jönköpings kebabsås recept | leilas påsktårta | vaniljhjärtan i långpanna | räkcocktail med ägghalva | dumlekakor utan noblesse | rimmad torskrygg mannerström | mandelkubb leila | mannerströms fiskburgare
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Vi var väldigt sena med att få ned potatis och grönsaker i jorden i år. Vi hade så mycket annat bestyr! Det gör å andra sidan att vi nu i slutet av september kan njuta av små, färska potatisar, späda morötter och krispig mangold. Här fick de sällskap av lax, tomater och örtkryddor i en härlig laxsoppa. Den goda kryddblandningen köpte jag i somras på vår Ölandssemester , och den är komponerad av örtdrottningarnas örtdrottning, Karin Fransson på Hotell Borgholm. Det är en innehållsrik blandning som innehåller gräslök, persilja, purjolök, gul lök, dragon, timjan, basilika, citron. Om du inte har just den kryddblandningen i din arsenal kan du välja någon annan färdig kryddblandning som du tycker om, eller mixa ihop din egen blandning. 600 g pinfärsk lax 10 småpotatisar - glömde väga ca 400 g späda morötter ca 150 g färsk mangold eller spenat 4 stora tomater - glömde väga dem också 4 - 6 vitlöksklyftor 1 msk Öländsk sommarblandning - eller annan valfri kryddblandning 1 l vatten 2 msk tomatpuré 4 msk hummerfond 2 msk fish sauce rapsolja, olivolja eller ghi ev salt och peppar Skölj och skrubba potatisen, och dela dem i halvor - eller fler bitar om potatisen är stor. Skrubba även morötterna, och skär i sneda bitar. Skålla tomaterna i kokande vatten, spola med kallt vatten, och skala dem. Grovhacka dem. Skala vitlöken och dela dem om de är stora. Skölj och grovstrimla mangolden. Ta bort ev ben i laxen, och skär i mindre bitar. Hetta upp olja i en rymlig gryta, och fräs runt kryddblandningen någon minut. Häll i potatis, morötter och vitlök, och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt vatten, tomater, tomatpuré, fond och fish sauce, låt koka upp, och småkoka under lock ca 10 minuter. Vänd ned mangold, och koka upp på nytt. Smaka av så att soppan har god smak - tillsätt ev mer fond, fish sauce, kryddblandning eller salt/peppar - och lägg sedan försiktigt ned laxen. Stäng av plattan, och låt stå kvar tills laxen är genomkokt. Tog ca 5 minuter för mig.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Vår Ölandsvecka har varit en enda lång kulinarisk resa. Inte har det varit några problem att vara glutenintolerant heller. Det har hela tiden funnits alternativ. En alldeles extra stor eloge vill jag ge till Halltorps gästgiveri. När det visade sig att Dagens lunchpannbiff inte var glutenfri erbjöds jag oxfilé med rödvinssås, rostade grönsaker och stekt färskpotatis. Till samma pris! En kväll tog vi ut svängarna riktigt och gick på berömda Borgholms Hotell där Karin Fransson - den öländska örtdrottningen - regerar. Kanske inte i ensamt majestät, för hon har säkert ett helt hov av duktiga medarbetare omkring sig, men det är hon som komponerar alla fantastiska, örtdoftande maträtter. Något alldeles extra! T o m gott glutenfritt bröd! Här följer en liten matkavalkad. Fantastiskt kravlamm och den mest ljuvliga flädermousse jag någonsin smakat, på Solberga Gård , som också har en mysig gårdsbutik. Saftig och jättegod glutenfri morotskaka på Karamellkokeriet i Bredsättra . Härlig örtpanerad bergtunga, rostade grönsaker och pepparrotsaioli på Slottshöjdens Resturang alldeles i närheten av Borgholms slottsruin. Underbart god fiskgryta, läcker gino, och kaffe med kandisockerklubba på Hamnkontoret i Borgholm. Ljuvligt god, glutenfri tryffelkaka på mysiga Gårdby café och lanthandel (lyckas inte hitta någon egen hemsida). Fräsch sallad, gravlax och dillstuvad potatis (glutenfri och gjord med maizena) på Resturang Fågel Blå vid Ottenby fågelstation. Filé Mignon (bara white för min del) på Robinson Crusoe , med fantastisk utsikt över hamnen i Borgholm. Strutsstek och potatissallad på Marsjö strutsgård . Den jättegoda strutsäggostkakan med hallonsylt och grädde fanns också i glutenfri tappning. Ett strutsägg motsvarar ca 32 - 34 vanliga ägg, så många ostkakor blir det! Örtsmör, örtolja och färskost som inledning på våra utsvävningar på Hotell Borgholm . Sen följde hälleflundra, kalventrecote och ostbricka. Vaniljglass med härligt mörk och smakrik chokladsås på Vida Konsthall. Superfräsch salladsbuffé och "mitt" lunchalternativ på Halltorps Gästgiveri . Efter allt det här kan man bara luta sig tillbaka, och känna sig väldigt, väldigt tacksam över att man har det så bra!!

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Citronmållan är en trevlig ört i teorin, dessvärre doftar den lite gummi, är absolut ätbar och innehar också den goda örtegenskapen att vara väldigt dekorativ. Dock, har jag på den sista tiden kommit på mig själv att använda den mycket mer okreddiga citronmelissen när jag vill ha sträv, parfymerad citrussmak, utan att för den delen använda oetiska citroner. Just nu serverar vi en tomatmarmelad, apelsinsaft och en lemonad - allt på bekostnad av citronmelissen. Och så fort vi kommit på vad som matchar subtil doft av gummi skördas också citronmållan!

Källa: vallasensvardshus.blogspot.se

{0} port. Ingredienser 10 blad salvia , strimlad 2 msk salvia , strimlad 2 msk smör 2 msk olivolja 4 st Schalottenlök(ar) , finhackade 3 st vitlöksklyfta(or) , finhackade 300 gram fetaost , äkta 1,5 dl vispgrädde 1,5 dl mjölk 800 gram potatis(ar) , (av en fast sort) salt vitpeppar, malen 1 msk olivolja Tillagning ca 6 portioner 1. Värm ugnen till 200 grader. 2. Hetta upp en stekpanna med 1 msk av smöret. Stek de hela salviabladen, som ska vara till dekoration, snabbt i pannan. Låt bladen rinna av på hushållspapper. 3. Tillsätt oljan och resten av smöret i pannan. Fräs schalottenlök och vitlök på medelvärme. Det ska bli mjukt och glansigt men inte brunt. Rör ner salviastrimlorna. Låt det bli varmt och ta bort pannan från värmen. 4. Lägg fetaosten i en skål, tillsätt grädde och mjölk och mosa osten med en gaffel. 5. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka skivorna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt potatisskivorna rinna av i en sil. 6. Blanda ihop potatisen med lök och salviablandningen. Varva den med fetaostkrämen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar i varje lager. Översta lagret ska vara potatis. Droppa lite olivolja över och sätt in i ugnen. 7. Baka i 30–40 minuter. Kolla med en sticka att potatisen är helt mjuk, då är tårtan klar. Ta ut den ur ugnen och strö de stekta salviabladen över. Receptet kommer från ”Karin Franssons sju årstider” (Prisma) av Karin Fransson Foto: Daniel Herzell

Källa: tasteline.com

För ganska många år sedan hörde jag ett recept i P1:s program Meny. Det var en tysk variant på äppelkaka av Karin Fransson, som var helt fantastisk. Tyvärr slarvade jag bort receptet och lyckades inte få tag i det via Meny heller. Men undrens tid är inte förbi. Igår hittade jag det på namnam.se. Det lär finnas i Karin Franssons kokbok "Sju årstider". Den är väl så långt ifrån den klassiska skånska "eblakagan" man kan komma, men god är den. Bara pajskalet med socker, kakao och kardemumma är en smakupplevelse i sig. Här receptet för ungefär 10 personer. MÖRDEG: 1 ägg 1 dl strösocker 80 g smör, kallt i små bitar 3½ dl vetemjöl 1½ tsk bakpulver 1 msk kakao ½ tsk kardemumma, mald ÄPPELFYLLNING: 2 msk strösocker 2 tsk kanel, mald 4 äpplen, medelstora ca 600 g, hackade 3 msk marsan vaniljkräm för kokning 3 msk strösocker 4 dl torr äppelcidr ÖVERSTA LAGRET: 1½ dl gräddfil 2 äggulor 1 dl strösocker 2 äggvitor 1 krm salt 3 msk flagad mandel Sätt ugnen på 175 grader. MÖRDEG: Blanda alla ingredienserna i en matberedare. Eller hacka ihop degen för hand på bakbordet. Tryck ihop degen tills den blir smidig. Kavla ut den och klä en rund form med löstabar botten. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen. ÄPPELFYLLNINGEN: Blanda 2 msk socker och kanel, strö det över de hackade äpplena och lägg dem i pajskalet. Vispa samman marsanpulver, 3 msk socker och cider eller juice i en kastrull och koka som det står på paketet. Låt krämen svalna lite och bred den över äpplena. Ställ formen på ett galler i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 30 minuter. ÖVERSTA LAGRET: Blanda gräddfil, gulor och hälften av sockret i en skål. Vispa äggvitorna med salt till skum. Tillsätt resten av sockret och vipsa tills det blir som marängsmet. Vänd ner gräddfilsmeten och bred blandningen över kakan. Strö över mandeln. Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter. Kolla så att den inte får för mycket färg. Blir den för brun kan man lägga över ett bakplåtspapper. Låt kakan svalna helt och sikta över lite florsocker.

Källa: mattomten.blogspot.se

Under en morgonpromenad i helgen plockade jag med mig en stor bunt med löktrav . Jag tycker den är både stark och mild på samma gång och lite bitter i eftersmaken. Kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar den eller inte. Förra året läste jag ett inlägg hos Nässelblom & Choklad som gjort löktravssmör vilket jag såklart redan prövat. Riktigt gott var det på lätt förvällda sockerärtor, sugar snaps och färsk sparris och kokt färskpotatis. Den är inte så god att göra grönsallad på men några blad och blommor kan man definitivt blanda i för smakens skull. Men vad ska jag göra av den nu då? Har googlat och det finns inte mycket i matväg att hitta med just löktrav. Kan dock tänka mig att Karin Fransson är en flitig användare av löktraven. Som första experiment blev en snabb potatissoppa med en stor, stor näve löktrav i. Här kommer receptet på den. Enkel potatissoppa med löktrav 1 port 2-3 potatisar, företrädesvis sparrispotatis 1 morot KRAV 1 liten palsternacka ca 10 cm purjolök en STOR näve löktrav rapsolja KRAV örtsalt ekologiskt svartpeppar vatten (ev grönsaksbuljong) Strimla purjolöken och löktraven och fräs i oljan en stund. Skiva moroten och palsternackan och låt de även fräsa lite i kastrullen tillsammans med löktraven. Skrubba och putsa potatisen och skär den i mindre bitar. Häll på vatten i kastrullen och låt koka upp. Vill du så tillsätt lite grönsaksbuljong. Jag har en väldigt smakrik sådan och valde bort den då jag var nyfiken på löktraven. Tror att den kommit bort sig i smaken av buljongen annars. Jag kryddade soppan endast med örtsalt och lite svartpeppar. Låt koka på medelvärme under lock i ca 20-30 minuter eller tills potatisen är färdig - innan den är sönderkokt alltså :) Häll upp och servera soppan direkt. Garnera med några löktravsblommor och knapra gärna på lite gott knäckebröd till. Smaklig spis!

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Min idol Karin Fransson brukar prata så gott om hur fantastiskt gott det är med Ramslök , men jag hade tidigare inte ens smakat på det vad jag vet. Det är ju pinsamt. Under gårdagens Konstrunda var vi dock för att titta på konst i Esperöd vid Arboretet och där är marken fullkomligt täckt av Ramslök så här års! Och nog är det gott alltid; Karin kan jag lita på och den smakar som mild vitlök! Det engelska namnet wild garlic gör den verkligen rättvisa, fast den också påminner om gräslök. Här i sydöstra Skåne är den verkligen talrik, fast jag läser att den är "sällsynt och förekommer i en del av de sydliga landskapen upp till Uppland." På bladen är den väldigt lik liljekonvaljer , men de vita blommorna är inte alls lika, så det finns ingen risk att missta sig och äta dem istället. Det är numer rätt vanligt med Ramslök i skuggiga rabatter , så en sådan bör man nog ha. Har dock varnats för att de sprider sig vill och dödar annan växtlighet, vilket varnas för. Sådan måste jag alltså sätta som med t ex timjan och pepparrot, i en egen kruka så de inte sprider sig och tar över helt. Väl i Kivik kunde vi heller inte hålla oss från att fika Musteriets efterlängtade äppelkaka , som jag tycker är landets godaste. Recept på den finns här !

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Länets egen matambassadör Fia Gullriksson kommer att leda den anrika programserien Meny i P1, som sänds över hela riket. Lokalradion gör riksradio när P4 Jämtland nu har fått det eftertraktade riksradiouppdraget att under våren producera det anrika P1-programmet Meny ! Med utgångspunkt från Östersund besöker Fia Gullriksson och resten av radiogänget matproducenter i hela landet. Tjugotvå program om mat, dryck och matkultur blir det och de kommer att sändas under våren 2012, med början i januari. Fia Gullriksson blir r adiokock när hon medverkar i den rikssända programserien Meny som nu P4 Jämtland fått i uppdrag att producera. Foto: Billy Abraha/SR Det är ett hett eftertraktat uppdrag som nu landat på P4 Jämtland s bord. Programmet produceras och sänds från Östersund, men med utflykter också i resten av riket. Allt ska dock kablas ut från Östersund med start i januari nästa år. Jag vet att Gullriksson befann sig i Göteborg förra veckan och åkte så vidare till Skåne och Köpenhamn, lagom till Mårtens Afton . När hon bad om tips för vad de ska göra reportage om önskade jag mig därför (naturligtvis) om Gåsamiddag , och så gör ju Brösarps Gästgiveri den Bästa Äggakakan påstås det! Ett program där det bakas tunnbröd vore också kul. Givetvis också gärna ett reportage med Tim, som driver "Europas bästa japanska restaurang" Take Mikado ! Liksom gärna ett om när Lars "Vegas" Gustafsson , som enligt Lars Ericsson brukar hålla i en årlig BASfest för Östersunds basister, där de bl a äter BASföda. Berikande både för oss jämtar och resten av riket, hoppas jag verkligen, men jag kommer nog ändå att fortsätta sakna Karin Fransson i Meny enormt! Kommer Fia att kunna bära upp hennes mantel? Jag har i många år tänkt att Fia påminner en hel del om Camilla Plum och hon och Fransson tycker jag ju nästan är varandras motsvarigheter i Sverige och Danmark så mitt hopp är stort! ;-) All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

För ett par år sedan bodde vi en helg på Hotell Borgholm där den fantastiska kocken Karin Fransson huserar. Sedan dess får vi deras nyhetsbrev som bland annat innehåller några frestande recept i säsong. Den här gången var den en rubb med bland annat apelsin och rosmarin som verkade riktigt spännande. Karin hade använt sig av fläskkarré men vi bytte ut den mot fläskfilé, vi serverade den med potatis- och jordärtskocksgratäng. Till 6 portioner behövs: 2 st fläskfilé (ca 700 g/st) / 2 dl vitt vin / 1 kalvbuljongtärning / 1 msk kalvfond / 2 dl vatten / 1 tsk örtsalt / nymald svartpeppar från kvarn Rubb: 3 stora kvistar färsk rosmarin / 1,5 tsk fänkålsfrö / 2 tsk senapsfrö / 1 tsk kummin / 1 färskt lagerblad / 2 vitlöksklyftor / 2 ekologiska apelsiner / 0,5 dl olivolja Börja med rubben genom att tvätta apelsinerna och finriv det gula skalet. Grovhacka rosmarin, finhacka lagerblad och vitlök. Stöt de torra kryddorna i mortel och blanda sedan med apelsinskal, vitlök, lagerblad och olivolja. Sätt plastfolie över bunken och låt stå i rumstemperatur ett par timmar. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärning och häll i fond. Skär ren fläskfilén och lägg i en ugnsfast form, smörj filén med rubben, salta och peppra. Häll vinet och buljongen runt filén och skiva till sist apelsinerna och täck filén med dem. Sätt in filén i ugnen och låt den stå till den når innetemperatur på 65-67 grader. Ta ut den ur ugnen och täck med folie, låt vila ca 20 minuter. Skär filén i skivor och servera med potatisgratäng och grönsaker. Smaklig spis ♥

Källa: catsbakochmat.blogspot.se

Under en morgonpromenad i helgen plockade jag med mig en stor bunt med löktrav . Jag tycker den är både stark och mild på samma gång och lite bitter i eftersmaken. Kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar den eller inte. Förra året läste jag ett inlägg hos Nässelblom & Choklad som gjort löktravssmör vilket jag såklart redan prövat. Riktigt gott var det på lätt förvällda sockerärtor, sugar snaps och färsk sparris och kokt färskpotatis. Den är inte så god att göra grönsallad på men några blad och blommor kan man definitivt blanda i för smakens skull. Men vad ska jag göra av den nu då? Har googlat och det finns inte mycket i matväg att hitta med just löktrav. Kan dock tänka mig att Karin Fransson är en flitig användare av löktraven. Som första experiment blev en snabb potatissoppa med en stor, stor näve löktrav i. Här kommer receptet på den. Enkel potatissoppa med löktrav 1 port 2-3 potatisar, företrädesvis sparrispotatis 1 morot KRAV 1 liten palsternacka ca 10 cm purjolök en STOR näve löktrav rapsolja KRAV örtsalt ekologiskt svartpeppar vatten (ev grönsaksbuljong) Strimla purjolöken och löktraven och fräs i oljan en stund. Skiva moroten och palsternackan och låt de även fräsa lite i kastrullen tillsammans med löktraven. Skrubba och putsa potatisen och skär den i mindre bitar. Häll på vatten i kastrullen och låt koka upp. Vill du så tillsätt lite grönsaksbuljong. Jag har en väldigt smakrik sådan och valde bort den då jag var nyfiken på löktraven. Tror att den kommit bort sig i smaken av buljongen annars. Jag kryddade soppan endast med örtsalt och lite svartpeppar. Låt koka på medelvärme under lock i ca 20-30 minuter eller tills potatisen är färdig - innan den är sönderkokt alltså :) Häll upp och servera soppan direkt. Garnera med några löktravsblommor och knapra gärna på lite gott knäckebröd till. Smaklig spis!

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Förra helgen lagade maken den absolut godaste fasan jag ätit. Den serverades med äppelcider- och calvadossås samt kryddstekta äpplen. Jag fixade en potatisgratäng till, som vanligt smaksatt med säsongens kryddor (salvia och ramslök). Fasanen med tillbehör tog sina modiga tre timmar att laga till och tyvärr kan jag inte dela med mig av receptet då vi tagit det ur en av Karin Franssons böcker, Fågel fisk och grönt. Dessvärre verkar boken vara slut på förlaget, men går säkert att hitta begagnad. Jag vet, att ni vet, att både maken och jag har en crush på just Karin Fransson och hennes sätt att hantera smaksättningar. Just av det skälet testade vi rätten, trots de för oss lite ovanliga kryddorna. Det krävs en hel fasan eftersom skrovet används till såsen. Huvuddragen i såsen är dels en äppelsirap kokt på äppelmust och såsocker, smaksatt med kanel, kardemumma och stjärnanis. Sen är det givetvis de vanlig rotfrukterna som ska brynas tillsammans med skrovet, sen smaksätts det med äpple, timjan, libbsticka, enbär, kanel, kryddnejlikor, lagerblad, vaniljstång, kycklingfond, calvados och torr äppelcider. När fonden kokat i ca 30-40 minuter silas den av och kokas sedan ihop med vispgrädde och smaksätts till sist med äppelsirap. Äpplena är kryddade med kanel, stjärnanis, kardemumma, smör och äppelsirap.

Källa: catsbakochmat.blogspot.se

Jag älskar ramslök och har varit nyfiken på sådan sedan Karin Fransson pratade om det i radions Meny för 15 år sedan. Är helt överlycklig över att kunna plocka hur mycket jag vill nu mitt emellan hemmet o Gretero-kollo . Jag har frusit in små påsar med det och förädlar den enl tidigare recept och nya. Gjort ramslöksolja nu och härom dagen gjorde jag en räksoppa som inte var av denna världen fast den tog nolltid att göra! Underbart vårgrönt! Ramslöksolja ca 2,5 dl värmde 2 dl neutral rapsolja till 60 grader och mixade ihop det med ca 30 g sköljd och rensad ramslök som sedan ska stå i rumstemperatur i två dygn innan jag silar av den och använder skrufset till ramslökspesto . Detta är mtt första försök men tror det blir fantastiskt då doften o smaken hittills är fantastisk; ÄLSKAR verkligen ramslök! Räksoppa med ramslök Stekte bara 1 näve ramslök i En klick kokosfett Spädde så med räkskalsbuljong en skvätt grädde Kokade ihop och la i en näve räkor och njöt med en klick creme fraishe/ färskost

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2021 ® v3 - Kontakt