gulaschsoppa per morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | per Norberg hummer | gulaschsoppa köttfärs per morberg | gulasch per morberg
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ölpannor hos Spendrups Jag är en mat- och vin-nörd, det vet ni som följer Husmorsbloggen, jag älskar att prova ett vin, låta min associationerna flyga iväg och laga en maträtt därtill. Belönades med en livsfarlig spårhundsnäsa som följt mig genom livet, på gott och ont. Näsan, och mitt stora kaffeintresse förstås, tog mig till att bli kaffe- och matprovare för Löfbergs Lila. Så vägen är inte lång till - öl. En sommardryck. Flertalet leverantörer, bland annat en lärorik bryggerivisning med Årets kock-gänget på svenskt bryggeri, och ett utvalt gäng sommaröl från en annan producent, har gjort mig påmind om denna fantastiska dryck. Ölen förtjänar att kombineras med mat på samma sätt som vin! Du kan hitta många fina nyanser att kombinera med olika maträtter. Nu på sommaren då det är mycket grill med starka eller söta såser passar det faktiskt ofta bättre med en öl än vin. Det är gott med något kallt och läskande, ja jag som inte druckit en öl sedan jag så fint ansvarade för ölkällaren under studietiden, är riktigt upplyft. Här har jag fokuserat på några som finns på bolaget men när du nu är ute och åker Sverige runt, försök prova så många små ölsorter från de olika mikrobryggerierna som dyker upp här och var. Bland annat har faktiskt min favoritkrog i Göteborg, Kock och Vin , just gjort ett eget öl - baserat på krusbär, citrus och ingefära - måste provas när vi åker på den årliga sommarresan till Götet. Lite kort ölkunskap Grunden i ölets smak kommer framförallt från tre olika komponenter - malten - malt som är korn som fått börja gro och sedan stoppas processen. Den finns i olika karaktär, mer eller mindre rostad. I ljusare öl används pilsnermalt, annars kan man använda ljus eller mörk karamellmalt eller melanodinmalt som smakar mer rostat. De rostade sorterna ger ett mörkare öl. Att använda pilsnermalt med inslag av karamellmalt tycker jag ger ett mycket stiligt öl. Vissa ölsorter görs också på vete - och jag fnular lite på om inte någon norrlänning snart börjar göra öl på råg!? Funkar det? Humlepellets på Spendrups Humlen - är det som ger den kraftigaste karaktären i smaken. Vi fick dofta på säkerligen 10 olika och de har tydlig karaktär. Humlen påverkas precis som vindruvor och andra växter av i vilken värme och fuktighet samt jord den växer. Den mest intressanta måste jag säga är den som kallas Nelson Sauvin från Nya Zeeland - med en sådan stark doft av krusbär, svarta vinbär och nässla, min odrägliga näsa sa direkt till mig att detta är lite likt Sauvignon blanc. En ren öl med denna skulle jag prova till en getost. Humlen påverkar den lite beska eftersmaken. Vi fick gå ner i Spendrups laboratorium där ölbryggaren Kalle huserar med olika ölexperiment. Han hade gjort en sådan öl och jag satte humlesorten direkt! Här är den i hemlig form... får se var den dyker upp. Ölexperiment med bara Nelson Sauvign Jag tog också upp frågan huruvida någon använder svensk humle. Svensk malt från Skåne använder många och den håller världsklass har jag fått lära mig när jag var på whiskyprovningar. Men enligt Spendrups håller humlen inte tillräckligt hög kvalitet, det är för kallt. Humle vill ha värme och sol. Men jag tror att många små bryggerier kommer jobba med svensk humle. Som med mycket annat som växer i naturen kan långsam tillväxt ge något mycket finessfullt. Jäsningen påverkar förstås också. Öl är ju dock till skillnad från vin en FÄRSKVARA . Det innebär att den inte blir godare för att den får ligga till sig. Den kan vara underjäst och överjäst - det skapar antingen en lättare eller en kraftigare öl. Några recept på öl och mat i kombination Jag lyfter fram några eminenta sorter som jag lagat ett par rätter till. Grillad ryggbiff med kappa, coppa, ramslök och grön sparris - till en Bishops Finger Ingredienser, per person: 1 grillad ryggbiff med kappa per person 2-3 tjocka (svenska) sparrisar 2 skivor coppa 2 blad ramslök 1 msk balsamico Den här ölen är typiskt engelsk med fyllig, fruktig smak och kryddiga toner. Det är inte en totalt mörk öl utan en ljusare öl med mycket smak från humle. Måste vara karamellmalt med rostad ton. Det kändes direkt som att jag ville ha sälta och grillat till. Nyss hemkommen från Grill along med Niklas Ekstedt så kunde jag inte låta bli att grilla lite som honom. I en panna gjutjärnspanna på grillen fräste jag upp ramslök och italiensk coppa (går också bra med riktig salami) så det "rynkar sig". Fräste på med vällagrad balsamico. Grillade biff och svensk, fet sparris. Stjälp upp tillsammans! Mustigt, somrigt och gott. Artikelnummer: 1677 Öl är en lite manlig verksamhet. Vår utmärkta guide och ölexpert var dock kvinna. Kvinns, låtom oss erövra ölen. Jag kan egentligen inte se någon annan orsak än just tv-sport och vikingar till att det skulle vara en särskilt manlig dryck... Indisk kyckling och Pistonhead guerilla-öl Ja den här ölen är väl kanske inte så kvinnlig i sin design, men smaken var ju alldeles utmärkt för oss kvinns! Den lanserades helt utan marknadsföring på guerillavis och blev genast en storsäljare. Det är en underjäst lager med fyra olika hmycket aromatiska humlesorter varav en karaktäristisk amerikansk humlesort, Amarillo, som jag verkligen gillade och kände igen från humledoftandet. Första gången humlesorterna angavs på förpackningen vilket ju inspirerar oss provsmakare att kombinera öl med mat. Ölen är underjäst så den har hög alkoholhalt. Hög sötma och passar med mat som har sötats, exempelvis provade vi den till denna indiska rätt och det var perfekt! Den gick rakt in i sortimentet och sålde direkt i mängder. I min mening hade inte det behövts några dödskallar, smaken talar för sig. Vi drack denna till en typiskt indisk grill med kyckling och paprika samt en sås på färska tomater och ingefära. Fullträff! Peace, Love & Rock'n'roll Artikelnummer: 88865 (beställningssortiment men det finns just nu en något annan variant "plastic fantastic" i plastflaska att köpa) Ingredienser: 8 ekologiska kycklingklubbor eller köp helst en hel kyckling och stycka! Tandoorikrydda, ganska mycket (gör egen med paprika, chili, spiskummin, vitlök och citron) 3 msk svensk kallpressad rapsolja 2 msk smör 1/2 dl youghurt 2 rödlökar 4 paprikor, gula och röda 5 tomater 1/2 citron 1 cm ingefära 2 vitlöksklyftor 2 strån citrongräs 1 färsk chili (kan uteslutas) 1 tsk kardemumma, malen 1 tsk korianderkrydda (pulver) 1 msk socker 1 dl kokosmjölk Basmatiris Ev färsk koriander Gör så här: * Sätt igång grillen * Blanda rapsolja, yoghurt och tandoorikrydda * Gnid in kycklingklubborna * Kärna ur och skär paprikorna i stora bitar, skala och skär löken i halvor. Lägg i marinaden. * Snabbgrilla två röda paprikor i stora bitar på hög värme så de blir svarta, sänk sedan * Lägg paprikorna med vatten i en plastpåse och skaka, skala sedan av skalen * Grilla kyckling i ca 30 minuter (kolla för de är olika stora, kycklingen måste vara genomstekt) samt alla grönsakerna * Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen (tar 20 min) Om du har hela kardemummakärnor är det gott att koka med. * Skålla tomaterna snabbt alt häll hela tomater i en gryta, koka upp tillsammans med paprikorna * Fräs alla kryddor i olja och smör ca 5 minuter på medelhög värme, kör med handmixer eller stöt i en mortel, häll ned i tomatsåsen * Späd med kokosmjölk, smaka av. Kör allt med stavmixer. * Servera allt grillat på ett stort fat, såsen därtill. Grillade fläsk-racks med citronkryddsmör till en Whistable Organic Ale Ekologiskt öl smakar mer och fruktigare. Ekologiska råvaror smakar alltid djupare och mer frukt. En riktig ölexpert kan ju tycka att det är ett problem, jag kan själv säga att jag tycker att ekologiska viner ofta är mindre strama, och samma gäller kanske öl. Men jag måste säga att de ekologiska öl jag smakat är i min smak helt fantastiska. Den här var en av mina favoriter, vi provade olika ALE till den här rätten. Med lite citrussmakande kryddsmör på de här närproducerade fina fläsk-racksen så blev den perfekt. Detta öl tror jag lämpligen kan serveras till grillad fisk också. För det första gillar jag den genomskinliga stora flaskan. Ölen är färsch med citrus och krydda. Lagom balanserad, inte så där mycket men smak med finess. Atikelnummer: 11 526 Wisby & Wisby Klosteröl Ett tydlgt gammaldags överjäst veteöl av sydtysk typ med jästfällning kvar i ölet. Wisbyölen är en riktig finsmakaröl att servera på en lite exklusivare tillställning. Här smakar det ju gräs, spenat och jord. Den bryggs bla på tysk humle som heter Perle, den tyckte jag doftade spenatsoppa med sherry! Ölet är färskt och ska drickas i höga, raka glas (glaset har stor betydelse för smaken). Ölet har utnämnts till det ultimata surströmmingsölet av Svenska Surströmmingsakademin 2009! Surströmming, blev riktigt sugen. Borde då också passa till en riktigt inte så lagrad fruktig ko-ost tänker jag och ska omedelbums prova detta. Tror också att detta gräsiga öl passar fint till nykokta grönsaker med en klick smör, varför inte sommarens första rödbetor? Är det sommar eller sommar? Vill du sedan prova en underbar öl med svartvinbärshumlen Nelson Sauvin och Amarillo så rekommenderar jag också Wisby Klosteröl. Ska du servera en rätt med mycket smaker så är denna perfekt. Artikelnummer: 1459 och 1400 Öl i solen? Ska du bara dricka öl i solen? Då är ju jag personligen förtjust i ett tunnt mexikanskt öl med en limeklyfta i. Då kan du också prova ett väldigt underjäst japanskt öl som heter Asati. Gott och lätt, kan vara perfekt till rå fisk som sushi men även till gravad lax tänker jag. Artikelnummer: 1556 Öl utan alkohol - underhåll hälsan med ingefärsöl Husmor Lisa som provar drycker är ändå en måttlig konsument. När jag var på Görvälns slott så hade sommeliern tagit fram en helt fantastisk alkholfri dryckesmeny och på den drack jag ingefärsöl. Det är en urgammal klassisk ölsort från England. Utöver ingefära så innehåller den så spännande ingredienser som röllika, veronica, enbär och spansk peppar - dvs fullproppad med medicinalingredienser med goda hälsoeffekter... HUSMORSKUR ! Nu har jag provat en sort som finns på Systembolaget, den heter Fentimans gingerbeer. Så fantastiskt gott och funkar utmärkt till rätter med hög syra och citrusartade smaker. Alternativt vitlök och kryddiga smaker. Spännande att ta sig in i ölets värld, jag ska fortsätta min djupdykning. Öl är inte bara öl. /Husmor

Källa: husmorlisa.blogspot.se

Okej vädret har inte varit det bästa och det är synd för Smaka på Stokholm är ju ett fantastiskt event för oss matfreaks. Har du inte varit där ännu så tycker jag du ska gå ner till Kungsan imorgon eller på onsdag. I morgon klockan 15.00 på stora scenen går finalen i Mästerkockens seniormat. Finalister är Ulf Wagner och Tom Sjöstedt. En glädjande nyhet är att för första gången i svensk mattävlingshistoria var de kvinnliga kockarna lika många som männen i tävlingsköket (även om jag också gärna hade sett någon av dem i final). Du kan också se min väninna Sveriges mästerkock Sigrid duellera mot förra årets vinnare Louise på stora scenen imorgon kl 13.00. Dessutom duellerar Fredrik Lagberg och SM i diskning går av stapeln. Den Ekstedsta grillen Tre glada matbloggerskor med Niklas Tre av oss Årets kock-bloggare , Husmor Lisa, Annika på Smaskens och Karoline Nordefors från Vardag med Nordefors blev inbjudna på den första av de nya så kallade COOK-ALONGS som Samsung ordnar, en bra idé där man kan köpa biljett för att få laga mat - och äta den - med en känd kock. Vi gick på den allra första med Niklas Ekstedt - eller just med Niklas var det en GRILL ALONG. Som gammal scout kändes det snarare som att vara ute i skogen på hajk än mitt i Kungsan denna dag. Bara vintskydden som saknades, regnet och kylan var dock med oss. Och tältet. Niklas började med att berätta att vi INTE skulle äta ute i allafall. Pust. Det ryker om Ekstedt Vi lagade mat och hade så otroligt trevligt bland grillarna - luktade kraftfullt av enris och rök när man kom ut från detta event. Niklas är ju kul att ha omkring sig, förutom extremt roliga kategoriska uttalanden och finurliga uppfinningar är han dessutom som Prins Daniel everywhere och höll koll på ca 30 människor så vi gjorde rätt! Finskuren kalvfilet och märg Första rätten var en höjdare! En rökt tartar med märg. Husmor finhackade kalvfilet som vi sedan blandade med lika finhackad märg. Blandningen röktes i Niklas påfund, en trådsil från IKEA som man kan köpa in ett gäng av och ha hemma. Man lade in den i röken som fylldes med enris och på med ett lock: Niklas röker på Tartaren fick bara lite lätt smak av röken, sen lade jag upp den i timbalring, detta gillade Husmor, timbalringar är ju en gammal favorit! Husmor med enriset Efter detta kom ett spännande moment, Niklas körde nämligen ner en gjutjärnspanna rakt i kolet och brände på lök och toppmurklor. Detta flamberades snabbt med champagnevinäger i ett storslaget nummer - Lisa Förare Winbladh avråder tydligen från vinäger i gjutjärnspanna (jag kan nog minnas att jag ofta kör vinäger i min) så det bidde en liten kul debatt på twitter - Lisas F:s kommentar till det hela var nämligen att Niklas Ekstedt är ju spritt språngande galen! Toppmurklorna får vinäger på sig Detta lades av mig upp lite vackert med kryddgrönt där jag ju noterade att Husmorsfavoriten HARSYRA ingick. Snyggt va? Åhå, rökt kalvtartar med märg, toppmurkla och skogsgrönt Hade ett kul snack med Niklas kaffeknarkande side-kick Jonas Bolling som är kökschef på Ski Lodge i Engelberg - men nu ska flytta hem till Stockholm, blir spännande att se var han dyker upp. Förutom kaffe och skidor så hade vi lite gemensamt att prata om, Husmor har faktiskt arbetat i österrikiskt kök i ett halvår och vi pratade om schweizisk och österrikisk matkultur. Den kan vara otroligt god men är så sjukt traditionell så det ser alltid likadant ut på varenda restaurang. Engelberg verkar vara en bra destination för skidresa, både vad gäller lagg men också mat förstås då Jonas håller hög ambition med nordisk matstil fast lokala scweiziska råvaror i köket. Husmors favorit Ja nu var det dags för sparrisen. Okejrå, det var rökt lamm med också men jag måste säga att när det bjuds vit sparris så ser jag inget annat, min kärlek till denna råvara är bottenlös. Och till detta ramslök. Ja och så lite färskpotatis. Allt tillagades på Niklas gjutjärnspanna i grillen. Vi fräste ramslöken i smör ordentligt - Niklas tycker för övrigt att det är grymt coolt att gå runt och stinka ramslök. Sen i med resten. Lammet var rökt med rosmarin och vitlök i cirka fem timmar. Jag mumsade gott hela dagen och mina kollegor drack även vin till detta. Själv skulle jag ju vidare till Skägårdsmarknaden i iskylan och hällregnet så jag fick gå och köpa mig ett par husmoriga gummistövlar då mina vita skinnskor kanske inte riktigt var avpassade efter väderleken: Tack för denna grill-euforia, Niklas, du är bara för härlig! 

Källa: husmorlisa.blogspot.se

FILM MÖTER MAT PÅ KÅKENS NYA KLUBB Den 8 maj är det premiär för mat- och filmklubben Food Film på Kåken i Stockholm. I samarbete med Zita Folkets Bio kommer Food Film visa världens bästa filmer om mat. Varje filmvisning kommer att följas av en middagsbjudning på Kåken med den aktuella filmen som tema, och ett samtal med välkända film- och matprofiler. Food Film drivs av kocken Niklas Ekstedt tillsammans med Anders Rydell och Johan Lindskog på EGG, som sedan tidigare ligger bakom den gastronomiska debattscenen Skafferiet. Food Film kommer visa både dokumentärer, spelfilm och ren konstfilm, nya filmer liksom klassiker – alltid med en koppling till mat. I sitt pressmeddelande skriver de: – Jag har alltid tyckt att biografupplevelsen i sig är ganska torftig. Man har ju aldrig riktigt kommit förbi popcorn och läskstadiet. På Food Film vill vi sätta film i ett roligare sammanhang, där mat- och filmupplevelsen kan mötas, säger Anders Rydell. – Det har kommit massor med bra matfilmer de senaste åren. På Food Film vill visa ett urval av världens bästa matfilmer, säger Niklas Ekstedt. Premiärfilmen på Food Film är den hyllade dokumentären ”Jiro Dreams of Sushi”. En dokumentär om den excentriska kocken Jiro Ono, som driver en trestjärnig sushirestaurang med endast tio platser belägen i en av Tokyos tunnelbanestationer (en film som jag har sett och kan varmt rekommendera). Filmen visas på Biograf Zita, för att därefter följas av mat och samtal på Kåken. Hedersgäst till premiären av Food Film är Sayan Isaksson, en av världens främsta sushikockar som också ligger bakom restaurangerna Esperanto och Råkultur i Stockholm. I samband med detta hålls ett samtal på scen om japansk matkultur och besattheten av absolut perfektion. Biljetter kommer kan köpas på Biograf Zita och kosta 200 kronor för och mat och film (bra pris tycker jag!!): http://www.zita.se/evenemang/filmklubbar/food-film-jiro-dreams-of-sushi Vi kanske ses på food film någon gång! :) Tjingeling

Källa: kokskatten.blogspot.se

En pastasås som inte är vacker någonstans men smakar desto bättre. Dessutom extremt lättlagad och snabbt fixad om du använder färdiggrillad kyckling. Du gör helt enkelt en sås av grädde och hemlagad pesto. Peston går jättefort att mixa ihop men om du vill ha maten på bordet ännu snabbare så använder du färdig pesto så klart. Variera gärna peston. Tomatpesto tror jag blir minst lika gott. Såsen skulle nog se något mer aptitlig ut också i rött, än den här varianten som får en lagom kräkgrön färg. Men nu ska ju jag försöka sälja in rätten, då kanske jag inte ska använda termer som kräk :-) Nåväl. Pesto och grädde. I såsen fräst purjolök, körsbärstomater, sparris och så kycklingkött från färdiggrillad kyckling som värms i såsen när den är klar. Eller så steker du på kycklingfiléer som får tillagas färdigt i såsen genom att puttra där en stund. Gör samma med quornfiléer om du vill ha en vegetarisk rätt. Ja, jag köpte faktiskt sparris även om det inte är säsong för det. De gröna godbitarna har nog rest en bit men även om det är säsong för apelsiner nu, även om det inte är i Sverige, så har nog de orangea läckerheterna också några mil i ryggen. Så vad sjutton... Det smakar så gott som (nästan) helt säkert lika bra utan sparris så uteslut det om du vill vara mer PK än jag. Det är med halloumi som med bacon, det är i princip alltid gott! Så jag stekte på några skivor och serverade till pestokycklingen. Föreslår för övrigt att rätten serveras med pasta! 4 portioner 1 färdiggrillad kyckling, urbenat kött i mindre bitar (alt. 4 kycklingfiléer) 1 stor purjolök, skivad ganska grovt Smör 1 knippe körsbärstomater, hackade 1 knippe grön sparris 1 1/2 dl mellangrädde 1 burk färdig pesto, ca 2 dl (eller gör själv - se förslag nedan) Salt och svartpeppar Förslag på pesto med prästost och mandel Bladen från två krukor basilika 2 dl solrosolja 100 g mandelspån 100 g riven lagrad eller vanlig prästost (eller västerbotten eller parmesan) Salt och svartpeppar Lägg basilikabladen i en behållare som funkar att mixa i, t.ex. en hög glaskanna. Häll i en dl av solrosoljan och mixa med basilikabladen. Häll i resten av solrosoljan, riven ost och mandel. Mixa till en röra. Smaka av med salt och svartpeppar. Börja med att göra peston. Fräs purjolöken i lite smör i en stekpanna med höga kanter eller i en kastrull. Häll i grädden och låt det bli varmt. Blanda ner peston och låt det bli varmt igen. Sjud ett par minuter och smaka av med salt och svartpeppar. Fräs sparrisen på hög värme i lite smör. Salta och svartpeppra lite grand. Skiva sparrisen och blanda ner i såsen. Blanda sist ner de hackade tomaterna. Servera med nystekta halloumiskivor och pasta! Hemmagjord pesto god nog att äta med sked! Sparris och tomat i pestosåsen - jättegott! Pastasort som är "sträv" i ytan så att den goda såsen fastnar och följer med i tuggorna. Krämig pestosås med kyckling och så frasiga nystekta halloumiskivor. Tack för maten! Jag har lagat mat i veckan även om det inte hamnat här. Det finns ju favoriter och snabba lösningar i köket som antingen har varit med i bloggen tidigare eller som inte känns tillräckligt bra för att bli "bloggmaterial". Så kan det bli. I onsdags blev det inte middag hemma utan på krogen, Restaurang Ekstedt närmare bestämt, kocken Niklas Ekstedts krog. Det var helt klart en upplevelse med fantastiskt god mat. Allt mat som serveras tillagas av värmen från vedugn, eldgrop eller vedeldad spis, det är temat så att säga. För att få olika smak och karaktär på maten används olika sorters ved. Vi tog trerättersmenyn och blev duktigt mätta. Innan första rätten fick vi smaka bitar av två sorters vedugnsbakad pizza. Ljuvliga! Sedan följde mitt gravade och vedugnsbakade fläsk med rökt äppelkorv och övermogna äpplen. Ljuvligt det också! Fläsket var sanslöst mört och äppelkorven den godaste korv jag nånsin ätit. Mellan förrätt och huvudrätt fick vi små brödbitar och smör. Sen kom min tångeldade hälleflundra med rökiga musslor, gurka och hasselnöt. Jag älskade allt utom musslorna som jag gav till min tacksamma kollega. Finalen blev surdegsvåffla med hjortron i brynt smörkola och glasskräm smaksatt med apelsin och enbär. Herregud vilken dessert, och vilken måltid! Hit går jag gärna igen och kan verkligen rekommendera stället. Det enda negativa var det faktum att man blev lite "rökt". Hår och kläder luktade starkt av rök efter några timmar i restaurangen. Det första jag fick göra när jag kom hem var att stoppa undan kläderna i tvättkorgen, vädra ytterjackan och hoppa in i duschen. Men det kan det ju vara värt för en kväll som i övrigt var en grym matupplevelse i trevligt sällskap. Nu är det lördag och det är svinkallt ute. Men solen skiner från en blå himmel så jag njuter av det från insidan av väggarna :-) Vi är kvar i sta.n den här helgen och jag ska försöka få lite fixat i lägenheten. Det är fortfarande inredning kvar att få på plats och så ska jag fundera ut vad som ska lagas i köket i sta'n denna kväll. Eller så blir det inte alls mycket gjort. Jag har några magasin att bläddra igenom och så måste jag ju läsa lite trevliga bloggar! Ha en underbar lördag och helg!

Källa: lottakruse.blogspot.se

Fördrinkar i stället för förrätt! Longdrink med rom och svartvinbär till vänster och cocktail med vodka och calvados till höger. Hängmörad biff med granbarksost och potatispytt med skogschampinjoner och karamelliserad lök. Ångad piggvar med sommargrönsaker i brynt pepparrotssmör, löjrom och syrad potatiskräm. Restaurang 1900 Niklas Ekstedt driver denna restaurang i Stockholm city. Menyn består genomgående av svenska rätter och restaurangen satsar på att både mat och vin skall vara ekologisk och närproducerad. I anslutning till matsalen ligger Kåken, en populär bar som bidrog till en festlig stämning i hela lokalen. Servicen var utmärkt och båda maträtterna var verkligen suveränt goda. Prisnivån är hög, men ändå rimlig. Sammantaget kan vi varmt rekommendera denna restaurang!

Källa: paskok.blogspot.se

Foto: Tina Fallgren Igår testade jag en, för mig, ny råvara - jordärtskocka. En knöl som har en frisk och söt smak. Receptet hämtade jag av Niklas Ekstedt, men jag satte en egen touch på soppan. Smakerna som en rostning av jordärtskockorna tillsammans med löken ger är fantastiska. För att balansera upp den söta soppan blandade jag i lite vit balsamvinäger med champagnesmak. Till det rostade jag prosciuttochips, skinkans sälta gjorde sig bra till soppan och gav lite tuggmotstånd. Servera soppan som en förrätt eller ät till lunch. Jordärtskockssoppa (för 2 portioner) 1/2 kg jordärtskockor, skalade 1 gul lök 0,25 liter mjölk 1 dl grädde vatten olja balsamico med champagnesmak salt och peppar Skär lök och jordärtskockor i mindre bitar och rosta dem i ugn med lite olja på 200 grader i ca 45 min. Häll mjölk och grädde i en kastrull och låt koka med de rostade jordärtskockorna och löken på låg värme i ett par minuter. Mixa soppan slät och smaksätt med salt, peppar och balsamvinäger. Niklas recept hittar du här . Prosciuttochips Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg 4 skivor parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper. Niklas recept hittar du här .

Källa: tinafallgren.blogspot.se

För en tid sedan plockade jag på mig några gratistidningar på ICA, där de flesta var grillrecept komponerade av Niklas Ekstedt . Föll för ett där bitar av rumpstek skulle smaksättas med en coca cola-glaze. Tyckte först att de alldeles för dyra små bitarna av rumpstek från ICA´s Selection , inte såg mycket ut för världen men kvalitén på köttet var hög och vi kunde enas om att de minsann var värda 175:-/kg. Så här gjorde vi: Glaze: Skala och hacka 1 lök och 1 vitlöksklyfta fint. Fräs lök och vitlök i olivoljan, tillsätt 3 msk tomatpuré och fortsätt fräsa någon minut. Rör ner 2 msk soja, 3 dl köttbuljong och 3 dl coca-cola. Koka ihop till sirapskonsistens. Tillsätt 1/2 dl blandade örter (hackade) och smaksätt med chili, salt och peppar. Pensla köttet med glazen, innan, under tiden och efter. Köttet ska grillas max tre minuter på varje sida. Servera med grillade morötter, grillad vattenmelon (förvånansvärt gott), glazen och en pestosås (gräddfil, pesto, vitlök, salt och peppar. Ev lite honung). Skäms när jag blottar min grill så igår införskaffades en ny. Vi kör alltid kolgrill men denna gång fick det bli en med lite större diameter för att kunna plocka på många olika råvaror som ska grillas. DENNA blev det, till superpris på ett varuhus längs mannens väg från jobb till hem.

Källa: kobbarokrubb.blogspot.se

Idag drar vi igång KGB på jobbet. Ja, nu är det kanske inte riktigt som det låter. KGB står för Kågeskolan Ger Bistånd. Vi ska ha en öppet-hus-dag och ha massor till försäljning. Pengarna vi tjänar kommer att gå till välgörande ändamål. Eleverna bestämmer vart pengarna ska gå. Jag och ett järngäng är ansvariga för "Bake and cook". Idag blir det långpannekakor för hela slanten, så svetten lär lacka. Jag drar på mig ninjakostymen! Ha en fin dag, kära läsare! Gjorde dessa till pojkarnas mellis eftersom vi skulle äta en riktigt sen middag. Det är ett recept från Norge och som är ungefär som plättar. Norska lappar 3 dl fil 2 tsk bakpulver 2 dl socker 4,5 dl mjöl 2 ägg Blanda till en tjock smet, stek i smör på svag värme. Servera med t ex socker och kanel eller sylt och grädde. Åsså är det dags för boktips! Jonas Moströms "Dödens pendel". "När Gerd Ekstedt avlider i sömnen av hjärtstillestånd är hennes son den ende som misstänker att döden inte kommit naturligt. En försvunnen klocka gör honom övertygad om att någon varit i hennes sovrum på natten. Kriminalkommissarie Johan Axberg, som har fullt upp med semesterplaneringen och en narkotikahärva, avvisar dock misstankarna som ett förvirrat uttryck för sorg. Samtidigt får Axbergs vän Erik Jensen, läkare på Sundsvalls sjukhus, in en ung kvinna med hjärtstillestånd på akutmottagningen. Att en ung och frisk person plötsligt skulle drabbas av hjärtfel verkar märkligt, och Jensen kan inte få händelsen ur tankarna. När en nittonårig flicka hittas död i sin säng kort därefter, inser även Johan Axberg att något är allvarligt fel. Förutom ett inväxlingskvitto från Sundsvalls kasino är det en speciell detalj som fångar polisens uppmärksamhet: flickans klocka saknas. Går en seriemördare lös i staden?" (text från Jonas Moströms hemsida) -Mama Skogly ♥

Källa: smaskelismaskens.blogspot.se

När det gäller mat- och levnadsvanor möts vi av nya rön stup i kvarten. Det är inte lätt att veta hur vi ska äta för att må bra. Henrik Ennart (journalist) och Niklas Ekstedt (kock) har undersökt vad personer runt om i världen som lever länge än genomsnittet egentligen äter. Vilken är deras hemlighet? I boken "Den blå maten" delar de med sig av resultatet av sin studie. Och de blev själva lite överraskade. Det visade sig nämligen att det inte finns EN hemlighet. Snarare är det så att människor runt om i världen och som lever riktigt länge äter väldigt olika sorts mat. På en del håll var det framför allt en vegetarisk kosthållning medan det på andra håll åts en hel del kött för att ta några exempel. Författarna har tittat på olika länder och olika kulturer runt om på jorden. De har utgått från de så kallade blå zonerna - områden där det bor ovanligt många personer som blir 100 år eller äldre. Det finns bland annat på Sardinien (Italien), Okinawa (Japan) och på Ikaria (Grekland). Men också här i Sverige finns blå zoner - framför allt i Småland. Hur kommer det sig då att det lokalt i olika länder och kulturer är vanligare att man både lever längre och friskare? Jag hävdar också att det inte finns en kosthållning som passar alla. Det beror på att vi är fysiologiskt olika. Människan har i årtusenden levt i olika områden med olika kosthållning och där har vi anpassat oss till den föda som finns. Sverige och Norden är exempelvis de länder som bäst tål komjölk. Ju längre bort vi kommer från kalla Norden, desto sämre tål man laktos. Det beror på att vi under tusentals år har fått vänja oss vid att dricka och äta produkter av komjölk, då det varit en viktig källa till exempelvis kalcium som man i varmare länder får från gröna bladgrönsaker i större utsträckning, På grund av vårt kallare klimat har vi fått hitta andra sätt att få i oss sådant som vi behöver och som inte växer eller lever i vår närhet. Idag när vi kan forsla livsmedel över hela vårt jordklot behöver vi inte anpassa oss på samma sätt. Vi har tillgång till all föda vi vill. I dag flyttar vi också lättare mellan olika delar av världen, vilket innebär att vi inte längre alltid lever nära den typ av kosthållning som våra kroppar sedan generationer har vant sig vid. Andra faktorer som gör att vi mår bra av olika typer av mat är att vi har olika snabb förbränning, matsmältningssystemet fungerar olika och likaså nervsystem, cirkulationssystem och det endorkrina systemet. Allt detta kan man läsa mer om om man studerar Metabolic Typing . Slutsatsen i boken har inte att göra med exakt VAD man äter, för det varierade som sagt, utan mer faktorer kring själva ätandet. Den största gemensamma nämnaren är att personer i de blå zonerna är att de sällan äter processad mat och halvfabrikat utan väljer att laga och äta mat från grunden. Ofta också tillagad på lokala råvaror. De äter mycket sparsamt med vetemjöl och socker. De som äter kött äter betydligt mindre än vad vi äter idag. Det äts inte varje dag och inte till varje måltid. De äter många olika sorters grönsaker, frukter och örter varje dag vilket gör att de får i sig mycket antioxidanter. De äter mindre mängd mat och rör på sig mer i vardagen än vad vi generellt gör. De har ett rikt socialt liv och uppskattar gemenskap och glädje, Och jag känner här ett spontant HURRA! För det är precis så min mat- och livsfilosofi ser ut.

Källa: ulrikagabriel.blogspot.se

Till efterrätt till vår tre-rätters i fredags hade mannen beställt "något med vaniljsås". Jag valde att göra en variant på smulpaj. En äppel- och päronkompott med smuldegscrunch som varvas i skål och toppas med vaniljsås. Aptitretaren och huvudrätten hittar du HÄR och HÄR . Äppel- och päronkompott med smuldegscrunch 4 portioner 3 st äpplen 3 st päron 3 msk syltsocker 100 g smör, rumstempererat 4 msk socker 2 dl vete mjöl Vaniljsås Gör så här Skala och tärna äpplen och päron Lägg ner alltihop i en varm kastrull Häll på syltsocker och bland med frukten Koka tills frukten är lagom mjuk Blanda i lite malen kardemumma i kompotten strax innan du serverar Smuldegscrunch Blanda smör, socker och mjöl Nyp samman ingredienserna med fingrarna Strö ut smuldegen över ett smörpapper i en långpanna Sätt in i ugnen i 200 grader Ta ut ur ugnen när smuldegen fått en gyllenbrun färg Hacka upp smuldegen lite Server i glas/skål med smuldegscrunch i botten, sedan kompott och därefter lite mer smuldegscrunch ovanpå Avsluta med vaniljsås på toppen Ett recept av Niklas Ekstedt

Källa: minlillakokvra.blogspot.se

Efter en blöt fredagskväll sitter jag utslagen i soffan i ett stort gubblinne och med rullgardinen nerdragen. Jag känner mig ungefär lika flåttig och darrig som djungelkändisarna i nya underhållningsprogrammet Kändisdjungeln som går på repris på tv'n. Igår blev det en klassisk fredag med jobb hela dagen, några kalla öl på kontoret och sen ut på aw. Gick till Kåken med Anna och ett gäng blandat media och klädfolk. Sen blev det Sturehof samt en snabbvisit på Soapen för att hälsa på besökande täbyinvånare och influgna Schweizare. Middagen blev så klart lidande och kvällens kulinariska upplevelse bestod av ”lilla menyn” på McDonalds Kungsgatan. Uuuh, tragisk! Detta gjorde att jag i princip hela kvällen suktade efter fantastisk mat och drog djupa andetag efter de magiska dofterna som inhystes på restaurangerna vars bakfickor vi satt och pimplade vin. Stundtals kände jag mig som Kalla Anka när en tallrik köttbullar med potatispuré svepte förbi och efterpusten, eller snarare jetströmmen av ljuva dofter släpade mig efter sig någon meter... Jaja, jag beställde tillslut desperat in de stora gröna oliverna på o-baren som konstigt nog mättar både mage och sinne riktigt bra. Men det var ju inte mindre tragiskt för det eftersom jag insiktsfullt kan erkänna att det var vad min middag bestod av vid minst två tillfällen förra veckan! Vad håller jag på med? Jag vill ju egentligen bara slå mig ner i några timmar och njuta av en god crème ninion, halstrade pilgrimsmusslor, fin fisk, kött, ost, vin… Mmm. Jag råkade nästan köpa mig en kokbok mitt i allt afterworkande igår dock! :) Trots mer i glaset än på fatet och kampen för att sluta tänka på en trerätters så kunde jag inte låta bli att smita in i restaurangdelen och lirka ner en bok från en av de vitbetsade trähyllorna. Haha, det hade ju blivit lite bökigt att dra med sig hela kvällen. Men åh, jag tänker på den fortfarande. Den stod där bland porslin, böcker och bokhyllor på Restaurang 1900 och kostade 199kr. Kåken är en bakficka till Restaurang 1900 som för övrigt verkar (!), har inte kollat upp exakt, men det verkar som det drivs av kocken Niklas Ekstedt från Helsingborg. Det var hans kokbok, "Niklas smaker" som jag hade raggat upp. Hm, undrar om jag ska vara så konstigt att jag åker dit med bilen ikväll kanske, går in via vakterna, köper den och sen går ut igen. Kanske lite udda sätt att besöka krogen på! :) Men nu när jag kikar runt på nätet efter boken så hittade jag den på Bokus.com för 89kr bara! Den klickar jag nog hem faktiskt. Ja det gör jag. Men ändå.. hm, nja… nu blir jag osäker. Jag vet inte om jag har tålamodet. Då ska jag ändå vänta några dagar och jag vill ju ha den ikväll, nu!! Beslutsångest. Jag ska nog ta mig ner på stan nu och gå på bolaget i alla fall. Klockan är en timma innan stängning. Så kan jag bestämma mig sen… Och nej, tänkte inte supa ikväll igen. Ska bara köpa mig en flarra vitt vin till kvällens middag som blir en grym risotto. Kanske svänga förbi hallen och köpa mig ett gäng härlig kantareller nu när det är säsong. Efter att ha hört på Bengt Fritiofson, som förutom Rafael Edholm är min favoritdeltagare i Kändisdjungeln, med sitt språk och uttal får en rå höna med aubergine att framstå som coq au vin så skulle jag lika gärna kunna äta stuvade myrägg och kattpiss, så länge han presenterar rätten för mig så spelar det ingen roll! Som han sa: ”En fullständig komplett, utvecklad, smakpalett som slår ut som en påfågelsstjärt i munnen..” Hahaha, han är ju för underbar! Hur som helst, Restaurang 1900 verkar vara en riktig pärla. Trodde jag faktiskt inte innan jag klev in genom restaurangdelen, där värme och kärlek ombonade den mysiga lokalen. Jag läste på deras hemsida och citerar "Historien om Restaurang 1900 handlar om kärleken till svensk matlagning och kultur. Därför använder vi alla mormors smaker, de vi minns från barndomen. Vi letar fram svenska råvaror som lite orättvist glömts bort och känns häpet nya. Ramslök, libbsticka och vilda bär. Vi ser långkok som lyx och jagar ständigt efter receptet på de perfekta köttbullarna. Ekologiskt och närodlat är honnörsord i köket på 1900". Helt fantastiskt om det är så att denna restaurang faktiskt står för detta plus serverar riktigt bra mat. Men det tvekar jag inte på. Ska definitivt gå dit snart och prova deras svampmeny som verkar otrolig. Mmm. Blir efter löning dock. Får nöja mig så länge med en svamprisotto hemma ikväll.

Källa: kokskatten.blogspot.se

En bok som känns som om den vore skriven till just mig är Happy food : om hur mat och lycka hänger ihop av kocken Niklas Ekstedt , som f ö också är jämte boende i Skåne men sedan 2 år flyttat till Sthlm, och författaren o journalisten Henrik Ennart . Happy food : om hur mat och lycka hänger ihop av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart och Kiviks musteris päron- o ingefäralemonad svalkar på Malmö gardenshow Förordet nedan stämmer helt med vad jag själv kommit fram till och propagerar för: Här kan du se mer om Happy food

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2020 ® v3 - Kontakt