pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | grönkålssoppa morberg | per Norberg hummer | gulasch per morberg | kräftströmming morberg | jordärtskockssoppa i soupmaker | gryta hjortbog -bacon
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Antal portioner: 4 Ingredienser 1 st morot 1 st äpple 0.5 st rotselleri 0.5 st liten kålrot 1 st palsternacka 1 dl gourmet crème fraiche 0.5 dl majonnäs 3 msk hackade val- eller hasselnötter salladsblad till servering salt och peppar Gör så här 1. Skala och tvätta alla rotfrukter noga. Skär rotfrukterna i mycket tunna strimlor, lägg i en skål. Salta och peppra. Låt stå en timma. (Saltet drar ur vätskan ur rotfrukterna). 2. Häll av eventuell vätska. Blanda i majonäsen, crème fraichen och de hackade nötterna. 3. Strimla äpplet sist av allt och blanda i. Smaka av med ev mer salt och peppar. 4. Lägg några salladsblad i botten på en tallrik och sedan en klick av waldorfblandningen.

Källa: recept.nu

Ostkaka är himla gott, men den "riktiga" småländska ostkakan med ostlöpe tar sin lilla tid att göra så därför fick det bli en busenkel snabbvariant med keso, så mumsigt :-). Men jag såg att det fanns ostlöpe på ICA så jag skall allt ta och testa en "riktig" variant av ostkaka med. Receptet kommer ur Per Mobergs nya bok Morberg lagar husmanskost . En bok som jag verkligen kan rekommendera, en bok helt i min smak. Ostkaka med keso 4-6 portioner 50 gram sötmandel 3 medelstora ägg 1/2 dl strösocker 1/2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 500 gram keso 3 dl vispgrädde 1 tsk rivet citronskal Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform på ca 1 1/2 liter. Skålla och finhacka mandeln. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel. Häll detta i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Jag gräddade min längst ner i ugnen. Servera ostkakan ljummen med tex hallonsylt och lite lättvispad grädde. Tokgott helt enkelt :-).

Källa: cupcakesfluffan.blogspot.se

Kokt torsk med äggsås , det måste väl ändå vara en av husmanskostens stora ess! Trots att jag verkligen gillar husmanskost och är rätt bra på att komma ihåg att laga efter dessa recept så har jag nog aldrig gjort denna rätt förut! Det var faktiskt Magnus som kom med idén så jag googlade snabbt reda på ett recept som såg bra ut och det blev Per Morbergs variant. Allra bäst smakar det nog med färskpotatis till men inget man kan göra något åt så här i början av april... Snabbt gick det att laga till också - inget långkok här inte! Recept 4 pers 800 gr torskrygg eller filé 2 kryddpepparkorn (jag tog faktiskt några fler, kändes futtigt annars) 1 lagerblad flingsalt Äggsås med persilja: 4 ägg 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 2 msk vetemjöl 1 dl hackad persilja salt peppar 2 msk smör Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar. Äggsåsen: Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan. Jag tycker gröna ärtor, kokta eller kalla, passar alldeles ypperligt till denna rätt. Mer husmanskost än så kan det väl knappast bli! God & redig mat!! ~~~~~~

Källa: goodthingsmyway.blogspot.se

Den här veckan gick ju undan den oxå och våren har kommit hörde jag på radio idag. Känns ju helt underbart...som jag har längtat!! Igår satt jag ute i solen på lunchen och fick min första bränna på nosen, soldyrkare som jag är. :) Mina kära föräldrar kom i veckan och vi har haft flera mysiga kvällar tillsammans. I mon fyller jag år och det ska firas med gamla trogna vänner i Stockholm så ikväll firar jag med min familj. Det var mamma som kom med idén att laga pasta och varför krångla till det så det blev helt enkelt Italienskt tema för hela slanten ikväll....men ack så gott!!! Meny * Antipasti Bruschetta Dryck Per Morberg Cabernet Sauvignon * Primi Pasta Carbonara Dryck Seniorio de los Llanos Reserva * Dolci Chokladmousse med lime -& passionsfrukt Dryck Kaffe Dolcin kanske inte var helt Italiensk, skulle gjort en panacotta men det blev en mousse i stället. Nästan same same but different! :) Recept till 4 personer Bruschetta 4 skivor kneipp (pågen) 2 msk bruschetta torrkrydda från Oil and vinegar 2 msk vatten 2 msk fin olivolja 12 cocktailtomater färsk basilika till garnering parmesanost smör Skär bort kanterna från brödet. Stek på båda sidor i mycket smör. Lägg på hushållspapper så överflödigt fett sugs upp. Blanda bruschettakrydda med vatten och olja. Låt stå och dra till sig tills det tjocknat. Skär tomaterna i klyftor och skär bort fruktköttet. Skär tomaterna i små fina bitar. Häll tomaterna i bruschettablandningen Lägg en hög tomatröra på brödet och garnera med basilika. Lägg en hög riven parmesan bredvid. Server direkt. Pasta Carbonara Spagetti av god kvalitet 500g varmrökt sidfläsk 12 medelstora champinjoner 2 gula lökar 4 dl grädde grov svartpeppar salt och socker efter smak smör Skär lök och champinjoner fint och bryn i smör Skär och knaperstek fläsket. Rör ner den stekta löken och svampen. Tillsätt grädde och svartpeppar. Låt sjuda ca 20 min tills grädden blivit krämig. Smaka av med socker och ev socker. Servera med pasta al dente. Chokladmousse 100g choklad 70% 2 äggulor 2 dl grädde Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden men inte för hårt. Rör ner äggen i chokladen och häll sen över grädden. Blanda tills smeten blivit slät och fin. Häll upp i glas och t oppa med ett lager curd. Ställ in i kylen minst 1 timma. Innan servering toppa med vispad grädde passionsfrukt Lime/passioncurd 50 g smör 1 dl socker 2 lime 2 passionsfrukter 2 ägg Smält smör och tillsätt socker. Tillsätt rivet limeskal och limesaft samt 1 passionsfrukt. Rör till sist ner äggen. Låt sjuda ca 20 min under omrörning tills curden tjocknat. Sila curden och låt svalna i kylen. Ha en härlig helg där ute!!

Källa: linasmatresa.blogspot.se

Husman ligger mig varmt och hjärtat. Det är rejält och oftast fantastiskt gott, både till vardags och som "finmat" på söndagar. När jag lagar husman är det antingen inspirerat av min mamma eller av Leif Mannerström. Jag har dammat av hans kokbok "Husmanskonst" som av någon anledning hamnat i skymundan i min kokbokshylla så jag har inte konsulterat den på ett tag. Nu har jag bläddrat igenom den igen och hittade massor av recept jag bara måste göra på hans sätt - fast lite på mitt sätt också förstås. Först ut är makaronipudding som är så barnsligt gott! Jag har gjort många puddingar i mina da'r men aldrig kokat makaronerna i mjölk (snabbstuvat) som Mannerström gör utan bara kokat dem i vatten innan jag lägger dem i formen. Stuvningen smaksätts med salt, peppar och socker. Här är det viktigt att det verligen KOKAR och inte småbubblar som när man stuvar makaroner i dryga tjugo minuter. Makaronerna ska kokas enligt koktid på förpackningen, gärna några minuter kortare så blir de inte så mosiga i puddingen. Att stuva makaronerna gör puddingen ännu mer saftig så det kommer jag att fortsätta göra. Och så gräddmjölk i äggstanningen förstås. Jag brukar bara använda mjölk. Enligt husmanskonstnärens recept ska det vara salladslök i puddingen men jag använde purjolök som jag brukar men lade ödmjukt till gul lök också, helt enligt receptet. Däremot avviker jag när det gäller fläsket, jag använder bacon i stället. Och så använder jag min kära prästost, inte grevé eller lagrad herrgård enligt herr Mannerström. Ta det försiktigt med saltet - både bacon och ost ger mycket sälta. För mer från växtriket på tallriken passar rårivna morötter eller tomatklyftor. 6 portioner 4 dl makaroner, Gammeldags Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk 1 tsk socker Salt, vitpeppar och muskot 2 paket bacon i bitar 1 gul lök, finhackad 1 purjolök, strimlad (ej det grövsta gröna) Salt och svartpeppar 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg Salt och svartpeppar 3 dl riven prästost Smörklickar Gör så här: Koka upp vatten och mjölk. Koka makaronerna tills de är knappt mjuka. Krydda med lite salt, vitpeppar, muskot och socker. Ställ åt sidan och rör om då och då så att makaronerna inte klibbar ihop sig för mycket. Fräs baconbitarna tills de släpper fettet och börjar få fin färg. Blanda då ner gul lök och purjolök och fräs med en stund. Salta lätt och svartpeppra. Blanda bacon- och lökfräs noga med makaronerna. Vispa ihop äggstanningen. Smörj en ugnsform och lägg i hälften av makaronblandningen. Strö över hälften av osten och sedan resten av makaronblandningen. Häll över äggstanningen och se till att den rinner ner ordentligt till botten genom att peta igenom här och var med en sked. Strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Det kan ta upp till en timme innan puddingen blir tillräckligt fast. Kolla konsistensen genom att sätta ner skaftet på en sked - den ska inte vara rinnig. Sätt första tiden på en halvtimme och kolla sedan färgen. Täck över med folie på slutet om det behövs. Hel muskotnöt att riva var tyvärr slut i skåpet så jag fick använda en kryddburk med inbyggd kvarn i locket, med småbitar av muskot. Självklart fungerade inte kvarnen så jag fick ta bort locket, hälla ur lite grand och mortla i stället. Kände mig lite som Jamie Oliver men jag använder min fina (tunga) mortel alldeles för lite. Jag skulle vilja stå där i köket och mortla färska kryddor, pesto och allt annat som både Oliver och Morberg gör... Det ska bli av det också! BÅDE purjolök och gul lök ska det vara. Jag har bara använt purjolök tills nu, enligt det allra första recept jag har hållit mig till på makaronipudding - från VÅR KOKBOK som jag fick när jag flyttade hemifrån som 18-åring. Det skulle till Mannerström för att få mig att göra min pudding annorlunda... Bacon, gul lök och purjolök är hur gott som helst tillsammans. Här har vi faktiskt början på en god pastasås om man skulle vilja. Bara att blanda i lite crème fraiche och grädde! Enligt Mannerströms recept ska det vara grevé eller lagrad herrgård i puddingen men jag använder min älskade prästost som passar så bra till det mesta i maten. Din egen smaksak! De stuvade makaronerna är blandade med bacon och lök, första lagret är lagt i formen och första ostlagret ska på. Andra lagret av både makaronblandning och ost är lagt. Överst några smörklickar som smälter ut över hela puddingen i ugnen och gör sitt till för den underbara ytan och färgen - och inte minst smaken! Mannerström säger att man kan servera puddingen med brynt smör.... Men jag tycker att det räcker bra så här :-) Mannerström tar gärna ett glas rött vin till sin makaronipudding. Själv föredrar jag ett stort glas iskall mjölk!  Tack för maten, Mannerström. Respekt!

Källa: lottakruse.blogspot.se

Ingredienser 800 gram kycklingfilé(er) salt och peppar Marinad 2 st vitlöksklyfta(or) 1 st limefrukt(er) 0,5 st chilifrukt 4 msk olivolja 2 msk paprikapulver salt och peppar Aioli 2 st vitlöksklyfta(or) , (eller 3) 0,5 st limefrukt(er) 2 st äggula(or) 2,5 dl neutral olja salt och peppar 1 liten bit chilifrukt , eller en knivsudd chilipasta Tillagning Lägg spett av trä i blöt 1-2 timmar innan du börjar grilla. 1. Pressa vitlöksklyftor och lime till marinaden. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda alltsammans med resten av ingredienserna till marinaden i en bunke. 2. Skär kycklingfilén i 2 cm stora tärningar. Lägg ner dem i marinaden och blanda. Marinera i kylen i minst 2-3 timmar, gärna längre. 3. Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan till chiliaiolin i en bunke. Tillsätt äggulorna och rör droppvis ner oljan. Obs! Oljan och äggen måste ha samma temperatur för att aiolin inte ska skära sig. 4. Smaka av aiolin med salt, peppar och lite finstrimlad utkärnad färsk chilifrukt eller chilipasta. 5. Trä upp kycklingköttet på spetten (olja in spetten först om de är av metall) och grilla runt om i 4-5 minuter. Servera med chiliaiolin och gärna tysk potatissallad. Receptet kommer från boken ”Morberg grillar”, Bonnier Fakta. Recept: Per Morberg Foto: Martin Löf

Källa: tasteline.com

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkelt och helt okej vardagsmat. Ett måste att ha nåt gott bröd till! 4 port. 1 blomkål ca 750 g 1 gul lök 2 msk smör 8 dl höns- eller grönsaksbuljong 2 dl vispgrädde Salt och nymalen svartpeppar Hackad gräslök till garnering Skölj blomkålen och skär den i bitar. Skala och hacka löken grovt. Fräs blomkål och lök i smör. Tillsätt buljong och grädde och koka tills blomkålen är riktigt mjuk, ca 20 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Garnera med gräslök.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott! Och enkelt att göra! 4 portioner 8-12 lammkotletter (ca 1 kg) Salt och peppar Smör till stekning Vitlökssmör: 200 g rumstempererat smör 3 pressade vitlöksklyftor 1/2 dl hackad persilja Salt och peppar 1 tsk pressad citron Kulpotatis: 8 stora potatisar (700-800 g) Smör till stekning Salt Tillbehör: Tomatsallad Citronklyftor Salta och peppra lammkotletterna på båda sidor och stek dem i het panna i smör, 2-3 minuter på varje sida. Lägg upp kotletterna med en klick vitlökssmör och servera med kulpotatis, tomatsallad och citronklyftor. Vitlökssmör: Rör ihop alla ingredienser och servera direkt. Kulpotatis: Skala potatisarna. Ta ut kulor med hjälp av ett kuljärn. Stek dem gyllenbruna i smör och salta.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Gäller ju att passa på att testa nu när det finns färska svenska jordgubbar! Kan säga att det var supergott! Så lätt att göra också! Perfekt om man inte har en glassmaskin eller om man bara tycker att det är drygt att göra hemmagjord glass. Prova! Ca 4 port. 3 äggulor 1,5 dl strösocker 0,5 dl punsch 3 dl vispgrädde Garnering: 0,5 liter färska jordgubbar Strösocker Vispgrädde Vispa äggulor, socker och punsch pösigt. Vispa grädden lätt och blanda med äggvispet. Klä en 1,5 liters brödform med plastfolie. Häll i smeten och täck med plastfolie. Låt stå i minst 4 timmar i frysen. Skiva jordgubbarna och strö över lite socker. Låt stå i ca 15 minuter i rumstemperatur. Ta samtidigt fram parfaiten och låt den tina något innan den serveras. Skär parfaiten i skivor och garnera med jordgubbar och vispad grädde.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost . Väldigt god! Krämig och god smak! Har aldrig haft kummin, lagerblad och paprikapulver i förut, däremot brukar jag ha i vitlök och chilisås... Men denna var nog snäppet godare än den jag brukar göra! 4 port. 500 g falukorv 2 gula lökar 2 msk smör 2-3 msk tomatpuré 1 msk paprikapulver 1 krm kumminfrön 2 lagerblad 1 dl köttbuljong 2 dl kaffegrädde eller vispgrädde + mjölk Salt och nymalen peppar Tillbehör: Créme fraiche Skär korven i centimetertjocka stavar. Skala och hacka löken. Fräs korv och lök i smör i en stor stekpanna. Rör ner tomatpuré, paprikapulver, kummin och lagerblad och sjud i ytterligare några minuter. Späd med buljongen och grädden. Låt sjuda tills såsen är smidig och simmig - inte för tunn och inte för stabbig. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris och en klick créme fraiche.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Härligt att få en anledning att göra denna goda klassikern igen! Ca 4 port. 300 g rimmat fläsk 4 ägg 3 dl vetemjöl 5 dl mjölk 1 dl vispgrädde 1/2 tsk salt Nymalen svartpeppar Tillbehör: Lingonsylt Värm ugnen till 225 grader. Vispa samman ägg, mjöl och hälften av mjölken i en bunke till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, grädden, salt och peppar. Låt smeten vila i 10 minuter. Skär fläsket i tärningar och strö ut dem i en långpanna. Stek mitt i ugnen i ca 10 minuter. Rör om då och då. Häll över äggsmeten och grädda mitt i ugnen ytterligare 20-25 minuter. Servera fläskpannkakan med lingonsylt.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har länge gått och suktat efter detta lyxiga receptet, men har velat spara det till ett speciellt tillfälle. Men nu hade jag lite extra pengar och kunde inte vänta längre, så slog till en vanlig vardag! Gissa om min sambo blev lycklig när han kom hem från jobbet och vi skulle äta detta till middag! Alltså det var verkligen sjukt gott! Det godaste jag har ätit på länge. Rekommenderas verkligen. 4 portioner 8 skivor Kalvfilé, a 80 g Salt och peppar Smör till stekning Choronsås 1 charlottenlök 1/2 dl rödvinsvinäger 7-8 vitpepparkorn 3-4 persiljestjälkar 300 g smör 3 äggulor 2 msk tomatpuré 2 msk hackad persilja 1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk) Salt och peppar Garnering 4 hummerklor 8 vita kokta sparrisar Färsk kryddkvist Skala och hacka scharlottenlöken till choronsåsen. Koka ihop vinäger, peppar, scharlottenlök och persiljestjälkar tills hälften återstår. Sila av. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan. Sjud ihop reduktionen med äggulorna i ett vattenbad. Vispa hela tiden tills äggblandningen blir luftig och fingervarm. Droppa ner det skirade fingervarma smöret, dock ej den vita bottensatsen, i en tunn stråle under kraftig vispning. Tillsätt tomatpuré, hackad persilja, hackad dragon oh smaka av med salt och peppar. Salta och peppra köttet. Stek skivorna på båda sidor i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. De ska vara lätt rosa inuti. Ringla ut såsen i form av bokstaven O på tallriken. Placera två köttbitar i mitten och lägg två kokta sparrisar som en romersk tvåa. Garnera med en hummerklo och en kvist kryddgrönt. Servera med stekt potatis.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost . Har gått o längtat efter att rabarbern ska växa upp så jag skulle kunna göra detta receptet! Och det va som jag trodde, supergott! 4-6 portioner 500 g rabarber 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl Smuldeg 100 g kallt smör 2 1/2 dl vetemjöl 1 msk strösocker 1 riven bittermandel Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala rabarbern, men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär den i ca 2 cm breda bitar. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till degen till en smulig massa. Smula den över rabarbern. Ställ in pajen i ugnen och grädde den i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass. Glass 2 1/2 dl vispgrädde 2 1/2 dl mjölk 1 vaniljstång 5 äggulor 1 dl strösocker Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ut boken Morberg Så gott som grön av Per Morberg. Superlätt att göra och väldigt god! Smulpaj är ju en riktig klassiker som alltid funkar! 4 portioner Smultäcke: 2 dl dinkel, alternativt vetemjöl och havregryn 1/2 dl råsocker 1 tsk bakpulver 125 g rumsvarmt smör 75 g finhackad vit choklad Fyllning: 200 g blåbär, äpple, rabarber, krusbär, vinbär eller hallon 1 msk maizena Blanda bär och maizena, lägg i en ugnssäker form. Smultäcke: blanda med fingertopparna eller HASTIGT i matberedare. Blanda sist i chokladen. Täck bären med smuldegenoch grädda i 30 minuter i 200 grader varm ugn. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2020 ® v3 - Kontakt