gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulaschsoppa köttfärs per morberg | gulasch per morberg
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Valborgsmässoafton & mys med god middag hemma i Spånga med underbara maken. En fräsch vårmeny med insperation från Leif Mannerström, tack Leif för en underbart god sås. Såsen är gjord "smalare" men är ändå den stora points källan i denna rätten, men eftersom fisk är så slankt så funkar det till en lyxig middag. Supergott! Toast skagen 3 propoints 2 portioner 100 gram skalade räkor 1 msk fettfri majonnäs 1 msk fraiche 5% Pressad citron Hackad dill Sat & vitpeppar 2 skivor rost bröd Blanda grovt delade räkor med allt och ställ svalt en stund. Rosta bröd och toppa med röra & en dillkvist. För den som gillar det ta även med lite hackad rödlök. Stekt torskrygg med Sandefjordsmör a´la Mannerström, men lite smalare 15 propoints 4 portioner 600 gram torskrygg 1 1/2 dl matlagningsgrädde max 15% 150 gram smör 1 msk citronsaft 2 msk finhackad persilja salt & peppar 8 st Kokt potatis Smörj en ugnsform och salta & peppra fisken, stek torsken i ugn på ca 150 grader i 15 minuter tills den når en temperatur av 56 grader. Koka upp grädde och reducera till hälften. Vispa ner kallt smör, lite åt gången tills såsen tjocknar. Smaka av med citronsaft, salt & vitpeppar. Ha i persilja precis före servering. Servera torsken med kokt potatis, sparris & sandefjordssmöret. Jordgubbar med vaniljglass 2 propoints 2 portioner Färska jordgubbar 2 dl lättglass vanilj max 6% Ät & njut precis som det är Ha en trevlig Valborg alla härliga människor!

Källa: gourmet-light.blogspot.se

God afton såhär några dagar före jul. Polka och choklad är nog en av mina favorit-smak-kombosar. Och om man bara får välja en julgodis tar jag nog hellre en kola än knäck tror jag. I alla fall så gjorde jag den här fantastiska chokladkolan med polkagriskross på toppen för några dagar sedan. Kanske måste jag göra mer, för nu är den snart slut. Men så blir det väl ibland. Recept från Leif Mannerström Du behöver: 2 dl vispgrädde 3 msk kakao 100 g smör 3 dl strösocker 1 dl sirap 1 krm salt 2 msk flytande glykos 5 polkagrisar (krossade) Gör såhär: – Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och vispa i kakaon. – Tillsätt resten av ingredienserna och koka kolan kraftigt i ca 15–20 minuter, tills smeten är tjock och det bildas stora bubblor. Termometern ska visa 121 grader. Har du ingen termometer så gör ett kulprov. – Klä en långpanna, ca 20 x 30 cm med smörpapper och häll upp kolan i denna. – Låt svalna och strössla över polkagriskross. – Klipp eller skär kolan i "lagom" stora bitar. – Ät. – Sluta ät och spara några till jul.

Källa: kvinnan.blogspot.se

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström. Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller? Nej, förmodligen inte... det är ju Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbiff 1 kg potatis 200 g rimmat fläsk 2 stora gula lökar 1 purjolök (det vita) 1 tsk kryddpepppar 1 tsk vitpepparkorn 2 kryddnejlikor smör till stekning 1/2 msk mjöl 6 lagerblad 5 dl köttbuljong 33 cl ljus öl salt Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva löken fint, ansa och skär purjon i tunna ringar. Skiva köttet och fläsket i tunna skivor. Stöt alla kryddor, förutom lagerblad, i en mortel. Bryn kött, lök och potatis i smör men var för sig utan att få f ärg. Varva allt i en smord form eller i gjutjärnsgryta. Börja och avsluta med potatis. Strö kryddor och salt mellan varven. Pudra över mjölet och lägg i lagerbladen. Häll på öl och buljong. Låt puttra under lock i ugnen i ca 1,5 timma. Efter 1,5 timma i ugn har stärkelserna från potatisen bundit ihop såsen som fått fin smak av alla ingredienser. Lovely!! Servera med inlagd gurka, Findus fina småärtor och ett gott knäckebröd. Söndagkvällen är räddad och nu blir det mer filmtajm :)

Källa: linasmatresa.blogspot.se

Tillbaka i en matgenre jag känner mig hemma i efter äventyret med pumpa i en förfärlig och misslyckad rätt. Men visst lärde jag mig något där, att inte underskatta kryddor till exempel, att pumpa behöver lite hjälp... Nog om det och vidare med en höjdare i stället. Riktigt saftiga pannbiffar med sockerstekt lök, det hittar jag i Mannerströms underbara kokbok ”Husmanskonst”. Att fylla ut färssmeten med skorpmjöl (som han säger, ströbröd säger väl de flesta idag) eller kokt potatis, det känner man ju till sedan tidigare. Men han drar på med både och. Och så grädde förstås. Och ägg. Och både rå och stekt lök. Mama Mia! När blandningen har svällt klart ser det helt galet mycket ut men allt ska blandas med färsen! Men gränsen går när Mannerström tycker att 600 g färs plus utfyllnaden ska formas till fyra (!!!) pannbiffar. Bara med färsen får man då 150-grammare till pannbiffar och det blir liiite väl häftigt för mig. Nästan så att jag undrar om det inte är felskrivet i boken… Jag gjorde i alla fall åtta stycken mindre i stället och jisses vilka goda och saftiga biffar! Stekskyn experimenterade jag lite med den här gången. Istället för att vispa ur pannan med bara vatten, soja och lite vitpeppar efter stekningen – som jag brukar göra – så blandade jag även ner en liten bit köttbuljongtärning och någon matsked svartvinbärsgelé. Skyn blev jättegod! Mannerström tipsar just om olika sätt att göra sin sky och att det är svårt om inte omöjligt att ange exakta recept. Att blanka av skyn med en klick smör är ett av tipsen, inte helt oväntat… Pannbiffarna serverade jag med hemlagat mos, kändes som en självklarhet. Lika självklart var det att göra min variant på pressgurka till pannbiffar och mos. Det vill säga inlagd färskgurka utan press :-) Gurkan blir jättegod och krispig i ättikslagen medan resten av maten fixas till. Och det tar sin lilla tid att sno ihop allt så jag rekommenderar det inte en stressig vardagskväll, men när du har tid och lust att hänga i köket ett tag – go for it! Pssst! Börja med gurkan… Recept finns här > Det jag gjorde annorlunda var att använda 100 % nötfärs och inte 50/50 av nöt- och blandfärs, köttfond i stället för kalvfond och kinesisk soja i stället för Kikkoman. Och så blev det min variant på sky. Mannerströms pannbiffar med lök, 4 portioner 600 g nötfärs (eller 300 g nötfärs och 300 g blandfärs) 2 medelstora gula lökar, 1 grovriven och 1 finhackad Smör och neutral olja 3 kokta potatisar, mosade med gaffel 1 dl gräddmjölk (1/2 dl grädde + 1/2 dl mjölk) 1 ägg 1 dl ströbröd 1 dl vatten 1 msk köttfond 1 msk soja Salt, vit- och svartpeppar 2 stora gula lökar, tunt skivade Smör Några nypor socker Bryn den finhackade löken i lite smör. Blanda gräddmjölk, ägg, riven och fräst lök, potatis, ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå och svälla en stund, en kvart ungefär. Blanda sedan smeten med färs, fond, soja, salt och peppar. Blanda riktigt noga till en jämn smet. Provstek gärna en bit i lite smör för att smaka av kryddningen. Jag gjorde det för första gången någonsin och det var inte alls en dum idé :-) Behövde lite mer salt i smeten, sen var jag nöjd. Ställ färssmeten åt sidan medan du steker löken. Stek de skivade lökarna i smör tills de får fin färg utan att brännas. Strö över lite socker och låt sedan stå medan du fortsätter med pannbiffarna. Forma färssmeten till pannbiffar, från fyra till åtta eller fler - helt beroende på hur stora du vill ha dem. Stek biffarna i smör och olja till fin färg, ungefär fem minuter per sida beroende på hur stora de är. Ta biffarna ur pannan och häll i ett par dl hett vatten. Vispa runt och låt koka upp. Blanda ner en halv buljongtärning, en skvätt soja och ungefär 1 msk svartvinbärsgelé. Smaka av med lite salt och vitpeppar. Sila av skyn och häll tillbaka i pannan. Lägg tillbaka biffarna och håll varma i skyn medan du värmer på den stekta löken igen. Servera biffarna med sin sky, potatismos och inlagd gurka. En smak av himmelriket, alltså husmansriket! Skönt att vara hemma igen :-) Bästa tillbehöret till de flesta rätter med köttfärs! Massor av gul lök ska det vara! Det blir så gott tillsammans med de saftiga biffarna. Potatismoset gör du enkelt genom att koka ca 1 kg mjölig potatis. Pressa den och blanda med ett par msk smör och 2 1/2 dl mjölk och 1/2 dl grädde som du värmer innan du blandar med potatisen. Krydda med lite riven muskot, salt och vitpeppar. Kanske blir det här din söndagsmiddag? Bra då att planera in och koka de där potatisarna som ska blandas ner i färssmeten... "Köttfärs är den absolut bästa råvaran i det svenska köket." Så säger Mannerström. Visste väl att han har koll. Där är vi rörande överens :-) För övrigt har jag inte så mycket mer att tillföra nu annat än att önska dig en trevlig helg!

Källa: lottakruse.blogspot.se

Förra veckan läste vi om en makaronipudding hos Sofia som vi tyckte lät så god, direkt in på veckomenyn åkte den och det ångrade vi verkligen inte. Krämig och god var den, sältan från den rökta julskinkan var perfekt till krämigheten och ett så bra sätt att återvinna resterna som fanns kvar sen jul i frysen. Det är väl inte den snabbaste vägen till en makaronipudding misstänker vi, men absolut en av de godare vi gjort och smakat. Säkert har smaken en hel del att göra med upphovsmannen till receptet, det är nämligen den gamle räven Leif Mannerström som delat med sej av receptet i en av hans kokböcker " Husmanskonst ". Makaronipudding ca 6 port 4 dl Idelamakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk 1 tsk socker salt och vitpeppar Koka upp vatten och mjölk, häll i makaronerna och koka dom enligt paketets tidsangivelse. Rör om då och då så det inte kokar över. Dra grytan från värmen och krydda med salt, peppar och socker. Låt det stå och svalna, under tiden kommer makaronerna att dra åt sig vätskan som är kvar i grytan. Rör om då och då under tiden så det inte blir en enda klibbig klump. Äggstanning 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg salt och svartpeppar Vispa samman alla ingredienserna. 400 g tärnat rökt sidfläsk, bacon eller rökt skinka, vi tog resterna från vår vildsvinsjulskinka 1 gul lök, fint hackad 1 purjolök, strimlad 3 dl riven smakrik ost, vi tog Västerbottenost Fräs fläsket ett par minuter, tillsätt lök och purjolök och fräs ytterligare någon minut. Rör ner i makarongrytan och blanda samman väl, rör även i 3/4 av osten. Häll det hela i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Rör om så att det blandas ordentligt. Strö på resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet om du tycker att det börjar bli för mörkt. Inte är det ofta som vi käkar makaronipudding i köket, vi kom fram till att det har vi inte gjort sen i april då vi lagade till en vegetarisk variant med indisk kryddning, här kan ni läsa mer om den . Ikväll blir det rester från gårdagen till middag, Anki kommer hem sent från möte på jobbet så då passar det fint att bara värma på dom godsakerna. Naturligtvis så ska vi bjussa er också på dom, men det får vänta till en annan dag - stay tuned. Smaklig spis! / Anki och Håkan

Källa: martenssonskok.blogspot.se

Rimmad torskrygg med sandefjordsmör Mannerström lagade till och de tävlande i Sveriges mästerkock skulle kopiera. Det gjorde jag också! Så här gick det till när jag lagade till min variant. Rimmad torskrygg med sandefjordsmör 2 pers 350-400 gram torskrygg smör 1 liten morot 1/4 purjolök 1 dl grädde 1 dl créme fraiche 100 gram smör 1/2 citron 1 tsk - 1 msk söt senap rejält med hackad gräslök salt och peppar Gör så här: Skär torsken i portionsbitar och lägg den i saltat vatten i en halvtimme. Vattnet ska vara som salt havsvatten ungefär. Torka av torsken och lägg den i en ugnsform med lite hyvlat smör ovanpå. sätt in i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 47 grader. Strimla morot och purjo fint och ge det ett snabbt uppkok i lte lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Koka upp grädde och créme fraiche och låt det puttra lite. Sänk värmen och blanda i smöret klickvis tills det har smält. Pressa i saften av en halv citron. Värm försiktigt igen. Smaka av med senap, salt och peppar. Blanda sist i gräslöken. Red med lite såsredning om det behövs. Servera med kokt potatis och toppa torsken med morot och purjo.

Källa: morkomat.blogspot.se

Igår gjorde min sambo( helt själv utan att jag la mig i) "Gratinerad falukorv extra allt" ett recept av Leif Mannerström som jag hittade på Gittos mat för ett tag sen. Detta recept är alltid lika fantastiskt gott och lätt att göra också. Har ni inte testat det så gör det nästa gång ni köper falukorv. Ett superrecept! för 6 pers: 800 g falukorv 2 msk smör 1 stor purjolök 1 gul lök 3 msk chilisås (av Heinz-typen) 3 msk grovkorning söt senap 1 msk paprikapulver 2 tomater 2 saltgurkor 2 dl vispgrädde 2 dl riven vällagrad ost (prästost blir godast tycker jag!) salt, svartpeppar till servering hemgjort potatismos smaksatt med hackad persilja och gräslök senap Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med smöret. Skölj och strimla purjolöken. Strimla löken. Skär tomaterna i klyftor. Skär saltgurkorna i stavar. Dela falukorven på längden och sedan i totalt sex portionsbitar. Bottna med purjolöksstrimlorna. Lägg falukorvsbitarna ovanpå. Bred rejält med senap och chilisås ovanpå. Salta, peppra och pudra över paprikapulvret. Strö över gul lök, tomater och saltgurka. Ringla över grädden. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills allt fått fin färg. Posted in: korv , Taffel Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Jag var på mätmässan i lördags och det var helt fantastiskt. Jag var lika ivrig som ett barn på julafton. Vi kom dit när det öppnade och lämnade stället 6 timmar senare när alla andra var där. I slutet var det så mycket folk att det knappt gick att andas. Jag fick så mycket inspiration och idéer och jag kan säga att detta var en av de bästa dagarna i mitt liv. Mat är det bästa jag vet, jag tänker alltid på mat, vad jag ska baka eller laga, hur jag ska göra det, vad det ska innehålla, hur blir resultatet... Ja, osv.... Att få tillbringa en hel dag bland matentusiaster, lyxiga ostar, fantastisk choklad, goda viner och spännande smakkombinationer är mer än vad jag kan begära. Det har aldrig känts så här bra att slösa pengar. Det var värt varje krona. Roligaste var nog att få se Leif Mannerström prata om mat. Han var precis som man förväntar sig. Några deltagare från Sveriges mästerkock var där och helt plötsligt blev det en tävling. Dom lagade lax och vi fick vara "juryn", tyvärr är jag fiskallergiker och fick inte ens smaka på de fantastiska laxrätterna...Resten av dagen spenderades med att smaka på allt som fanns där, här kommer lite bilder. En arg Leif En glad Leif Smakar på lammlever (En delikatess enligt alla kockar), håller tyvärr inte med. Riktigt kämpigt att få i mig detta, övning ger färdighet eller hur? En fin Jossa Mästerkocks deltagare och Leif som kramas Nu blev det plötsligt tävling och här lagas det lax Det här fick jag med mig från Matmässan Riktig choklad, fantastiskt gott Lyxiga godisar med smak av lime/vitchoklad samt nötter Fantastisk goda kex Bovete skorpor, lite nyttigare och jätte gott med god smak av kardemumma En helt otroligt god marmelad som blir som en upplevelse ihop med Gruyéreost Favorit mjölet

Källa: sottsaltochsurdeg.blogspot.se

Omelett med dillstuvning och räkor Jag och Algot startade dagen med att åka och shoppa lite kläder till honom och sedan veckohandlade vi, så nu är kylskåpet fullt med mat igen. Det blir lite frysrensning den här veckan för jag måste göra plats i frysen för alla julsaker som ska förberedas och frysas in. Det är ju nästan så att nedräkningen till jul har börjat. Jag gillar verkligen julen och jag längtar redan! Till lunch idag fick jag och Algot en omelett med dillstuvning och räkor. Den blev jättegod och jag var faktiskt lite förvånad att Algot också gillade den. Jag avskydde räkor när jag var liten (jag avskyr fortfarande att skala dem) men han verkar gilla dem. För några år sedan gjorde Leif Mannerström en räkomelett i tv-programmet "Mästerkocken" och ända sedan dess har jag varit sugen på att prova att göra en själv. Sen såg jag att Victoria hade gjort en fin omelett med liknande smaker för ett tag sedan och då blev jag påmind om att jag skulle testa detta. På eftermiddagen idag gjorde jag och Algot några chokladbollar som vi ska bjuda Magnus på när han kommer hem från jobbet. Det är alltid kul att ha något gott att se framemot. OMELETT MED DILLSTUVNING OCH RÄKOR 2 pers Omelett: 4 ägg 4 msk vatten Salt och vitpeppar Dillstuvning: 2 dl vispgrädde 0,5 msk skaldjursfond 1 msk dill En klick smör Dekoration: Räkor Gör så här: Omelett: Blanda ägg, vatten, salt och peppar i en skål med en gaffel. Häll smeten i en stekpanna (min stekpanna hade en diameter på 20 cm) och stek på medelvärme, rör gärna lite försiktigt i botten i början. Lägg på ett lock och låt omeletten stekas klart, den är färdig när ovansidan stelnat. Dillstuvning: Koka upp vispgrädde och fond och rör ibland. Låt stuvningen koka 10-15 minuter tills den tjocknat. Ha i en klick smör och dill. Häll stuvningen över den färdiga omeletten. Dekorera med nyskalade räkor. Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

Källa: vardagfest.blogspot.se

Nu till sommaren tycker jag att paj är en perfekt rätt och man kan göra paj på i stort sett allt. När jag lagar mat är fräscha råvaror A och O. Jag är inte mycket för halvfabrikat, det går givetvis inte undvika till 100%, men jag försöker så gott det går. När jag lagar mat går jag sällan efter recept och när jag väl gör det så improviserar jag en hel del. Ofta när jag lagat efter recept tycker jag det saknas kryddor och smaken blir för mesig och det är sällan man blir helt nöjd utan att få krydda till det lite extra. Det bästa är helt enkelt att känna sig fram och smaka av mycket och ofta, då lyckas man bäst. Men det finns en kokbok jag verkligen kan rekommendera, som jag lagar mycket ur, då jag älskar husman och det är Husmanskost av Leif Mannerström. Nu till ämnet paj...Till helgen ska jag till Skåne och hälsa på en av mina bästa väninnor som tråkigt nog är på väg att flytta till Mora, så det blir en sista helg tillsammans innan flyttlasset går, sen kommer det gå längre tid mellan våra träffar. För att underlätta i all flyttstädning tänkte jag ta med mig två goda pajer och lite annat gott så vi kan fokusera på annat än matlagning. Paj 1 - Läcker Räkpaj Ingredienser 500 g Färska Räkor 200 g Västerbottenost 1 msk Bruschetta och Pesto torrkryddor från Oil & Vinegar , Pajdeg 100 g smör 3 dl vetemjöl 1 ägg Degen görs enklast i matberedaren. Ägget gör att den lossnar lättare från formen och är lättare att arbeta med, men vill man ha en sprödare deg byter man ägget mot 2-3 msk vatten. Äggstanning 3 ägg. 2 dl mjölk 1 dl grädde salt o peppar Kryddorna blandas i vatten tills blandningen får en tjock koncistens. Blanda i räkor och ost. Låt stå och dra till sig lite. Häll i räkblandningen i pajskalet som förgräddats 10 min i 200 grader. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen tills pajen fått fin färg. Känn gärna med en potatissticka om den stelnat...då är den klar! Paj 2 - Härlig Ansjovispaj Ingredienser 1 sats pajdeg 300g Västerbottenost 1 gul lök 1 liten burk ansjovis Äggstanning 3 ägg 3dl mjölk salt och peppar Hacka och stek löken tills den blir glansig utan att brynas. Förgrädda pajskalet 10 min i 200 grader. Lägg i löken och hackad ansjovis och toppa med 2 dl riven västerbottenost. Häll i ansjovisspadet i äggstanningen, vispa ihop och slå över fyllningen. Grädda mitt i ugn tills pajen får fin färg och har stelnat. Klart för servering. Jag brukar servera dessa pajer med grovt hackad, helt naturell isbergsallad och cocktailtomater. Räkskalen kokar jag ner till en fond som jag använder till soppor och grytor.

Källa: linasmatresa.blogspot.se

Kyckling på fredag det blev det idag. Det här receptet tar sin lilla tid, men sååå gott det blev! Såsen är fantastisk. Tyvärr hade jag köpt en kruka dragon, och det var nog för lite. Lyxlagats Favoritkyckling med dragon Dragonkyckling 4 portioner Kyckling 1 kg kycklinglår 2 gula lökar 2 morötter 2 dl vitt vin, torrt 1 knippe färsk dragon 2 lagerblad 10 vitpepparkorn Salt Sås 2 dl vispgrädde 1 msk dijon 3 dl crème fraiche 2 msk vitvinsvinäger 1 knippe färsk dragon salt och peppar Grönsaker 2 morötter 2 palsternackor 4 potatisar 2 salladslökar Mannerström gör detta med dragonvinäger. Har ni det så byt ut vitvinsvinägern. Man kan även göra detta på en hel kyckling om man föredrar det. Njut idag en mörk weissbier med härlig knäckton tillsammans med Cornelis underbara verk. Kycklingen Skölj kycklingen väl och lägg i en gryta. Slå på vatten så att det precis täcker och koka upp. Skumma av. Skala och skär ner morötter och lök. Slå på vin, vitpeppar, dragon och 1 tsk salt. Sjud sakta i ca 30 minuter. Lyft ur kycklingen och lägg i folie så den hålls varm. Grönsakerna Skala och skär morötterna och palsternackorna i stavar. Skala och klyfta potatisarna. Ansa och skiva salladslökarna. Koka dem på gränsen till klara i kycklingbuljongen. Lyft ur och håll varma. Såsen Reducera spadet under kraftigt kokande tills ca 1/2 liter är kvar. Smaka av sältan. Silja spadet genom en finmaskig sil och häll sedan tillbaka i grytan. Tillsätt grädde, dijon och cème fraiche. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Ge såsen en rik syrlighet med vinägern. Plocka blad från dragonkvistarna och finhacka. Vänd ner i såsen. Lägg upp kycklingen på ett stort fat, lägg på grönsakerna och häll över såsen. Posted in: glutenfritt , kyckling Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Räksoppa på Mannerströms vis När mamma kommer på visit brukar jag alltid se till att vi äter något, det blir lite dåligt av den varan för henne nu när hon är själv. Idag var vi till graven och fixade och det var rätt kyligt för en gångs skull .Så då passade jag på att laga en räksoppa till oss, varmt och gott i magen. 1 kg räkor med skal 3 msk olivolja 1,5 gul lök 1 bit färsk fänkål ca 75 gram skuren i små tärningar 2 msk tomatpuré 8 dl fiskbuljong ( på tärning) 1,5 dl vitt vin 4 dl grädde ( jag tog matlagningsgrädde men det är ju en smaksak) ev en skvätt cognac salt och peppar 1 knippa dill finskuren - till garnering Skala räkorna och ställ dem i kylen så länge. Fräs räkskalen några minuter i olivoljan. Tillsätt sedan tomatpuré, fänkål och den hackade löken. Fräs ytterligare några minuter. Tillsätt buljong och vin och låt det koka ca 10 minuter. Sila och häll tillbaka i en kastrull. Tillsätt grädde och låt det koka 10 minuter till. Salta och peppra. Häll upp i soppskålar och ha i räkorna och garnera med dill. Räkorna syns knappt men de finns där under ... Betyget då? Av både mamma och mig fick den toppbetyget och vad annat är att vänta av ett Mannerström-recept??

Källa: matlagarna.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Så himla gott! Rekommenderar verkligen denna salladen! 4 portioner 2 färska rödbetor 200 g haricoverts (200 g vaxbönor) 2 ägg 1 rödlök 5 små tomater 1 litet huvud romansallad 400-500 g färsk tonfisk 8-10 sardellfiléer 1 näve bladspenat 1/2 dl kapris 20 svarta oliver med kärna 1 citron Salt och peppar Olja till stekning Dressing: 1 msk dijonsenap 1/2 msk rödvinsvinäger 1 dl olivolja 1 pressad vitlöksklyfta 1 msk vatten Salt och peppar Krutonger: 4 skivor vitt formbröd Smör till stekning Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Koka upp en rejäl kastrull med lättsaltat vatten till bönorna. Ansa bönorna i ändarna och blanchera dem snabbt i det kokade vattnet. Ta upp dem med en hålslev och skölj dem i kallt vatten. Skär bönorna på längden. Koka äggen i 7-8 minuter, tills de fortfarande har en krämig gula. Skala och skiva rödlöken tunt och dela tomaterna på mitten. Skölj romansalladen och bryt den i bitar, låt den rinna av på en handduk. Kantskär formbrödet och skär det i tärningar. Stek krutongerna frasiga och gyllenbruna i smör. Hetta upp en panna med lite olja till tonfisken. Halstra tonfisken på hög värme runt om, den ska fortfarande ha en rosa kärna i mitten. Krydda med salt och peppar. Låt tonfisken vila en stund innan den skärs upp i tunna skivor. Skala rödbetorna och skär dem i tunna strimlor. Skala äggen och dela dem i klyftor. Blanda samtliga ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar. Lägg bönorna i en bunke, slå dressingen över och blanda ner rödlök, tomater, romansallad, spenat, kapris och oliver. Lägg upp salladen på ett serveringsfat och toppa med tonfisk. Garnera med sardeller, äggklyftor, rödbetsstrimlor och krutonger. Skär citronen i klyftor och servera den till salladen.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Kontakt