gulaschsoppa per morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulaschsoppa köttfärs per morberg | gulasch per morberg | päronmarmelad med kanel
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Okej vädret har inte varit det bästa och det är synd för Smaka på Stokholm är ju ett fantastiskt event för oss matfreaks. Har du inte varit där ännu så tycker jag du ska gå ner till Kungsan imorgon eller på onsdag. I morgon klockan 15.00 på stora scenen går finalen i Mästerkockens seniormat. Finalister är Ulf Wagner och Tom Sjöstedt. En glädjande nyhet är att för första gången i svensk mattävlingshistoria var de kvinnliga kockarna lika många som männen i tävlingsköket (även om jag också gärna hade sett någon av dem i final). Du kan också se min väninna Sveriges mästerkock Sigrid duellera mot förra årets vinnare Louise på stora scenen imorgon kl 13.00. Dessutom duellerar Fredrik Lagberg och SM i diskning går av stapeln. Den Ekstedsta grillen Tre glada matbloggerskor med Niklas Tre av oss Årets kock-bloggare , Husmor Lisa, Annika på Smaskens och Karoline Nordefors från Vardag med Nordefors blev inbjudna på den första av de nya så kallade COOK-ALONGS som Samsung ordnar, en bra idé där man kan köpa biljett för att få laga mat - och äta den - med en känd kock. Vi gick på den allra första med Niklas Ekstedt - eller just med Niklas var det en GRILL ALONG. Som gammal scout kändes det snarare som att vara ute i skogen på hajk än mitt i Kungsan denna dag. Bara vintskydden som saknades, regnet och kylan var dock med oss. Och tältet. Niklas började med att berätta att vi INTE skulle äta ute i allafall. Pust. Det ryker om Ekstedt Vi lagade mat och hade så otroligt trevligt bland grillarna - luktade kraftfullt av enris och rök när man kom ut från detta event. Niklas är ju kul att ha omkring sig, förutom extremt roliga kategoriska uttalanden och finurliga uppfinningar är han dessutom som Prins Daniel everywhere och höll koll på ca 30 människor så vi gjorde rätt! Finskuren kalvfilet och märg Första rätten var en höjdare! En rökt tartar med märg. Husmor finhackade kalvfilet som vi sedan blandade med lika finhackad märg. Blandningen röktes i Niklas påfund, en trådsil från IKEA som man kan köpa in ett gäng av och ha hemma. Man lade in den i röken som fylldes med enris och på med ett lock: Niklas röker på Tartaren fick bara lite lätt smak av röken, sen lade jag upp den i timbalring, detta gillade Husmor, timbalringar är ju en gammal favorit! Husmor med enriset Efter detta kom ett spännande moment, Niklas körde nämligen ner en gjutjärnspanna rakt i kolet och brände på lök och toppmurklor. Detta flamberades snabbt med champagnevinäger i ett storslaget nummer - Lisa Förare Winbladh avråder tydligen från vinäger i gjutjärnspanna (jag kan nog minnas att jag ofta kör vinäger i min) så det bidde en liten kul debatt på twitter - Lisas F:s kommentar till det hela var nämligen att Niklas Ekstedt är ju spritt språngande galen! Toppmurklorna får vinäger på sig Detta lades av mig upp lite vackert med kryddgrönt där jag ju noterade att Husmorsfavoriten HARSYRA ingick. Snyggt va? Åhå, rökt kalvtartar med märg, toppmurkla och skogsgrönt Hade ett kul snack med Niklas kaffeknarkande side-kick Jonas Bolling som är kökschef på Ski Lodge i Engelberg - men nu ska flytta hem till Stockholm, blir spännande att se var han dyker upp. Förutom kaffe och skidor så hade vi lite gemensamt att prata om, Husmor har faktiskt arbetat i österrikiskt kök i ett halvår och vi pratade om schweizisk och österrikisk matkultur. Den kan vara otroligt god men är så sjukt traditionell så det ser alltid likadant ut på varenda restaurang. Engelberg verkar vara en bra destination för skidresa, både vad gäller lagg men också mat förstås då Jonas håller hög ambition med nordisk matstil fast lokala scweiziska råvaror i köket. Husmors favorit Ja nu var det dags för sparrisen. Okejrå, det var rökt lamm med också men jag måste säga att när det bjuds vit sparris så ser jag inget annat, min kärlek till denna råvara är bottenlös. Och till detta ramslök. Ja och så lite färskpotatis. Allt tillagades på Niklas gjutjärnspanna i grillen. Vi fräste ramslöken i smör ordentligt - Niklas tycker för övrigt att det är grymt coolt att gå runt och stinka ramslök. Sen i med resten. Lammet var rökt med rosmarin och vitlök i cirka fem timmar. Jag mumsade gott hela dagen och mina kollegor drack även vin till detta. Själv skulle jag ju vidare till Skägårdsmarknaden i iskylan och hällregnet så jag fick gå och köpa mig ett par husmoriga gummistövlar då mina vita skinnskor kanske inte riktigt var avpassade efter väderleken: Tack för denna grill-euforia, Niklas, du är bara för härlig! 

Källa: husmorlisa.blogspot.se

Niklas Ekstedt (Niklas mat) är bra, därför kör vi ett till recept från honom=) Denna gången brynt jordärtskockssoppa med örtstekt kyckling. Sorry Niklas men jag ändrade lite i receptet..Jag hade i några deciliter vitt vin och kycklingfond också. Sen läste jag slarvigt så jag tog persilja istället för timjan till kycklingen, men det blev en väldigt god och krämig soppa ändå. Bra med kycklinen till så känns soppan lite matigare och mer mättande. här har ni Nicklas recept i alla fall: Ingredienser Beräknat för 4 portioner 2 kycklingfiléer 1 knippa(or) färsk timjan 1 klyfta(or) vitlök 2 msk citron, - saften, pressad 1 kg jordärtskockor, skalade 2 gul lök 0,5 liter mjölk 2 dl grädde smör och olja salt och peppar Gör så här: Skär lök och jordärtskockor i mindre bitar och rosta dem i ugn med lite olja på 200 grader i ca 45 min. Häll mjölk och grädde i en kastrull och låt koka med de rostade jordärtskockorna och löken på låg värme i ett par minuter. Mixa soppan slät och smaksätt med salt och peppar. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek kycklingen i smör och/eller olja tillsammans med finhackad vitlök och hackad timjan. Pressa över ca 2 msk citronsaft. Servera soppan med bitar av den stekta kycklingen till. Posted in: soppa Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Fördrinkar i stället för förrätt! Longdrink med rom och svartvinbär till vänster och cocktail med vodka och calvados till höger. Hängmörad biff med granbarksost och potatispytt med skogschampinjoner och karamelliserad lök. Ångad piggvar med sommargrönsaker i brynt pepparrotssmör, löjrom och syrad potatiskräm. Restaurang 1900 Niklas Ekstedt driver denna restaurang i Stockholm city. Menyn består genomgående av svenska rätter och restaurangen satsar på att både mat och vin skall vara ekologisk och närproducerad. I anslutning till matsalen ligger Kåken, en populär bar som bidrog till en festlig stämning i hela lokalen. Servicen var utmärkt och båda maträtterna var verkligen suveränt goda. Prisnivån är hög, men ändå rimlig. Sammantaget kan vi varmt rekommendera denna restaurang!

Källa: paskok.blogspot.se

Jag har redan alldeles för många kokböcker. Ofta tittar jag i högen (hmm... högarna...) och hittar böcker som jag totalt har glömt bort. Ändå blir jag frestad av någon härlig bok nästan varje gång jag är inne i en bokhandel. Dock planeras nu en kökstillfixning och då vet det logiska i mig att det inte är läge att köpa ännu fler böcker som ska packas ner, släpas runt och sedan packas upp igen. Sådan tur då att några av de böcker som jag spanar mest på just nu har bra och informativa sidor att tjuvläsa några recept på! Kolla bara: - Matsafari (en kokbok från en resa i östra Afrika) av Liza Ilskog och Anna Wahlberg - varför inte testa dadlar i bacon eller fisk i bananblad? - Niklas smaker av Niklas Ekstedt - kanske en tomat- och currysoppa kan passa? - Smaker från Fjällbacka av Camilla Läckberg och Christian Hellberg - matjesillscheesecake låter ju spännande!

Källa: spralligast.blogspot.se

I förra veckan glöggexperimentade jag och Sofia på Ken Creek . Vinet som inte ger dig huvudvärk och illamående (om det intas i rimliga mängder) och är förutom det faktiskt väldigt gott också. Vi experimenterade inte själva i vår ensamhet utan allt tog plats på Designgalleriet på Odengatan. Jag och Sofia gick självklart lite fel till en början men var ändå inte helt oväntat först. Vi passade på att mingla runt med oss själva ett tag och provsmaka alla snittarna som Niklas Ekstedt från restaurang 1900 byggt ihop. Den med lax var helt sjukt god och jag som vanligtvis inte äter skinka tog faktiskt flera av den med! I bakgrunden spelade Kitty Jutbring sin bästa julmusik och stämningen var på topp! Själva tävlingsmomentet gick ut på att med rödvin som bas komponera en kreativ men (viktigt!) även god glögg. Det här var faktiskt en av de roligaste julpysselgrejerna jag gjort på länge! Jag hoppas jag tar mig för att tillverka glögg hemma någon gång också! Vi satsade hårt på tre accentsmaker och dessa var nejlika, mynta och äppeljuice. Vi tyckte det var en bra kombination, men Cia & Sias myntaglög g lyckades ändå inte klättra upp på prispallen. Vi hade tyvärr inte någon kamera med oss, men om man ändå vill titta på lite bilder kan man göra det hos Emma-Lou och Sandra . Cia & Sias myntaglögg 5,5 dl rött vin (Ken Creek) 2 msk socker 2 dl Coca Cola 1½-2 msk mynta (färsk) 15 g hela nejlikor (1½ påse) 1 tsk basilika 1 tsk ingefära (hackad, färsk) 3 st stjärnanis (som plockades ur efter halva tiden) 2 krm kardemummakärnor 3 dl äppeljuice 3 msk cognac

Källa: the-mungbeans.blogspot.se

Foto: wikipedia Ikväll börjar matprogrammet Niklas mat kl 20.30 i SVT1 med Niklas Ekstedt. Såhär beskriver Svt serien: "Följ med Niklas på en resa genom barndomens matlandskap, Kullaberg i Skåne. Niklas är på jakt efter de bästa råvarorna och recepten från bygden och till sin hjälp har han traktens kockar och matentusiaster. I första avsnittet träffar Niklas kocken David Mill som är en mästare på grillning. Det grillas spädgris och så visar Niklas kockens bästa tips för korvgrillning med goda tillbehör. Under en båttur utanför Kullabygden snor Niklas ihop en superenkel jordgubbsdessert med mortlade örter. " Citat: svt.se

Källa: tinafallgren.blogspot.se

Foto: Niklas Ekstedt Får du oplanerat besök och vill fixa i ordning någonting gott att äta till vinet? Då passar varm brieost med rabarberchutney perfekt! En brieost hittar du på varje affär och en chutney slänger du snabbt ihop på sommarens rabarber och jordgubbar. Det här receptet kommer från Niklas Ekstedt från hans program Niklas mat. Varm brie med rabarberchutney (4 pers ) 2 små brieostar, eller camembert smörpapper 3 rabarberstjälkar 0,5 liter jordgubbar 2 msk socker 0,5 vaniljstång lite vitvinsvinäger el. vitt vin 1. Sätt ugnen på 150 grader och vira in ostarna i smörpapper och knyt ihop med bomullssnöre. Baka i ugnen tills de blir mjuka i mitten - ca 15 minuter. 2. Häll vinäger eller vin i en kastrull tillsammans med socker och en halv vaniljstång. Lägg i skivad rabarber och delade jordgubbar. Rör försiktigt en stund på hög värme. 3. Låt stå under lock på låg värme i ca 20 minuter. Ta ur vaniljstången och slå över chutneyn i en burk. 4. Servera tillsammans med den smälta osten och kex eller något gott bröd. Strö gärna

Källa: tinafallgren.blogspot.se

Foto: Tina Fallgren Igår testade jag en, för mig, ny råvara - jordärtskocka. En knöl som har en frisk och söt smak. Receptet hämtade jag av Niklas Ekstedt, men jag satte en egen touch på soppan. Smakerna som en rostning av jordärtskockorna tillsammans med löken ger är fantastiska. För att balansera upp den söta soppan blandade jag i lite vit balsamvinäger med champagnesmak. Till det rostade jag prosciuttochips, skinkans sälta gjorde sig bra till soppan och gav lite tuggmotstånd. Servera soppan som en förrätt eller ät till lunch. Jordärtskockssoppa (för 2 portioner) 1/2 kg jordärtskockor, skalade 1 gul lök 0,25 liter mjölk 1 dl grädde vatten olja balsamico med champagnesmak salt och peppar Skär lök och jordärtskockor i mindre bitar och rosta dem i ugn med lite olja på 200 grader i ca 45 min. Häll mjölk och grädde i en kastrull och låt koka med de rostade jordärtskockorna och löken på låg värme i ett par minuter. Mixa soppan slät och smaksätt med salt, peppar och balsamvinäger. Niklas recept hittar du här . Prosciuttochips Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg 4 skivor parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper. Niklas recept hittar du här .

Källa: tinafallgren.blogspot.se

Foto: Tina Fallgren Här kommer ytterligare ett inlägg inspirerad av Niklas mat - groddade mandlar! Genom att blötlägga mandlarna i kallt vatten under ett dygn börjar de grodda sig och smaken blir helt fantastisk. Friskt blandat med mandelns egna goda. Niklas Ekstedt beskriver den som att mandeln smakar färsk . I Renée Voltaires bok Peace, Love & Food skriver hon om just blötläggning och groddning. Det man kan blötlägga och grodda är nötter, frön, säd och gryn. För nötter räcker det faktiskt med en blötläggning. Det som händer är att man maximerar näringen genom att påbörja nedbrytningsprocessen, vilket resulterar i att det blir mer lättsmält. Utöver det så ökar man halten av proteiner, mineraler och vitaminer. Gott, mer lättsmält och näringsrikare alltså. Du kan sedan förvara de grodda mandlarna i kylskåpet och äta de som de är, på müslin, i smoothien eller kanske rosta de torra i ugnen. Niklas Ekstedt använde mandlarna till en av sina desserter, Vininkokta päron med syltad ingefära - se här .

Källa: tinafallgren.blogspot.se

Igårkväll åt vi vääldigt goda grillade kycklingben som fick alla i familjen att sitta tysta vid matbordet och äta massor. Det receptet håller jag lite grann på men det kommer, jag lovar.. Nu tänkte jag dela med mig av Måndagens middag som inte heller gjorde någon besviken! Vi åt ostfyllda fläskkotlettrullar som puttrat i brunsås och till det kokt brysselkål. En modern Husmansklingande rätt med smaker man känner igen. Vi har gjort liknande tidigare fast då på fläskkarre och det är lite av en vardagsfavorit. Ostfyllda fläskkotlettrullar med brunsås 4 port: fläskkotlett i bit 800 - 1000 g 100 g färskost/philadelphia (fyllning) 4 st soltorkade tomater 2 tsk finhackad basilika 2 tsk finhackad persilja salt & peppar smör 2 st schalottenlökar 4 dl vispgrädde 1 msk kalvfond konc. 1 msk soja 100 g färskost/philadelphia (brunsås) Börja med att skiva upp köttet i 1 cm tjocka skivor och banka sedan ut dem med kötthammare eller klubba så tunnt du bara kan. Blanda sedan ihop fyllningen genom att blanda ner finhackade soltorkade tomater, persilja, basilika, salt och peppar i 100 g av färskosten. Lägg en klick av fyllningen på varje kotlettskiva, rulla sedan ihop till en rullad och fäst med tandpetare. Bryn sedan rullarna i stekpanna med smör tills dem fått fin stekyta, plocka av dem och gör sedan såsen i samma panna. Finhacka då schalottenlök och stek i smör. Slå sedan i grädde, fond, soja och färskost. Koka upp och lägg sedan ner rullarna och låt dem puttra med. Låt koka mellan 10 och 20 min, smaka upp såsen med salt och peppar. Klart! Servera med tex kokt brysselkål eller annan kål/grönsak. Jag måste tipsa om det bästa matprogrammet på tv just nu! "Niklas mat" där Niklas Ekstedt reser världen över och besöker dem främsta restaurangerna och köksmästarna för att inspireras, lära känna kockarna och slutligen laga en egen rätt som betygsätts av köksmästaren. Jag måste erkänna att jag inte alltid tyckt om hans program men detta program seglar direkt upp som en favorit! Har ni inte redan sett det på tv så klicka in på Svt-play och titta ikapp i efterhand. http://www.svtplay.se/video/1465984/del-1-av-6 Ha det fint! /Jimps

Källa: jimpslchf.blogspot.se

Idag drar vi igång KGB på jobbet. Ja, nu är det kanske inte riktigt som det låter. KGB står för Kågeskolan Ger Bistånd. Vi ska ha en öppet-hus-dag och ha massor till försäljning. Pengarna vi tjänar kommer att gå till välgörande ändamål. Eleverna bestämmer vart pengarna ska gå. Jag och ett järngäng är ansvariga för "Bake and cook". Idag blir det långpannekakor för hela slanten, så svetten lär lacka. Jag drar på mig ninjakostymen! Ha en fin dag, kära läsare! Gjorde dessa till pojkarnas mellis eftersom vi skulle äta en riktigt sen middag. Det är ett recept från Norge och som är ungefär som plättar. Norska lappar 3 dl fil 2 tsk bakpulver 2 dl socker 4,5 dl mjöl 2 ägg Blanda till en tjock smet, stek i smör på svag värme. Servera med t ex socker och kanel eller sylt och grädde. Åsså är det dags för boktips! Jonas Moströms "Dödens pendel". "När Gerd Ekstedt avlider i sömnen av hjärtstillestånd är hennes son den ende som misstänker att döden inte kommit naturligt. En försvunnen klocka gör honom övertygad om att någon varit i hennes sovrum på natten. Kriminalkommissarie Johan Axberg, som har fullt upp med semesterplaneringen och en narkotikahärva, avvisar dock misstankarna som ett förvirrat uttryck för sorg. Samtidigt får Axbergs vän Erik Jensen, läkare på Sundsvalls sjukhus, in en ung kvinna med hjärtstillestånd på akutmottagningen. Att en ung och frisk person plötsligt skulle drabbas av hjärtfel verkar märkligt, och Jensen kan inte få händelsen ur tankarna. När en nittonårig flicka hittas död i sin säng kort därefter, inser även Johan Axberg att något är allvarligt fel. Förutom ett inväxlingskvitto från Sundsvalls kasino är det en speciell detalj som fångar polisens uppmärksamhet: flickans klocka saknas. Går en seriemördare lös i staden?" (text från Jonas Moströms hemsida) -Mama Skogly ♥

Källa: smaskelismaskens.blogspot.se

Det här enkla och supernyttiga pålägget är såååå gott! Den enda förberedelsen är att blötlägga några torkade aprikoser 3-4 h innan du blixtsnabbt mixar ihop röran. Jag använde det som pålägg på en fullkornstortilla till Vera men du kan lika gärna servera den som en pudding (vilket jag åt det som). Eftersom pålägget innehåller jordnötssmör är det lämpligt att ge din bebis från ett års ålder. Om du utesluter jordnötssmöret kan du servera det som en pudding till din bebis från 6 månaders ålder. Pålägget kommer att mörkna något i kylen men smaka likadant. Avslutningsvis vill jag även nämna att jag nyligen läste om att det inte bara är jag som är sockerpolis. Även kocken Niklas Ekstedt håller både sig själv och sin nya lilla kotte borta från vitt raffinerat socker. Bra Niklas! 2 dl pålägg ½ paket semi-mjuk tofu 1 banan 2 torkade aprikoser, blötlagda 3-4 h 1 ½ msk osaltat jordnötssmör 2 tsk citronsaft Mixa allt i en blender eller med en stavmixer tills alla ingredienser är fullkomligt blandade och purén är helt slät.

Källa: lillamatderiven.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Kontakt