gulaschsoppa per morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | grönkålssoppa morberg | per Norberg hummer | gulaschsoppa köttfärs per morberg
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Okej vädret har inte varit det bästa och det är synd för Smaka på Stokholm är ju ett fantastiskt event för oss matfreaks. Har du inte varit där ännu så tycker jag du ska gå ner till Kungsan imorgon eller på onsdag. I morgon klockan 15.00 på stora scenen går finalen i Mästerkockens seniormat. Finalister är Ulf Wagner och Tom Sjöstedt. En glädjande nyhet är att för första gången i svensk mattävlingshistoria var de kvinnliga kockarna lika många som männen i tävlingsköket (även om jag också gärna hade sett någon av dem i final). Du kan också se min väninna Sveriges mästerkock Sigrid duellera mot förra årets vinnare Louise på stora scenen imorgon kl 13.00. Dessutom duellerar Fredrik Lagberg och SM i diskning går av stapeln. Den Ekstedsta grillen Tre glada matbloggerskor med Niklas Tre av oss Årets kock-bloggare , Husmor Lisa, Annika på Smaskens och Karoline Nordefors från Vardag med Nordefors blev inbjudna på den första av de nya så kallade COOK-ALONGS som Samsung ordnar, en bra idé där man kan köpa biljett för att få laga mat - och äta den - med en känd kock. Vi gick på den allra första med Niklas Ekstedt - eller just med Niklas var det en GRILL ALONG. Som gammal scout kändes det snarare som att vara ute i skogen på hajk än mitt i Kungsan denna dag. Bara vintskydden som saknades, regnet och kylan var dock med oss. Och tältet. Niklas började med att berätta att vi INTE skulle äta ute i allafall. Pust. Det ryker om Ekstedt Vi lagade mat och hade så otroligt trevligt bland grillarna - luktade kraftfullt av enris och rök när man kom ut från detta event. Niklas är ju kul att ha omkring sig, förutom extremt roliga kategoriska uttalanden och finurliga uppfinningar är han dessutom som Prins Daniel everywhere och höll koll på ca 30 människor så vi gjorde rätt! Finskuren kalvfilet och märg Första rätten var en höjdare! En rökt tartar med märg. Husmor finhackade kalvfilet som vi sedan blandade med lika finhackad märg. Blandningen röktes i Niklas påfund, en trådsil från IKEA som man kan köpa in ett gäng av och ha hemma. Man lade in den i röken som fylldes med enris och på med ett lock: Niklas röker på Tartaren fick bara lite lätt smak av röken, sen lade jag upp den i timbalring, detta gillade Husmor, timbalringar är ju en gammal favorit! Husmor med enriset Efter detta kom ett spännande moment, Niklas körde nämligen ner en gjutjärnspanna rakt i kolet och brände på lök och toppmurklor. Detta flamberades snabbt med champagnevinäger i ett storslaget nummer - Lisa Förare Winbladh avråder tydligen från vinäger i gjutjärnspanna (jag kan nog minnas att jag ofta kör vinäger i min) så det bidde en liten kul debatt på twitter - Lisas F:s kommentar till det hela var nämligen att Niklas Ekstedt är ju spritt språngande galen! Toppmurklorna får vinäger på sig Detta lades av mig upp lite vackert med kryddgrönt där jag ju noterade att Husmorsfavoriten HARSYRA ingick. Snyggt va? Åhå, rökt kalvtartar med märg, toppmurkla och skogsgrönt Hade ett kul snack med Niklas kaffeknarkande side-kick Jonas Bolling som är kökschef på Ski Lodge i Engelberg - men nu ska flytta hem till Stockholm, blir spännande att se var han dyker upp. Förutom kaffe och skidor så hade vi lite gemensamt att prata om, Husmor har faktiskt arbetat i österrikiskt kök i ett halvår och vi pratade om schweizisk och österrikisk matkultur. Den kan vara otroligt god men är så sjukt traditionell så det ser alltid likadant ut på varenda restaurang. Engelberg verkar vara en bra destination för skidresa, både vad gäller lagg men också mat förstås då Jonas håller hög ambition med nordisk matstil fast lokala scweiziska råvaror i köket. Husmors favorit Ja nu var det dags för sparrisen. Okejrå, det var rökt lamm med också men jag måste säga att när det bjuds vit sparris så ser jag inget annat, min kärlek till denna råvara är bottenlös. Och till detta ramslök. Ja och så lite färskpotatis. Allt tillagades på Niklas gjutjärnspanna i grillen. Vi fräste ramslöken i smör ordentligt - Niklas tycker för övrigt att det är grymt coolt att gå runt och stinka ramslök. Sen i med resten. Lammet var rökt med rosmarin och vitlök i cirka fem timmar. Jag mumsade gott hela dagen och mina kollegor drack även vin till detta. Själv skulle jag ju vidare till Skägårdsmarknaden i iskylan och hällregnet så jag fick gå och köpa mig ett par husmoriga gummistövlar då mina vita skinnskor kanske inte riktigt var avpassade efter väderleken: Tack för denna grill-euforia, Niklas, du är bara för härlig! 

Källa: husmorlisa.blogspot.se

FILM MÖTER MAT PÅ KÅKENS NYA KLUBB Den 8 maj är det premiär för mat- och filmklubben Food Film på Kåken i Stockholm. I samarbete med Zita Folkets Bio kommer Food Film visa världens bästa filmer om mat. Varje filmvisning kommer att följas av en middagsbjudning på Kåken med den aktuella filmen som tema, och ett samtal med välkända film- och matprofiler. Food Film drivs av kocken Niklas Ekstedt tillsammans med Anders Rydell och Johan Lindskog på EGG, som sedan tidigare ligger bakom den gastronomiska debattscenen Skafferiet. Food Film kommer visa både dokumentärer, spelfilm och ren konstfilm, nya filmer liksom klassiker – alltid med en koppling till mat. I sitt pressmeddelande skriver de: – Jag har alltid tyckt att biografupplevelsen i sig är ganska torftig. Man har ju aldrig riktigt kommit förbi popcorn och läskstadiet. På Food Film vill vi sätta film i ett roligare sammanhang, där mat- och filmupplevelsen kan mötas, säger Anders Rydell. – Det har kommit massor med bra matfilmer de senaste åren. På Food Film vill visa ett urval av världens bästa matfilmer, säger Niklas Ekstedt. Premiärfilmen på Food Film är den hyllade dokumentären ”Jiro Dreams of Sushi”. En dokumentär om den excentriska kocken Jiro Ono, som driver en trestjärnig sushirestaurang med endast tio platser belägen i en av Tokyos tunnelbanestationer (en film som jag har sett och kan varmt rekommendera). Filmen visas på Biograf Zita, för att därefter följas av mat och samtal på Kåken. Hedersgäst till premiären av Food Film är Sayan Isaksson, en av världens främsta sushikockar som också ligger bakom restaurangerna Esperanto och Råkultur i Stockholm. I samband med detta hålls ett samtal på scen om japansk matkultur och besattheten av absolut perfektion. Biljetter kommer kan köpas på Biograf Zita och kosta 200 kronor för och mat och film (bra pris tycker jag!!): http://www.zita.se/evenemang/filmklubbar/food-film-jiro-dreams-of-sushi Vi kanske ses på food film någon gång! :) Tjingeling

Källa: kokskatten.blogspot.se

När du lämnar restaurangen Niklas på Regeringsgatan 66 i Stockholm så har du ont både i magen och halsen. Magen för att du inte kan motstå att äta dig proppmätt på den fantastiskt goda och vällagade maten som kommer ut ur köket. Halsen för att du har försökt konversera genom den höga ljudnivån i lokalen. Detta är helt klart ett nytt vattenhål för både trendigt folk som letar barhäng och blandade former av matglada middagsgäng. Har du inte varit där än, passa på! Var 6:e månad skrivs menyn om utifrån en ny plats på jorden dit Niklas Ekstedt och hans kollegor rest för att hämta hem inspiration från områdets traditioner och lokala kockar. En väldigt smart och unik idé! Just nu står Piemonte i Norditalien på menyn! Kan varmt rekommendera den goda svamppizzan, lammlägget och vinet med en tomte på, som alla var gudomligt goda! Jag ser fram emot nästa meny.

Källa: kokskatten.blogspot.se

En pastasås som inte är vacker någonstans men smakar desto bättre. Dessutom extremt lättlagad och snabbt fixad om du använder färdiggrillad kyckling. Du gör helt enkelt en sås av grädde och hemlagad pesto. Peston går jättefort att mixa ihop men om du vill ha maten på bordet ännu snabbare så använder du färdig pesto så klart. Variera gärna peston. Tomatpesto tror jag blir minst lika gott. Såsen skulle nog se något mer aptitlig ut också i rött, än den här varianten som får en lagom kräkgrön färg. Men nu ska ju jag försöka sälja in rätten, då kanske jag inte ska använda termer som kräk :-) Nåväl. Pesto och grädde. I såsen fräst purjolök, körsbärstomater, sparris och så kycklingkött från färdiggrillad kyckling som värms i såsen när den är klar. Eller så steker du på kycklingfiléer som får tillagas färdigt i såsen genom att puttra där en stund. Gör samma med quornfiléer om du vill ha en vegetarisk rätt. Ja, jag köpte faktiskt sparris även om det inte är säsong för det. De gröna godbitarna har nog rest en bit men även om det är säsong för apelsiner nu, även om det inte är i Sverige, så har nog de orangea läckerheterna också några mil i ryggen. Så vad sjutton... Det smakar så gott som (nästan) helt säkert lika bra utan sparris så uteslut det om du vill vara mer PK än jag. Det är med halloumi som med bacon, det är i princip alltid gott! Så jag stekte på några skivor och serverade till pestokycklingen. Föreslår för övrigt att rätten serveras med pasta! 4 portioner 1 färdiggrillad kyckling, urbenat kött i mindre bitar (alt. 4 kycklingfiléer) 1 stor purjolök, skivad ganska grovt Smör 1 knippe körsbärstomater, hackade 1 knippe grön sparris 1 1/2 dl mellangrädde 1 burk färdig pesto, ca 2 dl (eller gör själv - se förslag nedan) Salt och svartpeppar Förslag på pesto med prästost och mandel Bladen från två krukor basilika 2 dl solrosolja 100 g mandelspån 100 g riven lagrad eller vanlig prästost (eller västerbotten eller parmesan) Salt och svartpeppar Lägg basilikabladen i en behållare som funkar att mixa i, t.ex. en hög glaskanna. Häll i en dl av solrosoljan och mixa med basilikabladen. Häll i resten av solrosoljan, riven ost och mandel. Mixa till en röra. Smaka av med salt och svartpeppar. Börja med att göra peston. Fräs purjolöken i lite smör i en stekpanna med höga kanter eller i en kastrull. Häll i grädden och låt det bli varmt. Blanda ner peston och låt det bli varmt igen. Sjud ett par minuter och smaka av med salt och svartpeppar. Fräs sparrisen på hög värme i lite smör. Salta och svartpeppra lite grand. Skiva sparrisen och blanda ner i såsen. Blanda sist ner de hackade tomaterna. Servera med nystekta halloumiskivor och pasta! Hemmagjord pesto god nog att äta med sked! Sparris och tomat i pestosåsen - jättegott! Pastasort som är "sträv" i ytan så att den goda såsen fastnar och följer med i tuggorna. Krämig pestosås med kyckling och så frasiga nystekta halloumiskivor. Tack för maten! Jag har lagat mat i veckan även om det inte hamnat här. Det finns ju favoriter och snabba lösningar i köket som antingen har varit med i bloggen tidigare eller som inte känns tillräckligt bra för att bli "bloggmaterial". Så kan det bli. I onsdags blev det inte middag hemma utan på krogen, Restaurang Ekstedt närmare bestämt, kocken Niklas Ekstedts krog. Det var helt klart en upplevelse med fantastiskt god mat. Allt mat som serveras tillagas av värmen från vedugn, eldgrop eller vedeldad spis, det är temat så att säga. För att få olika smak och karaktär på maten används olika sorters ved. Vi tog trerättersmenyn och blev duktigt mätta. Innan första rätten fick vi smaka bitar av två sorters vedugnsbakad pizza. Ljuvliga! Sedan följde mitt gravade och vedugnsbakade fläsk med rökt äppelkorv och övermogna äpplen. Ljuvligt det också! Fläsket var sanslöst mört och äppelkorven den godaste korv jag nånsin ätit. Mellan förrätt och huvudrätt fick vi små brödbitar och smör. Sen kom min tångeldade hälleflundra med rökiga musslor, gurka och hasselnöt. Jag älskade allt utom musslorna som jag gav till min tacksamma kollega. Finalen blev surdegsvåffla med hjortron i brynt smörkola och glasskräm smaksatt med apelsin och enbär. Herregud vilken dessert, och vilken måltid! Hit går jag gärna igen och kan verkligen rekommendera stället. Det enda negativa var det faktum att man blev lite "rökt". Hår och kläder luktade starkt av rök efter några timmar i restaurangen. Det första jag fick göra när jag kom hem var att stoppa undan kläderna i tvättkorgen, vädra ytterjackan och hoppa in i duschen. Men det kan det ju vara värt för en kväll som i övrigt var en grym matupplevelse i trevligt sällskap. Nu är det lördag och det är svinkallt ute. Men solen skiner från en blå himmel så jag njuter av det från insidan av väggarna :-) Vi är kvar i sta.n den här helgen och jag ska försöka få lite fixat i lägenheten. Det är fortfarande inredning kvar att få på plats och så ska jag fundera ut vad som ska lagas i köket i sta'n denna kväll. Eller så blir det inte alls mycket gjort. Jag har några magasin att bläddra igenom och så måste jag ju läsa lite trevliga bloggar! Ha en underbar lördag och helg!

Källa: lottakruse.blogspot.se

Foto: Niklas Ekstedt Får du oplanerat besök och vill fixa i ordning någonting gott att äta till vinet? Då passar varm brieost med rabarberchutney perfekt! En brieost hittar du på varje affär och en chutney slänger du snabbt ihop på sommarens rabarber och jordgubbar. Det här receptet kommer från Niklas Ekstedt från hans program Niklas mat. Varm brie med rabarberchutney (4 pers ) 2 små brieostar, eller camembert smörpapper 3 rabarberstjälkar 0,5 liter jordgubbar 2 msk socker 0,5 vaniljstång lite vitvinsvinäger el. vitt vin 1. Sätt ugnen på 150 grader och vira in ostarna i smörpapper och knyt ihop med bomullssnöre. Baka i ugnen tills de blir mjuka i mitten - ca 15 minuter. 2. Häll vinäger eller vin i en kastrull tillsammans med socker och en halv vaniljstång. Lägg i skivad rabarber och delade jordgubbar. Rör försiktigt en stund på hög värme. 3. Låt stå under lock på låg värme i ca 20 minuter. Ta ur vaniljstången och slå över chutneyn i en burk. 4. Servera tillsammans med den smälta osten och kex eller något gott bröd. Strö gärna

Källa: tinafallgren.blogspot.se

Foto: Tina Fallgren Igår testade jag en, för mig, ny råvara - jordärtskocka. En knöl som har en frisk och söt smak. Receptet hämtade jag av Niklas Ekstedt, men jag satte en egen touch på soppan. Smakerna som en rostning av jordärtskockorna tillsammans med löken ger är fantastiska. För att balansera upp den söta soppan blandade jag i lite vit balsamvinäger med champagnesmak. Till det rostade jag prosciuttochips, skinkans sälta gjorde sig bra till soppan och gav lite tuggmotstånd. Servera soppan som en förrätt eller ät till lunch. Jordärtskockssoppa (för 2 portioner) 1/2 kg jordärtskockor, skalade 1 gul lök 0,25 liter mjölk 1 dl grädde vatten olja balsamico med champagnesmak salt och peppar Skär lök och jordärtskockor i mindre bitar och rosta dem i ugn med lite olja på 200 grader i ca 45 min. Häll mjölk och grädde i en kastrull och låt koka med de rostade jordärtskockorna och löken på låg värme i ett par minuter. Mixa soppan slät och smaksätt med salt, peppar och balsamvinäger. Niklas recept hittar du här . Prosciuttochips Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg 4 skivor parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper. Niklas recept hittar du här .

Källa: tinafallgren.blogspot.se

Foto: Tina Fallgren Här kommer ytterligare ett inlägg inspirerad av Niklas mat - groddade mandlar! Genom att blötlägga mandlarna i kallt vatten under ett dygn börjar de grodda sig och smaken blir helt fantastisk. Friskt blandat med mandelns egna goda. Niklas Ekstedt beskriver den som att mandeln smakar färsk . I Renée Voltaires bok Peace, Love & Food skriver hon om just blötläggning och groddning. Det man kan blötlägga och grodda är nötter, frön, säd och gryn. För nötter räcker det faktiskt med en blötläggning. Det som händer är att man maximerar näringen genom att påbörja nedbrytningsprocessen, vilket resulterar i att det blir mer lättsmält. Utöver det så ökar man halten av proteiner, mineraler och vitaminer. Gott, mer lättsmält och näringsrikare alltså. Du kan sedan förvara de grodda mandlarna i kylskåpet och äta de som de är, på müslin, i smoothien eller kanske rosta de torra i ugnen. Niklas Ekstedt använde mandlarna till en av sina desserter, Vininkokta päron med syltad ingefära - se här .

Källa: tinafallgren.blogspot.se

Idag drar vi igång KGB på jobbet. Ja, nu är det kanske inte riktigt som det låter. KGB står för Kågeskolan Ger Bistånd. Vi ska ha en öppet-hus-dag och ha massor till försäljning. Pengarna vi tjänar kommer att gå till välgörande ändamål. Eleverna bestämmer vart pengarna ska gå. Jag och ett järngäng är ansvariga för "Bake and cook". Idag blir det långpannekakor för hela slanten, så svetten lär lacka. Jag drar på mig ninjakostymen! Ha en fin dag, kära läsare! Gjorde dessa till pojkarnas mellis eftersom vi skulle äta en riktigt sen middag. Det är ett recept från Norge och som är ungefär som plättar. Norska lappar 3 dl fil 2 tsk bakpulver 2 dl socker 4,5 dl mjöl 2 ägg Blanda till en tjock smet, stek i smör på svag värme. Servera med t ex socker och kanel eller sylt och grädde. Åsså är det dags för boktips! Jonas Moströms "Dödens pendel". "När Gerd Ekstedt avlider i sömnen av hjärtstillestånd är hennes son den ende som misstänker att döden inte kommit naturligt. En försvunnen klocka gör honom övertygad om att någon varit i hennes sovrum på natten. Kriminalkommissarie Johan Axberg, som har fullt upp med semesterplaneringen och en narkotikahärva, avvisar dock misstankarna som ett förvirrat uttryck för sorg. Samtidigt får Axbergs vän Erik Jensen, läkare på Sundsvalls sjukhus, in en ung kvinna med hjärtstillestånd på akutmottagningen. Att en ung och frisk person plötsligt skulle drabbas av hjärtfel verkar märkligt, och Jensen kan inte få händelsen ur tankarna. När en nittonårig flicka hittas död i sin säng kort därefter, inser även Johan Axberg att något är allvarligt fel. Förutom ett inväxlingskvitto från Sundsvalls kasino är det en speciell detalj som fångar polisens uppmärksamhet: flickans klocka saknas. Går en seriemördare lös i staden?" (text från Jonas Moströms hemsida) -Mama Skogly ♥

Källa: smaskelismaskens.blogspot.se

När det gäller mat- och levnadsvanor möts vi av nya rön stup i kvarten. Det är inte lätt att veta hur vi ska äta för att må bra. Henrik Ennart (journalist) och Niklas Ekstedt (kock) har undersökt vad personer runt om i världen som lever länge än genomsnittet egentligen äter. Vilken är deras hemlighet? I boken "Den blå maten" delar de med sig av resultatet av sin studie. Och de blev själva lite överraskade. Det visade sig nämligen att det inte finns EN hemlighet. Snarare är det så att människor runt om i världen och som lever riktigt länge äter väldigt olika sorts mat. På en del håll var det framför allt en vegetarisk kosthållning medan det på andra håll åts en hel del kött för att ta några exempel. Författarna har tittat på olika länder och olika kulturer runt om på jorden. De har utgått från de så kallade blå zonerna - områden där det bor ovanligt många personer som blir 100 år eller äldre. Det finns bland annat på Sardinien (Italien), Okinawa (Japan) och på Ikaria (Grekland). Men också här i Sverige finns blå zoner - framför allt i Småland. Hur kommer det sig då att det lokalt i olika länder och kulturer är vanligare att man både lever längre och friskare? Jag hävdar också att det inte finns en kosthållning som passar alla. Det beror på att vi är fysiologiskt olika. Människan har i årtusenden levt i olika områden med olika kosthållning och där har vi anpassat oss till den föda som finns. Sverige och Norden är exempelvis de länder som bäst tål komjölk. Ju längre bort vi kommer från kalla Norden, desto sämre tål man laktos. Det beror på att vi under tusentals år har fått vänja oss vid att dricka och äta produkter av komjölk, då det varit en viktig källa till exempelvis kalcium som man i varmare länder får från gröna bladgrönsaker i större utsträckning, På grund av vårt kallare klimat har vi fått hitta andra sätt att få i oss sådant som vi behöver och som inte växer eller lever i vår närhet. Idag när vi kan forsla livsmedel över hela vårt jordklot behöver vi inte anpassa oss på samma sätt. Vi har tillgång till all föda vi vill. I dag flyttar vi också lättare mellan olika delar av världen, vilket innebär att vi inte längre alltid lever nära den typ av kosthållning som våra kroppar sedan generationer har vant sig vid. Andra faktorer som gör att vi mår bra av olika typer av mat är att vi har olika snabb förbränning, matsmältningssystemet fungerar olika och likaså nervsystem, cirkulationssystem och det endorkrina systemet. Allt detta kan man läsa mer om om man studerar Metabolic Typing . Slutsatsen i boken har inte att göra med exakt VAD man äter, för det varierade som sagt, utan mer faktorer kring själva ätandet. Den största gemensamma nämnaren är att personer i de blå zonerna är att de sällan äter processad mat och halvfabrikat utan väljer att laga och äta mat från grunden. Ofta också tillagad på lokala råvaror. De äter mycket sparsamt med vetemjöl och socker. De som äter kött äter betydligt mindre än vad vi äter idag. Det äts inte varje dag och inte till varje måltid. De äter många olika sorters grönsaker, frukter och örter varje dag vilket gör att de får i sig mycket antioxidanter. De äter mindre mängd mat och rör på sig mer i vardagen än vad vi generellt gör. De har ett rikt socialt liv och uppskattar gemenskap och glädje, Och jag känner här ett spontant HURRA! För det är precis så min mat- och livsfilosofi ser ut.

Källa: ulrikagabriel.blogspot.se

Det här enkla och supernyttiga pålägget är såååå gott! Den enda förberedelsen är att blötlägga några torkade aprikoser 3-4 h innan du blixtsnabbt mixar ihop röran. Jag använde det som pålägg på en fullkornstortilla till Vera men du kan lika gärna servera den som en pudding (vilket jag åt det som). Eftersom pålägget innehåller jordnötssmör är det lämpligt att ge din bebis från ett års ålder. Om du utesluter jordnötssmöret kan du servera det som en pudding till din bebis från 6 månaders ålder. Pålägget kommer att mörkna något i kylen men smaka likadant. Avslutningsvis vill jag även nämna att jag nyligen läste om att det inte bara är jag som är sockerpolis. Även kocken Niklas Ekstedt håller både sig själv och sin nya lilla kotte borta från vitt raffinerat socker. Bra Niklas! 2 dl pålägg ½ paket semi-mjuk tofu 1 banan 2 torkade aprikoser, blötlagda 3-4 h 1 ½ msk osaltat jordnötssmör 2 tsk citronsaft Mixa allt i en blender eller med en stavmixer tills alla ingredienser är fullkomligt blandade och purén är helt slät.

Källa: lillamatderiven.blogspot.se

Niklas Ekstedt (Niklas mat) är bra, därför kör vi ett till recept från honom=) Denna gången brynt jordärtskockssoppa med örtstekt kyckling. Sorry Niklas men jag ändrade lite i receptet..Jag hade i några deciliter vitt vin och kycklingfond också. Sen läste jag slarvigt så jag tog persilja istället för timjan till kycklingen, men det blev en väldigt god och krämig soppa ändå. Bra med kycklinen till så känns soppan lite matigare och mer mättande. här har ni Nicklas recept i alla fall: Ingredienser Beräknat för 4 portioner 2 kycklingfiléer 1 knippa(or) färsk timjan 1 klyfta(or) vitlök 2 msk citron, - saften, pressad 1 kg jordärtskockor, skalade 2 gul lök 0,5 liter mjölk 2 dl grädde smör och olja salt och peppar Gör så här: Skär lök och jordärtskockor i mindre bitar och rosta dem i ugn med lite olja på 200 grader i ca 45 min. Häll mjölk och grädde i en kastrull och låt koka med de rostade jordärtskockorna och löken på låg värme i ett par minuter. Mixa soppan slät och smaksätt med salt och peppar. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek kycklingen i smör och/eller olja tillsammans med finhackad vitlök och hackad timjan. Pressa över ca 2 msk citronsaft. Servera soppan med bitar av den stekta kycklingen till. Posted in: soppa Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Det är kanske lite tidigt att börja propagera för att inte slänga resterna av julmaten. Eller inte, med tanke på alla julbord och glöggmingel man går på under december. Hur som helst vill jag slå ett slag för att återbruka julskinkan och göra en ny maträtt. Och har man inte tid eller lust att laga mat på resterna av skinkan så kan man strimla och frysa in den och ta fram vid senare tillfälle till en pasta carbonara, som topping på pizzan eller i en skinkpaj med purjolök och spenat . Skinka med potatis och senapssås och brysselkål med bacon 4 portioner 8-12 skivor julskinka 8-12 potatisar, kokta Senapssås 2 msk smör 3 msk vetemjöl 5 dl mjölk 3 msk grädde 2 krm salt 0,5 krm vitpeppar 2 msk grov senap 1 msk dijonsenap Gör så här Fräs smöret i en kastrull Rör ut mjölet i smöret med en visp Tillsätt mjölken lite i taget under vispning så klumpar försvinner Låt såsen koka på låg värme i minst 5 minuter och rör då och då så att den inte bränns Smaka av med grädde, salt, vitpeppar och senap Brysselkål med bacon Recept Niklas Ekstedt 500 g färsk brysselkål 1 pkt bacon 2 schalottenlökar, finhackade 1 msk smör 1 msk ljus sirap Salt Svartpeppar Gör så här Ansa brysselkålen och lägg i en kastrull med kokande vatten Låt koka 2-3 minuter beroende på storlek Kyl ner i iskallt vatten Strimla baconet och stek knaprigt Tillsätt löken och sedan brysselkålen, smör och sirap Låt allt bli varmt Smaka av med salt och peppar

Källa: minlillakokvra.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2020 ® v3 - Kontakt