äppelkaka i långpanna | plommonpaj | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept | kebabsås | äppelmos utan askorbinsyra | vaniljmuffins
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Blomkål, potatis och purjolök i en smakrik och rustik kombination. Len och krämig är dagens blomkålssoppa och för er med normala smaklökar kommer det inte att fattas någonting... jag måste dock vara en aning "miljöskadad" för jag vill ha spiskummin i nästan alla mina soppor nuförtiden. Vad tror ni, har jag blivit mattokig månne tro eller vad är det frågan om? För övrigt har veckan flutit på i en rasande takt. Igår kväll var jag på ett informationsmöte för vår äldste son som till hösten börjar nollan. Liten blir stor, himmel, vart har tiden tagit vägen? Skolan verkar vara kanon och magkänslan säger att det här blir bra! Blomkålssoppa (ca 4-5 portioner) 1 msk olivolja 1 vitlöksklyfta, finhackas 1 purjolök, skölj och hacka 250 g potatis, skala och tärna grovt 1 blomkålshuvud (ca 350 g), skär i grova bitar ca 7,5 dl mjölk 2,5 dl matlagningsgrädde 1-2 grönsaksbuljongtärningar 0,5 msk vitvinsvinäger flingsalt svartpeppar från kvarn Fräs purjo- och vitlöken i oljan i en gryta utan att den får färg. Tillsätt potatis, blomkål, mjölk, grädde och buljong. Sjud grönsakerna under lock tills de är mjuka. Mixa till en soppa med stavmixer och smaksätt med vinäger, salt och peppar. Servera soppan varm med ett gott bröd till. Bon appétit! Receptet kommer från Leila Lindholm.

Källa: amyspieceofcake.blogspot.se

Dessa smakrika potatisflarn gjorde jag i somras som förrätt när vi hade vänner över på besök. Har länge velat testa potatisflarn och när jag såg receptet hos Leila Lindholm, ja då var naturligtvis saken klar. För vem kan motstå hennes recept liksom. Önskar jag själv hade den idérikedom hon besitter. Jag testade även att ha på fetaost eftersom någon i sällskapet inte var stort fan av getost. Det blev jättegott det också, rekommenderas varmt! Närmast getostflarn och längst bort flarn med fetaost på... båda mycket delikata! Potatisflarn och getost/fetaost med vitlök och timjan (tilltugg/förrätt för 4 personer) 1 rulle färsk smördeg 200 g fast potatis 3 vitlöksklyftor 5 kvistar timjan (helst den hårda sorten) 3 msk olivolja flingsalt svartpeppar från kvarn 200 g getost/fetaost 1 msk flytande honung 2 kvistar färsk rosmarin Härlig blandning av potatis och kryddor... inbäddat i smördeg. Rulla ut smördegen på ett mjölat bakbord och vik ihop den på tre delar. Kavla ut den och vik ihop den igen, denna gång på fyra delar. Kavla ut degen till en avlång rektangel och lägg den på ett bakplåtspapper. Vik in kanten cirka 1 cm på långsidorna. Tvätta och skiva potatisen lövtunt på mandolin eller med hjälp av en osthyvel. Skiva vitlöken lika tunt och lägg allt i en bunke. Smaksätt med finfördelad timjan, olivolja, flingsalt och svartpeppar. Krama ur eventuell överflödig vätska och lägg potatisskivorna omlott över smördegen (innanför kanten) tillsammans med vitlöken och kryddorna. Grädda tills flarnet är gyllene och bottnarna fått färg även på undersidan (man kan försiktigt lyfta upp och titta). Ta ut ur ugnen och smula över getosten/fetaosten, ringla över lite honung och strö över finhackad rosmarin. Servera varmt! Enjoy lots!

Källa: amyspieceofcake.blogspot.se

Av detta recept kan du kan baka olika typer av bullar och kransar. Arbetsordningen nedan sträcker sig fram tills första jäsningen. Därefter går man tillväga på olika sätt och använder olika ingredienser beroende på vad man skall baka. Allteftersom jag bakar nya bakverk med detta recept så kommer inlägget att uppdateras. ♥ Ingredienser 1 msk kardemummakärnor 3 dl mjölk 50 g färsk jäst 1.5 dl strösocker 0.5 tsk salt 150 g mjukt smör 1 st ekologiskt ägg 12 dl vetemjöl special ♥ Gör såhär Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter. Receptet kommer från Leila Lindholm, och hon använder det bl.a. i sina Sticky Buns som ni hittar här . SEMLOR Dela degen i 18 delar. Rulla till släta bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper, alternativt i bullformar. Låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, 6-7 minuter. Låt svalna på galler. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ut önskad mängd innanmäte. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och grädde (se nedan). Fyll bullarna med mandelmassblandningen, spritsa på grädde (se nedan), lägg på locket och pudra florsocker över bullarna. Ett tips är att använda en tesil till detta =) Semlefyllning (egenkomponerad) 1 del inkråm (innanmätet på bullarna) 2 delar riven mandelmassa Valfri mängd grädde beroende på hur fast eller lös fyllning som önskas. Till 40 g inkråm och 80 g mandelmassa använde jag 2 ½ msk grädde. Detta räckte till 5 semlor, något som naturligtvis beror på hur mycket innanmäte man gräver ur. Semlegrädde (egenkomponerad) Räcker till ca 5 semlor 60 g riven mandelmassa 3 dl vispgrädde 1/4 tsk vaniljsocker 1/4 tsk florsocker KANELBULLAR Passa på att göra smörkrämen under tiden som degen jäser. Smörkräm 200 g mjukt smör 1 dl strösocker 1 msk malen kanel Blanda samman ingredienserna till en krämig fyllning. Dela degen och kavla ut till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred ut hälften av smörkrämen över degen. Rulla ihop till en rulle. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Gör en rulle till. Lägg skivorna i pappersformar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek i 45-60 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö pärlsocker över. Grädda bullarna gyllene i 200 grader långt ner i ugnen ca 10 minuter.

Källa: bakfnatt.blogspot.se

Recept och bild kommer från recept.nu Annorlunda och goda bagutter med choklad i. Mums mums... Kock: Leila Lindholm TV: Leila bakar Ingredienser Deg 1: 25 25 g färsk jäst 3 3 dl kallt vatten 5 5 dl vetemjöl special Deg 2: 15 g färsk jäst 2 dl kallt vatten 1 dl mjölk 1 st sats deg 1 1 st ekologsikt ägg 1 msk salt 3 msk strösocker 9 dl vetemjöl special 300 g mörk kvalitetschoklad 70 % Vatten till pensling samt flingsalt att strö över Tips Leilas tips! Om man sprutar vatten över baguetterna med en blomspruta en till två gånger under gräddningen och när man precis tagit ut dem ur ugnen så får de extra fin krackelering och skorpa av ångan. Baguetter ska ätas färska, då är de helt klart godast. Ställ gärna in dem i ugnen på 200 grader i någon minut, just innan de serveras, så smakar de som nybakta. 1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten. 2. Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät. 3. Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten. 4. Deg 2: 5. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet, mjölk och rör om. 6. Tillsätt deg 1, ägg, salt och strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter. 7. Jäs i en bunke under bakduk, i cirka 1 ½ timme. 8. Knåda in hackad choklad för hand. 9. Sätt ugnen på 240 grader. 10. Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra bitar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel. 11. Vik in långsidan på varje ark, rulla ihop och spetsa till ändarna. 12. Vrid baguetterna ett varv så att skarven blir som en spiral och lägg dem på en smord baguetteplåt (eller vanlig plåt). 13. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme. 14. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt. Gör några snitt med en vass kniv (eller rakblad) diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i mitten av ugnen. 15. Sänk temperaturen till 200 grader när bröden börjar få färg. 16. Grädda tills brödet sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Källa: kalasmums.blogspot.se

I dag är det alltså andra advent och bara två veckor kvar till julafton. Hur ligger ni till med julklappsinköpen? Själv känner jag mig lite lätt stressad. Kan bli så att alla i släkten får paket från butiken. God Jul Ludvig, här får du ett doftljus, från tomten så klart... Visst är det väl gulligt med barn som fortfarande tror på den snälla farbror i rött? Ella fick ett paket i kalendern som gick sönder vid första användandet. Jag sa då att jag skulle byta den till en ny, vilket fick Ludvigs ögon att vidgas. - Va?! Kan man byta den hos tomten? Jag och Ella fick snabbt löst det med att säga att affären gör upp det med tomten sedan. Ludvig nöjd, alla nöjda! Det ryktas om oväder i vårt område i dag, men ännu så länge ingen snö. Lite mer vind har det blivit, men det är vi vana vid i Glommen. Lars är beredd att dra ut den nyinköpta snöslungan ur garaget. Jag tror nog att han hoppas på ett riktigt oväder, med mängder av snö. Maskinen måste ju användas! Kommer ni till Annies Stuga i dag så bjuds ni på Saffransskorpor med hasselnötter och lite kaffe till det. Min saffransorgie fortsätter alltså. Ska nog hinna med ännu mer saffransbakverk innan den här julen är över. Vill också få till någon maträtt med saffran. Saffransskorpor med hasselnötter 100 g smör 0,5 g saffran 2 dl hasselnötter 1 1/2 dl socker 2 ägg 6 dl mjöl 1 1/2 tsk bakpulver Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret på lägg värme och rör i saffran och hackade hasselnötter. Vispa därefter ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda försiktigt ner det smälta smöret i sockerfluffet. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt detta lite i taget och arbeta ihop till en deg. Rulla degen till tre längder. Lägg på bakplåtsklädd plåt och platta till längderna lite. Grädda i ca. 20 minuter och skär sedan direkt längderna i smala sneda bitar. Lägg dem med snittytan uppåt och ställ i dem i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Vänd efter halva tiden, så andra snittytan kommer uppåt. Stäng därefter av ugnen och låt stå kvar med ugnsluckan på glänt. Urspungsrecept från Leila Lindholm. Annies Stuga i Glommen har i dag öppet till 15.00 Välkomna in i värmen!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Nu har jag städat bort från gårdagens festmiddag . Skönt att vi har diskmaskin. När det var dags för frukost ville Ida titta på Eric Saade på Youtube så jag fick en lugn stund i tv-soffan med te och mackor samtidigt som jag lyssnade på Leila Lindholm, så nu är jag inspirerad att baka. Men jag tror inte det finns tid till det i dag. Eftersom det ser ut att kunna bli en härlig dag så hoppas jag att jag hinner med en promenad i alla fall. Barnen längtar efter snö, Isak frågar nästan varje dag när det ska snöa och det är ju lite svårt att svara på. I fjol hade det redan snöat en del vid den här tiden. Det har blivit kallare nu i alla fall och det ligger ett frostlager på marken, så snön kan nog komma vilken dag som helst. Helstekt älgfilé med bacon och ost 800 g älgfilé i bit 1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin 2 msk smör 140 g bacon 150 g färskost med t.ex. vitlök- eller kantarellsmak Salt Peppar Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas. Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar. Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme. Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna. Blanda ost och bacon. Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet. Knyt ev. ihop filén med steksnöre. Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°. Ta ut köttet vid 65 grader. Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén. Vår stektermometer gick sönder, typiskt när man slår på stort och ska servera älgfilé, så vi tog ut köttet lite för tidigt enligt mig. Leif tyckte det var bra när det var blodigt. Jag tog några skivor och satte in i ugnen några minuter extra så att de blev mer stekt och då blev det perfekt tyckte jag. Om en vill ha blodigt och en vill ha mer stekt så går det alldeles utmärkt att göra på det sättet så blir alla nöjda och glada. Igår åt vi filén med potatispuckar, balsamicosås och kantarellsås. Riktigt god kombination.

Källa: mat-ro.blogspot.se

Till 3-4 portioner: 300-400g pasta 100g parmaskinka eller stekt bacon 2 ägg 4 msk grädde 100g riven parmesan 1 vitlöksklyfta 1 knippe sparris ev cocktailtomater salt, peppar och olivolja Koka pastan Stek sparrisen i lite olivolja , salta och peppra . Knäck äggen i en bunke och blanda ner grädde , vitlök , lite salt och peppar och hälften av parmesan osten . Vispa luftigt. Blanda äggblandningen lite i taget i den avrunna pastan . Servera allt på ett stort fat eller i en skål och toppa med, skinka , sparris , parmesan och svartpeppar . Inspirationen kommer från ett recept av Leila Lindholm

Källa: matarbast.blogspot.se

Pizza på två olika sätt, dels en klassisk Hawaii med extra tillägg av curry och dels en Kyckling med vitlöksost. Receptet på pizzadegen kommer från Leila Lindholm (TV4) och räcker till 4 runda pizzor eller 2 långpannepizzor. Eller så gör man som jag - halverar receptet och bakar två runda pizzor! Jag har inga exakta mått på hur mycket det gick åt till fyllningarna. Se det mer som ett förslag på hur man kan göra! :) Pizza på två olika sätt Pizzadeg 50 g jäst 2 tsk socker 1 tsk flingsalt 1/2 olivolja 3 dl vatten 7 dl vetemjöl Tomatsås 1/2 gul lök 1 klyfta vitlök 1/2 msk olivolja 1 burk krossade tomater (500 g) 2 msk tomatpuré 3/4 tsk salt 1/2 tsk socker 2 tsk oregano Fyllning Hawaii Tomatsås Prästost Strimlad skinka Ananasringar Curry Mozarellaost Oregano Fyllning Kyckling med vitlöksost Tomatsås Prästost 1 stekt kycklingfilé 2 champinjoner 1/2 paprika 50 g vitlöksost (Ex. Crème bonjour) Mozarellaost Oregano Pizzadeg Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Rör i mjöl, lite i taget. Knåda degen tills den blir fast och elastisk. Jäs degen i bunken under bakduk i 25 minuter. Dela degen i 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord. Tomatsås Fräs hackad lök och pressad vitlök i oljan tills det blir blankt och mjukt. Blanda ner krossade tomater och tomatpuré, smaksätt med kryddorna. Koka såsen i 20 minuter och låt den sedan svalan något innan den breds över pizzabotten. Hawaii med curry Bred tomatsås över botten. Strö över lite riven prästost. Fördela skinka över osten, krydda ev. med curry och lägg sedan på tre ananasringar. Strö till sist över riven mozarellaost. Kyckling med vitlöksost Bred tomatsås över botten och strö över riven prästost. Skiva kycklingfiléen tunt. Fördela kycklingen över hela botten. Lägg på strimlad paprika och skivade champinjoner. Klicka ut vitlöksosten på 5 ställen runt om pizzan. Strö över riven mozarellaost. Gräddning Pensla lite olivolja på pizzakanterna. Grädda pizzorna i 250 grader, 5-10 minuter. Strö över rikligt med oregano efter att de tagits ut ur ugnen. Serveras med pizzasallad!

Källa: mingodasida.blogspot.se

Biskvier; ÄNTLIGEEEN! Om jag räknade på fingrarna alla de gånger jag funderat på att baka biskvier - då skulle jag behöva ungefär tjugo händer att räkna på; minst. Nu har jag dock äntligen fått tummen ur, och det är bannemig ingenting jag ångrar; WOW! De blev över förväntan bra! Jag valde att smaksätta mina biskvier med rom och kaffe, samt att även hotta upp själva bottnarna, genom att tillsätta grovt mortlade kaffebönor; det gav en viss krispighet till den annars härligt mjuksega bottnen. Detta kommer sannerligen bakas igen, succé! Biskvier var för övrigt även med i min utmaning till mig själv, som jag påbörjade i början av året. Ingredienser: Bottnar: 250 g mandelmassa 1,5 dl strösocker 2 äggvitor Kaffebönor, 2-4 msk Smörkräm: 1 äggvita 1,5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 st nypa salt 1 krm ättikssprit 250 g smör 2-4 msk kallt, stark kaffe, helst espresso Romessens, mängd efter smak Kaffebönor, 2-4 msk Topping: Cirka 150 g mörk choklad Hela kaffebönor Att göra: Bottnar: Värm ugnen till 180 grader och täck en plåt med bakplåtspapper. Riv mandelmassan, och vispa samman den med socker och äggvita. Mortla vald mängd kaffebönor, och blanda ner dem i blandningen. Spritsa därefter ut 20 rundlar på plåten, och grädda bottnarna tills dess de blivit gyllenbruna, dvs. cirka 13 minuter. Smörkräm: Blanda samman äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och ättikssprit, förslagsvis i en rostfri skål, och rör tills sockret smält. Vispa därefter smeten till maräng över kokande vatten, tills dess marängen uppnått en temperatur på cirka 65 grader. Ta bunken från värmen och fortsätt vispa tills marängen är helt kall. Tillsätt det rumstempererade smöret lite i taget, och vispa krämen luftig under cirka 15 minuter. Smaksätt slutligen krämen med det kalla kaffet, romen, samt mortlade kaffebönor, och smaka av. Spackla smörkrämen på biskvibottnarnas undersida, (jag upprepar; undersida ! Själv var jag tankspridd nog att börja spackla ovansidorna istället - visserligen inte något problem för smaklökarna, men skall även ögat få njuta rekommenderas varmt att biskviernas undersida täcks med smörkrämen, så den vackert gyllene ovansidan får komma till syns! Tack och lov insåg jag mitt misstag i någorlunda tid, och hann täcka resterande bottnar på önskad sida, haha.) Låt därefter biskvierna stelna i frysen. Topping: Då biskvierna stelnat smälter du mörk choklad över vattenbad, och doppar biskvitopparna i chokladen. Placera biskvierna på bakplåtspapper; själv garnerade jag även mina med några hela kaffebönor - fint! Betyg: 10/10 SUPERRECEPT! Och smörkrämen; WOW rent ut sagt! Den skall definitivt användas igen, med olika smaksättningar, helt gudomlig i sin konsistens. Ang. receptet: Receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm, bortsett från några små ändringar jag gjort, som tillsatsen av rom och krossade kaffebönor tex, och frånvaron av smält choklad i smeten, osv.

Källa: mitt-stora-koksaventyr.blogspot.se

En kväll i veckan skulle vi hem till vänner och äta middag. De stod för maten och vinet, vi för efterrätten. Inte fick jag något bakat kvällen innan, alltså krävdes det en kaka som kunde bakas efter jobbet, gärna med ingredienser som vi hade hemma. Det blev en riktigt god och riktigt smulig äppelpaj som får härlig smak av ingefäran. De som inte är så förtjusta i ingefära bör dock passa sig eftersom det är ganska mycket färsk sådan i pajen! Till pajen passar det alldeles utmärkt med vaniljyoghurt. Kan ni gissa vem som har skapat pajreceptet? Japp, det är Leila Lindholm som har varit framme igen, men jag förenklade tillagningen lite genom att köra alla degingredienser i matberedaren. För övrigt var den lilla pajresten precis lika god dagen efter, speciellt efter några sekunder i mikron. Nötterna och havregrynen gör nämligen smuldegen otroligt knaprig! Kryddig smulpaj med mandel, ingefära och vaniljyoghurt (4 port) Smuldeg: 100 g smör 2 dl sötmandel 2 dl havregryn 1 dl vetemjöl 1 ½ dl socker (gärna hälften eller allt råströsocker, ev kan 1 dl räcka) 1 krm salt Fyllning: 5 äpplen 50 g färsk ingefära 1 msk smör 2 msk socker 1 tsk mald kanel Yoghurtsås: 4 dl turkisk eller grekisk yoghurt 1 msk vaniljsocker 1 msk strösocker Sätt ugnen på 200 grader. Kör alla ingredienser till smuldegen i matberedare till en smulig massa. Skala och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn. Smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och låt det karamelliseras (alltså bli ljusbrunt) med smöret. Tillsätt ingefära och äppelklyftor och stek under omrörning några minuter. Tillsätt kanel. Häll äppelklyftorna i en ugnssäker form. Smula degen över. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Blanda yoghurten med vanilj- och strösocker. Servera pajen ljummen med yoghurtsåsen till.

Källa: spralligast.blogspot.se

TV-kockar är ett säreget släkte, ganska imponerande faktiskt. De lyckas ju få oftast komplicerade recept med hur många ingredienser som helst att se busenkla ut. Någonstans långt inne vet jag ju att en TV-rätt tar många timmar av förberedelser (eller mis-en-place som jag gillar att säga då och då till mannens stora förvirring) och därefter lika många timmar av uppröjning och diskning. Dessutom har jag faktiskt svårt för en hel del av TV-matlagarna. Ta Leila Lindholm till exempel. Jag gillar inte alls hennes manér i rutan (även om hon säkert är fantastiskt trevlig i verkligheten) men vad jag däremot oftast gillar skarpt är hennes recept. Raka motsatsen har vi i Nigella Lawson. Hennes avslappnade attityd i TV gillar jag, jag köpte hennes kokbok Fest på bokrean men jag har trots detta inte lagat eller bakat efter ett enda av hennes recept. Hittills. Det har nu ändrats på! Det här är faktiskt en bulgursallad från ovan nämnda kokbok. Förvisso med några ändringar men kryddningen är helt och hållet Nigellas! Salladen är smakrik och lite syrlig och skulle säkerligen passa bra på en buffé. Vi åt den tillsammans med en yoghurtsås och några kryddiga köttfärsbiffar. Berberisbär undrar kanske någon vad det är? Jo, bären kallas också för zereshk och används mycket (i torkad form) i persisk matlagning. De är syrliga men smakrika. Läs gärna mer här! I den här salladen passar de alldeles utmärkt, men går att ersätta med torkade tranbär eller i nödfall syrliga russin. Jag köpte mina bär i Malmö - en stor påse för 30 kr. Kryddig bulgur- och pistagesallad med berberis och granatäpple (3-4 port som tillbehör) 2 dl bulgur 1/2 dl torkade berberisbär 7 1/2 dl kokande vatten 1 msk granatäppelsyrup Saft av 1/2 citron 3 msk olivolja 1/4 tsk malen kryddpeppar 1 tsk spiskummin (mortla gärna hela frön för extra smak) 1 tsk flingsalt eller 1/4 tsk vanligt bordssalt 1/4 tsk malen kanel 1 dl skalade pistagenötter 1 rödlök 2 msk hackad persilja Lägg bulgur och berberisbär i en skål och häll det kokande vattnet över. Täck med plastfolie och låt stå och dra i 20 minuter. Låt rinna av i en sil och svalna. Vispa ihop granatäppelsyrup, citronsaft, olivolja och kryddor till en dressing. Hacka pistagenötterna grovt. Finhacka löken. Blanda bulgur, pistagenötter, dressing, rödlök och hackad persilja. Låt gärna stå och dra en stund. Servera tillsammans med en yoghurtsås och gärna kryddiga biffar.

Källa: spralligast.blogspot.se

Mannen snodde med sig kameran på semestern (som jag inte fick följa med på...). Därför blir det tyvärr inget foto på den couscoussallad som serverades till pitaburgare med aubergine på valborg. En liten hummus passade fint till också. Synd faktiskt att foto saknas för salladen har en härlig färg och prydde verkligen bordet. Receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm men jag har förenklat lite. Couscoussallad med apelsin och sultanrussin (4 port) 4 dl vatten 1 hönsbuljongtärning 1 tsk gurkmeja 1/2 tsk spiskummin 1 msk olivolja salt och svartpeppar 4 dl couscous 1 påse ruccolasallad 2 apelsiner 1 dl sultanrussin 1 dl cashewnötter Koka upp vattnet tillsammans med hönsbuljongtärning, gurkmeja, spiskummin och olivolja. Lägg i couscousen och täck. Låt stå i fem minuter. Filéa apelsinerna och skölj ruccolan. Precis innan servering, blanda ner apelsinen och ruccolan i couscousen tillsammans med russin och grovhackade nötter. Smaka av med salt och peppar. (Variera med exempelvis tärnad avocado, äpple och plommon.)

Källa: spralligast.blogspot.se

4 bitar lammkött Marinad: Färsk rosmarin Färsk basilika Färsk timjan 4 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 1 tsk spiskummin salt svartpeppar Melonsallad: 1 kag vattenmelon 1 huvud isbergssallad 4 avocado 200-400 g fårost 1 dl solrosfrön 0,5 dl balsamvinäger Hacka örter och vitlök grovt. Stöt det tillsammans med kryddor och olivolja i en mortel. gnid in köttet med marinaden och låt vila i kylen några timmar. Lägg kol på ena sidan av grillen och låt köttet grilla där ca 3 minuter per sida med locket på. Lägg sedan köttet på den kolfria sidan och efterstek under lock i ca 10 minuter. Blanda isbergssallad, tärnad vattenmelon och avocado i bitar. Smula fårosten över. Rosta solrosfröna i en torr panna med salt. Häll fröna över salladen och toppa med balsamvinäger. Detta var gårdagens middag. Jag kan inte skryta med att det var jag som grillade, det skötte käre maken. Det var första gången med lamm faktiskt. Vi hade en benfri lammstek i frysen som hade ropat på oss ett tag att det var dags att använda frysutrymmet till något annat. Det blev en väldigt bra första gång, även om nästa lamm får ligga några minuter kortare på grillen. Det är lätt att glömma att köttet fortsätter att tillagas av sin egen värme även när man tagit bort det från grillen. Örterna skulle enligt receptet vara en kruka vardera, men det blev så hiskeligt mycket så att vi sparade några stjälkar till en annan gång. Salladen var helt okej, men det bästa var solrosfröna som jag satt och knaprade på senare under kvällen, saltet behövdes inte tycker jag. Vinägern glömde vi hälla över, den hade nog gjort hela salladen lite roligare. Måste bara säga att vattenmelon är en riktig höjdare till grillat. Receptet hittade jag på recept.nu som är tv4 :as receptsida. Egentligen skulle jag leta reda på ett av Jamie Olivers recept, men det blev Leila Lindholm som fick inspirera den här gången.

Källa: stulnarecept.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Kontakt