pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | per Norberg hummer | gulasch per morberg | kräftströmming morberg | jordärtskockssoppa i soupmaker | gryta hjortbog -bacon | rimmad torsk mästerkockar
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser 2 kg vitkål 20 g salt (bergsalt) 1 krm kummin 3 st lagerblad 4 st enbär Gör så här 1. Strimla kålen fint och blanda med saltet och kryddorna. 2. Stöt och stampa sedan kålen så den vätskas. 3. Lägg i en kruka med lock och vattenlås. Den måste kunna släppa ut gaserna (CO2) men samtidigt stänga ute syret.

Källa: recept.nu

Ingredienser 4 skiva(or) kalventrecôte , à 150-200 gram olivolja , till pensling salt grönpeppar , stött i mortel eller mald i kvarn gräslök , till garnering Ostsås 50 gram roquefortost , eller ädelost 2 dl crème fraiche 2 msk vispgrädde , eventuellt Tillagning 1. Mosa osten i en bunke. ner crème fraichen och rör om ordentligt. Vill du att såsen ska ha en lösare konsistens kan du späda med vispgrädde. 2. Pensla köttet med lite olivolja. Krydda med salt och grönpeppar. 3. Grilla köttskivorna tills de är gyllenbruna på båda sidor och köttsaften börjar komma ut. Det tar sammanlagt 4-6 minuter. Vänd dem bara en gång. 4. Servera med blue cheese-sås, grillad blomkål och grillad rödlök eller vitlök. Garnera med gräslök. Receptet kommer från boken ”Morberg grillar”, Bonnier Fakta. Recept: Per Morberg Foto: Martin Löf

Källa: tasteline.com

Antal portioner: 4 Ingredienser 1 st morot 1 st äpple 0.5 st rotselleri 0.5 st liten kålrot 1 st palsternacka 1 dl gourmet crème fraiche 0.5 dl majonnäs 3 msk hackade val- eller hasselnötter salladsblad till servering salt och peppar Gör så här 1. Skala och tvätta alla rotfrukter noga. Skär rotfrukterna i mycket tunna strimlor, lägg i en skål. Salta och peppra. Låt stå en timma. (Saltet drar ur vätskan ur rotfrukterna). 2. Häll av eventuell vätska. Blanda i majonäsen, crème fraichen och de hackade nötterna. 3. Strimla äpplet sist av allt och blanda i. Smaka av med ev mer salt och peppar. 4. Lägg några salladsblad i botten på en tallrik och sedan en klick av waldorfblandningen.

Källa: recept.nu

Ingredienser Kalvfilé Oscar 8 st kalvfilé, à 80 g Salt och peppar Smör till stekning Choronsås 1 st schalottenlök 0.5 dl rödvinsvinäger 7-8 st vitpepparkorn 3-4 st persiljestjälkar 300 g smör 3 st äggulor 2 msk tomatpuré 2 msk hackad persilja 1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk) Salt och peppar Garnering 4 st hummerklor 8 st vita kokta sparrisar Färsk kryddkvist Gör så här 1. Choronsås Skala och hacka schalottenlöken till choronsåsen. 2. Koka ihop vinäger, peppar, schalottenlök och persiljestjälkar tills hälften återstår. Sila av. 3. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan. 4. Sjud ihop reduktionen med äggulorna i ett vattenbad. Vispa hela tiden till äggblandningen blir luftig och fingervarm. 5. Droppa ner det skirade fingervarma smöret, dock ej den vita bottensatsen i en tunn stråle under kraftig vispning. 6. Tillsätt tomatpuré, hackad persilja, hackad dragon och smaka av med salt och peppar. 7. Kalvfilé Oscar Salta och peppra köttet. 8. Stek skivorna på båda sidor i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. De ska vara lätt rosa inuti. 9. Ringla ut såsen i form av bokstaven O på tallriken. Placera två köttbitar i mitten och lägg på två kokta sparrisar som en romersk tvåa. 10. Garnera med en hummerklo och en kvist kryddgrönt. Servera med stekt potatis

Källa: recept.nu

Gjorde lite mannagrynspudding till lunch idag, barnen gillar det med, så himla mumsigt, egentligen skall det vara russin i, men då jag inte tycker om det uteslöt jag det. Perfekt med tex saftsås eller sylt till. Mannagrynspudding 4-6 portioner 1 msk smör 1 liter mjölk 2 dl mannagryn 1/2 tsk salt 1 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 rivna bittermandlar (1 dl russin) 1 ägg Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Vispa i mannagrynen. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter under ständig omrörning, det bränns lätt i botten annars. Tillsätt salt, socker, vaniljsocker och bittermandel. Blanda ev ner russinen om du vill ha i det och ägget. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda puddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna i formen. Serveras med tex saftsås eller sylt. Receptet kommer från Morberg lagar husmanskost

Källa: cupcakesfluffan.blogspot.se

Ostkaka är himla gott, men den "riktiga" småländska ostkakan med ostlöpe tar sin lilla tid att göra så därför fick det bli en busenkel snabbvariant med keso, så mumsigt :-). Men jag såg att det fanns ostlöpe på ICA så jag skall allt ta och testa en "riktig" variant av ostkaka med. Receptet kommer ur Per Mobergs nya bok Morberg lagar husmanskost . En bok som jag verkligen kan rekommendera, en bok helt i min smak. Ostkaka med keso 4-6 portioner 50 gram sötmandel 3 medelstora ägg 1/2 dl strösocker 1/2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 500 gram keso 3 dl vispgrädde 1 tsk rivet citronskal Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform på ca 1 1/2 liter. Skålla och finhacka mandeln. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel. Häll detta i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Jag gräddade min längst ner i ugnen. Servera ostkakan ljummen med tex hallonsylt och lite lättvispad grädde. Tokgott helt enkelt :-).

Källa: cupcakesfluffan.blogspot.se

Kokt torsk med äggsås , det måste väl ändå vara en av husmanskostens stora ess! Trots att jag verkligen gillar husmanskost och är rätt bra på att komma ihåg att laga efter dessa recept så har jag nog aldrig gjort denna rätt förut! Det var faktiskt Magnus som kom med idén så jag googlade snabbt reda på ett recept som såg bra ut och det blev Per Morbergs variant. Allra bäst smakar det nog med färskpotatis till men inget man kan göra något åt så här i början av april... Snabbt gick det att laga till också - inget långkok här inte! Recept 4 pers 800 gr torskrygg eller filé 2 kryddpepparkorn (jag tog faktiskt några fler, kändes futtigt annars) 1 lagerblad flingsalt Äggsås med persilja: 4 ägg 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 2 msk vetemjöl 1 dl hackad persilja salt peppar 2 msk smör Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar. Äggsåsen: Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan. Jag tycker gröna ärtor, kokta eller kalla, passar alldeles ypperligt till denna rätt. Mer husmanskost än så kan det väl knappast bli! God & redig mat!! ~~~~~~

Källa: goodthingsmyway.blogspot.se

Vildsvin är gott, sommartid grillar vi köttet men under vinterhalvåret passar en värmande soppa. Receptet är hämtat ur Morberg jagar och lagar förutom att jag bytt ut kummin till sambal oelek. Foto: Martin Löf 300 g vildsvinsstek eller -karré (alt märgpipa eller högrev av nötkött 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor 4 potatisar av fast sort (400 g) 1 morot 3 msk Smör eller rapsolja 1 krm sambal oelek (2 tsk kummin, malen) 1 tsk mejram, malen 3 msk paprikapulver 3 msk tomatpuré 0.5 citron, tvättad, rivet skal och saft 1.5 l oxbuljong Salt, efter smak Peppar , efter smak Tillbehör Gräddfil Nybakat bröd Skär köttet i centimeterstora tärningar. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och skär potatisen och moroten i små tärningar. Bryn köttet i smör eller olja i en tjockbottnad kastrull. Rör ner alla ingredienser utom buljongen och bryn i ytterligare några minuter. Tillsätt buljong och lite salt och peppar. Koka upp, sänk värmen och låt soppan sjuda under lock tills köttet är mört, cirka 1 1/2 timme. Rör om då och då. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Servera gärna med en klick gräddfil och ett nybakat, härligt bröd. Anita

Källa: anitasskafferi.blogspot.se

”En klassiker. Ett inlägg. Ett hopp om att kunna inspirera till trion kött, sås och potatis utan krav på nymodigheter. ” Så skrev jag den 3:e maj . Jag ljög. Nu blir det två inlägg då de föregående har toppat listan som läsarnas favorit. Förra gången bjöd jag på helstekt entrecôte med pommes och bearnaisesås och jag tänkte inte servera, som Morberg skulle uttrycka sig, kattpiss nu heller. Det blir stora fina skivor entrecôte med tryffelsmör och potatisgratäng med kantareller och västerbottenost. Hösten är nämligen här, vare sig du vill erkänna det eller ej... Kvällarna är mörkare, kantarellerna gulare och den kyligare vinden gör oss sugna på riktig mat . Sådan där varm, hemlagad mat. Gärna en husman eller annan klassiker. Detta är en variant på en sådan. FARMORS POTATISGRATÄNG MED KANTARELLER (av Leila Lindholm) I vanliga fall gillar jag att hålla det enkelt men inte alltid. Det som får kannan att spilla över i denna rätt är definitivt potatisgrätängen. Åh, vilken potatisgratäng! Skala, skiva, koka, steka, blanda och in i ugnen. Ett recept som helt och hållet är taget ifrån Leila Lindholms kokbok ” Leilas guldkant på vardagen ”. På sid 55 skriver hon ”Det var min farmor som lärde mig att ha smörstekta kantareller i gratängen – det är underbart gott.” Och det var det! 2 kg mandelpotatis ¼ rotselleri 1 gul lök 3 klyftor vitlök 8 dl matlagningsgrädde 1,5 matsked kycklingfond ½ kruka färsk timjan nymalen svartpeppar 300 gram kantareller smör 2 deciliter (eller mer) Västerbottenost Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatis, rotselleri, gul lök och vitlök tunt. Koka upp grädde, kycklingfond, hackad timjan, salt och peppar. Tillsätt potatis, rotselleri, gul lök, vitlök och koka långsamt i 15 minuter. Stek kantarellerna i smör och krydda med salt och peppar. Blanda svampen, och den ljuvliga saft som bildas i pannan, i potatiskoket och rör i osten. Fyll blandningen i en smörad ungsform och grädda gyllene, cirka 25 minuter. TRYFFELSMÖR Det är något magiskt med tryffel. Vare sig du kan laga mat eller ej så kan du vara säker på att med tryffel höjer du ribban ett snäpp. Allt smakar så ljuvligt, himmelskt, galet gott! Recept.nu levererar ett kanonrecept, ifrån kocken Norbert Lang , som jag inte kunde motstå att snegla på. Syrligt och "tryffligt". Helt enkelt ett förträffligt kryddsmör! 100 gram rumstempererat smör Vitpeppar ifrån kvarn 1-2 matskedar citronsaft Några droppar worcestershiresås 40 gram mogen riven tryffel (svårt att hitta utanför saluhallarna. Jag tog x antal droppar ifrån min lilla flaska tryffelolja och det funkade utmärkt) Den grymma potatisgratängen är tänkt för 8 personer så planera att du kan käka rester dagen efter. Då har smakerna satt sig och goat till sig så det är nästan så att det är morgondagen du ska se fram emot. Så trots att denna mäktiga rätt kräver lite mer tid, lite mer pengar så blir den totala kostnaden faktiskt lite mindre då den slås ut över fler än en dag. Inte dåligt det! Det här är grymt bra mat, oavsett vad trender och finsmakare säger. Perfekt nu när mörkret smyger sig på. Men det är inte bara det som smyger sig på. Ost, grädde, smör… behöver nog inte säga mer. J Suddigt? Vintips finnes här >> Nu ska jag avsluta min långa lördagsförmiddag med frukost, morgon-tv och kokböcker i sängen och ta mig mot Söder och Bondens egen Marknad. Ha en skön lördag och hoppas du fick lite inspiration till en riktigt mysig helgmiddag. Tjingeling

Källa: kokskatten.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkelt och helt okej vardagsmat. Ett måste att ha nåt gott bröd till! 4 port. 1 blomkål ca 750 g 1 gul lök 2 msk smör 8 dl höns- eller grönsaksbuljong 2 dl vispgrädde Salt och nymalen svartpeppar Hackad gräslök till garnering Skölj blomkålen och skär den i bitar. Skala och hacka löken grovt. Fräs blomkål och lök i smör. Tillsätt buljong och grädde och koka tills blomkålen är riktigt mjuk, ca 20 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Garnera med gräslök.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Jag vet att jag har fått lite dille på att göra hans olika recept.. Men det är ju så gott med husmanskost! 4 portioner 1 blomkålshuvud (ca 750 g) Skinksås: 250 g rökt skinka i bit 1/2 purjolök 2 msk smör 2 msk vetemjöl 4 dl mjölk 1/2 dl vispgrädde 1 krm riven muskotnöt Salt och nymalen peppar Hackad persilja till garnering Skölj och dela blomkålshuvudet i buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i 3-5 minuter. Låt rinna av i durkslag. Skiva och finstrimla skinkan. Skölj och finstrimla purjolöken. Fräs skinka och purjolök snabbt i smör tills det blir lätt brynt. Pudra över mjölet och späd med mjölk och grädde under omrörning. Låt såsen koka i ca 5 minuter. Smaka av med muskot, salt och peppar. Häll såsen över blomkålen, strö över persilja och servera med kokt potatis.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Härligt att få en anledning att göra denna goda klassikern igen! Ca 4 port. 300 g rimmat fläsk 4 ägg 3 dl vetemjöl 5 dl mjölk 1 dl vispgrädde 1/2 tsk salt Nymalen svartpeppar Tillbehör: Lingonsylt Värm ugnen till 225 grader. Vispa samman ägg, mjöl och hälften av mjölken i en bunke till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, grädden, salt och peppar. Låt smeten vila i 10 minuter. Skär fläsket i tärningar och strö ut dem i en långpanna. Stek mitt i ugnen i ca 10 minuter. Rör om då och då. Häll över äggsmeten och grädda mitt i ugnen ytterligare 20-25 minuter. Servera fläskpannkakan med lingonsylt.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2020 ® v3 - Kontakt