lammlägg per morberg | gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | kräftströmming per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser Mazarinbotten 200 g Mandel 3 msk sötrix-flor 0.5 krm stevia 3 msk Vispgrädde 150 g Mjukt smör 3 st Ägg 3 msk kokosnötsmjöl Hallonmousse 8 st Gelatinblad 500 g hallon 5 dl Vispgrädde 3 msk sötrix-flor 0.25 krm stevia Servering 1 ask Färska hallon citronmeliss Lägg i inköpslista Måttomvandlingstabell Tillagning Mazarinbotten: Sätt på ugnen på 175 grader.  Skålla och skala mandeln. Mal i mandelkvarn. Häll den malda mandeln och sötning i en matberedare och pulskör några sekunder. Tillsätt sedan en matsked grädde i taget till lämplig mandelmassekonsistens. Låt mandelmassan vara kvar i matberedaren, lägg i smöret och pulskör. Tillsätt ett ägg i taget och kör till en jämns smet. Rör sedan i mjölet för hand. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, cirka 24 cm i diameter. Bre ut mandelmassesmeten väl. Grädda tårtbottnen i cirka 20 minuter. Låt svalna helt i formen och lossna sedan från pappret. Lägg tillbaka bottnen utan papper i formen. Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Mixa hallonen till puré. Häll cirka 1 dl av purén i en kastrull och värm ordentligt. Tillsätt grädde, blanda väl. Rör ner gelatinet i den varma hallonmixen. Blanda sedan mer den varma hallonmixen i purén. Häll moussen över tårtbotten. Låt stelna i frysen i 4 timmar. Ta fram tårtan 1 timme före servering. Skär med en vass kniv runt kanten när tårtan är halvtinad. Dekorera med färska hallon och citronmeliss. Tips från kocken "Det går bra att använda 200 g mandelmjöl istället för att skålla, skala och mala mandel men då blir mandelsmaken mindre tydlig. Fler recept av Mariann Andersson hittar du på mariannslchf.se" Favorisera

Källa: recept.se

Jag vill gärna tipsa om Andersson & Tillmans lammkorv. Den är först och främst mycket smakrik men så innehåller den varken gluten eller laktos. Den har en hög kötthalt och för de som är intresserade innehåller den bara 1,6% kolhydrater/ 100 gram. Passade ju perfekt med blomkålspuré, stekt charlottenlök och lite dijón senap blandat med Muttis tomatpuré. Prova själva så ska ni få se! Och så blir ju korv alltid roligare att äta om man klipper den i kanterna... Blomkålspuré 4 personer Dela ett blomkålshuvud i bitar Koka i saltat vatten ca 10 min Häll av nästan allt vatten Klicka i ca 50 gram smör , 1/2 dl grädde , ca 1 dl ost . Jag hade prästost den här gången. Salt & peppar. Mixa med stavmixer och rör sen ner 1 äggula . Klart!

Källa: casaspangtorp.blogspot.se

Här jag frestat någon i helgen för jag skrivit att jag ätit chokladcupcakes? Inte meningen ;-) Men här kommer receptet taget direkt ur Baka med LCHF av Mariann Andersson. Till ca 12 st 150 gram osaltat smör 4 ägg 3 msk stevia strö 1 dl creme fraiche 1/2 tsk vaniljpulver 1 dl kokosnötsmjöl 1dl mandelmjöl 2 tsk bakpulver 4 msk kakao Smält smöret Vispa ägg och sötning pösigt, rör i smör och creme fraiche. Blanda resten i en bunke och blanda ihop allt. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader i 15 minuter. Riktigt saftiga blev dom och riktigt goda även 3 dagar efter dom bakades, inte alls torra!!

Källa: frokennilssonskok.blogspot.se

Jag tycker ibland att det är svårt att hitta nya råvaror men i butiken finns det ju mer än man tror, ofta finns det en frys med blandat vilt, jag hittade rådjursfärs och tänkte att det kunde vara kul. Tillbehöret blev rårörda lingon med smak av pepparot som jag lärt av Mats Andersson. Ingredienser till 4 personer 500 gr rådjursfärs 4 normalstora potatisar 2 ägg 1/2 gullök 11/2 dl vatten Salt och peppar Till såsen 2dl ekologisk laktosfri vispgrädde 1 dl vatten 1 dl rött vin 1 köttbuljongtärning 50gr förvällda trattkantareller Lite colorit soya 1/2 gullök Salt och peppar Skala potatisen och koka den när den är mjuk så pressa den och låt den kallna. Skala löken och riv den på den fina sidan av rivjärnet. Blanda potatisen, ägget, löken och färsen till en jämn smet blanda i vattnet lite i taget och salta och peppra, gör ett stekprov för att kolla att kryddningen är bra.

Källa: matpafotbollsvagen.blogspot.se

Över 1 800 matintresserade, press, eliten av kockar och annat branschfolk invaderade Stockholms nya konferenscentrum , Stockholm Waterfront , onsdagen 25 januari, för att begå den 29:e upplagan av Årets Kock. Jag var en av dessa som grymt imponerades av de sex finalisternas snabba handlag och totala koncentration när de under tidspress exekverade de mest fantastiska anrättningar. Alla hade förtjänat att vinna. Men med minsta möjliga poängmarginal stod till slut smålänningen Klas Lindberg som segrare och titelinnehavare av Årets Kock 2012. Hur han ser ut har dagstidningarna och nätet redan gått ut med i massupplagor. Så här följer lite andra bilder från ett evenemang, lika nervkittlande och minst lika kreativt som många idrottstävlingar på elitnivå. Sen må sportfanatikerna säga vad de vill. Koncentrerad jury . De första finalrätterna ,med hummer som bas, till bedömning. Från vänster Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg, Malin Söderström, Moderna Museet, Marcus Aujalay , Winterviken. Gratis utspisning i Scans monter. Minihamburgare på gris. Recept Christian Hellberg, Årets Kock 2001. Tysklands bidrag till svensk kockkonst. Karin Fransson, vars känsliga smaklökar är ovärdeliga i juryarbetet. Sveriges kockdrottning i New York . Ulrika Bengtsson samlar sig inför uppgiften att värdera de sex finalrätterna på gotlandsbiff. TV-favorit. Paul Svensson, femma i VM för kockar 2003, numera verksam på Fotografiska. . Sträng men rättvis. Nestorn Leif Mannerström , tre gånger vald till Kockarnas kock och med en spårvagn i Göteborg uppkallad efter sig Inget undgår en perfektionist. Allas vår Melker Andersson sätter sina hemliga poäng. Och så lite "äta- med- ögonen" från några av de sex finalisterna. Recepten är alldeles för komplicerade och långa för att rymmas här. Men kanske något av de återkommer i ett annat sammanhang. Kokt svensk hummer med majonäs, pepparrot och tomatbröd . Stekt hummer med brynt smör, dragon och morot. Hummer- och saffranskokt fänkål, spetskål, gemsallad, levainbröd och apelsinsmörsås. Inkokt hummerklo med syrad tomat, blekselleri, vattenkrasse, brödkrisp och en dressing på äpple, pepparrot och citron. Sotad biffstek på varm sten med smält talg och vårlök. Hängmörad biff med rödbetor, toppmurklor, anjovis, pressad savoykål,dill, gräddfil och kryddpeppar. Brynt biff med korv smaksatt med ale och lök, kålterrin, rotselleri-och äppelpuré,kolrökt pärllök, vasslekokt steklök. Ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja. Som avslutning: Tävlingens tröttaste medarbetare, den arma barristan, som oavbrutet i sex timmar tillagade gratis espresso, cappucino och latte till den aldrig sinande kön av törstiga besökare.

Källa: pbordet.blogspot.se

Citron, rosmarin & kyckling i härlig pastakombination Kycklingfilé deluxe från B Andersson Fågel & Vilt i Östermalms Saluhall Låt kycklingen marinera i olivolja, citronsaft, rosmarin & krossade vitlöksklyftor Gör skåror i skinnet, bryn i het panna & färdigstek i ugn tills innertemperaturen visar på 70 grader C & låt vila Bryn champinjoner i torr het panna, tillsätt en skvätt Prà Soave DOC Classico från Ewine & låt fräsa ihop - ju högre kvalitet på vinet, desto bättre reslutat på maten Koka pastan al dente i lättsaltat vatten tillsammans med en & annan kvist av rosmarin Tillsätt till pastan 75 g smör, 1 dl vispad grädde, 75 g riven parmesanost, citronsaft, citronskal, havssalt, svartpeppar & de förstekta champinjonerna Lägg upp & servera på de underbara faten Cera från Villeroy & Boch, som finns på Illums Bolighus Besticken från Gense heter Tulpa & hittas även de i samma butik Toppa med kycklingfilé i skivor, citronskal, rosmarin & några varv med svartpepparkvarnen. Italienska Prà Soave DOC Classico från Ewine upphällt i glaset Difference Mature från Orrefors, som hittas hos Illums Bolighus , är det perfecta vinet i det perfekta glaset till denna anrättning

Källa: studiomags.blogspot.se

Jag har under några dagars tid nu varit sugen på rimmat fläsklägg, en klassiker som alltid suverän! Idag fick en fin bit från Andersson och Tillman koka tillsammans med grönsaker och kryddor. För att fläsklägget ska vara en riktig klassiker bör rotmos serveras till. Jag gillar dock mitt med spetskål, ugnsbakad med smör salt och peppar. För 4 pers Fläsklägg 1,7-2 kg rimmat fläsklägg med ben 6 lagerblad 8 kryddpepparkorn 3 morötter 2 gula lökar en halv kruka timjan en halv rotselleri Spetskål 1 stor spetskål flytande smör salt och peppar Skirat smör 200 g smör Morot och kålrotstärningar 4 morötter en liten kålrot Fläsklägget Lägg fläsklägget i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och ta bort skummet som bildas. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg ner dom tillsammans med kryddorna i kastrullen. Koka fläsklägget i 2,5-3 timmar tills köttet är så mört att det faller ifrån benet. Spetskålen Sätt ugnen på 200 grader. Dela kålen först i hälften och sedan i stora klyftor. Pensla snittytorna med flytande smör. Hetta upp en stekpanna och lägg ner kålen med snittytan neråt. När ytan fått en fin färg (ca 2-3 minuter) vänd kålen och stek ytterligare 2-3 minuter. Lägg ner kålen i en ugnsform och strö över lite salt och peppar. Baka spetskålen i ugnen i 10-15 minuter. Skirat smör Smält smöret på låg värme i en kastrull. När allt smör är smält och proteinerna (det vita) har lagt sig i botten av kastrullen häller du av smörfettet (det klara) i en såssnipa. Morot och kålrotstärningar Skär morötterna och kålroten i tärningar ca 3x3 cm. Koka 4-5 minuter, tills al dente i fläskläggsspadet. Vid servering: ta loss köttet från benet och fördela det på tallrikarna. Lägg på spetskålen, moro och kålrotstärningarna och häll på det skirade smöret. Servera med senap. Posted in: husmanskost , kött Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Jag kan ofta tycka att vit choklad är för söt, men i denna kaka ackompanjerad av en syrlig hallonsås blir det en riktig höjdare. receptet är i stort hämtat från Melker Anderssons kokbok Hemma hos Melker Andersson . Vit chokladcheesecake, 8 bitar 500 g färskost, Philadelphia 75 g vit choklad 3 ägg 3/4 dl socker 1,5 dl crème fraiche 2.5 dl vetemjöl 100 g smör 2 msk socker 1 msk vatten Hallonsås 250 g frysta hallon 2 msk socker Till garnering Chokladflarn Börja med hallonsåsen. Koka upp hallon och socker under omrörning. Mosa bären med en gaffel. Ta av från plattan, sila såsen och låt svalna. Nyp ihop smör, mjöl, 2 msk socker och vatten till en pajdeg. Tryck ut degen i botten av en mindre springform, 16 cm i diameter. Förbaka på 200 grader varmluft i 10 min. Sänk ugnen till 130 grader varmluft. Blanda färskost, socker och ägg. Smält chokladen över ett vattenbad och vänd ner i smeten. Häll smeten i springformen och baka ca 20 min i ugnen. Låt svalna i kyl. Innan servering, vispa crème fraiche och stryk ett tunt lager på toppen. Dekorera med chokladflagor.

Källa: christoferskok.blogspot.se

Nu har vi kommit fram till varmrätten från tjejfesten i lördags. Temat för kvällen var mat som är lite bättre för kroppen. För mig betyder det mat med mindre kolhydrater och utan raffinerat socker. För någon annan betyder det något annat, och det är ok det också. Hittade ett recept på blomkålsrisotto på Jillsmat.se som lät väldigt intressant. Lite skaldjur på toppen och till det aioli, ja ni hör ju! Brödet har jag bakat innan och tycker så mycket om det. Blir så god smak med löken och tomaterna i brödet och rosmarin, oliver och saltet på toppen. Blomkålspaella 1 blomkålshuvud 2 dl vitt vin 1 dl vatten 1 pkt saffran 500 g frysta räkor 3 vitlöksklyftor 1 röd chili 1 1/2 tsk salt 1 röd paprika 15 körsbärstomater 8 st pilgrimsmusslor (scallops) Kräftor Solrosskott Olivolja Nymalen svartpeppar 1. Skär blomkålen i mindre bitar och mixa den fint i matberedaren. Lägg över på en plåt. 2. Tärna paprikan och dela körsbärstomaterna på mitten. Blanda med blomkålen. 3. Koka upp vin, vatten och saffran. Lägg i de frysta räkorna och koka under lock i cirka 3 minuter så att vinet får smak av räkskalen. 4. Sila bort räkorna och lägg dem åt sidan. Tillsätt vitlöken som du skivat samt finhackad chili, salt och svartpeppar. Låt koka i ytterligare någon minut. 5. Häll saffransvinet över blomkålsriset och blanda noggrant. 6. Tillaga i ugnen i 20 minuter. Rör om och lägg över räkor och snabbt stekta pilgrimsmusslor och halva kräftor snabbt stekta i vitlökssmör. 8. Sätt in plåten i ytterligare 5 minuter. 9. Vid servering toppar du med solrosskott samt ringlar över en riktigt god olivolja. Focaccia med parmesanost, rosmarin och soltorkade tomater 1/2 gul lök(hackad) 3 msk olivolja 4 ägg 200 g mjukost (phil. ost) 2 dl parmesanost (riven) 2 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk fiberhusk 1 tsk salt 2 tsk bakpulver rosmarinblad gröna oliver utan kärnor 8 st soltorkade tomater (6 st i brödet & 2 på toppen) Sätt ugnen på 190 grader. Fräs löken mjuk i smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp. Tillsätt färskosten och blanda väl. Blanda ner lök, finhackade tomater tillsammans med parmesanosten. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter. Förbered under tiden en form, cirka 15 × 25 cm, genom att antingen fodra den med bakplåtspapper eller smöra och bröa den med pofiber. Fördela smeten jämnt i formen och strö rosmarin, hackade oliver, hackade tomater och salt över. Grädda foccacian i ugnen tills den har fått fin färg, i cirka 30 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk. Receptet hittade jag boken Baka med LCHF av Mariann Andersson. En smarrig aioli att doppa brödet i måste man nästan ha. Jag gjorde även en vitlökssås med bara créme fraiche, vitlök, salt & peppar. Aioli 1 tsk dijonsenap 1 1/2 tsk vinäger 2 äggulor 1 1/2 dl rapsolja 1/2 dl olivolja 2 vitlöksklyftor salt kajennpeppar Ställ fram ingredienserna i tid så att de hinner bli rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning. Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar. Avslutar med en bild på min och Lars middag i fredags kväll. Ella sov borta och Ludvig var på disco. När katterna är borta... Kan inte blir mycket bättre än så här på en fredag. Småplock och bubbel, mina favoriter. Bubblet kan jag också rekommendera, franska Bestheim , Crément d´Alsace Brut. I veckan har Willys öppnat ny butik i Falkenberg och i anslutning till den en ny fiskaffär, Hav 52°. Köpte där räkorna, kräftorna och scallopsen till paellan, men inte bara det. Blev även fyra stycken ostron, mina första. Eller fel, min allra första åt jag i fiskaffären och detta inför en publik. Slurp, så var ostronet nere. Fick tipset, eller uppmaningen, att inte äta ostronet naturellt första gången. En schalottenvinäger gav bra smak och hjälpte ostronet ner. Eller ner hade det nog kommit ändå, men med risk att även komma upp igen... Jag kommer absolut att testa igen, då kanske med knaperstekt bacon och tabasco. Ett annat tips som jag fick på en kille på Instagram. Halleluja för sociala medier! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Det händer grejer med mina bockhornsklöverfrö som börjat få små "svansar". De har också flyttat ut ur garderoben och bor numera i diskstället. Kanske är det bara jag eller så har människan det så att säga medfött men jag har alltid fascinerats av detta att så och följa frön som gror och växer. Visst är det något speciellt med att vattna och pyssla om frön och följa med hur de med full livskraft spricker och liksom vecklar ut sig till gröna skönheter. Jag har fortfarande kvar en av mina favoritböcker som liten, Linneas årsbok (Andersson och Björk, Prisma, 1982) ur vilken jag nog gjort precis allt Linnea gör i den. Förutom maskroskransar, lönnlövkronor, tändsticksaskbyråer och pressade växter så gjorde jag t. ex. min egna "trädgård". Det vill säga att jag på en liten bricka sådde frön i rader och sektioner med små gångar emellan så det skulle se ut lite som ett minigrönsaksland. Minns också hur vi odlade krasse på läskpapper. Läskpapper förresten, är det någon som använder det idag? Minns inte var vi fick tag på sådant papper ens. Det där med att odla, pyssla och titta på naturen (titel på ännu en favoritbok; Maja tittar på naturen av Andersson och Svedberg, Rabén & Sjögren, 1983) har tack och lov inte försvunnit med åldern. Minns ni mina mangokärnor ? De tog sig till slut. Dessvärre har jag problem med tripsar, vilka trots ihärdigt sköljande och diskmedelstvättande förstör närapå varenda växt jag har. De gav sig på de nya bladen på den finaste av de två mangoplantorna. Har inte hjärta att slänga den för växten i sig lever ju och jag gissar det kommer växa fram fler blad fram i vår. I och för sig lär plantan bli precis som avokado, lång, gänglig och inte riktigt göra sig i mitt torra och dunkla inomhusklimat. I år har jag flera små odlingsprojekt på gång men hittills verkar det gå trögt. Tror jag kan ha det lite för kallt här inne. Har ju ingen sval källare att använda mig av så det bådar i och för sig gott för mitt absolut första övervintra-perlargon-och-plantera-sticklingar-projekt. * * *

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Som vi skrev i ett tidigare inlägg köpte vi hel Bosarpkyckling för några veckor sedan. Det är inte alls svårt att stycka kycklingen, bara man har en vass kniv, eller ännu hellre köttsax. Hemligheten är egentligen att våga gå in med händerna och bryta lite vid lederna så att bitarna kommer loss, vilket är mycket lättare än att försöka skära igenom brosket. Den som är osäker kan titta på en youtubevideo, t.ex. denna med Melker Andersson. Eftersom kycklingen från Bosarp är så rejäl blir det ordentligt med kött kvar på skrovet, d.v.v.s ryggpartiet och det som blir kvar när man tagit bort låren, vingarna och bröstfiléerna. Detta kan man lämpligen koka soppa på, t.ex. denna goda kycklingnudelsoppa. Det är ett problem att många idag istället för att köpa hel kyckling som förr i tiden har börjat köpa enbart filéer och lårbitar av kyckling, vilket innebär att skrovet blir över och ofta måste slängas. Vi försöker tänkta att det bästa både för miljön och plånboken är att köpa hela kycklingen och göra åt alltihop, göra soppa på skrovet och exempelvis wok, kycklingpasta eller kyckling cordon bleu på filéerna och kyckling i ugn med grönsaker eller baconlindad kyckling på lår- och vingbitarna. Man kan se det som att man har "rätt" att äta en filérätt om man har gjort åt resten av kycklingen, och att man får se till att äta soppa och lårbitar innan man får nästa filé. Det blir en smidig veckoplanering om man får ut 3 maträtter av 2 kycklingar, men ännu hellre kanske man ska frysa in vissa bitar, laga något vegetariskt för att blanda upp kycklingrätterna med grönsaker och sedan tina upp och laga mer kycklingrätter några veckor senare. Vi gjorde en stor sats soppa i en rejäl kastrull, eftersom vi även vid ett tidigare tillfälle fått kycklingskrov över som vi fryst in och nu tinat. Såhär när vardagen slår till gillar vi att koka en rejäl soppa under helgen och sedan ha mat till lunchlådor och kvällsmåltider hemma. Soppan har gott om färsk kryddning och blir riktigt smakrik, men har man inte färsk ingefära eller chili och koriander hemma så kan man skippa dessa ingredienser. Man tager vad man haver och tycker om, så receptet är inte hugget i sten. Kyckling-nudelsoppa ca 8 portioner 2 st kycklingskrov av Bosarpkyckling minst 3-4 grönsaker, exempelvis: 3 mellanstora gula lökar 4 st vitlöksklyftor 250 skogsschampinjoner 1 röd paprika 3 morötter 1/2 zucchini 1/2 purjolök ca 3 cm bit ingefära 1 st röd chili 2,5-3 liter vatten grönsaks eller kycklingbuljong 2 tsk salt 2 krm peppar äggnudlar (gärna fullkorn) salladslök och färsk koriander till garnering Hacka lök, vitlök, och grönsaker grovt. Ta gärna alla grönsaker på listan, eller egna favoriter, men minst 3-4 olika grönsaker ska det vara. Stek alla grönsaker i rapsolja i botten av en stor kastrull. Skala ingfära med potatisskalare och skär strimlor av den med skalaren, alternativt skär med kniv om ni föredrar det. Hacka chili fint. Tillsätt ingefära och chili i grytan. Ta bort skinnet på kycklingen (annars släpper det ifrån sig väldigt mycket fett till soppan). Lägg ner de två skroven hela i grytan. Häll på så mycket vatten att det täcker kycklingen men att det forfarande finns plats för soppan att koka i grytan utan att bubbla över. Tillsätt buljong, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i minst 20 minuter. Koka under tiden nudlarna enligt anvisning i en mindre kastrull bredvid, se till att de inte blir överkokta utan häll av vattnet och skölj nudlarna snabbt i kallt vatten när de är färdiga. Strimla garneringen, om ni har sådan och ska äta soppa direkt, d.v.s. salladslök och koriander. När soppan är klar ska man smaka av och ev. krydda med mer salt om det inte smakar så mycket. Lättast att äta blir det om man nu plockar upp skroven med en gaffel, låter dem svalna något, tvättar händerna noga och sätter sig och plockar loss köttet från kycklingen. Det bör vara lätt att få bort köttet, men aningen pilligt. Sedan tillsätter man köttet i den fortfarande kokheta soppan. Ska man äta direkt kan man först ta en matskål och lägga ner en lagom mängd nudlar i för att sedan sleva upp soppa och se till att man får både kött, grönsaker och buljong i tallriken. Garnera med koriander och salladslök. Har man lagat mat i förväg kan man kyla soppan nu, hälla av och kyla nudlarna i en separat burk och vänta med att strimla garneringen tills man ska äta. Då värmer man upp en eller flera portioner av soppan i en kastrull (här kan man underlätta för sig genom att blanda ner nudlarna medan man värmer) och garnerar. Hemligheten är alltså att koka nudlarna separat och att blanda ner dem först när man ska äta soppan. Sparar man soppa och värmer upp med nudlar i suger nudlarna åt sig vatten från soppan och blir överkokta och sladdriga. Övrigt: Glutenfri rätt (kolla buljongen dock!), laktosfritt, byt ut nudlarna mot äggfria om man vill göra utan ägg. Brukar bli uppskattad av barn. Se upp med folk som är överkänsliga för chili.

Källa: parimatlagning.blogspot.se

Nu när det är Påsk så passar det ju bra att laga till lite lamm. I en av mina kinesiska kokböcker hittade jag en rätt som däri kallasa Fengwei yang xiezi , vilket ordagrant översatt blir: "Lammskorpion med lokal smak". Ordet fengwei används ofta för att säga att rätten ifråga kommer från någon ganska speciell region eller liknande. Gällande lammskorpionen kan jag bara gissa att det har med utseendet av den specifika lammdelen att göra, det ingår hursomhelst ingen skorpion i receptet. (Grillad skorpion på spett kan man annars köpa som streetfood här och där.) Det kan vara ganska svårt att förstå vad för del av djuret som ska användas i ett specifikt recept för de styckar helt annorlunda i kina men jag hade en bit lamm-hals i frysen som verkade passa ypperligt till receptet i fråga. Jag valde att skära upp köttet i små bitar innan serveringen så någon skorpion blev det inte. Låt oss kalla rätten Fengwei yangrou , dvs Lammkött med "lokal" smak. Det är ingen chili i receptet men jag serverade köttet tillsammans med jäst doufu i chiliolja att doppa köttet i. Det blev väldigt gott. Till detta drack vi Fullers Vintage Ale 2007 och eftersom det är påsk så fick O.P Andersson vara med på ett hörn. Recept: Fengwei yangrou - Lammkött med lokal smak Fengwei - lokal, speciell smak yangrou - lammkött Ingredienser: En stor bit lamm, lämpligt för kokning 1 msk shaoxing risvin 1 msk mörk soja salt 2 xiang ye 1 kryddmått muskot 1 msk fänkålsfrön 2 stjärnanisar 5 skivor oskalad ingefära 1 bit cassia 1 caoguo 1 tsk sichuanpeppar 2 salladslökar 2 tsk hela spiskumminfrön 1. Lägg lammköttet i en gryta och täck med vatten, ta gärna någon del buljong i också. 2. Koka upp, skumma av. 3. Lägg i alla övriga ingredienser och låt koka försiktigt i ca 2½ timme. Spara det gröna från en av salladslökarna. 4. Fiska upp köttet, skär det i små bitar eller strimlor och lägg på ett fat. Häll lite av spadet över, skiva den sparade salladslöken ochlägg på. Strö lite spiskummin och/eller fänkålsfrön över.

Källa: risvinchili.blogspot.se

I kväll fick det bli tacopaj i Andersson/Kårdahl-hushållet. Eller i alla fall för 2 av 4, Ella körde tacos naturell och Ludvig nachoschips...Suck! Hittade ett recept på pajdeg helt utan vetemjöl. Inte för att jag är inne i någon GI-period just nu, men ändå. Var så sugen på ett glas vin till middagen, eftersom jag är ledig i morgon, men icke då. Bag-in-boxen var slut och en flaska ville jag inte ödsla för endast ett glas vin. Fick bli vatten i stället. Ingredienser Pajdeg 2 dl havregryn 1 dl vatten 1/2 dl rapsolja 1 1/2 dl sojamjöl 500 g köttfärs 1/2 lök 1 påse tacokrydda 1 dl vatten 1 burk kidneybönor 1 burk creme fraiche 2 msk majonäs 8 körsbärstomater riven ost salt & peppar Blanda havregryn, vatten och rapsolja i en skål och låt vila i mnst 15 minuter. Tillsätt sedan sojamjöl, salt och peppar och blanda till en smidig deg. Kavla ut till en platta och lägg i pajform. Förgrädda skalet i ca 10 minuter i 175 grader. Bryn lök och köttfärs. Tillsätt tacokrydda och vatten och låt puttra lite. Häll i de sköljde bönorna och vänd runt. Fyll pajformen med köttfärsröran. Dela tomaterna och fördela över köttfärsen. Blanda creme fraiche med majonäs och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen över pajen och avsluta med riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen fått färg. Till det här serverades sallad, nachoschips, gräddfil och tacosås. En riktigt lilla-lördag alltså!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

"En restaurang som kan göra en bra sallad är en bra restaurang". Citat från Melker Andersson Det här är en av mina favoritsallader. Den salta halloumin och fylliga parmesanosten, kryddiga basilikan, starka rödlöken, feta avokadon, krispiga salladen och de svala tomaterna. Inga konstigheter. Bara gott! Och ganska vackert också... Jag brukar variera med senaps- och vitlöksdressing och hemmagjord pesto. Vitlöks- och senapsdressing Den här dressingen kan man nog ha till allt! Så förbannat god. Jag kan få cravings enbart efter den, så egentligen kan man säga att det här är min favoritdressing som kan varieras med en fräsch sallad, god biff eller fågel. "Husets dressing" Blanda ihop... Dijonsenap, nån matsked Vitlök, ca 2 st fint hackade eller pressade Nymalen svartpeppar, vitpeppar och flingsalt Olivolja Vitvinsvinäger, en skvätt tills rätt balans Igår hade jag en del hemmagjord pesto kvar sen helgen. I lördags, när Oscars storebror var över på middag, åts den som en aperitif med brödbitar, liten sked och från en tallrik. Oj oj oj! En favorit i repris som älskas av alla gäster. Klicka på några skedar pesto ovanpå salladen istället för dressingen. Receptet på den grymma peston finns tidigare upplagt under inlägget "Staden, pesten och peston" Grunden: Blandsallad (fuskade igår och köpte färdigsköljd i påse från Dole, men det är ju så krispig och god blandning som jag inte kan låta bli!) På det... Körsbärstomater, delade Rödlök, skivade i tunna båtar Avocado Halloumiost Färsk basilika, några ordentliga kvistar Veckans tips! I övrig bestod helgen bland annat av lång brunch på Scandic Anglais som var över alla förväntningar. Stort utbud, så stort att man inte hann med att smaka på allt! Det bästa var att äggröran var varm och saftig, baconen krispiga, att det fanns pannkakor med sylt och grädde, färsk annans och melon, kaffe latte och möjlighet att pressa sin egen apelsinjuice. Minus var de små kaffe/te-kopparna. 190kr och öppet fram till kl 14. Jag satt kvar och gjorde klart min ppt inför det sista seminariet i kursen Consumer Behavior och tog otaliga påfyllningar på min chailatte :) Dit måste jag igen! Nu ska jag ta mig ner till Wayne's Coffee på Sveavägen för tentaplugg resten av dagen och för att äta deras generösa och kanongoda libanesiska lunchbuffé. Hej så länge! :)

Källa: kokskatten.blogspot.se

Oj oj, vad jag varit dålig med att skriva här på bloggen. Jag hoppas att det ska bli bättring på det nu när vardagen har återkommit till familjen Kårdahl/Andersson. Jag och Lars har "typ" bestämt att vi ska börja med veckomatsedel. Ja, "typ" för att jag tror det när jag ser det. Innan det verkställs kommer maten bestå av kylskåps- & frysrens. Jag har nämligen många öppnade burkar och flaskor i kylen, några av dessa är rödcurrypasta, sambal oelek och fisksås. Perfekt för en röd currygryta med kyckling. Frysrensen kommer bland annat att bestå av att jag tar med kakor till jobbet. Har redan börjat och bjudit kollegorna på Kärleksmums i två dagar... Kycklinggryta med röd curry 1kg kycklingfilé 1 msk finhackad ingefära 2 vitlöksklyftor 2 tsk ljus soja 3-4 tsk röd currypasta 2 tsk fisksås 1 lime, saft och finrivet skal 1-2 tsk sambal oelek 600 ml krämig kokosmjölk 2 kaffirlimeblad (kan uteslutas) 1 rödlök 1 röd spetspaprika 1/2 squash Skär kycklingen i strimlor. Finhacka ingefäran och vitlöken. Bryn kyckling i olja, salta & peppra och tillsätt vitlök, ingefära, sambal oelek och currypasta. Vänd runt så allt får fräsa till lite, men var försiktigt så det inte brännas. Häll på kokosmjölk, soja, fisksås, limeskal och pressa i limesaft. Lägg även i de två kaffirlimebladen. Strimla löken och skär squash och paprika i bitar. Tillsätt grönsakerna de absolut sista minuterna. Inte för tidigt då squashen kan bli lite för mosig då. Smaka av med soja, fisksås, sambal oelek och kanske lite limesaft. Servera med antingen jasminris eller lite äggnudlar. Mums! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2019 ® - Kontakt