Strävsopp recept | leilas påsktårta | hallonpannacotta arla | räkcocktail med ägghalva | dumlekakor utan noblesse | rimmad torskrygg mannerström | mandelkubb leila | mannerströms fiskburgare
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Antal portioner: 4 Ingredienser 4 lammbratwurstar 500 g potatis, av fast sort 2 rödlökar 2 syrliga äpplen 4 kvistar salvia 4 kvistar timjan 12 skalade vitlöksklyftor 4 msk balsamicovinäger 2 msk oliv- eller rapsolja 1 msk råsocker 1.5 dl rödvin 1.5 dl hönsbuljong salt och nymalen svartpeppar Gör så här 1. Skala rödlöken och skär den i klyftor, men låt lite av fästet vara kvar. 2. Borsta potatisen och skär även dem i klyftor med skalet kvar. Lägg vitlöken tillsammans med lök- och potatisklyftorna i en ugnssäker form, droppa över lite balsamvinäger och olivolja (eller rapsolja). Salta, peppra och strö lite socker över, lägg ner timjan och salvia och sätt in i ugnen på 180 grader. Rosta i ca 30 min eller tills potatisen känns färdig. Rör om någon gång. Snitta och stek lammbratwursten runt om, tillsätt äppelklyftorna och stek även dem en stund. 3. Tillsätt rödvin och hönsbuljong och låt puttra en liten stund. Lägg ner detta till potatisen och löken. Låt det hela steka i ca 10 min till (eller värm det snabbt i ugnen). 4. Korven som Karin Fransson steker i programmet heter Långe Jan och finns att köpa på Öland i samband med skördefesten.

Källa: recept.nu

En stark och mycket god senap som passar perfekt med julskinkan, receptet kommer ursprungligen från Karin Fransson. Stark senap med apelsinsmak 1½ dl Colmans senapspulver 1½-2 dl råsocker 1 ägg 1½ dl vispgrädde 2 msk apelsinsaft + 1 tsk rivet skal 1 msk skånsk senap Blanda senapspulver, ägg, grädde, socker, apelsinsaft och -skal i en kastrull. Koka upp under omröring. Dra av genast när det börjar bubbla lite lätt och rör i den skånska senapen. Häll upp i kruka, förslut väl och förvara kallt. Gör den gärna en vecka i förväg så att den får mogna.

Källa: dubbelhakorna.blogspot.se

Sparrissäsongen är här! Panik inför påsk? Här har du tre lätta och snabba rätter på sparris till påsk. Bor du i södra Sverige eller har en bra leverantör så kan du hitta svensk, nyskördad grön sparris även om det är sent i år. Det är fantastiskt gott med svenska, tjocka och fina sparrisar (mitt citat från Halv åtta hos mig får jag ofta äta upp - "detta är matporr" som jag sade om de tjocka fina, svenska sparrisarna). Du kan få fina importerade också men de får flyga långt. v i t sparris är också en gammaldags fin delikatess som jag gärna tillagar. Lite mer krångligt då de ska skalas och kokas länge men ack så goda. Från Karin Fransson har jag lärt mig att lägga upp varannan vit, varannan grön - det blir så fint på tallriken. 1. Sparris med brynt citronsmör och valnötter VINTIPS: ett smakrikt vin med syra, gärna ett Wachau från Österrike eller en smakrik Sauvignon Blanc från systemet Ingredienser till 4 personer: 16 gröna sparrisar 50 gram smör 1 citron (eko) 2 msk vitvin (oekat torrt) Några hackade valnötter Gör så här: * Koka sparrisarna kort tills de är al dente (ca 7 min men det varierar med tjocklek) * Ta upp dem och lägg fyra på varje fat * Bryn smöret i en panna på medelhög värme tills det är precis nötbrunt (inte mörkbrunt då smakar det bränt) * Häll i vinet, koka ett par minuter * Häll upp i en burk med lock * Tvätta citronen noga och riv av lite skal på ett rivjärn * Pressa 1/2 citron och häll i burken tillsammans med citronskalen * Skaka väl och häll såsen på sparrisen * Garnera med valnötter 2. Varannan vit och grön med chevre och hallonvinaigrette (överkurs) Vill du snabba på denna rätt, gör på lång konserverad vit sparris på glasburk, den är faktiskt helt ok. VINTIPS: svårt med vinägern och starka smaker men en fatlagrad vit bordeaux skulle fungera till detta eller varför inte en lätt bourgogne eller pinot noir. Rosé är ett annat tips! Då blir det vackert grönt och rosa på bordet. En roséchampagne skulle göra det ännu mer festligt. Ingredienser 4 pers: 3 gröna sparrisar per person och 3 vita 3 msk kallpressad rapsolja 1 msk hallonvinäger 1 tsk socker 1/2 dl hallon 1 msk dijonsenap 1 cm fransk chèvre Örtsalt och vitpeppar Gör så här: * Bryt sparrisen så nära roten du kan, foten går av där den ska * Skala försiktigt den vita sparrisen (var lätt på handen för de går lätt sönder, håll den i hela handen) * Koka i cirka 20-30 minuter eller när sparrisen är mjuk (inte för hård, det är inte gott) * Blanda en vinaigrette på olja, vinäger, senap och salt, peppar och hallon, kör den slät med handmixer * Smula getosten i fina små smulor * Koka den gröna sparrisen i en annan kastrull cirka 7 minuter (koka upp vattnet först och lägg i sen, vattnet kan användas som buljong) * När sparrisarna är färdiga, lägg dem varannan grön, varannan vit på en glastallrik * Ringla hallondressingen i en spiral över sparrisarna. Smula chevre över i små fina bitar 3. Grillad sparris med porcherat ägg och laxstrimlor VINTIPS: En Gewurtztraminer blir gott för vinkännaren, annars kanske en Sauvignon Blanc. Ingredienser till 4 pers: Ett knippe sparris 5 ägg Kallrökt lax i fina skivor 2 dl raps eller solrosolja Ett knippe gräslök 1 msk äppelcidervinäger 2 msk ättika Dijonsenap, örtsalt och vitpeppar Gör så här: * Skär laxen i fina strimlor * Gör en majo: rör ihop en äggula med dijon, vinäger och salt/peppar. Rör långsamt i oljan tills majon tjocknar. Klipp i gräslök i fina strimlor. * Grilla sparrisen i en grillpanna (eller på utegrillen om det är fint väder). Snabbgrilla laxen. * Lägg upp på varje tallrik. * Prochera äggen: koka upp 1 liter vatten med en matsked ättika. Knäck i ägget i en kopp och låt det försiktigt glida ned i vattnet, porchera ca 3 minuter. * Ta upp med en hålslev och lägg över sparris och lax. Droppa över gräslökssås. BON APÉTIT!

Källa: husmorlisa.blogspot.se

Ni som brukar kika in hos mig regelbundet vet att jag älskar roliga kryddor och kryddblandningar. Jag har svårt att motstå köplusten när jag stöter på något nytt, och jag dyker gärna på näsan och sniffar i olika kryddburkar på marknader eller på andra ställen som säljer kryddor i lösvikt. Det här betyder förstås i sin tur att mina stackars köksskåp bågnar av burkar och påsar i allehanda storlekar och format. Ibland ramlar de ut i rena förskräckelsen när jag gläntar på dörren. Trängselskatt vore kanske en idé! Jag känner mig nästan som en -om inte örtdrottning (för den titeln är nog reserverad för den kända Ölandskocken Karin Fransson ), så i alla fall en kryddambassadör Med olika kryddblandningar kan du nämligen helt förändra smaken på din mat - utan att i övrigt göra så stora förändringar. Ta potatisbullar t ex. Det blir helt skilda maträtter om du kryddar dem med Kunglig Sallad, Toscanakrydda, Orientkrydda eller någon tex-mexblandning. Samma med omeletter. Och köttfärssåsen smakar helt olika om du kryddar den med Köttfärskryddan eller Gulaschkryddan. Om du kryddar din vegogryta med Indisk kryddmix eller Italiensk gourmetkrydda känns det som om de kommer från olika matplaneter. Jag har ofta gjort reklam för Spice Trees kryddor och olika kryddblandningar. Tyvärr kan de ibland vara lite svåra att få tag på om man inte råkar bo i närheten av någon specialaffär som saluför dem. Men många av deras kryddblandningar går att köpa på nätet hos Zmaka - även om de då inte lystrar till namnet Spice Tree. Här nedan ser du några av mina favoritblandningar, som ofta förekommer i mina recept. Zmaka har också olika sorters torkad svamp, lite godis, teer och kaffesorter om man känner sig hugad. Dessutom sylt och marmelad. Vad sägs om ekologisk lakritssylt t ex? Nej, tack inte för mig, som inte alls är förtjust i lakrits, men det finns ju andra fantaster. Och för er som undrar. Neej har jag ingen provision hos Zmaka! Jag tipsar gärna om dem ändå eftersom jag gillar kryddorna. De kryddor jag valt ut är alla helt utan tillsatser och "konstgjorda" ämnen. Vissa av de övriga kryddblandningarna innehåller msg (mononatriumglutamat som är ett smakförstärkarämne där åsikterna går lite isär huruvida det är skadligt eller inte), men det framgår tydligt på innehållsförteckningen. Och du som är extremt känslig för socker väljer förstås en blandning utan tillsatt socker, även om mängderna i de färdiga blandningarna är väldigt små. Ni ser själva vad de olika kryddblandningarna innehåller, så övriga ord är överflödiga. Smaksätt maten mera helt enkelt!

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Jag blev alldeles förbluffad i höstas, när de på nyheterna berättade att Stevia äntligen blivit godkänt som sötningsmedel av EU. Jag hade ingen aning om att det varit förbjudet! Jag har använt det i flera år, och bl a sötat äpplemos med det, och jag har köpt det både på nätet och över disk ( var är det väl inte värt att jag avslöjar). Jag har alltså helt ovetandes och i god tro varit kriminell under flera års tid! Nåja, nu tror jag väl inte att jag så här retroaktivt kommer att bli dragen inför skranket, men lite skrämmande känns det ju! Man förutsätter liksom att i alla fall det som säljs i affärerna har fått grönt ljus. Sedan det blev godkänt har i alla fall produkter med Stevia fullständigt översvämmat marknaden, och det skrivs och annonseras om det i varenda tidning med självaktning. Vad är det då som är så bra med Stevia? Jo, det är ett naturligt sötningsmedel som utvinns ur en ört, och det är helt kalorifritt och triggar inte heller igång sötsuget. Det höjer inte blodsockret, och är därför lämpligt för diabetiker. Det innehåller inga kolhydrater, och kan därför användas även av dem som håller sig till en strikt LCHF-diet. Det påverkar inte heller tandhälsan som annat socker. Det är upp till 400 gånger sötare än socker, och man behöver alltså ytterst små mängder för att söta sina bakverk eller sin mat. Jag använde t ex ungefär en matsked till en stor sats äpplemos. Även om Stevia är en nyhet hos oss, har den använts i hundratals år i bl a Paraguay, varifrån den härstammar, så det är en beprövad gammal "nyhet" vi talar om. Eftersom vi människor dessvärre har svårt att avhålla oss från det som är sött, och eftersom man inte har kunnat upptäcka några biverkningar hos Stevia, kan jag tycka att det är ett bra alternativ till vanligt vitt socker och de olika artificiella alternativ som tidigare erbjudits. Vitt socker är ju som bekant inte särskilt hälsosamt, och de artificiella säötningsmedlen har hel del oönskade bieffekter. Här kan du se exempel på Steviaprodukter, och som sagt numera finns det att köpa överallt i vanliga livsmedelsbutiker. Om du vill kan du själv odla din Stevia. Det gör t ex Karin Fransson - den öländska "örtdrottningen" - och om det läste jag i ett nummer av Land för några veckor sedan. Du kan t ex hacka några blad Stevia och blanda med hackad mynta eller citronmeliss, lite pressad lime och kallt vatten till en uppfriskande måltidsdryck, och behöver då inte tillsätta något annat socker. Tips på en kardemummakaka med Stevia hittar du på Kyrkkaffebloggen, obs dock att den inte är glutenfri.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

{0} port. Ingredienser 10 blad salvia , strimlad 2 msk salvia , strimlad 2 msk smör 2 msk olivolja 4 st Schalottenlök(ar) , finhackade 3 st vitlöksklyfta(or) , finhackade 300 gram fetaost , äkta 1,5 dl vispgrädde 1,5 dl mjölk 800 gram potatis(ar) , (av en fast sort) salt vitpeppar, malen 1 msk olivolja Tillagning ca 6 portioner 1. Värm ugnen till 200 grader. 2. Hetta upp en stekpanna med 1 msk av smöret. Stek de hela salviabladen, som ska vara till dekoration, snabbt i pannan. Låt bladen rinna av på hushållspapper. 3. Tillsätt oljan och resten av smöret i pannan. Fräs schalottenlök och vitlök på medelvärme. Det ska bli mjukt och glansigt men inte brunt. Rör ner salviastrimlorna. Låt det bli varmt och ta bort pannan från värmen. 4. Lägg fetaosten i en skål, tillsätt grädde och mjölk och mosa osten med en gaffel. 5. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka skivorna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt potatisskivorna rinna av i en sil. 6. Blanda ihop potatisen med lök och salviablandningen. Varva den med fetaostkrämen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar i varje lager. Översta lagret ska vara potatis. Droppa lite olivolja över och sätt in i ugnen. 7. Baka i 30–40 minuter. Kolla med en sticka att potatisen är helt mjuk, då är tårtan klar. Ta ut den ur ugnen och strö de stekta salviabladen över. Receptet kommer från ”Karin Franssons sju årstider” (Prisma) av Karin Fransson Foto: Daniel Herzell

Källa: tasteline.com

Min idol Karin Fransson brukar prata så gott om hur fantastiskt gott det är med Ramslök , men jag hade tidigare inte ens smakat på det vad jag vet. Det är ju pinsamt. Under gårdagens Konstrunda var vi dock för att titta på konst i Esperöd vid Arboretet och där är marken fullkomligt täckt av Ramslök så här års! Och nog är det gott alltid; Karin kan jag lita på och den smakar som mild vitlök! Det engelska namnet wild garlic gör den verkligen rättvisa, fast den också påminner om gräslök. Här i sydöstra Skåne är den verkligen talrik, fast jag läser att den är "sällsynt och förekommer i en del av de sydliga landskapen upp till Uppland." På bladen är den väldigt lik liljekonvaljer , men de vita blommorna är inte alls lika, så det finns ingen risk att missta sig och äta dem istället. Det är numer rätt vanligt med Ramslök i skuggiga rabatter , så en sådan bör man nog ha. Har dock varnats för att de sprider sig vill och dödar annan växtlighet, vilket varnas för. Sådan måste jag alltså sätta som med t ex timjan och pepparrot, i en egen kruka så de inte sprider sig och tar över helt. Väl i Kivik kunde vi heller inte hålla oss från att fika Musteriets efterlängtade äppelkaka , som jag tycker är landets godaste. Recept på den finns här !

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

För ganska många år sedan hörde jag ett recept i P1:s program Meny. Det var en tysk variant på äppelkaka av Karin Fransson, som var helt fantastisk. Tyvärr slarvade jag bort receptet och lyckades inte få tag i det via Meny heller. Men undrens tid är inte förbi. Igår hittade jag det på namnam.se. Det lär finnas i Karin Franssons kokbok "Sju årstider". Den är väl så långt ifrån den klassiska skånska "eblakagan" man kan komma, men god är den. Bara pajskalet med socker, kakao och kardemumma är en smakupplevelse i sig. Här receptet för ungefär 10 personer. MÖRDEG: 1 ägg 1 dl strösocker 80 g smör, kallt i små bitar 3½ dl vetemjöl 1½ tsk bakpulver 1 msk kakao ½ tsk kardemumma, mald ÄPPELFYLLNING: 2 msk strösocker 2 tsk kanel, mald 4 äpplen, medelstora ca 600 g, hackade 3 msk marsan vaniljkräm för kokning 3 msk strösocker 4 dl torr äppelcidr ÖVERSTA LAGRET: 1½ dl gräddfil 2 äggulor 1 dl strösocker 2 äggvitor 1 krm salt 3 msk flagad mandel Sätt ugnen på 175 grader. MÖRDEG: Blanda alla ingredienserna i en matberedare. Eller hacka ihop degen för hand på bakbordet. Tryck ihop degen tills den blir smidig. Kavla ut den och klä en rund form med löstabar botten. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen. ÄPPELFYLLNINGEN: Blanda 2 msk socker och kanel, strö det över de hackade äpplena och lägg dem i pajskalet. Vispa samman marsanpulver, 3 msk socker och cider eller juice i en kastrull och koka som det står på paketet. Låt krämen svalna lite och bred den över äpplena. Ställ formen på ett galler i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 30 minuter. ÖVERSTA LAGRET: Blanda gräddfil, gulor och hälften av sockret i en skål. Vispa äggvitorna med salt till skum. Tillsätt resten av sockret och vipsa tills det blir som marängsmet. Vänd ner gräddfilsmeten och bred blandningen över kakan. Strö över mandeln. Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter. Kolla så att den inte får för mycket färg. Blir den för brun kan man lägga över ett bakplåtspapper. Låt kakan svalna helt och sikta över lite florsocker.

Källa: mattomten.blogspot.se

Under en morgonpromenad i helgen plockade jag med mig en stor bunt med löktrav . Jag tycker den är både stark och mild på samma gång och lite bitter i eftersmaken. Kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar den eller inte. Förra året läste jag ett inlägg hos Nässelblom & Choklad som gjort löktravssmör vilket jag såklart redan prövat. Riktigt gott var det på lätt förvällda sockerärtor, sugar snaps och färsk sparris och kokt färskpotatis. Den är inte så god att göra grönsallad på men några blad och blommor kan man definitivt blanda i för smakens skull. Men vad ska jag göra av den nu då? Har googlat och det finns inte mycket i matväg att hitta med just löktrav. Kan dock tänka mig att Karin Fransson är en flitig användare av löktraven. Som första experiment blev en snabb potatissoppa med en stor, stor näve löktrav i. Här kommer receptet på den. Enkel potatissoppa med löktrav 1 port 2-3 potatisar, företrädesvis sparrispotatis 1 morot KRAV 1 liten palsternacka ca 10 cm purjolök en STOR näve löktrav rapsolja KRAV örtsalt ekologiskt svartpeppar vatten (ev grönsaksbuljong) Strimla purjolöken och löktraven och fräs i oljan en stund. Skiva moroten och palsternackan och låt de även fräsa lite i kastrullen tillsammans med löktraven. Skrubba och putsa potatisen och skär den i mindre bitar. Häll på vatten i kastrullen och låt koka upp. Vill du så tillsätt lite grönsaksbuljong. Jag har en väldigt smakrik sådan och valde bort den då jag var nyfiken på löktraven. Tror att den kommit bort sig i smaken av buljongen annars. Jag kryddade soppan endast med örtsalt och lite svartpeppar. Låt koka på medelvärme under lock i ca 20-30 minuter eller tills potatisen är färdig - innan den är sönderkokt alltså :) Häll upp och servera soppan direkt. Garnera med några löktravsblommor och knapra gärna på lite gott knäckebröd till. Smaklig spis!

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Jazzkökets gård under lördagens Foodstock Jag insåg i torsdags efter sändningen att Fia Gulliksson lyckats så bra med Meny i P1 att min tidigare Karin Fransson -saknad nu blivit till Fia-saknad när säsongen slutat. Sådan tur att jag kan hoppas få den stillad bara jag beger mig till Jazzköket ! Jag skrev det på Facebook och fick snart svar från Fia : "Åh men tack, MalinMatilda - det värmer." Fina Fia på bild från Facebook I fredags hade dessutom Jazzköket premiär för sin Lagerbar med pizza, så då fick jag t o m en kram av f ina Fia och därmed stillades min Fia-saknad. Eftersom det var invigning av pizza-ugnen så bjöds det på pizza, men Maja och jag var så hungriga att vi köpte en hel Sjömanspizza och delade på. Den vill jag verkligen rekommendera! Fantastiskt gott med de hela musslorna och salta sardeller till god lokal öl (men konstigt nog ingen lager , fast det ju heter Lagerbaren ..) . Jag testade Triakels weisse som är en weißbier bryggd på vete och av sydtysk karaktär. Den är framtagen till folkmusikgruppen Triakels ära av Bakgården i Revsund till (precis som favoriten Lars Lager ). Vi smakade bitar av alla pizzorna, som var riktigt goda, men var helt nöjda med att vi beställt just Sjömanspizza. Den är verkligen oerhört god! Så här tjusigt såg det ut vid pizzaugnen och disken innan det översvämmades av människor som kom för att smaka. bild lånad från jazzköket Inne i Lagerbaren uppmanas man även att leka discjockey, så jag passade på att spela några grammofonskivor när det blev tyst en stund. Där finns många LP-skivor, men jag saknade verkligen Nina Simone för hade tänkt spela Don't Let me be Misunderstood . Jazzköket hälsar att hon finns inne på en hylla, så till nästa gång får ni nöja er med: Nina Simone var en fantastisk pianist och folkrättskämpe utöver en gudabenådad sångerska Eftersom hon hänger uppe i Jazzköket antog jag nämligen att hon var en gemensam favorit för mig och förre Östersundsavdokaten Staffe (Staffan Werner) .

Källa: lyckans-smed.blogspot.se

För ett par år sedan bodde vi en helg på Hotell Borgholm där den fantastiska kocken Karin Fransson huserar. Sedan dess får vi deras nyhetsbrev som bland annat innehåller några frestande recept i säsong. Den här gången var den en rubb med bland annat apelsin och rosmarin som verkade riktigt spännande. Karin hade använt sig av fläskkarré men vi bytte ut den mot fläskfilé, vi serverade den med potatis- och jordärtskocksgratäng. Till 6 portioner behövs: 2 st fläskfilé (ca 700 g/st) / 2 dl vitt vin / 1 kalvbuljongtärning / 1 msk kalvfond / 2 dl vatten / 1 tsk örtsalt / nymald svartpeppar från kvarn Rubb: 3 stora kvistar färsk rosmarin / 1,5 tsk fänkålsfrö / 2 tsk senapsfrö / 1 tsk kummin / 1 färskt lagerblad / 2 vitlöksklyftor / 2 ekologiska apelsiner / 0,5 dl olivolja Börja med rubben genom att tvätta apelsinerna och finriv det gula skalet. Grovhacka rosmarin, finhacka lagerblad och vitlök. Stöt de torra kryddorna i mortel och blanda sedan med apelsinskal, vitlök, lagerblad och olivolja. Sätt plastfolie över bunken och låt stå i rumstemperatur ett par timmar. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärning och häll i fond. Skär ren fläskfilén och lägg i en ugnsfast form, smörj filén med rubben, salta och peppra. Häll vinet och buljongen runt filén och skiva till sist apelsinerna och täck filén med dem. Sätt in filén i ugnen och låt den stå till den når innetemperatur på 65-67 grader. Ta ut den ur ugnen och täck med folie, låt vila ca 20 minuter. Skär filén i skivor och servera med potatisgratäng och grönsaker. Smaklig spis ♥

Källa: catsbakochmat.blogspot.se

Under en morgonpromenad i helgen plockade jag med mig en stor bunt med löktrav . Jag tycker den är både stark och mild på samma gång och lite bitter i eftersmaken. Kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar den eller inte. Förra året läste jag ett inlägg hos Nässelblom & Choklad som gjort löktravssmör vilket jag såklart redan prövat. Riktigt gott var det på lätt förvällda sockerärtor, sugar snaps och färsk sparris och kokt färskpotatis. Den är inte så god att göra grönsallad på men några blad och blommor kan man definitivt blanda i för smakens skull. Men vad ska jag göra av den nu då? Har googlat och det finns inte mycket i matväg att hitta med just löktrav. Kan dock tänka mig att Karin Fransson är en flitig användare av löktraven. Som första experiment blev en snabb potatissoppa med en stor, stor näve löktrav i. Här kommer receptet på den. Enkel potatissoppa med löktrav 1 port 2-3 potatisar, företrädesvis sparrispotatis 1 morot KRAV 1 liten palsternacka ca 10 cm purjolök en STOR näve löktrav rapsolja KRAV örtsalt ekologiskt svartpeppar vatten (ev grönsaksbuljong) Strimla purjolöken och löktraven och fräs i oljan en stund. Skiva moroten och palsternackan och låt de även fräsa lite i kastrullen tillsammans med löktraven. Skrubba och putsa potatisen och skär den i mindre bitar. Häll på vatten i kastrullen och låt koka upp. Vill du så tillsätt lite grönsaksbuljong. Jag har en väldigt smakrik sådan och valde bort den då jag var nyfiken på löktraven. Tror att den kommit bort sig i smaken av buljongen annars. Jag kryddade soppan endast med örtsalt och lite svartpeppar. Låt koka på medelvärme under lock i ca 20-30 minuter eller tills potatisen är färdig - innan den är sönderkokt alltså :) Häll upp och servera soppan direkt. Garnera med några löktravsblommor och knapra gärna på lite gott knäckebröd till. Smaklig spis!

Källa: missmeistersmat.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt