pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | gulasch per morberg | kalvfilé på lyxlirarens vis | Donnisar plättar | moberg flädersaft | rågkakor | biff greta mannerström | per morberg gulasch
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser Kalvfilé Oscar 8 st kalvfilé, à 80 g Salt och peppar Smör till stekning Choronsås 1 st schalottenlök 0.5 dl rödvinsvinäger 7-8 st vitpepparkorn 3-4 st persiljestjälkar 300 g smör 3 st äggulor 2 msk tomatpuré 2 msk hackad persilja 1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk) Salt och peppar Garnering 4 st hummerklor 8 st vita kokta sparrisar Färsk kryddkvist Gör så här 1. Choronsås Skala och hacka schalottenlöken till choronsåsen. 2. Koka ihop vinäger, peppar, schalottenlök och persiljestjälkar tills hälften återstår. Sila av. 3. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan. 4. Sjud ihop reduktionen med äggulorna i ett vattenbad. Vispa hela tiden till äggblandningen blir luftig och fingervarm. 5. Droppa ner det skirade fingervarma smöret, dock ej den vita bottensatsen i en tunn stråle under kraftig vispning. 6. Tillsätt tomatpuré, hackad persilja, hackad dragon och smaka av med salt och peppar. 7. Kalvfilé Oscar Salta och peppra köttet. 8. Stek skivorna på båda sidor i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. De ska vara lätt rosa inuti. 9. Ringla ut såsen i form av bokstaven O på tallriken. Placera två köttbitar i mitten och lägg på två kokta sparrisar som en romersk tvåa. 10. Garnera med en hummerklo och en kvist kryddgrönt. Servera med stekt potatis

Källa: recept.nu

Hur är det med er därute, kör ni någon specifik diet? GI, LCHF ja vad de nu alla heter. Här följs inga dieter utan här tränas det på som bara den, dvs som vanligt! Vi brukar säga som Per Morberg här hemma att rör man på sig 30 minuter varje dag, kan man i stort sett äta vad man vill! ;) Härmed inviger jag en ny kategori på bloggen som kommer att benämnas Gästbloggare! Detta recept på smarrigt lchf bröd kommer från en härlig och go barndomsvän som heter Jessica som följer det här med LCHF-diet. Visst blir man sugen på detta smarriga bröd fastän man inte är en hängiven LCHFare? Jessica och jag har bott i samma grannskap som barn och även om Jessica är 2 år yngre än mig så kunde hon (hör och häpna) introducera mig till en massa bus ;) Vilken sammanhållning vi hade i det området vi bodde i. Herregud, nu blir jag nostalgisk med trip down memory lane och allt det där... ack du underbara barndomstid :) Önskar er en trevlig helg och tackar Jessica för fint recept och foto! Bild tagen av Jessica. Smarrigt LCHF-bröd (6 st) 50 g fetaost (apetina eller liknande) 1 dl turkisk yoghurt 1 ägg 2 msk fiberhusk 2 tsk bakpulver Gör så här Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda ihop fetaost, yoghurt och ägg. Rör sedan ner fiberhusk och bakpulver. Blanda väl och låt stå i ca 10 min. Gör sedan bollar (eller platta ut som ovan på fotot) och lägg på pappersklädd plåt. Garnera med solroskärnor eller andra valfria frön om du vill. Grädda i ca 18 min i 200 grader. Låt bröden svalna helt på plåten innan du rör dem. Jessica har också en blogg (även om det inte är en bakblogg). Klicka här för att komma till Jessicas blogg .

Källa: amyspieceofcake.blogspot.se

Jamie Oliver är nog min favorit-tv-kock. Han ser så rar ut där han står och läspar lite sött. Maten ser så god ut. Och jag är vansinnigt avundsjuk på den där vedeldade ugnen han har ute i trädgården. Eller förresten, kanske är det Per Morberg som är favoriten när han daskar en laxsida upp på arbetsbänken, kör ner en halv gris i köttkvarnen eller skvätter i vin i tomatsåsen. Fast det är nog Jamie. Eller nä. Jag kan inte bestämma mig. Kvällens middag kommer hursomhelst från Jamie Oliver. Inte mitt recept alltså och jag tänker inte skriva ut det helt, ni får väl köpa boken. Men jag kan inte låta bli att visa de enorma mängderna purjolök som gick åt. Och då drog vi ändå ned mängden lite från originalreceptet. Tre rejäla purjolökar. Hoppsan, grytan räckte precis till. Kokas sakta i buljong och vitt vin med ett lager prosciutto ovanpå. Medan purjolöken kokar mixas bröd med torkad Karljohansvamp (ack, mitt karljohan-lager är nästan slut, måtte detta år bli ett bra svampår, jag ska väl ändå inte behöva köpa sånt?) och så knapersteks det i olivolja. Svampen doftar grymt gott! Och så alltihop tillsammans med färsk pasta. Riktigt gott.

Källa: annasskafferi.blogspot.se

Gjorde lite mannagrynspudding till lunch idag, barnen gillar det med, så himla mumsigt, egentligen skall det vara russin i, men då jag inte tycker om det uteslöt jag det. Perfekt med tex saftsås eller sylt till. Mannagrynspudding 4-6 portioner 1 msk smör 1 liter mjölk 2 dl mannagryn 1/2 tsk salt 1 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 rivna bittermandlar (1 dl russin) 1 ägg Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Vispa i mannagrynen. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter under ständig omrörning, det bränns lätt i botten annars. Tillsätt salt, socker, vaniljsocker och bittermandel. Blanda ev ner russinen om du vill ha i det och ägget. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda puddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna i formen. Serveras med tex saftsås eller sylt. Receptet kommer från Morberg lagar husmanskost

Källa: cupcakesfluffan.blogspot.se

Kokt torsk med äggsås , det måste väl ändå vara en av husmanskostens stora ess! Trots att jag verkligen gillar husmanskost och är rätt bra på att komma ihåg att laga efter dessa recept så har jag nog aldrig gjort denna rätt förut! Det var faktiskt Magnus som kom med idén så jag googlade snabbt reda på ett recept som såg bra ut och det blev Per Morbergs variant. Allra bäst smakar det nog med färskpotatis till men inget man kan göra något åt så här i början av april... Snabbt gick det att laga till också - inget långkok här inte! Recept 4 pers 800 gr torskrygg eller filé 2 kryddpepparkorn (jag tog faktiskt några fler, kändes futtigt annars) 1 lagerblad flingsalt Äggsås med persilja: 4 ägg 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 2 msk vetemjöl 1 dl hackad persilja salt peppar 2 msk smör Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar. Äggsåsen: Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan. Jag tycker gröna ärtor, kokta eller kalla, passar alldeles ypperligt till denna rätt. Mer husmanskost än så kan det väl knappast bli! God & redig mat!! ~~~~~~

Källa: goodthingsmyway.blogspot.se

Dagarna rinner snabbt denna veckan, redan fredag i morgon igen och helgen stundar. Det har varit inskolningar på förskolan, där Anki jobbar, och det har gått riktigt bra. Förmodligen är det därför hennes vecka har rusat iväg. På Håkans jobb har alla turister försvunnit och Köpingebros ICAaffär har återgått till sin normala kundkrets. Nu lät det nästan som att det finns turister som blivit bortförda eller på något annat mystiskt sätt försvunnit från affären, men så är ju naturligtvis inte fallet... Men på somrarna är det många turister som handlar på Gema, även en del kändisar som bor på sina sommarställen på Österlen hittar dit. I år har bl.a Lena Endre gästat affären. Men nu när sommaren börjar gå mot höst så har turisterna rest hem igen och lämnat ett visst tomrum bakom sig. Så vad passar väl bättre, dessa regniga "förhöstdagar" än att kocka till olika grytor? Långkok i all ära, men på vardagarna kan det vara svårt att få tid till det, så då kan dagens middag vara ett bra alternativ. En mustig kyckling gryta som behöver ungefär 20 minuters kokning innan den är klar att avnjutas: Snabb kycklinggryta 2 port 2 kycklingfiléer 125 g bacon 100 g smålök 2 vitlöksklyftor 1 stjälkselleri 3 dl vatten 2 msk kalvfond 2 msk balsamvinäger Dela filéerna i tre lika stora delar. Skär baconet i småbitar och stek i en stekgryta. Ta upp bitarna men låt fettet stanna kvar och stek kycklingbitarna i bacinfettet till de är lätt brynta runt om. Skala löken och vitlöken. Skiva vitlöken och sellerin. Blanda ner selleri, lök, vitlök och bacon bland kycklingen och stek en kort stund. Tillsätt övriga ingredienser och låt det hela koka ca 20 minuter till kycklingen är klar. Red med maizena och smaka av med salt och peppar innan grytan avnjuts med ris och sallad. Så där ja, en snabb och smarrig gryta för stressiga vardagar. Nu är det snart tid för Per Morberg att svara på frågan "vad blir det för mat" ikväll på 4+. Tittar ni också på hans matprogram ikväll, eller blir det något annat? I morgon kockar vi till en lite lyxigare torskrätt till middag, får se om Håkan kan springa fast i något gott vin som vi kan dricka till. Nyfikna på vad det blir? Då vet ni var ni ska titta in i morgon! Smaklig spis! / Anki och Håkan

Källa: martenssonskok.blogspot.se

Idag är det äntligen lite varmare, bara 10 minusgrader, så jag har varit ut på en promenad och det var så skönt. Leif såg för ett tag sedan på tv när Per Morberg lagade lasagne och blev nyfiken på den. Så till middag följde vi Per Morbergs recept. Lasagne på Per Morbergs vis Köttfärssås: 500 g högrev att mala, eller köttfärs 100 g champinjoner 100 g rökt sidfläsk 1 burk passerade tomater (400-500 gr) 1 dl tomatpuré 4 st klyftor vitlök 2 msk olivolja 2 msk smör Salt Svartpeppar Bechamelsås: 7 dl mjölk 2 dl vispgrädde 100 g smör 1 dl vetemjöl Muskotnöt(riv några drag) Peppar Salt 100 g prästost att riva 10 st lasagneplattor (gröna) Köttfärssås: Mal köttet om du väljer att göra det själv. Skär sidfläsket och champinjonerna fint. Finhacka vitlöken. Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt. Avsluta med att ha i tomatpurén. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter. Bechamelsås: Värm upp gräddmjölken vid sidan. Smält smöret och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten. Lasagne: Smörj en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärssås. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärssås, bechamelsås samt ost. Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader. Det här blev verkligen en krämig och god lasagne. Vi använde fler än 10 lasagneplattor (jag tror det blev 14 st vi använde). Köttfärssåsen i sig smakade ganska mycket vitlök och rökt jägarbacon (rökigare variant av bacon som vi använde istället för sidfläsk) men i lasagnen blev det gott för bechamelsåsen mildrar smakerna. Nästa gång vi gör lasagne lär vi använda oss av detta recept igen.

Källa: mat-ro.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har gjort en liknande ostkaka en gång förut, men det var väldigt många år sen. Så kul att testa igen. Den blev helt okej. 4-6 portioner 50 g sötmandel 3 medelstora ägg 1/2 dl strösocker 1/2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 500 g keso (1 stor burk) 3 dl vispgrädde 1 tsk rivet citronskal Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsform (1,5 liter). Skålla och finhacka mandeln. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel. Häll ostmassan i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Servera ostkakan ljummen direkt ur formen med hallonsylt och vispad grädde.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Detta är ju en riktig klassiker! Gott! Förr har jag alltid gjort dillstuvad potatis, men det var även gott med gräslök! 4 portioner 4 småländska isterband Stuvad potatis: 10-12 kokta potatisar 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 dl mjölk 3 dl vispgrädde En nypa riven muskotnöt Salt och nymalen peppar 1/2 dl skivad salladslök, hackad gräslök eller persilja Tillbehör: Fransk senap Inlagda rödbetor Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär potatisen i centimetertjocka skivor. Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och rör om väl. Vispa ner mjölken och grädden. Koka upp sakta under vispning och sjud sedan stuvningen på svag värme i 10 minuter. Rör om då och då så att den inte bränns vid i botten. Lägg isterbanden på en plåt och stek dem gyllenbruna i mitten av ugnen, 20-25 minuter. Vänd dem då och då. Eller stek i en medelvarm stekpanna. Vänd ner potatisen i stuvningen när korven börjar bli klar och låt stuvningen bli varm. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar och tillsätt gräslök eller persilja. Servera isterbanden och stuvningen med fransk senap och inlagda rödbetor.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur boken Morberg lagar husmanskost av Per Morberg. Köpte ett halvt lamm på en gård utanför Norrtälje för ett tag sen, så passade på att testa detta receptet när vi ändå hade lammstek i frysen. Det var väldigt gott kan jag iaf säga! Köttet var riktigt mört och fint, och potatisgratängen var krämig och god. 4-6 port. Ca 1 kg lammstek 3-5 delade vitlöksklyftor 2 msk hackad färsk rosmarin 2 msk hackad färsk timjan Salt och svartpeppar (1/2 pressad citron) Smör stekning Potatisgratäng: 10-12 (ca 1 kg)potatisar av mjölig sort 2,5 dl grädde 2,5 dl mjölk 1 gul lök 1/2 purjolök 3 vitlöksklyftor Salt och svartpeppar Hackad gräslök till garnering Värm ugnen till 175 grader. Gör 5-7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt citron. Bryn den i smör och se till att den får färg på alla sidor. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills termometern visar 62-65 grader, 60-80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti. Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen. Servera med potatisgratäng och kokta haricots verts. Potatisgratäng: Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, ca 5-10 minuter. Skala och hacka löken och skölj och hacka purjolöken. Blanda med potatisen, pressa ner vitlöken och salta och peppra. Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda gratängen i 30-40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur boker Morberg lagar husmanskost av Per Morberg. Det är många riktigt goda recept i den boken och nu blev det detta! Riktigt gott! 4 port. 500 g fryst renskav 7 dl (ca 200 g) färska kantareller 1 stor gul lök Smör till stekning Salt och nymalen peppar 2 dl vispgrädde Färska lingon och persilja till garnering Låt renskaven tina någon något. Rensa och grovhacka kantarellerna. Skala och hacka löken. Hetta upp smör i en stekpanna och stek svampen tills vätskan kokat in och svampen fått lite färg. Lyft upp den och lägg åt sidan. Fräs löken mjuk och glansig i smör. Tillsätt renskaven och stek tills den får lite färg. Blanda ner kantarellerna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt grädden och låt koka ihop några minuter. Servera med pressad potatis. Garnera med lingon och persilja.

Källa: mat365.blogspot.se

Tycker att Per Morberg gör så mycket gott, så gick in på köket.se och kollade igenom alla hans recept. Hittade detta receptet som såg så himla gott ut, och dessutom så slog det mig att jag inte har gjort gulaschsoppa på väldigt länge. Jag gjorde soppan på högrev och tyckte att det blev väldigt gott! 300 g vildsvinsstek eller -karré (alt märgpipa eller högrev av nötkött 2 st gula lökar 4 st vitlöksklyftor 4 st potatisar av fast sort (400 g) 1 st morot 3 msk Smör eller rapsolja 2 tsk kummin, malen 1 tsk mejram, malen 3 msk paprikapulver 3 msk tomatpuré 0,5 st citron, tvättad, rivet skal och saft 1,5 l oxbuljong Salt, efter smak Peppar , efter smak Tillbehör gräddfil Nybakat bröd Skär köttet i centimeterstora tärningar. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och skär potatisen och moroten i små tärningar. Bryn köttet i smör eller olja i en tjockbottnad kastrull. Rör ner alla ingredienser utom buljongen och bryn i ytterligare några minuter. Tillsätt buljong och lite salt och peppar. Koka upp, sänk värmen och låt soppan sjuda under lock tills köttet är mört, cirka 1 1/2 timme. Rör om då och då. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Servera gärna med en klick gräddfil och ett nybakat, härligt bröd.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost . Har gått o längtat efter att rabarbern ska växa upp så jag skulle kunna göra detta receptet! Och det va som jag trodde, supergott! 4-6 portioner 500 g rabarber 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl Smuldeg 100 g kallt smör 2 1/2 dl vetemjöl 1 msk strösocker 1 riven bittermandel Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala rabarbern, men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär den i ca 2 cm breda bitar. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till degen till en smulig massa. Smula den över rabarbern. Ställ in pajen i ugnen och grädde den i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass. Glass 2 1/2 dl vispgrädde 2 1/2 dl mjölk 1 vaniljstång 5 äggulor 1 dl strösocker Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ut boken Morberg Så gott som grön av Per Morberg. Superlätt att göra och väldigt god! Smulpaj är ju en riktig klassiker som alltid funkar! 4 portioner Smultäcke: 2 dl dinkel, alternativt vetemjöl och havregryn 1/2 dl råsocker 1 tsk bakpulver 125 g rumsvarmt smör 75 g finhackad vit choklad Fyllning: 200 g blåbär, äpple, rabarber, krusbär, vinbär eller hallon 1 msk maizena Blanda bär och maizena, lägg i en ugnssäker form. Smultäcke: blanda med fingertopparna eller HASTIGT i matberedare. Blanda sist i chokladen. Täck bären med smuldegenoch grädda i 30 minuter i 200 grader varm ugn. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Kontakt