gulaschsoppa per morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | grönkålssoppa morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | per Norberg hummer | gulaschsoppa köttfärs per morberg
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser 500 g vit sparris 4 st löskokta ägg 1 dl god majonnäs 1 dl matagningsyoghurt av medelhavstyp 1 st citron, rivet skal och saft salt några droppar tabasco 0.5 dl hackade örter, gärna ramslök 5 skivor rökt skinka Gör så här 1. Skala sparrisen och lägg i kokande vatten smaksatt med salt och lite socker. Koka lätt, lyft upp med hålslev. 2. Lägg ned äggen i sjudande vatten och låt sjuda 6 minuter. Spola i kallt vatten och skala. 3. Rör samman majonnäs med yoghurt och smaksätt med rivet citronskal och saft, salt och tabasco. 4. Strimla skinkan fint och stek knaprigt i en teflonpanna. 5. Rör ihop såsen och örterna. 6. Lägg upp sparrisen på serveringsfat och lägg äggen ovanpå. Skeda såsen och strö över skinkan på toppen.

Källa: recept.nu

Nu börjar grillsäsongen på allvar, tiden då grilloset ligger som en tät dimma över Glommen. Underbar tid, framför allt de allra första grillningarna. Vi hade gäster i lördags kväll och då grillade vi så klart! Som ett av tillbehören bjöd jag på den här bulgursalladen. Ett lite nyttigare alternativ med mycket färska örter och dessutom väldigt gott. Bulgursalla d med grillade grönsaker 3-4 portioner bulgur eller couscous 1 dl finstrimlad persilja 1/2 dl finstrimlad mynta 1 dl basilikablad 1 zucchini 1 aubergine 2-3 snackpaprikor i olika färger 4-5 msk olivolja salt & peppar 1 ask cocktailtomater 1 rödlök 16-20 oliver 200 g fetaost Dressing 3 msk olivolja 2 msk vit balsamvinäger 1 krm salt 1/2 krm svartpeppar 1 pressad vitlöksklyfta Koka grynen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt kallna. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en stor skål. Vänd ner örterna och grynen. Ansa och skär zucchinin och auberginen i ca. 1 cm tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Lägg grönsakerna i ugnsform och ringla olivolja över, strö lite flingsalt över och peppra lätt. Grilla grönsakerna i ugnen på 225 grader grill i ca. 20 minuter. Se efter när grönsakerna är klara, mer än att titta på tiden. Dela tomaterna. Skala och skär rödlöken i ringar. Blanda grynen med grillade grönsaker, tomater, oliver och grovsmulad fetaost. Toppa salladen med rödlöksringar och färsk basilika. Receptet hittade jag i kokboken " Festmat utan stress" av Lena Söderström. Vi grillade fläskfilé med en god marinad som jag tänkte ge er också. Glömde tyvärr bort att ta en bild. Marinad 1 dl olivolja 1/2 dl soya 3-4 tsk honung 3-4 tsk dijonsenap 3-4 vitlöksklyftor salt & peppar Blanda ihop alla ingredienser och häll över köttet. Häll över i påse och låt ligga minst 3 timmar i kyl, gärna längre. Ta fram köttet i god tid innan grillningen. I kväll nya gäster och ännu mera grillning. Dessutom ska vi gå ner till Valborgsbrasan, en årlig tradition i Glommen. Ha en skön Valborg alla fina!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Våren har fått bakslag och det är kallt och har till och med snöat ett par nätter. Men vårblommorna tittar envist fram genom snödrivorna:) Blåser kallt gör det också! Våren, hallå, kom tillbaka! Jag saknar dig! Nu till helgen ska vi ju ställa tillbaka klockan så att vi får ljusare kvällar i alla fall. Alltid något! Jag tycker det är gott med fisk men jag lagar det alldeles för sällan. Vet faktiskt inte varför för det är oftast enkelt att laga gott av fisk och lätt att variera. I går bestämde jag mig i alla fall för att äta sill till middag - eller strömming som det kallas längre norrut - och jag passade på att bjuda in mina föräldrar så att mamma skulle slippa middagsbestyr för en gång skull. Min pappa är gammal fiskhandlare och skulle kunna äta fisk sju dagar i veckan så jag tänkte det kunde falla honom i smaken med en sillamiddag. Han tillhör den gamla stammen som kräver pärer (potatis på Blekingska) på middagsbordet varje dag så man når inga framgångar med att ställa fram pasta eller ris till honom inte:) Kort sagt passade det bra att bjuda in föräldrarna denna dag. I vanliga fall blir det stekt sill med potatismos och lingonsylt hemma hos oss men nu kände jag för att testa något nytt. Valet föll på två olika ugnsbakade sillådor. Nummer ett smaksattes med persilja och vitlök och receptet har jag hämtat från mmm... malins mat av Malin Söderström. Nummer två smaksattes med senap, dill och grädde och det receptet hittade jag i Vår kokbok . De blev goda var och en på sitt sätt men nummer två vann första pris för sina mer traditionella smaker. Fisklådorna blev inte så såsiga som jag trodde de skulle bli så jag kokade ihop en sås på lite grädde, mjölk, senap och dill som jag redde av till bra konsistens. Tillsammans med lite rivna morötter tycker jag att jag fick ihop en nyttig och god middag. Här kommer recepten och lite bilder! Gremolataströmming 4 portioner 600-750 g strömmingsflundror (sillfiléer) 50 g smör, rumstempererat 2 msk olivolja 2 tsk salt 2-3 vitlöksklyftor 2 dl finhackad persilja 1 dl ströbröd 1 tsk svartpeppar Sätt ugnen på 225°. Skölj filéerna och torka dem med hushållspapper. Klipp bort ryggfenorna och rulla ihop filéerna med köttsidan utåt. Lägg fiskrullarna tätt i en smord ugnsfast form. Finhacka vitlöken och persiljan och blanda med övriga ingredienser. Bred eller klicka blandningen på fisken. Grädda i ugnen i 20 minuter. Servera med nykokt potatis. Strömmingslåda med dill och senap 4 portioner 600-750 g sillfiléer 1/2-1 tsk salt ca 1 dl grädde 2 msk grovkornig senap 1/2-1 pkt frusen dill 2-3 msk sröbröd 25 g smör Sätt ugnen på 250 °. Lägg sillfiléerna med köttsidan uppåt på ett smörgåspapper eller skärbräda. Strö över salt och dill. Vik ihop filéerna tvärsöver och lägg dem omlott i en smord ugnsfast form. Rör ut senap med grädde och fördela över sillen. Strö över sröbröd och klicka på smör. Grädda mitt i ugnen i 20- 25 minuter. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Källa: ursula-maria-elena.blogspot.se

Julafton har passerat och vi hade en väldigt trevlig dag. God mat, god dryck och julklappar. Precis som de ska vara. Då vi firade med Johans familj i år var det för mig lite nyheter och variation på julbordet som var väldigt gott. Bland annat en rödkålssallad med citron som var fräsch och god till allt det salta och feta. I lördags kväll hade vi middag i Skåneland med mina bröder med respektive. Vi hade fått för oss att äta Kalkon. Något som vi inte brukar äta till jul. Jag vet att många äter det på juldagen. Vi fyllde den med en blandning av lök, äpple, senap och katrinplommon. Vet ärligt talat inte hur mycket den där fyllningen gör på smaken av kalkonen men köttet blev väldigt saftigt och gott. Mamma gjorde en god gräddsås på skyn och pappa gjorde hasselbackspotatis . Jag gjorde en fantastiskt god Brysselkålssallad till. Inspirationen fick jag från kocken Malin Söderström (bla kockarnas kamp) som var på nyhetsmorgon före jul och visade lite goda, fräscha och nyttiga sallader till julbordet. Ofta kokas brysselkål mjuk i saltat vatten men till denna salladen rostades brysselkålen med rödlök i ugnen. Blev så god smak! Rostad Brysselkålssallad 1 kg brysselkål, ansad och ev delad på mitten om de är stora 1 rödlök, skalad och tunt klyftad salt och peppar olivolja 200 g getost eller gorgonzola 1-2 apelsiner, filéeade valnötter Lägg brysselkål och rödlök på en bakplåtsklädd plåt. Ringa över olja. Salta, peppra och blanda runt. Rosta på 200 grader i 15-20 minuter. Ta ut plåten och rör runt några gånger. Känn så att kålen är mjuk men har lite "stuns". Lägg kålen på ett serveringsfat. Smula över osten och lägg på apelsinfiléerna. Hacka eventuellt valnötterna lite och strö över. Rostad brysslekålssallad Älskar hasselbackspotatis Kalkon, hasselbackspotatis, gräddsås och brysselkålssallad.

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

I morse fick vi ett telefonsamtal som berättade att hunden Zeb har lämnat oss :-( Har känt honom i snart 9 år och vi har egentligen aldrig gillat varandra så värst mycket men på sista tiden är det precis som vi har kommit varandra lite närmare, han har tytt sig till mig mer och mer och sist vi var "hemma" så kom han t.o.m. la sitt huvud i mitt knä, precis som han kände på sig att det var sista gången vi skulle ses.... Collaget är lånat från syrrans blogg och där såg jag även denna dikt som någon hade lämnat till henne: "Tänk dig att du står vid havsstranden en sommarkväll och ser ett vackert fartyg som bereds för avfärd. Seglen hissas. När kvällsbrisen kommer fylls seglen och båten glider ut på det öppna havet. Du följer den med blicken när den far mot solnedgången. Den blir mindre och mindre, och till slut försvinner den som en liten prick vid horisonten. Då hör du någon vid din sida säga "Nu har han lämnat oss". Lämnat oss för vad? Detta att han blivit allt mindre och tillslut försvunnit är ju bara som du ser det. I själva verket är han ju lika stor och vacker som när han låg vid stranden! Just när du hör rösten som säger att han lämnat oss, finns det kanske någon på en annan strand som ser honom dyka upp vid horisonten, någon som väntar på att få ta emot just honom när han når sin nya hamn". av Ulla Söderström Min dotter Smilla som älskar sagan om Bröderna Lejonhjärta utbrast när hon hörde om detta. - Ja! Nu har Skorpan och Jonathan fått en hund som de kan leka med i Körsbärsdalen och Zeb som gillar att jaga fåglar får nu jaga fina rosa fåglar istället :-) - Vila i fred kompis!!!

Källa: niehoffs.blogspot.se

Borta bra med hemma bäst! Så sant som det är sagt. Efter en veckas julfirande på resande fot är vi nu på hemmaplan. Väskorna är uppackade och julklapparna uppackade och kylen är åter fylld med mat för några dagar framöver. Trots att jag inte bloggat något vidare kan ni räkna med att vi har ätit en massa god mat. Både julmat och annan god mat. På julafton åt vi som vanligt julbord mitt på dagen och lutfisk på kvällen. Så har vi alltid gjort i skåneland. Så mycket mat som möjligt på en och samma dag. För i Skåne är man sällan hungrig. Hua! För är det inte mat så är det fika eller en liten chokladbit. I år gjorde vi bara det vi verkligen ville ha på julbordet. Vi skippade faktiskt Jansson. Några sorters sill blev det för de som äter det, vörtbröd, en god vällagrad ost, rödbetssallad, rödkål, julskinka, gravad lax med gravlaxssås, omelette med trattkantarellstuvning, grönkålspaj med ädelost samt prinskorv och köttbullar. I år har jag verkligen snöat in på grönkål och kunde därför inte låta bli att svänga ihop en grönkålssallad som kocken Malin Söderström bjöd på under Nyhetsmorgon på Julaftons morgon. Otroligt fräsch och god till allt det andra lite feta och tunga. Grönkålssallad med citron och parmesan 2 grönkålsstånd, ca 300 g repad 1 citron 2 dl parmesanost, riven 2/3 dl olivolja 1 klyfta vitlök Salt och Peppar Repa, skölj och hacka grönkålen. Låt den torka ordentligt. Mixa samman färskpressad citronsaft med riven parmesanost, olivolja, vitlöksklyftan, salt och peppar. Blanda grönkål med dressing i en påse. Skaka och blanda ordentligt. Låt stå kallt en stund före servering.

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

I dag var jag på Bageri- och konditorimässan i Kistamässan. Det var otroligt roligt och inspirerande. Jag blir verkligen impad av all möda och tid som läggs ned, t.ex. stod en kille stod och gjorde sockerkonst – så läckert! På mässan fanns mängder med utställare som bjöd på smakprover av tårtor, kanelbullar, pizza, matbröd, choklad, kaffe, glass och yoghurt, bara för att nämna en del av alla godsaker. Några produkter kom med hem också, så nu ser jag fram emot att ta plats i köket och testbaka och laga. Är det någon ny trend som ni är spänd att se? Vill även gratta Adam Söderström från Bageri Petrus i Stockholm, som blev den första Årets Bagare. Så trevligt att träffa andra bakentusiaster, blev sugen på att ordna en bakeoff hemma hos mig. Vilken härlig dag!

Källa: helenasmatresa.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 900 gram kycklinglår Till buljongen 1 msk salt 5 st vitpepparkorn dillstjälk(ar) , från den hackade dillen, bind ihop dom med bindgarn så är det lättare att fiska upp stjälkarna 2 l vatten 1 st morot 1 st gul lök(ar) 2 st lagerblad 1 bit(ar) purjolök(ar) , ca 10 cm till såsen 2 msk ättika vitpeppar , från kvarn 1 kruka(or) dill, hackad 2 msk strösocker 3 msk vetemjöl 25 gram smör salt 1 dl grädde Tillbehör 300 gram morötter salt 700 gram potatis(ar) 250 gram sparris Tillagning 1. Buljong: Skölj och hacka dill till såsen men spara stjälkarna till buljongen. Skala lök och morot och skär dem i stora bitar. Skölj och skär purjolöken i bitar. Koka upp vatten med grönsaker, kryddor och dillstjälkar till en god buljong. 2. Lägg ned kycklingen och låt den sakta koka i ca 20 min. Lyft upp kycklingen med en hålslev, sila och spara buljongen och täck köttet med plastfilm så att det inte torkar. 3. Tillbehör: Skala potatis och morötter och skär bort det träiga på sparrisen. Koka potatis och morötter i lättsaltat vatten. Lägg ner sparrisen precis innan servering så att den bara får koka med ca 1 minut. 4. Sås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ned mjölet så att det blandas väl. Mät upp 1 l silat kokspad, slå en liten skvätt över så att det får koka in i redningen. Späd på med resterande liter kokspad och grädde och låt koka samman i 10 min. Smaka av såsen med salt, vitpeppar från kvarn, ättika och socker. 5. Vänd ned kyckling och den hackade dillen i såsen. Servera kycklingen med de vårliga grönsakerna. Recept: Malin Söderström Foto: Linnea Swärd Näringsvärde: Kcal: 571 Fett: 23 g Protein: 46 g Kolhydrater: 41 g

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Vetetortilla 5 dl vetemjöl special , (300 g) 0,5 tsk flingsalt 50 gram smör , kylskåpskallt 3 dl kokande vatten Pumpatacos 1 dl solrosfrön 2 st gul lök(ar) majsolja till stekning 1 tsk spiskummin 0,5 tsk torkad koriander 800 gram pumpa , (muscat eller butternut) 2 dl hönsbuljong på tärning Chorizo 400 gram chorizo 1 msk rosmarinblad , finhackade 2,5 msk sherryvinäger , 2-3 msk finrivet skal från en citron korianderblad limeklyfta(or) salsa verde 2 st grön chilifrukt 1 st vitlöksklyfta(or) 2 st salladslök(ar) 1 dl finhackad koriander 3 msk finhackad mynta 2 msk olivolja Tillagning Salsa Verde: Dela och kärna ur chilifrukterna. Skala vitlöksklyftan. Ansa salladslöken. Hacka chilifrukter, vitlök och salladslök fint. Blanda med koriander, mynta och olja. 4 portioner. Tortillabröd: Mät upp mjöl och salt i en matberedare monterad med en kniv och blanda ihop. Tillsätt smöret skuret i bitar och kör till en smulig massa. Häll i vattnet genom matarröret medan maskinen blandar och kör ihop till en smidig deg. Ta upp degen på lättmjölat bakbord och dela den i 16–20 lika stora bitar och rulla dem till bollar. Lägg degbollarna i en plastpåse, så att de inte torkar. Doppa bollarna i mjölet och kavla ut dem, en i taget, till tunna kakor. Grädda kakorna i en liten het panna ca 1 minut på varje sida. Slå in de nygräddade tortillabröden direkt i en handduk så att de mjuknar och håller sig varma. 16–20 tortillor. Pumpatacos: Rosta solrosfrön under omrörning i en torr stekpanna på medelstark värme. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i olja ca 3 minuter. Tillsätt kryddorna och fräs ca 2 minuter. Lägg över på en tallrik. Skala och skär pumpan i tärningar. Bryn dem i oljan ca 3 minuter. Häll på buljongen och koka pumpan mjuk under lock tills buljongen kokat in, ca 20 minuter. Mosa pumpan med en gaffel. Blanda i löken, strö över solrosfrön och håll pumpan varm. Skiva korven och fräs den i en het panna ca 1 minut. Tillsätt rosmarin och fräs korven lätt krispig. Ringla över vinägern och ge det ett uppkok. Strö över citronskal och grovhackade korianderblad. Servera pumpa, chorizo, tortilla och limeklyftor så att var och en kan göra sin egen taco. 4 portioner. Receptet kommer från boken Hamburgare och TexMex, skriven av Lena Söderström. Semic förlag. Foto: Eva Hildén Smith.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 1 kruka(or) persilja , färsk 100 gram rostad lök 0,5 dl vispgrädde 2 msk kalvfond 1 st ägg , endast gulan 500 gram blandfärs 1 krm svartpeppar smör , till stekning Tillagning Ca 40 st. Ställ fram färsen och låt den nå rumstemperatur. Finhacka all persilja. Lägg persilja, rostad lök, vispgrädde, fond, äggula, färs och svartpeppar i en bunke och massera ihop allt till en jämn smet. Forma till köttbullar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna på hög värme tills de får en gyllenbrun färg. Klart för servering. Recept: Oskar Söderström Foto: Sanna Livijn Wexell Rekvisita (sockerskålen Romulus och glasburken Pembroke): www.oscarclothilde.com

Källa: tasteline.com

vårt hem på Resarö tillika restaurangen med 24 platser Jag älskar verkligheten - 2015 var ett bra år för Lisa och min verksamhet Fine Home Dining och Husmor Lisa, många erkännanden för min matlagning på ett och samma år. Inser detta när jag väl gör lite summering, något man kan behöva ibland när man jobbar på hårt & intensivt. Och varför inte här på min älskade blogg?! Hoppas nu denna racerfart fortsätter in i 2016, jag ger förstås fortsatt gärnet. Nummer 1 i Vaxholm på Trip Advisor Röding och sparris - en klassiker hos Husmor Hårt arbete ligger bakom alla resultat, det är min övertygelse. Uppmärksamhet och att synas är viktigt för businessen, men att vara konkret närvarande och älska sin verklighet är iallafall för mig det viktigaste. Jag älskar det tuffa arbetet i restaurangköket, själva processen, och att få vacker och god mat producerad ut till gästen. För mig är det varje vecka välgörande n är jag ser glädjen hos gästerna som ätit min mat, hur de uppskattar smakerna och den speciella stämningen i min restaurang, den fina plats på jorden där jag har lyckan att husera. Det jag har förmånen att få känna då jag driver en liten restaurang med få platser. Månadens krögare Året började bra, i januari blev jag Månadens krögare i Bookatable. Det Dukat för fine home dining var ca 350 gäster som ätit julbord och nyårsmeny hos Lisa som gav sina omdömen. Vi fick 9,8 av 10 i snittbetyg av gästerna, bäst av alla Bookatablerestauranger i hela Sverige. Mitt julbord är ett resultat av många års matlagning och generationers mathantverk i en familj med mycket starka jultraditioner och roliga/vackra firanden. Jag är så tacksam över att mitt team levererar så bra på detta. Bookatables intervju Plötsligt hade många trevliga gäster skrivit sina omdömen som nästan uteslutande var toppbetyg, glad över det så länge det varar! Återigen var det gästernas betyg, ingen branschpatrull eller krogtestare har vad jag vet besökt mig. Det är en viss stämning jag lyckats skapa eftersom det är en finare middag hemma, men samtidigt restaurang. Det viktiga måttot för mig har hela tiden varit - fantastiskt läge OCH fantastisk mat. Svårhittat enligt mig. Många glider in med båt - en nära skärgårdskrog året om I juni blev vi äntligen färdiga med vår nya brygga med plats för såväl Nya bryggan gör att fler kan komma på besök - bar nästa sommar? stora båtar som flera småbåtar. Många företag har sedan dess upptäckt den perfekta möjligheten att anlända till Husmor Lisa på en perfekt drinktimme - med stor båt, ribbåt, taxibåt eller vad annars som kan hyras på Strandvägen. D rinken på fjällkvanne som ingen missar Vi har kört åtskilliga uppskattade matlagningskurser med den vackra utsikten och de fina råvarorna i mitt perfekta workshopkök - Mat- och trädgårdsstudion . Meter Television kom med den här fina båten Min underbara familj gör ett bra jobb Sommaren blev mycket bra trots vädret med många glada dinerande gäster i restaurangen. Många har druckit blommiga drinkar på mina fina örter och blommor, nästa sommar kanske det blir bar på bryggan? Med tanke på att vi bor här så har vi så mycket öppet som en hemmakrog kan ha. Jag måste verkligen tacka min fantastiska familj som står ut med att ha gäster året runt, minst två dagar i veckan och under många månader ännu oftare. Det krävs stor anpassning, organisation och flexibilitet för att få det att fungera. Kursetta på Restaurangakademins kökschefskurs! Hela våren gick jag en otroligt proffsig kurs på Restaurangakademin till kökschef. Ja g blev kursetta, vilket var kul. Den inspiration, och den nivå på utbildning som erbjuds där är suverän. Och vad otroligt trevligt att få komma dit varje vecka och inspireras samt träffa andra otroligt duktiga kollegor. Jag har tävlat i Årets kock . Det är kanske svårt att förstå för icke branschpersoner hur stort detta är för mig. Jag kom till "kvartsfinal" där 40 av 114 bidrag valts ut att få laga upp sin rätt för en anonym jury. Det är ett nytt och mycket bra system, att få laga upp sin mat ger större chans att rätt finalister väljs ut. I år blev det bara killar som gick vidare till semi men det här systemet kan nog vara bra för att på sikt få fler tjejer i tävlingarna, det ger ju möjlighet att träna in sin tävlingsvana för fler! Årets kock har också månat om att få fram fler kvinnor i tävlingsjuryn. Hårdrock i högtalarna på väg till tävling I år hade vi iallafall en sjukt glad, taggad och lite galen husmor bland alla unga killar i tävlingsköket. Det var otroligt kul att tävla, jag själv liksom andra fick några missöden som jag verkligen lärde mig mycket av och nu är det bara att fortsätta satsning och träning. Vet många saker hur jag planerat, lagt upp och satsat. Det är ju meningen och jag är ödmjuk inför faktumet att jag har mer att lära än många andra men det jag nu vet är att jag KAN skapa en rätt som går vidare. Det är attityden det hänger på i matlagningstävlingar på den här nivån, på't igen ba och jag är OTROLIGT GLAD över den attityd jag mött av de killar jag träffat i tävlingsköket. Vi ses nästa år. Jag tror ändå många tyckte det var kul att se mig och några andra där. Egna odlingarna ger mig vackert till tallriken Det som gäller är hård träning, lära sig sina läxor och att ha mycket ormskinn. Jag har lagt massor av timmar på det här och andra har lagt tid på min rätt. Jag ska verkligen ta tillvara på allt det och gå på det igen! Att leverera mat på toppnivå kräver finslipning på alla detaljer. I verkligheten varje dag. Det kan ibland reta mig att bilden av kockbranschen är glamorös. Folk tycker att jag lever ett glamoröst liv, och man kan inte ha mer fel. Det är ett kall, något jag alltid gjort och något jag måste göra. Det är många timmars lyftande, gående, hackande, nötande, kokande, städande och tunga lyft. OCH mina vänner, jag som jobbat med också väldiga strategiska uppdrag på hög nivå i konsultbranschen kan ändå säga. Jag älskar det!! Alla detaljer ska sitta, det är hårt jobb, mycket förberedelse. Men för mig, det roliga och det rätta. Dock är det väldigt lite som är glamoröst, kan jag tycka som ändå arbetat på MTV :) Och så detta med tjejerna. Nu får vi skärpa oss. Killarna ÄR bättre för de är fler. Juryn var anonym och de valde 18 killar. Så om vi ska komma någonvart med fler tjejer i Årets kock så får vi helt enkelt gå på'et hårdare. Kom igen nu! Hårt arbete gillar jag Lisa i Pontus Cateringköket med alla killarna Som vanligt arbetar jag på i Pontus Frithiofs kök och bidrar med både lite ålders- och könsutjämning där. Pontusgruppen är ett fantastiskt företag med stark drivkraft, professionalism och mycket föränderligt, den typen av företag jag alltid jobbat och trivts i. Full fart framåt i businessen. ' Fler kvinnliga kockar i finköken! Oj det blev mycket av det 2015.. Jag har faktiskt fått höra av branschpersoner, flera kvinnor, att det ”inte behövs fler kvinnliga kockar, män passar ändå bättre som kockar”. Stämmer detta? Jag tycker det är kul att jobba med mat på en viss nivå med allt vad det innebär. Det råder kockbrist i Stockholm, då måste väl halva könet utgöra rekryteringsbas? Det är ju roligare också med ett jämställt kök!! I år har jag engagerat mig där jag kan. Gästspel Vi körde i februari ett gästspel på 19 glas, uppmärksammat i DN och det Gänget som körde gästspel på 19 Glas var så otroligt kul, fullbokat på några minuter. Nu jobbar jag och världens superbaste projektledare Linn Söderström på att upprepa succén på fler krogar. Min rätt med sparris, violer och rökt löjrom Det som är så väldigt roligt med det här projektet är att vi lagar mat, den smakar gott och är vacker och gästerna betalar för det. I verkligheten! Inte debatt, gnäll och tjafs utan leverans. Dags för leverans helt enkelt, damer. Jag och Anne vid Waxholms hotell Girls cooking for good I oktober hade en annan stark och kompetent kvinna som finns nära mig, Malin Lönneberg som driver Desserthantverk i Åkersberga, lyckats dra ihop fem kvinnliga matprofiler i Vaxholm för en gemensam insats för flyktingkrisen och i två dagar lagade vi mat och sålde den till förmån för kvinnor och barn i flyktingläger. Ett bra exempel på kvinnligt entreprenörsskap är också verkligen Baby Nest Foundation drivet av Jamila Khan. De hjälper kvinnor och barn på plats nere i Turkiet i flyktingläger och alla intäkter vi drog in gick direkt till detta projekt. Härligt. Titti Qvarnström, Sara Wicklin bara några av de fantastiska kvinnorna jag lärde känna på resan Parabere Forum I mars var vi också nere i Bilbao några kvinnliga kockar på den internationella att stärka kvinnor inom matbranschen internationellt, arrangerat av Michelinjournalisten Maria Canabal . Det var en sådan inspiration och glädje att se så många kvinnliga entreprenörer och kockar. Vi är rätt många över världen, dock ofta lite ensamma i våra hörn. I år åker vi igen, denna gång till Bari i Italien, ytterligare en matregion jag längtat efter att besöka. Jag har själv fått förmånen att arbeta som nordisk representant för organisationen och med hjälp av Hanna Halpern på Årets kock som vår sponsor, arrangerade vi en workshop för att ta fram konferensteman på Restaurangakademin. Det var kul att se vad alla vill prata om, det handlar mycket om att synas mer och att våga starta, driva. Jag är glad att ha med mig ett starkt kunnande som entreprenör med in i kockbranschen från min tidigare, mer glamorösa som sagt karriär i medie- och PR-branschen. Något jag också verkligen har med mig som är AVGÖRANDE i den här världen är att kunna räkna på allt jag gör. Det är så tighta marginaler att förutom att alltid vara kundvänlig, se till att driva kunder till din restaurang och leva i verkligheten, så måste du ha koll på siffrorna. Mycket viktigt och jag har fortfarande mycket att lära. Som sagt, det blev mycket kvinnliga kockar. I framtiden får man hoppas att det inte ska behövas utan att vi pratar mer om kockar i allmänhet och att det, som i många andra branscher i dagens samhälle, inkluderar båda könen - är en självklarhet. Jag som arbetat i både event- och PR-branschen där det finns många duktiga kvinnliga entreprenörer, chefer och projektledare, fick faktiskt något av en chock över hur självklart det är för de flesta, män som kvinnor – att ordet kock betyder en person som arbetar i kö k, av manligt kön. Eftersom jag gillar att arbeta med män så gör det mig inte något att vara en enda bland många killar. Men en arbetsplats fungerar alltid bättre och blir roligare med en bra blandning av personer både av olika kön, ålder och bakgrund! Det är min erfarenhet som ledare i många andra branscher och det torde vara samma i kök, jag kan inte se någon anledning till annat.

Källa: husmorlisa.blogspot.se

Nu börjar grillsäsongen på allvar, tiden då grilloset ligger som en tät dimma över Glommen. Underbar tid, framför allt de allra första grillningarna. Vi hade gäster i lördags kväll och då grillade vi så klart! Som ett av tillbehören bjöd jag på den här bulgursalladen. Ett lite nyttigare alternativ med mycket färska örter och dessutom väldigt gott. Bulgursalla d med grillade grönsaker 3-4 portioner bulgur eller couscous 1 dl finstrimlad persilja 1/2 dl finstrimlad mynta 1 dl basilikablad 1 zucchini 1 aubergine 2-3 snackpaprikor i olika färger 4-5 msk olivolja salt & peppar 1 ask cocktailtomater 1 rödlök 16-20 oliver 200 g fetaost Dressing 3 msk olivolja 2 msk vit balsamvinäger 1 krm salt 1/2 krm svartpeppar 1 pressad vitlöksklyfta Koka grynen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt kallna. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en stor skål. Vänd ner örterna och grynen. Ansa och skär zucchinin och auberginen i ca. 1 cm tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Lägg grönsakerna i ugnsform och ringla olivolja över, strö lite flingsalt över och peppra lätt. Grilla grönsakerna i ugnen på 225 grader grill i ca. 20 minuter. Se efter när grönsakerna är klara, mer än att titta på tiden. Dela tomaterna. Skala och skär rödlöken i ringar. Blanda grynen med grillade grönsaker, tomater, oliver och grovsmulad fetaost. Toppa salladen med rödlöksringar och färsk basilika. Receptet hittade jag i kokboken " Festmat utan stress" av Lena Söderström. Vi grillade fläskfilé med en god marinad som jag tänkte ge er också. Glömde tyvärr bort att ta en bild. Marinad 1 dl olivolja 1/2 dl soya 3-4 tsk honung 3-4 tsk dijonsenap 3-4 vitlöksklyftor salt & peppar Blanda ihop alla ingredienser och häll över köttet. Häll över i påse och låt ligga minst 3 timmar i kyl, gärna längre. Ta fram köttet i god tid innan grillningen. I kväll nya gäster och ännu mera grillning. Dessutom ska vi gå ner till Valborgsbrasan, en årlig tradition i Glommen. Ha en skön Valborg alla fina!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2021 ® v3 - Kontakt