lammlägg per morberg | gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | kräftströmming per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Här jag frestat någon i helgen för jag skrivit att jag ätit chokladcupcakes? Inte meningen ;-) Men här kommer receptet taget direkt ur Baka med LCHF av Mariann Andersson. Till ca 12 st 150 gram osaltat smör 4 ägg 3 msk stevia strö 1 dl creme fraiche 1/2 tsk vaniljpulver 1 dl kokosnötsmjöl 1dl mandelmjöl 2 tsk bakpulver 4 msk kakao Smält smöret Vispa ägg och sötning pösigt, rör i smör och creme fraiche. Blanda resten i en bunke och blanda ihop allt. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader i 15 minuter. Riktigt saftiga blev dom och riktigt goda även 3 dagar efter dom bakades, inte alls torra!!

Källa: frokennilssonskok.blogspot.se

Jag tycker ibland att det är svårt att hitta nya råvaror men i butiken finns det ju mer än man tror, ofta finns det en frys med blandat vilt, jag hittade rådjursfärs och tänkte att det kunde vara kul. Tillbehöret blev rårörda lingon med smak av pepparot som jag lärt av Mats Andersson. Ingredienser till 4 personer 500 gr rådjursfärs 4 normalstora potatisar 2 ägg 1/2 gullök 11/2 dl vatten Salt och peppar Till såsen 2dl ekologisk laktosfri vispgrädde 1 dl vatten 1 dl rött vin 1 köttbuljongtärning 50gr förvällda trattkantareller Lite colorit soya 1/2 gullök Salt och peppar Skala potatisen och koka den när den är mjuk så pressa den och låt den kallna. Skala löken och riv den på den fina sidan av rivjärnet. Blanda potatisen, ägget, löken och färsen till en jämn smet blanda i vattnet lite i taget och salta och peppra, gör ett stekprov för att kolla att kryddningen är bra.

Källa: matpafotbollsvagen.blogspot.se

Citron, rosmarin & kyckling i härlig pastakombination Kycklingfilé deluxe från B Andersson Fågel & Vilt i Östermalms Saluhall Låt kycklingen marinera i olivolja, citronsaft, rosmarin & krossade vitlöksklyftor Gör skåror i skinnet, bryn i het panna & färdigstek i ugn tills innertemperaturen visar på 70 grader C & låt vila Bryn champinjoner i torr het panna, tillsätt en skvätt Prà Soave DOC Classico från Ewine & låt fräsa ihop - ju högre kvalitet på vinet, desto bättre reslutat på maten Koka pastan al dente i lättsaltat vatten tillsammans med en & annan kvist av rosmarin Tillsätt till pastan 75 g smör, 1 dl vispad grädde, 75 g riven parmesanost, citronsaft, citronskal, havssalt, svartpeppar & de förstekta champinjonerna Lägg upp & servera på de underbara faten Cera från Villeroy & Boch, som finns på Illums Bolighus Besticken från Gense heter Tulpa & hittas även de i samma butik Toppa med kycklingfilé i skivor, citronskal, rosmarin & några varv med svartpepparkvarnen. Italienska Prà Soave DOC Classico från Ewine upphällt i glaset Difference Mature från Orrefors, som hittas hos Illums Bolighus , är det perfecta vinet i det perfekta glaset till denna anrättning

Källa: studiomags.blogspot.se

Det händer grejer med mina bockhornsklöverfrö som börjat få små "svansar". De har också flyttat ut ur garderoben och bor numera i diskstället. Kanske är det bara jag eller så har människan det så att säga medfött men jag har alltid fascinerats av detta att så och följa frön som gror och växer. Visst är det något speciellt med att vattna och pyssla om frön och följa med hur de med full livskraft spricker och liksom vecklar ut sig till gröna skönheter. Jag har fortfarande kvar en av mina favoritböcker som liten, Linneas årsbok (Andersson och Björk, Prisma, 1982) ur vilken jag nog gjort precis allt Linnea gör i den. Förutom maskroskransar, lönnlövkronor, tändsticksaskbyråer och pressade växter så gjorde jag t. ex. min egna "trädgård". Det vill säga att jag på en liten bricka sådde frön i rader och sektioner med små gångar emellan så det skulle se ut lite som ett minigrönsaksland. Minns också hur vi odlade krasse på läskpapper. Läskpapper förresten, är det någon som använder det idag? Minns inte var vi fick tag på sådant papper ens. Det där med att odla, pyssla och titta på naturen (titel på ännu en favoritbok; Maja tittar på naturen av Andersson och Svedberg, Rabén & Sjögren, 1983) har tack och lov inte försvunnit med åldern. Minns ni mina mangokärnor ? De tog sig till slut. Dessvärre har jag problem med tripsar, vilka trots ihärdigt sköljande och diskmedelstvättande förstör närapå varenda växt jag har. De gav sig på de nya bladen på den finaste av de två mangoplantorna. Har inte hjärta att slänga den för växten i sig lever ju och jag gissar det kommer växa fram fler blad fram i vår. I och för sig lär plantan bli precis som avokado, lång, gänglig och inte riktigt göra sig i mitt torra och dunkla inomhusklimat. I år har jag flera små odlingsprojekt på gång men hittills verkar det gå trögt. Tror jag kan ha det lite för kallt här inne. Har ju ingen sval källare att använda mig av så det bådar i och för sig gott för mitt absolut första övervintra-perlargon-och-plantera-sticklingar-projekt. * * *

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Jag kan ofta tycka att vit choklad är för söt, men i denna kaka ackompanjerad av en syrlig hallonsås blir det en riktig höjdare. receptet är i stort hämtat från Melker Anderssons kokbok Hemma hos Melker Andersson . Vit chokladcheesecake, 8 bitar 500 g färskost, Philadelphia 75 g vit choklad 3 ägg 3/4 dl socker 1,5 dl crème fraiche 2.5 dl vetemjöl 100 g smör 2 msk socker 1 msk vatten Hallonsås 250 g frysta hallon 2 msk socker Till garnering Chokladflarn Börja med hallonsåsen. Koka upp hallon och socker under omrörning. Mosa bären med en gaffel. Ta av från plattan, sila såsen och låt svalna. Nyp ihop smör, mjöl, 2 msk socker och vatten till en pajdeg. Tryck ut degen i botten av en mindre springform, 16 cm i diameter. Förbaka på 200 grader varmluft i 10 min. Sänk ugnen till 130 grader varmluft. Blanda färskost, socker och ägg. Smält chokladen över ett vattenbad och vänd ner i smeten. Häll smeten i springformen och baka ca 20 min i ugnen. Låt svalna i kyl. Innan servering, vispa crème fraiche och stryk ett tunt lager på toppen. Dekorera med chokladflagor.

Källa: christoferskok.blogspot.se

Melker Andersson och Danyel Couet har fått smak på Malmö. Frågan är om Malmö får smak på deras senaste koncept. Vigårda ligger i Skånetrafikens f.d. kundcenters lokaler vid Centralen i Malmö. Idén med Vigårda är att servera snabbmat (läs burgare) med kvalitet och goda råvaror. Man serverar också sallader och vegetariska alternativ. Första Vigårdarestaurangen öppnade 2012 i Stockholm. När vi närmar oss lokalen så vandrar fortfarande hantverkare ut och in genom entrén. Allt putsas och fejas inför öppnandet. Det är ett antal journalister och så min bror och jag då som inviger köket när hantverkarna flytt fältet. Lokalen är luftig och fräsch med sobra färger. Allt känns väldigt tilltalande och personalen står redo att servera sina första burgare. Man plockar själv dryck, dressing och tillbehör på den lilla plåtbrickan innan man beställer burgare vid den stora disken. Jag väljer en cheddar/bacon-burgare och får efter en kort stund en snygg burgare i lagom storlek. Själva köttbiten är härligt rosa och precis lagom grillad. Baconet är knaprigt och gott men tyvärr så försvinner cheddarsmaken bland allt det andra goda som dillgurka och rödlök. Bönsalladen som jag valde som tillbehör är helt ok och ganska matig. Beställer du pommes till så kommer de nygjorda i en liten mugg. Ett extra plus att äta med de riktigt snygga besticken. Min bror högg in på burgaren med gårdskyckling och den var en riktig höjdare. Ingefärscurryn är härligt söt med sting. Citron och coleslaw är de andra ingredienserna i nämnda burgare. Dressingarna är spännande och goda. Hur låter t.ex lingon bbq & svartpeppar eller senap & ingefära? Gott var det iaf. Priserna är väldigt humana och man kommer undan med en hundring för mat och dryck. Dryckerna förtjänar ett eget kapitel med Vigårdas egna äppel-ingefärajuice som grädden på moset. Man kan också få sig en spännande drink för 55 kronor eller bara ett glas vin till maten. Under lunchen berättar Melker själv om konceptet och lite om sin filosofi kring mat och lokalt producerade råvaror. Hur det nästan kan falla en tår när det kommer en leverans björnbärsdryck från någon lokal producent. Jag kan varmt rekommendera ett lunchbesök eller varför inte en enkel frukost eller en kväll med en drink till olika dj´s. Som ni förstår så är öppettiderna generösa. Kolla hemsidan för alla tider och aktuell meny.

Källa: morkomat.blogspot.se

Falsk sockerkaka Hmm... det känns lite konstigt att kalla en kaka "sockerkaka" när den knappt innehåller något socker. Jag sötade min kaka med lite honung, men honungskaka låter ju också helt fel (dessutom smakar den inte honung). Det får helt enkelt bli falsk sockerkaka, för den smakar faktiskt sockerkaka tycker jag. Jag smaksatte den här kakan med vanilj, rivet citronskal och pressad citron (jättegod med apelsin också). Den blev jättegod och kan ätas som den är eller serveras med vispad grädde och bär. Jag tror till och med att den skulle kunna bli otroligt god som tårtbotten... det ska jag snart testa så småningom. Kaka med vispad grädde och jordgubbar FALSK SOCKERKAKA (LCHF) 100 g osaltat smör 1 msk (20 g) honung 5 ägg 2 dl creme fraiche 1 tsk vaniljpulver 1 dl (50 g) mandelmjöl 1 dl (50 g) kokosnötsmjöl 0,5 dl (ca 8 g) pofiber 2 tsk bakpulver Gör så här: Smält smöret tillsammans med honungen och låt det svalna. Vispa äggen fluffigt och blanda i smöret och creme fraichen. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och rör ner i äggblandningen. Låt svälla ca 5 minuter. Smörj en 1,5-litersform och häll i smeten. Grädda 30-40 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Känn efter med en provsticka att kakan är färdig. Byt ut vaniljpulvret mot något av nedanstående för annan smak: 2 tsk stött kardemumma 1,5 msk kanel 0,5 g saffran 1 citron eller apelsin, rivet skal och saft 0,5 dl kakao Receptet hämtat från boken "Kakor och desserter med LCHF" av Marianne Andersson. Originalreceptet innehöll 2 msk Bakery+ som jag bytt ut mot honung. Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

Källa: vardagfest.blogspot.se

Nu har vi kommit fram till varmrätten från tjejfesten i lördags. Temat för kvällen var mat som är lite bättre för kroppen. För mig betyder det mat med mindre kolhydrater och utan raffinerat socker. För någon annan betyder det något annat, och det är ok det också. Hittade ett recept på blomkålsrisotto på Jillsmat.se som lät väldigt intressant. Lite skaldjur på toppen och till det aioli, ja ni hör ju! Brödet har jag bakat innan och tycker så mycket om det. Blir så god smak med löken och tomaterna i brödet och rosmarin, oliver och saltet på toppen. Blomkålspaella 1 blomkålshuvud 2 dl vitt vin 1 dl vatten 1 pkt saffran 500 g frysta räkor 3 vitlöksklyftor 1 röd chili 1 1/2 tsk salt 1 röd paprika 15 körsbärstomater 8 st pilgrimsmusslor (scallops) Kräftor Solrosskott Olivolja Nymalen svartpeppar 1. Skär blomkålen i mindre bitar och mixa den fint i matberedaren. Lägg över på en plåt. 2. Tärna paprikan och dela körsbärstomaterna på mitten. Blanda med blomkålen. 3. Koka upp vin, vatten och saffran. Lägg i de frysta räkorna och koka under lock i cirka 3 minuter så att vinet får smak av räkskalen. 4. Sila bort räkorna och lägg dem åt sidan. Tillsätt vitlöken som du skivat samt finhackad chili, salt och svartpeppar. Låt koka i ytterligare någon minut. 5. Häll saffransvinet över blomkålsriset och blanda noggrant. 6. Tillaga i ugnen i 20 minuter. Rör om och lägg över räkor och snabbt stekta pilgrimsmusslor och halva kräftor snabbt stekta i vitlökssmör. 8. Sätt in plåten i ytterligare 5 minuter. 9. Vid servering toppar du med solrosskott samt ringlar över en riktigt god olivolja. Focaccia med parmesanost, rosmarin och soltorkade tomater 1/2 gul lök(hackad) 3 msk olivolja 4 ägg 200 g mjukost (phil. ost) 2 dl parmesanost (riven) 2 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk fiberhusk 1 tsk salt 2 tsk bakpulver rosmarinblad gröna oliver utan kärnor 8 st soltorkade tomater (6 st i brödet & 2 på toppen) Sätt ugnen på 190 grader. Fräs löken mjuk i smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp. Tillsätt färskosten och blanda väl. Blanda ner lök, finhackade tomater tillsammans med parmesanosten. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter. Förbered under tiden en form, cirka 15 × 25 cm, genom att antingen fodra den med bakplåtspapper eller smöra och bröa den med pofiber. Fördela smeten jämnt i formen och strö rosmarin, hackade oliver, hackade tomater och salt över. Grädda foccacian i ugnen tills den har fått fin färg, i cirka 30 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk. Receptet hittade jag boken Baka med LCHF av Mariann Andersson. En smarrig aioli att doppa brödet i måste man nästan ha. Jag gjorde även en vitlökssås med bara créme fraiche, vitlök, salt & peppar. Aioli 1 tsk dijonsenap 1 1/2 tsk vinäger 2 äggulor 1 1/2 dl rapsolja 1/2 dl olivolja 2 vitlöksklyftor salt kajennpeppar Ställ fram ingredienserna i tid så att de hinner bli rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning. Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar. Avslutar med en bild på min och Lars middag i fredags kväll. Ella sov borta och Ludvig var på disco. När katterna är borta... Kan inte blir mycket bättre än så här på en fredag. Småplock och bubbel, mina favoriter. Bubblet kan jag också rekommendera, franska Bestheim , Crément d´Alsace Brut. I veckan har Willys öppnat ny butik i Falkenberg och i anslutning till den en ny fiskaffär, Hav 52°. Köpte där räkorna, kräftorna och scallopsen till paellan, men inte bara det. Blev även fyra stycken ostron, mina första. Eller fel, min allra första åt jag i fiskaffären och detta inför en publik. Slurp, så var ostronet nere. Fick tipset, eller uppmaningen, att inte äta ostronet naturellt första gången. En schalottenvinäger gav bra smak och hjälpte ostronet ner. Eller ner hade det nog kommit ändå, men med risk att även komma upp igen... Jag kommer absolut att testa igen, då kanske med knaperstekt bacon och tabasco. Ett annat tips som jag fick på en kille på Instagram. Halleluja för sociala medier! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Så här serverade jag kycklingen. Med sallad, salsa, créme fraiche och quesadillas. Jag fick hem en trevlig kartong från ovan nämnda företag häromsistens. I denna fanns ett prov på en ny produkt, Crispy Chicken. Tillvägagångssättet var verkligen världens enklaste, strimla kycklingfilé och lägg i en plastpåse med lite olja samt mixen och skaka. Därefter lägg strimlorna på plåt och stek i ugn. Innehållet i påsen var förvånansvärt, bara ströbröd och kryddor! Jag vet inte vad påsen kostar i handeln men den måste vara ren förtjänst för företaget. Okej, produkten fyller säkert sin funktion, den är ett komplement till alla köttfärsrecept och den funkar för den som är lat, verkligen lat. Min man och jag dissade produkten, min tonårsson hissade. Jag ska prova en dag när jag orkar att göra en hemgjord mix, det borde gå lika bra och kosta en bråkdel så mycket. Däremot vill jag hissa den fina kokboken som följde med. Visserligen innehöll den bara recept där de egna produkterna ingick, vad annars, men den var rolig och inspirerande ändå. Dessutom hade Melker Andersson skapat ungefär hälften av recepten och det märktes. Tack för boken, den får sin plats i bokhyllan.

Källa: lata-mammans-receptblogg.blogspot.se

Eftersom jag inte äter särskilt mycket bröd och vet hur vidriga ingredienserna i det flesta margariner är så har jag bara riktigt smör hemma. ( Becel är ett exempel på det. Det marknadsförs som så bra för hjärtat , men samtidigt innehåller det fullt med kemiska produkter och anses av forskare vara farligt för hjärtat. Detta eftersom de anser att de fleromättade oljorna ger upphov till biokemiska skador, inflammationer och åderförkalkning. Foto: Thorgun Andersson lånat från Matfusket Det händer dock att jag får besök som vill kunna breda mackor och då har jag tidigare köpt en ask Bregott eller tidigare Milkos Bredbar , som bara innehåller grädde rapsolja, salt och syrakultur och som inte genomgått någon härdningsprocess, som andra margariner . Foto: Thorgun Andersson lånat från Matfusket Härom dagen tipsade dock Matfusket om hur man kan göra eget bredbart smör, vilket jag funderat en del över, så nästa gång den situationen uppstår är det jag som gör mitt eget, så här: 1 kilo bredbart smör 500 g rumsvarmt smör Vispa med elvisp e dyl tills smöret vitnar. 1/2 tsk Salt eller mindre löses upp i lite uppvärmt av de ca 5 dl vatten Vispa smöret och tillsätt under tiden det salta vattnet i omgångar (så skvätter det mindre). Tillsätt resten av vattnet under vispning. Dags att vispa i 5 dl ekologisk kallpressad smaklös rapsolja Foto: Thorgun Andersson lånat från finnsdetriktigmat Nu har du en smörblandning, som kan vara trögflytande eller rinnig beroende på temperaturen på de olika ingredienserna är. Den stelnar dock till rätt konsistens i kylskåpet. Håll upp i burkar av lagom storlek och ställ i kylen och det du inte ska använda direkt fryser du in. Smöret kan användas på bröd, att steka i osv, men inte till bakning eftersom vattnet o oljan i då gör proportionerna fel! Vill du lyxa till det som på gourmet-restaurangerna? Byt då bara ut en del av vattnet och rapsoljan mot vispgrädde eller gräddfil! Du kan givetvis också göra kryddsmör genom att finhacka rosmarin, eller andra kryddor enligt smak!

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Som vi skrev i ett tidigare inlägg köpte vi hel Bosarpkyckling för några veckor sedan. Det är inte alls svårt att stycka kycklingen, bara man har en vass kniv, eller ännu hellre köttsax. Hemligheten är egentligen att våga gå in med händerna och bryta lite vid lederna så att bitarna kommer loss, vilket är mycket lättare än att försöka skära igenom brosket. Den som är osäker kan titta på en youtubevideo, t.ex. denna med Melker Andersson. Eftersom kycklingen från Bosarp är så rejäl blir det ordentligt med kött kvar på skrovet, d.v.v.s ryggpartiet och det som blir kvar när man tagit bort låren, vingarna och bröstfiléerna. Detta kan man lämpligen koka soppa på, t.ex. denna goda kycklingnudelsoppa. Det är ett problem att många idag istället för att köpa hel kyckling som förr i tiden har börjat köpa enbart filéer och lårbitar av kyckling, vilket innebär att skrovet blir över och ofta måste slängas. Vi försöker tänkta att det bästa både för miljön och plånboken är att köpa hela kycklingen och göra åt alltihop, göra soppa på skrovet och exempelvis wok, kycklingpasta eller kyckling cordon bleu på filéerna och kyckling i ugn med grönsaker eller baconlindad kyckling på lår- och vingbitarna. Man kan se det som att man har "rätt" att äta en filérätt om man har gjort åt resten av kycklingen, och att man får se till att äta soppa och lårbitar innan man får nästa filé. Det blir en smidig veckoplanering om man får ut 3 maträtter av 2 kycklingar, men ännu hellre kanske man ska frysa in vissa bitar, laga något vegetariskt för att blanda upp kycklingrätterna med grönsaker och sedan tina upp och laga mer kycklingrätter några veckor senare. Vi gjorde en stor sats soppa i en rejäl kastrull, eftersom vi även vid ett tidigare tillfälle fått kycklingskrov över som vi fryst in och nu tinat. Såhär när vardagen slår till gillar vi att koka en rejäl soppa under helgen och sedan ha mat till lunchlådor och kvällsmåltider hemma. Soppan har gott om färsk kryddning och blir riktigt smakrik, men har man inte färsk ingefära eller chili och koriander hemma så kan man skippa dessa ingredienser. Man tager vad man haver och tycker om, så receptet är inte hugget i sten. Kyckling-nudelsoppa ca 8 portioner 2 st kycklingskrov av Bosarpkyckling minst 3-4 grönsaker, exempelvis: 3 mellanstora gula lökar 4 st vitlöksklyftor 250 skogsschampinjoner 1 röd paprika 3 morötter 1/2 zucchini 1/2 purjolök ca 3 cm bit ingefära 1 st röd chili 2,5-3 liter vatten grönsaks eller kycklingbuljong 2 tsk salt 2 krm peppar äggnudlar (gärna fullkorn) salladslök och färsk koriander till garnering Hacka lök, vitlök, och grönsaker grovt. Ta gärna alla grönsaker på listan, eller egna favoriter, men minst 3-4 olika grönsaker ska det vara. Stek alla grönsaker i rapsolja i botten av en stor kastrull. Skala ingfära med potatisskalare och skär strimlor av den med skalaren, alternativt skär med kniv om ni föredrar det. Hacka chili fint. Tillsätt ingefära och chili i grytan. Ta bort skinnet på kycklingen (annars släpper det ifrån sig väldigt mycket fett till soppan). Lägg ner de två skroven hela i grytan. Häll på så mycket vatten att det täcker kycklingen men att det forfarande finns plats för soppan att koka i grytan utan att bubbla över. Tillsätt buljong, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i minst 20 minuter. Koka under tiden nudlarna enligt anvisning i en mindre kastrull bredvid, se till att de inte blir överkokta utan häll av vattnet och skölj nudlarna snabbt i kallt vatten när de är färdiga. Strimla garneringen, om ni har sådan och ska äta soppa direkt, d.v.s. salladslök och koriander. När soppan är klar ska man smaka av och ev. krydda med mer salt om det inte smakar så mycket. Lättast att äta blir det om man nu plockar upp skroven med en gaffel, låter dem svalna något, tvättar händerna noga och sätter sig och plockar loss köttet från kycklingen. Det bör vara lätt att få bort köttet, men aningen pilligt. Sedan tillsätter man köttet i den fortfarande kokheta soppan. Ska man äta direkt kan man först ta en matskål och lägga ner en lagom mängd nudlar i för att sedan sleva upp soppa och se till att man får både kött, grönsaker och buljong i tallriken. Garnera med koriander och salladslök. Har man lagat mat i förväg kan man kyla soppan nu, hälla av och kyla nudlarna i en separat burk och vänta med att strimla garneringen tills man ska äta. Då värmer man upp en eller flera portioner av soppan i en kastrull (här kan man underlätta för sig genom att blanda ner nudlarna medan man värmer) och garnerar. Hemligheten är alltså att koka nudlarna separat och att blanda ner dem först när man ska äta soppan. Sparar man soppa och värmer upp med nudlar i suger nudlarna åt sig vatten från soppan och blir överkokta och sladdriga. Övrigt: Glutenfri rätt (kolla buljongen dock!), laktosfritt, byt ut nudlarna mot äggfria om man vill göra utan ägg. Brukar bli uppskattad av barn. Se upp med folk som är överkänsliga för chili.

Källa: parimatlagning.blogspot.se

Nu när det är Påsk så passar det ju bra att laga till lite lamm. I en av mina kinesiska kokböcker hittade jag en rätt som däri kallasa Fengwei yang xiezi , vilket ordagrant översatt blir: "Lammskorpion med lokal smak". Ordet fengwei används ofta för att säga att rätten ifråga kommer från någon ganska speciell region eller liknande. Gällande lammskorpionen kan jag bara gissa att det har med utseendet av den specifika lammdelen att göra, det ingår hursomhelst ingen skorpion i receptet. (Grillad skorpion på spett kan man annars köpa som streetfood här och där.) Det kan vara ganska svårt att förstå vad för del av djuret som ska användas i ett specifikt recept för de styckar helt annorlunda i kina men jag hade en bit lamm-hals i frysen som verkade passa ypperligt till receptet i fråga. Jag valde att skära upp köttet i små bitar innan serveringen så någon skorpion blev det inte. Låt oss kalla rätten Fengwei yangrou , dvs Lammkött med "lokal" smak. Det är ingen chili i receptet men jag serverade köttet tillsammans med jäst doufu i chiliolja att doppa köttet i. Det blev väldigt gott. Till detta drack vi Fullers Vintage Ale 2007 och eftersom det är påsk så fick O.P Andersson vara med på ett hörn. Recept: Fengwei yangrou - Lammkött med lokal smak Fengwei - lokal, speciell smak yangrou - lammkött Ingredienser: En stor bit lamm, lämpligt för kokning 1 msk shaoxing risvin 1 msk mörk soja salt 2 xiang ye 1 kryddmått muskot 1 msk fänkålsfrön 2 stjärnanisar 5 skivor oskalad ingefära 1 bit cassia 1 caoguo 1 tsk sichuanpeppar 2 salladslökar 2 tsk hela spiskumminfrön 1. Lägg lammköttet i en gryta och täck med vatten, ta gärna någon del buljong i också. 2. Koka upp, skumma av. 3. Lägg i alla övriga ingredienser och låt koka försiktigt i ca 2½ timme. Spara det gröna från en av salladslökarna. 4. Fiska upp köttet, skär det i små bitar eller strimlor och lägg på ett fat. Häll lite av spadet över, skiva den sparade salladslöken ochlägg på. Strö lite spiskummin och/eller fänkålsfrön över.

Källa: risvinchili.blogspot.se

I kväll fick det bli tacopaj i Andersson/Kårdahl-hushållet. Eller i alla fall för 2 av 4, Ella körde tacos naturell och Ludvig nachoschips...Suck! Hittade ett recept på pajdeg helt utan vetemjöl. Inte för att jag är inne i någon GI-period just nu, men ändå. Var så sugen på ett glas vin till middagen, eftersom jag är ledig i morgon, men icke då. Bag-in-boxen var slut och en flaska ville jag inte ödsla för endast ett glas vin. Fick bli vatten i stället. Ingredienser Pajdeg 2 dl havregryn 1 dl vatten 1/2 dl rapsolja 1 1/2 dl sojamjöl 500 g köttfärs 1/2 lök 1 påse tacokrydda 1 dl vatten 1 burk kidneybönor 1 burk creme fraiche 2 msk majonäs 8 körsbärstomater riven ost salt & peppar Blanda havregryn, vatten och rapsolja i en skål och låt vila i mnst 15 minuter. Tillsätt sedan sojamjöl, salt och peppar och blanda till en smidig deg. Kavla ut till en platta och lägg i pajform. Förgrädda skalet i ca 10 minuter i 175 grader. Bryn lök och köttfärs. Tillsätt tacokrydda och vatten och låt puttra lite. Häll i de sköljde bönorna och vänd runt. Fyll pajformen med köttfärsröran. Dela tomaterna och fördela över köttfärsen. Blanda creme fraiche med majonäs och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen över pajen och avsluta med riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen fått färg. Till det här serverades sallad, nachoschips, gräddfil och tacosås. En riktigt lilla-lördag alltså!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

I senaste numret av Laga lätt (nr 10/09) hade Melker Andersson ett recept på Falukorv Provencale . Lät väldigt gott och jag har varit supersugen på potatismos ett tag så slog två flugor i en smäll. Som vanligt justerade jag receptet lite. Jag hade bara tomat, lök och dijon mellan skivorna. Istället för provensalsk kryddblandning blandade jag oregano, timjan och hackad persilja. Ovanpå hade jag vanlig gratängost. 1 ring falukorv 1/2 dl dijonsenap 1/2 aubergine 1/2 zucchini 2 tomater 3 vitlöksklyftor 1 msk olivolja 2 msk Herbes de Provance (provensalsk kryddblandning) 1 dl riven parmesanost 1 dl cheddarost Oliver till servering Sätt ugnen på 225 grader Skiva falukorventunt nästan hela vägen ner. Skiva aubergine, zuccini och tomat tunt. Halvera skivorna. Bre på senap och lägg mellan korvskivorna. Pressa vitlök i oljan i en skål, blanda. Stryk balndningen över korven. Krydda med kryddblandningen. Stek korven i ugn 25 minuter. Strö över osten efter halva tiden. Strö på oliver och servera med potatismos. Olje- och kryddblandningen gav lite extra piff och blev fantastiskt gott!! Serverade med fluffigt potatismos med lite muskot i. Mumsfillibaba!

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Kontakt