gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | grönkålssoppa morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | per Norberg hummer
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Valborgsmässoafton & mys med god middag hemma i Spånga med underbara maken. En fräsch vårmeny med insperation från Leif Mannerström, tack Leif för en underbart god sås. Såsen är gjord "smalare" men är ändå den stora points källan i denna rätten, men eftersom fisk är så slankt så funkar det till en lyxig middag. Supergott! Toast skagen 3 propoints 2 portioner 100 gram skalade räkor 1 msk fettfri majonnäs 1 msk fraiche 5% Pressad citron Hackad dill Sat & vitpeppar 2 skivor rost bröd Blanda grovt delade räkor med allt och ställ svalt en stund. Rosta bröd och toppa med röra & en dillkvist. För den som gillar det ta även med lite hackad rödlök. Stekt torskrygg med Sandefjordsmör a´la Mannerström, men lite smalare 15 propoints 4 portioner 600 gram torskrygg 1 1/2 dl matlagningsgrädde max 15% 150 gram smör 1 msk citronsaft 2 msk finhackad persilja salt & peppar 8 st Kokt potatis Smörj en ugnsform och salta & peppra fisken, stek torsken i ugn på ca 150 grader i 15 minuter tills den når en temperatur av 56 grader. Koka upp grädde och reducera till hälften. Vispa ner kallt smör, lite åt gången tills såsen tjocknar. Smaka av med citronsaft, salt & vitpeppar. Ha i persilja precis före servering. Servera torsken med kokt potatis, sparris & sandefjordssmöret. Jordgubbar med vaniljglass 2 propoints 2 portioner Färska jordgubbar 2 dl lättglass vanilj max 6% Ät & njut precis som det är Ha en trevlig Valborg alla härliga människor!

Källa: gourmet-light.blogspot.se

Jag är en köttperson, så är det bara. Väljer helst kött när jag äter på restaurang. En god mediumstekt köttbit, inte för röd men absolut för genomstekt heller. Jag är ganska kräsen när det gäller val av kött också. Närproducerat, köpt på Thuresson är det bästa. Eller på någon av de andra gårdsbutikerna i omgivningarna, Gudmundsgården i Slöinge och Mostorps gård mellan Slöinge och Getinge. Sedan jag startade bloggen, som till sommaren firar två år, så försöker jag att laga ny mat så ofta som det går. Bloggen behöver recept och jag tycker det är roligt. Men detta frångås när det gäller maten jag skriver om i dag. Det är nämligen så förbenat gott att jag skulle kunna äta det flera gånger i veckan, typ. Tre av fyra familjemedlemmar älskar maten och är bra nog. Ella njuter verkligen när hon äter detta, ingen stress med att bli klar. Hon nästan slickar tallriken och det är ett bra omdöme. I går gjorde jag några småändringar i de recept jag brukar följa, vilket inte gjorde det sämre. Har tidigare har socker i rödvinssåsen, men lyssnade nu på Leif Mannerström som förbannar socker i sås. Lite anchochili fick i stället hetta upp såsen lite. Risotton gjorde jag med rapsolja i stället för olivolja, därav den lite gulare färgen och smaken blev lite nötig. Inget som försämrade alls, snarare tvärtom. Kantarellrisotto 2-3 dl förvällda kantareller 1 stor vitlöksklyfta 5 schalottenlökar 2 dl vitt vin 4 dl arborioris ca. 1,3 l varm grönsaksbuljong (lantbuljong) 2,5 dl färskriven Grana Padano rapsolja salt & nymalen svartpeppar Stek kantareller och finhackad vitlök i en panna tills svampen får lite färg. Ställ åt sidan. Hacka löken och fräs den i rikligt med rapsolja. Låt den inte brännas. Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt ungefär 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i. Det tar ca. 17-20 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste koka lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten. Ta sedan bort risotton från plattan och blanda svampblandningen och rör därefter i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare. Rör också i lite rapsolja med vitlökssmak, blir kanoners! Det ringlar jag dessutom över vid servering. Låt risotton vila något innan servering. Rödvinssås 1 msk rapsolja 4 st schalottenlökar 4 klyftor vitlök 1 matsked torkad rosmarin 2.5 dl rödvin 4 dl vatten 2 msk kalvfond 0.5 msk balsamvinäger 1/2-1 tsk ancho-chilipulver 1 tsk majsstärkelse 0.5 dl kallt vatten 1. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen. 2. Tillsätt rödvin, vatten, kalvfond och vinäger. 3. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil. 4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen. Köttet saltade och pepprade jag och grillade det sedan snabbt på båda sidor i en grillpanna. Sedan fick det gå klart i ugnen med en kött-termometer. På 150 grader tills innetempen blev 54 grader. Köttet får sedan vila invirat i folie fram till servering. Vi tycker att köttet blir perfekt med den temperaturen, men vill man inte ha mediumstekt så får man låta köttet stå inne lite till. Runt 58-60 grader kanske blir lagom då. Vitlökssmör är ett måste och då blandar jag bara smör, vitlök och persillade. Blir så gottigt så! Ha en skön söndag kära vänner! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Rimmad torskrygg med sandefjordsmör Mannerström lagade till och de tävlande i Sveriges mästerkock skulle kopiera. Det gjorde jag också! Så här gick det till när jag lagade till min variant. Rimmad torskrygg med sandefjordsmör 2 pers 350-400 gram torskrygg smör 1 liten morot 1/4 purjolök 1 dl grädde 1 dl créme fraiche 100 gram smör 1/2 citron 1 tsk - 1 msk söt senap rejält med hackad gräslök salt och peppar Gör så här: Skär torsken i portionsbitar och lägg den i saltat vatten i en halvtimme. Vattnet ska vara som salt havsvatten ungefär. Torka av torsken och lägg den i en ugnsform med lite hyvlat smör ovanpå. sätt in i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 47 grader. Strimla morot och purjo fint och ge det ett snabbt uppkok i lte lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Koka upp grädde och créme fraiche och låt det puttra lite. Sänk värmen och blanda i smöret klickvis tills det har smält. Pressa i saften av en halv citron. Värm försiktigt igen. Smaka av med senap, salt och peppar. Blanda sist i gräslöken. Red med lite såsredning om det behövs. Servera med kokt potatis och toppa torsken med morot och purjo.

Källa: morkomat.blogspot.se

Jag var på mätmässan i lördags och det var helt fantastiskt. Jag var lika ivrig som ett barn på julafton. Vi kom dit när det öppnade och lämnade stället 6 timmar senare när alla andra var där. I slutet var det så mycket folk att det knappt gick att andas. Jag fick så mycket inspiration och idéer och jag kan säga att detta var en av de bästa dagarna i mitt liv. Mat är det bästa jag vet, jag tänker alltid på mat, vad jag ska baka eller laga, hur jag ska göra det, vad det ska innehålla, hur blir resultatet... Ja, osv.... Att få tillbringa en hel dag bland matentusiaster, lyxiga ostar, fantastisk choklad, goda viner och spännande smakkombinationer är mer än vad jag kan begära. Det har aldrig känts så här bra att slösa pengar. Det var värt varje krona. Roligaste var nog att få se Leif Mannerström prata om mat. Han var precis som man förväntar sig. Några deltagare från Sveriges mästerkock var där och helt plötsligt blev det en tävling. Dom lagade lax och vi fick vara "juryn", tyvärr är jag fiskallergiker och fick inte ens smaka på de fantastiska laxrätterna...Resten av dagen spenderades med att smaka på allt som fanns där, här kommer lite bilder. En arg Leif En glad Leif Smakar på lammlever (En delikatess enligt alla kockar), håller tyvärr inte med. Riktigt kämpigt att få i mig detta, övning ger färdighet eller hur? En fin Jossa Mästerkocks deltagare och Leif som kramas Nu blev det plötsligt tävling och här lagas det lax Det här fick jag med mig från Matmässan Riktig choklad, fantastiskt gott Lyxiga godisar med smak av lime/vitchoklad samt nötter Fantastisk goda kex Bovete skorpor, lite nyttigare och jätte gott med god smak av kardemumma En helt otroligt god marmelad som blir som en upplevelse ihop med Gruyéreost Favorit mjölet

Källa: sottsaltochsurdeg.blogspot.se

Det här var bland det godaste jag gjort och ätit på länge. Grundreceptet är från den oerhört duktiga kocken Leif Mannerström. Ingredienser för 6 personer 6 st kycklingfiléer 6 skivor parmaskinka ca 50-100 g riven parmesanost Färsk basilika, hackad Salt Vitpeppar Tomatsås 1,5 dl soltorkade tomater i olja, hackad 3 schalottenlökar, finhackad 2 vitlöksklyftor, finhackad 1 stor citron, saften 2 burkar krossade tomater 1 dl vitt vin 2 dl vatten + 1 st grönsaksbuljong Gör så här Fräs lök, schalottenlök och soltorkade tomater. Tillsätt buljongen, vinet, citronsaften och de krossade tomaterna. Låt såsen stå och småputtra i ca 30 minuter. Gör under tiden kycklingen. Jag valde att dela mina filéer i två delar. Dela därefter dom på mitten, men skär inte ända ut utan behåll en sida "stängd". Lägg på skinkan, strö över parmesanosten och den hackade basilikan. Lägg över "locket" och fäst med tandpetare. Krydda med salt och vitpeppar. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör tills de känns klara. (om du är osäker så lägg dom i ugnen en stund). Lägg därefter i filéerna i tomatsåsen, låt filéerna puttra med i ca 20 minuter. Smaka av ev. med salt och vitpeppar. Servera med pasta eller klyftpotatis. Fantastiskt gott!

Källa: lattaochgodarecept.blogspot.se

Lika ofta som jag inspireras av kokböcker, inspireras jag av andra matbloggare. Så är det nog för de flesta bloggare och ibland märks det därför på bloggarna. Likadana maträtter kan dyka upp på olika bloggar med korta mellanrum. Så känns det som om det varit med kvällens middag. Hittade makaronipudding hos några av mina favoritbloggar, bland annat hos Mårtenssons kök och Mumsfillibaba . Båda två hade använt sig av Mannerströms recept. Herr Mannerström känns väldigt aktuell just nu, och visst verkar han vara en riktig mysfarbror? Jag använde mig av överbliven julskinka i den här rätten. Kom i år ihåg att frysa ner skinkan efter det att vi tröttnat på den. Har man ingen skinka, eller inte vill ha julskinka i, så går det bra med rökt sidfläsk, vanlig skinka eller bacon. Makaronipudding ca. 6 port 4 dl Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk lite riven muskot 1 tsk socker salt och vitpeppar Koka upp vatten och mjölk, häll i makaronerna och koka dem bara nästan klara. Makaronerna kommer att "koka" klart inne i ugnen. Rör om då och då så det inte kokar över. Tag grytan från värmen och krydda med salt, peppar, muskot och socker. Låt det stå och svalna, under tiden kommer makaronerna att dra åt sig vätskan som är kvar i grytan. Rör om då och då under tiden så det inte klumpar ihop sig. Äggstanning 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg salt och svartpeppar Vispa samman alla ingredienserna. 400 g tärnad julskinka 1 fint hackad gul lök 1 strimlad purjolök 3 dl riven smakrik ost, jag tog Kvibille Cheddar Fräs skinkan ett par minuter, tillsätt lök och purjolök och fräs ytterligare någon minut. Rör ner i makarongrytan och blanda samman väl, rör även i 3/4 av osten. Häll det hela i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Rör om så att det blandas ordentligt. Strö på resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet om du tycker att det börjar bli för mörkt. I morgon är det fredag, igen. Tänk vad veckorna går. Det blir en eftermiddag i butiken och sedan färska räkor till kvällen. Min dotter Ella har blivit en riktig gourmand och vi måste nu köpa extra mycket räkor, snabb på att skala är hon också. På lördag är det tjejmiddag hos mig. Jag ska köra temamiddag, men vad temat blir kan jag inte avslöja ännu. Men det ska bli riktigt kul och spännande faktiskt. Hoppas nu bara att det blir så bra som jag föreställt mig... //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Va ett tag sedan jag åt isterband så det var kul att göra detta idag, men tyvärr saknade jag stekytan som blir när man steker dem i vanlig panna istället för att ugnsbaka... men visst, det var ett helt okej recept. 4 portioner 4 isterband 1 liten gul lök 1 litet urkärnat äpple 1 saltgurka 1 dl tärnade inlagda rödbetor 4 msk kapris 2 msk svensk senap Till servering: 1 liten bunt finhackad persilja Kokt potatis eller potatismos Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken, äpplet och saltgurkan och blanda med rödbetor, kapris och senap. Skåra isterbanden på längden men se till att de sitter ihop i botten. Lägg isterbanden i en ugnsform och fördela fyllningen i korvarna. Baka i ugnen ca 20 minuter. Strö finhackad persilja över och servera med kokt potatis eller potatismos. Lite extra svensk senap är gott till.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Så himla gott! Rekommenderar verkligen denna salladen! 4 portioner 2 färska rödbetor 200 g haricoverts (200 g vaxbönor) 2 ägg 1 rödlök 5 små tomater 1 litet huvud romansallad 400-500 g färsk tonfisk 8-10 sardellfiléer 1 näve bladspenat 1/2 dl kapris 20 svarta oliver med kärna 1 citron Salt och peppar Olja till stekning Dressing: 1 msk dijonsenap 1/2 msk rödvinsvinäger 1 dl olivolja 1 pressad vitlöksklyfta 1 msk vatten Salt och peppar Krutonger: 4 skivor vitt formbröd Smör till stekning Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Koka upp en rejäl kastrull med lättsaltat vatten till bönorna. Ansa bönorna i ändarna och blanchera dem snabbt i det kokade vattnet. Ta upp dem med en hålslev och skölj dem i kallt vatten. Skär bönorna på längden. Koka äggen i 7-8 minuter, tills de fortfarande har en krämig gula. Skala och skiva rödlöken tunt och dela tomaterna på mitten. Skölj romansalladen och bryt den i bitar, låt den rinna av på en handduk. Kantskär formbrödet och skär det i tärningar. Stek krutongerna frasiga och gyllenbruna i smör. Hetta upp en panna med lite olja till tonfisken. Halstra tonfisken på hög värme runt om, den ska fortfarande ha en rosa kärna i mitten. Krydda med salt och peppar. Låt tonfisken vila en stund innan den skärs upp i tunna skivor. Skala rödbetorna och skär dem i tunna strimlor. Skala äggen och dela dem i klyftor. Blanda samtliga ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar. Lägg bönorna i en bunke, slå dressingen över och blanda ner rödlök, tomater, romansallad, spenat, kapris och oliver. Lägg upp salladen på ett serveringsfat och toppa med tonfisk. Garnera med sardeller, äggklyftor, rödbetsstrimlor och krutonger. Skär citronen i klyftor och servera den till salladen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. På bilden i hans bok så såg det väldigt knäckigt och gott ut, men tycker att min inte alls blev likadan... men visst blev den ändå god. 6-8 portioner 150 g smör 2 dl vetemjöl 2 dl socker 2 dl havregryn 1 dl ljus sirap 1 nypa salt Fyllning: 500 g skalad späd rabarber 3/4- 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, mät upp övriga ingredienser i en bunke och tillsätt smöret. Rör ihop allt till en smulig massa, med fingrarna eller en träslev. Skala och skär rabarbern i ca 1 cm långa bitar. Lägg dem i en smord pajform, strö över potatismjöl och socker och blanda väl. Bred ut havresmulet över rabarbern och grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen. Servera pajen ljummen vaniljsås eller gräddglass. Vaniljsås 1 vaniljstång 2 dl mjölk 3 äggulor 1/2 dl strösocker 2 dl grädde Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång, vaniljfrön och socker. Låt stå och dra några minuter. Tillsätt äggulorna och sjud såsen tills den tjocknar (85 grader). Den får inte koka, då blir den grynig. Häll upp såsen i en skål och låt kallna. Vispa grädden fluffig men ej för hård. Fiska upp vaniljstången och vänd ned grädden i den kalla vaniljsåsen. Servera såsen kall till pajen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Lätt att göra och supergod! Perfekt förrätt! 4 portioner 600 g färska räkor med skal 1 gul lök 1/2 fänkål (ca 50 g) 2 msk olivolja 1 tsk tomatpuré 6 dl fiskbuljong 1 dl torrt vitt vin 3 dl vispgrädde 1 msk cognac 4 skivor vitt bröd 1/2 knippe dill Skala räkorna och spara skalen. Skala och finhacka löken. Ansa och skär fänkålen i små tärningar. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull i ett par minuter under omrörning. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare någon minut. Häll i fiskbuljongen och vinet. Låt puttra på medelvärme 10-12 minuter. Sila. Häll i grädden och låt soppan sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar samt en skvätt cognac för ännu förnämligare smak. Arrangera räkorna snyggt och tätt på brödet och garnera med dillkvistar. Servera räkmackorna till soppan. Den som vill kan först skumma upp soppan med en stavmixer.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från en kokbok av Leif Mannerström som jag hittade hemma hos en kompis. Blev helt okej, inte alls så starkt som jag trodde att det skulle bli med tanke på att det skulle vara 4 st chili i. Som vanligt hoppade jag över koriandern, men du gör som du vill såklart! 4 portioner 600 g lammbog (med ben) 3 gula lökar 5 morötter 4 l vatten 1 purjolök (I knippe koriander) 6 vitlöksklyftor 4 röda chili Smör till stekning 1 msk fisksås 1 tsk sichuanpeppar 1 msk kikkomansoja 1 pkt nudlar Salt och peppar Skala lök och morötter. Skär 1 lök och 1 morot i grova bitar och lägg med lammbogen i vattnet med lite salt och det gröna på purjolöken och stjälkarna på koriandern. Låt koka tills köttet är helt mört och nästan ramlar sönder, ca 2 timmar. Ta upp köttet och sila buljongen. Skala vitlöken och kärna ur chilin. Strimla resterande lökar, purjolök, morötter, chili och vitlök. Fräs i smör i en stor kastrull tillsammans med fisksås, sichuanpeppar och soja. Häll på buljongen (ca 2 liter) och koka upp. Låt koka i 15 minuter. Plocka rent köttet och dela i bitar. Lägg ner i buljongen tillsammans med nudlarna. Smaka av med salt, ev peppar och hackad koriander.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms Husmanskonster av Leif Mannerström. Väldigt god och fräsch sallad! 500-600 g mager kokt rimmad oxbringa Potatissallad: 2 råa rödbetor 1 liten rödlök 2 salladslökar 8-10 kalla kokta potatisar (ca 800 g) 2 nävar späd sallad, tex bladspenat, rucola eller mangold Salt och peppar Vinägrett: 1 1/2 msk dijonsenap 1/2 dl rödvinsvinäger 1/2 dl vatten 1 riven vitlöksklyfta 2 dl mild olivolja Salt och peppar Rör ihop samtliga ingredienser utom oljan till vinägretten i en skål, tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Skala rödbetorna och skiva dem så tunt du kan, använd gärna en mandolin. Lägg skivorna i iskallt vatten så blir de extra krispiga. Skala rödlöken och skiva den tunt, strimla salladslöken. Skiva potatisen och lägg den i en skål tillsammans med löken. Slå över vinägretten, men spara lite till servering. Häll av rödbetorna i ett durkslag och blanda ner dem och salladen precis innan servering. Smaka av med salt och peppar. Skiva oxbringan tunt och tvärs över fibrerna. Lägg upp potatissalladen på ett serveringsfat och toppa med skivad bringa. Ringla lite extra vinägrett över.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Har länge hållit utkik efter stångkorv för att kunna testa detta receptet, och så plötsligt fanns den bara där på hyllan bland korvarna! Tydligen kommer den bara in till min ICA då och då. Hur som helst så upptäckte jag direkt att den smakade i princip likadant som isterband... så här har jag letat i mer eller mindre i onödan. Gott var det såklart, men ska jag göra det igen så tänker jag byta ut stångkorven mot vanliga isterband istället. 4 portioner 800 g stångkorv 800 g kokt fast potatis 1 stor gul lök Smör till stekning Ev. Salt och peppar Till servering: Stekta ägg Inlagda rödbetor Skala potatisen och tärna den i drygt centimeterstora bitar. Skala och grovhacka löken. Dra skinnet av korven och skär den i 2-3 cm stora bitar. Stek potatisen och löken gyllenbrun i smör i en stekpanna, tillsätt korvbitarna och sänk värmen. Vänd runt och blanda till ett slags pytt och stek tills korven är genomvarm. Smaka ev. av med salt och peppar. Stek under tiden äggen i en annan panna. Servera stångkorven med stekta ägg och inlagda rödbetor.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2021 ® v3 - Kontakt