lammlägg per morberg | gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | grönkålssoppa morberg | kräftströmming per morberg
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Här jag frestat någon i helgen för jag skrivit att jag ätit chokladcupcakes? Inte meningen ;-) Men här kommer receptet taget direkt ur Baka med LCHF av Mariann Andersson. Till ca 12 st 150 gram osaltat smör 4 ägg 3 msk stevia strö 1 dl creme fraiche 1/2 tsk vaniljpulver 1 dl kokosnötsmjöl 1dl mandelmjöl 2 tsk bakpulver 4 msk kakao Smält smöret Vispa ägg och sötning pösigt, rör i smör och creme fraiche. Blanda resten i en bunke och blanda ihop allt. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader i 15 minuter. Riktigt saftiga blev dom och riktigt goda även 3 dagar efter dom bakades, inte alls torra!!

Källa: frokennilssonskok.blogspot.se

Studiebesök på Andersson & Tillmans charkuterifabrik gav mig en ny syn på korv. Jag har varit lite skeptisk till utdrygade köttprodukter som blev dyrare att äta än rent kött. Det här skulle egentligen inte bli reklam, bara ett erkännande av charkuterivaror när de tillverkas av riktigt seriösa företag. I vårt storskaliga samhälle har det varit svårt att veta vad som är äkta vara. A & T visade sig ha totalkoll på sina råvaror från ett begränsat närområde. Korven innehåller inga konstigheter, kalvsyltan bara kalvkött etc. Det var faktiskt deras isterband jag stekte före jul för jag hade börjat förstå att de är pålitliga. Det finns säkert fler sådana företag i Sverige och dessutom en marknad för nya att starta. Sprid kunskapen om dem! Lammkorven som är gjord på lamm- och oxkött är en höjdare i min smak med god kryddning och gluten- och laktosfri som de flesta av deras korvar. Fettsnål och köttrik (83 %). Perfekt med en fräsch rotsakspytt. Glöm inte persiljeroten som börjar krypa fram ur grönsakslagren. ROTSAKSPYTT 2 pers. 1 stor persiljerot 1 stor morot 2-3 selleristjälkar 1 bit paprika 1 liten bit chilipeppar olivolja 2-3 msk vatten örtsalt eller blandade örtkryddor Det här var bara ett förslag med vad jag hade tillgång till under sportlovet. Blanda friskt! Fräs rotsakerna försiktigt, men en god stund, i olivolja. Krydda. Tillsätt vatten och efterkoka under lock. 

Källa: matskap.blogspot.se

Citron, rosmarin & kyckling i härlig pastakombination Kycklingfilé deluxe från B Andersson Fågel & Vilt i Östermalms Saluhall Låt kycklingen marinera i olivolja, citronsaft, rosmarin & krossade vitlöksklyftor Gör skåror i skinnet, bryn i het panna & färdigstek i ugn tills innertemperaturen visar på 70 grader C & låt vila Bryn champinjoner i torr het panna, tillsätt en skvätt Prà Soave DOC Classico från Ewine & låt fräsa ihop - ju högre kvalitet på vinet, desto bättre reslutat på maten Koka pastan al dente i lättsaltat vatten tillsammans med en & annan kvist av rosmarin Tillsätt till pastan 75 g smör, 1 dl vispad grädde, 75 g riven parmesanost, citronsaft, citronskal, havssalt, svartpeppar & de förstekta champinjonerna Lägg upp & servera på de underbara faten Cera från Villeroy & Boch, som finns på Illums Bolighus Besticken från Gense heter Tulpa & hittas även de i samma butik Toppa med kycklingfilé i skivor, citronskal, rosmarin & några varv med svartpepparkvarnen. Italienska Prà Soave DOC Classico från Ewine upphällt i glaset Difference Mature från Orrefors, som hittas hos Illums Bolighus , är det perfecta vinet i det perfekta glaset till denna anrättning

Källa: studiomags.blogspot.se

På jobbet fick jag rycka in och fota raggmunkar med vegetariska tillbehör till en kommande temavecka. Förslaget på de vegetariska tillbehören har en kollega tagit fram. Så klart att rostade rödbetor och en fetaoströra med valnötter och honung passar till raggmunkar! Och för den som inte går igång på det kan man ju steka fläsket och råröra lingonen så blir det så traditionellt som det kan bli. Jag hittade fast vinterpotatis i de där tvåkilospåsarna som brukar stå på hyllan vid lösviktspotatisen. Färskpotatis göre sig icke besvär i en raggmunk. Så om du inte får tag på fast vinterpotatis, håll ut lite till :-) Raggmunkar, 4 portioner (fast de är väääldigt mättande) 2 dl vetemjöl 1 tsk salt 5 dl mellanmjölk 1 ägg 700 g fast potatis Smör till stekning Vispa ihop mjöl, salt, mjölk och ägg till en slät smet. Skala potatisen. Riv potatisarna och blanda ner i smeten vartefter så att rivet inte mörknar. Grädda i smör på medelhög värme, som pannkakor eller små plättar, ca 1 dl för stora och 1/2 dl smet för små. Rostade rödbetor Färska rödbetor, skalade Olivolja Salt Blanda rödbetorna med salt och olivolja. Rosta på bakplåtspapper i ugnen på hög värme, tills de får färg och mjuknar men inte för mycket. Fetaoströra med valnötter och honung 50 g fetaost, smulad 250 g keso naturell 1 msk flytande honung Valnötskärnor, grovhackade Färsk persilja eller timjan, hackad Blanda allt i en skål. Servera raggmunkarna med rödbetorna och fetaoströran. Jag äter gärna stekt fläsk till raggmunk och så har jag provat att råröra lingon för första gången i mitt liv. Eeeh, det var ju inte alls svårt... Jag tog ett fryst paket lingon på 225 gram som jag blandade med ca 2 dl strösocker i en vid skål (ju tunnare lager lingon desto fortare tinar de). Rörde om lite då och då och efter några timmar så hade sockret smält och det smakade kanon till raggmunkarna. Nu finns det lite kvar till annat också - lingonen tror jag funkar till många kötträtter, gärna med köttfärs. Den som spar hon har! Sist i detta inlägg vill jag tipsa om två riktigt bra krogar som har avverkats under veckan. Den ena heter Rökeriet och ligger på Fjäderholmarna, en liten ö bara en 25-minuters båtfärd från Slussen. Jättegod mat (mycket fisk och skaldjur förstås) och grymt bra service. Krogen ligger precis nere vid vattnet och är solen framme kan man njuta av en fantastisk solnedgång medan man njuter vid bordet. Deras Skagenröra var magiskt god! Den andra är Trattorian (Melker Andersson och Daniel Coyet) som ligger på Norr Mälarstrand. Intill krogen ligger Pontonen, en flytande bar som håller öppet och har enklare matservering när vädret tillåter vilket det gjorde den här veckan. Så vi började där med lite champagne innan vi gick in till Trattorian. Jag blev stum av beundran för miljön och maten. Allt var så gott och servicen kanon. Det fanns så mycket att välja på att jag bara måste gå dit igen och igen för att gå igenom så mycket som möjligt av menyn. Jag valde att äta flera mellanrätter istället för att gå loss på en secondi. Lagom stora portioner och mer gott att smaka på efter en minimal antipasti. Prova risotto verdi, gnocchi med tryffel och borlotti (grönsakssoppa). Bara brödet som serveras innan maten, foccacia med örter. OMG! Det doppades i olivolja och salt. Redan där var jag såld... Ha nu en riktigt trevlig helg - på krogen ute eller hemma i ditt eget kök!

Källa: lottakruse.blogspot.se

Det var inte så länge sedan vi åt något liknande här hemma, men då med kyckling i rätten. Kålen är med andra ord i familjen Andersson/Kårdahl för att stanna. Det är ju så galet gott! Hur söt är förresten inte brysselkålen? Då menar jag inte smaken utan utseendet. Har ni inte inspekterat de små gröna huvudena innan, så tycker jag ni ska göra det. Det är ena små fulländade juveler! Vegetarisk röd curry 500 g brysselkål 1/2 blomkål 1/2 broccoli 1 msk rapsolja salt 500 ml krämig kokosmjölk 1 tsk ingefära 1 tsk tamarisoja (eller kinesisk soja) 1 tsk sambal oelek 1 tsk risvinäger (kan uteslutas) 2 tsk röd curry 1 tsk fisksås Ansa och skär brysselkålen i två delar. Dela broccoli och blomkål i små minibuketter. Lägg i en skål och häll oljan över grönsakerna. Vänd runt så oljan täcker allt. Salta lätt. Stek kålen i stekpanna tills de mjuknat och fått fin färg. Häll kokosmjölk i en kastrull och tillsätt ingefära, soja, sambal oelek, risvinäger, röd curry och fisksås. Låt småputtra i ca. 5 minuter. Lägg kålen i en skål och häll försiktigt den röda curryn över. Nu kan ni välja om ni vill servera något upptill den här curryn, eller som den är. Vill avsluta med att visa en bild på mitt mellanmål från i går eftermiddag. Nämligen vispad grädde, hallon och riven mörk choklad. Så gott! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Ett recept jag fått av en facebookvän. Väldigt gott blev det. Skulle funka mycket bra som buffémat till vårliga/somriga tillställningar så som student/dop/midsommar mm. Tack Linda Andersson, för att du delar med dig av det goda. Mango chutneyfilé med couscous 1 fläskytterfilé mango chutney salt och peppar couscous cocktailtomater hackad basilika oliver fetaost i olja med örter Sås: creme fracihe mango chutney italiensk salladskrydda Salta och peppra fläskytterfilén. Bred mango chutney på filén. In i ugnen 225 grader 30-40 min. Skär i skivor och lägg i en form. Koka couscous, gärna med en bit grönsaksbuljongtärning. Låt svalna något. Blanda med halverade cocktailtomater, hackade basilika, oliver och fetaost med olja och örter. Fördela couscousblandningen runt filén. Servera med såsen. -Mama Skogly ♥

Källa: smaskelismaskens.blogspot.se

Nu har vi kommit fram till varmrätten från tjejfesten i lördags. Temat för kvällen var mat som är lite bättre för kroppen. För mig betyder det mat med mindre kolhydrater och utan raffinerat socker. För någon annan betyder det något annat, och det är ok det också. Hittade ett recept på blomkålsrisotto på Jillsmat.se som lät väldigt intressant. Lite skaldjur på toppen och till det aioli, ja ni hör ju! Brödet har jag bakat innan och tycker så mycket om det. Blir så god smak med löken och tomaterna i brödet och rosmarin, oliver och saltet på toppen. Blomkålspaella 1 blomkålshuvud 2 dl vitt vin 1 dl vatten 1 pkt saffran 500 g frysta räkor 3 vitlöksklyftor 1 röd chili 1 1/2 tsk salt 1 röd paprika 15 körsbärstomater 8 st pilgrimsmusslor (scallops) Kräftor Solrosskott Olivolja Nymalen svartpeppar 1. Skär blomkålen i mindre bitar och mixa den fint i matberedaren. Lägg över på en plåt. 2. Tärna paprikan och dela körsbärstomaterna på mitten. Blanda med blomkålen. 3. Koka upp vin, vatten och saffran. Lägg i de frysta räkorna och koka under lock i cirka 3 minuter så att vinet får smak av räkskalen. 4. Sila bort räkorna och lägg dem åt sidan. Tillsätt vitlöken som du skivat samt finhackad chili, salt och svartpeppar. Låt koka i ytterligare någon minut. 5. Häll saffransvinet över blomkålsriset och blanda noggrant. 6. Tillaga i ugnen i 20 minuter. Rör om och lägg över räkor och snabbt stekta pilgrimsmusslor och halva kräftor snabbt stekta i vitlökssmör. 8. Sätt in plåten i ytterligare 5 minuter. 9. Vid servering toppar du med solrosskott samt ringlar över en riktigt god olivolja. Focaccia med parmesanost, rosmarin och soltorkade tomater 1/2 gul lök(hackad) 3 msk olivolja 4 ägg 200 g mjukost (phil. ost) 2 dl parmesanost (riven) 2 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk fiberhusk 1 tsk salt 2 tsk bakpulver rosmarinblad gröna oliver utan kärnor 8 st soltorkade tomater (6 st i brödet & 2 på toppen) Sätt ugnen på 190 grader. Fräs löken mjuk i smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp. Tillsätt färskosten och blanda väl. Blanda ner lök, finhackade tomater tillsammans med parmesanosten. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter. Förbered under tiden en form, cirka 15 × 25 cm, genom att antingen fodra den med bakplåtspapper eller smöra och bröa den med pofiber. Fördela smeten jämnt i formen och strö rosmarin, hackade oliver, hackade tomater och salt över. Grädda foccacian i ugnen tills den har fått fin färg, i cirka 30 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk. Receptet hittade jag boken Baka med LCHF av Mariann Andersson. En smarrig aioli att doppa brödet i måste man nästan ha. Jag gjorde även en vitlökssås med bara créme fraiche, vitlök, salt & peppar. Aioli 1 tsk dijonsenap 1 1/2 tsk vinäger 2 äggulor 1 1/2 dl rapsolja 1/2 dl olivolja 2 vitlöksklyftor salt kajennpeppar Ställ fram ingredienserna i tid så att de hinner bli rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning. Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar. Avslutar med en bild på min och Lars middag i fredags kväll. Ella sov borta och Ludvig var på disco. När katterna är borta... Kan inte blir mycket bättre än så här på en fredag. Småplock och bubbel, mina favoriter. Bubblet kan jag också rekommendera, franska Bestheim , Crément d´Alsace Brut. I veckan har Willys öppnat ny butik i Falkenberg och i anslutning till den en ny fiskaffär, Hav 52°. Köpte där räkorna, kräftorna och scallopsen till paellan, men inte bara det. Blev även fyra stycken ostron, mina första. Eller fel, min allra första åt jag i fiskaffären och detta inför en publik. Slurp, så var ostronet nere. Fick tipset, eller uppmaningen, att inte äta ostronet naturellt första gången. En schalottenvinäger gav bra smak och hjälpte ostronet ner. Eller ner hade det nog kommit ändå, men med risk att även komma upp igen... Jag kommer absolut att testa igen, då kanske med knaperstekt bacon och tabasco. Ett annat tips som jag fick på en kille på Instagram. Halleluja för sociala medier! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

I veckan som var fick min lergyta komma fram ur gömmorna. Den stackarn har glömts bort lite sedan dennes kusin med sladd flyttade in i familjen Andersson/Kårdahls hem. Men den här gången fick slökokaren vila och lergrytan jobba järnet igen. En stor majskyckling som legat i marinad bäddades ner i grytan tillsammans med lite godsaker. Resultatet blev riktigt bra! Vilken saftig och mör kyckling. Skyn i grytan blev till en riktigt god sås. Ps, vill egentligen inte ha den här texten centrerad, men datorn vill mig illa i dag och jag får andas och räkna till 10... Hel kyckling i lergryta Marinad: 1/2 dl citronolja 1/2 dl kinesisk soja 1/4 dl balsamvinäger 1 tsk citronjuice 2 vitlöksklyftor citronsalt (Mill&Mortar) & svartpeppar 1 st majskyckling 1/4 vitkål 4 morötter 4 salladslök 3-4 msk citronolja (Gunnarshögs rapsolja smaksatt med citron) citronzest från 1 citron hel citron Sås sky från kycklingen 1 dl grädde 1 dl cremé fraiche 1 tsk honung 1-2 tsk kinesisk soya salt & svartpeppar Blötlägg lergrytan i 30 minuter. Är den ny ska den ligga i blöt i ett dygn. Viktigt är också att grytan inte ställs in i varm ugn. Blanda samman marinaden och häll över kycklingen. Låt marinera i minst 3 timmar, gärna en hel dag. Torka av kycklingen och placera i lergrytan. Skär kål, morötter och salladslök i bitar och lägg runt om kycklingen. Ringla över citronolja och riv över citronskal. Ställ in grytan i en kall ugn och sätt sedan ugnen på 200 grader. Låt kycklingen stå inne i ca. 70-70 minuter. Temperaturen inne vid benet ska vara minst 82 grader. Citronsalt och citronolja finns att köpa i min lilla butik Annies Stuga . Häll av skyn i en kastrull och tillsätt grädde och créme fraiche och smaka av såsen med honung, soja, salt och peppar. Ha en bra vecka! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Som vi skrev i ett tidigare inlägg köpte vi hel Bosarpkyckling för några veckor sedan. Det är inte alls svårt att stycka kycklingen, bara man har en vass kniv, eller ännu hellre köttsax. Hemligheten är egentligen att våga gå in med händerna och bryta lite vid lederna så att bitarna kommer loss, vilket är mycket lättare än att försöka skära igenom brosket. Den som är osäker kan titta på en youtubevideo, t.ex. denna med Melker Andersson. Eftersom kycklingen från Bosarp är så rejäl blir det ordentligt med kött kvar på skrovet, d.v.v.s ryggpartiet och det som blir kvar när man tagit bort låren, vingarna och bröstfiléerna. Detta kan man lämpligen koka soppa på, t.ex. denna goda kycklingnudelsoppa. Det är ett problem att många idag istället för att köpa hel kyckling som förr i tiden har börjat köpa enbart filéer och lårbitar av kyckling, vilket innebär att skrovet blir över och ofta måste slängas. Vi försöker tänkta att det bästa både för miljön och plånboken är att köpa hela kycklingen och göra åt alltihop, göra soppa på skrovet och exempelvis wok, kycklingpasta eller kyckling cordon bleu på filéerna och kyckling i ugn med grönsaker eller baconlindad kyckling på lår- och vingbitarna. Man kan se det som att man har "rätt" att äta en filérätt om man har gjort åt resten av kycklingen, och att man får se till att äta soppa och lårbitar innan man får nästa filé. Det blir en smidig veckoplanering om man får ut 3 maträtter av 2 kycklingar, men ännu hellre kanske man ska frysa in vissa bitar, laga något vegetariskt för att blanda upp kycklingrätterna med grönsaker och sedan tina upp och laga mer kycklingrätter några veckor senare. Vi gjorde en stor sats soppa i en rejäl kastrull, eftersom vi även vid ett tidigare tillfälle fått kycklingskrov över som vi fryst in och nu tinat. Såhär när vardagen slår till gillar vi att koka en rejäl soppa under helgen och sedan ha mat till lunchlådor och kvällsmåltider hemma. Soppan har gott om färsk kryddning och blir riktigt smakrik, men har man inte färsk ingefära eller chili och koriander hemma så kan man skippa dessa ingredienser. Man tager vad man haver och tycker om, så receptet är inte hugget i sten. Kyckling-nudelsoppa ca 8 portioner 2 st kycklingskrov av Bosarpkyckling minst 3-4 grönsaker, exempelvis: 3 mellanstora gula lökar 4 st vitlöksklyftor 250 skogsschampinjoner 1 röd paprika 3 morötter 1/2 zucchini 1/2 purjolök ca 3 cm bit ingefära 1 st röd chili 2,5-3 liter vatten grönsaks eller kycklingbuljong 2 tsk salt 2 krm peppar äggnudlar (gärna fullkorn) salladslök och färsk koriander till garnering Hacka lök, vitlök, och grönsaker grovt. Ta gärna alla grönsaker på listan, eller egna favoriter, men minst 3-4 olika grönsaker ska det vara. Stek alla grönsaker i rapsolja i botten av en stor kastrull. Skala ingfära med potatisskalare och skär strimlor av den med skalaren, alternativt skär med kniv om ni föredrar det. Hacka chili fint. Tillsätt ingefära och chili i grytan. Ta bort skinnet på kycklingen (annars släpper det ifrån sig väldigt mycket fett till soppan). Lägg ner de två skroven hela i grytan. Häll på så mycket vatten att det täcker kycklingen men att det forfarande finns plats för soppan att koka i grytan utan att bubbla över. Tillsätt buljong, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i minst 20 minuter. Koka under tiden nudlarna enligt anvisning i en mindre kastrull bredvid, se till att de inte blir överkokta utan häll av vattnet och skölj nudlarna snabbt i kallt vatten när de är färdiga. Strimla garneringen, om ni har sådan och ska äta soppa direkt, d.v.s. salladslök och koriander. När soppan är klar ska man smaka av och ev. krydda med mer salt om det inte smakar så mycket. Lättast att äta blir det om man nu plockar upp skroven med en gaffel, låter dem svalna något, tvättar händerna noga och sätter sig och plockar loss köttet från kycklingen. Det bör vara lätt att få bort köttet, men aningen pilligt. Sedan tillsätter man köttet i den fortfarande kokheta soppan. Ska man äta direkt kan man först ta en matskål och lägga ner en lagom mängd nudlar i för att sedan sleva upp soppa och se till att man får både kött, grönsaker och buljong i tallriken. Garnera med koriander och salladslök. Har man lagat mat i förväg kan man kyla soppan nu, hälla av och kyla nudlarna i en separat burk och vänta med att strimla garneringen tills man ska äta. Då värmer man upp en eller flera portioner av soppan i en kastrull (här kan man underlätta för sig genom att blanda ner nudlarna medan man värmer) och garnerar. Hemligheten är alltså att koka nudlarna separat och att blanda ner dem först när man ska äta soppan. Sparar man soppa och värmer upp med nudlar i suger nudlarna åt sig vatten från soppan och blir överkokta och sladdriga. Övrigt: Glutenfri rätt (kolla buljongen dock!), laktosfritt, byt ut nudlarna mot äggfria om man vill göra utan ägg. Brukar bli uppskattad av barn. Se upp med folk som är överkänsliga för chili.

Källa: parimatlagning.blogspot.se

Nu när det är Påsk så passar det ju bra att laga till lite lamm. I en av mina kinesiska kokböcker hittade jag en rätt som däri kallasa Fengwei yang xiezi , vilket ordagrant översatt blir: "Lammskorpion med lokal smak". Ordet fengwei används ofta för att säga att rätten ifråga kommer från någon ganska speciell region eller liknande. Gällande lammskorpionen kan jag bara gissa att det har med utseendet av den specifika lammdelen att göra, det ingår hursomhelst ingen skorpion i receptet. (Grillad skorpion på spett kan man annars köpa som streetfood här och där.) Det kan vara ganska svårt att förstå vad för del av djuret som ska användas i ett specifikt recept för de styckar helt annorlunda i kina men jag hade en bit lamm-hals i frysen som verkade passa ypperligt till receptet i fråga. Jag valde att skära upp köttet i små bitar innan serveringen så någon skorpion blev det inte. Låt oss kalla rätten Fengwei yangrou , dvs Lammkött med "lokal" smak. Det är ingen chili i receptet men jag serverade köttet tillsammans med jäst doufu i chiliolja att doppa köttet i. Det blev väldigt gott. Till detta drack vi Fullers Vintage Ale 2007 och eftersom det är påsk så fick O.P Andersson vara med på ett hörn. Recept: Fengwei yangrou - Lammkött med lokal smak Fengwei - lokal, speciell smak yangrou - lammkött Ingredienser: En stor bit lamm, lämpligt för kokning 1 msk shaoxing risvin 1 msk mörk soja salt 2 xiang ye 1 kryddmått muskot 1 msk fänkålsfrön 2 stjärnanisar 5 skivor oskalad ingefära 1 bit cassia 1 caoguo 1 tsk sichuanpeppar 2 salladslökar 2 tsk hela spiskumminfrön 1. Lägg lammköttet i en gryta och täck med vatten, ta gärna någon del buljong i också. 2. Koka upp, skumma av. 3. Lägg i alla övriga ingredienser och låt koka försiktigt i ca 2½ timme. Spara det gröna från en av salladslökarna. 4. Fiska upp köttet, skär det i små bitar eller strimlor och lägg på ett fat. Häll lite av spadet över, skiva den sparade salladslöken ochlägg på. Strö lite spiskummin och/eller fänkålsfrön över.

Källa: risvinchili.blogspot.se

Trött tröttare tröttast kan beskriva mig i dag. Vill knappast ta orden i min mun, MEN tant orkar inte som förr... Gårdagen spenderades i Göteborg och gick i ölets tecken. Det var nämligen dags för Lars att inkassera sin julklapp, vilket var en ölvandring arrangerad av Njutningsfrämjandet . Innan vandringen gick vi på Öl- & Whiskeymässan på Svenska Mässan i Göteborg. Lite tokigt då jag varken dricker öl eller whiskey. Men jag brukar reda mig och så även denna gång. Vi var i Göteborg med våra vänner Jenny och Svenne och männen hade både fått likadana julklappar. Förra året fick männen en romprovning, som innehöll 1 timmes information en 1 timmes provning. Första timmen halvsov sig både Svenne och Lars igenom. Tänkte därför att männen i år skulle få röra lite på sig med en ölvandring. Vad som dock inte ingick i planen var ösregnet som var under de två timmar som vandringen varade. Medan männen frös roade sig jag och Jenny på mässan. Det var vi och några tusen män... Nej, inte riktigt så kanske men inte långt i från. Som jag skrev så dricker jag varken öl eller whiskey, så när vi läste drink på en skylt styrde vi oss dit. Med facit hand ångrar jag att vi inte stillade oss lite, för drinken var ta mig tusan det äckligaste jag druckit. En drink med namnet Familjen, bestående av OP Andersson, salt, Ängssyra, citron och sockerlag. Drinken smakade salt gräs och var mer eller mindre odrickbar! Vidrig, så när vi hittade Krönleins monter med cider fick Familjen hällas ut. I Krönleins monter stannade vi, lääänge! På något magiskt sätt fylldes våra muggar på gång på gång, konstigt... Hittade där en ny favorit. Krönlein släpper i juni en cocktail med namnet SkinnyB. En ljusrosa dryck med smak av vattenmelon och Rosa Guava med bara 25 kalorier. Den ska jag hålla utkik efter och drickas under heta sommardagar. Massa provsmak av annat än flytande föda blev det också. Massa korv, snacks och lakrits stoppade jag i mig. Annies Stugas leverantör av isländsk lakrits stod på mässan, Nammi. Tokgott och helt och håller beroendeframkallande. Jag köpte också med mig en marmelad med smaken kokos och passionsfrukt. Så god! Älskar allt som har med kokos att göra. När männen simmat klart, förlåt gått klart sin ölvandring mötte vi upp dem på restaurangen Ölrepubliken . "Röda öl-tråden" fortsatte alltså även på kvällen. Jag måste vara DEN bästa sambon aka julklappsfixaren. Synd bara att jag inte kan styra väder... Musslor, pommes och aioli blev mitt val från menyn. Tokgott! Hörde av de andra att hamburgaren också var ett bra val. I glaset lite bubbel, för öl smakar piss... Efter natt på hotell och hotellfrukost drog vi hemåt. Öppnade butiken klockan 11.00, så vi kom hem precis lagom 10.46. En dag i stugan med trevliga kunder och sedan var det dags för middag. Köttfärs var framplockat och en gratäng fick det bli. En auberginegratäng med inspiration från Karin Högbergs kokbok "Karins Kök - Mat och minnen från Mollösund". Jag har gjort Karins Auberginegratäng tidigare, men den här gången gjorde jag några små förändringar. Resultatet blev smarrigt! Auberginegratäng 1 aubergine 1 liten gul lök 10 cm purjolök 2 vitlöksklyftor 1 burk Körsbärstomater på burk (Mutti) 1 msk tomatpuré några droppar tabasco Chiliexplosion 2 tsk torkad oregano flingsalt 500 g nötfärs 1 knippe färsk svartkål 2 msk tamarisoja salt & peppar 3 dl riven parmesanost Skär auberginen på längden i 1 cm tjocka skivor. Skala och hacka löken, purjolöken och vitlöken. Ringla lite olivolja i en kastrull och fräs löken och vitlöken på medelhög värme tills den mjuknat. Tillsätt tomater på burk, tomatpuré och oregano. Låt såsen sjuda på svag värme i ca. 5 minuter. Smaka av med tabasco, salt, peppar och chiliexplosion. Salta aubergineskivorna och stek dem i olivolja i stekpanna ett par minuter på varje sida. Bryn färsen i smör, salta och peppra lätt. Hacka svartkålen och tillsätt den till färsen. Häll på tamarisoja och låt puttra några minuter. Varva därefter tomatsås, köttfärs och aubergine i en ugnssäker form och toppa med rikligt med riven parmesan. Grädda 35-40 minuter i 200 grader. Nu blir det soffhäng en kort stund och därefter tidig läggning. Tant behöver sina skönhetstimmar för att ladda batterierna för en ny vecka, en nu kort vecka. Gött! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

I kväll fick det bli tacopaj i Andersson/Kårdahl-hushållet. Eller i alla fall för 2 av 4, Ella körde tacos naturell och Ludvig nachoschips...Suck! Hittade ett recept på pajdeg helt utan vetemjöl. Inte för att jag är inne i någon GI-period just nu, men ändå. Var så sugen på ett glas vin till middagen, eftersom jag är ledig i morgon, men icke då. Bag-in-boxen var slut och en flaska ville jag inte ödsla för endast ett glas vin. Fick bli vatten i stället. Ingredienser Pajdeg 2 dl havregryn 1 dl vatten 1/2 dl rapsolja 1 1/2 dl sojamjöl 500 g köttfärs 1/2 lök 1 påse tacokrydda 1 dl vatten 1 burk kidneybönor 1 burk creme fraiche 2 msk majonäs 8 körsbärstomater riven ost salt & peppar Blanda havregryn, vatten och rapsolja i en skål och låt vila i mnst 15 minuter. Tillsätt sedan sojamjöl, salt och peppar och blanda till en smidig deg. Kavla ut till en platta och lägg i pajform. Förgrädda skalet i ca 10 minuter i 175 grader. Bryn lök och köttfärs. Tillsätt tacokrydda och vatten och låt puttra lite. Häll i de sköljde bönorna och vänd runt. Fyll pajformen med köttfärsröran. Dela tomaterna och fördela över köttfärsen. Blanda creme fraiche med majonäs och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen över pajen och avsluta med riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen fått färg. Till det här serverades sallad, nachoschips, gräddfil och tacosås. En riktigt lilla-lördag alltså!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Vissa måndagar är lite bättre än andra, framför allt matmässigt. I dag är en sådan måndag, för maten i dag var så j...la god. Ja, lite så där matporrigt god. Så god att man blir ledsen när den tar slut eller när man blir mätt. Ja, jag tror ni fattar nu. Inspirationen till middagen fick jag i helgen då Jessica Frey lagade halloumiburgare på Nyhetsmorgon i TV4. En vansinnigt duktig och dessutom otroligt snygg kvinna. Glutenfritt hamburgerbröd med chiafrön och parmesan 6st 50g smör 6 st ägg 1 1/2 dl vatten 2 dl mandelmjöl 1 dl kokosnötsmjöl 1/2 dl chiafrön 1 msk fiberhusk 1 tsk bakpulver 1 tsk flingsalt 2 dl riven parmesanost chiafrön att strö på bröden Vispa äggen fluffiga med elvisp i några minuter. Smält smöret och häll i vattnet. Vispa ner det smälta smöret i äggen. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner i äggblandningen tillsammans med den rivna osten. Vispa noga så allt blandas. Låt svälla i ca. 15 minuter. Forma degen till sex bollar och platta till dem så de blir ca. 1 cm höga. Blöt händerna så går det lättare. Strö över chiafrön och baka i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter. Recept, med vissa förändringar, från boken Baka med LCHF, av Mariann Andersson Riktigt fina bröd, perfekta till hamburgare eller halloumiburgare. Halloumiosten bröt jag i mitten, detta är enkelt då osten är vikt. Jag stekte den sedan i smör i en stekpanna. Jag började på ganska låg värme för att mjuka upp osten. Mot slutet höjde jag värmen för att få en gyllene stekyta. Syrad rödlök är snabbt fixat och ett självklart tillbehör till alla slags burgare. Syrad rödlök 1 rödlökar 4 msk ättika (12 %) 8 msk socker 1 dl vatten salt & svartpeppar Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt småputtra några minuter tills sockret lösts upp. Låt svalna av något. Skiva lök och lägg i en glasburk med lock. Häll ättikslagen över löken. Låt svalna. Löken är nu redo att avnjutas, men blir bättre om den får stå minst 6 timmar. Dressingen blev en variant av såsen jag gjorde till kycklinggratängen i går. Kände när jag smakade av såsen i går, att det var bra smaker till en dressing. Mango Chutney och curry är så gott tillsammans Mangocurrydressing 2 dl créme fraiche 3 msk mango chutney 1 msk majonnäs (Hellmanns) 2 tsk sambal oelek flingsalt & nymalen svartpeppar Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. När alla tillbehör är fixade är det bara att sätta samman din burgare och därefter det bästa kvar. Äta!!! Jag har förmånen att vara en av de första att testa den nya prenumerationstjänsten Smakbox . I dag anlände så den första lådan och den var fullproppad med en massa godsaker. Rena julafton faktiskt! Lådan innehöll många goda nyheter till ett värde av 350-450 kronor, smakboxen kostar dock endast 189kr. Varannan månad kommer det en ny låda med nya produkter. Många av produkterna var ekologiska. vilket är en stor fördel. Är ni sugna på att testa så får ni just nu 15% rabatt på första lådan, om ni anger koden MALINSDINER vid registreringen. //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy