pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | grönkålssoppa morberg | per Norberg hummer | gulasch per morberg | per moberg päron | kräftströmming morberg | jordärtskockssoppa i soupmaker
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Antal portioner: 4 Ingredienser 1 st morot 1 st äpple 0.5 st rotselleri 0.5 st liten kålrot 1 st palsternacka 1 dl gourmet crème fraiche 0.5 dl majonnäs 3 msk hackade val- eller hasselnötter salladsblad till servering salt och peppar Gör så här 1. Skala och tvätta alla rotfrukter noga. Skär rotfrukterna i mycket tunna strimlor, lägg i en skål. Salta och peppra. Låt stå en timma. (Saltet drar ur vätskan ur rotfrukterna). 2. Häll av eventuell vätska. Blanda i majonäsen, crème fraichen och de hackade nötterna. 3. Strimla äpplet sist av allt och blanda i. Smaka av med ev mer salt och peppar. 4. Lägg några salladsblad i botten på en tallrik och sedan en klick av waldorfblandningen.

Källa: recept.nu

Ostkaka är himla gott, men den "riktiga" småländska ostkakan med ostlöpe tar sin lilla tid att göra så därför fick det bli en busenkel snabbvariant med keso, så mumsigt :-). Men jag såg att det fanns ostlöpe på ICA så jag skall allt ta och testa en "riktig" variant av ostkaka med. Receptet kommer ur Per Mobergs nya bok Morberg lagar husmanskost . En bok som jag verkligen kan rekommendera, en bok helt i min smak. Ostkaka med keso 4-6 portioner 50 gram sötmandel 3 medelstora ägg 1/2 dl strösocker 1/2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 500 gram keso 3 dl vispgrädde 1 tsk rivet citronskal Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform på ca 1 1/2 liter. Skålla och finhacka mandeln. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel. Häll detta i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Jag gräddade min längst ner i ugnen. Servera ostkakan ljummen med tex hallonsylt och lite lättvispad grädde. Tokgott helt enkelt :-).

Källa: cupcakesfluffan.blogspot.se

Kokt torsk med äggsås , det måste väl ändå vara en av husmanskostens stora ess! Trots att jag verkligen gillar husmanskost och är rätt bra på att komma ihåg att laga efter dessa recept så har jag nog aldrig gjort denna rätt förut! Det var faktiskt Magnus som kom med idén så jag googlade snabbt reda på ett recept som såg bra ut och det blev Per Morbergs variant. Allra bäst smakar det nog med färskpotatis till men inget man kan göra något åt så här i början av april... Snabbt gick det att laga till också - inget långkok här inte! Recept 4 pers 800 gr torskrygg eller filé 2 kryddpepparkorn (jag tog faktiskt några fler, kändes futtigt annars) 1 lagerblad flingsalt Äggsås med persilja: 4 ägg 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 2 msk vetemjöl 1 dl hackad persilja salt peppar 2 msk smör Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar. Äggsåsen: Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan. Jag tycker gröna ärtor, kokta eller kalla, passar alldeles ypperligt till denna rätt. Mer husmanskost än så kan det väl knappast bli! God & redig mat!! ~~~~~~

Källa: goodthingsmyway.blogspot.se

Husman ligger mig varmt och hjärtat. Det är rejält och oftast fantastiskt gott, både till vardags och som "finmat" på söndagar. När jag lagar husman är det antingen inspirerat av min mamma eller av Leif Mannerström. Jag har dammat av hans kokbok "Husmanskonst" som av någon anledning hamnat i skymundan i min kokbokshylla så jag har inte konsulterat den på ett tag. Nu har jag bläddrat igenom den igen och hittade massor av recept jag bara måste göra på hans sätt - fast lite på mitt sätt också förstås. Först ut är makaronipudding som är så barnsligt gott! Jag har gjort många puddingar i mina da'r men aldrig kokat makaronerna i mjölk (snabbstuvat) som Mannerström gör utan bara kokat dem i vatten innan jag lägger dem i formen. Stuvningen smaksätts med salt, peppar och socker. Här är det viktigt att det verligen KOKAR och inte småbubblar som när man stuvar makaroner i dryga tjugo minuter. Makaronerna ska kokas enligt koktid på förpackningen, gärna några minuter kortare så blir de inte så mosiga i puddingen. Att stuva makaronerna gör puddingen ännu mer saftig så det kommer jag att fortsätta göra. Och så gräddmjölk i äggstanningen förstås. Jag brukar bara använda mjölk. Enligt husmanskonstnärens recept ska det vara salladslök i puddingen men jag använde purjolök som jag brukar men lade ödmjukt till gul lök också, helt enligt receptet. Däremot avviker jag när det gäller fläsket, jag använder bacon i stället. Och så använder jag min kära prästost, inte grevé eller lagrad herrgård enligt herr Mannerström. Ta det försiktigt med saltet - både bacon och ost ger mycket sälta. För mer från växtriket på tallriken passar rårivna morötter eller tomatklyftor. 6 portioner 4 dl makaroner, Gammeldags Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk 1 tsk socker Salt, vitpeppar och muskot 2 paket bacon i bitar 1 gul lök, finhackad 1 purjolök, strimlad (ej det grövsta gröna) Salt och svartpeppar 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg Salt och svartpeppar 3 dl riven prästost Smörklickar Gör så här: Koka upp vatten och mjölk. Koka makaronerna tills de är knappt mjuka. Krydda med lite salt, vitpeppar, muskot och socker. Ställ åt sidan och rör om då och då så att makaronerna inte klibbar ihop sig för mycket. Fräs baconbitarna tills de släpper fettet och börjar få fin färg. Blanda då ner gul lök och purjolök och fräs med en stund. Salta lätt och svartpeppra. Blanda bacon- och lökfräs noga med makaronerna. Vispa ihop äggstanningen. Smörj en ugnsform och lägg i hälften av makaronblandningen. Strö över hälften av osten och sedan resten av makaronblandningen. Häll över äggstanningen och se till att den rinner ner ordentligt till botten genom att peta igenom här och var med en sked. Strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Det kan ta upp till en timme innan puddingen blir tillräckligt fast. Kolla konsistensen genom att sätta ner skaftet på en sked - den ska inte vara rinnig. Sätt första tiden på en halvtimme och kolla sedan färgen. Täck över med folie på slutet om det behövs. Hel muskotnöt att riva var tyvärr slut i skåpet så jag fick använda en kryddburk med inbyggd kvarn i locket, med småbitar av muskot. Självklart fungerade inte kvarnen så jag fick ta bort locket, hälla ur lite grand och mortla i stället. Kände mig lite som Jamie Oliver men jag använder min fina (tunga) mortel alldeles för lite. Jag skulle vilja stå där i köket och mortla färska kryddor, pesto och allt annat som både Oliver och Morberg gör... Det ska bli av det också! BÅDE purjolök och gul lök ska det vara. Jag har bara använt purjolök tills nu, enligt det allra första recept jag har hållit mig till på makaronipudding - från VÅR KOKBOK som jag fick när jag flyttade hemifrån som 18-åring. Det skulle till Mannerström för att få mig att göra min pudding annorlunda... Bacon, gul lök och purjolök är hur gott som helst tillsammans. Här har vi faktiskt början på en god pastasås om man skulle vilja. Bara att blanda i lite crème fraiche och grädde! Enligt Mannerströms recept ska det vara grevé eller lagrad herrgård i puddingen men jag använder min älskade prästost som passar så bra till det mesta i maten. Din egen smaksak! De stuvade makaronerna är blandade med bacon och lök, första lagret är lagt i formen och första ostlagret ska på. Andra lagret av både makaronblandning och ost är lagt. Överst några smörklickar som smälter ut över hela puddingen i ugnen och gör sitt till för den underbara ytan och färgen - och inte minst smaken! Mannerström säger att man kan servera puddingen med brynt smör.... Men jag tycker att det räcker bra så här :-) Mannerström tar gärna ett glas rött vin till sin makaronipudding. Själv föredrar jag ett stort glas iskall mjölk!  Tack för maten, Mannerström. Respekt!

Källa: lottakruse.blogspot.se

Dagarna rinner snabbt denna veckan, redan fredag i morgon igen och helgen stundar. Det har varit inskolningar på förskolan, där Anki jobbar, och det har gått riktigt bra. Förmodligen är det därför hennes vecka har rusat iväg. På Håkans jobb har alla turister försvunnit och Köpingebros ICAaffär har återgått till sin normala kundkrets. Nu lät det nästan som att det finns turister som blivit bortförda eller på något annat mystiskt sätt försvunnit från affären, men så är ju naturligtvis inte fallet... Men på somrarna är det många turister som handlar på Gema, även en del kändisar som bor på sina sommarställen på Österlen hittar dit. I år har bl.a Lena Endre gästat affären. Men nu när sommaren börjar gå mot höst så har turisterna rest hem igen och lämnat ett visst tomrum bakom sig. Så vad passar väl bättre, dessa regniga "förhöstdagar" än att kocka till olika grytor? Långkok i all ära, men på vardagarna kan det vara svårt att få tid till det, så då kan dagens middag vara ett bra alternativ. En mustig kyckling gryta som behöver ungefär 20 minuters kokning innan den är klar att avnjutas: Snabb kycklinggryta 2 port 2 kycklingfiléer 125 g bacon 100 g smålök 2 vitlöksklyftor 1 stjälkselleri 3 dl vatten 2 msk kalvfond 2 msk balsamvinäger Dela filéerna i tre lika stora delar. Skär baconet i småbitar och stek i en stekgryta. Ta upp bitarna men låt fettet stanna kvar och stek kycklingbitarna i bacinfettet till de är lätt brynta runt om. Skala löken och vitlöken. Skiva vitlöken och sellerin. Blanda ner selleri, lök, vitlök och bacon bland kycklingen och stek en kort stund. Tillsätt övriga ingredienser och låt det hela koka ca 20 minuter till kycklingen är klar. Red med maizena och smaka av med salt och peppar innan grytan avnjuts med ris och sallad. Så där ja, en snabb och smarrig gryta för stressiga vardagar. Nu är det snart tid för Per Morberg att svara på frågan "vad blir det för mat" ikväll på 4+. Tittar ni också på hans matprogram ikväll, eller blir det något annat? I morgon kockar vi till en lite lyxigare torskrätt till middag, får se om Håkan kan springa fast i något gott vin som vi kan dricka till. Nyfikna på vad det blir? Då vet ni var ni ska titta in i morgon! Smaklig spis! / Anki och Håkan

Källa: martenssonskok.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott! Och enkelt att göra! 4 portioner 8-12 lammkotletter (ca 1 kg) Salt och peppar Smör till stekning Vitlökssmör: 200 g rumstempererat smör 3 pressade vitlöksklyftor 1/2 dl hackad persilja Salt och peppar 1 tsk pressad citron Kulpotatis: 8 stora potatisar (700-800 g) Smör till stekning Salt Tillbehör: Tomatsallad Citronklyftor Salta och peppra lammkotletterna på båda sidor och stek dem i het panna i smör, 2-3 minuter på varje sida. Lägg upp kotletterna med en klick vitlökssmör och servera med kulpotatis, tomatsallad och citronklyftor. Vitlökssmör: Rör ihop alla ingredienser och servera direkt. Kulpotatis: Skala potatisarna. Ta ut kulor med hjälp av ett kuljärn. Stek dem gyllenbruna i smör och salta.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt god soppa! Sambo sa att han tyckte att det va en utav de godaste fisksopporna han nånsin ätit. Själv tycker jag att det hade blivit lite godare om man haft i en skvätt grädde. 4 portioner 500 g fiskfilé, t ex kolja, gös, sej, lax eller annan fast fisk 20 färska eller frysta räkor 2 stora morötter 1 gul lök 1 fänkål 1/2 purjolök Smör till fräsning 1 dl torrt vitt vin 1 1/2 liter fiskbuljong 1 lagerblad 12 blåmusslor Salt och nymalen vitpeppar Skär fisken i stora kuber. Skala räkorna. Skala och strimla morötterna och löken. Skölj och strimla fänkålen och purjolöken. Fräs alltsammans i smör och häll på vin och buljong. Lägg ner lagerbladet och låt koka i ca 10 minuter. Borsta eller skrapa musslorna noga. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när man knackar på skalet. Lägg ner musslorna i soppan och låt koka i 3 minuter under lock, tills musslorna precis har öppnat sig. Tillsätt fisken och låt sjuda i ytterligare 2-3 minuter. Lägg ner räkorna och låt soppan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Tyvärr ingen jättehit. Inte äcklig, men tråkig.. 6-8 portioner Pajdeg: 125 g rumsvarmt smör 1/2 dl strösocker 1 äggula 3 3/4 vetemjöl 1 äggvita Fyllning: 5 dl lingon 1 dl råsocker 1/2 dl Rom 2 ägg 1 dl strösocker 1 dl flagad mandel Blanda lingonen med råsocker och rom till fyllningen. Låt dem dra i några timmar och därefter rinna av. Blanda smör, socker och äggula till pajdegen i en matberedare. Tillsätt mjölet och mixa snabbt ihop. Vispa upp äggvitan, tillsätt den och mixa till en deg. Klä en pajform med höga kanter, ca 24 cm i diameter, med degen. Ställ formen i kylen i ca 1 timme. Värm ugnen till 175 grader. Picka skalet med en gaffel och förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Vispa ägg och socker till fyllningen pösigt. Häll i den flagade mandeln. Fyll pajskalet med de avrunna lingonen. Häll över mandelsmeten och jämna ut. Grädda pajen i 25-30 minuter, tills fyllningen stannat. Täck eventuellt med aluminiumfolie. Servera med vaniljglass.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost . Väldigt god! Krämig och god smak! Har aldrig haft kummin, lagerblad och paprikapulver i förut, däremot brukar jag ha i vitlök och chilisås... Men denna var nog snäppet godare än den jag brukar göra! 4 port. 500 g falukorv 2 gula lökar 2 msk smör 2-3 msk tomatpuré 1 msk paprikapulver 1 krm kumminfrön 2 lagerblad 1 dl köttbuljong 2 dl kaffegrädde eller vispgrädde + mjölk Salt och nymalen peppar Tillbehör: Créme fraiche Skär korven i centimetertjocka stavar. Skala och hacka löken. Fräs korv och lök i smör i en stor stekpanna. Rör ner tomatpuré, paprikapulver, kummin och lagerblad och sjud i ytterligare några minuter. Späd med buljongen och grädden. Låt sjuda tills såsen är smidig och simmig - inte för tunn och inte för stabbig. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris och en klick créme fraiche.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur boker Morberg lagar husmanskost av Per Morberg. Det är många riktigt goda recept i den boken och nu blev det detta! Riktigt gott! 4 port. 500 g fryst renskav 7 dl (ca 200 g) färska kantareller 1 stor gul lök Smör till stekning Salt och nymalen peppar 2 dl vispgrädde Färska lingon och persilja till garnering Låt renskaven tina någon något. Rensa och grovhacka kantarellerna. Skala och hacka löken. Hetta upp smör i en stekpanna och stek svampen tills vätskan kokat in och svampen fått lite färg. Lyft upp den och lägg åt sidan. Fräs löken mjuk och glansig i smör. Tillsätt renskaven och stek tills den får lite färg. Blanda ner kantarellerna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt grädden och låt koka ihop några minuter. Servera med pressad potatis. Garnera med lingon och persilja.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Härligt att få en anledning att göra denna goda klassikern igen! Ca 4 port. 300 g rimmat fläsk 4 ägg 3 dl vetemjöl 5 dl mjölk 1 dl vispgrädde 1/2 tsk salt Nymalen svartpeppar Tillbehör: Lingonsylt Värm ugnen till 225 grader. Vispa samman ägg, mjöl och hälften av mjölken i en bunke till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, grädden, salt och peppar. Låt smeten vila i 10 minuter. Skär fläsket i tärningar och strö ut dem i en långpanna. Stek mitt i ugnen i ca 10 minuter. Rör om då och då. Häll över äggsmeten och grädda mitt i ugnen ytterligare 20-25 minuter. Servera fläskpannkakan med lingonsylt.

Källa: mat365.blogspot.se

God lördag på er alla, idag återvänder vi från vår lilla julpaus och bjuder på två finfina tips när det ska smarras på gotter och glögg. Inget av tipsen är någon avancerad kokkonst alls, kan du öppna skruvkorkar och hantera tandpetare utan att skada dej, går du säker. Första tipset kommer här: Baconlindade dadlar, sött som möter salt och rökt. Detta kan vara ett av de godaste tilltuggen vi gjort och tuggat i oss någonsin - framförallt med tanke på tid och arbetsinsats som krävs för att få dom i magarna. Egentligen behövs det inte ens ett recept, en arbetsbeskrivning är faktiskt det enda som krävs och den ser ut så här: Baconlindade dadlar valfritt antal färska dadlar baconskivor, mängd efter antal dadlar tandpetare, lika många som dadlarna Dela baconskivorna i två halvor. Finns det kärnor i dadlarna så tar du bort dom. Linda en baconhalva runt varje dadel och fäst med tandpetare. Lägg dadlarna på ett ugnsgaller och stek dom i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg, ca 15 minuter. Ta ut och njut! Vill man klödda till det lite grann och ge dadlarna en extra skjuts så kan man fylla dom med en klick ost innan man lindar in dom i bacon, getost och ädelost är två goda förslag som passar fint till. Tips nummer två kommer nu och det är glögg från en av landets största befolkningsdelare, Mr Morberg. Vi köper sällan, nästan aldrig, glögg sen vi började göra egen glögg för något år sedan - det finns liksom ingen anledning till det. Vi tycker nästan alltid att den man köper är på tok för sötsliskig och därför var det extra spännande när vi fick frågan om att testa och provsmaka Pers glögg (ja den han satt sitt namn och ansikte på iaf:) ). Absolut en utmaning att tacka ja till! Och döm om vår förvåning när vi faktiskt gillade det som fanns i flaskan, vi gillade det till och med oerhört mycket! Det fanns inte den minsta sötsliskighet att hitta inuti flaskan, och tro oss vi försökte, tvärtom var det en riktigt bra kryddad och mustig smak i glöggen. Vi provade både roséglöggen och den vanliga julglöggen och båda fick dom fyra tummar upp från oss! Det enda vi hängde upp oss på är etiketten. Jisses alltså, är man inte rädd för tomten så blir man ju - fru M gick plötsligt i barndom och fick kalla kårar längs ryggraden:) Roséglöggen kan vi förresten varmt rekommendera att dricka kall med några isbitar i, eller blanda med lite mousserande vin (japp det funkar bra med alkoholfritt bubbel också) så får du en alla tiders god juldrink i glaset. Ikväll dricker vi både glögg och bubbel i köket, japp det finns lite kvar i flaskorna. Vi kör plockmat till middag, ingen av oss orkar stå vid spisen och eftersom det var på tok för länge sen vi plockade mat kändes det som en god lösning på det problemet. Efter maten blir det soffa, ryggläge och tv-tittande, några andra utsvävningar har herr M ingen ork till. Det tar på krafterna att jobba så där nonstop så vi pejlar in någon bra film som passar oss båda - både den som tittar och den som blundar:) En läcker lördagskväll till er alla! Smaklig spis! / Anki och Håkan

Källa: martenssonskok.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost . Har gått o längtat efter att rabarbern ska växa upp så jag skulle kunna göra detta receptet! Och det va som jag trodde, supergott! 4-6 portioner 500 g rabarber 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl Smuldeg 100 g kallt smör 2 1/2 dl vetemjöl 1 msk strösocker 1 riven bittermandel Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala rabarbern, men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär den i ca 2 cm breda bitar. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till degen till en smulig massa. Smula den över rabarbern. Ställ in pajen i ugnen och grädde den i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass. Glass 2 1/2 dl vispgrädde 2 1/2 dl mjölk 1 vaniljstång 5 äggulor 1 dl strösocker Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2021 ® v3 - Kontakt