Strävsopp recept | leilas påsktårta | jönköpings kebabsås recept | vaniljhjärtan i långpanna | räkcocktail med ägghalva | dumlekakor utan noblesse | rimmad torskrygg mannerström | mandelkubb leila
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Antal portioner: 4 Ingredienser 4 lammbratwurstar 500 g potatis, av fast sort 2 rödlökar 2 syrliga äpplen 4 kvistar salvia 4 kvistar timjan 12 skalade vitlöksklyftor 4 msk balsamicovinäger 2 msk oliv- eller rapsolja 1 msk råsocker 1.5 dl rödvin 1.5 dl hönsbuljong salt och nymalen svartpeppar Gör så här 1. Skala rödlöken och skär den i klyftor, men låt lite av fästet vara kvar. 2. Borsta potatisen och skär även dem i klyftor med skalet kvar. Lägg vitlöken tillsammans med lök- och potatisklyftorna i en ugnssäker form, droppa över lite balsamvinäger och olivolja (eller rapsolja). Salta, peppra och strö lite socker över, lägg ner timjan och salvia och sätt in i ugnen på 180 grader. Rosta i ca 30 min eller tills potatisen känns färdig. Rör om någon gång. Snitta och stek lammbratwursten runt om, tillsätt äppelklyftorna och stek även dem en stund. 3. Tillsätt rödvin och hönsbuljong och låt puttra en liten stund. Lägg ner detta till potatisen och löken. Låt det hela steka i ca 10 min till (eller värm det snabbt i ugnen). 4. Korven som Karin Fransson steker i programmet heter Långe Jan och finns att köpa på Öland i samband med skördefesten.

Källa: recept.nu

Antal portioner: 4 Ingredienser 3 blad filodeg 500 g spetskål, savoykål eller vitkål 500 g blandfärs eller lammfärs 1 gul lök 1 dl öl 1 ägg 1 dl ströbröd + 1-2 dl mjölk 1 msk hackad mejram eller oregano 2 msk hackad persilja lite malen kummin ev kyndel salt och peppar lite sirap, eller örten stevia rebaudiana ( Korsikansk tomatsås: 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 3 msk soltorkadtomatsås 8 skalade tomater 2 lagerblad 0.5 tsk torkad oregano 1 bit citronskal 2 msk vitvinsvinäger salt och peppar 0.5 msk socker 2 msk worcestershiresås ev svarta oliver Gör så här 1. Köttfärsstrudel: 2. Blanda ströbröd och mjölk. 3. Skär bort det grova rotfästet på spetskålen och strimla den i strimlor. 4. Skär ned spetskålen och fräs den några min i lite smör. Tillsätt den hackade löken, kummin, salt, peppar och ringla över lite sirap (eller en söt ört). Fräs vidare, tills det börjar bryna lite lätt. 5. Häll på ölet och låt puttra tills vätskan har ångat bort. Häll upp i en skål och låt svalna. 6. Blanda ihop köttfärsen med ströbröd- och mjölkblandningen, ägg och de hackade örterna. Salta och peppra lätt och arbeta ihop till en smet. Tillsätt den avsvalnade kålblandningen och arbeta in den i smeten. 7. Sätt ugnen på 200 grader. 8. Tag fram en kökshandduk, fukta den lite lätt. Lägg ett filodegsblad därpå, pensla det med smält smör och lägg det över andra bladet, pensla även det. Lägg över det tredje bladet och pensla igen. Lägg hälften av köttfärssmeten på undre delen av filobladen, slå in kanterna och rulla upp till en rulle, gör likadant med resten. 9. Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd långpanna, pensla översidan med smör och grädda strudeln i ca 30 min. Den ska ha en knaprig yta. 10. Tag ut, låt svalna lite och skär i fina bitar. 11. Servera gärna med en god tomatsås. 12. I det här receptet använde Karin Fransson en ört (stevia rebaudiana, "stepa") istället för sirap. Örten finns att köpa som frön i välsorterade fröbutiker. 13. Korsikansk tomatsås: 14. Skala och finhacka löken, riv vitlöken och fräs det tillsammans i lite olivolja. Grovhacka tomaterna och tillsätt dem samt oregano, citronskal och lagerblad. Rör ner den soltorkadetomatsåsen, vinägern, salt, peppar och socker. Låt det hela småputtra tills tomaterna börjar mosa sig. Tillsätt slutligen worcestershiresås och smaka av en gång till. Rör gärna ner svarta oliver.

Källa: recept.nu

Vi var väldigt sena med att få ned potatis och grönsaker i jorden i år. Vi hade så mycket annat bestyr! Det gör å andra sidan att vi nu i slutet av september kan njuta av små, färska potatisar, späda morötter och krispig mangold. Här fick de sällskap av lax, tomater och örtkryddor i en härlig laxsoppa. Den goda kryddblandningen köpte jag i somras på vår Ölandssemester , och den är komponerad av örtdrottningarnas örtdrottning, Karin Fransson på Hotell Borgholm. Det är en innehållsrik blandning som innehåller gräslök, persilja, purjolök, gul lök, dragon, timjan, basilika, citron. Om du inte har just den kryddblandningen i din arsenal kan du välja någon annan färdig kryddblandning som du tycker om, eller mixa ihop din egen blandning. 600 g pinfärsk lax 10 småpotatisar - glömde väga ca 400 g späda morötter ca 150 g färsk mangold eller spenat 4 stora tomater - glömde väga dem också 4 - 6 vitlöksklyftor 1 msk Öländsk sommarblandning - eller annan valfri kryddblandning 1 l vatten 2 msk tomatpuré 4 msk hummerfond 2 msk fish sauce rapsolja, olivolja eller ghi ev salt och peppar Skölj och skrubba potatisen, och dela dem i halvor - eller fler bitar om potatisen är stor. Skrubba även morötterna, och skär i sneda bitar. Skålla tomaterna i kokande vatten, spola med kallt vatten, och skala dem. Grovhacka dem. Skala vitlöken och dela dem om de är stora. Skölj och grovstrimla mangolden. Ta bort ev ben i laxen, och skär i mindre bitar. Hetta upp olja i en rymlig gryta, och fräs runt kryddblandningen någon minut. Häll i potatis, morötter och vitlök, och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt vatten, tomater, tomatpuré, fond och fish sauce, låt koka upp, och småkoka under lock ca 10 minuter. Vänd ned mangold, och koka upp på nytt. Smaka av så att soppan har god smak - tillsätt ev mer fond, fish sauce, kryddblandning eller salt/peppar - och lägg sedan försiktigt ned laxen. Stäng av plattan, och låt stå kvar tills laxen är genomkokt. Tog ca 5 minuter för mig.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Vår Ölandsvecka har varit en enda lång kulinarisk resa. Inte har det varit några problem att vara glutenintolerant heller. Det har hela tiden funnits alternativ. En alldeles extra stor eloge vill jag ge till Halltorps gästgiveri. När det visade sig att Dagens lunchpannbiff inte var glutenfri erbjöds jag oxfilé med rödvinssås, rostade grönsaker och stekt färskpotatis. Till samma pris! En kväll tog vi ut svängarna riktigt och gick på berömda Borgholms Hotell där Karin Fransson - den öländska örtdrottningen - regerar. Kanske inte i ensamt majestät, för hon har säkert ett helt hov av duktiga medarbetare omkring sig, men det är hon som komponerar alla fantastiska, örtdoftande maträtter. Något alldeles extra! T o m gott glutenfritt bröd! Här följer en liten matkavalkad. Fantastiskt kravlamm och den mest ljuvliga flädermousse jag någonsin smakat, på Solberga Gård , som också har en mysig gårdsbutik. Saftig och jättegod glutenfri morotskaka på Karamellkokeriet i Bredsättra . Härlig örtpanerad bergtunga, rostade grönsaker och pepparrotsaioli på Slottshöjdens Resturang alldeles i närheten av Borgholms slottsruin. Underbart god fiskgryta, läcker gino, och kaffe med kandisockerklubba på Hamnkontoret i Borgholm. Ljuvligt god, glutenfri tryffelkaka på mysiga Gårdby café och lanthandel (lyckas inte hitta någon egen hemsida). Fräsch sallad, gravlax och dillstuvad potatis (glutenfri och gjord med maizena) på Resturang Fågel Blå vid Ottenby fågelstation. Filé Mignon (bara white för min del) på Robinson Crusoe , med fantastisk utsikt över hamnen i Borgholm. Strutsstek och potatissallad på Marsjö strutsgård . Den jättegoda strutsäggostkakan med hallonsylt och grädde fanns också i glutenfri tappning. Ett strutsägg motsvarar ca 32 - 34 vanliga ägg, så många ostkakor blir det! Örtsmör, örtolja och färskost som inledning på våra utsvävningar på Hotell Borgholm . Sen följde hälleflundra, kalventrecote och ostbricka. Vaniljglass med härligt mörk och smakrik chokladsås på Vida Konsthall. Superfräsch salladsbuffé och "mitt" lunchalternativ på Halltorps Gästgiveri . Efter allt det här kan man bara luta sig tillbaka, och känna sig väldigt, väldigt tacksam över att man har det så bra!!

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Citronmållan är en trevlig ört i teorin, dessvärre doftar den lite gummi, är absolut ätbar och innehar också den goda örtegenskapen att vara väldigt dekorativ. Dock, har jag på den sista tiden kommit på mig själv att använda den mycket mer okreddiga citronmelissen när jag vill ha sträv, parfymerad citrussmak, utan att för den delen använda oetiska citroner. Just nu serverar vi en tomatmarmelad, apelsinsaft och en lemonad - allt på bekostnad av citronmelissen. Och så fort vi kommit på vad som matchar subtil doft av gummi skördas också citronmållan!

Källa: vallasensvardshus.blogspot.se

{0} port. Ingredienser 10 blad salvia , strimlad 2 msk salvia , strimlad 2 msk smör 2 msk olivolja 4 st Schalottenlök(ar) , finhackade 3 st vitlöksklyfta(or) , finhackade 300 gram fetaost , äkta 1,5 dl vispgrädde 1,5 dl mjölk 800 gram potatis(ar) , (av en fast sort) salt vitpeppar, malen 1 msk olivolja Tillagning ca 6 portioner 1. Värm ugnen till 200 grader. 2. Hetta upp en stekpanna med 1 msk av smöret. Stek de hela salviabladen, som ska vara till dekoration, snabbt i pannan. Låt bladen rinna av på hushållspapper. 3. Tillsätt oljan och resten av smöret i pannan. Fräs schalottenlök och vitlök på medelvärme. Det ska bli mjukt och glansigt men inte brunt. Rör ner salviastrimlorna. Låt det bli varmt och ta bort pannan från värmen. 4. Lägg fetaosten i en skål, tillsätt grädde och mjölk och mosa osten med en gaffel. 5. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka skivorna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt potatisskivorna rinna av i en sil. 6. Blanda ihop potatisen med lök och salviablandningen. Varva den med fetaostkrämen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar i varje lager. Översta lagret ska vara potatis. Droppa lite olivolja över och sätt in i ugnen. 7. Baka i 30–40 minuter. Kolla med en sticka att potatisen är helt mjuk, då är tårtan klar. Ta ut den ur ugnen och strö de stekta salviabladen över. Receptet kommer från ”Karin Franssons sju årstider” (Prisma) av Karin Fransson Foto: Daniel Herzell

Källa: tasteline.com

Min idol Karin Fransson brukar prata så gott om hur fantastiskt gott det är med Ramslök , men jag hade tidigare inte ens smakat på det vad jag vet. Det är ju pinsamt. Under gårdagens Konstrunda var vi dock för att titta på konst i Esperöd vid Arboretet och där är marken fullkomligt täckt av Ramslök så här års! Och nog är det gott alltid; Karin kan jag lita på och den smakar som mild vitlök! Det engelska namnet wild garlic gör den verkligen rättvisa, fast den också påminner om gräslök. Här i sydöstra Skåne är den verkligen talrik, fast jag läser att den är "sällsynt och förekommer i en del av de sydliga landskapen upp till Uppland." På bladen är den väldigt lik liljekonvaljer , men de vita blommorna är inte alls lika, så det finns ingen risk att missta sig och äta dem istället. Det är numer rätt vanligt med Ramslök i skuggiga rabatter , så en sådan bör man nog ha. Har dock varnats för att de sprider sig vill och dödar annan växtlighet, vilket varnas för. Sådan måste jag alltså sätta som med t ex timjan och pepparrot, i en egen kruka så de inte sprider sig och tar över helt. Väl i Kivik kunde vi heller inte hålla oss från att fika Musteriets efterlängtade äppelkaka , som jag tycker är landets godaste. Recept på den finns här !

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

För ganska många år sedan hörde jag ett recept i P1:s program Meny. Det var en tysk variant på äppelkaka av Karin Fransson, som var helt fantastisk. Tyvärr slarvade jag bort receptet och lyckades inte få tag i det via Meny heller. Men undrens tid är inte förbi. Igår hittade jag det på namnam.se. Det lär finnas i Karin Franssons kokbok "Sju årstider". Den är väl så långt ifrån den klassiska skånska "eblakagan" man kan komma, men god är den. Bara pajskalet med socker, kakao och kardemumma är en smakupplevelse i sig. Här receptet för ungefär 10 personer. MÖRDEG: 1 ägg 1 dl strösocker 80 g smör, kallt i små bitar 3½ dl vetemjöl 1½ tsk bakpulver 1 msk kakao ½ tsk kardemumma, mald ÄPPELFYLLNING: 2 msk strösocker 2 tsk kanel, mald 4 äpplen, medelstora ca 600 g, hackade 3 msk marsan vaniljkräm för kokning 3 msk strösocker 4 dl torr äppelcidr ÖVERSTA LAGRET: 1½ dl gräddfil 2 äggulor 1 dl strösocker 2 äggvitor 1 krm salt 3 msk flagad mandel Sätt ugnen på 175 grader. MÖRDEG: Blanda alla ingredienserna i en matberedare. Eller hacka ihop degen för hand på bakbordet. Tryck ihop degen tills den blir smidig. Kavla ut den och klä en rund form med löstabar botten. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen. ÄPPELFYLLNINGEN: Blanda 2 msk socker och kanel, strö det över de hackade äpplena och lägg dem i pajskalet. Vispa samman marsanpulver, 3 msk socker och cider eller juice i en kastrull och koka som det står på paketet. Låt krämen svalna lite och bred den över äpplena. Ställ formen på ett galler i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 30 minuter. ÖVERSTA LAGRET: Blanda gräddfil, gulor och hälften av sockret i en skål. Vispa äggvitorna med salt till skum. Tillsätt resten av sockret och vipsa tills det blir som marängsmet. Vänd ner gräddfilsmeten och bred blandningen över kakan. Strö över mandeln. Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter. Kolla så att den inte får för mycket färg. Blir den för brun kan man lägga över ett bakplåtspapper. Låt kakan svalna helt och sikta över lite florsocker.

Källa: mattomten.blogspot.se

Jazzkökets gård under lördagens Foodstock Jag insåg i torsdags efter sändningen att Fia Gulliksson lyckats så bra med Meny i P1 att min tidigare Karin Fransson -saknad nu blivit till Fia-saknad när säsongen slutat. Sådan tur att jag kan hoppas få den stillad bara jag beger mig till Jazzköket ! Jag skrev det på Facebook och fick snart svar från Fia : "Åh men tack, MalinMatilda - det värmer." Fina Fia på bild från Facebook I fredags hade dessutom Jazzköket premiär för sin Lagerbar med pizza, så då fick jag t o m en kram av f ina Fia och därmed stillades min Fia-saknad. Eftersom det var invigning av pizza-ugnen så bjöds det på pizza, men Maja och jag var så hungriga att vi köpte en hel Sjömanspizza och delade på. Den vill jag verkligen rekommendera! Fantastiskt gott med de hela musslorna och salta sardeller till god lokal öl (men konstigt nog ingen lager , fast det ju heter Lagerbaren ..) . Jag testade Triakels weisse som är en weißbier bryggd på vete och av sydtysk karaktär. Den är framtagen till folkmusikgruppen Triakels ära av Bakgården i Revsund till (precis som favoriten Lars Lager ). Vi smakade bitar av alla pizzorna, som var riktigt goda, men var helt nöjda med att vi beställt just Sjömanspizza. Den är verkligen oerhört god! Så här tjusigt såg det ut vid pizzaugnen och disken innan det översvämmades av människor som kom för att smaka. bild lånad från jazzköket Inne i Lagerbaren uppmanas man även att leka discjockey, så jag passade på att spela några grammofonskivor när det blev tyst en stund. Där finns många LP-skivor, men jag saknade verkligen Nina Simone för hade tänkt spela Don't Let me be Misunderstood . Jazzköket hälsar att hon finns inne på en hylla, så till nästa gång får ni nöja er med: Nina Simone var en fantastisk pianist och folkrättskämpe utöver en gudabenådad sångerska Eftersom hon hänger uppe i Jazzköket antog jag nämligen att hon var en gemensam favorit för mig och förre Östersundsavdokaten Staffe (Staffan Werner) .

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Min idol Karin Fransson brukar prata så gott om hur fantastiskt gott det är med Ramslök , men jag hade tidigare inte ens smakat på det vad jag vet. Det är ju pinsamt. Under gårdagens Konstrunda var vi dock för att titta på konst i Esperöd vid Arboretet och där är marken fullkomligt täckt av Ramslök så här års! Och nog är det gott alltid; Karin kan jag lita på och den smakar som mild vitlök! Det engelska namnet wild garlic gör den verkligen rättvisa, fast den också påminner om gräslök. Här i sydöstra Skåne är den verkligen talrik, fast jag läser att den är "sällsynt och förekommer i en del av de sydliga landskapen upp till Uppland." På bladen är den väldigt lik liljekonvaljer , men de vita blommorna är inte alls lika, så det finns ingen risk att missta sig och äta dem istället. Det är numer rätt vanligt med Ramslök i skuggiga rabatter , så en sådan bör man nog ha. Har dock varnats för att de sprider sig vill och dödar annan växtlighet, vilket varnas för. Sådan måste jag alltså sätta som med t ex timjan och pepparrot, i en egen kruka så de inte sprider sig och tar över helt. Väl i Kivik kunde vi heller inte hålla oss från att fika Musteriets efterlängtade äppelkaka , som jag tycker är landets godaste. Recept på den finns här !

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Länets egen matambassadör Fia Gullriksson kommer att leda den anrika programserien Meny i P1, som sänds över hela riket. Lokalradion gör riksradio när P4 Jämtland nu har fått det eftertraktade riksradiouppdraget att under våren producera det anrika P1-programmet Meny ! Med utgångspunkt från Östersund besöker Fia Gullriksson och resten av radiogänget matproducenter i hela landet. Tjugotvå program om mat, dryck och matkultur blir det och de kommer att sändas under våren 2012, med början i januari. Fia Gullriksson blir r adiokock när hon medverkar i den rikssända programserien Meny som nu P4 Jämtland fått i uppdrag att producera. Foto: Billy Abraha/SR Det är ett hett eftertraktat uppdrag som nu landat på P4 Jämtland s bord. Programmet produceras och sänds från Östersund, men med utflykter också i resten av riket. Allt ska dock kablas ut från Östersund med start i januari nästa år. Jag vet att Gullriksson befann sig i Göteborg förra veckan och åkte så vidare till Skåne och Köpenhamn, lagom till Mårtens Afton . När hon bad om tips för vad de ska göra reportage om önskade jag mig därför (naturligtvis) om Gåsamiddag , och så gör ju Brösarps Gästgiveri den Bästa Äggakakan påstås det! Ett program där det bakas tunnbröd vore också kul. Givetvis också gärna ett reportage med Tim, som driver "Europas bästa japanska restaurang" Take Mikado ! Liksom gärna ett om när Lars "Vegas" Gustafsson , som enligt Lars Ericsson brukar hålla i en årlig BASfest för Östersunds basister, där de bl a äter BASföda. Berikande både för oss jämtar och resten av riket, hoppas jag verkligen, men jag kommer nog ändå att fortsätta sakna Karin Fransson i Meny enormt! Kommer Fia att kunna bära upp hennes mantel? Jag har i många år tänkt att Fia påminner en hel del om Camilla Plum och hon och Fransson tycker jag ju nästan är varandras motsvarigheter i Sverige och Danmark så mitt hopp är stort! ;-) All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Förra helgen lagade maken den absolut godaste fasan jag ätit. Den serverades med äppelcider- och calvadossås samt kryddstekta äpplen. Jag fixade en potatisgratäng till, som vanligt smaksatt med säsongens kryddor (salvia och ramslök). Fasanen med tillbehör tog sina modiga tre timmar att laga till och tyvärr kan jag inte dela med mig av receptet då vi tagit det ur en av Karin Franssons böcker, Fågel fisk och grönt. Dessvärre verkar boken vara slut på förlaget, men går säkert att hitta begagnad. Jag vet, att ni vet, att både maken och jag har en crush på just Karin Fransson och hennes sätt att hantera smaksättningar. Just av det skälet testade vi rätten, trots de för oss lite ovanliga kryddorna. Det krävs en hel fasan eftersom skrovet används till såsen. Huvuddragen i såsen är dels en äppelsirap kokt på äppelmust och såsocker, smaksatt med kanel, kardemumma och stjärnanis. Sen är det givetvis de vanlig rotfrukterna som ska brynas tillsammans med skrovet, sen smaksätts det med äpple, timjan, libbsticka, enbär, kanel, kryddnejlikor, lagerblad, vaniljstång, kycklingfond, calvados och torr äppelcider. När fonden kokat i ca 30-40 minuter silas den av och kokas sedan ihop med vispgrädde och smaksätts till sist med äppelsirap. Äpplena är kryddade med kanel, stjärnanis, kardemumma, smör och äppelsirap.

Källa: catsbakochmat.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2020 ® v3 - Kontakt