gulaschsoppa per morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | per Norberg hummer | gulaschsoppa köttfärs per morberg | gulasch per morberg
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Fiskgryta kan vara lite som pytt-i-panna - man tager vad man haver i sitt lilla kylskåp, typ. Därför kan det ibland vara svårt att ge ett "riktigt" recept tycker jag. Blir alltid gott men aldrig lika! Och jag är Cajsa Wargs ättling... Nu var jag förutseende och gjorde en bas dagen innan eftersom jag jobbade sent - till 17, jättesent eller hur? - och ville ha det enkelt vid fredagsmiddagen! Bas till fiskgryta ca 4 pers 1 gul lök 1-2 vitlöksklyftor 1 liten fänkål 3 hg rättika 500 gram krossade tomater (2 dl vitt vin) Vatten, ca 5 dl 2-3 tsk torkad timjan Salt och peppar Valfri fiskfile, 4-6 hg Hacka lök, vitlök och fänkål. Skala rättikan och skär den i små bitar. Fräs grönsakerna i rikligt med smör, låt fräsa en stund. Häll på vinet, låt koka upp. Tillsätt timjan, salt och peppar. Häll på krossade tomter och låt koka upp igen. Häll på vatten så det täcker. Låt koka under lock på svag värme till rättikan mjuknat. Kolla ibland om du måste spä med mer vatten. Smaka av om du behöver mer kryddor. Hit går det utmärkt att förbereda en till två dagar innan. Denna gång skippade jag vinet för det fanns märkligt nog inget öppnat här hemma (?)...men vid tillagningen ska det i musselspad från förra fredagen så det gjorde inget! När det sedan är dags för servering så värmer man upp basen, har eventuellt i mer vatten, vin eller buljong, låter det koka en stund och sedan lägger man i valfri fisk i bitar! Voila, klart! Om man vill ha räkor i så ska de läggas i när grytan tagits av spisen annars blir de både små och sega. Serverade grytan med aioli, brödkrutonger LCHF och lite extra reker... Fyndade böcker på Myrorna idag: en vanlig kokbok av Malin Söderström, en nybörjarvinbok (ska ju bli vinnörd) en doktor Dahlqvist-bok och en bok av Skaldeman, allt för totalt sextio riksdaler. Kan det vara värt...

Källa: lilltappanskok.blogspot.se

Julafton har passerat och vi hade en väldigt trevlig dag. God mat, god dryck och julklappar. Precis som de ska vara. Då vi firade med Johans familj i år var det för mig lite nyheter och variation på julbordet som var väldigt gott. Bland annat en rödkålssallad med citron som var fräsch och god till allt det salta och feta. I lördags kväll hade vi middag i Skåneland med mina bröder med respektive. Vi hade fått för oss att äta Kalkon. Något som vi inte brukar äta till jul. Jag vet att många äter det på juldagen. Vi fyllde den med en blandning av lök, äpple, senap och katrinplommon. Vet ärligt talat inte hur mycket den där fyllningen gör på smaken av kalkonen men köttet blev väldigt saftigt och gott. Mamma gjorde en god gräddsås på skyn och pappa gjorde hasselbackspotatis . Jag gjorde en fantastiskt god Brysselkålssallad till. Inspirationen fick jag från kocken Malin Söderström (bla kockarnas kamp) som var på nyhetsmorgon före jul och visade lite goda, fräscha och nyttiga sallader till julbordet. Ofta kokas brysselkål mjuk i saltat vatten men till denna salladen rostades brysselkålen med rödlök i ugnen. Blev så god smak! Rostad Brysselkålssallad 1 kg brysselkål, ansad och ev delad på mitten om de är stora 1 rödlök, skalad och tunt klyftad salt och peppar olivolja 200 g getost eller gorgonzola 1-2 apelsiner, filéeade valnötter Lägg brysselkål och rödlök på en bakplåtsklädd plåt. Ringa över olja. Salta, peppra och blanda runt. Rosta på 200 grader i 15-20 minuter. Ta ut plåten och rör runt några gånger. Känn så att kålen är mjuk men har lite "stuns". Lägg kålen på ett serveringsfat. Smula över osten och lägg på apelsinfiléerna. Hacka eventuellt valnötterna lite och strö över. Rostad brysslekålssallad Älskar hasselbackspotatis Kalkon, hasselbackspotatis, gräddsås och brysselkålssallad.

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

I morse fick vi ett telefonsamtal som berättade att hunden Zeb har lämnat oss :-( Har känt honom i snart 9 år och vi har egentligen aldrig gillat varandra så värst mycket men på sista tiden är det precis som vi har kommit varandra lite närmare, han har tytt sig till mig mer och mer och sist vi var "hemma" så kom han t.o.m. la sitt huvud i mitt knä, precis som han kände på sig att det var sista gången vi skulle ses.... Collaget är lånat från syrrans blogg och där såg jag även denna dikt som någon hade lämnat till henne: "Tänk dig att du står vid havsstranden en sommarkväll och ser ett vackert fartyg som bereds för avfärd. Seglen hissas. När kvällsbrisen kommer fylls seglen och båten glider ut på det öppna havet. Du följer den med blicken när den far mot solnedgången. Den blir mindre och mindre, och till slut försvinner den som en liten prick vid horisonten. Då hör du någon vid din sida säga "Nu har han lämnat oss". Lämnat oss för vad? Detta att han blivit allt mindre och tillslut försvunnit är ju bara som du ser det. I själva verket är han ju lika stor och vacker som när han låg vid stranden! Just när du hör rösten som säger att han lämnat oss, finns det kanske någon på en annan strand som ser honom dyka upp vid horisonten, någon som väntar på att få ta emot just honom när han når sin nya hamn". av Ulla Söderström Min dotter Smilla som älskar sagan om Bröderna Lejonhjärta utbrast när hon hörde om detta. - Ja! Nu har Skorpan och Jonathan fått en hund som de kan leka med i Körsbärsdalen och Zeb som gillar att jaga fåglar får nu jaga fina rosa fåglar istället :-) - Vila i fred kompis!!!

Källa: niehoffs.blogspot.se

FARS DAG börjar gå mot sitt slut och fäderna har blivit firade som bara den. Vi tjuvstartade redan igår kväll, med att fira min pappa. Det var verkligen längesedan som hela familjen var samlade. Vi har försökt några gånger utan större framgång. Igår blev det av och min pappa fick bjuda oss alla på årets hummerfångst. Smarrigt! Det är så mysigt när alla är samlade. Det blev sån entusiasm kring vinet som serverades. Många fick nog en ny favorit! Lägg Cederbergs på minnet. Det är ett lite dyrare vin, men jag lovar er att ni inte kommer bli besvikna. Ni kan beställa det här från Jakobsson & Söderström 99:-/flaska (Minst 6 flaskor+ frakt) eller från Systembolaget 146kr/flaska. Till hummern hade jag gjort världens godaste ostpaj om ni frågar mig ;-) Den funkar både varm som kall, men jag tycker den är absolut bäst ljummen. Absolut bästa tillbehöret till skaldjur! Idag har vi firat mannen här hemma liksom svärfar har vi också hunnit med. Nu blir det till att slänga sig i soffan och det blir faktiskt pizza på menyn! Klassisk söndagsmat, eller vad säger ni? :-) ♥ Kram, och en extra kram till alla underbara pappor ida´! BÄSTA OSTPAJEN! Perfekt till skaldjur. Räcker till 8 personer. 4 dl vetemjöl 150 gr smör 3 msk vatten 150 gr fetaost 150 gr västerbottenost, riven 100 gr parmesanost 3 ägg 3 dl grädde Salt och peppar Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Blanda smör, vetemjöl och vatten. Kör den enkelt i mixer om det finns möjlighet. Tryck ut degen i pajform, gör så hål med gaffel i botten på formen. Grädda i ugnen i ca 5 minuter, tills den fått lite färg. Kläck äggen och blanda med grädden. Tillsätt därefter osten, och salt och peppar. Häll i blandningen i pajskalet, och grädda ytterligare i 35-40 minuter, eller tills den stelnat. Pajen sätter sig lite mer när den kallnar. Favoritvin just nu! Vitt vin från Sydafrika, Cederberg. Vinet beskrivs så här: Druvan är något svår att definiera, men den påminner lite om både Muscat, Gewurstztraminer och Pinot Gris. Doften av honung och torkade aprikoser. Smaken är ren halvtorr med en elegant fruktsyra. Lång härlig eftersmak med elegant restsötma.

Källa: gourmetmorsan.blogspot.se

Borta bra med hemma bäst! Så sant som det är sagt. Efter en veckas julfirande på resande fot är vi nu på hemmaplan. Väskorna är uppackade och julklapparna uppackade och kylen är åter fylld med mat för några dagar framöver. Trots att jag inte bloggat något vidare kan ni räkna med att vi har ätit en massa god mat. Både julmat och annan god mat. På julafton åt vi som vanligt julbord mitt på dagen och lutfisk på kvällen. Så har vi alltid gjort i skåneland. Så mycket mat som möjligt på en och samma dag. För i Skåne är man sällan hungrig. Hua! För är det inte mat så är det fika eller en liten chokladbit. I år gjorde vi bara det vi verkligen ville ha på julbordet. Vi skippade faktiskt Jansson. Några sorters sill blev det för de som äter det, vörtbröd, en god vällagrad ost, rödbetssallad, rödkål, julskinka, gravad lax med gravlaxssås, omelette med trattkantarellstuvning, grönkålspaj med ädelost samt prinskorv och köttbullar. I år har jag verkligen snöat in på grönkål och kunde därför inte låta bli att svänga ihop en grönkålssallad som kocken Malin Söderström bjöd på under Nyhetsmorgon på Julaftons morgon. Otroligt fräsch och god till allt det andra lite feta och tunga. Grönkålssallad med citron och parmesan 2 grönkålsstånd, ca 300 g repad 1 citron 2 dl parmesanost, riven 2/3 dl olivolja 1 klyfta vitlök Salt och Peppar Repa, skölj och hacka grönkålen. Låt den torka ordentligt. Mixa samman färskpressad citronsaft med riven parmesanost, olivolja, vitlöksklyftan, salt och peppar. Blanda grönkål med dressing i en påse. Skaka och blanda ordentligt. Låt stå kallt en stund före servering.

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Hamburgare är något som ständigt käkas hemma hos oss. Allt som oftast blir det kryddstarka sambalburgare men även en och annan laxburgare brukar gästspela. Jag har en favorit som min man brukar göra och det är en laxburgare som toppas med skagen och massor med citron. MUMS! I julas köpte jag boken HAMBURGARE OCH TEXMEX av Lena Söderström. Jag gillar speciellt alla röror, salsa och såser. Inget gör maten lika god som när det serveras en smarrig sås till. Det här receptet kommer från boken. Burger Buns: (6-8 bröd) 12,5 g jäst (1/4 paket) 3 dl ljummet vatten, á 37 grader 2 tsk strösocker 0,5 msk salt 3 msk mjölk 6 dl vetemjöl 50 g smör 0,5 msk bakpulver 1 ägg sesamfrö Ugn 225 grader C Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten, socker, salt och mjölk. Blanda i 4 dl av mjölet och låt knådas i maskin på låg hastighet i 10 minuter. Täck över med bakduk och låt jäsa 1,5 timme. Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur cirka 30 minuter under tiden då degen jäser. Blanda 1,5 dl av mjölet med bakpulver och arbeta det samt de tärnade smöret i den färdigjästa degen, den ska bli blank och smidig. Blanda bara i lite mer mjöl om du anser att det behövs. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 6 stora eller 8 mindre bitar. Rulla dem till bollar och lägg på papprad plåt. Pensla med uppvispat ägg och trycka till dem med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen. Strö över sesamfrö och låt jäsa utan bakduk i 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Denna söndagsmorgon gräddar jag Bohuslänska brödkakor. Endast 5 minuter i ugnen så det gäller att vara på sin vakt. Ha en fin söndag! Happy Baking!

Källa: endoftavnybakt.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 900 gram kycklinglår Till buljongen 1 msk salt 5 st vitpepparkorn dillstjälk(ar) , från den hackade dillen, bind ihop dom med bindgarn så är det lättare att fiska upp stjälkarna 2 l vatten 1 st morot 1 st gul lök(ar) 2 st lagerblad 1 bit(ar) purjolök(ar) , ca 10 cm till såsen 2 msk ättika vitpeppar , från kvarn 1 kruka(or) dill, hackad 2 msk strösocker 3 msk vetemjöl 25 gram smör salt 1 dl grädde Tillbehör 300 gram morötter salt 700 gram potatis(ar) 250 gram sparris Tillagning 1. Buljong: Skölj och hacka dill till såsen men spara stjälkarna till buljongen. Skala lök och morot och skär dem i stora bitar. Skölj och skär purjolöken i bitar. Koka upp vatten med grönsaker, kryddor och dillstjälkar till en god buljong. 2. Lägg ned kycklingen och låt den sakta koka i ca 20 min. Lyft upp kycklingen med en hålslev, sila och spara buljongen och täck köttet med plastfilm så att det inte torkar. 3. Tillbehör: Skala potatis och morötter och skär bort det träiga på sparrisen. Koka potatis och morötter i lättsaltat vatten. Lägg ner sparrisen precis innan servering så att den bara får koka med ca 1 minut. 4. Sås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ned mjölet så att det blandas väl. Mät upp 1 l silat kokspad, slå en liten skvätt över så att det får koka in i redningen. Späd på med resterande liter kokspad och grädde och låt koka samman i 10 min. Smaka av såsen med salt, vitpeppar från kvarn, ättika och socker. 5. Vänd ned kyckling och den hackade dillen i såsen. Servera kycklingen med de vårliga grönsakerna. Recept: Malin Söderström Foto: Linnea Swärd Näringsvärde: Kcal: 571 Fett: 23 g Protein: 46 g Kolhydrater: 41 g

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Vetetortilla 5 dl vetemjöl special , (300 g) 0,5 tsk flingsalt 50 gram smör , kylskåpskallt 3 dl kokande vatten Pumpatacos 1 dl solrosfrön 2 st gul lök(ar) majsolja till stekning 1 tsk spiskummin 0,5 tsk torkad koriander 800 gram pumpa , (muscat eller butternut) 2 dl hönsbuljong på tärning Chorizo 400 gram chorizo 1 msk rosmarinblad , finhackade 2,5 msk sherryvinäger , 2-3 msk finrivet skal från en citron korianderblad limeklyfta(or) salsa verde 2 st grön chilifrukt 1 st vitlöksklyfta(or) 2 st salladslök(ar) 1 dl finhackad koriander 3 msk finhackad mynta 2 msk olivolja Tillagning Salsa Verde: Dela och kärna ur chilifrukterna. Skala vitlöksklyftan. Ansa salladslöken. Hacka chilifrukter, vitlök och salladslök fint. Blanda med koriander, mynta och olja. 4 portioner. Tortillabröd: Mät upp mjöl och salt i en matberedare monterad med en kniv och blanda ihop. Tillsätt smöret skuret i bitar och kör till en smulig massa. Häll i vattnet genom matarröret medan maskinen blandar och kör ihop till en smidig deg. Ta upp degen på lättmjölat bakbord och dela den i 16–20 lika stora bitar och rulla dem till bollar. Lägg degbollarna i en plastpåse, så att de inte torkar. Doppa bollarna i mjölet och kavla ut dem, en i taget, till tunna kakor. Grädda kakorna i en liten het panna ca 1 minut på varje sida. Slå in de nygräddade tortillabröden direkt i en handduk så att de mjuknar och håller sig varma. 16–20 tortillor. Pumpatacos: Rosta solrosfrön under omrörning i en torr stekpanna på medelstark värme. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i olja ca 3 minuter. Tillsätt kryddorna och fräs ca 2 minuter. Lägg över på en tallrik. Skala och skär pumpan i tärningar. Bryn dem i oljan ca 3 minuter. Häll på buljongen och koka pumpan mjuk under lock tills buljongen kokat in, ca 20 minuter. Mosa pumpan med en gaffel. Blanda i löken, strö över solrosfrön och håll pumpan varm. Skiva korven och fräs den i en het panna ca 1 minut. Tillsätt rosmarin och fräs korven lätt krispig. Ringla över vinägern och ge det ett uppkok. Strö över citronskal och grovhackade korianderblad. Servera pumpa, chorizo, tortilla och limeklyftor så att var och en kan göra sin egen taco. 4 portioner. Receptet kommer från boken Hamburgare och TexMex, skriven av Lena Söderström. Semic förlag. Foto: Eva Hildén Smith.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 1 kruka(or) persilja , färsk 100 gram rostad lök 0,5 dl vispgrädde 2 msk kalvfond 1 st ägg , endast gulan 500 gram blandfärs 1 krm svartpeppar smör , till stekning Tillagning Ca 40 st. Ställ fram färsen och låt den nå rumstemperatur. Finhacka all persilja. Lägg persilja, rostad lök, vispgrädde, fond, äggula, färs och svartpeppar i en bunke och massera ihop allt till en jämn smet. Forma till köttbullar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna på hög värme tills de får en gyllenbrun färg. Klart för servering. Recept: Oskar Söderström Foto: Sanna Livijn Wexell Rekvisita (sockerskålen Romulus och glasburken Pembroke): www.oscarclothilde.com

Källa: tasteline.com

Nu börjar grillsäsongen på allvar, tiden då grilloset ligger som en tät dimma över Glommen. Underbar tid, framför allt de allra första grillningarna. Vi hade gäster i lördags kväll och då grillade vi så klart! Som ett av tillbehören bjöd jag på den här bulgursalladen. Ett lite nyttigare alternativ med mycket färska örter och dessutom väldigt gott. Bulgursalla d med grillade grönsaker 3-4 portioner bulgur eller couscous 1 dl finstrimlad persilja 1/2 dl finstrimlad mynta 1 dl basilikablad 1 zucchini 1 aubergine 2-3 snackpaprikor i olika färger 4-5 msk olivolja salt & peppar 1 ask cocktailtomater 1 rödlök 16-20 oliver 200 g fetaost Dressing 3 msk olivolja 2 msk vit balsamvinäger 1 krm salt 1/2 krm svartpeppar 1 pressad vitlöksklyfta Koka grynen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt kallna. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en stor skål. Vänd ner örterna och grynen. Ansa och skär zucchinin och auberginen i ca. 1 cm tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Lägg grönsakerna i ugnsform och ringla olivolja över, strö lite flingsalt över och peppra lätt. Grilla grönsakerna i ugnen på 225 grader grill i ca. 20 minuter. Se efter när grönsakerna är klara, mer än att titta på tiden. Dela tomaterna. Skala och skär rödlöken i ringar. Blanda grynen med grillade grönsaker, tomater, oliver och grovsmulad fetaost. Toppa salladen med rödlöksringar och färsk basilika. Receptet hittade jag i kokboken " Festmat utan stress" av Lena Söderström. Vi grillade fläskfilé med en god marinad som jag tänkte ge er också. Glömde tyvärr bort att ta en bild. Marinad 1 dl olivolja 1/2 dl soya 3-4 tsk honung 3-4 tsk dijonsenap 3-4 vitlöksklyftor salt & peppar Blanda ihop alla ingredienser och häll över köttet. Häll över i påse och låt ligga minst 3 timmar i kyl, gärna längre. Ta fram köttet i god tid innan grillningen. I kväll nya gäster och ännu mera grillning. Dessutom ska vi gå ner till Valborgsbrasan, en årlig tradition i Glommen. Ha en skön Valborg alla fina!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Julafton har passerat och vi hade en väldigt trevlig dag. God mat, god dryck och julklappar. Precis som de ska vara. Då vi firade med Johans familj i år var det för mig lite nyheter och variation på julbordet som var väldigt gott. Bland annat en rödkålssallad med citron som var fräsch och god till allt det salta och feta. I lördags kväll hade vi middag i Skåneland med mina bröder med respektive. Vi hade fått för oss att äta Kalkon. Något som vi inte brukar äta till jul. Jag vet att många äter det på juldagen. Vi fyllde den med en blandning av lök, äpple, senap och katrinplommon. Vet ärligt talat inte hur mycket den där fyllningen gör på smaken av kalkonen men köttet blev väldigt saftigt och gott. Mamma gjorde en god gräddsås på skyn och pappa gjorde hasselbackspotatis . Jag gjorde en fantastiskt god Brysselkålssallad till. Inspirationen fick jag från kocken Malin Söderström (bla kockarnas kamp) som var på nyhetsmorgon före jul och visade lite goda, fräscha och nyttiga sallader till julbordet. Ofta kokas brysselkål mjuk i saltat vatten men till denna salladen rostades brysselkålen med rödlök i ugnen. Blev så god smak! Rostad Brysselkålssallad 1 kg brysselkål, ansad och ev delad på mitten om de är stora 1 rödlök, skalad och tunt klyftad salt och peppar olivolja 200 g getost eller gorgonzola 1-2 apelsiner, filéeade valnötter Lägg brysselkål och rödlök på en bakplåtsklädd plåt. Ringa över olja. Salta, peppra och blanda runt. Rosta på 200 grader i 15-20 minuter. Ta ut plåten och rör runt några gånger. Känn så att kålen är mjuk men har lite "stuns". Lägg kålen på ett serveringsfat. Smula över osten och lägg på apelsinfiléerna. Hacka eventuellt valnötterna lite och strö över. Rostad brysslekålssallad Älskar hasselbackspotatis Kalkon, hasselbackspotatis, gräddsås och brysselkålssallad.

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2020 ® v3 - Kontakt