gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | grönkålssoppa morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | per Norberg hummer
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Jag är en köttperson, så är det bara. Väljer helst kött när jag äter på restaurang. En god mediumstekt köttbit, inte för röd men absolut för genomstekt heller. Jag är ganska kräsen när det gäller val av kött också. Närproducerat, köpt på Thuresson är det bästa. Eller på någon av de andra gårdsbutikerna i omgivningarna, Gudmundsgården i Slöinge och Mostorps gård mellan Slöinge och Getinge. Sedan jag startade bloggen, som till sommaren firar två år, så försöker jag att laga ny mat så ofta som det går. Bloggen behöver recept och jag tycker det är roligt. Men detta frångås när det gäller maten jag skriver om i dag. Det är nämligen så förbenat gott att jag skulle kunna äta det flera gånger i veckan, typ. Tre av fyra familjemedlemmar älskar maten och är bra nog. Ella njuter verkligen när hon äter detta, ingen stress med att bli klar. Hon nästan slickar tallriken och det är ett bra omdöme. I går gjorde jag några småändringar i de recept jag brukar följa, vilket inte gjorde det sämre. Har tidigare har socker i rödvinssåsen, men lyssnade nu på Leif Mannerström som förbannar socker i sås. Lite anchochili fick i stället hetta upp såsen lite. Risotton gjorde jag med rapsolja i stället för olivolja, därav den lite gulare färgen och smaken blev lite nötig. Inget som försämrade alls, snarare tvärtom. Kantarellrisotto 2-3 dl förvällda kantareller 1 stor vitlöksklyfta 5 schalottenlökar 2 dl vitt vin 4 dl arborioris ca. 1,3 l varm grönsaksbuljong (lantbuljong) 2,5 dl färskriven Grana Padano rapsolja salt & nymalen svartpeppar Stek kantareller och finhackad vitlök i en panna tills svampen får lite färg. Ställ åt sidan. Hacka löken och fräs den i rikligt med rapsolja. Låt den inte brännas. Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt ungefär 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i. Det tar ca. 17-20 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste koka lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten. Ta sedan bort risotton från plattan och blanda svampblandningen och rör därefter i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare. Rör också i lite rapsolja med vitlökssmak, blir kanoners! Det ringlar jag dessutom över vid servering. Låt risotton vila något innan servering. Rödvinssås 1 msk rapsolja 4 st schalottenlökar 4 klyftor vitlök 1 matsked torkad rosmarin 2.5 dl rödvin 4 dl vatten 2 msk kalvfond 0.5 msk balsamvinäger 1/2-1 tsk ancho-chilipulver 1 tsk majsstärkelse 0.5 dl kallt vatten 1. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen. 2. Tillsätt rödvin, vatten, kalvfond och vinäger. 3. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil. 4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen. Köttet saltade och pepprade jag och grillade det sedan snabbt på båda sidor i en grillpanna. Sedan fick det gå klart i ugnen med en kött-termometer. På 150 grader tills innetempen blev 54 grader. Köttet får sedan vila invirat i folie fram till servering. Vi tycker att köttet blir perfekt med den temperaturen, men vill man inte ha mediumstekt så får man låta köttet stå inne lite till. Runt 58-60 grader kanske blir lagom då. Vitlökssmör är ett måste och då blandar jag bara smör, vitlök och persillade. Blir så gottigt så! Ha en skön söndag kära vänner! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Rimmad torskrygg med sandefjordsmör Mannerström lagade till och de tävlande i Sveriges mästerkock skulle kopiera. Det gjorde jag också! Så här gick det till när jag lagade till min variant. Rimmad torskrygg med sandefjordsmör 2 pers 350-400 gram torskrygg smör 1 liten morot 1/4 purjolök 1 dl grädde 1 dl créme fraiche 100 gram smör 1/2 citron 1 tsk - 1 msk söt senap rejält med hackad gräslök salt och peppar Gör så här: Skär torsken i portionsbitar och lägg den i saltat vatten i en halvtimme. Vattnet ska vara som salt havsvatten ungefär. Torka av torsken och lägg den i en ugnsform med lite hyvlat smör ovanpå. sätt in i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 47 grader. Strimla morot och purjo fint och ge det ett snabbt uppkok i lte lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Koka upp grädde och créme fraiche och låt det puttra lite. Sänk värmen och blanda i smöret klickvis tills det har smält. Pressa i saften av en halv citron. Värm försiktigt igen. Smaka av med senap, salt och peppar. Blanda sist i gräslöken. Red med lite såsredning om det behövs. Servera med kokt potatis och toppa torsken med morot och purjo.

Källa: morkomat.blogspot.se

Igår gjorde min sambo( helt själv utan att jag la mig i) "Gratinerad falukorv extra allt" ett recept av Leif Mannerström som jag hittade på Gittos mat för ett tag sen. Detta recept är alltid lika fantastiskt gott och lätt att göra också. Har ni inte testat det så gör det nästa gång ni köper falukorv. Ett superrecept! för 6 pers: 800 g falukorv 2 msk smör 1 stor purjolök 1 gul lök 3 msk chilisås (av Heinz-typen) 3 msk grovkorning söt senap 1 msk paprikapulver 2 tomater 2 saltgurkor 2 dl vispgrädde 2 dl riven vällagrad ost (prästost blir godast tycker jag!) salt, svartpeppar till servering hemgjort potatismos smaksatt med hackad persilja och gräslök senap Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med smöret. Skölj och strimla purjolöken. Strimla löken. Skär tomaterna i klyftor. Skär saltgurkorna i stavar. Dela falukorven på längden och sedan i totalt sex portionsbitar. Bottna med purjolöksstrimlorna. Lägg falukorvsbitarna ovanpå. Bred rejält med senap och chilisås ovanpå. Salta, peppra och pudra över paprikapulvret. Strö över gul lök, tomater och saltgurka. Ringla över grädden. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills allt fått fin färg. Posted in: korv , Taffel Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Kyckling på fredag det blev det idag. Det här receptet tar sin lilla tid, men sååå gott det blev! Såsen är fantastisk. Tyvärr hade jag köpt en kruka dragon, och det var nog för lite. Lyxlagats Favoritkyckling med dragon Dragonkyckling 4 portioner Kyckling 1 kg kycklinglår 2 gula lökar 2 morötter 2 dl vitt vin, torrt 1 knippe färsk dragon 2 lagerblad 10 vitpepparkorn Salt Sås 2 dl vispgrädde 1 msk dijon 3 dl crème fraiche 2 msk vitvinsvinäger 1 knippe färsk dragon salt och peppar Grönsaker 2 morötter 2 palsternackor 4 potatisar 2 salladslökar Mannerström gör detta med dragonvinäger. Har ni det så byt ut vitvinsvinägern. Man kan även göra detta på en hel kyckling om man föredrar det. Njut idag en mörk weissbier med härlig knäckton tillsammans med Cornelis underbara verk. Kycklingen Skölj kycklingen väl och lägg i en gryta. Slå på vatten så att det precis täcker och koka upp. Skumma av. Skala och skär ner morötter och lök. Slå på vin, vitpeppar, dragon och 1 tsk salt. Sjud sakta i ca 30 minuter. Lyft ur kycklingen och lägg i folie så den hålls varm. Grönsakerna Skala och skär morötterna och palsternackorna i stavar. Skala och klyfta potatisarna. Ansa och skiva salladslökarna. Koka dem på gränsen till klara i kycklingbuljongen. Lyft ur och håll varma. Såsen Reducera spadet under kraftigt kokande tills ca 1/2 liter är kvar. Smaka av sältan. Silja spadet genom en finmaskig sil och häll sedan tillbaka i grytan. Tillsätt grädde, dijon och cème fraiche. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Ge såsen en rik syrlighet med vinägern. Plocka blad från dragonkvistarna och finhacka. Vänd ner i såsen. Lägg upp kycklingen på ett stort fat, lägg på grönsakerna och häll över såsen. Posted in: glutenfritt , kyckling Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Jag var på mätmässan i lördags och det var helt fantastiskt. Jag var lika ivrig som ett barn på julafton. Vi kom dit när det öppnade och lämnade stället 6 timmar senare när alla andra var där. I slutet var det så mycket folk att det knappt gick att andas. Jag fick så mycket inspiration och idéer och jag kan säga att detta var en av de bästa dagarna i mitt liv. Mat är det bästa jag vet, jag tänker alltid på mat, vad jag ska baka eller laga, hur jag ska göra det, vad det ska innehålla, hur blir resultatet... Ja, osv.... Att få tillbringa en hel dag bland matentusiaster, lyxiga ostar, fantastisk choklad, goda viner och spännande smakkombinationer är mer än vad jag kan begära. Det har aldrig känts så här bra att slösa pengar. Det var värt varje krona. Roligaste var nog att få se Leif Mannerström prata om mat. Han var precis som man förväntar sig. Några deltagare från Sveriges mästerkock var där och helt plötsligt blev det en tävling. Dom lagade lax och vi fick vara "juryn", tyvärr är jag fiskallergiker och fick inte ens smaka på de fantastiska laxrätterna...Resten av dagen spenderades med att smaka på allt som fanns där, här kommer lite bilder. En arg Leif En glad Leif Smakar på lammlever (En delikatess enligt alla kockar), håller tyvärr inte med. Riktigt kämpigt att få i mig detta, övning ger färdighet eller hur? En fin Jossa Mästerkocks deltagare och Leif som kramas Nu blev det plötsligt tävling och här lagas det lax Det här fick jag med mig från Matmässan Riktig choklad, fantastiskt gott Lyxiga godisar med smak av lime/vitchoklad samt nötter Fantastisk goda kex Bovete skorpor, lite nyttigare och jätte gott med god smak av kardemumma En helt otroligt god marmelad som blir som en upplevelse ihop med Gruyéreost Favorit mjölet

Källa: sottsaltochsurdeg.blogspot.se

Jag skulle testa att göra räksoppa när man använder räkskalen och gör fonden utav den. Främst för att jag avskyr hur de färdiga räk- och fiskfonderna smakar. Så sist jag skalade räkor kokade jag fond på räkskalen som jag sedan frös ner i en stor burk i frysboxen. Leif Mannerströms räksoppa (4 portioner) 600 g färska räkor 2 msk olivolja 1 st finhackad gul lök 1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g) 1 tsk tomatpuré 6 dl fiskbuljong (av tärning) 1 dl torrt vitt vin 3 dl vispgrädde ev lite cognac salt och nymalen peppar efter smak 1 knippe dill, finskuren, till garnering Gör så här: Skala räkorna och lägg skalen i en stor kastrull. Ställ räkorna svalt så länge. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter. Sila. Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. Häll i grädde och låt koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Lägg räkorna i skålar och garnera med dill, häll över soppan. Servera räksoppan direkt, rykande het! Fast jag garnerade med dill på toppen, alla i familjen gillar inte det. Jag hade en mycket villig hjälpreda, hon rörde om i soppan och jag fick försöka hålla henne från att äta upp räkorna så gott det gick. Vi smakade av soppan och hon tyckte att den var mums. Så skulle vi äta och då var det inte lika intressant längre. Bröd och mjölk. Ena pojken flydde fältet i vanlig ordning och den andra satt och tjurade. Jag tyckte att soppan var väldigt god, men lite blaskig och maken höll med mig. Jag borde nog ha rett den lite men det stod ju inte i receptet så det gjorde jag inte. Första gången följer jag alltid receptet. :) Dagens hjälpreda i köket. Här tar hon en liten padd-paus före serveringen. Observera att hon har flätor! Kors i taket till slut fick jag lov att göra såna.

Källa: ninna77.blogspot.se

Lika ofta som jag inspireras av kokböcker, inspireras jag av andra matbloggare. Så är det nog för de flesta bloggare och ibland märks det därför på bloggarna. Likadana maträtter kan dyka upp på olika bloggar med korta mellanrum. Så känns det som om det varit med kvällens middag. Hittade makaronipudding hos några av mina favoritbloggar, bland annat hos Mårtenssons kök och Mumsfillibaba . Båda två hade använt sig av Mannerströms recept. Herr Mannerström känns väldigt aktuell just nu, och visst verkar han vara en riktig mysfarbror? Jag använde mig av överbliven julskinka i den här rätten. Kom i år ihåg att frysa ner skinkan efter det att vi tröttnat på den. Har man ingen skinka, eller inte vill ha julskinka i, så går det bra med rökt sidfläsk, vanlig skinka eller bacon. Makaronipudding ca. 6 port 4 dl Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk lite riven muskot 1 tsk socker salt och vitpeppar Koka upp vatten och mjölk, häll i makaronerna och koka dem bara nästan klara. Makaronerna kommer att "koka" klart inne i ugnen. Rör om då och då så det inte kokar över. Tag grytan från värmen och krydda med salt, peppar, muskot och socker. Låt det stå och svalna, under tiden kommer makaronerna att dra åt sig vätskan som är kvar i grytan. Rör om då och då under tiden så det inte klumpar ihop sig. Äggstanning 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg salt och svartpeppar Vispa samman alla ingredienserna. 400 g tärnad julskinka 1 fint hackad gul lök 1 strimlad purjolök 3 dl riven smakrik ost, jag tog Kvibille Cheddar Fräs skinkan ett par minuter, tillsätt lök och purjolök och fräs ytterligare någon minut. Rör ner i makarongrytan och blanda samman väl, rör även i 3/4 av osten. Häll det hela i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Rör om så att det blandas ordentligt. Strö på resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet om du tycker att det börjar bli för mörkt. I morgon är det fredag, igen. Tänk vad veckorna går. Det blir en eftermiddag i butiken och sedan färska räkor till kvällen. Min dotter Ella har blivit en riktig gourmand och vi måste nu köpa extra mycket räkor, snabb på att skala är hon också. På lördag är det tjejmiddag hos mig. Jag ska köra temamiddag, men vad temat blir kan jag inte avslöja ännu. Men det ska bli riktigt kul och spännande faktiskt. Hoppas nu bara att det blir så bra som jag föreställt mig... //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Så himla gott! Rekommenderar verkligen denna salladen! 4 portioner 2 färska rödbetor 200 g haricoverts (200 g vaxbönor) 2 ägg 1 rödlök 5 små tomater 1 litet huvud romansallad 400-500 g färsk tonfisk 8-10 sardellfiléer 1 näve bladspenat 1/2 dl kapris 20 svarta oliver med kärna 1 citron Salt och peppar Olja till stekning Dressing: 1 msk dijonsenap 1/2 msk rödvinsvinäger 1 dl olivolja 1 pressad vitlöksklyfta 1 msk vatten Salt och peppar Krutonger: 4 skivor vitt formbröd Smör till stekning Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Koka upp en rejäl kastrull med lättsaltat vatten till bönorna. Ansa bönorna i ändarna och blanchera dem snabbt i det kokade vattnet. Ta upp dem med en hålslev och skölj dem i kallt vatten. Skär bönorna på längden. Koka äggen i 7-8 minuter, tills de fortfarande har en krämig gula. Skala och skiva rödlöken tunt och dela tomaterna på mitten. Skölj romansalladen och bryt den i bitar, låt den rinna av på en handduk. Kantskär formbrödet och skär det i tärningar. Stek krutongerna frasiga och gyllenbruna i smör. Hetta upp en panna med lite olja till tonfisken. Halstra tonfisken på hög värme runt om, den ska fortfarande ha en rosa kärna i mitten. Krydda med salt och peppar. Låt tonfisken vila en stund innan den skärs upp i tunna skivor. Skala rödbetorna och skär dem i tunna strimlor. Skala äggen och dela dem i klyftor. Blanda samtliga ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar. Lägg bönorna i en bunke, slå dressingen över och blanda ner rödlök, tomater, romansallad, spenat, kapris och oliver. Lägg upp salladen på ett serveringsfat och toppa med tonfisk. Garnera med sardeller, äggklyftor, rödbetsstrimlor och krutonger. Skär citronen i klyftor och servera den till salladen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. På bilden i hans bok så såg det väldigt knäckigt och gott ut, men tycker att min inte alls blev likadan... men visst blev den ändå god. 6-8 portioner 150 g smör 2 dl vetemjöl 2 dl socker 2 dl havregryn 1 dl ljus sirap 1 nypa salt Fyllning: 500 g skalad späd rabarber 3/4- 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, mät upp övriga ingredienser i en bunke och tillsätt smöret. Rör ihop allt till en smulig massa, med fingrarna eller en träslev. Skala och skär rabarbern i ca 1 cm långa bitar. Lägg dem i en smord pajform, strö över potatismjöl och socker och blanda väl. Bred ut havresmulet över rabarbern och grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen. Servera pajen ljummen vaniljsås eller gräddglass. Vaniljsås 1 vaniljstång 2 dl mjölk 3 äggulor 1/2 dl strösocker 2 dl grädde Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång, vaniljfrön och socker. Låt stå och dra några minuter. Tillsätt äggulorna och sjud såsen tills den tjocknar (85 grader). Den får inte koka, då blir den grynig. Häll upp såsen i en skål och låt kallna. Vispa grädden fluffig men ej för hård. Fiska upp vaniljstången och vänd ned grädden i den kalla vaniljsåsen. Servera såsen kall till pajen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott! 4 portioner 600 g oxfilé eller marmorerad biff 1 stor gul lök 1 vitlöksklyfta 200 g champinjoner Smör och olja till stekning 1 tsk paprikapulver 1 msk tomatpuré 1 oxbuljongtärning 5 dl gräddmjölk (4 dl mjölk, 1 dl grädde) Salt och peppar Till servering: Ris eller pressad potatis Saltgurka Gräddfil Skär köttet i centimetertjocka strimlor. Skala och hacka löken ganska grovt, skala och hacka vitlöken. Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Bryn köttet hastigt runt om i smör och olja i en panna. Ställ åt sidan (spara stekspadet). Fräs löken och svampen i pannan. Tillsätt vitlöken, paprikapulvret och tomatpurén. Fräs ytterligare ca 1 minut. Smula i buljongtärningen och späd med gräddmjölken. Låt såsen koka ihop tills den blivit simmig, smaka av med salt och peppar. Tillsätt stekspadet från det brynta köttet. Lägg i köttet och låt allt bli genomvarmt. Servera med kokt ris eller pressad potatis samt saltgurka skuren i stavar och gräddfil.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Jisses vilket jobbigt recept. Så många moment, så lång tid och så krångligt! I slutändan var det inte ens så värst gott heller, i alla fall inte jämfört med hur jobbigt det var att göra. Vanlig crème brûlée är tusen gånger lättare och godare! 4 portioner 1 vaniljstång 1 dl vispgrädde 3 dl mjölk Zest av 2 apelsiner Saft av 1 apelsin 6 cl cointreau 60 g (knappt 1 dl) strösocker 1 ägg 4 äggulor Karamell: 160 g (2 1/2 dl strösocker Saft av 1 citron 6 cl vatten Saft av 1 apelsin 6 cl cointreau Skrapa ur vaniljstången. Koka upp grädde, mjölk, apelsinzest och vanilj. Tillsätt apelsinsaft och cointreau. Ta bort kastrullen från värmen. Låt stå och dra minst 1 timme, med fördel över natten för att få ut mer smak ut apelsinen. Häll socker, citronsaft och vatten till karamellen i en kastrull. Smält sockret på låg värme. Rör inte i karamellen, då kan den klumpa sig, vicka istället på kastrullen om det behövs. Här måste du ha tålamod och låta karamellen få färg långsamt. När sockerkornen är upplösta och karamellen har fått en gyllenbrun färg är den färdig. Tillsätt apelsinsaft och cointreau. Fördela karamellen i 4 ugnsfasta portionsformar. Låt stå kallt och stelna. Sätt ugnen på 110 grader. Gör klart puddingsmeten. Rör ihop sockret med ägget och äggulorna i en bunke utan att vispa. Sila mjölkkoket över äggen genom en finmaskig sil. Blanda. Fördela smeten i formarna och ställ dem i vattenbad i en ugnsform övertäckta med folie. Grädda i ca 1 1/2 timme. Skaka lite lätt på formarna för att kontrollera om de har ”stannat”. Låt stå några timmar innan servering. Skär längs kanterna på formarna med en tunn vass kniv och vänd upp innehållet försiktigt. Servera gärna med olika sorters apelsinfiléer.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Jag är från Skåne men har aldrig hört talas om skånsk senapsstek förut. Men gott var det! Klassisk farmor mat, perfekt på en helg när man har gott om tid att laga mat. 1,5-2 kg marmorerat högrev 3-4 msk Colemans senapspulver 3 gula lökar 3 morötter smör till stekning 1 pilser/ljus öl (33 cl) 1 l köttbuljong 5-6 anjovisfiléer 3 lagerblad 2 kryddpepparkorn 10 vitpepparkorn 1 kvist timjan (jag brukar ofta ta torkad, en tesked eller två) 3 dl vispgrädde salt och peppar Gnid in köttet noggrant med senapspulvret. Salta och peppra runt om. Skala och skär löken och morötterna i lagoma bitar. Bryn köttet i en rejäl klick smör i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet och lägg det åt sidan och bryn grönsakerna i smör. Lägg tillbaka köttet, slå över pilsner och buljong. Tillsätt anjovis, kryddpeppar, vitpeppar, timjan och lagerblad. Sjud under lock i c:a 1,5 timme eller tills köttet är riktigt mört. När köttet är klart tas det upp ur grytan, viras in i folie och sätts in i ugnen på låg temperatur (så att det inte blir kallt). Sila och reducera buljongen till 1/3. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Steken skärs upp i skivor (ungefär centimetertjocka). Steken serveras förslagsvis med mjölig potatis, kokta smörsvängda grönsaker, inlagd gurka och vinbärsgelé.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Nu så är i påsktider så finns det mycket lammkött att köpa i affären, såg att det fanns lammstek så tänkte direkt att jag ville testa detta receptet. Väldigt gott! Rekommenderas! 4 portioner 1,5 kg urbenad lammstek 5 vitlöksklyftor 1 kvist rosmarin 3 kvistar färsk timjan 1 liten bunt färsk persilja 1 citron Salt och peppar 2 msk olivolja Smör och olja till stekning Ugnsbakade rotsaker: 6 potatisar av fast sort 4-6 rödbetor 2 morötter 2 palsternackor 1 liten bit rotselleri 1 rödlök 1 msk honung Olivolja Salt och peppar Skysås: Benen från steken 1 rödlök 1 liten morot 1 liten bit rotselleri 2 msk smör 4 dl rödvin 1 msk tomatpuré 1 liter vatten 3 msk koncentrerad kalvfond 1 timjankvist Salt och peppar Ev 1 msk maizena Till servering: Färska örter Sätt ugnen på 170 grader. Repa loss timjan och rosmarin den stjälkarna, skala vitlöksklyftorna och skölj persiljan. Tvätta citronen och riv skalet. Hacka persilja, vitlök, timjan och rosmarin och blanda med olivolja och citronskal i en matberedare. Lägg lammsteken på en skärbräda och bred ut örtfyllningen inuti köttet, strö över salt och peppar. Bind upp steken med ett steksnöre. Hetta upp en panna med olja och smör och bryn steken väl runt om, krydda med salt och peppar även på utsidan. Lägg köttet i en ugnsform och sätt i en stektermometer. Ta ut steken vid ca 60 grader för rosa kött eller 65-70 för mer genomstekt. Vira in steken i aluminiumfolie. Täck med en kökshandduk och låt vila 20 minuter innan den trancheras. Skyn som bildas silas och används till såsen. Tillred skysås och rotfrukter medan steken är i ugnen. Skala och skär lök och rotfrukter till såsen i centimeterstora bitar och bryn benen och grönsakerna i 2 msk av smöret i en vid kastrull eller traktörpanna. Stek tills grönsakerna har fått fin färg. Häll på vin, tomatpuré, vatten och fond. Lägg ner timjankvisten. Koka upp och låt småkoka tills hälften av vätskan återstår. Smaka av under tiden och späd med mer vatten om det behövs. Häll ner stekskyn från lammsteken i såsen och sila genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar. Rör ner resten av smöret. Red såsen med lite maizena utrört i vatten om den är för tunn. Tvätta och skrubba rotsakerna väl, skalet kan behållas på. Skär potatis i klyftor och dela rotfrukter i grova bitar. Skala och klyfta rödlöken. Lägg alla grönsaker i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Strö över salt, peppar och honung. Lägg gärna rödbetorna lite för sig så att de inte färgar av sig. Baka i ugnen tills de mjuknat, blanda om emellanåt så att de inte bränns. Lägg upp rotfrukterna på ett varmt fat, tranchera steken tvärs över fibrerna i fina skivor. Ringla över lite skysås och servera extra sås i en snipa bredvid. Garnera gärna med färsk örter.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy