äppelkaka i långpanna | plommonpaj | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept | kebabsås | äppelmos utan askorbinsyra | vaniljmuffins
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Blomkål, potatis och purjolök i en smakrik och rustik kombination. Len och krämig är dagens blomkålssoppa och för er med normala smaklökar kommer det inte att fattas någonting... jag måste dock vara en aning "miljöskadad" för jag vill ha spiskummin i nästan alla mina soppor nuförtiden. Vad tror ni, har jag blivit mattokig månne tro eller vad är det frågan om? För övrigt har veckan flutit på i en rasande takt. Igår kväll var jag på ett informationsmöte för vår äldste son som till hösten börjar nollan. Liten blir stor, himmel, vart har tiden tagit vägen? Skolan verkar vara kanon och magkänslan säger att det här blir bra! Blomkålssoppa (ca 4-5 portioner) 1 msk olivolja 1 vitlöksklyfta, finhackas 1 purjolök, skölj och hacka 250 g potatis, skala och tärna grovt 1 blomkålshuvud (ca 350 g), skär i grova bitar ca 7,5 dl mjölk 2,5 dl matlagningsgrädde 1-2 grönsaksbuljongtärningar 0,5 msk vitvinsvinäger flingsalt svartpeppar från kvarn Fräs purjo- och vitlöken i oljan i en gryta utan att den får färg. Tillsätt potatis, blomkål, mjölk, grädde och buljong. Sjud grönsakerna under lock tills de är mjuka. Mixa till en soppa med stavmixer och smaksätt med vinäger, salt och peppar. Servera soppan varm med ett gott bröd till. Bon appétit! Receptet kommer från Leila Lindholm.

Källa: amyspieceofcake.blogspot.se

Den här tårtbotten blev jag tipsad av Linda . Det är från Leila Lindholm och jag tycker fantastiskt bra om den. Superlätt, saftig, luftig och god! Recept Till en 18 cm form använder jag: 4 ägg 1.5 dl socker 1.5 dl vetemjöl Vispa ägg och socker länge så att det blir riktigt vitt och pösigt, ca 10 minuter Sikta ner mjölet och blanda försiktigt. Häll i form och grädda i mitten av ugnen, 200 grader cirka 10-15 minuter. Till en 24 cm använder jag: 6 ägg 2.25 dl socker 2.25 dl vetemjöl Tillaga som ovan men placera formen på gallret längst ner i ugnen på 175 grader i ca 25 min. Till en 28 cm form använder jag: 8 ägg 3 dl socker 3 dl vetemjöl Tillaga som ovan men placera formen på gallret längst ner i ugnen på 175 grader i ca 40 min. Vill man göra en chokladbotten så byten man ut 1/3 av vetemjölet mot kakao!

Källa: carinasbakkonst.blogspot.se

I dag har det varit en händelserik dag, vilket betyder att jag nu är helt slut i kropp och huvud. Började med att ha öppet butiken i fem timmar, vilket som vanligt var jätteroligt och inte det minsta jobbigt. Direkt efter stängning drog familjen och en extra passagerare, Ellas kompis Moa, till Liseberg för lite julmys. Även det jätteroligt och framför allt mysigt, men det enda negativa var att det var så galet kallt. - 6 grader är ingen favorittemperatur för mig, inte ens +6 är något för mig. Jag har inte riktigt hunnit koppla att det är vinter, så ingen i familjen var nog riktigt rätt klädd. I butiken i dag bjöd jag på den här underbart goda saffranskakan. En favorit i repris från förra julen, som jag med säkerhet kommer att baka igen. Saffranskaka 3 st ägg 2 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 50 g smör 1 dl mjölk 1/2 g saffran 1 msk ljus rom 3 1/2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 nypa salt Smör och kokosflingor till formen Florsocker till pudring av kakan Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Jag fick ha min inne i 45-50 minuter. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett fint fat. Pudra över florsocker vid servering. Knepet till att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan gummiaktig i konsistensen. Mjölet ska vändas ner i smeten. Receptet kommer från Leila Lindholm. I morgon har Annies Stuga öppet mellan klockan 10-15. Vi bjuder då på glögg, tigerkaka och pepparkakor i butiken . Välkomna!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Nu har jag städat bort från gårdagens festmiddag . Skönt att vi har diskmaskin. När det var dags för frukost ville Ida titta på Eric Saade på Youtube så jag fick en lugn stund i tv-soffan med te och mackor samtidigt som jag lyssnade på Leila Lindholm, så nu är jag inspirerad att baka. Men jag tror inte det finns tid till det i dag. Eftersom det ser ut att kunna bli en härlig dag så hoppas jag att jag hinner med en promenad i alla fall. Barnen längtar efter snö, Isak frågar nästan varje dag när det ska snöa och det är ju lite svårt att svara på. I fjol hade det redan snöat en del vid den här tiden. Det har blivit kallare nu i alla fall och det ligger ett frostlager på marken, så snön kan nog komma vilken dag som helst. Helstekt älgfilé med bacon och ost 800 g älgfilé i bit 1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin 2 msk smör 140 g bacon 150 g färskost med t.ex. vitlök- eller kantarellsmak Salt Peppar Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas. Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar. Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme. Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna. Blanda ost och bacon. Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet. Knyt ev. ihop filén med steksnöre. Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°. Ta ut köttet vid 65 grader. Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén. Vår stektermometer gick sönder, typiskt när man slår på stort och ska servera älgfilé, så vi tog ut köttet lite för tidigt enligt mig. Leif tyckte det var bra när det var blodigt. Jag tog några skivor och satte in i ugnen några minuter extra så att de blev mer stekt och då blev det perfekt tyckte jag. Om en vill ha blodigt och en vill ha mer stekt så går det alldeles utmärkt att göra på det sättet så blir alla nöjda och glada. Igår åt vi filén med potatispuckar, balsamicosås och kantarellsås. Riktigt god kombination.

Källa: mat-ro.blogspot.se

Till 3-4 portioner: 300-400g pasta 100g parmaskinka eller stekt bacon 2 ägg 4 msk grädde 100g riven parmesan 1 vitlöksklyfta 1 knippe sparris ev cocktailtomater salt, peppar och olivolja Koka pastan Stek sparrisen i lite olivolja , salta och peppra . Knäck äggen i en bunke och blanda ner grädde , vitlök , lite salt och peppar och hälften av parmesan osten . Vispa luftigt. Blanda äggblandningen lite i taget i den avrunna pastan . Servera allt på ett stort fat eller i en skål och toppa med, skinka , sparris , parmesan och svartpeppar . Inspirationen kommer från ett recept av Leila Lindholm

Källa: matarbast.blogspot.se

Pizza på två olika sätt, dels en klassisk Hawaii med extra tillägg av curry och dels en Kyckling med vitlöksost. Receptet på pizzadegen kommer från Leila Lindholm (TV4) och räcker till 4 runda pizzor eller 2 långpannepizzor. Eller så gör man som jag - halverar receptet och bakar två runda pizzor! Jag har inga exakta mått på hur mycket det gick åt till fyllningarna. Se det mer som ett förslag på hur man kan göra! :) Pizza på två olika sätt Pizzadeg 50 g jäst 2 tsk socker 1 tsk flingsalt 1/2 olivolja 3 dl vatten 7 dl vetemjöl Tomatsås 1/2 gul lök 1 klyfta vitlök 1/2 msk olivolja 1 burk krossade tomater (500 g) 2 msk tomatpuré 3/4 tsk salt 1/2 tsk socker 2 tsk oregano Fyllning Hawaii Tomatsås Prästost Strimlad skinka Ananasringar Curry Mozarellaost Oregano Fyllning Kyckling med vitlöksost Tomatsås Prästost 1 stekt kycklingfilé 2 champinjoner 1/2 paprika 50 g vitlöksost (Ex. Crème bonjour) Mozarellaost Oregano Pizzadeg Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Rör i mjöl, lite i taget. Knåda degen tills den blir fast och elastisk. Jäs degen i bunken under bakduk i 25 minuter. Dela degen i 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord. Tomatsås Fräs hackad lök och pressad vitlök i oljan tills det blir blankt och mjukt. Blanda ner krossade tomater och tomatpuré, smaksätt med kryddorna. Koka såsen i 20 minuter och låt den sedan svalan något innan den breds över pizzabotten. Hawaii med curry Bred tomatsås över botten. Strö över lite riven prästost. Fördela skinka över osten, krydda ev. med curry och lägg sedan på tre ananasringar. Strö till sist över riven mozarellaost. Kyckling med vitlöksost Bred tomatsås över botten och strö över riven prästost. Skiva kycklingfiléen tunt. Fördela kycklingen över hela botten. Lägg på strimlad paprika och skivade champinjoner. Klicka ut vitlöksosten på 5 ställen runt om pizzan. Strö över riven mozarellaost. Gräddning Pensla lite olivolja på pizzakanterna. Grädda pizzorna i 250 grader, 5-10 minuter. Strö över rikligt med oregano efter att de tagits ut ur ugnen. Serveras med pizzasallad!

Källa: mingodasida.blogspot.se

Den här chokladmuffinsen får ni helt enkelt föreställa er. Inte så svårt kanske, den ser ut som en chokladmuffin gör mest. Men smaken, den är fantastisk! Muffinsen innehåller faktiskt tre olika sorters choklad: kakao, riven mjölkchoklad och så grovhackad mintkrisp. Testa att byta ut mintkrispen mot t ex apelsinkrisp... mums! Ursprungsreceptet är från Leila Lindholm. Chokladmuffins med tre sorters choklad (12 normalstora muffins) 100 g smör 2 dl mjölk 2 ägg 1 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 3 dl vetemjöl 1 dl kakao 2 tsk bakpulver en gnutta salt 50 g mjölkchoklad, finriven 50 g mintkrispchoklad, grovhackad Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Rör i smör-/mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Blanda i den rivna mjölkchokladen och den grovhackade chokladen. Fördela smeten i tolv muffinsformar (ca 3/4 upp i muffinsformen). Om du använder pappersformar, ställ dem gärna i en muffinspanna så håller de formen bättre. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Känn med sticka så att de inte är kladdiga inuti.

Källa: spralligast.blogspot.se

4 bitar lammkött Marinad: Färsk rosmarin Färsk basilika Färsk timjan 4 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 1 tsk spiskummin salt svartpeppar Melonsallad: 1 kag vattenmelon 1 huvud isbergssallad 4 avocado 200-400 g fårost 1 dl solrosfrön 0,5 dl balsamvinäger Hacka örter och vitlök grovt. Stöt det tillsammans med kryddor och olivolja i en mortel. gnid in köttet med marinaden och låt vila i kylen några timmar. Lägg kol på ena sidan av grillen och låt köttet grilla där ca 3 minuter per sida med locket på. Lägg sedan köttet på den kolfria sidan och efterstek under lock i ca 10 minuter. Blanda isbergssallad, tärnad vattenmelon och avocado i bitar. Smula fårosten över. Rosta solrosfröna i en torr panna med salt. Häll fröna över salladen och toppa med balsamvinäger. Detta var gårdagens middag. Jag kan inte skryta med att det var jag som grillade, det skötte käre maken. Det var första gången med lamm faktiskt. Vi hade en benfri lammstek i frysen som hade ropat på oss ett tag att det var dags att använda frysutrymmet till något annat. Det blev en väldigt bra första gång, även om nästa lamm får ligga några minuter kortare på grillen. Det är lätt att glömma att köttet fortsätter att tillagas av sin egen värme även när man tagit bort det från grillen. Örterna skulle enligt receptet vara en kruka vardera, men det blev så hiskeligt mycket så att vi sparade några stjälkar till en annan gång. Salladen var helt okej, men det bästa var solrosfröna som jag satt och knaprade på senare under kvällen, saltet behövdes inte tycker jag. Vinägern glömde vi hälla över, den hade nog gjort hela salladen lite roligare. Måste bara säga att vattenmelon är en riktig höjdare till grillat. Receptet hittade jag på recept.nu som är tv4 :as receptsida. Egentligen skulle jag leta reda på ett av Jamie Olivers recept, men det blev Leila Lindholm som fick inspirera den här gången.

Källa: stulnarecept.blogspot.se

Det här brödet är mitt första med min egen surdeg,och vad gott det blev.Jag halverade receptet,och så klart är det Leila Lindholm"One more slice". Finns så mycket recept,och när jag använder mig av Leilas så vet jag att de blir gott,och man lyckas alltid.Det här brödet fick en härlig,fin skorpa.Saftig och god blev den.Åt det till frukost,lite sen frukost blev det. Ingredienser: 30g färsk jäst 8dl ljummet vatten 2 1/2msk salt 6dl surdeg av vete 2msk ljus sirap 20dl vetemjöl special Gör så här: 1.Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten.Tillsätt salt,surdeg och sirap. 2.Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i cirka 15minuter tills den är mjuk och elastisk(Jag körde för hand då jag inte har någon maskin) 3.Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 2timmar. 4.Sätt ugnen på 250grader. 5.Knåda degen och baka ut den till två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över vetemjöl jäs bröden under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 1/2timme. 6.Snitta bröden genom att dra tre diagonala snitt med en kniv som är vinklad i 45grader och ställ in plåten i mitten av ugnen.Släng in 1dl vatten på ugnsbotten(detta gör man för att brödet ska få en fin skorpa).Sänk värmen till 220grader och grädda i 40-50minuter,de ska få ordentligt med färg.

Källa: smulansbakblogg.blogspot.se

En kväll i veckan skulle vi hem till vänner och äta middag. De stod för maten och vinet, vi för efterrätten. Inte fick jag något bakat kvällen innan, alltså krävdes det en kaka som kunde bakas efter jobbet, gärna med ingredienser som vi hade hemma. Det blev en riktigt god och riktigt smulig äppelpaj som får härlig smak av ingefäran. De som inte är så förtjusta i ingefära bör dock passa sig eftersom det är ganska mycket färsk sådan i pajen! Till pajen passar det alldeles utmärkt med vaniljyoghurt. Kan ni gissa vem som har skapat pajreceptet? Japp, det är Leila Lindholm som har varit framme igen, men jag förenklade tillagningen lite genom att köra alla degingredienser i matberedaren. För övrigt var den lilla pajresten precis lika god dagen efter, speciellt efter några sekunder i mikron. Nötterna och havregrynen gör nämligen smuldegen otroligt knaprig! Kryddig smulpaj med mandel, ingefära och vaniljyoghurt (4 port) Smuldeg: 100 g smör 2 dl sötmandel 2 dl havregryn 1 dl vetemjöl 1 ½ dl socker (gärna hälften eller allt råströsocker, ev kan 1 dl räcka) 1 krm salt Fyllning: 5 äpplen 50 g färsk ingefära 1 msk smör 2 msk socker 1 tsk mald kanel Yoghurtsås: 4 dl turkisk eller grekisk yoghurt 1 msk vaniljsocker 1 msk strösocker Sätt ugnen på 200 grader. Kör alla ingredienser till smuldegen i matberedare till en smulig massa. Skala och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn. Smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och låt det karamelliseras (alltså bli ljusbrunt) med smöret. Tillsätt ingefära och äppelklyftor och stek under omrörning några minuter. Tillsätt kanel. Häll äppelklyftorna i en ugnssäker form. Smula degen över. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Blanda yoghurten med vanilj- och strösocker. Servera pajen ljummen med yoghurtsåsen till.

Källa: spralligast.blogspot.se

TV-kockar är ett säreget släkte, ganska imponerande faktiskt. De lyckas ju få oftast komplicerade recept med hur många ingredienser som helst att se busenkla ut. Någonstans långt inne vet jag ju att en TV-rätt tar många timmar av förberedelser (eller mis-en-place som jag gillar att säga då och då till mannens stora förvirring) och därefter lika många timmar av uppröjning och diskning. Dessutom har jag faktiskt svårt för en hel del av TV-matlagarna. Ta Leila Lindholm till exempel. Jag gillar inte alls hennes manér i rutan (även om hon säkert är fantastiskt trevlig i verkligheten) men vad jag däremot oftast gillar skarpt är hennes recept. Raka motsatsen har vi i Nigella Lawson. Hennes avslappnade attityd i TV gillar jag, jag köpte hennes kokbok Fest på bokrean men jag har trots detta inte lagat eller bakat efter ett enda av hennes recept. Hittills. Det har nu ändrats på! Det här är faktiskt en bulgursallad från ovan nämnda kokbok. Förvisso med några ändringar men kryddningen är helt och hållet Nigellas! Salladen är smakrik och lite syrlig och skulle säkerligen passa bra på en buffé. Vi åt den tillsammans med en yoghurtsås och några kryddiga köttfärsbiffar. Berberisbär undrar kanske någon vad det är? Jo, bären kallas också för zereshk och används mycket (i torkad form) i persisk matlagning. De är syrliga men smakrika. Läs gärna mer här! I den här salladen passar de alldeles utmärkt, men går att ersätta med torkade tranbär eller i nödfall syrliga russin. Jag köpte mina bär i Malmö - en stor påse för 30 kr. Kryddig bulgur- och pistagesallad med berberis och granatäpple (3-4 port som tillbehör) 2 dl bulgur 1/2 dl torkade berberisbär 7 1/2 dl kokande vatten 1 msk granatäppelsyrup Saft av 1/2 citron 3 msk olivolja 1/4 tsk malen kryddpeppar 1 tsk spiskummin (mortla gärna hela frön för extra smak) 1 tsk flingsalt eller 1/4 tsk vanligt bordssalt 1/4 tsk malen kanel 1 dl skalade pistagenötter 1 rödlök 2 msk hackad persilja Lägg bulgur och berberisbär i en skål och häll det kokande vattnet över. Täck med plastfolie och låt stå och dra i 20 minuter. Låt rinna av i en sil och svalna. Vispa ihop granatäppelsyrup, citronsaft, olivolja och kryddor till en dressing. Hacka pistagenötterna grovt. Finhacka löken. Blanda bulgur, pistagenötter, dressing, rödlök och hackad persilja. Låt gärna stå och dra en stund. Servera tillsammans med en yoghurtsås och gärna kryddiga biffar.

Källa: spralligast.blogspot.se

Mannen snodde med sig kameran på semestern (som jag inte fick följa med på...). Därför blir det tyvärr inget foto på den couscoussallad som serverades till pitaburgare med aubergine på valborg. En liten hummus passade fint till också. Synd faktiskt att foto saknas för salladen har en härlig färg och prydde verkligen bordet. Receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm men jag har förenklat lite. Couscoussallad med apelsin och sultanrussin (4 port) 4 dl vatten 1 hönsbuljongtärning 1 tsk gurkmeja 1/2 tsk spiskummin 1 msk olivolja salt och svartpeppar 4 dl couscous 1 påse ruccolasallad 2 apelsiner 1 dl sultanrussin 1 dl cashewnötter Koka upp vattnet tillsammans med hönsbuljongtärning, gurkmeja, spiskummin och olivolja. Lägg i couscousen och täck. Låt stå i fem minuter. Filéa apelsinerna och skölj ruccolan. Precis innan servering, blanda ner apelsinen och ruccolan i couscousen tillsammans med russin och grovhackade nötter. Smaka av med salt och peppar. (Variera med exempelvis tärnad avocado, äpple och plommon.)

Källa: spralligast.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2021 ® v3 - Kontakt