gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | per Norberg hummer | gulaschsoppa köttfärs per morberg
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Valborgsmässoafton & mys med god middag hemma i Spånga med underbara maken. En fräsch vårmeny med insperation från Leif Mannerström, tack Leif för en underbart god sås. Såsen är gjord "smalare" men är ändå den stora points källan i denna rätten, men eftersom fisk är så slankt så funkar det till en lyxig middag. Supergott! Toast skagen 3 propoints 2 portioner 100 gram skalade räkor 1 msk fettfri majonnäs 1 msk fraiche 5% Pressad citron Hackad dill Sat & vitpeppar 2 skivor rost bröd Blanda grovt delade räkor med allt och ställ svalt en stund. Rosta bröd och toppa med röra & en dillkvist. För den som gillar det ta även med lite hackad rödlök. Stekt torskrygg med Sandefjordsmör a´la Mannerström, men lite smalare 15 propoints 4 portioner 600 gram torskrygg 1 1/2 dl matlagningsgrädde max 15% 150 gram smör 1 msk citronsaft 2 msk finhackad persilja salt & peppar 8 st Kokt potatis Smörj en ugnsform och salta & peppra fisken, stek torsken i ugn på ca 150 grader i 15 minuter tills den når en temperatur av 56 grader. Koka upp grädde och reducera till hälften. Vispa ner kallt smör, lite åt gången tills såsen tjocknar. Smaka av med citronsaft, salt & vitpeppar. Ha i persilja precis före servering. Servera torsken med kokt potatis, sparris & sandefjordssmöret. Jordgubbar med vaniljglass 2 propoints 2 portioner Färska jordgubbar 2 dl lättglass vanilj max 6% Ät & njut precis som det är Ha en trevlig Valborg alla härliga människor!

Källa: gourmet-light.blogspot.se

Om man googlar på fisklasagne så får man många olika recept på lasagne innehållande frysta fiskblock, spenat, pulversoppor mm.Det är ingenting för oss. Vi vill ha rena råvaror och färsk fisk. Därför väljer vi Mannerströms recept. Vårt favoritrecept på fisklasagne finns i Leif Mannerströms bok " Husmanskonst " och vi äter den ofta på lördagar och den passar aldeles utmärkt också som bjudmat, eftersom den går att förbereda och den blir dessutom alltid populär. Boken Husmanskonst är för övrigt en mycket bra bok som vi varmt kan rekommendera. Leif Mannerström är en utomordentligt kunnig kock och hans recept är lätta att följa och de blir alltid bra. Eftersom vi till skillnad från Mannerström gör egna lasagneplattor och alltid kokar dem så blir vår lasagne en aning lösare och mer såsig i konsistensen. Se ovanstående bild som är från boken och så som vår ser ut. Till 4 portioner (Obs Mannerströms recept är alltid väl tilltagna) 4 skivor röd fisk (ca 300 gr) tex lax 4 skivor vit fisk (ca 300 gr) tex spätta eller torsk 12 lasagneplattor, helst färska. (hemgjorda recept här Det räcker med 1/2 sats) salt och peppar Tomatsås 1 gul lök 2 vitlöksklyftor olivolja till stekning 1 burk hela tomater (Vi väljer Kung Markattas som är ekologiska) 1/2 burk vatten 1/2 tsk timjan 1 msk italiensk salladskrydda 1 tsk oregano 1 tsk socker salt och peppar Parmesansås: 3 msk smör 2 msk mjöl 6 dl mjölk 3-4 riv på en muskotnöt 1 lagerblad 2 dl riven parmesanost salt och peppar Garnityr: riven ost, gärna lagrad herrgård Till servering: tomatsallad Gör så här : Börja med tomatsåsen : Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lökhacket i olivolja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra 15 min på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Mixa såsen och sila den. Ställ den åt sidan så länge. Gör sedan parmesansåsen : Fräs smöret i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med mjölken. Tillsätt muskotnöt, lägg i lagerbladet och osten. Smaka av med salt och pepper. Vispa ordentligt och låt sjuda ca 5 min. Sila. Sätt ugnen på 200. Salta och peppra fisken lätt på båda sidor. Smörj en rymlig ugnssäker form. Bred ut ett lager parmesansås i botten på formen och därefter lasagneplattor så att det täcker, lasagneplattorna behöver inte kokas (skriver Mannerström men eftersom vi alltid gör vår egen pasta så kokar vi alltid utom en gång då vi följde receptet och inte kokade men då tyckte vi plattorna blev lite för mycket al dente). Lägg på den röda fisken först, därefter parmesansås, tomatsås, ett lager lasagneplattor, den vita fisken, tomatsås, parmesansås, ett lager lasangeplattor och slutligen ett lager enbart parmesansås. Strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min tills ytan bubblar och har fått fin färg. Servera rykande het med tomatsallad. Att dricka till passar ett svalt torrt vitt vin som Frascati Rätten får betyg 5 av oss

Källa: kokbokskul.blogspot.se

Tillbaka i en matgenre jag känner mig hemma i efter äventyret med pumpa i en förfärlig och misslyckad rätt. Men visst lärde jag mig något där, att inte underskatta kryddor till exempel, att pumpa behöver lite hjälp... Nog om det och vidare med en höjdare i stället. Riktigt saftiga pannbiffar med sockerstekt lök, det hittar jag i Mannerströms underbara kokbok ”Husmanskonst”. Att fylla ut färssmeten med skorpmjöl (som han säger, ströbröd säger väl de flesta idag) eller kokt potatis, det känner man ju till sedan tidigare. Men han drar på med både och. Och så grädde förstås. Och ägg. Och både rå och stekt lök. Mama Mia! När blandningen har svällt klart ser det helt galet mycket ut men allt ska blandas med färsen! Men gränsen går när Mannerström tycker att 600 g färs plus utfyllnaden ska formas till fyra (!!!) pannbiffar. Bara med färsen får man då 150-grammare till pannbiffar och det blir liiite väl häftigt för mig. Nästan så att jag undrar om det inte är felskrivet i boken… Jag gjorde i alla fall åtta stycken mindre i stället och jisses vilka goda och saftiga biffar! Stekskyn experimenterade jag lite med den här gången. Istället för att vispa ur pannan med bara vatten, soja och lite vitpeppar efter stekningen – som jag brukar göra – så blandade jag även ner en liten bit köttbuljongtärning och någon matsked svartvinbärsgelé. Skyn blev jättegod! Mannerström tipsar just om olika sätt att göra sin sky och att det är svårt om inte omöjligt att ange exakta recept. Att blanka av skyn med en klick smör är ett av tipsen, inte helt oväntat… Pannbiffarna serverade jag med hemlagat mos, kändes som en självklarhet. Lika självklart var det att göra min variant på pressgurka till pannbiffar och mos. Det vill säga inlagd färskgurka utan press :-) Gurkan blir jättegod och krispig i ättikslagen medan resten av maten fixas till. Och det tar sin lilla tid att sno ihop allt så jag rekommenderar det inte en stressig vardagskväll, men när du har tid och lust att hänga i köket ett tag – go for it! Pssst! Börja med gurkan… Recept finns här > Det jag gjorde annorlunda var att använda 100 % nötfärs och inte 50/50 av nöt- och blandfärs, köttfond i stället för kalvfond och kinesisk soja i stället för Kikkoman. Och så blev det min variant på sky. Mannerströms pannbiffar med lök, 4 portioner 600 g nötfärs (eller 300 g nötfärs och 300 g blandfärs) 2 medelstora gula lökar, 1 grovriven och 1 finhackad Smör och neutral olja 3 kokta potatisar, mosade med gaffel 1 dl gräddmjölk (1/2 dl grädde + 1/2 dl mjölk) 1 ägg 1 dl ströbröd 1 dl vatten 1 msk köttfond 1 msk soja Salt, vit- och svartpeppar 2 stora gula lökar, tunt skivade Smör Några nypor socker Bryn den finhackade löken i lite smör. Blanda gräddmjölk, ägg, riven och fräst lök, potatis, ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå och svälla en stund, en kvart ungefär. Blanda sedan smeten med färs, fond, soja, salt och peppar. Blanda riktigt noga till en jämn smet. Provstek gärna en bit i lite smör för att smaka av kryddningen. Jag gjorde det för första gången någonsin och det var inte alls en dum idé :-) Behövde lite mer salt i smeten, sen var jag nöjd. Ställ färssmeten åt sidan medan du steker löken. Stek de skivade lökarna i smör tills de får fin färg utan att brännas. Strö över lite socker och låt sedan stå medan du fortsätter med pannbiffarna. Forma färssmeten till pannbiffar, från fyra till åtta eller fler - helt beroende på hur stora du vill ha dem. Stek biffarna i smör och olja till fin färg, ungefär fem minuter per sida beroende på hur stora de är. Ta biffarna ur pannan och häll i ett par dl hett vatten. Vispa runt och låt koka upp. Blanda ner en halv buljongtärning, en skvätt soja och ungefär 1 msk svartvinbärsgelé. Smaka av med lite salt och vitpeppar. Sila av skyn och häll tillbaka i pannan. Lägg tillbaka biffarna och håll varma i skyn medan du värmer på den stekta löken igen. Servera biffarna med sin sky, potatismos och inlagd gurka. En smak av himmelriket, alltså husmansriket! Skönt att vara hemma igen :-) Bästa tillbehöret till de flesta rätter med köttfärs! Massor av gul lök ska det vara! Det blir så gott tillsammans med de saftiga biffarna. Potatismoset gör du enkelt genom att koka ca 1 kg mjölig potatis. Pressa den och blanda med ett par msk smör och 2 1/2 dl mjölk och 1/2 dl grädde som du värmer innan du blandar med potatisen. Krydda med lite riven muskot, salt och vitpeppar. Kanske blir det här din söndagsmiddag? Bra då att planera in och koka de där potatisarna som ska blandas ner i färssmeten... "Köttfärs är den absolut bästa råvaran i det svenska köket." Så säger Mannerström. Visste väl att han har koll. Där är vi rörande överens :-) För övrigt har jag inte så mycket mer att tillföra nu annat än att önska dig en trevlig helg!

Källa: lottakruse.blogspot.se

Lika ofta som jag inspireras av kokböcker, inspireras jag av andra matbloggare. Så är det nog för de flesta bloggare och ibland märks det därför på bloggarna. Likadana maträtter kan dyka upp på olika bloggar med korta mellanrum. Så känns det som om det varit med kvällens middag. Hittade makaronipudding hos några av mina favoritbloggar, bland annat hos Mårtenssons kök och Mumsfillibaba . Båda två hade använt sig av Mannerströms recept. Herr Mannerström känns väldigt aktuell just nu, och visst verkar han vara en riktig mysfarbror? Jag använde mig av överbliven julskinka i den här rätten. Kom i år ihåg att frysa ner skinkan efter det att vi tröttnat på den. Har man ingen skinka, eller inte vill ha julskinka i, så går det bra med rökt sidfläsk, vanlig skinka eller bacon. Makaronipudding ca. 6 port 4 dl Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk lite riven muskot 1 tsk socker salt och vitpeppar Koka upp vatten och mjölk, häll i makaronerna och koka dem bara nästan klara. Makaronerna kommer att "koka" klart inne i ugnen. Rör om då och då så det inte kokar över. Tag grytan från värmen och krydda med salt, peppar, muskot och socker. Låt det stå och svalna, under tiden kommer makaronerna att dra åt sig vätskan som är kvar i grytan. Rör om då och då under tiden så det inte klumpar ihop sig. Äggstanning 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg salt och svartpeppar Vispa samman alla ingredienserna. 400 g tärnad julskinka 1 fint hackad gul lök 1 strimlad purjolök 3 dl riven smakrik ost, jag tog Kvibille Cheddar Fräs skinkan ett par minuter, tillsätt lök och purjolök och fräs ytterligare någon minut. Rör ner i makarongrytan och blanda samman väl, rör även i 3/4 av osten. Häll det hela i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Rör om så att det blandas ordentligt. Strö på resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet om du tycker att det börjar bli för mörkt. I morgon är det fredag, igen. Tänk vad veckorna går. Det blir en eftermiddag i butiken och sedan färska räkor till kvällen. Min dotter Ella har blivit en riktig gourmand och vi måste nu köpa extra mycket räkor, snabb på att skala är hon också. På lördag är det tjejmiddag hos mig. Jag ska köra temamiddag, men vad temat blir kan jag inte avslöja ännu. Men det ska bli riktigt kul och spännande faktiskt. Hoppas nu bara att det blir så bra som jag föreställt mig... //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Rimmad torskrygg med sandefjordsmör Mannerström lagade till och de tävlande i Sveriges mästerkock skulle kopiera. Det gjorde jag också! Så här gick det till när jag lagade till min variant. Rimmad torskrygg med sandefjordsmör 2 pers 350-400 gram torskrygg smör 1 liten morot 1/4 purjolök 1 dl grädde 1 dl créme fraiche 100 gram smör 1/2 citron 1 tsk - 1 msk söt senap rejält med hackad gräslök salt och peppar Gör så här: Skär torsken i portionsbitar och lägg den i saltat vatten i en halvtimme. Vattnet ska vara som salt havsvatten ungefär. Torka av torsken och lägg den i en ugnsform med lite hyvlat smör ovanpå. sätt in i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 47 grader. Strimla morot och purjo fint och ge det ett snabbt uppkok i lte lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Koka upp grädde och créme fraiche och låt det puttra lite. Sänk värmen och blanda i smöret klickvis tills det har smält. Pressa i saften av en halv citron. Värm försiktigt igen. Smaka av med senap, salt och peppar. Blanda sist i gräslöken. Red med lite såsredning om det behövs. Servera med kokt potatis och toppa torsken med morot och purjo.

Källa: morkomat.blogspot.se

Jag var på mätmässan i lördags och det var helt fantastiskt. Jag var lika ivrig som ett barn på julafton. Vi kom dit när det öppnade och lämnade stället 6 timmar senare när alla andra var där. I slutet var det så mycket folk att det knappt gick att andas. Jag fick så mycket inspiration och idéer och jag kan säga att detta var en av de bästa dagarna i mitt liv. Mat är det bästa jag vet, jag tänker alltid på mat, vad jag ska baka eller laga, hur jag ska göra det, vad det ska innehålla, hur blir resultatet... Ja, osv.... Att få tillbringa en hel dag bland matentusiaster, lyxiga ostar, fantastisk choklad, goda viner och spännande smakkombinationer är mer än vad jag kan begära. Det har aldrig känts så här bra att slösa pengar. Det var värt varje krona. Roligaste var nog att få se Leif Mannerström prata om mat. Han var precis som man förväntar sig. Några deltagare från Sveriges mästerkock var där och helt plötsligt blev det en tävling. Dom lagade lax och vi fick vara "juryn", tyvärr är jag fiskallergiker och fick inte ens smaka på de fantastiska laxrätterna...Resten av dagen spenderades med att smaka på allt som fanns där, här kommer lite bilder. En arg Leif En glad Leif Smakar på lammlever (En delikatess enligt alla kockar), håller tyvärr inte med. Riktigt kämpigt att få i mig detta, övning ger färdighet eller hur? En fin Jossa Mästerkocks deltagare och Leif som kramas Nu blev det plötsligt tävling och här lagas det lax Det här fick jag med mig från Matmässan Riktig choklad, fantastiskt gott Lyxiga godisar med smak av lime/vitchoklad samt nötter Fantastisk goda kex Bovete skorpor, lite nyttigare och jätte gott med god smak av kardemumma En helt otroligt god marmelad som blir som en upplevelse ihop med Gruyéreost Favorit mjölet

Källa: sottsaltochsurdeg.blogspot.se

Omelett med dillstuvning och räkor Jag och Algot startade dagen med att åka och shoppa lite kläder till honom och sedan veckohandlade vi, så nu är kylskåpet fullt med mat igen. Det blir lite frysrensning den här veckan för jag måste göra plats i frysen för alla julsaker som ska förberedas och frysas in. Det är ju nästan så att nedräkningen till jul har börjat. Jag gillar verkligen julen och jag längtar redan! Till lunch idag fick jag och Algot en omelett med dillstuvning och räkor. Den blev jättegod och jag var faktiskt lite förvånad att Algot också gillade den. Jag avskydde räkor när jag var liten (jag avskyr fortfarande att skala dem) men han verkar gilla dem. För några år sedan gjorde Leif Mannerström en räkomelett i tv-programmet "Mästerkocken" och ända sedan dess har jag varit sugen på att prova att göra en själv. Sen såg jag att Victoria hade gjort en fin omelett med liknande smaker för ett tag sedan och då blev jag påmind om att jag skulle testa detta. På eftermiddagen idag gjorde jag och Algot några chokladbollar som vi ska bjuda Magnus på när han kommer hem från jobbet. Det är alltid kul att ha något gott att se framemot. OMELETT MED DILLSTUVNING OCH RÄKOR 2 pers Omelett: 4 ägg 4 msk vatten Salt och vitpeppar Dillstuvning: 2 dl vispgrädde 0,5 msk skaldjursfond 1 msk dill En klick smör Dekoration: Räkor Gör så här: Omelett: Blanda ägg, vatten, salt och peppar i en skål med en gaffel. Häll smeten i en stekpanna (min stekpanna hade en diameter på 20 cm) och stek på medelvärme, rör gärna lite försiktigt i botten i början. Lägg på ett lock och låt omeletten stekas klart, den är färdig när ovansidan stelnat. Dillstuvning: Koka upp vispgrädde och fond och rör ibland. Låt stuvningen koka 10-15 minuter tills den tjocknat. Ha i en klick smör och dill. Häll stuvningen över den färdiga omeletten. Dekorera med nyskalade räkor. Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

Källa: vardagfest.blogspot.se

Passa på att laga den här enkla men utsökta kycklinggrytan med ursprung hos herr Mannerström nu när de svenska äpplena är som krispigast och godast! Varför inte dricka resten av äppelmusten eller cidern till? Kycklinggryta med äpple och calvados (4 port) 3-4 kycklingfiléer eller motsvarande mängd kycklinglårfiléer 1 syrligt svenskt äpple, skivat 1 gul lök, finhackad 1/2 purjolök, finstrimlad En skvätt calvados 1 1/2 dl äppelmust eller äppelcider 2 dl grädde En skvätt kycklingfond Salt & peppar Smör till stekning Skär kycklingen i stora bitar och bryn i smör. Krydda med salt och peppar. Ta upp kycklingen ur pannan och fräs istället gul lök och äpple. Blanda cider, grädde, calvados och kycklingfond och tillsätt till grytan. Rör till sist ner purjolöken. Lägg tillbaka kycklingen och låt puttra i såsen ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller potatismos.

Källa: spralligast.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Va ett tag sedan jag åt isterband så det var kul att göra detta idag, men tyvärr saknade jag stekytan som blir när man steker dem i vanlig panna istället för att ugnsbaka... men visst, det var ett helt okej recept. 4 portioner 4 isterband 1 liten gul lök 1 litet urkärnat äpple 1 saltgurka 1 dl tärnade inlagda rödbetor 4 msk kapris 2 msk svensk senap Till servering: 1 liten bunt finhackad persilja Kokt potatis eller potatismos Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken, äpplet och saltgurkan och blanda med rödbetor, kapris och senap. Skåra isterbanden på längden men se till att de sitter ihop i botten. Lägg isterbanden i en ugnsform och fördela fyllningen i korvarna. Baka i ugnen ca 20 minuter. Strö finhackad persilja över och servera med kokt potatis eller potatismos. Lite extra svensk senap är gott till.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Så himla gott! Rekommenderar verkligen denna salladen! 4 portioner 2 färska rödbetor 200 g haricoverts (200 g vaxbönor) 2 ägg 1 rödlök 5 små tomater 1 litet huvud romansallad 400-500 g färsk tonfisk 8-10 sardellfiléer 1 näve bladspenat 1/2 dl kapris 20 svarta oliver med kärna 1 citron Salt och peppar Olja till stekning Dressing: 1 msk dijonsenap 1/2 msk rödvinsvinäger 1 dl olivolja 1 pressad vitlöksklyfta 1 msk vatten Salt och peppar Krutonger: 4 skivor vitt formbröd Smör till stekning Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Koka upp en rejäl kastrull med lättsaltat vatten till bönorna. Ansa bönorna i ändarna och blanchera dem snabbt i det kokade vattnet. Ta upp dem med en hålslev och skölj dem i kallt vatten. Skär bönorna på längden. Koka äggen i 7-8 minuter, tills de fortfarande har en krämig gula. Skala och skiva rödlöken tunt och dela tomaterna på mitten. Skölj romansalladen och bryt den i bitar, låt den rinna av på en handduk. Kantskär formbrödet och skär det i tärningar. Stek krutongerna frasiga och gyllenbruna i smör. Hetta upp en panna med lite olja till tonfisken. Halstra tonfisken på hög värme runt om, den ska fortfarande ha en rosa kärna i mitten. Krydda med salt och peppar. Låt tonfisken vila en stund innan den skärs upp i tunna skivor. Skala rödbetorna och skär dem i tunna strimlor. Skala äggen och dela dem i klyftor. Blanda samtliga ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar. Lägg bönorna i en bunke, slå dressingen över och blanda ner rödlök, tomater, romansallad, spenat, kapris och oliver. Lägg upp salladen på ett serveringsfat och toppa med tonfisk. Garnera med sardeller, äggklyftor, rödbetsstrimlor och krutonger. Skär citronen i klyftor och servera den till salladen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. På bilden i hans bok så såg det väldigt knäckigt och gott ut, men tycker att min inte alls blev likadan... men visst blev den ändå god. 6-8 portioner 150 g smör 2 dl vetemjöl 2 dl socker 2 dl havregryn 1 dl ljus sirap 1 nypa salt Fyllning: 500 g skalad späd rabarber 3/4- 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, mät upp övriga ingredienser i en bunke och tillsätt smöret. Rör ihop allt till en smulig massa, med fingrarna eller en träslev. Skala och skär rabarbern i ca 1 cm långa bitar. Lägg dem i en smord pajform, strö över potatismjöl och socker och blanda väl. Bred ut havresmulet över rabarbern och grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen. Servera pajen ljummen vaniljsås eller gräddglass. Vaniljsås 1 vaniljstång 2 dl mjölk 3 äggulor 1/2 dl strösocker 2 dl grädde Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång, vaniljfrön och socker. Låt stå och dra några minuter. Tillsätt äggulorna och sjud såsen tills den tjocknar (85 grader). Den får inte koka, då blir den grynig. Häll upp såsen i en skål och låt kallna. Vispa grädden fluffig men ej för hård. Fiska upp vaniljstången och vänd ned grädden i den kalla vaniljsåsen. Servera såsen kall till pajen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott! Men helt ärligt så känns klimpen bara onödig. Tycker inte att den tillför något så ger bara extra jobb i onödan. 6-8 portioner 1 -1,2 kg högrev (plus ben) 1 gul lök 1 morot 1 purjolök 1 bit rotselleri Några persiljestjälkar Några timjankvistar 3 lagerblad 10-12 vitpepparkorn Salt Till soppan: Buljongen från köttkoket Köttet 1 gul lök 1-2 potatisar 2-3 morötter 2 palsternackor 1 bit rotselleri (ca 150 g) 1 purjolök Några blomkålsbuketter 1 knippe persilja (endast bladen) Klimp: 3 dl mjölk 3-4 msk mjöl 2 äggulor Några riv på en muskotnöt Salt Till servering: Knäckebröd Vällagrad ost Täck köttet och benen med vatten i en gryta och koka upp. Låt det koka några minuter tills skummet flutit upp. Ta upp köttet med en hålslev och spola av det hastigt i kallt vatten. Rengör grytan och lägg tillbaka köttet. Häll på nytt vatten, ca 2 liter. Börja med att tillsätta 1/2 msk salt, smaka av sältan igen senare. Koka upp. Förbered under tiden grönsakerna: Dela löken i stora klyftor, skala och skär moroten i bitar samt ansa och skär purjolöken i bitar. Lägg i grönsakerna och kryddorna i grytan. Låt sjuda på svag värme under lock ca 1 1/2 timme. Prova att köttet är nästan färdigt. Det blir helt färdigt när det får svalna i buljongen. Sila buljongen, lägg tillbaka köttet och ställ kallt. Förbered grönsakerna till soppan: Skala löken och rotsakerna. Ansa purjolöken. Skär grönsakerna i lagom munsbitar, plocka blomkålen i mindre bitar och ställ åt sidan så länge. Koka klimpen: Värm mjölken i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och rör till en ganska fast, lite stabbig smet. Salta och riv i lite muskotnöt. Ta av kastrullen från värmen och låt smeten kallna en aning. Rör ned äggulorna. Koka upp lättsaltat vatten. Forma smeten till matskedsstora, ovala klimpar. Lägg dem i det sjudande vattnet. När de flyter upp är de färdiga. Ta upp med hålslev. Lyft bort ev. Fett från buljongen, hetta upp den och lägg i grönsakerna. Skär köttet i mindre tärningar och lägg i dem när grönsakerna börjar bli mjuka. Lägg även i klimpen. Tillsätt rikligt med fint skurna persiljeblad strax före servering. Servera med knäckebröd och en vällagrad ost.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Nu så är i påsktider så finns det mycket lammkött att köpa i affären, såg att det fanns lammstek så tänkte direkt att jag ville testa detta receptet. Väldigt gott! Rekommenderas! 4 portioner 1,5 kg urbenad lammstek 5 vitlöksklyftor 1 kvist rosmarin 3 kvistar färsk timjan 1 liten bunt färsk persilja 1 citron Salt och peppar 2 msk olivolja Smör och olja till stekning Ugnsbakade rotsaker: 6 potatisar av fast sort 4-6 rödbetor 2 morötter 2 palsternackor 1 liten bit rotselleri 1 rödlök 1 msk honung Olivolja Salt och peppar Skysås: Benen från steken 1 rödlök 1 liten morot 1 liten bit rotselleri 2 msk smör 4 dl rödvin 1 msk tomatpuré 1 liter vatten 3 msk koncentrerad kalvfond 1 timjankvist Salt och peppar Ev 1 msk maizena Till servering: Färska örter Sätt ugnen på 170 grader. Repa loss timjan och rosmarin den stjälkarna, skala vitlöksklyftorna och skölj persiljan. Tvätta citronen och riv skalet. Hacka persilja, vitlök, timjan och rosmarin och blanda med olivolja och citronskal i en matberedare. Lägg lammsteken på en skärbräda och bred ut örtfyllningen inuti köttet, strö över salt och peppar. Bind upp steken med ett steksnöre. Hetta upp en panna med olja och smör och bryn steken väl runt om, krydda med salt och peppar även på utsidan. Lägg köttet i en ugnsform och sätt i en stektermometer. Ta ut steken vid ca 60 grader för rosa kött eller 65-70 för mer genomstekt. Vira in steken i aluminiumfolie. Täck med en kökshandduk och låt vila 20 minuter innan den trancheras. Skyn som bildas silas och används till såsen. Tillred skysås och rotfrukter medan steken är i ugnen. Skala och skär lök och rotfrukter till såsen i centimeterstora bitar och bryn benen och grönsakerna i 2 msk av smöret i en vid kastrull eller traktörpanna. Stek tills grönsakerna har fått fin färg. Häll på vin, tomatpuré, vatten och fond. Lägg ner timjankvisten. Koka upp och låt småkoka tills hälften av vätskan återstår. Smaka av under tiden och späd med mer vatten om det behövs. Häll ner stekskyn från lammsteken i såsen och sila genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar. Rör ner resten av smöret. Red såsen med lite maizena utrört i vatten om den är för tunn. Tvätta och skrubba rotsakerna väl, skalet kan behållas på. Skär potatis i klyftor och dela rotfrukter i grova bitar. Skala och klyfta rödlöken. Lägg alla grönsaker i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Strö över salt, peppar och honung. Lägg gärna rödbetorna lite för sig så att de inte färgar av sig. Baka i ugnen tills de mjuknat, blanda om emellanåt så att de inte bränns. Lägg upp rotfrukterna på ett varmt fat, tranchera steken tvärs över fibrerna i fina skivor. Ringla över lite skysås och servera extra sås i en snipa bredvid. Garnera gärna med färsk örter.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2020 ® v3 - Kontakt