Strävsopp recept | leilas påsktårta | hallonpannacotta arla | räkcocktail med ägghalva | dumlekakor utan noblesse | rimmad torskrygg mannerström | mandelkubb leila | mannerströms fiskburgare
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Jag är stolt över att ha blivit utvald av Arla som en av några få officiella matbloggare för att bevaka Årets Kock. Det kommer innebära aktiviteter kring Årets kock på husmorsbloggen under hela året. Välkommen tillbaka hit om du vill ha insight information, intervjuer, matlagningsaktiviteter med kockarna, provlagning av recept under hela året! FOLKETS FAVORIT Rösta gärna på Folkets favorit på facebook, läs om alla de trevliga finalisterna, deras rätter och rösta på din favorit, vinnaren utses i samband med finalen på onsdag kväll. Det blir tight tror jag. TÄVLINGEN De ska laga två olika rätter, en på en hemlig råvarukorg som de får reda på först nu på tisdag kväll. Den andra ska lagas på årets råvara, som är hängmörad biffrad från Gotland! En sann husmorsfavorit (för att fira lägger jag snart ut mitt favoritrecept på ryggbiff, med hemodlade rödbetor och naturligtvis min eviga men alltid hemodlade rotselleri). Alla 6 finalisterna säger samma sak om nuvarande mattrender: gamla svenska matlagningsmetoder, inläggningar från förr, mat ska få ta tid och fina råvaror. Husmor Lisas matfilosofi passar fint in i sammanhanget. Och min idol Karin Fransson sitter i juryn, ser fram emot detta evenemang. Här är programmet från Årets kock: Tisdag 24 januari 21.00 Vi får delta när kockarna gör iordning sin arbetsstation och Husmor Lisa är på plats, förhoppningsvis för att få ett samtal med kockarna när de förbereder sig. Onsdag 25 januari 8.00 - 14.30 lagar kockarna sina rätter. 18.00 hålls priscermonin. Husmor Lisa gör intervjuer med kockarna och streamar också finalen här på bloggen så välkommen hit och titta! Den sänds också på: aretskock.se SVD.se matochvanner.se whatscookingwednesday.com Själv röstar jag nog på Klas Lindberg med sitt rökta märgsmör, han har dessutom jobbat på Restaruang L’Arpége i Paris där jag ätit så gott! Han vill också att råvaruproducenterna i Sverige ska få mer betalt för sina fina råvaror. Bra! Men de andras recept ser ju också fantastiska ut, spana in David Englaus majrovskräm eller Fredrik Lagbergs kombo med rödbetor, anjovis och savoykål.... Gå in och rösta nu! www.folketsfavorit2012.se

Källa: husmorlisa.blogspot.se

Vi var väldigt sena med att få ned potatis och grönsaker i jorden i år. Vi hade så mycket annat bestyr! Det gör å andra sidan att vi nu i slutet av september kan njuta av små, färska potatisar, späda morötter och krispig mangold. Här fick de sällskap av lax, tomater och örtkryddor i en härlig laxsoppa. Den goda kryddblandningen köpte jag i somras på vår Ölandssemester , och den är komponerad av örtdrottningarnas örtdrottning, Karin Fransson på Hotell Borgholm. Det är en innehållsrik blandning som innehåller gräslök, persilja, purjolök, gul lök, dragon, timjan, basilika, citron. Om du inte har just den kryddblandningen i din arsenal kan du välja någon annan färdig kryddblandning som du tycker om, eller mixa ihop din egen blandning. 600 g pinfärsk lax 10 småpotatisar - glömde väga ca 400 g späda morötter ca 150 g färsk mangold eller spenat 4 stora tomater - glömde väga dem också 4 - 6 vitlöksklyftor 1 msk Öländsk sommarblandning - eller annan valfri kryddblandning 1 l vatten 2 msk tomatpuré 4 msk hummerfond 2 msk fish sauce rapsolja, olivolja eller ghi ev salt och peppar Skölj och skrubba potatisen, och dela dem i halvor - eller fler bitar om potatisen är stor. Skrubba även morötterna, och skär i sneda bitar. Skålla tomaterna i kokande vatten, spola med kallt vatten, och skala dem. Grovhacka dem. Skala vitlöken och dela dem om de är stora. Skölj och grovstrimla mangolden. Ta bort ev ben i laxen, och skär i mindre bitar. Hetta upp olja i en rymlig gryta, och fräs runt kryddblandningen någon minut. Häll i potatis, morötter och vitlök, och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt vatten, tomater, tomatpuré, fond och fish sauce, låt koka upp, och småkoka under lock ca 10 minuter. Vänd ned mangold, och koka upp på nytt. Smaka av så att soppan har god smak - tillsätt ev mer fond, fish sauce, kryddblandning eller salt/peppar - och lägg sedan försiktigt ned laxen. Stäng av plattan, och låt stå kvar tills laxen är genomkokt. Tog ca 5 minuter för mig.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Vår Ölandsvecka har varit en enda lång kulinarisk resa. Inte har det varit några problem att vara glutenintolerant heller. Det har hela tiden funnits alternativ. En alldeles extra stor eloge vill jag ge till Halltorps gästgiveri. När det visade sig att Dagens lunchpannbiff inte var glutenfri erbjöds jag oxfilé med rödvinssås, rostade grönsaker och stekt färskpotatis. Till samma pris! En kväll tog vi ut svängarna riktigt och gick på berömda Borgholms Hotell där Karin Fransson - den öländska örtdrottningen - regerar. Kanske inte i ensamt majestät, för hon har säkert ett helt hov av duktiga medarbetare omkring sig, men det är hon som komponerar alla fantastiska, örtdoftande maträtter. Något alldeles extra! T o m gott glutenfritt bröd! Här följer en liten matkavalkad. Fantastiskt kravlamm och den mest ljuvliga flädermousse jag någonsin smakat, på Solberga Gård , som också har en mysig gårdsbutik. Saftig och jättegod glutenfri morotskaka på Karamellkokeriet i Bredsättra . Härlig örtpanerad bergtunga, rostade grönsaker och pepparrotsaioli på Slottshöjdens Resturang alldeles i närheten av Borgholms slottsruin. Underbart god fiskgryta, läcker gino, och kaffe med kandisockerklubba på Hamnkontoret i Borgholm. Ljuvligt god, glutenfri tryffelkaka på mysiga Gårdby café och lanthandel (lyckas inte hitta någon egen hemsida). Fräsch sallad, gravlax och dillstuvad potatis (glutenfri och gjord med maizena) på Resturang Fågel Blå vid Ottenby fågelstation. Filé Mignon (bara white för min del) på Robinson Crusoe , med fantastisk utsikt över hamnen i Borgholm. Strutsstek och potatissallad på Marsjö strutsgård . Den jättegoda strutsäggostkakan med hallonsylt och grädde fanns också i glutenfri tappning. Ett strutsägg motsvarar ca 32 - 34 vanliga ägg, så många ostkakor blir det! Örtsmör, örtolja och färskost som inledning på våra utsvävningar på Hotell Borgholm . Sen följde hälleflundra, kalventrecote och ostbricka. Vaniljglass med härligt mörk och smakrik chokladsås på Vida Konsthall. Superfräsch salladsbuffé och "mitt" lunchalternativ på Halltorps Gästgiveri . Efter allt det här kan man bara luta sig tillbaka, och känna sig väldigt, väldigt tacksam över att man har det så bra!!

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

I all vår iver att laga italienskt och vurma för olivoljans hälsosamma egenskaper, har vi nog glömt bort vår egen rapsolja. I år har Karin Fransson från Hotell Borgholm smaksatt en med backtimjan och en med citrongräs. Mycket goda, båda två. Så varför gå över ån efter vatten....?'

Källa: smakkansla.blogspot.se

Citronmållan är en trevlig ört i teorin, dessvärre doftar den lite gummi, är absolut ätbar och innehar också den goda örtegenskapen att vara väldigt dekorativ. Dock, har jag på den sista tiden kommit på mig själv att använda den mycket mer okreddiga citronmelissen när jag vill ha sträv, parfymerad citrussmak, utan att för den delen använda oetiska citroner. Just nu serverar vi en tomatmarmelad, apelsinsaft och en lemonad - allt på bekostnad av citronmelissen. Och så fort vi kommit på vad som matchar subtil doft av gummi skördas också citronmållan!

Källa: vallasensvardshus.blogspot.se

{0} port. Ingredienser 10 blad salvia , strimlad 2 msk salvia , strimlad 2 msk smör 2 msk olivolja 4 st Schalottenlök(ar) , finhackade 3 st vitlöksklyfta(or) , finhackade 300 gram fetaost , äkta 1,5 dl vispgrädde 1,5 dl mjölk 800 gram potatis(ar) , (av en fast sort) salt vitpeppar, malen 1 msk olivolja Tillagning ca 6 portioner 1. Värm ugnen till 200 grader. 2. Hetta upp en stekpanna med 1 msk av smöret. Stek de hela salviabladen, som ska vara till dekoration, snabbt i pannan. Låt bladen rinna av på hushållspapper. 3. Tillsätt oljan och resten av smöret i pannan. Fräs schalottenlök och vitlök på medelvärme. Det ska bli mjukt och glansigt men inte brunt. Rör ner salviastrimlorna. Låt det bli varmt och ta bort pannan från värmen. 4. Lägg fetaosten i en skål, tillsätt grädde och mjölk och mosa osten med en gaffel. 5. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka skivorna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt potatisskivorna rinna av i en sil. 6. Blanda ihop potatisen med lök och salviablandningen. Varva den med fetaostkrämen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar i varje lager. Översta lagret ska vara potatis. Droppa lite olivolja över och sätt in i ugnen. 7. Baka i 30–40 minuter. Kolla med en sticka att potatisen är helt mjuk, då är tårtan klar. Ta ut den ur ugnen och strö de stekta salviabladen över. Receptet kommer från ”Karin Franssons sju årstider” (Prisma) av Karin Fransson Foto: Daniel Herzell

Källa: tasteline.com

För ganska många år sedan hörde jag ett recept i P1:s program Meny. Det var en tysk variant på äppelkaka av Karin Fransson, som var helt fantastisk. Tyvärr slarvade jag bort receptet och lyckades inte få tag i det via Meny heller. Men undrens tid är inte förbi. Igår hittade jag det på namnam.se. Det lär finnas i Karin Franssons kokbok "Sju årstider". Den är väl så långt ifrån den klassiska skånska "eblakagan" man kan komma, men god är den. Bara pajskalet med socker, kakao och kardemumma är en smakupplevelse i sig. Här receptet för ungefär 10 personer. MÖRDEG: 1 ägg 1 dl strösocker 80 g smör, kallt i små bitar 3½ dl vetemjöl 1½ tsk bakpulver 1 msk kakao ½ tsk kardemumma, mald ÄPPELFYLLNING: 2 msk strösocker 2 tsk kanel, mald 4 äpplen, medelstora ca 600 g, hackade 3 msk marsan vaniljkräm för kokning 3 msk strösocker 4 dl torr äppelcidr ÖVERSTA LAGRET: 1½ dl gräddfil 2 äggulor 1 dl strösocker 2 äggvitor 1 krm salt 3 msk flagad mandel Sätt ugnen på 175 grader. MÖRDEG: Blanda alla ingredienserna i en matberedare. Eller hacka ihop degen för hand på bakbordet. Tryck ihop degen tills den blir smidig. Kavla ut den och klä en rund form med löstabar botten. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen. ÄPPELFYLLNINGEN: Blanda 2 msk socker och kanel, strö det över de hackade äpplena och lägg dem i pajskalet. Vispa samman marsanpulver, 3 msk socker och cider eller juice i en kastrull och koka som det står på paketet. Låt krämen svalna lite och bred den över äpplena. Ställ formen på ett galler i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 30 minuter. ÖVERSTA LAGRET: Blanda gräddfil, gulor och hälften av sockret i en skål. Vispa äggvitorna med salt till skum. Tillsätt resten av sockret och vipsa tills det blir som marängsmet. Vänd ner gräddfilsmeten och bred blandningen över kakan. Strö över mandeln. Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter. Kolla så att den inte får för mycket färg. Blir den för brun kan man lägga över ett bakplåtspapper. Låt kakan svalna helt och sikta över lite florsocker.

Källa: mattomten.blogspot.se

TV-rutan svartnade i morse och ingen chans i världen att jag kom ut på nätet. Hrm, vad göra nu då? Efter morgonrutinen blev jag lite avbruten, just i starten för dagens sysslor. Kanske skulle jag försöka mig på en dag utan datorn. Utan Internet. Utan att kolla mail. Utan att blogga och läsa andras bloggar... :/ Phew! Nu funkar allt igen! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig blir så beroende av datorn och Internet. Och detta har hänt under en förhållandevis kort tid; endast ett dryga år. Idag har jag förvisso annat att pyssla med och vill bara tipsa om radio P1:s Meny . Just nu lyssnar jag till Karin Fransson (Måns Rossander och Sven Ekberg också såklart) som jag bara blir så inspirerad av. Tänk, hon pratar så fantastiskt om mat, kryddor och allehanda smaker att jag blir tokhungrig - fast jag nyss ätit! Och har man inte möjlighet att lyssna nu går ju programmet i repris kl 12 i natt eller kl 16 på lördag. Och bäst av allt är ju att man annars kan lyssna när som helst i webbradion :) Trevligt örongodis!

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Jazzkökets gård under lördagens Foodstock Jag insåg i torsdags efter sändningen att Fia Gulliksson lyckats så bra med Meny i P1 att min tidigare Karin Fransson -saknad nu blivit till Fia-saknad när säsongen slutat. Sådan tur att jag kan hoppas få den stillad bara jag beger mig till Jazzköket ! Jag skrev det på Facebook och fick snart svar från Fia : "Åh men tack, MalinMatilda - det värmer." Fina Fia på bild från Facebook I fredags hade dessutom Jazzköket premiär för sin Lagerbar med pizza, så då fick jag t o m en kram av f ina Fia och därmed stillades min Fia-saknad. Eftersom det var invigning av pizza-ugnen så bjöds det på pizza, men Maja och jag var så hungriga att vi köpte en hel Sjömanspizza och delade på. Den vill jag verkligen rekommendera! Fantastiskt gott med de hela musslorna och salta sardeller till god lokal öl (men konstigt nog ingen lager , fast det ju heter Lagerbaren ..) . Jag testade Triakels weisse som är en weißbier bryggd på vete och av sydtysk karaktär. Den är framtagen till folkmusikgruppen Triakels ära av Bakgården i Revsund till (precis som favoriten Lars Lager ). Vi smakade bitar av alla pizzorna, som var riktigt goda, men var helt nöjda med att vi beställt just Sjömanspizza. Den är verkligen oerhört god! Så här tjusigt såg det ut vid pizzaugnen och disken innan det översvämmades av människor som kom för att smaka. bild lånad från jazzköket Inne i Lagerbaren uppmanas man även att leka discjockey, så jag passade på att spela några grammofonskivor när det blev tyst en stund. Där finns många LP-skivor, men jag saknade verkligen Nina Simone för hade tänkt spela Don't Let me be Misunderstood . Jazzköket hälsar att hon finns inne på en hylla, så till nästa gång får ni nöja er med: Nina Simone var en fantastisk pianist och folkrättskämpe utöver en gudabenådad sångerska Eftersom hon hänger uppe i Jazzköket antog jag nämligen att hon var en gemensam favorit för mig och förre Östersundsavdokaten Staffe (Staffan Werner) .

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Min idol Karin Fransson brukar prata så gott om hur fantastiskt gott det är med Ramslök , men jag hade tidigare inte ens smakat på det vad jag vet. Det är ju pinsamt. Under gårdagens Konstrunda var vi dock för att titta på konst i Esperöd vid Arboretet och där är marken fullkomligt täckt av Ramslök så här års! Och nog är det gott alltid; Karin kan jag lita på och den smakar som mild vitlök! Det engelska namnet wild garlic gör den verkligen rättvisa, fast den också påminner om gräslök. Här i sydöstra Skåne är den verkligen talrik, fast jag läser att den är "sällsynt och förekommer i en del av de sydliga landskapen upp till Uppland." På bladen är den väldigt lik liljekonvaljer , men de vita blommorna är inte alls lika, så det finns ingen risk att missta sig och äta dem istället. Det är numer rätt vanligt med Ramslök i skuggiga rabatter , så en sådan bör man nog ha. Har dock varnats för att de sprider sig vill och dödar annan växtlighet, vilket varnas för. Sådan måste jag alltså sätta som med t ex timjan och pepparrot, i en egen kruka så de inte sprider sig och tar över helt. Väl i Kivik kunde vi heller inte hålla oss från att fika Musteriets efterlängtade äppelkaka , som jag tycker är landets godaste. Recept på den finns här !

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

För ett par år sedan bodde vi en helg på Hotell Borgholm där den fantastiska kocken Karin Fransson huserar. Sedan dess får vi deras nyhetsbrev som bland annat innehåller några frestande recept i säsong. Den här gången var den en rubb med bland annat apelsin och rosmarin som verkade riktigt spännande. Karin hade använt sig av fläskkarré men vi bytte ut den mot fläskfilé, vi serverade den med potatis- och jordärtskocksgratäng. Till 6 portioner behövs: 2 st fläskfilé (ca 700 g/st) / 2 dl vitt vin / 1 kalvbuljongtärning / 1 msk kalvfond / 2 dl vatten / 1 tsk örtsalt / nymald svartpeppar från kvarn Rubb: 3 stora kvistar färsk rosmarin / 1,5 tsk fänkålsfrö / 2 tsk senapsfrö / 1 tsk kummin / 1 färskt lagerblad / 2 vitlöksklyftor / 2 ekologiska apelsiner / 0,5 dl olivolja Börja med rubben genom att tvätta apelsinerna och finriv det gula skalet. Grovhacka rosmarin, finhacka lagerblad och vitlök. Stöt de torra kryddorna i mortel och blanda sedan med apelsinskal, vitlök, lagerblad och olivolja. Sätt plastfolie över bunken och låt stå i rumstemperatur ett par timmar. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärning och häll i fond. Skär ren fläskfilén och lägg i en ugnsfast form, smörj filén med rubben, salta och peppra. Häll vinet och buljongen runt filén och skiva till sist apelsinerna och täck filén med dem. Sätt in filén i ugnen och låt den stå till den når innetemperatur på 65-67 grader. Ta ut den ur ugnen och täck med folie, låt vila ca 20 minuter. Skär filén i skivor och servera med potatisgratäng och grönsaker. Smaklig spis ♥

Källa: catsbakochmat.blogspot.se

Nu är min insamling i hamn. Ett helt år har gått, och jag vill tacka alla som varit med och bidragit till insamlingen på olika sätt! Målet var att samla in 10.000 kronor - men det blev 11.000! Pengar som verkligen behövs, och kanske inte en jättesumma om man ser till min enskilda insamling. Men ni vet, många bäckar små! Vi är många som haft och har insamlingar - och då blir det mycket pengar. Min insamling tar slut nu, och istället finns många andra insamlingar att stötta. Bland annat har Kajsas släkting (moster tror jag) en insamling där man kan köpa ett fint Kajsasmycke i form av en silverängel, eller jättefina armband. Än en gång - VARMT TACK alla ni som hjälpt till! Sedan var det ju så att alla som skänkte pengar i December var med i en utlottning. Mallan hjälpte mig att dra, och M fick vara lotterikontrollant! =) Endast en av vinnarna hade önskat vinst, så bland de övriga lottade vi vilken vinst de fick. Vinnarna kan höra av sig till mig via mail så löser vi hur vinsterna levereras. [email protected] GRATTIS till vinnarna: Fam. Hillman - idrottsrabatten (häfte med rabattkuponger för hela Skaraborg) Annie Axelsson - 2 deckare av James Patterson Anna & Martin - lavendelängel Annsofie & Thomas - rosa skålar från Tupperware Zenita Brutho - barnmössa Iréne Banck - necessär STORT TACK till Ida Henrysson som bidrog med två vinster till utlottningen! Tack alla givare Signe Joelsson Fnissi Rebecca Eriksson Jenny Evaldsson Högberg Sara Sara Ingrid Österström Anna J Kenneth Fritzon Iréne Banck Anna-Lena Göthberg Ann-Christine Banck Anita Banck Anette Fritzon Linda Sundelius Sara Ekström Lotta Gustafsson Carina, Patric, Lennart Linda Carlsson Anette Fritzon Sara Eva Söhrman Stina och Johan Banck Kitty Söhrman Kacke Söhrman Hasse Claesson AnnCathrine Carlén Liljedahl Ann-sofie och Thomas Ann Fransson Ann Fransson Sara Ahlin Sara Ahlin Zenita Brutho Iréne Banck Rosmarie Ahlin Annie Axelsson M,V,S,W Hillman Anna & Martin Fam Eriksson Maria Bergström Karin Fjällström Kerstin

Källa: fnissis.blogspot.com

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Kontakt