Strävsopp recept | jönköpings kebabsås recept | leilas påsktårta | vaniljhjärtan i långpanna | räkcocktail med ägghalva | dumlekakor utan noblesse | rimmad torskrygg mannerström | mandelkubb leila
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Antal portioner: 4 Ingredienser 4 lammbratwurstar 500 g potatis, av fast sort 2 rödlökar 2 syrliga äpplen 4 kvistar salvia 4 kvistar timjan 12 skalade vitlöksklyftor 4 msk balsamicovinäger 2 msk oliv- eller rapsolja 1 msk råsocker 1.5 dl rödvin 1.5 dl hönsbuljong salt och nymalen svartpeppar Gör så här 1. Skala rödlöken och skär den i klyftor, men låt lite av fästet vara kvar. 2. Borsta potatisen och skär även dem i klyftor med skalet kvar. Lägg vitlöken tillsammans med lök- och potatisklyftorna i en ugnssäker form, droppa över lite balsamvinäger och olivolja (eller rapsolja). Salta, peppra och strö lite socker över, lägg ner timjan och salvia och sätt in i ugnen på 180 grader. Rosta i ca 30 min eller tills potatisen känns färdig. Rör om någon gång. Snitta och stek lammbratwursten runt om, tillsätt äppelklyftorna och stek även dem en stund. 3. Tillsätt rödvin och hönsbuljong och låt puttra en liten stund. Lägg ner detta till potatisen och löken. Låt det hela steka i ca 10 min till (eller värm det snabbt i ugnen). 4. Korven som Karin Fransson steker i programmet heter Långe Jan och finns att köpa på Öland i samband med skördefesten.

Källa: recept.nu

Antal portioner: 4 Ingredienser 3 blad filodeg 500 g spetskål, savoykål eller vitkål 500 g blandfärs eller lammfärs 1 gul lök 1 dl öl 1 ägg 1 dl ströbröd + 1-2 dl mjölk 1 msk hackad mejram eller oregano 2 msk hackad persilja lite malen kummin ev kyndel salt och peppar lite sirap, eller örten stevia rebaudiana ( Korsikansk tomatsås: 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 3 msk soltorkadtomatsås 8 skalade tomater 2 lagerblad 0.5 tsk torkad oregano 1 bit citronskal 2 msk vitvinsvinäger salt och peppar 0.5 msk socker 2 msk worcestershiresås ev svarta oliver Gör så här 1. Köttfärsstrudel: 2. Blanda ströbröd och mjölk. 3. Skär bort det grova rotfästet på spetskålen och strimla den i strimlor. 4. Skär ned spetskålen och fräs den några min i lite smör. Tillsätt den hackade löken, kummin, salt, peppar och ringla över lite sirap (eller en söt ört). Fräs vidare, tills det börjar bryna lite lätt. 5. Häll på ölet och låt puttra tills vätskan har ångat bort. Häll upp i en skål och låt svalna. 6. Blanda ihop köttfärsen med ströbröd- och mjölkblandningen, ägg och de hackade örterna. Salta och peppra lätt och arbeta ihop till en smet. Tillsätt den avsvalnade kålblandningen och arbeta in den i smeten. 7. Sätt ugnen på 200 grader. 8. Tag fram en kökshandduk, fukta den lite lätt. Lägg ett filodegsblad därpå, pensla det med smält smör och lägg det över andra bladet, pensla även det. Lägg över det tredje bladet och pensla igen. Lägg hälften av köttfärssmeten på undre delen av filobladen, slå in kanterna och rulla upp till en rulle, gör likadant med resten. 9. Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd långpanna, pensla översidan med smör och grädda strudeln i ca 30 min. Den ska ha en knaprig yta. 10. Tag ut, låt svalna lite och skär i fina bitar. 11. Servera gärna med en god tomatsås. 12. I det här receptet använde Karin Fransson en ört (stevia rebaudiana, "stepa") istället för sirap. Örten finns att köpa som frön i välsorterade fröbutiker. 13. Korsikansk tomatsås: 14. Skala och finhacka löken, riv vitlöken och fräs det tillsammans i lite olivolja. Grovhacka tomaterna och tillsätt dem samt oregano, citronskal och lagerblad. Rör ner den soltorkadetomatsåsen, vinägern, salt, peppar och socker. Låt det hela småputtra tills tomaterna börjar mosa sig. Tillsätt slutligen worcestershiresås och smaka av en gång till. Rör gärna ner svarta oliver.

Källa: recept.nu

Ni som brukar kika in hos mig regelbundet vet att jag älskar roliga kryddor och kryddblandningar. Jag har svårt att motstå köplusten när jag stöter på något nytt, och jag dyker gärna på näsan och sniffar i olika kryddburkar på marknader eller på andra ställen som säljer kryddor i lösvikt. Det här betyder förstås i sin tur att mina stackars köksskåp bågnar av burkar och påsar i allehanda storlekar och format. Ibland ramlar de ut i rena förskräckelsen när jag gläntar på dörren. Trängselskatt vore kanske en idé! Jag känner mig nästan som en -om inte örtdrottning (för den titeln är nog reserverad för den kända Ölandskocken Karin Fransson ), så i alla fall en kryddambassadör Med olika kryddblandningar kan du nämligen helt förändra smaken på din mat - utan att i övrigt göra så stora förändringar. Ta potatisbullar t ex. Det blir helt skilda maträtter om du kryddar dem med Kunglig Sallad, Toscanakrydda, Orientkrydda eller någon tex-mexblandning. Samma med omeletter. Och köttfärssåsen smakar helt olika om du kryddar den med Köttfärskryddan eller Gulaschkryddan. Om du kryddar din vegogryta med Indisk kryddmix eller Italiensk gourmetkrydda känns det som om de kommer från olika matplaneter. Jag har ofta gjort reklam för Spice Trees kryddor och olika kryddblandningar. Tyvärr kan de ibland vara lite svåra att få tag på om man inte råkar bo i närheten av någon specialaffär som saluför dem. Men många av deras kryddblandningar går att köpa på nätet hos Zmaka - även om de då inte lystrar till namnet Spice Tree. Här nedan ser du några av mina favoritblandningar, som ofta förekommer i mina recept. Zmaka har också olika sorters torkad svamp, lite godis, teer och kaffesorter om man känner sig hugad. Dessutom sylt och marmelad. Vad sägs om ekologisk lakritssylt t ex? Nej, tack inte för mig, som inte alls är förtjust i lakrits, men det finns ju andra fantaster. Och för er som undrar. Neej har jag ingen provision hos Zmaka! Jag tipsar gärna om dem ändå eftersom jag gillar kryddorna. De kryddor jag valt ut är alla helt utan tillsatser och "konstgjorda" ämnen. Vissa av de övriga kryddblandningarna innehåller msg (mononatriumglutamat som är ett smakförstärkarämne där åsikterna går lite isär huruvida det är skadligt eller inte), men det framgår tydligt på innehållsförteckningen. Och du som är extremt känslig för socker väljer förstås en blandning utan tillsatt socker, även om mängderna i de färdiga blandningarna är väldigt små. Ni ser själva vad de olika kryddblandningarna innehåller, så övriga ord är överflödiga. Smaksätt maten mera helt enkelt!

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Vi var väldigt sena med att få ned potatis och grönsaker i jorden i år. Vi hade så mycket annat bestyr! Det gör å andra sidan att vi nu i slutet av september kan njuta av små, färska potatisar, späda morötter och krispig mangold. Här fick de sällskap av lax, tomater och örtkryddor i en härlig laxsoppa. Den goda kryddblandningen köpte jag i somras på vår Ölandssemester , och den är komponerad av örtdrottningarnas örtdrottning, Karin Fransson på Hotell Borgholm. Det är en innehållsrik blandning som innehåller gräslök, persilja, purjolök, gul lök, dragon, timjan, basilika, citron. Om du inte har just den kryddblandningen i din arsenal kan du välja någon annan färdig kryddblandning som du tycker om, eller mixa ihop din egen blandning. 600 g pinfärsk lax 10 småpotatisar - glömde väga ca 400 g späda morötter ca 150 g färsk mangold eller spenat 4 stora tomater - glömde väga dem också 4 - 6 vitlöksklyftor 1 msk Öländsk sommarblandning - eller annan valfri kryddblandning 1 l vatten 2 msk tomatpuré 4 msk hummerfond 2 msk fish sauce rapsolja, olivolja eller ghi ev salt och peppar Skölj och skrubba potatisen, och dela dem i halvor - eller fler bitar om potatisen är stor. Skrubba även morötterna, och skär i sneda bitar. Skålla tomaterna i kokande vatten, spola med kallt vatten, och skala dem. Grovhacka dem. Skala vitlöken och dela dem om de är stora. Skölj och grovstrimla mangolden. Ta bort ev ben i laxen, och skär i mindre bitar. Hetta upp olja i en rymlig gryta, och fräs runt kryddblandningen någon minut. Häll i potatis, morötter och vitlök, och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt vatten, tomater, tomatpuré, fond och fish sauce, låt koka upp, och småkoka under lock ca 10 minuter. Vänd ned mangold, och koka upp på nytt. Smaka av så att soppan har god smak - tillsätt ev mer fond, fish sauce, kryddblandning eller salt/peppar - och lägg sedan försiktigt ned laxen. Stäng av plattan, och låt stå kvar tills laxen är genomkokt. Tog ca 5 minuter för mig.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

{0} port. Ingredienser 10 blad salvia , strimlad 2 msk salvia , strimlad 2 msk smör 2 msk olivolja 4 st Schalottenlök(ar) , finhackade 3 st vitlöksklyfta(or) , finhackade 300 gram fetaost , äkta 1,5 dl vispgrädde 1,5 dl mjölk 800 gram potatis(ar) , (av en fast sort) salt vitpeppar, malen 1 msk olivolja Tillagning ca 6 portioner 1. Värm ugnen till 200 grader. 2. Hetta upp en stekpanna med 1 msk av smöret. Stek de hela salviabladen, som ska vara till dekoration, snabbt i pannan. Låt bladen rinna av på hushållspapper. 3. Tillsätt oljan och resten av smöret i pannan. Fräs schalottenlök och vitlök på medelvärme. Det ska bli mjukt och glansigt men inte brunt. Rör ner salviastrimlorna. Låt det bli varmt och ta bort pannan från värmen. 4. Lägg fetaosten i en skål, tillsätt grädde och mjölk och mosa osten med en gaffel. 5. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka skivorna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt potatisskivorna rinna av i en sil. 6. Blanda ihop potatisen med lök och salviablandningen. Varva den med fetaostkrämen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar i varje lager. Översta lagret ska vara potatis. Droppa lite olivolja över och sätt in i ugnen. 7. Baka i 30–40 minuter. Kolla med en sticka att potatisen är helt mjuk, då är tårtan klar. Ta ut den ur ugnen och strö de stekta salviabladen över. Receptet kommer från ”Karin Franssons sju årstider” (Prisma) av Karin Fransson Foto: Daniel Herzell

Källa: tasteline.com

Min idol Karin Fransson är i alla fall en förebild Idag är det återigen dags för final i Årets kock . Husmor Lisa är där i år igen för att spana på all fantastisk matlagning och träffa alla trevliga matmänniskor. Varje år har jag skrivit ingående både om rätter, kockar och tillställningen som Årets kockbloggare, förra året som reporter för Årets kocks youtubekanal. Nu i år är har jag min restaurang och jobbar som kock på Pontusgruppen i hans fantastiska satsning på kvinnliga kockar #kocktjejerpågång . Varje år har jag skrivit om hur få kvinnor det är i juryn och totala avsaknaden av tjejer i finalen. Varför är det så svårt i just den här branschen? Alice Brax har sammanfattat bra i sitt blogginlägg igår om temat . Jag har varit många år i näringslivet som också är tufft men där fullständigt svämmar det över av duktiga kvinnliga chefer ändå, om man ska vara ärlig.... Invändningarna är "tjejer orkar inte", "tjejer prioriterar familjen", "tjejer vill inte tävla", "det är för sexistist i köken" etc Nu är jag äldre och kom på det här sent i livet. Jag är kanske tuffare, mentalt lite mer mogen och hade lite mer pengar att starta mitt eget direkt med, än när man är ung. Jag startade min restaurang hemma för att kunna kombinera odling, barn, familj, nära skog och råvara med att vara kock. Som min fantastiska sous chef på Pontus Catering Jimmy Vendin sa till mig igår: "alla tjejer slutar som kock när de får barn och blir äldre - men det var då du började". Kanske är jag galen . Ja jag har missat många års träning och härdande. Jag försöker ta igen det nu och inget säger att jag ska lyckas. Men min lösning var ju att bygga upp köket hemma runt mitt liv och min familj . Jag jobbar sent och jag jobbar mängder. Men jag är ju oftast hemma. Och barnen är med i köket. Började resan när jag var mammaledig med min tvåa, pluggade, projekterade, praktiserade, var med i Halv åtta hos mig, bloggade, tränade, tränade. Långt är det kvar. Min mat är god, det intygar mina gäster för mig varje vecka. Behöver träna mer och jag lär mig varje dag hemma och hos Pontus. Men jag tycker det funkar - det är bra. Är jag knäpp? Jag har suttit framför en dator i hela mitt liv och trivs att lyfta 20 kg kastrull, springa flera mil, hacka och hacka och skala, koncentrera sig och peta. Jag trivs ibland med att bli åthutad om det gäller att leverera bättre, mer kvalitet! Det är kul. Jag älskar stressen när allt ska ut. Man får många gliringar. Det är sexistiskt. Ja. Det är inte bra. Önskar jag hade en lösning på hur man tacklar det men jag kan bara se att jag kanske inte bryr mig lika mycket, låter det rinna av mig. Jag har ju ändå mitt eget! Min egen restaurang där jag styr allt. Råvaran, miljön, hanteringen och dem jag jobbar med. Som i många andra branscher är ju en framtid för oss tjejer att starta eget! Jag tänker så här: Om vi inte är fler som orkar och försöker så kommer det aldrig bli någon ändring. Ändringen kommer när det är fler kvinnliga chefer, då blir allt lika naturligt, det har jag sett i andra branscher. För i min hjärna är vi ändå till viss del olika - män och kvinnor. Och då är det så bra att ha båda med sig för det behövs! Tror att många män kanske har lite att förlora på att fler kvinnor kommer in och då är det förstås så att man "vaktar" det gamla. Så då får man helt enkelt försöka bli bättre och kämpa. Heja Alice. Heja Pontus. Och heja alla superba kvinnliga kockar som finns överallt. Och alla de manliga kockar som är moderna nog att inse att framtidens kök är blandat. Och att framtidens restauranger kan se lite annorlunda ut än dem som finns nu. Ni som vill prata mer, prata på #kvinnaochkock

Källa: husmorlisa.blogspot.se

Min idol Karin Fransson brukar prata så gott om hur fantastiskt gott det är med Ramslök , men jag hade tidigare inte ens smakat på det vad jag vet. Det är ju pinsamt. Under gårdagens Konstrunda var vi dock för att titta på konst i Esperöd vid Arboretet och där är marken fullkomligt täckt av Ramslök så här års! Och nog är det gott alltid; Karin kan jag lita på och den smakar som mild vitlök! Det engelska namnet wild garlic gör den verkligen rättvisa, fast den också påminner om gräslök. Här i sydöstra Skåne är den verkligen talrik, fast jag läser att den är "sällsynt och förekommer i en del av de sydliga landskapen upp till Uppland." På bladen är den väldigt lik liljekonvaljer , men de vita blommorna är inte alls lika, så det finns ingen risk att missta sig och äta dem istället. Det är numer rätt vanligt med Ramslök i skuggiga rabatter , så en sådan bör man nog ha. Har dock varnats för att de sprider sig vill och dödar annan växtlighet, vilket varnas för. Sådan måste jag alltså sätta som med t ex timjan och pepparrot, i en egen kruka så de inte sprider sig och tar över helt. Väl i Kivik kunde vi heller inte hålla oss från att fika Musteriets efterlängtade äppelkaka , som jag tycker är landets godaste. Recept på den finns här !

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

TV-rutan svartnade i morse och ingen chans i världen att jag kom ut på nätet. Hrm, vad göra nu då? Efter morgonrutinen blev jag lite avbruten, just i starten för dagens sysslor. Kanske skulle jag försöka mig på en dag utan datorn. Utan Internet. Utan att kolla mail. Utan att blogga och läsa andras bloggar... :/ Phew! Nu funkar allt igen! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig blir så beroende av datorn och Internet. Och detta har hänt under en förhållandevis kort tid; endast ett dryga år. Idag har jag förvisso annat att pyssla med och vill bara tipsa om radio P1:s Meny . Just nu lyssnar jag till Karin Fransson (Måns Rossander och Sven Ekberg också såklart) som jag bara blir så inspirerad av. Tänk, hon pratar så fantastiskt om mat, kryddor och allehanda smaker att jag blir tokhungrig - fast jag nyss ätit! Och har man inte möjlighet att lyssna nu går ju programmet i repris kl 12 i natt eller kl 16 på lördag. Och bäst av allt är ju att man annars kan lyssna när som helst i webbradion :) Trevligt örongodis!

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Vaccinations cirkusen rullar vidare. En kristdemokrat i barn och omsorgsnämnden skrev på sin blogg att alla som klagar är veklingar. Jag blev så förbannad att jag skickade ett mail till honom. Som han svarade på. Att han stog för sin åsikt men att han gärna ville veta hur jag tyckte att det skulle skötas. Jag svarade bland annat: Tack för att du svarade så snabbt. Det vore kul att veta vad du menar med, jag citerar från din blogg: De insändare som skrivs med stor kritik är givetvis "anonyma". Det är inte trovärdigt med anonym kritik. Slucitat. Jag är oftast anonym när jag skriver insändare men jag står för dom. En gång ringde Na mig och ville intervjua mig efter en insändare och jag ställde upp (avfallskvarn). Jag har även skrivit massor med insändare under signaturen hemmamamma innan vårdnadsbidraget kom. Jag tycker det är bra att visa mina barn att man ska reagera när man tycker något är bra och när man tycker något är dåligt. Min åsikt är min egen ibland därför vill jag vara anonym med tanke på mina barn och min familj. Sen skrev jag också delar av insändaren nedan om hur jag tyckte att det hela skulle skötas Min insändare fick svar från en sosse, en vänsterpartist och en moderat. Det var en helsida med insändare som klagade men dom svarar bara på min (hedrad). Jag svarade på den också, ska som vanligt på kul att se om den kommer in: Ett svar till Marie-Louise Forsberg-Fransson med flera politiker som svarade på min insändare: Jag jobbar som sjuksköterska i kommunen. Jag har ansvaret för ca 300 brukare varje kväll jag jobbar. Jag har inte fått något vaccin, jag får köa som alla andra. När jag läste till sjuksköterska (jag har varit klar i 19 år) så diskuterades smittspridning. Man behöver inte ha gått sköterskeskolan för att veta att sjukdomar smittar. Innan vaccineringen drog igång sa Hans Fredlund att man skulle undvika folksamlingar. Nu har han plötsligt ändrat sig. "det är bara friska som åker till mässan, dom sjuka åker till vårdcentralen". Hur kan han veta det? Min familj är sjuka i virusinfektion just nu. 2 av barnen har varit hemma från skolan snart 1 vecka. Vi har ingen feber alltså kan vi åka och vaccinera oss om vi vill. Vi hostar och snorar bara och är hemma för att inte smitta andra. Nu håller vi oss ifrån vaccineringen också men andra åker säkert dit med både det ena och det andra. För vissa barn är det lika med mycket stress bara att få en spruta. Att då först få stå i kö i flera timmar. Sen få spruta av en okänd person i en okänd lokal med en massa folk runt omkring skapar ännu mera stress hos barnen. Alla barn borde få sin spruta i skolan av sin skolsyster. När barnen får sina vanliga vaccinationer i skolan så hjälps skolsystrarna åt.. Dom vuxna då. Varför inte göra som i Skåne och kalla en åldergrupp i taget till respektive vårdcentral. Förlängd öppetid på vårdcentralen till 19.00 så hinns fler med, kombinera det med mässan till dom som inte har möjlighet att åka till vc. Min mamma har Kol. Hon har ingen lust/tid att köa i flera timmar. Dessutom blir hennes astma/kol värre av att stå ute i flera timmar. Jag ser fram emot ett reportage med politikerna i kö för att få sin spruta. I Dn kan man läsa att dom flesta kommuner erbjuder vaccination via skolhälsovården. Men att Uppsala och Jönköping inte gjorde det. Men nu har Uppsala tänkt om efter att det har blivit strul och klagomål. Hurra för Uppsala! Tänk om Örebro också kunde erkänna att dom gör fel!! Men det kommer säkert inte att ske. Dom slår sig säkert för bröstet att vi ligger först i antalet givna vaccinationer. Världsnaturfonden har också svarat på mitt email om delfiner. Det gick mest ut på att man kunde skänka pengar till dom. Men Ric O´Barry visar att den enskilda människan kan förändra världen. Japanska barn vägrar att äta delfin/valkött. Sen släpps dom delfinerna som inte blir sålda tillbaka ut i havet. Men jag ska nog fortsätta att bojkotta japanska varor och delfinarium. Sen ska jag även bojkotta kinesiska varor. Titta på detta inslag från kulturnyheterna, ca 9 minuter in i programmet. Det handlar om att det numera är lagligt att använda elfenben i Kina igen. Det gör så att risken att illegal slakt och jakt av elefanter kan öka igen.

Källa: hemmamammansliv.blogspot.se

För ett par år sedan bodde vi en helg på Hotell Borgholm där den fantastiska kocken Karin Fransson huserar. Sedan dess får vi deras nyhetsbrev som bland annat innehåller några frestande recept i säsong. Den här gången var den en rubb med bland annat apelsin och rosmarin som verkade riktigt spännande. Karin hade använt sig av fläskkarré men vi bytte ut den mot fläskfilé, vi serverade den med potatis- och jordärtskocksgratäng. Till 6 portioner behövs: 2 st fläskfilé (ca 700 g/st) / 2 dl vitt vin / 1 kalvbuljongtärning / 1 msk kalvfond / 2 dl vatten / 1 tsk örtsalt / nymald svartpeppar från kvarn Rubb: 3 stora kvistar färsk rosmarin / 1,5 tsk fänkålsfrö / 2 tsk senapsfrö / 1 tsk kummin / 1 färskt lagerblad / 2 vitlöksklyftor / 2 ekologiska apelsiner / 0,5 dl olivolja Börja med rubben genom att tvätta apelsinerna och finriv det gula skalet. Grovhacka rosmarin, finhacka lagerblad och vitlök. Stöt de torra kryddorna i mortel och blanda sedan med apelsinskal, vitlök, lagerblad och olivolja. Sätt plastfolie över bunken och låt stå i rumstemperatur ett par timmar. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärning och häll i fond. Skär ren fläskfilén och lägg i en ugnsfast form, smörj filén med rubben, salta och peppra. Häll vinet och buljongen runt filén och skiva till sist apelsinerna och täck filén med dem. Sätt in filén i ugnen och låt den stå till den når innetemperatur på 65-67 grader. Ta ut den ur ugnen och täck med folie, låt vila ca 20 minuter. Skär filén i skivor och servera med potatisgratäng och grönsaker. Smaklig spis ♥

Källa: catsbakochmat.blogspot.se

Under en morgonpromenad i helgen plockade jag med mig en stor bunt med löktrav . Jag tycker den är både stark och mild på samma gång och lite bitter i eftersmaken. Kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar den eller inte. Förra året läste jag ett inlägg hos Nässelblom & Choklad som gjort löktravssmör vilket jag såklart redan prövat. Riktigt gott var det på lätt förvällda sockerärtor, sugar snaps och färsk sparris och kokt färskpotatis. Den är inte så god att göra grönsallad på men några blad och blommor kan man definitivt blanda i för smakens skull. Men vad ska jag göra av den nu då? Har googlat och det finns inte mycket i matväg att hitta med just löktrav. Kan dock tänka mig att Karin Fransson är en flitig användare av löktraven. Som första experiment blev en snabb potatissoppa med en stor, stor näve löktrav i. Här kommer receptet på den. Enkel potatissoppa med löktrav 1 port 2-3 potatisar, företrädesvis sparrispotatis 1 morot KRAV 1 liten palsternacka ca 10 cm purjolök en STOR näve löktrav rapsolja KRAV örtsalt ekologiskt svartpeppar vatten (ev grönsaksbuljong) Strimla purjolöken och löktraven och fräs i oljan en stund. Skiva moroten och palsternackan och låt de även fräsa lite i kastrullen tillsammans med löktraven. Skrubba och putsa potatisen och skär den i mindre bitar. Häll på vatten i kastrullen och låt koka upp. Vill du så tillsätt lite grönsaksbuljong. Jag har en väldigt smakrik sådan och valde bort den då jag var nyfiken på löktraven. Tror att den kommit bort sig i smaken av buljongen annars. Jag kryddade soppan endast med örtsalt och lite svartpeppar. Låt koka på medelvärme under lock i ca 20-30 minuter eller tills potatisen är färdig - innan den är sönderkokt alltså :) Häll upp och servera soppan direkt. Garnera med några löktravsblommor och knapra gärna på lite gott knäckebröd till. Smaklig spis!

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Förra helgen lagade maken den absolut godaste fasan jag ätit. Den serverades med äppelcider- och calvadossås samt kryddstekta äpplen. Jag fixade en potatisgratäng till, som vanligt smaksatt med säsongens kryddor (salvia och ramslök). Fasanen med tillbehör tog sina modiga tre timmar att laga till och tyvärr kan jag inte dela med mig av receptet då vi tagit det ur en av Karin Franssons böcker, Fågel fisk och grönt. Dessvärre verkar boken vara slut på förlaget, men går säkert att hitta begagnad. Jag vet, att ni vet, att både maken och jag har en crush på just Karin Fransson och hennes sätt att hantera smaksättningar. Just av det skälet testade vi rätten, trots de för oss lite ovanliga kryddorna. Det krävs en hel fasan eftersom skrovet används till såsen. Huvuddragen i såsen är dels en äppelsirap kokt på äppelmust och såsocker, smaksatt med kanel, kardemumma och stjärnanis. Sen är det givetvis de vanlig rotfrukterna som ska brynas tillsammans med skrovet, sen smaksätts det med äpple, timjan, libbsticka, enbär, kanel, kryddnejlikor, lagerblad, vaniljstång, kycklingfond, calvados och torr äppelcider. När fonden kokat i ca 30-40 minuter silas den av och kokas sedan ihop med vispgrädde och smaksätts till sist med äppelsirap. Äpplena är kryddade med kanel, stjärnanis, kardemumma, smör och äppelsirap.

Källa: catsbakochmat.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2020 ® v3 - Kontakt