalna. Löken är nu redo att avnjutas, men blir bättre om den får stå minst 6 timmar. Dressingen blev en variant av såsen jag gjorde till kycklinggratängen i går. Kände när jag smakade av såsen i går, att det var bra smaker till en dressing. Mango Chutney och curry är så gott tillsammans Mangocurrydressing 2 dl créme fraiche 3 msk mango chutney 1 msk majonnäs (Hellmanns) 2 tsk sambal oelek flingsalt & nymalen svartpeppar Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. När alla tillbehör är fixade är det bara att sätta samman din burgare och därefter det bästa kvar. Äta!!! Jag har förmånen att vara en av de första att testa den nya prenumerationstjänsten Smakbox . I dag anlände så den första lådan och den var fullproppad med en massa godsaker. Rena julafton faktiskt! Lådan innehöll många goda nyheter till ett värde av 350-450 kronor, smakboxen kostar dock endast 189kr. Varannan månad kommer det en ny låda med nya produkter. Många av produkterna var ekologiska. vilket är en stor fördel. Är ni sugna på att testa så får ni just nu 15% rabatt på första lådan, om ni anger koden MALINSDINER vid registreringen. //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Äldste är en tacksam son när det gäller mat, då han tycker om traditionell husmanskost, precis som mor sin. Han jublade över dagens meny: Rotmos med lurad Falukorv. Lurad falukorv det är ett substitut för min barndoms fläskkorv. När jag var liten hörde sig min morfar för, så där på våren, hur mycket gris var och en ville ha till jul. Utifrån detta födde han sedan upp rätt antal smågrisar och på hösten, ungefär så här års, samlades släkten för slakt. (Jag ska bara förtydliga, jag är inte född på 1800-talet) Det var lite högtidligt och väldigt roligt med alla kusiner, mostrar och morbröder, mormor och morfar. Alla vuxna var fullt sysselsatta och vi barn fick hjälpa till om vi ville, i övrigt så lekte vi för fullt. I princip hela grisen togs om hand. Detta skedde på den tiden före EU-inträdet, innan alla lagar och förbud kom till. Det styckades, maldes, stoppades korvar och gjordes syltor, allt med julen för ögonen. Det var i och med detta som årets julförberedelser startade och jag kan verkligen sakna det. Även om jag aldrig begrep varför grisen skulle bada när den var död. I efterhand har jag förstått att det var för att den skulle skållas. Visheten kommer visst med åren. En av korvsorterna som gjordes var fläskkorv, det givna tillbehöret till rotmos. Den kan jag också sakna, i synnerhet när det vankas just rotmos. I min ungdom slog jag en gång till på stort och köpte mig en fläskkorv på livsmedelsbutiken. Det har jag aldrig gjort om! Jag försöker att inte göra samma misstag två gånger och hitintills har det gått bra på fläskkorvsfronten. Lösningen har istället blivit att ta en falukorv av god kvalité, gärna ifrån ett lokalt slakteri, i mitt fall Andersson och Tillman, skiva den och försiktigt sjuda den i vatten tillsammans med fyra lagerblad, 10 kryddpepparkorn och 10 vitpepparkorn. I bästa fall så tror den därefter att den är en fläskkorv, den smakar åtminstone en liten aning mer åt det hållet. Rotmoset gör jag på följande sätt: Rotmos 1,5 kg skalad kålrot, skuren i mindre bitar 8 morötter, slantade 15 potatisar, hela eller halverade 14 dl vatten 2 buljong 2 buljong Koka upp vatten, 2 buljong, kålrot och morot Låt koka i en kvart Tillsätt potatisen och koka i ytterligare 25 minuter Häll av spadet i en bunke och spara till senare Mosa Med en potatisstöt eller med elvispen Tillsätt 2 buljong och spad till önskad konsistens Smaksätt med salt och vitpeppar Servera med senap.

Källa: hemkarahanna.blogspot.com

8-10 potatisar 1 brk ansjovis med spad 1/2-1 lök 5 dl vispgrädde Ströbröd Smör Sätt ugnen på 225°C. Smörj en ugnssäker form med smör. Strimla potatisen och löken. Varva potatis, lök och ansjovis. Häll över ansjovisspadet och sedan vispgrädden. Avsluta med ett lager med ströbröd och klicka över smör. Grädda i 50-60 minuter beroende på formen och ugnens styrka.

Källa: primamat.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2019 ® - Kontakt