gulaschsoppa per morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulaschsoppa köttfärs per morberg | gulasch per morberg | päronmarmelad med kanel
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Husmor möter upp Karin Fransson och Katarina Westlund för årets fråga på Årets Kock: Visst h ar vi en tjej i finalen nästa år? K oncentrerad Karin Fransson smakar på Albin Wessmans vackra biff med lök Final i årets kock. Snyggt med alla höga kockmössor och 6 duktiga kandidater som lagar underbar mat. Tallrikarna är fantastiskt vackra med svenska ingredienser som backtimjan, majrova och biffrad från Gotland. Men det ser onekligen väldigt manligt ut i lokalen. Redan på morgonens pressfrukost kom frågan upp: varför är det så få kvinnor i tävlingen? Eller snarare inga om man tittar på semifinal och final… På twitter diskuterades frågan ivrigt enligt Arlas social media officer Elin Amberg som fick ta emot en hel del kommentarer. Många man träffar säger samma sak, det är dagens snackis. Faktum är att man inte är van att gå på ett event som är så manligt dominerat nuförtiden i Sverige, det är nästan något unikt. Min spontana tanke är att maten ju traditionellt sett är kvinnans område, varför är det en så pass manlig bransch? Särskilt komiskt blir det när man ser mattrenderna just nu: inläggningar, gammaldags örter och grönsaker, mormorstrend – husmorstrenden - det är ju vårt dominansområde! Det verkar som att det är på gång om man får tro de mest insatta och att det viktigaste tjejerna behöver är någon äldre som uppmuntrar och peppar dem att tävla. Ljuspunkterna sitter i juryn, fem kvinnor bedömde mat i Årets kock och det är tungt meriterade kvinnor: Karin Fransson, Elisabeth Johansson, Ulrika Bengtsson, Malin Söderström och Kajsa Johansson . Jag bestämde mig för att gräva djupare i frågan och mötte upp med två kvinnliga kockar och utreda frågan; min stora idol Karin Fransson och Katarina Westlund, lärare på Dackeskolan, för att prata mat och tjejer i köket. ”Nästa år har vi nog en tjej i finalen” säger Katarina Westlund som haft stora tävlingsframgångar på gymnasienivå, och verkar tänka på en eller flera specifika personer. Karin Fransson är också rakt på sak: ”jag ska se om vi kan göra något åt detta till nästa år, kanske kan vi göra något i tävlingsledningen”. Jag känner mig genast övertygad om att budskapet som ligger där och pockar på under dagen i mångas huvuden ändå går fram. De flesta tänker samma sak. Av över 147 recept anmälda till tävlingen var endast 14 från kvinnor och både i semifinal och final är det 100 % män. Det finns många duktiga kvinnliga kockor nuförtiden och många av dem syns dessutom i media. I Sveriges mästerkock var det två tjejer i final förra året. Sveriges Radios Meny har nästan uteslutande kvinnliga kockar den här säsongen. Tjejerna finns där - men inte i tävlingarna! Katarina tror att förändringen sker nu i köken och drivs på av både från män och från kvinnor. ”Det är många killar som inte heller vill ha de där grabbiga köken som har blivit tradition i restaurangbranschen. När jag en gång i världen började min bana som kock och skulle praktisera var det vissa ställen som uttryckligen inte ville ta emot mig för att jag var kvinna. Tiderna har förändrats” säger Katarina. På tävlingarna är det dock fortfarande tunnsått och den gamla klyschan att vi kvinnor skulle vara mindre tävlingsorienterade är på något sätt konstigt att acceptera när man utgår från den unga generationen idag, jag tycker alla unga tjejer är väldigt taggade att tävla. Min fråga till Karin Fransson, som ju är min stora idol i matlagning och som håller med mig om att hon har en egen stil på sin mat, är om vi kvinnor också kanske gör mat på ett annorlunda sätt och att det kanske inte alltid går hem hos alla jurymedlemmars manliga smaklökar? ” Ja, så kan det vara, vi kvinnor lagar möjligen mat på ett lite annat sätt”, säger Karin. Vad är då kvinnlig mat? Det är svårt att säga, många av tallrikarna i Åretskock hade grönsaker i färger, örter och blommor trots bifftemat som mycket väl är något i Karins stil, hon har verkligen varit en del i inspirationen att använda örter och grönsaker som skapar vackra färger på tallriken. Daniel Engelaus vackra finaltallrik Enligt Katarina måste tjejerna ha fler erfarna mentorer som peppar, sporrar och uppmuntrar, något hon själv gör och hon ser faktiskt lite lurig ut när jag frågar om det finns några kandidater. De t verkar som om hon har en plan och att vi nästa år kanske ser några tjejeri finalen... Faktum är att några av dem faktiskt var på plats för att studera tävlingen under dagen. Spännande! Och så här säger vinnaren Klas Lindberg om bristen på kvinnor i branschen: Ett problem som Karin och många andra tar upp är att tjejer ger upp och inte tävlar för att de skaffar familj, vilket killarna inte verkar göra. Det argumentet är svårt att förstå när det dräller av duktiga tjejer som kombinerar familj och karrär i andra branscher och dagens unga män tar ju sitt ansvari familjelivet. Det är sena kvällar och tuffa arbetsvillkor. Att tävla kräver ännu mer och det verkar som att få tjejer vill lägga den tiden och att de kanske inte är lika måna om att vinna tävlingar. Karin har också en annan erfarenhet, att många tjejer är väldigt otåliga och vill vidare snabbt. De stannar inte tillräckligt länge för att lära sig hantverket. När det gäller bristen på kvinnor i varmköken och kocktävlingarna tycker årets kock 2012 Klas Lindberg att det fenomenet är svårförklarat. - Det finns ju tjejer som är skitduktiga och jag vet inte varför vi inte ser fler av dem. Visst är det bitivs ett ganska otacksamt jobb att stå och gnugga spisar halv ett på natten men det är ju lika trist för killar. Bra sagt, Klas! Får man tro damerna jag intervjuade dyker någon upp. Snart. Heja tjejer, se till att gnugga spis. Husmor ska också gnugga spis och visa att också vi lite äldre mattanter kan!

Källa: husmorlisa.blogspot.se

Nu börjar grillsäsongen på allvar, tiden då grilloset ligger som en tät dimma över Glommen. Underbar tid, framför allt de allra första grillningarna. Vi hade gäster i lördags kväll och då grillade vi så klart! Som ett av tillbehören bjöd jag på den här bulgursalladen. Ett lite nyttigare alternativ med mycket färska örter och dessutom väldigt gott. Bulgursalla d med grillade grönsaker 3-4 portioner bulgur eller couscous 1 dl finstrimlad persilja 1/2 dl finstrimlad mynta 1 dl basilikablad 1 zucchini 1 aubergine 2-3 snackpaprikor i olika färger 4-5 msk olivolja salt & peppar 1 ask cocktailtomater 1 rödlök 16-20 oliver 200 g fetaost Dressing 3 msk olivolja 2 msk vit balsamvinäger 1 krm salt 1/2 krm svartpeppar 1 pressad vitlöksklyfta Koka grynen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt kallna. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en stor skål. Vänd ner örterna och grynen. Ansa och skär zucchinin och auberginen i ca. 1 cm tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Lägg grönsakerna i ugnsform och ringla olivolja över, strö lite flingsalt över och peppra lätt. Grilla grönsakerna i ugnen på 225 grader grill i ca. 20 minuter. Se efter när grönsakerna är klara, mer än att titta på tiden. Dela tomaterna. Skala och skär rödlöken i ringar. Blanda grynen med grillade grönsaker, tomater, oliver och grovsmulad fetaost. Toppa salladen med rödlöksringar och färsk basilika. Receptet hittade jag i kokboken " Festmat utan stress" av Lena Söderström. Vi grillade fläskfilé med en god marinad som jag tänkte ge er också. Glömde tyvärr bort att ta en bild. Marinad 1 dl olivolja 1/2 dl soya 3-4 tsk honung 3-4 tsk dijonsenap 3-4 vitlöksklyftor salt & peppar Blanda ihop alla ingredienser och häll över köttet. Häll över i påse och låt ligga minst 3 timmar i kyl, gärna längre. Ta fram köttet i god tid innan grillningen. I kväll nya gäster och ännu mera grillning. Dessutom ska vi gå ner till Valborgsbrasan, en årlig tradition i Glommen. Ha en skön Valborg alla fina!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Våren har fått bakslag och det är kallt och har till och med snöat ett par nätter. Men vårblommorna tittar envist fram genom snödrivorna:) Blåser kallt gör det också! Våren, hallå, kom tillbaka! Jag saknar dig! Nu till helgen ska vi ju ställa tillbaka klockan så att vi får ljusare kvällar i alla fall. Alltid något! Jag tycker det är gott med fisk men jag lagar det alldeles för sällan. Vet faktiskt inte varför för det är oftast enkelt att laga gott av fisk och lätt att variera. I går bestämde jag mig i alla fall för att äta sill till middag - eller strömming som det kallas längre norrut - och jag passade på att bjuda in mina föräldrar så att mamma skulle slippa middagsbestyr för en gång skull. Min pappa är gammal fiskhandlare och skulle kunna äta fisk sju dagar i veckan så jag tänkte det kunde falla honom i smaken med en sillamiddag. Han tillhör den gamla stammen som kräver pärer (potatis på Blekingska) på middagsbordet varje dag så man når inga framgångar med att ställa fram pasta eller ris till honom inte:) Kort sagt passade det bra att bjuda in föräldrarna denna dag. I vanliga fall blir det stekt sill med potatismos och lingonsylt hemma hos oss men nu kände jag för att testa något nytt. Valet föll på två olika ugnsbakade sillådor. Nummer ett smaksattes med persilja och vitlök och receptet har jag hämtat från mmm... malins mat av Malin Söderström. Nummer två smaksattes med senap, dill och grädde och det receptet hittade jag i Vår kokbok . De blev goda var och en på sitt sätt men nummer två vann första pris för sina mer traditionella smaker. Fisklådorna blev inte så såsiga som jag trodde de skulle bli så jag kokade ihop en sås på lite grädde, mjölk, senap och dill som jag redde av till bra konsistens. Tillsammans med lite rivna morötter tycker jag att jag fick ihop en nyttig och god middag. Här kommer recepten och lite bilder! Gremolataströmming 4 portioner 600-750 g strömmingsflundror (sillfiléer) 50 g smör, rumstempererat 2 msk olivolja 2 tsk salt 2-3 vitlöksklyftor 2 dl finhackad persilja 1 dl ströbröd 1 tsk svartpeppar Sätt ugnen på 225°. Skölj filéerna och torka dem med hushållspapper. Klipp bort ryggfenorna och rulla ihop filéerna med köttsidan utåt. Lägg fiskrullarna tätt i en smord ugnsfast form. Finhacka vitlöken och persiljan och blanda med övriga ingredienser. Bred eller klicka blandningen på fisken. Grädda i ugnen i 20 minuter. Servera med nykokt potatis. Strömmingslåda med dill och senap 4 portioner 600-750 g sillfiléer 1/2-1 tsk salt ca 1 dl grädde 2 msk grovkornig senap 1/2-1 pkt frusen dill 2-3 msk sröbröd 25 g smör Sätt ugnen på 250 °. Lägg sillfiléerna med köttsidan uppåt på ett smörgåspapper eller skärbräda. Strö över salt och dill. Vik ihop filéerna tvärsöver och lägg dem omlott i en smord ugnsfast form. Rör ut senap med grädde och fördela över sillen. Strö över sröbröd och klicka på smör. Grädda mitt i ugnen i 20- 25 minuter. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Källa: ursula-maria-elena.blogspot.se

Fiskgryta kan vara lite som pytt-i-panna - man tager vad man haver i sitt lilla kylskåp, typ. Därför kan det ibland vara svårt att ge ett "riktigt" recept tycker jag. Blir alltid gott men aldrig lika! Och jag är Cajsa Wargs ättling... Nu var jag förutseende och gjorde en bas dagen innan eftersom jag jobbade sent - till 17, jättesent eller hur? - och ville ha det enkelt vid fredagsmiddagen! Bas till fiskgryta ca 4 pers 1 gul lök 1-2 vitlöksklyftor 1 liten fänkål 3 hg rättika 500 gram krossade tomater (2 dl vitt vin) Vatten, ca 5 dl 2-3 tsk torkad timjan Salt och peppar Valfri fiskfile, 4-6 hg Hacka lök, vitlök och fänkål. Skala rättikan och skär den i små bitar. Fräs grönsakerna i rikligt med smör, låt fräsa en stund. Häll på vinet, låt koka upp. Tillsätt timjan, salt och peppar. Häll på krossade tomter och låt koka upp igen. Häll på vatten så det täcker. Låt koka under lock på svag värme till rättikan mjuknat. Kolla ibland om du måste spä med mer vatten. Smaka av om du behöver mer kryddor. Hit går det utmärkt att förbereda en till två dagar innan. Denna gång skippade jag vinet för det fanns märkligt nog inget öppnat här hemma (?)...men vid tillagningen ska det i musselspad från förra fredagen så det gjorde inget! När det sedan är dags för servering så värmer man upp basen, har eventuellt i mer vatten, vin eller buljong, låter det koka en stund och sedan lägger man i valfri fisk i bitar! Voila, klart! Om man vill ha räkor i så ska de läggas i när grytan tagits av spisen annars blir de både små och sega. Serverade grytan med aioli, brödkrutonger LCHF och lite extra reker... Fyndade böcker på Myrorna idag: en vanlig kokbok av Malin Söderström, en nybörjarvinbok (ska ju bli vinnörd) en doktor Dahlqvist-bok och en bok av Skaldeman, allt för totalt sextio riksdaler. Kan det vara värt...

Källa: lilltappanskok.blogspot.se

Julafton har passerat och vi hade en väldigt trevlig dag. God mat, god dryck och julklappar. Precis som de ska vara. Då vi firade med Johans familj i år var det för mig lite nyheter och variation på julbordet som var väldigt gott. Bland annat en rödkålssallad med citron som var fräsch och god till allt det salta och feta. I lördags kväll hade vi middag i Skåneland med mina bröder med respektive. Vi hade fått för oss att äta Kalkon. Något som vi inte brukar äta till jul. Jag vet att många äter det på juldagen. Vi fyllde den med en blandning av lök, äpple, senap och katrinplommon. Vet ärligt talat inte hur mycket den där fyllningen gör på smaken av kalkonen men köttet blev väldigt saftigt och gott. Mamma gjorde en god gräddsås på skyn och pappa gjorde hasselbackspotatis . Jag gjorde en fantastiskt god Brysselkålssallad till. Inspirationen fick jag från kocken Malin Söderström (bla kockarnas kamp) som var på nyhetsmorgon före jul och visade lite goda, fräscha och nyttiga sallader till julbordet. Ofta kokas brysselkål mjuk i saltat vatten men till denna salladen rostades brysselkålen med rödlök i ugnen. Blev så god smak! Rostad Brysselkålssallad 1 kg brysselkål, ansad och ev delad på mitten om de är stora 1 rödlök, skalad och tunt klyftad salt och peppar olivolja 200 g getost eller gorgonzola 1-2 apelsiner, filéeade valnötter Lägg brysselkål och rödlök på en bakplåtsklädd plåt. Ringa över olja. Salta, peppra och blanda runt. Rosta på 200 grader i 15-20 minuter. Ta ut plåten och rör runt några gånger. Känn så att kålen är mjuk men har lite "stuns". Lägg kålen på ett serveringsfat. Smula över osten och lägg på apelsinfiléerna. Hacka eventuellt valnötterna lite och strö över. Rostad brysslekålssallad Älskar hasselbackspotatis Kalkon, hasselbackspotatis, gräddsås och brysselkålssallad.

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

FARS DAG börjar gå mot sitt slut och fäderna har blivit firade som bara den. Vi tjuvstartade redan igår kväll, med att fira min pappa. Det var verkligen längesedan som hela familjen var samlade. Vi har försökt några gånger utan större framgång. Igår blev det av och min pappa fick bjuda oss alla på årets hummerfångst. Smarrigt! Det är så mysigt när alla är samlade. Det blev sån entusiasm kring vinet som serverades. Många fick nog en ny favorit! Lägg Cederbergs på minnet. Det är ett lite dyrare vin, men jag lovar er att ni inte kommer bli besvikna. Ni kan beställa det här från Jakobsson & Söderström 99:-/flaska (Minst 6 flaskor+ frakt) eller från Systembolaget 146kr/flaska. Till hummern hade jag gjort världens godaste ostpaj om ni frågar mig ;-) Den funkar både varm som kall, men jag tycker den är absolut bäst ljummen. Absolut bästa tillbehöret till skaldjur! Idag har vi firat mannen här hemma liksom svärfar har vi också hunnit med. Nu blir det till att slänga sig i soffan och det blir faktiskt pizza på menyn! Klassisk söndagsmat, eller vad säger ni? :-) ♥ Kram, och en extra kram till alla underbara pappor ida´! BÄSTA OSTPAJEN! Perfekt till skaldjur. Räcker till 8 personer. 4 dl vetemjöl 150 gr smör 3 msk vatten 150 gr fetaost 150 gr västerbottenost, riven 100 gr parmesanost 3 ägg 3 dl grädde Salt och peppar Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Blanda smör, vetemjöl och vatten. Kör den enkelt i mixer om det finns möjlighet. Tryck ut degen i pajform, gör så hål med gaffel i botten på formen. Grädda i ugnen i ca 5 minuter, tills den fått lite färg. Kläck äggen och blanda med grädden. Tillsätt därefter osten, och salt och peppar. Häll i blandningen i pajskalet, och grädda ytterligare i 35-40 minuter, eller tills den stelnat. Pajen sätter sig lite mer när den kallnar. Favoritvin just nu! Vitt vin från Sydafrika, Cederberg. Vinet beskrivs så här: Druvan är något svår att definiera, men den påminner lite om både Muscat, Gewurstztraminer och Pinot Gris. Doften av honung och torkade aprikoser. Smaken är ren halvtorr med en elegant fruktsyra. Lång härlig eftersmak med elegant restsötma.

Källa: gourmetmorsan.blogspot.se

Borta bra med hemma bäst! Så sant som det är sagt. Efter en veckas julfirande på resande fot är vi nu på hemmaplan. Väskorna är uppackade och julklapparna uppackade och kylen är åter fylld med mat för några dagar framöver. Trots att jag inte bloggat något vidare kan ni räkna med att vi har ätit en massa god mat. Både julmat och annan god mat. På julafton åt vi som vanligt julbord mitt på dagen och lutfisk på kvällen. Så har vi alltid gjort i skåneland. Så mycket mat som möjligt på en och samma dag. För i Skåne är man sällan hungrig. Hua! För är det inte mat så är det fika eller en liten chokladbit. I år gjorde vi bara det vi verkligen ville ha på julbordet. Vi skippade faktiskt Jansson. Några sorters sill blev det för de som äter det, vörtbröd, en god vällagrad ost, rödbetssallad, rödkål, julskinka, gravad lax med gravlaxssås, omelette med trattkantarellstuvning, grönkålspaj med ädelost samt prinskorv och köttbullar. I år har jag verkligen snöat in på grönkål och kunde därför inte låta bli att svänga ihop en grönkålssallad som kocken Malin Söderström bjöd på under Nyhetsmorgon på Julaftons morgon. Otroligt fräsch och god till allt det andra lite feta och tunga. Grönkålssallad med citron och parmesan 2 grönkålsstånd, ca 300 g repad 1 citron 2 dl parmesanost, riven 2/3 dl olivolja 1 klyfta vitlök Salt och Peppar Repa, skölj och hacka grönkålen. Låt den torka ordentligt. Mixa samman färskpressad citronsaft med riven parmesanost, olivolja, vitlöksklyftan, salt och peppar. Blanda grönkål med dressing i en påse. Skaka och blanda ordentligt. Låt stå kallt en stund före servering.

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Hamburgare är något som ständigt käkas hemma hos oss. Allt som oftast blir det kryddstarka sambalburgare men även en och annan laxburgare brukar gästspela. Jag har en favorit som min man brukar göra och det är en laxburgare som toppas med skagen och massor med citron. MUMS! I julas köpte jag boken HAMBURGARE OCH TEXMEX av Lena Söderström. Jag gillar speciellt alla röror, salsa och såser. Inget gör maten lika god som när det serveras en smarrig sås till. Det här receptet kommer från boken. Burger Buns: (6-8 bröd) 12,5 g jäst (1/4 paket) 3 dl ljummet vatten, á 37 grader 2 tsk strösocker 0,5 msk salt 3 msk mjölk 6 dl vetemjöl 50 g smör 0,5 msk bakpulver 1 ägg sesamfrö Ugn 225 grader C Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten, socker, salt och mjölk. Blanda i 4 dl av mjölet och låt knådas i maskin på låg hastighet i 10 minuter. Täck över med bakduk och låt jäsa 1,5 timme. Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur cirka 30 minuter under tiden då degen jäser. Blanda 1,5 dl av mjölet med bakpulver och arbeta det samt de tärnade smöret i den färdigjästa degen, den ska bli blank och smidig. Blanda bara i lite mer mjöl om du anser att det behövs. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 6 stora eller 8 mindre bitar. Rulla dem till bollar och lägg på papprad plåt. Pensla med uppvispat ägg och trycka till dem med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen. Strö över sesamfrö och låt jäsa utan bakduk i 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Denna söndagsmorgon gräddar jag Bohuslänska brödkakor. Endast 5 minuter i ugnen så det gäller att vara på sin vakt. Ha en fin söndag! Happy Baking!

Källa: endoftavnybakt.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 900 gram kycklinglår Till buljongen 1 msk salt 5 st vitpepparkorn dillstjälk(ar) , från den hackade dillen, bind ihop dom med bindgarn så är det lättare att fiska upp stjälkarna 2 l vatten 1 st morot 1 st gul lök(ar) 2 st lagerblad 1 bit(ar) purjolök(ar) , ca 10 cm till såsen 2 msk ättika vitpeppar , från kvarn 1 kruka(or) dill, hackad 2 msk strösocker 3 msk vetemjöl 25 gram smör salt 1 dl grädde Tillbehör 300 gram morötter salt 700 gram potatis(ar) 250 gram sparris Tillagning 1. Buljong: Skölj och hacka dill till såsen men spara stjälkarna till buljongen. Skala lök och morot och skär dem i stora bitar. Skölj och skär purjolöken i bitar. Koka upp vatten med grönsaker, kryddor och dillstjälkar till en god buljong. 2. Lägg ned kycklingen och låt den sakta koka i ca 20 min. Lyft upp kycklingen med en hålslev, sila och spara buljongen och täck köttet med plastfilm så att det inte torkar. 3. Tillbehör: Skala potatis och morötter och skär bort det träiga på sparrisen. Koka potatis och morötter i lättsaltat vatten. Lägg ner sparrisen precis innan servering så att den bara får koka med ca 1 minut. 4. Sås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ned mjölet så att det blandas väl. Mät upp 1 l silat kokspad, slå en liten skvätt över så att det får koka in i redningen. Späd på med resterande liter kokspad och grädde och låt koka samman i 10 min. Smaka av såsen med salt, vitpeppar från kvarn, ättika och socker. 5. Vänd ned kyckling och den hackade dillen i såsen. Servera kycklingen med de vårliga grönsakerna. Recept: Malin Söderström Foto: Linnea Swärd Näringsvärde: Kcal: 571 Fett: 23 g Protein: 46 g Kolhydrater: 41 g

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Vetetortilla 5 dl vetemjöl special , (300 g) 0,5 tsk flingsalt 50 gram smör , kylskåpskallt 3 dl kokande vatten Pumpatacos 1 dl solrosfrön 2 st gul lök(ar) majsolja till stekning 1 tsk spiskummin 0,5 tsk torkad koriander 800 gram pumpa , (muscat eller butternut) 2 dl hönsbuljong på tärning Chorizo 400 gram chorizo 1 msk rosmarinblad , finhackade 2,5 msk sherryvinäger , 2-3 msk finrivet skal från en citron korianderblad limeklyfta(or) salsa verde 2 st grön chilifrukt 1 st vitlöksklyfta(or) 2 st salladslök(ar) 1 dl finhackad koriander 3 msk finhackad mynta 2 msk olivolja Tillagning Salsa Verde: Dela och kärna ur chilifrukterna. Skala vitlöksklyftan. Ansa salladslöken. Hacka chilifrukter, vitlök och salladslök fint. Blanda med koriander, mynta och olja. 4 portioner. Tortillabröd: Mät upp mjöl och salt i en matberedare monterad med en kniv och blanda ihop. Tillsätt smöret skuret i bitar och kör till en smulig massa. Häll i vattnet genom matarröret medan maskinen blandar och kör ihop till en smidig deg. Ta upp degen på lättmjölat bakbord och dela den i 16–20 lika stora bitar och rulla dem till bollar. Lägg degbollarna i en plastpåse, så att de inte torkar. Doppa bollarna i mjölet och kavla ut dem, en i taget, till tunna kakor. Grädda kakorna i en liten het panna ca 1 minut på varje sida. Slå in de nygräddade tortillabröden direkt i en handduk så att de mjuknar och håller sig varma. 16–20 tortillor. Pumpatacos: Rosta solrosfrön under omrörning i en torr stekpanna på medelstark värme. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i olja ca 3 minuter. Tillsätt kryddorna och fräs ca 2 minuter. Lägg över på en tallrik. Skala och skär pumpan i tärningar. Bryn dem i oljan ca 3 minuter. Häll på buljongen och koka pumpan mjuk under lock tills buljongen kokat in, ca 20 minuter. Mosa pumpan med en gaffel. Blanda i löken, strö över solrosfrön och håll pumpan varm. Skiva korven och fräs den i en het panna ca 1 minut. Tillsätt rosmarin och fräs korven lätt krispig. Ringla över vinägern och ge det ett uppkok. Strö över citronskal och grovhackade korianderblad. Servera pumpa, chorizo, tortilla och limeklyftor så att var och en kan göra sin egen taco. 4 portioner. Receptet kommer från boken Hamburgare och TexMex, skriven av Lena Söderström. Semic förlag. Foto: Eva Hildén Smith.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 1 kruka(or) persilja , färsk 100 gram rostad lök 0,5 dl vispgrädde 2 msk kalvfond 1 st ägg , endast gulan 500 gram blandfärs 1 krm svartpeppar smör , till stekning Tillagning Ca 40 st. Ställ fram färsen och låt den nå rumstemperatur. Finhacka all persilja. Lägg persilja, rostad lök, vispgrädde, fond, äggula, färs och svartpeppar i en bunke och massera ihop allt till en jämn smet. Forma till köttbullar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna på hög värme tills de får en gyllenbrun färg. Klart för servering. Recept: Oskar Söderström Foto: Sanna Livijn Wexell Rekvisita (sockerskålen Romulus och glasburken Pembroke): www.oscarclothilde.com

Källa: tasteline.com

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Kontakt