Strävsopp recept | leilas påsktårta | hallonpannacotta arla | vaniljhjärtan i långpanna | räkcocktail med ägghalva | dumlekakor utan noblesse | rimmad torskrygg mannerström | mandelkubb leila
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Antal portioner: 4 Ingredienser 4 lammbratwurstar 500 g potatis, av fast sort 2 rödlökar 2 syrliga äpplen 4 kvistar salvia 4 kvistar timjan 12 skalade vitlöksklyftor 4 msk balsamicovinäger 2 msk oliv- eller rapsolja 1 msk råsocker 1.5 dl rödvin 1.5 dl hönsbuljong salt och nymalen svartpeppar Gör så här 1. Skala rödlöken och skär den i klyftor, men låt lite av fästet vara kvar. 2. Borsta potatisen och skär även dem i klyftor med skalet kvar. Lägg vitlöken tillsammans med lök- och potatisklyftorna i en ugnssäker form, droppa över lite balsamvinäger och olivolja (eller rapsolja). Salta, peppra och strö lite socker över, lägg ner timjan och salvia och sätt in i ugnen på 180 grader. Rosta i ca 30 min eller tills potatisen känns färdig. Rör om någon gång. Snitta och stek lammbratwursten runt om, tillsätt äppelklyftorna och stek även dem en stund. 3. Tillsätt rödvin och hönsbuljong och låt puttra en liten stund. Lägg ner detta till potatisen och löken. Låt det hela steka i ca 10 min till (eller värm det snabbt i ugnen). 4. Korven som Karin Fransson steker i programmet heter Långe Jan och finns att köpa på Öland i samband med skördefesten.

Källa: recept.nu

Sparrissäsongen är här! Panik inför påsk? Här har du tre lätta och snabba rätter på sparris till påsk. Bor du i södra Sverige eller har en bra leverantör så kan du hitta svensk, nyskördad grön sparris även om det är sent i år. Det är fantastiskt gott med svenska, tjocka och fina sparrisar (mitt citat från Halv åtta hos mig får jag ofta äta upp - "detta är matporr" som jag sade om de tjocka fina, svenska sparrisarna). Du kan få fina importerade också men de får flyga långt. v i t sparris är också en gammaldags fin delikatess som jag gärna tillagar. Lite mer krångligt då de ska skalas och kokas länge men ack så goda. Från Karin Fransson har jag lärt mig att lägga upp varannan vit, varannan grön - det blir så fint på tallriken. 1. Sparris med brynt citronsmör och valnötter VINTIPS: ett smakrikt vin med syra, gärna ett Wachau från Österrike eller en smakrik Sauvignon Blanc från systemet Ingredienser till 4 personer: 16 gröna sparrisar 50 gram smör 1 citron (eko) 2 msk vitvin (oekat torrt) Några hackade valnötter Gör så här: * Koka sparrisarna kort tills de är al dente (ca 7 min men det varierar med tjocklek) * Ta upp dem och lägg fyra på varje fat * Bryn smöret i en panna på medelhög värme tills det är precis nötbrunt (inte mörkbrunt då smakar det bränt) * Häll i vinet, koka ett par minuter * Häll upp i en burk med lock * Tvätta citronen noga och riv av lite skal på ett rivjärn * Pressa 1/2 citron och häll i burken tillsammans med citronskalen * Skaka väl och häll såsen på sparrisen * Garnera med valnötter 2. Varannan vit och grön med chevre och hallonvinaigrette (överkurs) Vill du snabba på denna rätt, gör på lång konserverad vit sparris på glasburk, den är faktiskt helt ok. VINTIPS: svårt med vinägern och starka smaker men en fatlagrad vit bordeaux skulle fungera till detta eller varför inte en lätt bourgogne eller pinot noir. Rosé är ett annat tips! Då blir det vackert grönt och rosa på bordet. En roséchampagne skulle göra det ännu mer festligt. Ingredienser 4 pers: 3 gröna sparrisar per person och 3 vita 3 msk kallpressad rapsolja 1 msk hallonvinäger 1 tsk socker 1/2 dl hallon 1 msk dijonsenap 1 cm fransk chèvre Örtsalt och vitpeppar Gör så här: * Bryt sparrisen så nära roten du kan, foten går av där den ska * Skala försiktigt den vita sparrisen (var lätt på handen för de går lätt sönder, håll den i hela handen) * Koka i cirka 20-30 minuter eller när sparrisen är mjuk (inte för hård, det är inte gott) * Blanda en vinaigrette på olja, vinäger, senap och salt, peppar och hallon, kör den slät med handmixer * Smula getosten i fina små smulor * Koka den gröna sparrisen i en annan kastrull cirka 7 minuter (koka upp vattnet först och lägg i sen, vattnet kan användas som buljong) * När sparrisarna är färdiga, lägg dem varannan grön, varannan vit på en glastallrik * Ringla hallondressingen i en spiral över sparrisarna. Smula chevre över i små fina bitar 3. Grillad sparris med porcherat ägg och laxstrimlor VINTIPS: En Gewurtztraminer blir gott för vinkännaren, annars kanske en Sauvignon Blanc. Ingredienser till 4 pers: Ett knippe sparris 5 ägg Kallrökt lax i fina skivor 2 dl raps eller solrosolja Ett knippe gräslök 1 msk äppelcidervinäger 2 msk ättika Dijonsenap, örtsalt och vitpeppar Gör så här: * Skär laxen i fina strimlor * Gör en majo: rör ihop en äggula med dijon, vinäger och salt/peppar. Rör långsamt i oljan tills majon tjocknar. Klipp i gräslök i fina strimlor. * Grilla sparrisen i en grillpanna (eller på utegrillen om det är fint väder). Snabbgrilla laxen. * Lägg upp på varje tallrik. * Prochera äggen: koka upp 1 liter vatten med en matsked ättika. Knäck i ägget i en kopp och låt det försiktigt glida ned i vattnet, porchera ca 3 minuter. * Ta upp med en hålslev och lägg över sparris och lax. Droppa över gräslökssås. BON APÉTIT!

Källa: husmorlisa.blogspot.se

Vi var väldigt sena med att få ned potatis och grönsaker i jorden i år. Vi hade så mycket annat bestyr! Det gör å andra sidan att vi nu i slutet av september kan njuta av små, färska potatisar, späda morötter och krispig mangold. Här fick de sällskap av lax, tomater och örtkryddor i en härlig laxsoppa. Den goda kryddblandningen köpte jag i somras på vår Ölandssemester , och den är komponerad av örtdrottningarnas örtdrottning, Karin Fransson på Hotell Borgholm. Det är en innehållsrik blandning som innehåller gräslök, persilja, purjolök, gul lök, dragon, timjan, basilika, citron. Om du inte har just den kryddblandningen i din arsenal kan du välja någon annan färdig kryddblandning som du tycker om, eller mixa ihop din egen blandning. 600 g pinfärsk lax 10 småpotatisar - glömde väga ca 400 g späda morötter ca 150 g färsk mangold eller spenat 4 stora tomater - glömde väga dem också 4 - 6 vitlöksklyftor 1 msk Öländsk sommarblandning - eller annan valfri kryddblandning 1 l vatten 2 msk tomatpuré 4 msk hummerfond 2 msk fish sauce rapsolja, olivolja eller ghi ev salt och peppar Skölj och skrubba potatisen, och dela dem i halvor - eller fler bitar om potatisen är stor. Skrubba även morötterna, och skär i sneda bitar. Skålla tomaterna i kokande vatten, spola med kallt vatten, och skala dem. Grovhacka dem. Skala vitlöken och dela dem om de är stora. Skölj och grovstrimla mangolden. Ta bort ev ben i laxen, och skär i mindre bitar. Hetta upp olja i en rymlig gryta, och fräs runt kryddblandningen någon minut. Häll i potatis, morötter och vitlök, och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt vatten, tomater, tomatpuré, fond och fish sauce, låt koka upp, och småkoka under lock ca 10 minuter. Vänd ned mangold, och koka upp på nytt. Smaka av så att soppan har god smak - tillsätt ev mer fond, fish sauce, kryddblandning eller salt/peppar - och lägg sedan försiktigt ned laxen. Stäng av plattan, och låt stå kvar tills laxen är genomkokt. Tog ca 5 minuter för mig.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

{0} port. Ingredienser 10 blad salvia , strimlad 2 msk salvia , strimlad 2 msk smör 2 msk olivolja 4 st Schalottenlök(ar) , finhackade 3 st vitlöksklyfta(or) , finhackade 300 gram fetaost , äkta 1,5 dl vispgrädde 1,5 dl mjölk 800 gram potatis(ar) , (av en fast sort) salt vitpeppar, malen 1 msk olivolja Tillagning ca 6 portioner 1. Värm ugnen till 200 grader. 2. Hetta upp en stekpanna med 1 msk av smöret. Stek de hela salviabladen, som ska vara till dekoration, snabbt i pannan. Låt bladen rinna av på hushållspapper. 3. Tillsätt oljan och resten av smöret i pannan. Fräs schalottenlök och vitlök på medelvärme. Det ska bli mjukt och glansigt men inte brunt. Rör ner salviastrimlorna. Låt det bli varmt och ta bort pannan från värmen. 4. Lägg fetaosten i en skål, tillsätt grädde och mjölk och mosa osten med en gaffel. 5. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka skivorna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt potatisskivorna rinna av i en sil. 6. Blanda ihop potatisen med lök och salviablandningen. Varva den med fetaostkrämen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar i varje lager. Översta lagret ska vara potatis. Droppa lite olivolja över och sätt in i ugnen. 7. Baka i 30–40 minuter. Kolla med en sticka att potatisen är helt mjuk, då är tårtan klar. Ta ut den ur ugnen och strö de stekta salviabladen över. Receptet kommer från ”Karin Franssons sju årstider” (Prisma) av Karin Fransson Foto: Daniel Herzell

Källa: tasteline.com

För ganska många år sedan hörde jag ett recept i P1:s program Meny. Det var en tysk variant på äppelkaka av Karin Fransson, som var helt fantastisk. Tyvärr slarvade jag bort receptet och lyckades inte få tag i det via Meny heller. Men undrens tid är inte förbi. Igår hittade jag det på namnam.se. Det lär finnas i Karin Franssons kokbok "Sju årstider". Den är väl så långt ifrån den klassiska skånska "eblakagan" man kan komma, men god är den. Bara pajskalet med socker, kakao och kardemumma är en smakupplevelse i sig. Här receptet för ungefär 10 personer. MÖRDEG: 1 ägg 1 dl strösocker 80 g smör, kallt i små bitar 3½ dl vetemjöl 1½ tsk bakpulver 1 msk kakao ½ tsk kardemumma, mald ÄPPELFYLLNING: 2 msk strösocker 2 tsk kanel, mald 4 äpplen, medelstora ca 600 g, hackade 3 msk marsan vaniljkräm för kokning 3 msk strösocker 4 dl torr äppelcidr ÖVERSTA LAGRET: 1½ dl gräddfil 2 äggulor 1 dl strösocker 2 äggvitor 1 krm salt 3 msk flagad mandel Sätt ugnen på 175 grader. MÖRDEG: Blanda alla ingredienserna i en matberedare. Eller hacka ihop degen för hand på bakbordet. Tryck ihop degen tills den blir smidig. Kavla ut den och klä en rund form med löstabar botten. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen. ÄPPELFYLLNINGEN: Blanda 2 msk socker och kanel, strö det över de hackade äpplena och lägg dem i pajskalet. Vispa samman marsanpulver, 3 msk socker och cider eller juice i en kastrull och koka som det står på paketet. Låt krämen svalna lite och bred den över äpplena. Ställ formen på ett galler i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 30 minuter. ÖVERSTA LAGRET: Blanda gräddfil, gulor och hälften av sockret i en skål. Vispa äggvitorna med salt till skum. Tillsätt resten av sockret och vipsa tills det blir som marängsmet. Vänd ner gräddfilsmeten och bred blandningen över kakan. Strö över mandeln. Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter. Kolla så att den inte får för mycket färg. Blir den för brun kan man lägga över ett bakplåtspapper. Låt kakan svalna helt och sikta över lite florsocker.

Källa: mattomten.blogspot.se

Jazzkökets gård under lördagens Foodstock Jag insåg i torsdags efter sändningen att Fia Gulliksson lyckats så bra med Meny i P1 att min tidigare Karin Fransson -saknad nu blivit till Fia-saknad när säsongen slutat. Sådan tur att jag kan hoppas få den stillad bara jag beger mig till Jazzköket ! Jag skrev det på Facebook och fick snart svar från Fia : "Åh men tack, MalinMatilda - det värmer." Fina Fia på bild från Facebook I fredags hade dessutom Jazzköket premiär för sin Lagerbar med pizza, så då fick jag t o m en kram av f ina Fia och därmed stillades min Fia-saknad. Eftersom det var invigning av pizza-ugnen så bjöds det på pizza, men Maja och jag var så hungriga att vi köpte en hel Sjömanspizza och delade på. Den vill jag verkligen rekommendera! Fantastiskt gott med de hela musslorna och salta sardeller till god lokal öl (men konstigt nog ingen lager , fast det ju heter Lagerbaren ..) . Jag testade Triakels weisse som är en weißbier bryggd på vete och av sydtysk karaktär. Den är framtagen till folkmusikgruppen Triakels ära av Bakgården i Revsund till (precis som favoriten Lars Lager ). Vi smakade bitar av alla pizzorna, som var riktigt goda, men var helt nöjda med att vi beställt just Sjömanspizza. Den är verkligen oerhört god! Så här tjusigt såg det ut vid pizzaugnen och disken innan det översvämmades av människor som kom för att smaka. bild lånad från jazzköket Inne i Lagerbaren uppmanas man även att leka discjockey, så jag passade på att spela några grammofonskivor när det blev tyst en stund. Där finns många LP-skivor, men jag saknade verkligen Nina Simone för hade tänkt spela Don't Let me be Misunderstood . Jazzköket hälsar att hon finns inne på en hylla, så till nästa gång får ni nöja er med: Nina Simone var en fantastisk pianist och folkrättskämpe utöver en gudabenådad sångerska Eftersom hon hänger uppe i Jazzköket antog jag nämligen att hon var en gemensam favorit för mig och förre Östersundsavdokaten Staffe (Staffan Werner) .

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Min idol Karin Fransson brukar prata så gott om hur fantastiskt gott det är med Ramslök , men jag hade tidigare inte ens smakat på det vad jag vet. Det är ju pinsamt. Under gårdagens Konstrunda var vi dock för att titta på konst i Esperöd vid Arboretet och där är marken fullkomligt täckt av Ramslök så här års! Och nog är det gott alltid; Karin kan jag lita på och den smakar som mild vitlök! Det engelska namnet wild garlic gör den verkligen rättvisa, fast den också påminner om gräslök. Här i sydöstra Skåne är den verkligen talrik, fast jag läser att den är "sällsynt och förekommer i en del av de sydliga landskapen upp till Uppland." På bladen är den väldigt lik liljekonvaljer , men de vita blommorna är inte alls lika, så det finns ingen risk att missta sig och äta dem istället. Det är numer rätt vanligt med Ramslök i skuggiga rabatter , så en sådan bör man nog ha. Har dock varnats för att de sprider sig vill och dödar annan växtlighet, vilket varnas för. Sådan måste jag alltså sätta som med t ex timjan och pepparrot, i en egen kruka så de inte sprider sig och tar över helt. Väl i Kivik kunde vi heller inte hålla oss från att fika Musteriets efterlängtade äppelkaka , som jag tycker är landets godaste. Recept på den finns här !

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Länets egen matambassadör Fia Gullriksson kommer att leda den anrika programserien Meny i P1, som sänds över hela riket. Lokalradion gör riksradio när P4 Jämtland nu har fått det eftertraktade riksradiouppdraget att under våren producera det anrika P1-programmet Meny ! Med utgångspunkt från Östersund besöker Fia Gullriksson och resten av radiogänget matproducenter i hela landet. Tjugotvå program om mat, dryck och matkultur blir det och de kommer att sändas under våren 2012, med början i januari. Fia Gullriksson blir r adiokock när hon medverkar i den rikssända programserien Meny som nu P4 Jämtland fått i uppdrag att producera. Foto: Billy Abraha/SR Det är ett hett eftertraktat uppdrag som nu landat på P4 Jämtland s bord. Programmet produceras och sänds från Östersund, men med utflykter också i resten av riket. Allt ska dock kablas ut från Östersund med start i januari nästa år. Jag vet att Gullriksson befann sig i Göteborg förra veckan och åkte så vidare till Skåne och Köpenhamn, lagom till Mårtens Afton . När hon bad om tips för vad de ska göra reportage om önskade jag mig därför (naturligtvis) om Gåsamiddag , och så gör ju Brösarps Gästgiveri den Bästa Äggakakan påstås det! Ett program där det bakas tunnbröd vore också kul. Givetvis också gärna ett reportage med Tim, som driver "Europas bästa japanska restaurang" Take Mikado ! Liksom gärna ett om när Lars "Vegas" Gustafsson , som enligt Lars Ericsson brukar hålla i en årlig BASfest för Östersunds basister, där de bl a äter BASföda. Berikande både för oss jämtar och resten av riket, hoppas jag verkligen, men jag kommer nog ändå att fortsätta sakna Karin Fransson i Meny enormt! Kommer Fia att kunna bära upp hennes mantel? Jag har i många år tänkt att Fia påminner en hel del om Camilla Plum och hon och Fransson tycker jag ju nästan är varandras motsvarigheter i Sverige och Danmark så mitt hopp är stort! ;-) All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Vaccinations cirkusen rullar vidare. En kristdemokrat i barn och omsorgsnämnden skrev på sin blogg att alla som klagar är veklingar. Jag blev så förbannad att jag skickade ett mail till honom. Som han svarade på. Att han stog för sin åsikt men att han gärna ville veta hur jag tyckte att det skulle skötas. Jag svarade bland annat: Tack för att du svarade så snabbt. Det vore kul att veta vad du menar med, jag citerar från din blogg: De insändare som skrivs med stor kritik är givetvis "anonyma". Det är inte trovärdigt med anonym kritik. Slucitat. Jag är oftast anonym när jag skriver insändare men jag står för dom. En gång ringde Na mig och ville intervjua mig efter en insändare och jag ställde upp (avfallskvarn). Jag har även skrivit massor med insändare under signaturen hemmamamma innan vårdnadsbidraget kom. Jag tycker det är bra att visa mina barn att man ska reagera när man tycker något är bra och när man tycker något är dåligt. Min åsikt är min egen ibland därför vill jag vara anonym med tanke på mina barn och min familj. Sen skrev jag också delar av insändaren nedan om hur jag tyckte att det hela skulle skötas Min insändare fick svar från en sosse, en vänsterpartist och en moderat. Det var en helsida med insändare som klagade men dom svarar bara på min (hedrad). Jag svarade på den också, ska som vanligt på kul att se om den kommer in: Ett svar till Marie-Louise Forsberg-Fransson med flera politiker som svarade på min insändare: Jag jobbar som sjuksköterska i kommunen. Jag har ansvaret för ca 300 brukare varje kväll jag jobbar. Jag har inte fått något vaccin, jag får köa som alla andra. När jag läste till sjuksköterska (jag har varit klar i 19 år) så diskuterades smittspridning. Man behöver inte ha gått sköterskeskolan för att veta att sjukdomar smittar. Innan vaccineringen drog igång sa Hans Fredlund att man skulle undvika folksamlingar. Nu har han plötsligt ändrat sig. "det är bara friska som åker till mässan, dom sjuka åker till vårdcentralen". Hur kan han veta det? Min familj är sjuka i virusinfektion just nu. 2 av barnen har varit hemma från skolan snart 1 vecka. Vi har ingen feber alltså kan vi åka och vaccinera oss om vi vill. Vi hostar och snorar bara och är hemma för att inte smitta andra. Nu håller vi oss ifrån vaccineringen också men andra åker säkert dit med både det ena och det andra. För vissa barn är det lika med mycket stress bara att få en spruta. Att då först få stå i kö i flera timmar. Sen få spruta av en okänd person i en okänd lokal med en massa folk runt omkring skapar ännu mera stress hos barnen. Alla barn borde få sin spruta i skolan av sin skolsyster. När barnen får sina vanliga vaccinationer i skolan så hjälps skolsystrarna åt.. Dom vuxna då. Varför inte göra som i Skåne och kalla en åldergrupp i taget till respektive vårdcentral. Förlängd öppetid på vårdcentralen till 19.00 så hinns fler med, kombinera det med mässan till dom som inte har möjlighet att åka till vc. Min mamma har Kol. Hon har ingen lust/tid att köa i flera timmar. Dessutom blir hennes astma/kol värre av att stå ute i flera timmar. Jag ser fram emot ett reportage med politikerna i kö för att få sin spruta. I Dn kan man läsa att dom flesta kommuner erbjuder vaccination via skolhälsovården. Men att Uppsala och Jönköping inte gjorde det. Men nu har Uppsala tänkt om efter att det har blivit strul och klagomål. Hurra för Uppsala! Tänk om Örebro också kunde erkänna att dom gör fel!! Men det kommer säkert inte att ske. Dom slår sig säkert för bröstet att vi ligger först i antalet givna vaccinationer. Världsnaturfonden har också svarat på mitt email om delfiner. Det gick mest ut på att man kunde skänka pengar till dom. Men Ric O´Barry visar att den enskilda människan kan förändra världen. Japanska barn vägrar att äta delfin/valkött. Sen släpps dom delfinerna som inte blir sålda tillbaka ut i havet. Men jag ska nog fortsätta att bojkotta japanska varor och delfinarium. Sen ska jag även bojkotta kinesiska varor. Titta på detta inslag från kulturnyheterna, ca 9 minuter in i programmet. Det handlar om att det numera är lagligt att använda elfenben i Kina igen. Det gör så att risken att illegal slakt och jakt av elefanter kan öka igen.

Källa: hemmamammansliv.blogspot.se

För ett par år sedan bodde vi en helg på Hotell Borgholm där den fantastiska kocken Karin Fransson huserar. Sedan dess får vi deras nyhetsbrev som bland annat innehåller några frestande recept i säsong. Den här gången var den en rubb med bland annat apelsin och rosmarin som verkade riktigt spännande. Karin hade använt sig av fläskkarré men vi bytte ut den mot fläskfilé, vi serverade den med potatis- och jordärtskocksgratäng. Till 6 portioner behövs: 2 st fläskfilé (ca 700 g/st) / 2 dl vitt vin / 1 kalvbuljongtärning / 1 msk kalvfond / 2 dl vatten / 1 tsk örtsalt / nymald svartpeppar från kvarn Rubb: 3 stora kvistar färsk rosmarin / 1,5 tsk fänkålsfrö / 2 tsk senapsfrö / 1 tsk kummin / 1 färskt lagerblad / 2 vitlöksklyftor / 2 ekologiska apelsiner / 0,5 dl olivolja Börja med rubben genom att tvätta apelsinerna och finriv det gula skalet. Grovhacka rosmarin, finhacka lagerblad och vitlök. Stöt de torra kryddorna i mortel och blanda sedan med apelsinskal, vitlök, lagerblad och olivolja. Sätt plastfolie över bunken och låt stå i rumstemperatur ett par timmar. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärning och häll i fond. Skär ren fläskfilén och lägg i en ugnsfast form, smörj filén med rubben, salta och peppra. Häll vinet och buljongen runt filén och skiva till sist apelsinerna och täck filén med dem. Sätt in filén i ugnen och låt den stå till den når innetemperatur på 65-67 grader. Ta ut den ur ugnen och täck med folie, låt vila ca 20 minuter. Skär filén i skivor och servera med potatisgratäng och grönsaker. Smaklig spis ♥

Källa: catsbakochmat.blogspot.se

Nu är min insamling i hamn. Ett helt år har gått, och jag vill tacka alla som varit med och bidragit till insamlingen på olika sätt! Målet var att samla in 10.000 kronor - men det blev 11.000! Pengar som verkligen behövs, och kanske inte en jättesumma om man ser till min enskilda insamling. Men ni vet, många bäckar små! Vi är många som haft och har insamlingar - och då blir det mycket pengar. Min insamling tar slut nu, och istället finns många andra insamlingar att stötta. Bland annat har Kajsas släkting (moster tror jag) en insamling där man kan köpa ett fint Kajsasmycke i form av en silverängel, eller jättefina armband. Än en gång - VARMT TACK alla ni som hjälpt till! Sedan var det ju så att alla som skänkte pengar i December var med i en utlottning. Mallan hjälpte mig att dra, och M fick vara lotterikontrollant! =) Endast en av vinnarna hade önskat vinst, så bland de övriga lottade vi vilken vinst de fick. Vinnarna kan höra av sig till mig via mail så löser vi hur vinsterna levereras. [email protected] GRATTIS till vinnarna: Fam. Hillman - idrottsrabatten (häfte med rabattkuponger för hela Skaraborg) Annie Axelsson - 2 deckare av James Patterson Anna & Martin - lavendelängel Annsofie & Thomas - rosa skålar från Tupperware Zenita Brutho - barnmössa Iréne Banck - necessär STORT TACK till Ida Henrysson som bidrog med två vinster till utlottningen! Tack alla givare Signe Joelsson Fnissi Rebecca Eriksson Jenny Evaldsson Högberg Sara Sara Ingrid Österström Anna J Kenneth Fritzon Iréne Banck Anna-Lena Göthberg Ann-Christine Banck Anita Banck Anette Fritzon Linda Sundelius Sara Ekström Lotta Gustafsson Carina, Patric, Lennart Linda Carlsson Anette Fritzon Sara Eva Söhrman Stina och Johan Banck Kitty Söhrman Kacke Söhrman Hasse Claesson AnnCathrine Carlén Liljedahl Ann-sofie och Thomas Ann Fransson Ann Fransson Sara Ahlin Sara Ahlin Zenita Brutho Iréne Banck Rosmarie Ahlin Annie Axelsson M,V,S,W Hillman Anna & Martin Fam Eriksson Maria Bergström Karin Fjällström Kerstin

Källa: fnissis.blogspot.com

Förra helgen lagade maken den absolut godaste fasan jag ätit. Den serverades med äppelcider- och calvadossås samt kryddstekta äpplen. Jag fixade en potatisgratäng till, som vanligt smaksatt med säsongens kryddor (salvia och ramslök). Fasanen med tillbehör tog sina modiga tre timmar att laga till och tyvärr kan jag inte dela med mig av receptet då vi tagit det ur en av Karin Franssons böcker, Fågel fisk och grönt. Dessvärre verkar boken vara slut på förlaget, men går säkert att hitta begagnad. Jag vet, att ni vet, att både maken och jag har en crush på just Karin Fransson och hennes sätt att hantera smaksättningar. Just av det skälet testade vi rätten, trots de för oss lite ovanliga kryddorna. Det krävs en hel fasan eftersom skrovet används till såsen. Huvuddragen i såsen är dels en äppelsirap kokt på äppelmust och såsocker, smaksatt med kanel, kardemumma och stjärnanis. Sen är det givetvis de vanlig rotfrukterna som ska brynas tillsammans med skrovet, sen smaksätts det med äpple, timjan, libbsticka, enbär, kanel, kryddnejlikor, lagerblad, vaniljstång, kycklingfond, calvados och torr äppelcider. När fonden kokat i ca 30-40 minuter silas den av och kokas sedan ihop med vispgrädde och smaksätts till sist med äppelsirap. Äpplena är kryddade med kanel, stjärnanis, kardemumma, smör och äppelsirap.

Källa: catsbakochmat.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2019 ® - Kontakt