Strävsopp recept | leilas påsktårta | hallonpannacotta arla | räkcocktail med ägghalva | dumlekakor utan noblesse | rimmad torskrygg mannerström | mandelkubb leila | mannerströms fiskburgare
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Jag är stolt över att ha blivit utvald av Arla som en av några få officiella matbloggare för att bevaka Årets Kock. Det kommer innebära aktiviteter kring Årets kock på husmorsbloggen under hela året. Välkommen tillbaka hit om du vill ha insight information, intervjuer, matlagningsaktiviteter med kockarna, provlagning av recept under hela året! FOLKETS FAVORIT Rösta gärna på Folkets favorit på facebook, läs om alla de trevliga finalisterna, deras rätter och rösta på din favorit, vinnaren utses i samband med finalen på onsdag kväll. Det blir tight tror jag. TÄVLINGEN De ska laga två olika rätter, en på en hemlig råvarukorg som de får reda på först nu på tisdag kväll. Den andra ska lagas på årets råvara, som är hängmörad biffrad från Gotland! En sann husmorsfavorit (för att fira lägger jag snart ut mitt favoritrecept på ryggbiff, med hemodlade rödbetor och naturligtvis min eviga men alltid hemodlade rotselleri). Alla 6 finalisterna säger samma sak om nuvarande mattrender: gamla svenska matlagningsmetoder, inläggningar från förr, mat ska få ta tid och fina råvaror. Husmor Lisas matfilosofi passar fint in i sammanhanget. Och min idol Karin Fransson sitter i juryn, ser fram emot detta evenemang. Här är programmet från Årets kock: Tisdag 24 januari 21.00 Vi får delta när kockarna gör iordning sin arbetsstation och Husmor Lisa är på plats, förhoppningsvis för att få ett samtal med kockarna när de förbereder sig. Onsdag 25 januari 8.00 - 14.30 lagar kockarna sina rätter. 18.00 hålls priscermonin. Husmor Lisa gör intervjuer med kockarna och streamar också finalen här på bloggen så välkommen hit och titta! Den sänds också på: aretskock.se SVD.se matochvanner.se whatscookingwednesday.com Själv röstar jag nog på Klas Lindberg med sitt rökta märgsmör, han har dessutom jobbat på Restaruang L’Arpége i Paris där jag ätit så gott! Han vill också att råvaruproducenterna i Sverige ska få mer betalt för sina fina råvaror. Bra! Men de andras recept ser ju också fantastiska ut, spana in David Englaus majrovskräm eller Fredrik Lagbergs kombo med rödbetor, anjovis och savoykål.... Gå in och rösta nu! www.folketsfavorit2012.se

Källa: husmorlisa.blogspot.se

Jag blev alldeles förbluffad i höstas, när de på nyheterna berättade att Stevia äntligen blivit godkänt som sötningsmedel av EU. Jag hade ingen aning om att det varit förbjudet! Jag har använt det i flera år, och bl a sötat äpplemos med det, och jag har köpt det både på nätet och över disk ( var är det väl inte värt att jag avslöjar). Jag har alltså helt ovetandes och i god tro varit kriminell under flera års tid! Nåja, nu tror jag väl inte att jag så här retroaktivt kommer att bli dragen inför skranket, men lite skrämmande känns det ju! Man förutsätter liksom att i alla fall det som säljs i affärerna har fått grönt ljus. Sedan det blev godkänt har i alla fall produkter med Stevia fullständigt översvämmat marknaden, och det skrivs och annonseras om det i varenda tidning med självaktning. Vad är det då som är så bra med Stevia? Jo, det är ett naturligt sötningsmedel som utvinns ur en ört, och det är helt kalorifritt och triggar inte heller igång sötsuget. Det höjer inte blodsockret, och är därför lämpligt för diabetiker. Det innehåller inga kolhydrater, och kan därför användas även av dem som håller sig till en strikt LCHF-diet. Det påverkar inte heller tandhälsan som annat socker. Det är upp till 400 gånger sötare än socker, och man behöver alltså ytterst små mängder för att söta sina bakverk eller sin mat. Jag använde t ex ungefär en matsked till en stor sats äpplemos. Även om Stevia är en nyhet hos oss, har den använts i hundratals år i bl a Paraguay, varifrån den härstammar, så det är en beprövad gammal "nyhet" vi talar om. Eftersom vi människor dessvärre har svårt att avhålla oss från det som är sött, och eftersom man inte har kunnat upptäcka några biverkningar hos Stevia, kan jag tycka att det är ett bra alternativ till vanligt vitt socker och de olika artificiella alternativ som tidigare erbjudits. Vitt socker är ju som bekant inte särskilt hälsosamt, och de artificiella säötningsmedlen har hel del oönskade bieffekter. Här kan du se exempel på Steviaprodukter, och som sagt numera finns det att köpa överallt i vanliga livsmedelsbutiker. Om du vill kan du själv odla din Stevia. Det gör t ex Karin Fransson - den öländska "örtdrottningen" - och om det läste jag i ett nummer av Land för några veckor sedan. Du kan t ex hacka några blad Stevia och blanda med hackad mynta eller citronmeliss, lite pressad lime och kallt vatten till en uppfriskande måltidsdryck, och behöver då inte tillsätta något annat socker. Tips på en kardemummakaka med Stevia hittar du på Kyrkkaffebloggen, obs dock att den inte är glutenfri.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Vi var väldigt sena med att få ned potatis och grönsaker i jorden i år. Vi hade så mycket annat bestyr! Det gör å andra sidan att vi nu i slutet av september kan njuta av små, färska potatisar, späda morötter och krispig mangold. Här fick de sällskap av lax, tomater och örtkryddor i en härlig laxsoppa. Den goda kryddblandningen köpte jag i somras på vår Ölandssemester , och den är komponerad av örtdrottningarnas örtdrottning, Karin Fransson på Hotell Borgholm. Det är en innehållsrik blandning som innehåller gräslök, persilja, purjolök, gul lök, dragon, timjan, basilika, citron. Om du inte har just den kryddblandningen i din arsenal kan du välja någon annan färdig kryddblandning som du tycker om, eller mixa ihop din egen blandning. 600 g pinfärsk lax 10 småpotatisar - glömde väga ca 400 g späda morötter ca 150 g färsk mangold eller spenat 4 stora tomater - glömde väga dem också 4 - 6 vitlöksklyftor 1 msk Öländsk sommarblandning - eller annan valfri kryddblandning 1 l vatten 2 msk tomatpuré 4 msk hummerfond 2 msk fish sauce rapsolja, olivolja eller ghi ev salt och peppar Skölj och skrubba potatisen, och dela dem i halvor - eller fler bitar om potatisen är stor. Skrubba även morötterna, och skär i sneda bitar. Skålla tomaterna i kokande vatten, spola med kallt vatten, och skala dem. Grovhacka dem. Skala vitlöken och dela dem om de är stora. Skölj och grovstrimla mangolden. Ta bort ev ben i laxen, och skär i mindre bitar. Hetta upp olja i en rymlig gryta, och fräs runt kryddblandningen någon minut. Häll i potatis, morötter och vitlök, och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt vatten, tomater, tomatpuré, fond och fish sauce, låt koka upp, och småkoka under lock ca 10 minuter. Vänd ned mangold, och koka upp på nytt. Smaka av så att soppan har god smak - tillsätt ev mer fond, fish sauce, kryddblandning eller salt/peppar - och lägg sedan försiktigt ned laxen. Stäng av plattan, och låt stå kvar tills laxen är genomkokt. Tog ca 5 minuter för mig.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

I all vår iver att laga italienskt och vurma för olivoljans hälsosamma egenskaper, har vi nog glömt bort vår egen rapsolja. I år har Karin Fransson från Hotell Borgholm smaksatt en med backtimjan och en med citrongräs. Mycket goda, båda två. Så varför gå över ån efter vatten....?'

Källa: smakkansla.blogspot.se

Citronmållan är en trevlig ört i teorin, dessvärre doftar den lite gummi, är absolut ätbar och innehar också den goda örtegenskapen att vara väldigt dekorativ. Dock, har jag på den sista tiden kommit på mig själv att använda den mycket mer okreddiga citronmelissen när jag vill ha sträv, parfymerad citrussmak, utan att för den delen använda oetiska citroner. Just nu serverar vi en tomatmarmelad, apelsinsaft och en lemonad - allt på bekostnad av citronmelissen. Och så fort vi kommit på vad som matchar subtil doft av gummi skördas också citronmållan!

Källa: vallasensvardshus.blogspot.se

{0} port. Ingredienser 10 blad salvia , strimlad 2 msk salvia , strimlad 2 msk smör 2 msk olivolja 4 st Schalottenlök(ar) , finhackade 3 st vitlöksklyfta(or) , finhackade 300 gram fetaost , äkta 1,5 dl vispgrädde 1,5 dl mjölk 800 gram potatis(ar) , (av en fast sort) salt vitpeppar, malen 1 msk olivolja Tillagning ca 6 portioner 1. Värm ugnen till 200 grader. 2. Hetta upp en stekpanna med 1 msk av smöret. Stek de hela salviabladen, som ska vara till dekoration, snabbt i pannan. Låt bladen rinna av på hushållspapper. 3. Tillsätt oljan och resten av smöret i pannan. Fräs schalottenlök och vitlök på medelvärme. Det ska bli mjukt och glansigt men inte brunt. Rör ner salviastrimlorna. Låt det bli varmt och ta bort pannan från värmen. 4. Lägg fetaosten i en skål, tillsätt grädde och mjölk och mosa osten med en gaffel. 5. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka skivorna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt potatisskivorna rinna av i en sil. 6. Blanda ihop potatisen med lök och salviablandningen. Varva den med fetaostkrämen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar i varje lager. Översta lagret ska vara potatis. Droppa lite olivolja över och sätt in i ugnen. 7. Baka i 30–40 minuter. Kolla med en sticka att potatisen är helt mjuk, då är tårtan klar. Ta ut den ur ugnen och strö de stekta salviabladen över. Receptet kommer från ”Karin Franssons sju årstider” (Prisma) av Karin Fransson Foto: Daniel Herzell

Källa: tasteline.com

För ganska många år sedan hörde jag ett recept i P1:s program Meny. Det var en tysk variant på äppelkaka av Karin Fransson, som var helt fantastisk. Tyvärr slarvade jag bort receptet och lyckades inte få tag i det via Meny heller. Men undrens tid är inte förbi. Igår hittade jag det på namnam.se. Det lär finnas i Karin Franssons kokbok "Sju årstider". Den är väl så långt ifrån den klassiska skånska "eblakagan" man kan komma, men god är den. Bara pajskalet med socker, kakao och kardemumma är en smakupplevelse i sig. Här receptet för ungefär 10 personer. MÖRDEG: 1 ägg 1 dl strösocker 80 g smör, kallt i små bitar 3½ dl vetemjöl 1½ tsk bakpulver 1 msk kakao ½ tsk kardemumma, mald ÄPPELFYLLNING: 2 msk strösocker 2 tsk kanel, mald 4 äpplen, medelstora ca 600 g, hackade 3 msk marsan vaniljkräm för kokning 3 msk strösocker 4 dl torr äppelcidr ÖVERSTA LAGRET: 1½ dl gräddfil 2 äggulor 1 dl strösocker 2 äggvitor 1 krm salt 3 msk flagad mandel Sätt ugnen på 175 grader. MÖRDEG: Blanda alla ingredienserna i en matberedare. Eller hacka ihop degen för hand på bakbordet. Tryck ihop degen tills den blir smidig. Kavla ut den och klä en rund form med löstabar botten. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen. ÄPPELFYLLNINGEN: Blanda 2 msk socker och kanel, strö det över de hackade äpplena och lägg dem i pajskalet. Vispa samman marsanpulver, 3 msk socker och cider eller juice i en kastrull och koka som det står på paketet. Låt krämen svalna lite och bred den över äpplena. Ställ formen på ett galler i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 30 minuter. ÖVERSTA LAGRET: Blanda gräddfil, gulor och hälften av sockret i en skål. Vispa äggvitorna med salt till skum. Tillsätt resten av sockret och vipsa tills det blir som marängsmet. Vänd ner gräddfilsmeten och bred blandningen över kakan. Strö över mandeln. Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter. Kolla så att den inte får för mycket färg. Blir den för brun kan man lägga över ett bakplåtspapper. Låt kakan svalna helt och sikta över lite florsocker.

Källa: mattomten.blogspot.se

Under en morgonpromenad i helgen plockade jag med mig en stor bunt med löktrav . Jag tycker den är både stark och mild på samma gång och lite bitter i eftersmaken. Kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar den eller inte. Förra året läste jag ett inlägg hos Nässelblom & Choklad som gjort löktravssmör vilket jag såklart redan prövat. Riktigt gott var det på lätt förvällda sockerärtor, sugar snaps och färsk sparris och kokt färskpotatis. Den är inte så god att göra grönsallad på men några blad och blommor kan man definitivt blanda i för smakens skull. Men vad ska jag göra av den nu då? Har googlat och det finns inte mycket i matväg att hitta med just löktrav. Kan dock tänka mig att Karin Fransson är en flitig användare av löktraven. Som första experiment blev en snabb potatissoppa med en stor, stor näve löktrav i. Här kommer receptet på den. Enkel potatissoppa med löktrav 1 port 2-3 potatisar, företrädesvis sparrispotatis 1 morot KRAV 1 liten palsternacka ca 10 cm purjolök en STOR näve löktrav rapsolja KRAV örtsalt ekologiskt svartpeppar vatten (ev grönsaksbuljong) Strimla purjolöken och löktraven och fräs i oljan en stund. Skiva moroten och palsternackan och låt de även fräsa lite i kastrullen tillsammans med löktraven. Skrubba och putsa potatisen och skär den i mindre bitar. Häll på vatten i kastrullen och låt koka upp. Vill du så tillsätt lite grönsaksbuljong. Jag har en väldigt smakrik sådan och valde bort den då jag var nyfiken på löktraven. Tror att den kommit bort sig i smaken av buljongen annars. Jag kryddade soppan endast med örtsalt och lite svartpeppar. Låt koka på medelvärme under lock i ca 20-30 minuter eller tills potatisen är färdig - innan den är sönderkokt alltså :) Häll upp och servera soppan direkt. Garnera med några löktravsblommor och knapra gärna på lite gott knäckebröd till. Smaklig spis!

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

TV-rutan svartnade i morse och ingen chans i världen att jag kom ut på nätet. Hrm, vad göra nu då? Efter morgonrutinen blev jag lite avbruten, just i starten för dagens sysslor. Kanske skulle jag försöka mig på en dag utan datorn. Utan Internet. Utan att kolla mail. Utan att blogga och läsa andras bloggar... :/ Phew! Nu funkar allt igen! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig blir så beroende av datorn och Internet. Och detta har hänt under en förhållandevis kort tid; endast ett dryga år. Idag har jag förvisso annat att pyssla med och vill bara tipsa om radio P1:s Meny . Just nu lyssnar jag till Karin Fransson (Måns Rossander och Sven Ekberg också såklart) som jag bara blir så inspirerad av. Tänk, hon pratar så fantastiskt om mat, kryddor och allehanda smaker att jag blir tokhungrig - fast jag nyss ätit! Och har man inte möjlighet att lyssna nu går ju programmet i repris kl 12 i natt eller kl 16 på lördag. Och bäst av allt är ju att man annars kan lyssna när som helst i webbradion :) Trevligt örongodis!

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Jazzkökets gård under lördagens Foodstock Jag insåg i torsdags efter sändningen att Fia Gulliksson lyckats så bra med Meny i P1 att min tidigare Karin Fransson -saknad nu blivit till Fia-saknad när säsongen slutat. Sådan tur att jag kan hoppas få den stillad bara jag beger mig till Jazzköket ! Jag skrev det på Facebook och fick snart svar från Fia : "Åh men tack, MalinMatilda - det värmer." Fina Fia på bild från Facebook I fredags hade dessutom Jazzköket premiär för sin Lagerbar med pizza, så då fick jag t o m en kram av f ina Fia och därmed stillades min Fia-saknad. Eftersom det var invigning av pizza-ugnen så bjöds det på pizza, men Maja och jag var så hungriga att vi köpte en hel Sjömanspizza och delade på. Den vill jag verkligen rekommendera! Fantastiskt gott med de hela musslorna och salta sardeller till god lokal öl (men konstigt nog ingen lager , fast det ju heter Lagerbaren ..) . Jag testade Triakels weisse som är en weißbier bryggd på vete och av sydtysk karaktär. Den är framtagen till folkmusikgruppen Triakels ära av Bakgården i Revsund till (precis som favoriten Lars Lager ). Vi smakade bitar av alla pizzorna, som var riktigt goda, men var helt nöjda med att vi beställt just Sjömanspizza. Den är verkligen oerhört god! Så här tjusigt såg det ut vid pizzaugnen och disken innan det översvämmades av människor som kom för att smaka. bild lånad från jazzköket Inne i Lagerbaren uppmanas man även att leka discjockey, så jag passade på att spela några grammofonskivor när det blev tyst en stund. Där finns många LP-skivor, men jag saknade verkligen Nina Simone för hade tänkt spela Don't Let me be Misunderstood . Jazzköket hälsar att hon finns inne på en hylla, så till nästa gång får ni nöja er med: Nina Simone var en fantastisk pianist och folkrättskämpe utöver en gudabenådad sångerska Eftersom hon hänger uppe i Jazzköket antog jag nämligen att hon var en gemensam favorit för mig och förre Östersundsavdokaten Staffe (Staffan Werner) .

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Vaccinations cirkusen rullar vidare. En kristdemokrat i barn och omsorgsnämnden skrev på sin blogg att alla som klagar är veklingar. Jag blev så förbannad att jag skickade ett mail till honom. Som han svarade på. Att han stog för sin åsikt men att han gärna ville veta hur jag tyckte att det skulle skötas. Jag svarade bland annat: Tack för att du svarade så snabbt. Det vore kul att veta vad du menar med, jag citerar från din blogg: De insändare som skrivs med stor kritik är givetvis "anonyma". Det är inte trovärdigt med anonym kritik. Slucitat. Jag är oftast anonym när jag skriver insändare men jag står för dom. En gång ringde Na mig och ville intervjua mig efter en insändare och jag ställde upp (avfallskvarn). Jag har även skrivit massor med insändare under signaturen hemmamamma innan vårdnadsbidraget kom. Jag tycker det är bra att visa mina barn att man ska reagera när man tycker något är bra och när man tycker något är dåligt. Min åsikt är min egen ibland därför vill jag vara anonym med tanke på mina barn och min familj. Sen skrev jag också delar av insändaren nedan om hur jag tyckte att det hela skulle skötas Min insändare fick svar från en sosse, en vänsterpartist och en moderat. Det var en helsida med insändare som klagade men dom svarar bara på min (hedrad). Jag svarade på den också, ska som vanligt på kul att se om den kommer in: Ett svar till Marie-Louise Forsberg-Fransson med flera politiker som svarade på min insändare: Jag jobbar som sjuksköterska i kommunen. Jag har ansvaret för ca 300 brukare varje kväll jag jobbar. Jag har inte fått något vaccin, jag får köa som alla andra. När jag läste till sjuksköterska (jag har varit klar i 19 år) så diskuterades smittspridning. Man behöver inte ha gått sköterskeskolan för att veta att sjukdomar smittar. Innan vaccineringen drog igång sa Hans Fredlund att man skulle undvika folksamlingar. Nu har han plötsligt ändrat sig. "det är bara friska som åker till mässan, dom sjuka åker till vårdcentralen". Hur kan han veta det? Min familj är sjuka i virusinfektion just nu. 2 av barnen har varit hemma från skolan snart 1 vecka. Vi har ingen feber alltså kan vi åka och vaccinera oss om vi vill. Vi hostar och snorar bara och är hemma för att inte smitta andra. Nu håller vi oss ifrån vaccineringen också men andra åker säkert dit med både det ena och det andra. För vissa barn är det lika med mycket stress bara att få en spruta. Att då först få stå i kö i flera timmar. Sen få spruta av en okänd person i en okänd lokal med en massa folk runt omkring skapar ännu mera stress hos barnen. Alla barn borde få sin spruta i skolan av sin skolsyster. När barnen får sina vanliga vaccinationer i skolan så hjälps skolsystrarna åt.. Dom vuxna då. Varför inte göra som i Skåne och kalla en åldergrupp i taget till respektive vårdcentral. Förlängd öppetid på vårdcentralen till 19.00 så hinns fler med, kombinera det med mässan till dom som inte har möjlighet att åka till vc. Min mamma har Kol. Hon har ingen lust/tid att köa i flera timmar. Dessutom blir hennes astma/kol värre av att stå ute i flera timmar. Jag ser fram emot ett reportage med politikerna i kö för att få sin spruta. I Dn kan man läsa att dom flesta kommuner erbjuder vaccination via skolhälsovården. Men att Uppsala och Jönköping inte gjorde det. Men nu har Uppsala tänkt om efter att det har blivit strul och klagomål. Hurra för Uppsala! Tänk om Örebro också kunde erkänna att dom gör fel!! Men det kommer säkert inte att ske. Dom slår sig säkert för bröstet att vi ligger först i antalet givna vaccinationer. Världsnaturfonden har också svarat på mitt email om delfiner. Det gick mest ut på att man kunde skänka pengar till dom. Men Ric O´Barry visar att den enskilda människan kan förändra världen. Japanska barn vägrar att äta delfin/valkött. Sen släpps dom delfinerna som inte blir sålda tillbaka ut i havet. Men jag ska nog fortsätta att bojkotta japanska varor och delfinarium. Sen ska jag även bojkotta kinesiska varor. Titta på detta inslag från kulturnyheterna, ca 9 minuter in i programmet. Det handlar om att det numera är lagligt att använda elfenben i Kina igen. Det gör så att risken att illegal slakt och jakt av elefanter kan öka igen.

Källa: hemmamammansliv.blogspot.se

För ett par år sedan bodde vi en helg på Hotell Borgholm där den fantastiska kocken Karin Fransson huserar. Sedan dess får vi deras nyhetsbrev som bland annat innehåller några frestande recept i säsong. Den här gången var den en rubb med bland annat apelsin och rosmarin som verkade riktigt spännande. Karin hade använt sig av fläskkarré men vi bytte ut den mot fläskfilé, vi serverade den med potatis- och jordärtskocksgratäng. Till 6 portioner behövs: 2 st fläskfilé (ca 700 g/st) / 2 dl vitt vin / 1 kalvbuljongtärning / 1 msk kalvfond / 2 dl vatten / 1 tsk örtsalt / nymald svartpeppar från kvarn Rubb: 3 stora kvistar färsk rosmarin / 1,5 tsk fänkålsfrö / 2 tsk senapsfrö / 1 tsk kummin / 1 färskt lagerblad / 2 vitlöksklyftor / 2 ekologiska apelsiner / 0,5 dl olivolja Börja med rubben genom att tvätta apelsinerna och finriv det gula skalet. Grovhacka rosmarin, finhacka lagerblad och vitlök. Stöt de torra kryddorna i mortel och blanda sedan med apelsinskal, vitlök, lagerblad och olivolja. Sätt plastfolie över bunken och låt stå i rumstemperatur ett par timmar. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärning och häll i fond. Skär ren fläskfilén och lägg i en ugnsfast form, smörj filén med rubben, salta och peppra. Häll vinet och buljongen runt filén och skiva till sist apelsinerna och täck filén med dem. Sätt in filén i ugnen och låt den stå till den når innetemperatur på 65-67 grader. Ta ut den ur ugnen och täck med folie, låt vila ca 20 minuter. Skär filén i skivor och servera med potatisgratäng och grönsaker. Smaklig spis ♥

Källa: catsbakochmat.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Kontakt