pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | gulasch per morberg | kalvfilé på lyxlirarens vis | Donnisar plättar | svamplasagne leila | Kräftströmming | Tocatårta | moberg flädersaft
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser Kalvfilé Oscar 8 st kalvfilé, à 80 g Salt och peppar Smör till stekning Choronsås 1 st schalottenlök 0.5 dl rödvinsvinäger 7-8 st vitpepparkorn 3-4 st persiljestjälkar 300 g smör 3 st äggulor 2 msk tomatpuré 2 msk hackad persilja 1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk) Salt och peppar Garnering 4 st hummerklor 8 st vita kokta sparrisar Färsk kryddkvist Gör så här 1. Choronsås Skala och hacka schalottenlöken till choronsåsen. 2. Koka ihop vinäger, peppar, schalottenlök och persiljestjälkar tills hälften återstår. Sila av. 3. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan. 4. Sjud ihop reduktionen med äggulorna i ett vattenbad. Vispa hela tiden till äggblandningen blir luftig och fingervarm. 5. Droppa ner det skirade fingervarma smöret, dock ej den vita bottensatsen i en tunn stråle under kraftig vispning. 6. Tillsätt tomatpuré, hackad persilja, hackad dragon och smaka av med salt och peppar. 7. Kalvfilé Oscar Salta och peppra köttet. 8. Stek skivorna på båda sidor i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. De ska vara lätt rosa inuti. 9. Ringla ut såsen i form av bokstaven O på tallriken. Placera två köttbitar i mitten och lägg på två kokta sparrisar som en romersk tvåa. 10. Garnera med en hummerklo och en kvist kryddgrönt. Servera med stekt potatis

Källa: recept.nu

Ostkaka är himla gott, men den "riktiga" småländska ostkakan med ostlöpe tar sin lilla tid att göra så därför fick det bli en busenkel snabbvariant med keso, så mumsigt :-). Men jag såg att det fanns ostlöpe på ICA så jag skall allt ta och testa en "riktig" variant av ostkaka med. Receptet kommer ur Per Mobergs nya bok Morberg lagar husmanskost . En bok som jag verkligen kan rekommendera, en bok helt i min smak. Ostkaka med keso 4-6 portioner 50 gram sötmandel 3 medelstora ägg 1/2 dl strösocker 1/2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 500 gram keso 3 dl vispgrädde 1 tsk rivet citronskal Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform på ca 1 1/2 liter. Skålla och finhacka mandeln. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel. Häll detta i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Jag gräddade min längst ner i ugnen. Servera ostkakan ljummen med tex hallonsylt och lite lättvispad grädde. Tokgott helt enkelt :-).

Källa: cupcakesfluffan.blogspot.se

Kokt torsk med äggsås , det måste väl ändå vara en av husmanskostens stora ess! Trots att jag verkligen gillar husmanskost och är rätt bra på att komma ihåg att laga efter dessa recept så har jag nog aldrig gjort denna rätt förut! Det var faktiskt Magnus som kom med idén så jag googlade snabbt reda på ett recept som såg bra ut och det blev Per Morbergs variant. Allra bäst smakar det nog med färskpotatis till men inget man kan göra något åt så här i början av april... Snabbt gick det att laga till också - inget långkok här inte! Recept 4 pers 800 gr torskrygg eller filé 2 kryddpepparkorn (jag tog faktiskt några fler, kändes futtigt annars) 1 lagerblad flingsalt Äggsås med persilja: 4 ägg 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 2 msk vetemjöl 1 dl hackad persilja salt peppar 2 msk smör Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar. Äggsåsen: Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan. Jag tycker gröna ärtor, kokta eller kalla, passar alldeles ypperligt till denna rätt. Mer husmanskost än så kan det väl knappast bli! God & redig mat!! ~~~~~~

Källa: goodthingsmyway.blogspot.se

Husman ligger mig varmt och hjärtat. Det är rejält och oftast fantastiskt gott, både till vardags och som "finmat" på söndagar. När jag lagar husman är det antingen inspirerat av min mamma eller av Leif Mannerström. Jag har dammat av hans kokbok "Husmanskonst" som av någon anledning hamnat i skymundan i min kokbokshylla så jag har inte konsulterat den på ett tag. Nu har jag bläddrat igenom den igen och hittade massor av recept jag bara måste göra på hans sätt - fast lite på mitt sätt också förstås. Först ut är makaronipudding som är så barnsligt gott! Jag har gjort många puddingar i mina da'r men aldrig kokat makaronerna i mjölk (snabbstuvat) som Mannerström gör utan bara kokat dem i vatten innan jag lägger dem i formen. Stuvningen smaksätts med salt, peppar och socker. Här är det viktigt att det verligen KOKAR och inte småbubblar som när man stuvar makaroner i dryga tjugo minuter. Makaronerna ska kokas enligt koktid på förpackningen, gärna några minuter kortare så blir de inte så mosiga i puddingen. Att stuva makaronerna gör puddingen ännu mer saftig så det kommer jag att fortsätta göra. Och så gräddmjölk i äggstanningen förstås. Jag brukar bara använda mjölk. Enligt husmanskonstnärens recept ska det vara salladslök i puddingen men jag använde purjolök som jag brukar men lade ödmjukt till gul lök också, helt enligt receptet. Däremot avviker jag när det gäller fläsket, jag använder bacon i stället. Och så använder jag min kära prästost, inte grevé eller lagrad herrgård enligt herr Mannerström. Ta det försiktigt med saltet - både bacon och ost ger mycket sälta. För mer från växtriket på tallriken passar rårivna morötter eller tomatklyftor. 6 portioner 4 dl makaroner, Gammeldags Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk 1 tsk socker Salt, vitpeppar och muskot 2 paket bacon i bitar 1 gul lök, finhackad 1 purjolök, strimlad (ej det grövsta gröna) Salt och svartpeppar 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg Salt och svartpeppar 3 dl riven prästost Smörklickar Gör så här: Koka upp vatten och mjölk. Koka makaronerna tills de är knappt mjuka. Krydda med lite salt, vitpeppar, muskot och socker. Ställ åt sidan och rör om då och då så att makaronerna inte klibbar ihop sig för mycket. Fräs baconbitarna tills de släpper fettet och börjar få fin färg. Blanda då ner gul lök och purjolök och fräs med en stund. Salta lätt och svartpeppra. Blanda bacon- och lökfräs noga med makaronerna. Vispa ihop äggstanningen. Smörj en ugnsform och lägg i hälften av makaronblandningen. Strö över hälften av osten och sedan resten av makaronblandningen. Häll över äggstanningen och se till att den rinner ner ordentligt till botten genom att peta igenom här och var med en sked. Strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Det kan ta upp till en timme innan puddingen blir tillräckligt fast. Kolla konsistensen genom att sätta ner skaftet på en sked - den ska inte vara rinnig. Sätt första tiden på en halvtimme och kolla sedan färgen. Täck över med folie på slutet om det behövs. Hel muskotnöt att riva var tyvärr slut i skåpet så jag fick använda en kryddburk med inbyggd kvarn i locket, med småbitar av muskot. Självklart fungerade inte kvarnen så jag fick ta bort locket, hälla ur lite grand och mortla i stället. Kände mig lite som Jamie Oliver men jag använder min fina (tunga) mortel alldeles för lite. Jag skulle vilja stå där i köket och mortla färska kryddor, pesto och allt annat som både Oliver och Morberg gör... Det ska bli av det också! BÅDE purjolök och gul lök ska det vara. Jag har bara använt purjolök tills nu, enligt det allra första recept jag har hållit mig till på makaronipudding - från VÅR KOKBOK som jag fick när jag flyttade hemifrån som 18-åring. Det skulle till Mannerström för att få mig att göra min pudding annorlunda... Bacon, gul lök och purjolök är hur gott som helst tillsammans. Här har vi faktiskt början på en god pastasås om man skulle vilja. Bara att blanda i lite crème fraiche och grädde! Enligt Mannerströms recept ska det vara grevé eller lagrad herrgård i puddingen men jag använder min älskade prästost som passar så bra till det mesta i maten. Din egen smaksak! De stuvade makaronerna är blandade med bacon och lök, första lagret är lagt i formen och första ostlagret ska på. Andra lagret av både makaronblandning och ost är lagt. Överst några smörklickar som smälter ut över hela puddingen i ugnen och gör sitt till för den underbara ytan och färgen - och inte minst smaken! Mannerström säger att man kan servera puddingen med brynt smör.... Men jag tycker att det räcker bra så här :-) Mannerström tar gärna ett glas rött vin till sin makaronipudding. Själv föredrar jag ett stort glas iskall mjölk!  Tack för maten, Mannerström. Respekt!

Källa: lottakruse.blogspot.se

Efter all julmat känns det helt rätt med en matig gulaschsoppa. Soppan doftar härligt när den står och puttrar på spisen och smakar väldigt gott med alla rotfrukter och kryddor. Denna gång använde jag mig av ett recept från Morberg men som vanligt ändrade jag efter eget tycke och smak. Eftersom jag tänkte frysa in soppa så gjorde jag för 8-10 personer. Ett gott bröd till är ett måste och även en klick gräddfil i soppan som pricken över i. Gulaschsoppa Gulaschsoppa (8 personer) 600-700 g högrev av nötkött 2 st gula lökar 4 st vitlöksklyftor 5 st potatisar 2 st morötter 1 st palsternacka 1 bit kålrot 1 bit rotselleri 2 tsk kummin 1 tsk mejram, malen eller basilika 3 msk paprikapulver 6 msk tomatpuré 1 st citron, tvättad, rivet skal och saft 2,5 l oxbuljong eller köttbuljong 3 msk rapsolja Salt & peppar 2-3 msk mjöl Gör så här 1. Skär köttet i centimeterstora tärningar. 2. Skala och hacka löken och vitlöken. 3. Skala och skär rotfrukterna i små tärningar. 4. Bryn löken och sen köttet i smör eller olja i en gryta. Rör i 1,5 msk mjöl i grytan. 5. Tillsätt rotfrukter och kryddor utom buljongen och bryn i ytterligare några minuter. 6. Tillsätt buljongen samt salt o peppar. 7. Koka upp, sänk värmen och låt soppan sjuda under lock tills köttet är mört, cirka 1 1/2 timme. Rör om då och då. Ta resten av mjölet och red soppan mot slutet av koktiden. 8. Smaka av med mer salt och peppar. 9. Servera gärna med en klick gräddfil och ett gott bröd till. Fick hjälp av barnen att hacka alla rotfrukter som skulle i grytan. Ett gott surdegsbröd är ett måste till soppan. Ljuvlig gulaschsoppa !

Källa: miasmandariner.blogspot.se

Även våra barn är intresserade av mat och dess tillagning. Arvid följer matlagningsprogrammen med samma iver som Anders och jag. Alltsedan Per Morberg gjorde Scharzwaldtårta på bästa sändningstid i TVn har Arvid korat den till tårtornas Rolls Royce. Bottnar 3 dl hasselnötter 4 dl florsocker 3 äggvitor Fyllning och garnering 300 g blockchoklad 5 dl vispgrädde 1 dl vaniljkräm kakao Mal nötter och blanda samman med florsocker. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum vänder man skålen upp och ned, rör sig inte äggviteskummet över huvud taget - då är de klart) och vänd försiktigt ned i nötblandningen. Rita upp tre cirklar, ca 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten på dem och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter i 150°. Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv. Låt svalna på plåten. Smält blockchokladen i vattenbad. Häll ut hälften i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den stelna. Bryt ut lämpliga bitar till garnering. Vispa grädden med vaniljsockret. Blanda hälften av grädden med resten av den smälta chokladen och vaniljkrämen. Lägg samman bottnarna med ett lager av choklad/vaniljgrädden och ett lager av bara grädde. Spara grädde till att spritsa runt om tårtan till garnityr. Stick i chokladrutorna och pudra över kakao.

Källa: postgardsromantik.blogspot.se

Det här receptet är lika snabbt som det är gott och är hämtat ut Per Morbergs bok Morberg: scenen, livet och konsten att laga mat. Tonfiskpasta 4 portioner 500 g pasta 1 burk tonfisk i vatten 1 äpple 1 gul lök 10 cm purjolök 3 dl grädde 1-2 msk curry salt och peppar matolja till stekning Till servering Klyftade tomater Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet. Skala och hacka löken. Kärna ur och tärna äpplet. Stek löken och äpplet i lite matolja på medelvärme, de skall inte få färg. Pudra över curry och låt fräsa någon minut till. Slå på grädde och lägg i tonfisken. Rör om och låt puttra några minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. mer curry. Häll såsen över pastan och rör om. Skär purjolöken i tunna skivor och rör ner precis innan servering.

Källa: cookingforhunger.blogspot.se

Inte allt för sällan får jag cravings för något som jag inte ätit på länge. Både jag och min J är helt galna i isterband, men äter det inte så ofta. Jag blev inspirerad av Per Morberg. Tittar ofta på hans Vad blir det för mat på TV. I det här receptet blev det en massa nya saker som jag aldrig gjort tidigare. Att det var så enkelt att koka rödbetor, varför har jag aldrig gjort det tidigare?! Vi hade en blandning av olika sorters isterband, alla inköpta på ICA Kvantum i Sickla köpkvarter. Min favorit var utan konkurrens Lönneberga Isterband. Recept Ingredienser: Fast potatis 800-900 gr En bunt färska rödbetor Småländska Isterband Färsk dill Mjölk 4 dl Mjöl 2 msk Smör 3,5 msk smör Skär potatisen i klyftor och koka till den är mjuk. Låt ånga av ordenligt och därefter svalna. Koka rödbetorna (bort med det gröna) i 20 minuter nu när de är späda och fina. På vintern tar det längre tid, kolla med en gaffel att de mjuknat. Skölj dem därefter i riktigt kallt vatten och skala med en potatisskalare. Klyfta, blanda runt en klick smör, på med en nypa flingsalt och lägg undan till serveringen. Smält smöret försiktigt i en kastrull. Ta bort från värmen och sikta över mjölet. Vispa fri från klumpar. Häll på mjölken och vispa allt lent, värm försiktigt under omröring. Låt småputtra i 5-10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Av från plattan och i med potatisen. Hacka dill och skicka i allt i stuvningen. Dela korvarna på längden och stek i 10-12 minuter. Servera med en god senap och en kall öl. Lämnar också härmed in detta recept som bidrag till Jenny Benjaminssons tävling på kalasgott.com

Källa: lyxigmat.blogspot.se

Dagarna rinner snabbt denna veckan, redan fredag i morgon igen och helgen stundar. Det har varit inskolningar på förskolan, där Anki jobbar, och det har gått riktigt bra. Förmodligen är det därför hennes vecka har rusat iväg. På Håkans jobb har alla turister försvunnit och Köpingebros ICAaffär har återgått till sin normala kundkrets. Nu lät det nästan som att det finns turister som blivit bortförda eller på något annat mystiskt sätt försvunnit från affären, men så är ju naturligtvis inte fallet... Men på somrarna är det många turister som handlar på Gema, även en del kändisar som bor på sina sommarställen på Österlen hittar dit. I år har bl.a Lena Endre gästat affären. Men nu när sommaren börjar gå mot höst så har turisterna rest hem igen och lämnat ett visst tomrum bakom sig. Så vad passar väl bättre, dessa regniga "förhöstdagar" än att kocka till olika grytor? Långkok i all ära, men på vardagarna kan det vara svårt att få tid till det, så då kan dagens middag vara ett bra alternativ. En mustig kyckling gryta som behöver ungefär 20 minuters kokning innan den är klar att avnjutas: Snabb kycklinggryta 2 port 2 kycklingfiléer 125 g bacon 100 g smålök 2 vitlöksklyftor 1 stjälkselleri 3 dl vatten 2 msk kalvfond 2 msk balsamvinäger Dela filéerna i tre lika stora delar. Skär baconet i småbitar och stek i en stekgryta. Ta upp bitarna men låt fettet stanna kvar och stek kycklingbitarna i bacinfettet till de är lätt brynta runt om. Skala löken och vitlöken. Skiva vitlöken och sellerin. Blanda ner selleri, lök, vitlök och bacon bland kycklingen och stek en kort stund. Tillsätt övriga ingredienser och låt det hela koka ca 20 minuter till kycklingen är klar. Red med maizena och smaka av med salt och peppar innan grytan avnjuts med ris och sallad. Så där ja, en snabb och smarrig gryta för stressiga vardagar. Nu är det snart tid för Per Morberg att svara på frågan "vad blir det för mat" ikväll på 4+. Tittar ni också på hans matprogram ikväll, eller blir det något annat? I morgon kockar vi till en lite lyxigare torskrätt till middag, får se om Håkan kan springa fast i något gott vin som vi kan dricka till. Nyfikna på vad det blir? Då vet ni var ni ska titta in i morgon! Smaklig spis! / Anki och Håkan x

Källa: martenssonskok.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott! Och enkelt att göra! 4 portioner 8-12 lammkotletter (ca 1 kg) Salt och peppar Smör till stekning Vitlökssmör: 200 g rumstempererat smör 3 pressade vitlöksklyftor 1/2 dl hackad persilja Salt och peppar 1 tsk pressad citron Kulpotatis: 8 stora potatisar (700-800 g) Smör till stekning Salt Tillbehör: Tomatsallad Citronklyftor Salta och peppra lammkotletterna på båda sidor och stek dem i het panna i smör, 2-3 minuter på varje sida. Lägg upp kotletterna med en klick vitlökssmör och servera med kulpotatis, tomatsallad och citronklyftor. Vitlökssmör: Rör ihop alla ingredienser och servera direkt. Kulpotatis: Skala potatisarna. Ta ut kulor med hjälp av ett kuljärn. Stek dem gyllenbruna i smör och salta.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost . Har gått o längtat efter att rabarbern ska växa upp så jag skulle kunna göra detta receptet! Och det va som jag trodde, supergott! 4-6 portioner 500 g rabarber 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl Smuldeg 100 g kallt smör 2 1/2 dl vetemjöl 1 msk strösocker 1 riven bittermandel Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala rabarbern, men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär den i ca 2 cm breda bitar. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till degen till en smulig massa. Smula den över rabarbern. Ställ in pajen i ugnen och grädde den i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass. Glass 2 1/2 dl vispgrädde 2 1/2 dl mjölk 1 vaniljstång 5 äggulor 1 dl strösocker Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ut boken Morberg Så gott som grön av Per Morberg. Superlätt att göra och väldigt god! Smulpaj är ju en riktig klassiker som alltid funkar! 4 portioner Smultäcke: 2 dl dinkel, alternativt vetemjöl och havregryn 1/2 dl råsocker 1 tsk bakpulver 125 g rumsvarmt smör 75 g finhackad vit choklad Fyllning: 200 g blåbär, äpple, rabarber, krusbär, vinbär eller hallon 1 msk maizena Blanda bär och maizena, lägg i en ugnssäker form. Smultäcke: blanda med fingertopparna eller HASTIGT i matberedare. Blanda sist i chokladen. Täck bären med smuldegenoch grädda i 30 minuter i 200 grader varm ugn. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ut boken Morberg Så gott som grön av Per Morberg. Hade gäster idag, var av den ena är vegetarian, så passade på att testa denna. Jag tyckte att den var väldigt god, men min sambo tyckte inte det. 6 portioner Lasagneplattor, gärna fullkorn 3 vitlöksklyftor 2 gula lökar 3 morötter 3 palsternackor 1 röd paprika 2 dl mandlar eller valnötter 50 g riven parmesan Bechamelsås: 100 g smör 1 dl vetemjöl 1 liter mjölk 100 g getost, utan kant 100 g fryst spenat Bechamelsås: smält smöret, vispa i mjöl till en jämn smet. Vispa i mjölken lite i taget. Låt sjuda hela tiden. Sila gärna bechamelen så alla eventuella klumpar försvinner. Koka upp igen, smula i getosten, låt den smälta. Ha sist i spenaten och rör om. Salta och peppra. Hacka löken och vitlöken, fräs i panna på svag värme. Skala morötter och palsternacka, dela i grova bitar och mixa lätt i matberedare. Fräs tillsammans med löken. Skär paprikan i fina tärningar, grovmixa mandlar eller nötter. Varva lasagneplattor, sås, grönsaker och nötter. Börja och sluta med bechamelsås. Täck med riven parmesan. Baka i ugn på 175 grader i cirka 40 minuter.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2019 ® - Kontakt