pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | per Norberg hummer | gulasch per morberg | kräftströmming morberg | jordärtskockssoppa i soupmaker | gryta hjortbog -bacon | kalvfilé på lyxlirarens vis
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Antal portioner: 4 Ingredienser 1 st morot 1 st äpple 0.5 st rotselleri 0.5 st liten kålrot 1 st palsternacka 1 dl gourmet crème fraiche 0.5 dl majonnäs 3 msk hackade val- eller hasselnötter salladsblad till servering salt och peppar Gör så här 1. Skala och tvätta alla rotfrukter noga. Skär rotfrukterna i mycket tunna strimlor, lägg i en skål. Salta och peppra. Låt stå en timma. (Saltet drar ur vätskan ur rotfrukterna). 2. Häll av eventuell vätska. Blanda i majonäsen, crème fraichen och de hackade nötterna. 3. Strimla äpplet sist av allt och blanda i. Smaka av med ev mer salt och peppar. 4. Lägg några salladsblad i botten på en tallrik och sedan en klick av waldorfblandningen.

Källa: recept.nu

Ingredienser Kalvfilé Oscar 8 st kalvfilé, à 80 g Salt och peppar Smör till stekning Choronsås 1 st schalottenlök 0.5 dl rödvinsvinäger 7-8 st vitpepparkorn 3-4 st persiljestjälkar 300 g smör 3 st äggulor 2 msk tomatpuré 2 msk hackad persilja 1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk) Salt och peppar Garnering 4 st hummerklor 8 st vita kokta sparrisar Färsk kryddkvist Gör så här 1. Choronsås Skala och hacka schalottenlöken till choronsåsen. 2. Koka ihop vinäger, peppar, schalottenlök och persiljestjälkar tills hälften återstår. Sila av. 3. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan. 4. Sjud ihop reduktionen med äggulorna i ett vattenbad. Vispa hela tiden till äggblandningen blir luftig och fingervarm. 5. Droppa ner det skirade fingervarma smöret, dock ej den vita bottensatsen i en tunn stråle under kraftig vispning. 6. Tillsätt tomatpuré, hackad persilja, hackad dragon och smaka av med salt och peppar. 7. Kalvfilé Oscar Salta och peppra köttet. 8. Stek skivorna på båda sidor i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. De ska vara lätt rosa inuti. 9. Ringla ut såsen i form av bokstaven O på tallriken. Placera två köttbitar i mitten och lägg på två kokta sparrisar som en romersk tvåa. 10. Garnera med en hummerklo och en kvist kryddgrönt. Servera med stekt potatis

Källa: recept.nu

Gjorde lite mannagrynspudding till lunch idag, barnen gillar det med, så himla mumsigt, egentligen skall det vara russin i, men då jag inte tycker om det uteslöt jag det. Perfekt med tex saftsås eller sylt till. Mannagrynspudding 4-6 portioner 1 msk smör 1 liter mjölk 2 dl mannagryn 1/2 tsk salt 1 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 rivna bittermandlar (1 dl russin) 1 ägg Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Vispa i mannagrynen. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter under ständig omrörning, det bränns lätt i botten annars. Tillsätt salt, socker, vaniljsocker och bittermandel. Blanda ev ner russinen om du vill ha i det och ägget. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda puddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna i formen. Serveras med tex saftsås eller sylt. Receptet kommer från Morberg lagar husmanskost

Källa: cupcakesfluffan.blogspot.se

Ostkaka är himla gott, men den "riktiga" småländska ostkakan med ostlöpe tar sin lilla tid att göra så därför fick det bli en busenkel snabbvariant med keso, så mumsigt :-). Men jag såg att det fanns ostlöpe på ICA så jag skall allt ta och testa en "riktig" variant av ostkaka med. Receptet kommer ur Per Mobergs nya bok Morberg lagar husmanskost . En bok som jag verkligen kan rekommendera, en bok helt i min smak. Ostkaka med keso 4-6 portioner 50 gram sötmandel 3 medelstora ägg 1/2 dl strösocker 1/2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 500 gram keso 3 dl vispgrädde 1 tsk rivet citronskal Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform på ca 1 1/2 liter. Skålla och finhacka mandeln. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel. Häll detta i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Jag gräddade min längst ner i ugnen. Servera ostkakan ljummen med tex hallonsylt och lite lättvispad grädde. Tokgott helt enkelt :-).

Källa: cupcakesfluffan.blogspot.se

Kokt torsk med äggsås , det måste väl ändå vara en av husmanskostens stora ess! Trots att jag verkligen gillar husmanskost och är rätt bra på att komma ihåg att laga efter dessa recept så har jag nog aldrig gjort denna rätt förut! Det var faktiskt Magnus som kom med idén så jag googlade snabbt reda på ett recept som såg bra ut och det blev Per Morbergs variant. Allra bäst smakar det nog med färskpotatis till men inget man kan göra något åt så här i början av april... Snabbt gick det att laga till också - inget långkok här inte! Recept 4 pers 800 gr torskrygg eller filé 2 kryddpepparkorn (jag tog faktiskt några fler, kändes futtigt annars) 1 lagerblad flingsalt Äggsås med persilja: 4 ägg 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 2 msk vetemjöl 1 dl hackad persilja salt peppar 2 msk smör Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar. Äggsåsen: Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan. Jag tycker gröna ärtor, kokta eller kalla, passar alldeles ypperligt till denna rätt. Mer husmanskost än så kan det väl knappast bli! God & redig mat!! ~~~~~~

Källa: goodthingsmyway.blogspot.se

Husman ligger mig varmt och hjärtat. Det är rejält och oftast fantastiskt gott, både till vardags och som "finmat" på söndagar. När jag lagar husman är det antingen inspirerat av min mamma eller av Leif Mannerström. Jag har dammat av hans kokbok "Husmanskonst" som av någon anledning hamnat i skymundan i min kokbokshylla så jag har inte konsulterat den på ett tag. Nu har jag bläddrat igenom den igen och hittade massor av recept jag bara måste göra på hans sätt - fast lite på mitt sätt också förstås. Först ut är makaronipudding som är så barnsligt gott! Jag har gjort många puddingar i mina da'r men aldrig kokat makaronerna i mjölk (snabbstuvat) som Mannerström gör utan bara kokat dem i vatten innan jag lägger dem i formen. Stuvningen smaksätts med salt, peppar och socker. Här är det viktigt att det verligen KOKAR och inte småbubblar som när man stuvar makaroner i dryga tjugo minuter. Makaronerna ska kokas enligt koktid på förpackningen, gärna några minuter kortare så blir de inte så mosiga i puddingen. Att stuva makaronerna gör puddingen ännu mer saftig så det kommer jag att fortsätta göra. Och så gräddmjölk i äggstanningen förstås. Jag brukar bara använda mjölk. Enligt husmanskonstnärens recept ska det vara salladslök i puddingen men jag använde purjolök som jag brukar men lade ödmjukt till gul lök också, helt enligt receptet. Däremot avviker jag när det gäller fläsket, jag använder bacon i stället. Och så använder jag min kära prästost, inte grevé eller lagrad herrgård enligt herr Mannerström. Ta det försiktigt med saltet - både bacon och ost ger mycket sälta. För mer från växtriket på tallriken passar rårivna morötter eller tomatklyftor. 6 portioner 4 dl makaroner, Gammeldags Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk 1 tsk socker Salt, vitpeppar och muskot 2 paket bacon i bitar 1 gul lök, finhackad 1 purjolök, strimlad (ej det grövsta gröna) Salt och svartpeppar 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg Salt och svartpeppar 3 dl riven prästost Smörklickar Gör så här: Koka upp vatten och mjölk. Koka makaronerna tills de är knappt mjuka. Krydda med lite salt, vitpeppar, muskot och socker. Ställ åt sidan och rör om då och då så att makaronerna inte klibbar ihop sig för mycket. Fräs baconbitarna tills de släpper fettet och börjar få fin färg. Blanda då ner gul lök och purjolök och fräs med en stund. Salta lätt och svartpeppra. Blanda bacon- och lökfräs noga med makaronerna. Vispa ihop äggstanningen. Smörj en ugnsform och lägg i hälften av makaronblandningen. Strö över hälften av osten och sedan resten av makaronblandningen. Häll över äggstanningen och se till att den rinner ner ordentligt till botten genom att peta igenom här och var med en sked. Strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Det kan ta upp till en timme innan puddingen blir tillräckligt fast. Kolla konsistensen genom att sätta ner skaftet på en sked - den ska inte vara rinnig. Sätt första tiden på en halvtimme och kolla sedan färgen. Täck över med folie på slutet om det behövs. Hel muskotnöt att riva var tyvärr slut i skåpet så jag fick använda en kryddburk med inbyggd kvarn i locket, med småbitar av muskot. Självklart fungerade inte kvarnen så jag fick ta bort locket, hälla ur lite grand och mortla i stället. Kände mig lite som Jamie Oliver men jag använder min fina (tunga) mortel alldeles för lite. Jag skulle vilja stå där i köket och mortla färska kryddor, pesto och allt annat som både Oliver och Morberg gör... Det ska bli av det också! BÅDE purjolök och gul lök ska det vara. Jag har bara använt purjolök tills nu, enligt det allra första recept jag har hållit mig till på makaronipudding - från VÅR KOKBOK som jag fick när jag flyttade hemifrån som 18-åring. Det skulle till Mannerström för att få mig att göra min pudding annorlunda... Bacon, gul lök och purjolök är hur gott som helst tillsammans. Här har vi faktiskt början på en god pastasås om man skulle vilja. Bara att blanda i lite crème fraiche och grädde! Enligt Mannerströms recept ska det vara grevé eller lagrad herrgård i puddingen men jag använder min älskade prästost som passar så bra till det mesta i maten. Din egen smaksak! De stuvade makaronerna är blandade med bacon och lök, första lagret är lagt i formen och första ostlagret ska på. Andra lagret av både makaronblandning och ost är lagt. Överst några smörklickar som smälter ut över hela puddingen i ugnen och gör sitt till för den underbara ytan och färgen - och inte minst smaken! Mannerström säger att man kan servera puddingen med brynt smör.... Men jag tycker att det räcker bra så här :-) Mannerström tar gärna ett glas rött vin till sin makaronipudding. Själv föredrar jag ett stort glas iskall mjölk!  Tack för maten, Mannerström. Respekt!

Källa: lottakruse.blogspot.se

En supersmarrig efterrätt som går att förbereda i god tid. Marängbotten mår bra av att ligga i minst ett dygn och Lemon Curd kan du ha i kylskåpet i upp till två veckor. Lemon Curd är också smaskigt att äta som marmelad till frukost, kvällsfika eller varför inte till ostbrickan. Jag hade denna Pavlova som tårta på min födelsedag senast. Önskar er alla en fin vecka och ett trevligt avslut på januari, tänk att snart har första månaden på 2015 också passerat. ♥ KRaM aNNiCa ♥ Pavlova med lemon curd och färska bär ca 4-6 personer Ingredienser: Marängbotten: 4 st äggvitor 2 dl strösocker 1 msk maizenamjöl 1 tsk ättikssprit (12 %) Lemon Curd: 3 st citroner 4 dl strösocker 150 g smör 6 st ägg Garnering: lemon curd 3 dl vispad grädde färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär eller vad säsongen erbjuder) flagad mandel florsocker Gör så här: 1. Sätt ugnen på 140 grader. 2. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen. 3. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl. 4. Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. 5. Stäng sedan av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats. 6. Tvätta citronerna till lemon curden noga. Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre. 7. Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet. 8. Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen. 9. Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked. 10. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad). 11. Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ åt sidan och låt svalna. 12. Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde. 13. Garnera din pavlova med de tjusiga små bären och flagad mandel. Pudra till sist över lite florsocker. Försök att använda så många ekologiska ingredienser som möjligt! Receptet kommer ursprungligen från Per Morberg och recept.nu Förberedelserna är klara. Lemon Curden är tappad på burk och marängbotten ligger för att vila över natten. Eftersom jag hade gäster hemma på kalas i början av januari så var det lite svårt att få tag på fina färska bär. Hallon och blåbär hittade jag, men jordgubbarna var både dyra och fula så det fick bli lite tärnad honungsmelon istället. Pavlova med lemon curd och färska bär. Tårtfatet vann jag på en skidtävling när jag var en nio-tio år, så det har hängt med länge.

Källa: annicaostlund74.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkelt och helt okej vardagsmat. Ett måste att ha nåt gott bröd till! 4 port. 1 blomkål ca 750 g 1 gul lök 2 msk smör 8 dl höns- eller grönsaksbuljong 2 dl vispgrädde Salt och nymalen svartpeppar Hackad gräslök till garnering Skölj blomkålen och skär den i bitar. Skala och hacka löken grovt. Fräs blomkål och lök i smör. Tillsätt buljong och grädde och koka tills blomkålen är riktigt mjuk, ca 20 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Garnera med gräslök.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott! Så saftigt och gott kött när man gör en hel kyckling. 4 portioner 1 hel kyckling, ca 1 1/2 kg 1 morot 1 gul lök 3 persiljestjälkar 2 kvistar rosmarin 2 kvistar mejram 2 kvistar körvel 1 msk pressad citron Örtsalt och peppar 2 msk tamarisoja 5 dl hönsbuljong Gräddsås: 5 dl sky från stekningen + hönsbuljong 2-3 dl vispgrädde 1 msk svartvinbärsgelé Lite ansjovisspad Salt och peppar Ljust redningsmjöl Värm ugnen till 125 grader. Skala morot och lök. Skär dem i bitar och lägg dem i kycklingen. Peta också in örtkryddorna och droppa i citronsaft. Salta och peppra kycklingen runt om. Sätt in kycklingen i ugnen på roterande spett eller lägg den på galler med en form under. Blanda ner sojan i buljongen och häll lite av den i formen. Stek kycklingen i ca 2 timmar. Ös den ofta med buljong under tiden. Höj värmen till 250 grader de sista 10 minuterna så att kycklingen får en krispig yta. Stick i den med en sticka eller gaffel - om köttsaften är ofärgad är kycklingen klar. Sila av skyn och tillsätt hönsbuljong tills det blir 5 dl. Häll över i en kastrull. Tillsätt grädde, gelé och ansjovisspad. Låt koka i 15-20 minuter och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med ljust redningsmjöl. Servera kycklingen med såsen, stekt potatis, gelé, gröna ärter och kanske fyllningen från stekningen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost . Väldigt god! Krämig och god smak! Har aldrig haft kummin, lagerblad och paprikapulver i förut, däremot brukar jag ha i vitlök och chilisås... Men denna var nog snäppet godare än den jag brukar göra! 4 port. 500 g falukorv 2 gula lökar 2 msk smör 2-3 msk tomatpuré 1 msk paprikapulver 1 krm kumminfrön 2 lagerblad 1 dl köttbuljong 2 dl kaffegrädde eller vispgrädde + mjölk Salt och nymalen peppar Tillbehör: Créme fraiche Skär korven i centimetertjocka stavar. Skala och hacka löken. Fräs korv och lök i smör i en stor stekpanna. Rör ner tomatpuré, paprikapulver, kummin och lagerblad och sjud i ytterligare några minuter. Späd med buljongen och grädden. Låt sjuda tills såsen är smidig och simmig - inte för tunn och inte för stabbig. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris och en klick créme fraiche.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur boken Morberg lagar husmanskost av Per Morberg. Köpte ett halvt lamm på en gård utanför Norrtälje för ett tag sen, så passade på att testa detta receptet när vi ändå hade lammstek i frysen. Det var väldigt gott kan jag iaf säga! Köttet var riktigt mört och fint, och potatisgratängen var krämig och god. 4-6 port. Ca 1 kg lammstek 3-5 delade vitlöksklyftor 2 msk hackad färsk rosmarin 2 msk hackad färsk timjan Salt och svartpeppar (1/2 pressad citron) Smör stekning Potatisgratäng: 10-12 (ca 1 kg)potatisar av mjölig sort 2,5 dl grädde 2,5 dl mjölk 1 gul lök 1/2 purjolök 3 vitlöksklyftor Salt och svartpeppar Hackad gräslök till garnering Värm ugnen till 175 grader. Gör 5-7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt citron. Bryn den i smör och se till att den får färg på alla sidor. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills termometern visar 62-65 grader, 60-80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti. Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen. Servera med potatisgratäng och kokta haricots verts. Potatisgratäng: Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, ca 5-10 minuter. Skala och hacka löken och skölj och hacka purjolöken. Blanda med potatisen, pressa ner vitlöken och salta och peppra. Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda gratängen i 30-40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost . Har gått o längtat efter att rabarbern ska växa upp så jag skulle kunna göra detta receptet! Och det va som jag trodde, supergott! 4-6 portioner 500 g rabarber 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl Smuldeg 100 g kallt smör 2 1/2 dl vetemjöl 1 msk strösocker 1 riven bittermandel Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala rabarbern, men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär den i ca 2 cm breda bitar. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till degen till en smulig massa. Smula den över rabarbern. Ställ in pajen i ugnen och grädde den i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass. Glass 2 1/2 dl vispgrädde 2 1/2 dl mjölk 1 vaniljstång 5 äggulor 1 dl strösocker Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ut boken Morberg Så gott som grön av Per Morberg. Superlätt att göra och väldigt god! Smulpaj är ju en riktig klassiker som alltid funkar! 4 portioner Smultäcke: 2 dl dinkel, alternativt vetemjöl och havregryn 1/2 dl råsocker 1 tsk bakpulver 125 g rumsvarmt smör 75 g finhackad vit choklad Fyllning: 200 g blåbär, äpple, rabarber, krusbär, vinbär eller hallon 1 msk maizena Blanda bär och maizena, lägg i en ugnssäker form. Smultäcke: blanda med fingertopparna eller HASTIGT i matberedare. Blanda sist i chokladen. Täck bären med smuldegenoch grädda i 30 minuter i 200 grader varm ugn. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2020 ® - Kontakt