lammlägg per morberg | gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | kräftströmming per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Här jag frestat någon i helgen för jag skrivit att jag ätit chokladcupcakes? Inte meningen ;-) Men här kommer receptet taget direkt ur Baka med LCHF av Mariann Andersson. Till ca 12 st 150 gram osaltat smör 4 ägg 3 msk stevia strö 1 dl creme fraiche 1/2 tsk vaniljpulver 1 dl kokosnötsmjöl 1dl mandelmjöl 2 tsk bakpulver 4 msk kakao Smält smöret Vispa ägg och sötning pösigt, rör i smör och creme fraiche. Blanda resten i en bunke och blanda ihop allt. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader i 15 minuter. Riktigt saftiga blev dom och riktigt goda även 3 dagar efter dom bakades, inte alls torra!!

Källa: frokennilssonskok.blogspot.se

Jag tycker ibland att det är svårt att hitta nya råvaror men i butiken finns det ju mer än man tror, ofta finns det en frys med blandat vilt, jag hittade rådjursfärs och tänkte att det kunde vara kul. Tillbehöret blev rårörda lingon med smak av pepparot som jag lärt av Mats Andersson. Ingredienser till 4 personer 500 gr rådjursfärs 4 normalstora potatisar 2 ägg 1/2 gullök 11/2 dl vatten Salt och peppar Till såsen 2dl ekologisk laktosfri vispgrädde 1 dl vatten 1 dl rött vin 1 köttbuljongtärning 50gr förvällda trattkantareller Lite colorit soya 1/2 gullök Salt och peppar Skala potatisen och koka den när den är mjuk så pressa den och låt den kallna. Skala löken och riv den på den fina sidan av rivjärnet. Blanda potatisen, ägget, löken och färsen till en jämn smet blanda i vattnet lite i taget och salta och peppra, gör ett stekprov för att kolla att kryddningen är bra.

Källa: matpafotbollsvagen.blogspot.se

Citron, rosmarin & kyckling i härlig pastakombination Kycklingfilé deluxe från B Andersson Fågel & Vilt i Östermalms Saluhall Låt kycklingen marinera i olivolja, citronsaft, rosmarin & krossade vitlöksklyftor Gör skåror i skinnet, bryn i het panna & färdigstek i ugn tills innertemperaturen visar på 70 grader C & låt vila Bryn champinjoner i torr het panna, tillsätt en skvätt Prà Soave DOC Classico från Ewine & låt fräsa ihop - ju högre kvalitet på vinet, desto bättre reslutat på maten Koka pastan al dente i lättsaltat vatten tillsammans med en & annan kvist av rosmarin Tillsätt till pastan 75 g smör, 1 dl vispad grädde, 75 g riven parmesanost, citronsaft, citronskal, havssalt, svartpeppar & de förstekta champinjonerna Lägg upp & servera på de underbara faten Cera från Villeroy & Boch, som finns på Illums Bolighus Besticken från Gense heter Tulpa & hittas även de i samma butik Toppa med kycklingfilé i skivor, citronskal, rosmarin & några varv med svartpepparkvarnen. Italienska Prà Soave DOC Classico från Ewine upphällt i glaset Difference Mature från Orrefors, som hittas hos Illums Bolighus , är det perfecta vinet i det perfekta glaset till denna anrättning

Källa: studiomags.blogspot.se

Jag har under några dagars tid nu varit sugen på rimmat fläsklägg, en klassiker som alltid suverän! Idag fick en fin bit från Andersson och Tillman koka tillsammans med grönsaker och kryddor. För att fläsklägget ska vara en riktig klassiker bör rotmos serveras till. Jag gillar dock mitt med spetskål, ugnsbakad med smör salt och peppar. För 4 pers Fläsklägg 1,7-2 kg rimmat fläsklägg med ben 6 lagerblad 8 kryddpepparkorn 3 morötter 2 gula lökar en halv kruka timjan en halv rotselleri Spetskål 1 stor spetskål flytande smör salt och peppar Skirat smör 200 g smör Morot och kålrotstärningar 4 morötter en liten kålrot Fläsklägget Lägg fläsklägget i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och ta bort skummet som bildas. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg ner dom tillsammans med kryddorna i kastrullen. Koka fläsklägget i 2,5-3 timmar tills köttet är så mört att det faller ifrån benet. Spetskålen Sätt ugnen på 200 grader. Dela kålen först i hälften och sedan i stora klyftor. Pensla snittytorna med flytande smör. Hetta upp en stekpanna och lägg ner kålen med snittytan neråt. När ytan fått en fin färg (ca 2-3 minuter) vänd kålen och stek ytterligare 2-3 minuter. Lägg ner kålen i en ugnsform och strö över lite salt och peppar. Baka spetskålen i ugnen i 10-15 minuter. Skirat smör Smält smöret på låg värme i en kastrull. När allt smör är smält och proteinerna (det vita) har lagt sig i botten av kastrullen häller du av smörfettet (det klara) i en såssnipa. Morot och kålrotstärningar Skär morötterna och kålroten i tärningar ca 3x3 cm. Koka 4-5 minuter, tills al dente i fläskläggsspadet. Vid servering: ta loss köttet från benet och fördela det på tallrikarna. Lägg på spetskålen, moro och kålrotstärningarna och häll på det skirade smöret. Servera med senap. Posted in: husmanskost , kött Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Korv med bröd Fredag igen, tiden bara rusar fram och det känns som att det bara är måndagar och fredagar, eller som jag hörde någon säga att det är bara jul och midsommar nuförtiden. Oavsett hur man uttrycker sig så tycker jag att tiden går snabbt och det gäller att ta vara på stunden och njuta medan man kan, varför inte umgås med nära och kära genom att grilla korv tillsammans ute i naturen. Förra helgen bakade jag en sats med korvbröd, perfekt till korvgrillningen. Vi provsmakade dock inomhus och bröden fick med beröm godkänt av familjen. Kryddiga och goda bröd som höll ihop bra. Till korvarna hade jag dijonsenap och tomatpuré. Jag använde smala wienerkorvar men självklart kan man servera lite kryddigare och tjockare korvar till bröden om man vill. De korvbröd som blev över la jag i frysen så att jag kan ta fram dem när det är dags för en äventyrsdag. KORVBRÖD (LCHF) 9 st 6 ägg 50 g smör 1,5 dl vatten 2 tsk dijonsenap 1 dl kokosnötsmjöl 2 dl mandelmjöl 2 msk fiberhusk 2 tsk bakpulver 1 tsk torkad timjan 0,5 tsk salt Gör så här: Smält smöret. Vispa äggen och vispa ner smöret, vattnet och dijonsenapen. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och rör ner i äggblandningen. Låt svälla ca 15 minuter. Dela degen i nio delar (läs gärna mitt tips om hur jag hanterar kladdiga degar ) och forma med blöta händer till ca 10 cm långa korvar. Grädda i 20-25 minuter i 200 grader tills bröden fått fin färg. Receptet hämtat från boken "Baka matbröd med LCHF" av Marianne Andersson. Jag har lagt till salt i receptet. Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

Källa: vardagfest.blogspot.se

Nu har vi kommit fram till varmrätten från tjejfesten i lördags. Temat för kvällen var mat som är lite bättre för kroppen. För mig betyder det mat med mindre kolhydrater och utan raffinerat socker. För någon annan betyder det något annat, och det är ok det också. Hittade ett recept på blomkålsrisotto på Jillsmat.se som lät väldigt intressant. Lite skaldjur på toppen och till det aioli, ja ni hör ju! Brödet har jag bakat innan och tycker så mycket om det. Blir så god smak med löken och tomaterna i brödet och rosmarin, oliver och saltet på toppen. Blomkålspaella 1 blomkålshuvud 2 dl vitt vin 1 dl vatten 1 pkt saffran 500 g frysta räkor 3 vitlöksklyftor 1 röd chili 1 1/2 tsk salt 1 röd paprika 15 körsbärstomater 8 st pilgrimsmusslor (scallops) Kräftor Solrosskott Olivolja Nymalen svartpeppar 1. Skär blomkålen i mindre bitar och mixa den fint i matberedaren. Lägg över på en plåt. 2. Tärna paprikan och dela körsbärstomaterna på mitten. Blanda med blomkålen. 3. Koka upp vin, vatten och saffran. Lägg i de frysta räkorna och koka under lock i cirka 3 minuter så att vinet får smak av räkskalen. 4. Sila bort räkorna och lägg dem åt sidan. Tillsätt vitlöken som du skivat samt finhackad chili, salt och svartpeppar. Låt koka i ytterligare någon minut. 5. Häll saffransvinet över blomkålsriset och blanda noggrant. 6. Tillaga i ugnen i 20 minuter. Rör om och lägg över räkor och snabbt stekta pilgrimsmusslor och halva kräftor snabbt stekta i vitlökssmör. 8. Sätt in plåten i ytterligare 5 minuter. 9. Vid servering toppar du med solrosskott samt ringlar över en riktigt god olivolja. Focaccia med parmesanost, rosmarin och soltorkade tomater 1/2 gul lök(hackad) 3 msk olivolja 4 ägg 200 g mjukost (phil. ost) 2 dl parmesanost (riven) 2 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk fiberhusk 1 tsk salt 2 tsk bakpulver rosmarinblad gröna oliver utan kärnor 8 st soltorkade tomater (6 st i brödet & 2 på toppen) Sätt ugnen på 190 grader. Fräs löken mjuk i smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp. Tillsätt färskosten och blanda väl. Blanda ner lök, finhackade tomater tillsammans med parmesanosten. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter. Förbered under tiden en form, cirka 15 × 25 cm, genom att antingen fodra den med bakplåtspapper eller smöra och bröa den med pofiber. Fördela smeten jämnt i formen och strö rosmarin, hackade oliver, hackade tomater och salt över. Grädda foccacian i ugnen tills den har fått fin färg, i cirka 30 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk. Receptet hittade jag boken Baka med LCHF av Mariann Andersson. En smarrig aioli att doppa brödet i måste man nästan ha. Jag gjorde även en vitlökssås med bara créme fraiche, vitlök, salt & peppar. Aioli 1 tsk dijonsenap 1 1/2 tsk vinäger 2 äggulor 1 1/2 dl rapsolja 1/2 dl olivolja 2 vitlöksklyftor salt kajennpeppar Ställ fram ingredienserna i tid så att de hinner bli rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning. Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar. Avslutar med en bild på min och Lars middag i fredags kväll. Ella sov borta och Ludvig var på disco. När katterna är borta... Kan inte blir mycket bättre än så här på en fredag. Småplock och bubbel, mina favoriter. Bubblet kan jag också rekommendera, franska Bestheim , Crément d´Alsace Brut. I veckan har Willys öppnat ny butik i Falkenberg och i anslutning till den en ny fiskaffär, Hav 52°. Köpte där räkorna, kräftorna och scallopsen till paellan, men inte bara det. Blev även fyra stycken ostron, mina första. Eller fel, min allra första åt jag i fiskaffären och detta inför en publik. Slurp, så var ostronet nere. Fick tipset, eller uppmaningen, att inte äta ostronet naturellt första gången. En schalottenvinäger gav bra smak och hjälpte ostronet ner. Eller ner hade det nog kommit ändå, men med risk att även komma upp igen... Jag kommer absolut att testa igen, då kanske med knaperstekt bacon och tabasco. Ett annat tips som jag fick på en kille på Instagram. Halleluja för sociala medier! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

I veckan som var fick min lergyta komma fram ur gömmorna. Den stackarn har glömts bort lite sedan dennes kusin med sladd flyttade in i familjen Andersson/Kårdahls hem. Men den här gången fick slökokaren vila och lergrytan jobba järnet igen. En stor majskyckling som legat i marinad bäddades ner i grytan tillsammans med lite godsaker. Resultatet blev riktigt bra! Vilken saftig och mör kyckling. Skyn i grytan blev till en riktigt god sås. Ps, vill egentligen inte ha den här texten centrerad, men datorn vill mig illa i dag och jag får andas och räkna till 10... Hel kyckling i lergryta Marinad: 1/2 dl citronolja 1/2 dl kinesisk soja 1/4 dl balsamvinäger 1 tsk citronjuice 2 vitlöksklyftor citronsalt (Mill&Mortar) & svartpeppar 1 st majskyckling 1/4 vitkål 4 morötter 4 salladslök 3-4 msk citronolja (Gunnarshögs rapsolja smaksatt med citron) citronzest från 1 citron hel citron Sås sky från kycklingen 1 dl grädde 1 dl cremé fraiche 1 tsk honung 1-2 tsk kinesisk soya salt & svartpeppar Blötlägg lergrytan i 30 minuter. Är den ny ska den ligga i blöt i ett dygn. Viktigt är också att grytan inte ställs in i varm ugn. Blanda samman marinaden och häll över kycklingen. Låt marinera i minst 3 timmar, gärna en hel dag. Torka av kycklingen och placera i lergrytan. Skär kål, morötter och salladslök i bitar och lägg runt om kycklingen. Ringla över citronolja och riv över citronskal. Ställ in grytan i en kall ugn och sätt sedan ugnen på 200 grader. Låt kycklingen stå inne i ca. 70-70 minuter. Temperaturen inne vid benet ska vara minst 82 grader. Citronsalt och citronolja finns att köpa i min lilla butik Annies Stuga . Häll av skyn i en kastrull och tillsätt grädde och créme fraiche och smaka av såsen med honung, soja, salt och peppar. Ha en bra vecka! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Burken med körsbär är öppnad och jag har bara använt hälften av den. Då måste jag göra något mer med körsbär. Jag funderar på Schwarzwald tårta, burek med körsbärsfyllning, ankbröst med körsbärssås...nä, det får bli en clafouti. Denna lilla dessert görs på lite olika sätt, men kallas ändå för en clafouti. Vanligtvis gör man den som en ugnspannkaka och trycker i lite körsbär. Detta recept är lite annorlunda. Häng med! Clafoutis med körsbär - 12-14 port 200 g äggvita (ca 6 st) 170 g socker 60 g vetemjöl 25 g mandelmjöl 1 tsk bakpulver 100 g smör 150 g urkärnade körsbär* Topping: 1 msk florsocker 200 g crème fraiche 30 g florsocker Vispa äggvitorna och tillsätt socker pö om pö. Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver separat och vänd försiktigt ner äggvitorna i mjölblandningen. Smält smöret och bryn det lite lätt. Häll ner det i smeten och rör försiktigt. Smöra formar som rymmer minst 1½ dl. Du kan också använda en rund pajform. Häll i smeten och tryck ner körsbär. Grädda på 175°C i 20-25 minuter eller tills de har fått lite färg. Stick gärna kakan med en provsticka, som skal vara helt torr. Sikta över 1 msk florsocker över clafoutis och servera med crème fraiche, som du har vispat ihop med resten av florsockret. Till skillnad från en traditionell ugnspannkaks-clafouti så blir denna mer lik något mellan en muffins och en sufflé. * Sura körsbär kan man köpa i välsorterade butiker, eller i butiker som säljer utländska delikatesser. Bor du i Göteborgsområdet kan du få tag på dem här . Ett ytterst lite modifierat recept från Melker Andersson.

Källa: dalmatianmom.blogspot.se

Det händer grejer med mina bockhornsklöverfrö som börjat få små "svansar". De har också flyttat ut ur garderoben och bor numera i diskstället. Kanske är det bara jag eller så har människan det så att säga medfött men jag har alltid fascinerats av detta att så och följa frön som gror och växer. Visst är det något speciellt med att vattna och pyssla om frön och följa med hur de med full livskraft spricker och liksom vecklar ut sig till gröna skönheter. Jag har fortfarande kvar en av mina favoritböcker som liten, Linneas årsbok (Andersson och Björk, Prisma, 1982) ur vilken jag nog gjort precis allt Linnea gör i den. Förutom maskroskransar, lönnlövkronor, tändsticksaskbyråer och pressade växter så gjorde jag t. ex. min egna "trädgård". Det vill säga att jag på en liten bricka sådde frön i rader och sektioner med små gångar emellan så det skulle se ut lite som ett minigrönsaksland. Minns också hur vi odlade krasse på läskpapper. Läskpapper förresten, är det någon som använder det idag? Minns inte var vi fick tag på sådant papper ens. Det där med att odla, pyssla och titta på naturen (titel på ännu en favoritbok; Maja tittar på naturen av Andersson och Svedberg, Rabén & Sjögren, 1983) har tack och lov inte försvunnit med åldern. Minns ni mina mangokärnor ? De tog sig till slut. Dessvärre har jag problem med tripsar, vilka trots ihärdigt sköljande och diskmedelstvättande förstör närapå varenda växt jag har. De gav sig på de nya bladen på den finaste av de två mangoplantorna. Har inte hjärta att slänga den för växten i sig lever ju och jag gissar det kommer växa fram fler blad fram i vår. I och för sig lär plantan bli precis som avokado, lång, gänglig och inte riktigt göra sig i mitt torra och dunkla inomhusklimat. I år har jag flera små odlingsprojekt på gång men hittills verkar det gå trögt. Tror jag kan ha det lite för kallt här inne. Har ju ingen sval källare att använda mig av så det bådar i och för sig gott för mitt absolut första övervintra-perlargon-och-plantera-sticklingar-projekt. * * *

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Som vi skrev i ett tidigare inlägg köpte vi hel Bosarpkyckling för några veckor sedan. Det är inte alls svårt att stycka kycklingen, bara man har en vass kniv, eller ännu hellre köttsax. Hemligheten är egentligen att våga gå in med händerna och bryta lite vid lederna så att bitarna kommer loss, vilket är mycket lättare än att försöka skära igenom brosket. Den som är osäker kan titta på en youtubevideo, t.ex. denna med Melker Andersson. Eftersom kycklingen från Bosarp är så rejäl blir det ordentligt med kött kvar på skrovet, d.v.v.s ryggpartiet och det som blir kvar när man tagit bort låren, vingarna och bröstfiléerna. Detta kan man lämpligen koka soppa på, t.ex. denna goda kycklingnudelsoppa. Det är ett problem att många idag istället för att köpa hel kyckling som förr i tiden har börjat köpa enbart filéer och lårbitar av kyckling, vilket innebär att skrovet blir över och ofta måste slängas. Vi försöker tänkta att det bästa både för miljön och plånboken är att köpa hela kycklingen och göra åt alltihop, göra soppa på skrovet och exempelvis wok, kycklingpasta eller kyckling cordon bleu på filéerna och kyckling i ugn med grönsaker eller baconlindad kyckling på lår- och vingbitarna. Man kan se det som att man har "rätt" att äta en filérätt om man har gjort åt resten av kycklingen, och att man får se till att äta soppa och lårbitar innan man får nästa filé. Det blir en smidig veckoplanering om man får ut 3 maträtter av 2 kycklingar, men ännu hellre kanske man ska frysa in vissa bitar, laga något vegetariskt för att blanda upp kycklingrätterna med grönsaker och sedan tina upp och laga mer kycklingrätter några veckor senare. Vi gjorde en stor sats soppa i en rejäl kastrull, eftersom vi även vid ett tidigare tillfälle fått kycklingskrov över som vi fryst in och nu tinat. Såhär när vardagen slår till gillar vi att koka en rejäl soppa under helgen och sedan ha mat till lunchlådor och kvällsmåltider hemma. Soppan har gott om färsk kryddning och blir riktigt smakrik, men har man inte färsk ingefära eller chili och koriander hemma så kan man skippa dessa ingredienser. Man tager vad man haver och tycker om, så receptet är inte hugget i sten. Kyckling-nudelsoppa ca 8 portioner 2 st kycklingskrov av Bosarpkyckling minst 3-4 grönsaker, exempelvis: 3 mellanstora gula lökar 4 st vitlöksklyftor 250 skogsschampinjoner 1 röd paprika 3 morötter 1/2 zucchini 1/2 purjolök ca 3 cm bit ingefära 1 st röd chili 2,5-3 liter vatten grönsaks eller kycklingbuljong 2 tsk salt 2 krm peppar äggnudlar (gärna fullkorn) salladslök och färsk koriander till garnering Hacka lök, vitlök, och grönsaker grovt. Ta gärna alla grönsaker på listan, eller egna favoriter, men minst 3-4 olika grönsaker ska det vara. Stek alla grönsaker i rapsolja i botten av en stor kastrull. Skala ingfära med potatisskalare och skär strimlor av den med skalaren, alternativt skär med kniv om ni föredrar det. Hacka chili fint. Tillsätt ingefära och chili i grytan. Ta bort skinnet på kycklingen (annars släpper det ifrån sig väldigt mycket fett till soppan). Lägg ner de två skroven hela i grytan. Häll på så mycket vatten att det täcker kycklingen men att det forfarande finns plats för soppan att koka i grytan utan att bubbla över. Tillsätt buljong, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i minst 20 minuter. Koka under tiden nudlarna enligt anvisning i en mindre kastrull bredvid, se till att de inte blir överkokta utan häll av vattnet och skölj nudlarna snabbt i kallt vatten när de är färdiga. Strimla garneringen, om ni har sådan och ska äta soppa direkt, d.v.s. salladslök och koriander. När soppan är klar ska man smaka av och ev. krydda med mer salt om det inte smakar så mycket. Lättast att äta blir det om man nu plockar upp skroven med en gaffel, låter dem svalna något, tvättar händerna noga och sätter sig och plockar loss köttet från kycklingen. Det bör vara lätt att få bort köttet, men aningen pilligt. Sedan tillsätter man köttet i den fortfarande kokheta soppan. Ska man äta direkt kan man först ta en matskål och lägga ner en lagom mängd nudlar i för att sedan sleva upp soppa och se till att man får både kött, grönsaker och buljong i tallriken. Garnera med koriander och salladslök. Har man lagat mat i förväg kan man kyla soppan nu, hälla av och kyla nudlarna i en separat burk och vänta med att strimla garneringen tills man ska äta. Då värmer man upp en eller flera portioner av soppan i en kastrull (här kan man underlätta för sig genom att blanda ner nudlarna medan man värmer) och garnerar. Hemligheten är alltså att koka nudlarna separat och att blanda ner dem först när man ska äta soppan. Sparar man soppa och värmer upp med nudlar i suger nudlarna åt sig vatten från soppan och blir överkokta och sladdriga. Övrigt: Glutenfri rätt (kolla buljongen dock!), laktosfritt, byt ut nudlarna mot äggfria om man vill göra utan ägg. Brukar bli uppskattad av barn. Se upp med folk som är överkänsliga för chili.

Källa: parimatlagning.blogspot.se

Nu när det är Påsk så passar det ju bra att laga till lite lamm. I en av mina kinesiska kokböcker hittade jag en rätt som däri kallasa Fengwei yang xiezi , vilket ordagrant översatt blir: "Lammskorpion med lokal smak". Ordet fengwei används ofta för att säga att rätten ifråga kommer från någon ganska speciell region eller liknande. Gällande lammskorpionen kan jag bara gissa att det har med utseendet av den specifika lammdelen att göra, det ingår hursomhelst ingen skorpion i receptet. (Grillad skorpion på spett kan man annars köpa som streetfood här och där.) Det kan vara ganska svårt att förstå vad för del av djuret som ska användas i ett specifikt recept för de styckar helt annorlunda i kina men jag hade en bit lamm-hals i frysen som verkade passa ypperligt till receptet i fråga. Jag valde att skära upp köttet i små bitar innan serveringen så någon skorpion blev det inte. Låt oss kalla rätten Fengwei yangrou , dvs Lammkött med "lokal" smak. Det är ingen chili i receptet men jag serverade köttet tillsammans med jäst doufu i chiliolja att doppa köttet i. Det blev väldigt gott. Till detta drack vi Fullers Vintage Ale 2007 och eftersom det är påsk så fick O.P Andersson vara med på ett hörn. Recept: Fengwei yangrou - Lammkött med lokal smak Fengwei - lokal, speciell smak yangrou - lammkött Ingredienser: En stor bit lamm, lämpligt för kokning 1 msk shaoxing risvin 1 msk mörk soja salt 2 xiang ye 1 kryddmått muskot 1 msk fänkålsfrön 2 stjärnanisar 5 skivor oskalad ingefära 1 bit cassia 1 caoguo 1 tsk sichuanpeppar 2 salladslökar 2 tsk hela spiskumminfrön 1. Lägg lammköttet i en gryta och täck med vatten, ta gärna någon del buljong i också. 2. Koka upp, skumma av. 3. Lägg i alla övriga ingredienser och låt koka försiktigt i ca 2½ timme. Spara det gröna från en av salladslökarna. 4. Fiska upp köttet, skär det i små bitar eller strimlor och lägg på ett fat. Häll lite av spadet över, skiva den sparade salladslöken ochlägg på. Strö lite spiskummin och/eller fänkålsfrön över.

Källa: risvinchili.blogspot.se

I kväll fick det bli tacopaj i Andersson/Kårdahl-hushållet. Eller i alla fall för 2 av 4, Ella körde tacos naturell och Ludvig nachoschips...Suck! Hittade ett recept på pajdeg helt utan vetemjöl. Inte för att jag är inne i någon GI-period just nu, men ändå. Var så sugen på ett glas vin till middagen, eftersom jag är ledig i morgon, men icke då. Bag-in-boxen var slut och en flaska ville jag inte ödsla för endast ett glas vin. Fick bli vatten i stället. Ingredienser Pajdeg 2 dl havregryn 1 dl vatten 1/2 dl rapsolja 1 1/2 dl sojamjöl 500 g köttfärs 1/2 lök 1 påse tacokrydda 1 dl vatten 1 burk kidneybönor 1 burk creme fraiche 2 msk majonäs 8 körsbärstomater riven ost salt & peppar Blanda havregryn, vatten och rapsolja i en skål och låt vila i mnst 15 minuter. Tillsätt sedan sojamjöl, salt och peppar och blanda till en smidig deg. Kavla ut till en platta och lägg i pajform. Förgrädda skalet i ca 10 minuter i 175 grader. Bryn lök och köttfärs. Tillsätt tacokrydda och vatten och låt puttra lite. Häll i de sköljde bönorna och vänd runt. Fyll pajformen med köttfärsröran. Dela tomaterna och fördela över köttfärsen. Blanda creme fraiche med majonäs och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen över pajen och avsluta med riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen fått färg. Till det här serverades sallad, nachoschips, gräddfil och tacosås. En riktigt lilla-lördag alltså!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Vissa måndagar är lite bättre än andra, framför allt matmässigt. I dag är en sådan måndag, för maten i dag var så j...la god. Ja, lite så där matporrigt god. Så god att man blir ledsen när den tar slut eller när man blir mätt. Ja, jag tror ni fattar nu. Inspirationen till middagen fick jag i helgen då Jessica Frey lagade halloumiburgare på Nyhetsmorgon i TV4. En vansinnigt duktig och dessutom otroligt snygg kvinna. Glutenfritt hamburgerbröd med chiafrön och parmesan 6st 50g smör 6 st ägg 1 1/2 dl vatten 2 dl mandelmjöl 1 dl kokosnötsmjöl 1/2 dl chiafrön 1 msk fiberhusk 1 tsk bakpulver 1 tsk flingsalt 2 dl riven parmesanost chiafrön att strö på bröden Vispa äggen fluffiga med elvisp i några minuter. Smält smöret och häll i vattnet. Vispa ner det smälta smöret i äggen. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner i äggblandningen tillsammans med den rivna osten. Vispa noga så allt blandas. Låt svälla i ca. 15 minuter. Forma degen till sex bollar och platta till dem så de blir ca. 1 cm höga. Blöt händerna så går det lättare. Strö över chiafrön och baka i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter. Recept, med vissa förändringar, från boken Baka med LCHF, av Mariann Andersson Riktigt fina bröd, perfekta till hamburgare eller halloumiburgare. Halloumiosten bröt jag i mitten, detta är enkelt då osten är vikt. Jag stekte den sedan i smör i en stekpanna. Jag började på ganska låg värme för att mjuka upp osten. Mot slutet höjde jag värmen för att få en gyllene stekyta. Syrad rödlök är snabbt fixat och ett självklart tillbehör till alla slags burgare. Syrad rödlök 1 rödlökar 4 msk ättika (12 %) 8 msk socker 1 dl vatten salt & svartpeppar Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt småputtra några minuter tills sockret lösts upp. Låt svalna av något. Skiva lök och lägg i en glasburk med lock. Häll ättikslagen över löken. Låt svalna. Löken är nu redo att avnjutas, men blir bättre om den får stå minst 6 timmar. Dressingen blev en variant av såsen jag gjorde till kycklinggratängen i går. Kände när jag smakade av såsen i går, att det var bra smaker till en dressing. Mango Chutney och curry är så gott tillsammans Mangocurrydressing 2 dl créme fraiche 3 msk mango chutney 1 msk majonnäs (Hellmanns) 2 tsk sambal oelek flingsalt & nymalen svartpeppar Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. När alla tillbehör är fixade är det bara att sätta samman din burgare och därefter det bästa kvar. Äta!!! Jag har förmånen att vara en av de första att testa den nya prenumerationstjänsten Smakbox . I dag anlände så den första lådan och den var fullproppad med en massa godsaker. Rena julafton faktiskt! Lådan innehöll många goda nyheter till ett värde av 350-450 kronor, smakboxen kostar dock endast 189kr. Varannan månad kommer det en ny låda med nya produkter. Många av produkterna var ekologiska. vilket är en stor fördel. Är ni sugna på att testa så får ni just nu 15% rabatt på första lådan, om ni anger koden MALINSDINER vid registreringen. //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

I senaste numret av Laga lätt (nr 10/09) hade Melker Andersson ett recept på Falukorv Provencale . Lät väldigt gott och jag har varit supersugen på potatismos ett tag så slog två flugor i en smäll. Som vanligt justerade jag receptet lite. Jag hade bara tomat, lök och dijon mellan skivorna. Istället för provensalsk kryddblandning blandade jag oregano, timjan och hackad persilja. Ovanpå hade jag vanlig gratängost. 1 ring falukorv 1/2 dl dijonsenap 1/2 aubergine 1/2 zucchini 2 tomater 3 vitlöksklyftor 1 msk olivolja 2 msk Herbes de Provance (provensalsk kryddblandning) 1 dl riven parmesanost 1 dl cheddarost Oliver till servering Sätt ugnen på 225 grader Skiva falukorventunt nästan hela vägen ner. Skiva aubergine, zuccini och tomat tunt. Halvera skivorna. Bre på senap och lägg mellan korvskivorna. Pressa vitlök i oljan i en skål, blanda. Stryk balndningen över korven. Krydda med kryddblandningen. Stek korven i ugn 25 minuter. Strö över osten efter halva tiden. Strö på oliver och servera med potatismos. Olje- och kryddblandningen gav lite extra piff och blev fantastiskt gott!! Serverade med fluffigt potatismos med lite muskot i. Mumsfillibaba!

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2019 ® - Kontakt