gulaschsoppa per morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulaschsoppa köttfärs per morberg | gulasch per morberg | päronmarmelad med kanel
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Niklas Ekstedt (Niklas mat) är bra, därför kör vi ett till recept från honom=) Denna gången brynt jordärtskockssoppa med örtstekt kyckling. Sorry Niklas men jag ändrade lite i receptet..Jag hade i några deciliter vitt vin och kycklingfond också. Sen läste jag slarvigt så jag tog persilja istället för timjan till kycklingen, men det blev en väldigt god och krämig soppa ändå. Bra med kycklinen till så känns soppan lite matigare och mer mättande. här har ni Nicklas recept i alla fall: Ingredienser Beräknat för 4 portioner 2 kycklingfiléer 1 knippa(or) färsk timjan 1 klyfta(or) vitlök 2 msk citron, - saften, pressad 1 kg jordärtskockor, skalade 2 gul lök 0,5 liter mjölk 2 dl grädde smör och olja salt och peppar Gör så här: Skär lök och jordärtskockor i mindre bitar och rosta dem i ugn med lite olja på 200 grader i ca 45 min. Häll mjölk och grädde i en kastrull och låt koka med de rostade jordärtskockorna och löken på låg värme i ett par minuter. Mixa soppan slät och smaksätt med salt och peppar. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek kycklingen i smör och/eller olja tillsammans med finhackad vitlök och hackad timjan. Pressa över ca 2 msk citronsaft. Servera soppan med bitar av den stekta kycklingen till. Posted in: soppa Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Foto: Niklas Ekstedt Får du oplanerat besök och vill fixa i ordning någonting gott att äta till vinet? Då passar varm brieost med rabarberchutney perfekt! En brieost hittar du på varje affär och en chutney slänger du snabbt ihop på sommarens rabarber och jordgubbar. Det här receptet kommer från Niklas Ekstedt från hans program Niklas mat. Varm brie med rabarberchutney (4 pers ) 2 små brieostar, eller camembert smörpapper 3 rabarberstjälkar 0,5 liter jordgubbar 2 msk socker 0,5 vaniljstång lite vitvinsvinäger el. vitt vin 1. Sätt ugnen på 150 grader och vira in ostarna i smörpapper och knyt ihop med bomullssnöre. Baka i ugnen tills de blir mjuka i mitten - ca 15 minuter. 2. Häll vinäger eller vin i en kastrull tillsammans med socker och en halv vaniljstång. Lägg i skivad rabarber och delade jordgubbar. Rör försiktigt en stund på hög värme. 3. Låt stå under lock på låg värme i ca 20 minuter. Ta ur vaniljstången och slå över chutneyn i en burk. 4. Servera tillsammans med den smälta osten och kex eller något gott bröd. Strö gärna

Källa: tinafallgren.blogspot.se

Foto: Tina Fallgren Jag blev bjuden på en jättegod sillunch ute hos Niklas Ekstedt i dag, perfekt mat för en varm sommardag! Färskpotatis (snabbt stekt i smör) med matjesill (med skirat smör, lök, dill och tomat) och gräddfil med olivolja och hackad gräslök.

Källa: tinafallgren.blogspot.se

Foto: Tina Fallgren Igår testade jag en, för mig, ny råvara - jordärtskocka. En knöl som har en frisk och söt smak. Receptet hämtade jag av Niklas Ekstedt, men jag satte en egen touch på soppan. Smakerna som en rostning av jordärtskockorna tillsammans med löken ger är fantastiska. För att balansera upp den söta soppan blandade jag i lite vit balsamvinäger med champagnesmak. Till det rostade jag prosciuttochips, skinkans sälta gjorde sig bra till soppan och gav lite tuggmotstånd. Servera soppan som en förrätt eller ät till lunch. Jordärtskockssoppa (för 2 portioner) 1/2 kg jordärtskockor, skalade 1 gul lök 0,25 liter mjölk 1 dl grädde vatten olja balsamico med champagnesmak salt och peppar Skär lök och jordärtskockor i mindre bitar och rosta dem i ugn med lite olja på 200 grader i ca 45 min. Häll mjölk och grädde i en kastrull och låt koka med de rostade jordärtskockorna och löken på låg värme i ett par minuter. Mixa soppan slät och smaksätt med salt, peppar och balsamvinäger. Niklas recept hittar du här . Prosciuttochips Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg 4 skivor parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper. Niklas recept hittar du här .

Källa: tinafallgren.blogspot.se

Foto: Tina Fallgren Här kommer ytterligare ett inlägg inspirerad av Niklas mat - groddade mandlar! Genom att blötlägga mandlarna i kallt vatten under ett dygn börjar de grodda sig och smaken blir helt fantastisk. Friskt blandat med mandelns egna goda. Niklas Ekstedt beskriver den som att mandeln smakar färsk . I Renée Voltaires bok Peace, Love & Food skriver hon om just blötläggning och groddning. Det man kan blötlägga och grodda är nötter, frön, säd och gryn. För nötter räcker det faktiskt med en blötläggning. Det som händer är att man maximerar näringen genom att påbörja nedbrytningsprocessen, vilket resulterar i att det blir mer lättsmält. Utöver det så ökar man halten av proteiner, mineraler och vitaminer. Gott, mer lättsmält och näringsrikare alltså. Du kan sedan förvara de grodda mandlarna i kylskåpet och äta de som de är, på müslin, i smoothien eller kanske rosta de torra i ugnen. Niklas Ekstedt använde mandlarna till en av sina desserter, Vininkokta päron med syltad ingefära - se här .

Källa: tinafallgren.blogspot.se

För en tid sedan plockade jag på mig några gratistidningar på ICA, där de flesta var grillrecept komponerade av Niklas Ekstedt . Föll för ett där bitar av rumpstek skulle smaksättas med en coca cola-glaze. Tyckte först att de alldeles för dyra små bitarna av rumpstek från ICA´s Selection , inte såg mycket ut för världen men kvalitén på köttet var hög och vi kunde enas om att de minsann var värda 175:-/kg. Så här gjorde vi: Glaze: Skala och hacka 1 lök och 1 vitlöksklyfta fint. Fräs lök och vitlök i olivoljan, tillsätt 3 msk tomatpuré och fortsätt fräsa någon minut. Rör ner 2 msk soja, 3 dl köttbuljong och 3 dl coca-cola. Koka ihop till sirapskonsistens. Tillsätt 1/2 dl blandade örter (hackade) och smaksätt med chili, salt och peppar. Pensla köttet med glazen, innan, under tiden och efter. Köttet ska grillas max tre minuter på varje sida. Servera med grillade morötter, grillad vattenmelon (förvånansvärt gott), glazen och en pestosås (gräddfil, pesto, vitlök, salt och peppar. Ev lite honung). Skäms när jag blottar min grill så igår införskaffades en ny. Vi kör alltid kolgrill men denna gång fick det bli en med lite större diameter för att kunna plocka på många olika råvaror som ska grillas. DENNA blev det, till superpris på ett varuhus längs mannens väg från jobb till hem.

Källa: kobbarokrubb.blogspot.se

Igårkväll åt vi vääldigt goda grillade kycklingben som fick alla i familjen att sitta tysta vid matbordet och äta massor. Det receptet håller jag lite grann på men det kommer, jag lovar.. Nu tänkte jag dela med mig av Måndagens middag som inte heller gjorde någon besviken! Vi åt ostfyllda fläskkotlettrullar som puttrat i brunsås och till det kokt brysselkål. En modern Husmansklingande rätt med smaker man känner igen. Vi har gjort liknande tidigare fast då på fläskkarre och det är lite av en vardagsfavorit. Ostfyllda fläskkotlettrullar med brunsås 4 port: fläskkotlett i bit 800 - 1000 g 100 g färskost/philadelphia (fyllning) 4 st soltorkade tomater 2 tsk finhackad basilika 2 tsk finhackad persilja salt & peppar smör 2 st schalottenlökar 4 dl vispgrädde 1 msk kalvfond konc. 1 msk soja 100 g färskost/philadelphia (brunsås) Börja med att skiva upp köttet i 1 cm tjocka skivor och banka sedan ut dem med kötthammare eller klubba så tunnt du bara kan. Blanda sedan ihop fyllningen genom att blanda ner finhackade soltorkade tomater, persilja, basilika, salt och peppar i 100 g av färskosten. Lägg en klick av fyllningen på varje kotlettskiva, rulla sedan ihop till en rullad och fäst med tandpetare. Bryn sedan rullarna i stekpanna med smör tills dem fått fin stekyta, plocka av dem och gör sedan såsen i samma panna. Finhacka då schalottenlök och stek i smör. Slå sedan i grädde, fond, soja och färskost. Koka upp och lägg sedan ner rullarna och låt dem puttra med. Låt koka mellan 10 och 20 min, smaka upp såsen med salt och peppar. Klart! Servera med tex kokt brysselkål eller annan kål/grönsak. Jag måste tipsa om det bästa matprogrammet på tv just nu! "Niklas mat" där Niklas Ekstedt reser världen över och besöker dem främsta restaurangerna och köksmästarna för att inspireras, lära känna kockarna och slutligen laga en egen rätt som betygsätts av köksmästaren. Jag måste erkänna att jag inte alltid tyckt om hans program men detta program seglar direkt upp som en favorit! Har ni inte redan sett det på tv så klicka in på Svt-play och titta ikapp i efterhand. http://www.svtplay.se/video/1465984/del-1-av-6 Ha det fint! /Jimps

Källa: jimpslchf.blogspot.se

När det gäller mat- och levnadsvanor möts vi av nya rön stup i kvarten. Det är inte lätt att veta hur vi ska äta för att må bra. Henrik Ennart (journalist) och Niklas Ekstedt (kock) har undersökt vad personer runt om i världen som lever länge än genomsnittet egentligen äter. Vilken är deras hemlighet? I boken "Den blå maten" delar de med sig av resultatet av sin studie. Och de blev själva lite överraskade. Det visade sig nämligen att det inte finns EN hemlighet. Snarare är det så att människor runt om i världen och som lever riktigt länge äter väldigt olika sorts mat. På en del håll var det framför allt en vegetarisk kosthållning medan det på andra håll åts en hel del kött för att ta några exempel. Författarna har tittat på olika länder och olika kulturer runt om på jorden. De har utgått från de så kallade blå zonerna - områden där det bor ovanligt många personer som blir 100 år eller äldre. Det finns bland annat på Sardinien (Italien), Okinawa (Japan) och på Ikaria (Grekland). Men också här i Sverige finns blå zoner - framför allt i Småland. Hur kommer det sig då att det lokalt i olika länder och kulturer är vanligare att man både lever längre och friskare? Jag hävdar också att det inte finns en kosthållning som passar alla. Det beror på att vi är fysiologiskt olika. Människan har i årtusenden levt i olika områden med olika kosthållning och där har vi anpassat oss till den föda som finns. Sverige och Norden är exempelvis de länder som bäst tål komjölk. Ju längre bort vi kommer från kalla Norden, desto sämre tål man laktos. Det beror på att vi under tusentals år har fått vänja oss vid att dricka och äta produkter av komjölk, då det varit en viktig källa till exempelvis kalcium som man i varmare länder får från gröna bladgrönsaker i större utsträckning, På grund av vårt kallare klimat har vi fått hitta andra sätt att få i oss sådant som vi behöver och som inte växer eller lever i vår närhet. Idag när vi kan forsla livsmedel över hela vårt jordklot behöver vi inte anpassa oss på samma sätt. Vi har tillgång till all föda vi vill. I dag flyttar vi också lättare mellan olika delar av världen, vilket innebär att vi inte längre alltid lever nära den typ av kosthållning som våra kroppar sedan generationer har vant sig vid. Andra faktorer som gör att vi mår bra av olika typer av mat är att vi har olika snabb förbränning, matsmältningssystemet fungerar olika och likaså nervsystem, cirkulationssystem och det endorkrina systemet. Allt detta kan man läsa mer om om man studerar Metabolic Typing . Slutsatsen i boken har inte att göra med exakt VAD man äter, för det varierade som sagt, utan mer faktorer kring själva ätandet. Den största gemensamma nämnaren är att personer i de blå zonerna är att de sällan äter processad mat och halvfabrikat utan väljer att laga och äta mat från grunden. Ofta också tillagad på lokala råvaror. De äter mycket sparsamt med vetemjöl och socker. De som äter kött äter betydligt mindre än vad vi äter idag. Det äts inte varje dag och inte till varje måltid. De äter många olika sorters grönsaker, frukter och örter varje dag vilket gör att de får i sig mycket antioxidanter. De äter mindre mängd mat och rör på sig mer i vardagen än vad vi generellt gör. De har ett rikt socialt liv och uppskattar gemenskap och glädje, Och jag känner här ett spontant HURRA! För det är precis så min mat- och livsfilosofi ser ut.

Källa: ulrikagabriel.blogspot.se

Till efterrätt till vår tre-rätters i fredags hade mannen beställt "något med vaniljsås". Jag valde att göra en variant på smulpaj. En äppel- och päronkompott med smuldegscrunch som varvas i skål och toppas med vaniljsås. Aptitretaren och huvudrätten hittar du HÄR och HÄR . Äppel- och päronkompott med smuldegscrunch 4 portioner 3 st äpplen 3 st päron 3 msk syltsocker 100 g smör, rumstempererat 4 msk socker 2 dl vete mjöl Vaniljsås Gör så här Skala och tärna äpplen och päron Lägg ner alltihop i en varm kastrull Häll på syltsocker och bland med frukten Koka tills frukten är lagom mjuk Blanda i lite malen kardemumma i kompotten strax innan du serverar Smuldegscrunch Blanda smör, socker och mjöl Nyp samman ingredienserna med fingrarna Strö ut smuldegen över ett smörpapper i en långpanna Sätt in i ugnen i 200 grader Ta ut ur ugnen när smuldegen fått en gyllenbrun färg Hacka upp smuldegen lite Server i glas/skål med smuldegscrunch i botten, sedan kompott och därefter lite mer smuldegscrunch ovanpå Avsluta med vaniljsås på toppen Ett recept av Niklas Ekstedt

Källa: minlillakokvra.blogspot.se

Har köpt biljetter till Allt Om Mat's Sinnen & Smak. Urban är på jobb i Danmark så jag tar med mig Anna istället. Anna studerar programemt.. vad kommer att hända under kvällen..? On a acheté des billets pour l’événement « Les sens et le Goût », organisé par le magazine « Allt OM Mat » (= tout sur la nourriture). Urban est au travail au Danemark alors j’emmène Anna avec moi. Anna études le programme .. qu’est-ce qui se passera au cours de la soirée ..? Have bought tickets to the event “Minds & Taste” organizer by the magazine “Allt Om Mat” (= All about food). Urban is on job in Denmark so I take Anna with me instead. Anna studies the program.. what will happen during the evening .. ? Mycket folk är det men ibland lyckas vi ta oss fram för att ta ett smakprov av något - denna lax med asiatisk touch smakade fantastiskt gott. Il y a beaucoup de monde, mais parfois nous réussissons à faire notre chemin pour obtenir un goût de quelque chose - ce saumon avec un goût d’une touche asiatique est absolument délicieux. There are many people there but sometimes we manage to make our way to get a taste of something - this salmon with Asian touch tasted absolutely delicious. Vad är det vi köar för? Nous faites la queue pour de quoi? We queue for what? Här serverades smaskiga småtugg som oliver och små droppformade chili som smakade fantastiskt gott utan att vara speciellt starka. Ici on servit des mise-en-bouche délicieux comme les olives et petit piment en forme des gouttes qui avait incroyable bon goût sans être particulièrement forte. Here they served yummy aperitif as olives and small teardrop-shaped chili that tasted amazingly good without being particularly strong. Dags att sätta sig till bords. Le temps de s'asseoir pour dîner. Time to be seated. Många har samlats. Beaucoup de monde a se réuni. Many have gathered. Thomas Tenngby är kvällens konferencier. Här tillsammans med chefredaktör Mona Johansson. Thomas Tenngby le présentateur de la soirée. Ici avec la directrice de la rédaction, Mona Johansson. Thomas Tenngby the evening's konferencier. Here with the chief editor Mona Johansson. Förrättens lax smakade fantastiskt gott! Kanske en aningen för mycket fänkål i botten som tog död på smaklökarna så att vinet inte smakade så mycket mer än..fänkål! Le saumon de l’entrée a un goût absolument délicieux ! Peut-être un peu trop de fenouil dans le fond qui a tué les papilles afin que le vin ne goûte pas tellement plus que...le fenouil ! The starter with the salmon tasted absolutely delicious ! Maybe a bit too much fennel in the bottom that killed the taste buds so that the wine didn’t taste so much more than .. fennel ! Magdalena Ribbing är en fantastisk underhållare med torr men rik humor och precis som Tengby säger "Hon borde bli ståuppkomiker" Magdalena Ribbing est un artiste étonnant avec humour sec mais riche et comme Tengby a dit: « Elle devrait être comédien de stand-up " Magdalena Ribbing is an amazing entertainer with dry but rich humor and like Tengby said " She should be a stand-up comedian " Ylva Persson pratar om sin produkt ”Rhuby” och unga kvinnliga bartenders visar upp sina skills. Ylva Persson parle de leur produit « Rhuby »et de jeunes barmaid montrent leurs compétences. Ylva Persson talks about their product ”Rhuby” and young female bartenders show off their skills. Huvudrätten är en smakrik risotto med Bjärekycklingbröst. Är inte så imponerad av kycklingen. Tycker den får lite skumgummiaktig konsistens som ger mig en känsla av skolbespisning. Le plat principal est un risotto savoureux avec le poulet blanc. Je ne suis pas impressionné par le poulet. Je trouve que la texture est un peu comme du caoutchouc mousse qui me donne un sentiment de repas scolaires, dans la cantine... The main dish is a flavorful risotto with Chicken Breast. I’m not that impressed with the chicken. It has a little foam rubber-like texture that gives me a sense of school meals. Niklas Ekstedt visar hur man gör en god kaninpaté som vi får smaka i pausen. Den är riktigt god! Han visar oss också syrad kål som är otroligt vacker i sin röda färg. Niklas Ekstedt montre comment faire un bon pâté de lapin que nous pourrions goûter dans la pause. Il est vraiment bon! Il nous montre aussi la choucroute qui est incroyablement belle dans sa couleur rouge. Niklas Ekstedt shows us how to make a good rabbit pâté that we got to taste in the break. It was really good ! He also shows us the pickled cabbage that is incredibly beautiful in its red color. Sen kommer efterrätten in. Vacker att se på men rätt alldaglig smak. Har jag blivit för smak-kräsen?? Kanske.. varit på för många goa restauranger sen vi flyttade hit. Klockan är sen och vi smyger ut innan allt har helt tagit slut. På vägen ut får vi en stor goodiebag som verkligen är välfylld - den ger i alla fall valuta för pengarna! Puis vient le dessert. Belle à regarder, mais tout à fait un goût ordinaire. Est-ce que je suis devenu trop pointilleux ? Peut-être .. j’ai été dans des nombreux bon restaurants depuis nous avons déménagé ici . Il est tard, et nous faufiler avant tout est complètement fini . En sortons, nous obtenons un grand sac de « goodies » qui est vraiment bourré - il donne de toute façon de la valeur pour l'argent! Then comes the dessert. It looks beautiful but has a quite ordinary taste. Have I become too picky? Maybe .. I have been to so many good restaurants since we moved here. It is late, and we sneak out before everything has completely finished. On the way out, we get a great goodie bag that is really stuffed - it gives anyway value for money!

Källa: moniurban.blogspot.se

Det här enkla och supernyttiga pålägget är såååå gott! Den enda förberedelsen är att blötlägga några torkade aprikoser 3-4 h innan du blixtsnabbt mixar ihop röran. Jag använde det som pålägg på en fullkornstortilla till Vera men du kan lika gärna servera den som en pudding (vilket jag åt det som). Eftersom pålägget innehåller jordnötssmör är det lämpligt att ge din bebis från ett års ålder. Om du utesluter jordnötssmöret kan du servera det som en pudding till din bebis från 6 månaders ålder. Pålägget kommer att mörkna något i kylen men smaka likadant. Avslutningsvis vill jag även nämna att jag nyligen läste om att det inte bara är jag som är sockerpolis. Även kocken Niklas Ekstedt håller både sig själv och sin nya lilla kotte borta från vitt raffinerat socker. Bra Niklas! 2 dl pålägg ½ paket semi-mjuk tofu 1 banan 2 torkade aprikoser, blötlagda 3-4 h 1 ½ msk osaltat jordnötssmör 2 tsk citronsaft Mixa allt i en blender eller med en stavmixer tills alla ingredienser är fullkomligt blandade och purén är helt slät.

Källa: lillamatderiven.blogspot.se

Det är kanske lite tidigt att börja propagera för att inte slänga resterna av julmaten. Eller inte, med tanke på alla julbord och glöggmingel man går på under december. Hur som helst vill jag slå ett slag för att återbruka julskinkan och göra en ny maträtt. Och har man inte tid eller lust att laga mat på resterna av skinkan så kan man strimla och frysa in den och ta fram vid senare tillfälle till en pasta carbonara, som topping på pizzan eller i en skinkpaj med purjolök och spenat . Skinka med potatis och senapssås och brysselkål med bacon 4 portioner 8-12 skivor julskinka 8-12 potatisar, kokta Senapssås 2 msk smör 3 msk vetemjöl 5 dl mjölk 3 msk grädde 2 krm salt 0,5 krm vitpeppar 2 msk grov senap 1 msk dijonsenap Gör så här Fräs smöret i en kastrull Rör ut mjölet i smöret med en visp Tillsätt mjölken lite i taget under vispning så klumpar försvinner Låt såsen koka på låg värme i minst 5 minuter och rör då och då så att den inte bränns Smaka av med grädde, salt, vitpeppar och senap Brysselkål med bacon Recept Niklas Ekstedt 500 g färsk brysselkål 1 pkt bacon 2 schalottenlökar, finhackade 1 msk smör 1 msk ljus sirap Salt Svartpeppar Gör så här Ansa brysselkålen och lägg i en kastrull med kokande vatten Låt koka 2-3 minuter beroende på storlek Kyl ner i iskallt vatten Strimla baconet och stek knaprigt Tillsätt löken och sedan brysselkålen, smör och sirap Låt allt bli varmt Smaka av med salt och peppar

Källa: minlillakokvra.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2019 ® - Kontakt