gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | grönkålssoppa morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | per Norberg hummer
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Valborgsmässoafton & mys med god middag hemma i Spånga med underbara maken. En fräsch vårmeny med insperation från Leif Mannerström, tack Leif för en underbart god sås. Såsen är gjord "smalare" men är ändå den stora points källan i denna rätten, men eftersom fisk är så slankt så funkar det till en lyxig middag. Supergott! Toast skagen 3 propoints 2 portioner 100 gram skalade räkor 1 msk fettfri majonnäs 1 msk fraiche 5% Pressad citron Hackad dill Sat & vitpeppar 2 skivor rost bröd Blanda grovt delade räkor med allt och ställ svalt en stund. Rosta bröd och toppa med röra & en dillkvist. För den som gillar det ta även med lite hackad rödlök. Stekt torskrygg med Sandefjordsmör a´la Mannerström, men lite smalare 15 propoints 4 portioner 600 gram torskrygg 1 1/2 dl matlagningsgrädde max 15% 150 gram smör 1 msk citronsaft 2 msk finhackad persilja salt & peppar 8 st Kokt potatis Smörj en ugnsform och salta & peppra fisken, stek torsken i ugn på ca 150 grader i 15 minuter tills den når en temperatur av 56 grader. Koka upp grädde och reducera till hälften. Vispa ner kallt smör, lite åt gången tills såsen tjocknar. Smaka av med citronsaft, salt & vitpeppar. Ha i persilja precis före servering. Servera torsken med kokt potatis, sparris & sandefjordssmöret. Jordgubbar med vaniljglass 2 propoints 2 portioner Färska jordgubbar 2 dl lättglass vanilj max 6% Ät & njut precis som det är Ha en trevlig Valborg alla härliga människor!

Källa: gourmet-light.blogspot.se

Jag är en köttperson, så är det bara. Väljer helst kött när jag äter på restaurang. En god mediumstekt köttbit, inte för röd men absolut för genomstekt heller. Jag är ganska kräsen när det gäller val av kött också. Närproducerat, köpt på Thuresson är det bästa. Eller på någon av de andra gårdsbutikerna i omgivningarna, Gudmundsgården i Slöinge och Mostorps gård mellan Slöinge och Getinge. Sedan jag startade bloggen, som till sommaren firar två år, så försöker jag att laga ny mat så ofta som det går. Bloggen behöver recept och jag tycker det är roligt. Men detta frångås när det gäller maten jag skriver om i dag. Det är nämligen så förbenat gott att jag skulle kunna äta det flera gånger i veckan, typ. Tre av fyra familjemedlemmar älskar maten och är bra nog. Ella njuter verkligen när hon äter detta, ingen stress med att bli klar. Hon nästan slickar tallriken och det är ett bra omdöme. I går gjorde jag några småändringar i de recept jag brukar följa, vilket inte gjorde det sämre. Har tidigare har socker i rödvinssåsen, men lyssnade nu på Leif Mannerström som förbannar socker i sås. Lite anchochili fick i stället hetta upp såsen lite. Risotton gjorde jag med rapsolja i stället för olivolja, därav den lite gulare färgen och smaken blev lite nötig. Inget som försämrade alls, snarare tvärtom. Kantarellrisotto 2-3 dl förvällda kantareller 1 stor vitlöksklyfta 5 schalottenlökar 2 dl vitt vin 4 dl arborioris ca. 1,3 l varm grönsaksbuljong (lantbuljong) 2,5 dl färskriven Grana Padano rapsolja salt & nymalen svartpeppar Stek kantareller och finhackad vitlök i en panna tills svampen får lite färg. Ställ åt sidan. Hacka löken och fräs den i rikligt med rapsolja. Låt den inte brännas. Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt ungefär 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i. Det tar ca. 17-20 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste koka lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten. Ta sedan bort risotton från plattan och blanda svampblandningen och rör därefter i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare. Rör också i lite rapsolja med vitlökssmak, blir kanoners! Det ringlar jag dessutom över vid servering. Låt risotton vila något innan servering. Rödvinssås 1 msk rapsolja 4 st schalottenlökar 4 klyftor vitlök 1 matsked torkad rosmarin 2.5 dl rödvin 4 dl vatten 2 msk kalvfond 0.5 msk balsamvinäger 1/2-1 tsk ancho-chilipulver 1 tsk majsstärkelse 0.5 dl kallt vatten 1. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen. 2. Tillsätt rödvin, vatten, kalvfond och vinäger. 3. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil. 4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen. Köttet saltade och pepprade jag och grillade det sedan snabbt på båda sidor i en grillpanna. Sedan fick det gå klart i ugnen med en kött-termometer. På 150 grader tills innetempen blev 54 grader. Köttet får sedan vila invirat i folie fram till servering. Vi tycker att köttet blir perfekt med den temperaturen, men vill man inte ha mediumstekt så får man låta köttet stå inne lite till. Runt 58-60 grader kanske blir lagom då. Vitlökssmör är ett måste och då blandar jag bara smör, vitlök och persillade. Blir så gottigt så! Ha en skön söndag kära vänner! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Rimmad torskrygg med sandefjordsmör Mannerström lagade till och de tävlande i Sveriges mästerkock skulle kopiera. Det gjorde jag också! Så här gick det till när jag lagade till min variant. Rimmad torskrygg med sandefjordsmör 2 pers 350-400 gram torskrygg smör 1 liten morot 1/4 purjolök 1 dl grädde 1 dl créme fraiche 100 gram smör 1/2 citron 1 tsk - 1 msk söt senap rejält med hackad gräslök salt och peppar Gör så här: Skär torsken i portionsbitar och lägg den i saltat vatten i en halvtimme. Vattnet ska vara som salt havsvatten ungefär. Torka av torsken och lägg den i en ugnsform med lite hyvlat smör ovanpå. sätt in i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 47 grader. Strimla morot och purjo fint och ge det ett snabbt uppkok i lte lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Koka upp grädde och créme fraiche och låt det puttra lite. Sänk värmen och blanda i smöret klickvis tills det har smält. Pressa i saften av en halv citron. Värm försiktigt igen. Smaka av med senap, salt och peppar. Blanda sist i gräslöken. Red med lite såsredning om det behövs. Servera med kokt potatis och toppa torsken med morot och purjo.

Källa: morkomat.blogspot.se

Jag var på mätmässan i lördags och det var helt fantastiskt. Jag var lika ivrig som ett barn på julafton. Vi kom dit när det öppnade och lämnade stället 6 timmar senare när alla andra var där. I slutet var det så mycket folk att det knappt gick att andas. Jag fick så mycket inspiration och idéer och jag kan säga att detta var en av de bästa dagarna i mitt liv. Mat är det bästa jag vet, jag tänker alltid på mat, vad jag ska baka eller laga, hur jag ska göra det, vad det ska innehålla, hur blir resultatet... Ja, osv.... Att få tillbringa en hel dag bland matentusiaster, lyxiga ostar, fantastisk choklad, goda viner och spännande smakkombinationer är mer än vad jag kan begära. Det har aldrig känts så här bra att slösa pengar. Det var värt varje krona. Roligaste var nog att få se Leif Mannerström prata om mat. Han var precis som man förväntar sig. Några deltagare från Sveriges mästerkock var där och helt plötsligt blev det en tävling. Dom lagade lax och vi fick vara "juryn", tyvärr är jag fiskallergiker och fick inte ens smaka på de fantastiska laxrätterna...Resten av dagen spenderades med att smaka på allt som fanns där, här kommer lite bilder. En arg Leif En glad Leif Smakar på lammlever (En delikatess enligt alla kockar), håller tyvärr inte med. Riktigt kämpigt att få i mig detta, övning ger färdighet eller hur? En fin Jossa Mästerkocks deltagare och Leif som kramas Nu blev det plötsligt tävling och här lagas det lax Det här fick jag med mig från Matmässan Riktig choklad, fantastiskt gott Lyxiga godisar med smak av lime/vitchoklad samt nötter Fantastisk goda kex Bovete skorpor, lite nyttigare och jätte gott med god smak av kardemumma En helt otroligt god marmelad som blir som en upplevelse ihop med Gruyéreost Favorit mjölet

Källa: sottsaltochsurdeg.blogspot.se

Det här var bland det godaste jag gjort och ätit på länge. Grundreceptet är från den oerhört duktiga kocken Leif Mannerström. Ingredienser för 6 personer 6 st kycklingfiléer 6 skivor parmaskinka ca 50-100 g riven parmesanost Färsk basilika, hackad Salt Vitpeppar Tomatsås 1,5 dl soltorkade tomater i olja, hackad 3 schalottenlökar, finhackad 2 vitlöksklyftor, finhackad 1 stor citron, saften 2 burkar krossade tomater 1 dl vitt vin 2 dl vatten + 1 st grönsaksbuljong Gör så här Fräs lök, schalottenlök och soltorkade tomater. Tillsätt buljongen, vinet, citronsaften och de krossade tomaterna. Låt såsen stå och småputtra i ca 30 minuter. Gör under tiden kycklingen. Jag valde att dela mina filéer i två delar. Dela därefter dom på mitten, men skär inte ända ut utan behåll en sida "stängd". Lägg på skinkan, strö över parmesanosten och den hackade basilikan. Lägg över "locket" och fäst med tandpetare. Krydda med salt och vitpeppar. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör tills de känns klara. (om du är osäker så lägg dom i ugnen en stund). Lägg därefter i filéerna i tomatsåsen, låt filéerna puttra med i ca 20 minuter. Smaka av ev. med salt och vitpeppar. Servera med pasta eller klyftpotatis. Fantastiskt gott!

Källa: lattaochgodarecept.blogspot.se

Han fortsätter leverera, den där Mannerström! Eller, nja, rättare sagt så är det den där Mårtensson som fortsätter med leveranserna, Mannerström står för kokboksutgivningar och inspiration. Att hans fiskbok är vältummad och numera har lite fläckar här och var på sidorna kommer väl kanske inte som en överraskning, den är ju flitigt använd i vårt kök. Senaste middagen herr Mårtensson lagade till från boken tänkte vi bjuda er på här i dag, en klassisk husman som har fått en liten "Make-Over" och fått se sin huvudingrediens utbytt. Det är Wallenbergare vi syftar på, en fluffig biff som man vanligtvis lagar till på kalvfärs ( recept på det hittar du här ) men som här är gjord på fisk istället och då plötsligt får namnet Havets Wallenbergare. Tro nu för allt i världen inte att detta är avancerat att laga till, det låter mer hejsan än vad det är. Det ni ska tänka på är att försöka använda er av färsk fisk eftersom smeten lätt blir blöt, rinnig och lös om firren har varit i frysen innan. Vilken vit fisk som helst ska gå bra meddelar Leif, vi körde med torsk och det funkade fint. Panering är valfritt, i ursprunget finns ströbröd med, men det är inte nödvändigt om ni frågar oss. Vi serverade våra Wallenbergare med brysselkål som vi råstekte tillsammans med haricots verts, solrosfrön, citronskal och citronsaft som pressades över och fick puttra med någon minut. Mot slutet av stektiden så slängde vi ner lite bladspenat, saltade, pepprade och så var det klart! Den gröna bollen som ni ser till höger om fiskbiffarna är en grön ärtpuré, ett tillbehör som Leif föreslog. När vi följt hans recept och smakade av så tyckte vi att det föll ganska platt, så det fick se sig uppiffat och genast så reste ärtorna från spillrorna och lös upp:) Såsen är en som vi lagat till tidigare, en smörbomb vid namn Beurre Blanc ( recept här ), kanske ingen man äter så där vansinnigt ofta men till en lördagsmiddag som denna satt den som en smäck! Havets Wallenbergare 2 port+matlåda 400 g färs på vit fisk, vi använde torsk (bäst blir det om fisken inte har varit frusen innan eftersom smeten då gärna blir för blöt) Har du inte fiskfärs så kör du fiskbitarna antingen i en kvarn eller i en mixer. 2 äggulor 3 dl vispgrädde salt och peppar ev. ströbröd till paneringen (vi hoppade över detta och det funkade finfint!) Kör färsen i en matberedare med gulorna, salt och peppar. När det liknar en klump så börjar du mata i grädden, lite i taget tills det blir en krämig smet. Forma smeten till biffar, lättast om du blöter händerna mellan varje biff. Vill du så vänder du nu biffarna i ströbröd annars steker du på dom direkt i smör på medeltemperatur, ca 5 minuter per sida. Ärtröra 250 g gröna ärtor 1-2 schalottenlökar, fint hackad ½-1 citron, rivet skal och pressad saft efter eget tycke och smak hackad dill en klick crème fraiche salt och peppar Fräs löken i ordentligt med smör så den mjuknar, utan att den tar färg. Tillsätt ärtorna och låt dom fräsa med en stund. Riv ner citronskalet, pressa i saften och krydda, låt det puttra en väldigt kort stund, ca 2 minuter. Ta från värmen och mosa sönder ärtorna, går bra att använda en mixerstav om du vill ha en lite mer finfördelad röra, blanda i dillen. Smaka av och rör eventuellt ner crème fraiche om du så önskar för en lite piggare smak och mer krämighet. För övrigt kan vi rapportera att våren fortsätter husera här nere på solkusten, fågelkvitter och dylikt i skogen på cykelturen hem från jobbet är väldigt uppiggande! Tror minsann inte att solen gick ner förrän vid halv 6 tiden:) Dessutom har vi fått en trevlig leverans till köket ikväll och det gör ju verkligen inte denna dagen sämre på nåt vis. Visserligen fick det göras vissa korrigeringar på veckans meny, men inte heller det gör ont någon stans! Smaklig spis! / Anki och Håkan x

Källa: martenssonskok.blogspot.se

Lika ofta som jag inspireras av kokböcker, inspireras jag av andra matbloggare. Så är det nog för de flesta bloggare och ibland märks det därför på bloggarna. Likadana maträtter kan dyka upp på olika bloggar med korta mellanrum. Så känns det som om det varit med kvällens middag. Hittade makaronipudding hos några av mina favoritbloggar, bland annat hos Mårtenssons kök och Mumsfillibaba . Båda två hade använt sig av Mannerströms recept. Herr Mannerström känns väldigt aktuell just nu, och visst verkar han vara en riktig mysfarbror? Jag använde mig av överbliven julskinka i den här rätten. Kom i år ihåg att frysa ner skinkan efter det att vi tröttnat på den. Har man ingen skinka, eller inte vill ha julskinka i, så går det bra med rökt sidfläsk, vanlig skinka eller bacon. Makaronipudding ca. 6 port 4 dl Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk lite riven muskot 1 tsk socker salt och vitpeppar Koka upp vatten och mjölk, häll i makaronerna och koka dem bara nästan klara. Makaronerna kommer att "koka" klart inne i ugnen. Rör om då och då så det inte kokar över. Tag grytan från värmen och krydda med salt, peppar, muskot och socker. Låt det stå och svalna, under tiden kommer makaronerna att dra åt sig vätskan som är kvar i grytan. Rör om då och då under tiden så det inte klumpar ihop sig. Äggstanning 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg salt och svartpeppar Vispa samman alla ingredienserna. 400 g tärnad julskinka 1 fint hackad gul lök 1 strimlad purjolök 3 dl riven smakrik ost, jag tog Kvibille Cheddar Fräs skinkan ett par minuter, tillsätt lök och purjolök och fräs ytterligare någon minut. Rör ner i makarongrytan och blanda samman väl, rör även i 3/4 av osten. Häll det hela i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Rör om så att det blandas ordentligt. Strö på resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet om du tycker att det börjar bli för mörkt. I morgon är det fredag, igen. Tänk vad veckorna går. Det blir en eftermiddag i butiken och sedan färska räkor till kvällen. Min dotter Ella har blivit en riktig gourmand och vi måste nu köpa extra mycket räkor, snabb på att skala är hon också. På lördag är det tjejmiddag hos mig. Jag ska köra temamiddag, men vad temat blir kan jag inte avslöja ännu. Men det ska bli riktigt kul och spännande faktiskt. Hoppas nu bara att det blir så bra som jag föreställt mig... //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Så himla gott! Rekommenderar verkligen denna salladen! 4 portioner 2 färska rödbetor 200 g haricoverts (200 g vaxbönor) 2 ägg 1 rödlök 5 små tomater 1 litet huvud romansallad 400-500 g färsk tonfisk 8-10 sardellfiléer 1 näve bladspenat 1/2 dl kapris 20 svarta oliver med kärna 1 citron Salt och peppar Olja till stekning Dressing: 1 msk dijonsenap 1/2 msk rödvinsvinäger 1 dl olivolja 1 pressad vitlöksklyfta 1 msk vatten Salt och peppar Krutonger: 4 skivor vitt formbröd Smör till stekning Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Koka upp en rejäl kastrull med lättsaltat vatten till bönorna. Ansa bönorna i ändarna och blanchera dem snabbt i det kokade vattnet. Ta upp dem med en hålslev och skölj dem i kallt vatten. Skär bönorna på längden. Koka äggen i 7-8 minuter, tills de fortfarande har en krämig gula. Skala och skiva rödlöken tunt och dela tomaterna på mitten. Skölj romansalladen och bryt den i bitar, låt den rinna av på en handduk. Kantskär formbrödet och skär det i tärningar. Stek krutongerna frasiga och gyllenbruna i smör. Hetta upp en panna med lite olja till tonfisken. Halstra tonfisken på hög värme runt om, den ska fortfarande ha en rosa kärna i mitten. Krydda med salt och peppar. Låt tonfisken vila en stund innan den skärs upp i tunna skivor. Skala rödbetorna och skär dem i tunna strimlor. Skala äggen och dela dem i klyftor. Blanda samtliga ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar. Lägg bönorna i en bunke, slå dressingen över och blanda ner rödlök, tomater, romansallad, spenat, kapris och oliver. Lägg upp salladen på ett serveringsfat och toppa med tonfisk. Garnera med sardeller, äggklyftor, rödbetsstrimlor och krutonger. Skär citronen i klyftor och servera den till salladen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. På bilden i hans bok så såg det väldigt knäckigt och gott ut, men tycker att min inte alls blev likadan... men visst blev den ändå god. 6-8 portioner 150 g smör 2 dl vetemjöl 2 dl socker 2 dl havregryn 1 dl ljus sirap 1 nypa salt Fyllning: 500 g skalad späd rabarber 3/4- 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, mät upp övriga ingredienser i en bunke och tillsätt smöret. Rör ihop allt till en smulig massa, med fingrarna eller en träslev. Skala och skär rabarbern i ca 1 cm långa bitar. Lägg dem i en smord pajform, strö över potatismjöl och socker och blanda väl. Bred ut havresmulet över rabarbern och grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen. Servera pajen ljummen vaniljsås eller gräddglass. Vaniljsås 1 vaniljstång 2 dl mjölk 3 äggulor 1/2 dl strösocker 2 dl grädde Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång, vaniljfrön och socker. Låt stå och dra några minuter. Tillsätt äggulorna och sjud såsen tills den tjocknar (85 grader). Den får inte koka, då blir den grynig. Häll upp såsen i en skål och låt kallna. Vispa grädden fluffig men ej för hård. Fiska upp vaniljstången och vänd ned grädden i den kalla vaniljsåsen. Servera såsen kall till pajen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Supergott! Väldigt saftigt och härligt med tillbehören runt korven! 4 portioner 800 g falukorv 1-2 purjolökar Svensk senap Chilisås Paprikapulver 1 gul lök 10-12 cocktailtomater 2 saltgurkor 1 tsk färsk, hackad timjan 2 dl vispgrädde 150 g riven, lagrad herrgårdsost 2 msk hackad persilja Salt och peppar Till servering: Potatismos Ev. Stavar av saltgurka Sätt ugnen på 175 grader. Ansa purjolöken och skär den i ringar, inte alltför tunna. Skär löken i halvringar, inte alltför smått. Lägg purjolöken i botten av en välsmord ugnssäker form. Skär ett djupt snitt längs med hela falukorven. Dela den försiktigt, men så att den ändå håller ihop. Stryk på ganska rikligt med senap och chilisås. Flytta över korven till gratängfatet, salta och peppra samt pudra över lite paprikapulver. Halvera tomaterna och skär saltgurkan i stavar. Garnera korven med lök, tomater, gurkstavar och timjan. Ringla över grädden. Strö över osten. Gratinera korven i mitten av ugnen ca 30 min. Ta ut formen när korven fått fin färg och strö över persiljehacket. Servera med ditt godaste potatismos och ev. fler gurkstavar.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Köttet blev supergott! Men bagarpotatisen va lite trist, godare med klassisk potatisgratäng. 4-6 portioner 1 1/2 - 2 kg lammstek med ben, men utan kryssben 6-8 vitlöksklyftor 2 kvistar rosmarin Tunna strimlor citronskal Olivolja Grovt salt Peppar Bagarpotatis: 1 kg mjölig potatis 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor 2 msk smör 1/2 msk strösocker 3-4 kvistar timjan 3 lagerblad 1 flaska ljust öl (33 cl) 1 1/2 dl vitt vin 2 dl kycklingbuljong Salt och peppar Garnityr: En näve vattenkrasse Till servering: Krispig grönsallad eller tomatsallad med rödlök Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär vitlöksklyftorna på längden. Skär en ficka längs med benet på steken eller på andra ställen. Späcka med vitlök och några rosmarinkvistar. Gnid in steken med olivolja, rivet citronskal, grovt salt och peppar. Stick in en stektermometer i stekens tjockaste del. Lägg steken på ett galler och ställ in i mitten av ugnen med en plåt under. Ta ut steken vid 55 grader för rosa kött eller 65-70 grader för genomstekt. Skär potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Skala och skiva lök och vitlök i tunna skivor, bryn dem gyllenbruna i smöret i en panna. Smaka av med socker, salt och peppar. Lägg potatisen i en gratängform med hög kant. Varva med lök, timjan, lagerblad, salt och peppar. Häll över öl, vin och buljong. Ställ in formen under steken i ugnen så att saften från steken droppar ned i potatisen. Räkna med att potatisen är klar efter ca 1 timme och att steken behöver ytterligare 15-30 min. Om potatisen ser ut att bli för mörk, täck den med aluminiumfolie som samlar upp köttskyn. Häll den sedan i potatisformen. Ta ut steken ur ugnen och vira in den i aluminiumfolie. Täck med kökshandduk och låt den vila i 20-30 min. Skär upp steken i vackra skivor som antingen läggs upp på ett varmt fat med resten av steken eller helt enkelt snyggt upplagd över potatisen. Garnera gärna med en näve vattenkrasse. Servera med t.ex. krispig grönsallad eller med tomatsallad med rödlök.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Var väldigt länge sen jag gjorde löksoppa, men det egentligen ganska så lätt att göra och gott! 4 portioner 3 stora gula lökar 2 vitlöksklyftor 1/2 dl olivolja 25 g smör 1 nypa strösocker 1 liter hönsbuljong 2 dl torrt vitt vin Några kvistar timjan 4 skivor vitt bröd 200 g riven gruyèreost eller lagrad grevéost Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Fräs allt gyllenbrunt i olja och smör. Strö över en nypa socker samt salta och peppra. Skär timjanen fint. Häll i buljongen, vinet och timjan och låt allt puttra under lock på svag värme ca 30 min. tills löken är mjuk. Rosta brödskivorna. Riv osten. Fördela soppan i fyra ugnssäkra skålar. Lägg en brödskiva i varje skål och strö över rikligt med ost. Gratinera högt upp i ugnen tills osten blivit frasigt gyllenbrun. Servera genast och glöm inte att varna gästerna för hettan i skålarna.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En klassiker som jag gjort ett par gånger förut. Väldigt gott! 1 majskyckling (ca 1 ½ kg) 1 stor gul lök smör och olja till stekning 1 flaska mustigt rödvin 2 msk rödvinsvinäger 2 hönsbuljongtärningar eller 3 msk koncentrerad fond 4 dl vatten 1 knippe färsk timjan 4 lagerblad 3-4 vitlöksklyftor 1 msk tomatpuré 200 g rimmat sidfläsk 200 g champinjoner 200 g smålökar 3 morötter salt och peppar Till servering Kokt potatis, ris eller tagliatelle. Stycka kycklingen i stora bitar, salta och peppra dem. Skala och skär löken i stora bitar. Bryn kycklingbitarna och lök runtom i smör och olja i en rymlig gryta. Smula ned buljongtärningarna och häll på rödvinet, vinägern och vattnet. Lägg i timjan, lagerblad, hela vitlöksklyftor och tomatpuré. Rör försiktigt så att allt blandas, låt sjuda under lock i ca 30 minuter. Ta upp kycklingbitarna med t.ex. en hålslev, sila buljongen. Häll tillbaka den i grytan och koka ihop den 7-8 minuter tills den börjar tjockna något. Strimla under tiden fläsket. Skär champinjonerna i stora bitar. Skala smålökarna men låt topparna sitta kvar. Skala och skär morötterna i stavar. Knaperstek fläsket i en panna. Bryn svampen, lökarna och morotsstavarna i fläskfettet i samma panna. Lägg tillbaka kycklingen i den reducerade skyn. Tillsätt fläsket och grönsaksfräset. Låt allt puttra ihop ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, men kom ihåg att fläsket är salt. Servera rykande hett med kokt potatis, ris eller tagliatelle.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2021 ® v3 - Kontakt
';