lammlägg per morberg | gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | kräftströmming per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulasch per morberg | morbergs ostkaka | pavlova recept sveriges mästerkock
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

I år fick vi en hel del päron på vårt lilla träd. Dom är fasta och goda typ gråpäron. Hittade ett recept från kocken Tommy Myllymäki som vi provade i helgen. Kardemumman som skulle bakas med Päronen vart väldigt god i denna pannkaksliknande kaka. Tänker göra denna nästa gång vi bjuder på soppa och vill ha lite god efterrätt. 4 ägg 1,5 dl socker 1,5 dl mjöl 1 dl vispgrädde 1 dl mjölk 100 g smält smör Päron i skivor 0.5 st skal från citron 10 st kardemummakärnor Blanda smeten. Mortla kardemumman och blanda ned rivet citronskal. Skär päron i skivor och blanda med kryddblandningen. Lägg på smord plåt och ringla ca 3 msk smör över. Baka dom i ugnen 175 grader i 10 minuter. Slå smeten i en smord pajform och lägg över päronen. Bakas ytterligare 30 minuter. Serveras med vispad grädde med en skvätt cognac i.

Källa: backastrand.blogspot.se

En härlig hemma helg har vi och då passar det ju bäst med en härlig tre rätters meny då vi älskar att laga mat tillsammans. Vi hade bestämt oss för att göra Anka idag & vad glada vi blev när vi hittade ett trevligt recept i dagens DN. Lite modifiering och så vips passar det en viktväktare. Och vi fortsätter med lånade recept, till förrätt blev det pilgrimsmusslor enligt recept av Tommy Myllymäki och en dessert inspirerat av Taste by Louise. Pilgrimsmusslor med citronette och pepparrot 5 propoints 4 portioner 12 st pilgrimsmusslor 1 st citron 0.5 st blomkålshuvud 1 kruka finhackad gräslök 0.5 st skalad gurka 50 g laxrom 25 g ärtskott 5 cm skalad pepparrot 1 nypa stevia ca 1.5 dl olivolja Salt & svartpeppar Ta pilgrimmsmusslorna och spraya dem med lite olja. Salta & peppra. Stek sedan musslorna, inte för många i taget, runt om på högkant. Musslorna ska få en sotad yta, dock bara på kanterna. Låt sedan musslorna vila fram till servering. Skär fina kuber av grukan, lägg dem i en skål med lite salt på. Blanda en citronett, skalet från citronen samt en del citronsaft och tre delar olivolja. Ca 3 msk saft och 9 msk olivolja. Även en nypa socker går i. Blanda runt och smaka av. Den ska inte vara söt, sockret balanserar syran. Dressingen kan göras mindre av, den går inte åt. Blanda ner laxrommen i citronetten och den finhackade gräslöken. Dela musslorna på mitten, salt och peppra och placera ut på tallrikar, sex halvor per person. Placera ut grukkuberna och hyvla tunna tunna skivor av blomkål i små buketter och placera ut. Rispa pepparroten med en sked och lägg på tallriken. Droppa citronetten på rätten och avsluta med vackra skott. Det vackra upplägget är Fredriks verk! Ankbröst med kryddkokt päron & madeirasås 13 propoints 6 portioner 2 ankbröst ca 800 gram. OBS! Med fettkappan bortskuret när man äter 1 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar 2 krukor vattenkrasse Päron 2 hårda päron 2 dl vatten 1 1/2 dl Stevia sötningsmedel 1/2 dl ättiksprit 5 kardemummafrön 5 enbär 5 kryddpepparkorn Sås 1 liten gul lök 1 liten palsternacka 1-2 spray olja 1 dl torr madeira 2 dl hönsbuljong 1 1/2 dl vispgrädde 1 tsk salt Tillbehör 8 stora potatisar Salt Peppar 2 spray olja Börja med päronen. Skala kärna ur och skär päronen i klyftor. Koka upp vatten, stevia, ättika & kryddor i en kastrull. Lägg päronen i lagen och sjud ca 10 min eller tills de är mjuka. Låt klyftorna kallna i lagen. Skala potatis och skär i stora stavar 1x1 cm. Lägg på teflonfolie. Spraya olja och salta & peppra. Stek i ugn ca 30 min. Skala & hacka lök & palsternacka. Fräs hacket i olja i en kastrull ca 1 minut. Häll i madeira, buljong & grädde. Koka såsen ca 10 minuter. Mixa såsen slät med mixer och smaka av med salt. Sätt ugnen på 150 grader. Skär ett rutmönster i ankbröstens fettkappa. Salta & peppra och lägg brösten i en stekpanna med fettkappan nedåt. Stek dem ca 3 min per sida och sedan in i ugnen i ca 15 min till en temperatur av 48 grader. Låt vila i folie i ca 10 minuter tills den når 58 grader. Skär ankan i skivor och servera med päron, potatis, sås & sockerärtor. ( Tyvärr hade vi ingen krasse så för den skarpögde syns det att det är ärtskott istället) Fikon med choklad och mascarpone 12 propoints 2 portioner 4 färska fikon 50 g mörk choklad, 70 % 2 msk vispgrädde smör till formen 1 tsk flytande honung 125 g mascarponeost 1 tsk vaniljsocker 1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv chokladen och blanda med grädden. 2. Skär ett kryss i toppen på fikonen och tryck i botten i så att de öppnar sig. Smöra en ugnsäker form eller tallrik och placera fikonen ovanpå. 3. Fyll fikonen med chokladkrämen och ringla över lite honung, baka av i cirka 10 minuter. 4. Blanda under tiden mascarponeosten med vaniljsocker och toppa ovanpå fikonen när de är klara. Servera direkt. Det var gårdagens underbara meny. Idag gör vi som halva Sverige redan gjort, lång kok. Pulled pork. Köttet står i ugnen precis som det kommer göra ca 5-7 timmar. Så vi hoppas det blir gott & värt väntan. Recept kommer på bloggen.

Källa: gourmet-light.blogspot.se

Mitt kök på Tv4 levererar otroligt mycket god mat och med liten modifiering blir det tillräckligt slankt ibland. Tack Tommy Myllymäki & Lisa Lemke för all inspiration. Snabbrimmad torsk med tomater och citronsmör 12 propoints 2 portioner 2 x150 gram torskrygg 1 l rimlag, 2,5% ca 8 blandade cocktailtomater 1/2 citron saft och skal av 1/2 bananschalottenlök 1/2 kruka dill 60 g smör 4 potatis Koka potatisen till servering. Rimlag gör du genom att koka upp vatten och salt och sedan låta blandningen svalna. När det ska vara 2,5 procent salthalt som i detta recept så tar du helt enkelt 25 g salt till varje liter vatten. Lägg torsken i en hög ungsfast form. Slå sedan rimlagen över fisken så att det täcker. Låt sedan torsken tillagas i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter beroende på storlek. Den här gången köpte vi fryst torskrygg från Findus. Jag är ju inte så förtjust i fryst fisk men det var helt ok. Och priset är ju si sådär 300:- billigare per kilo. Ta fram en stor kastrull med kokande vatten samt en skål eller bunke med iskallt vatten. "Kryssa" alla tomater, dvs. skär ett litet snitt i tomaten där kvisten har suttit, det gör att skinnet kommer släppa när tomaten hamnar i kokande vatten. Lägg de kryssade tomaterna i det kokande vattnet, de ska bara doppas så att skinnet spricker. Sedan ska de snabbt kylas ner i det iskalla vattnet. När de kommit ner i temperatur, ta upp tomaterna och pilla bort skalet. Skiva tunna ringar av löken och riv skalet på citronen. Bryn smöret i en stekpanna, lägg ner ca 90 % av smöret i pannan. När smöret blivit brynt och en nötig doft sprider sig i köket, lyft av pannan från spisen och klicka i det sista smöret. Då kyls det brynta smöret ner snabbare och riskerar inte att bli bränt. Vänd ner lök, tomater, citronskal och saft i det brynta smöret. Avsluta med att salta och peppra samt plocka ner dill till servering. Häll av potatisen och servera fisken utan rimlagen. Toppa med det brynta smöret med tomat och lök samt dill. Smaklig spis! Var på Bromma blocks idag och Village inredning skulle stänga & hade 50% på allt. Så det blev lite nya fina saker till hemmet. Lite bokstäver i plåt, kuddfodral & linne servetter.

Källa: gourmet-light.blogspot.se

Jobbat sent och kommer hem till dukat bord och en middag inspirerad av Tommy Myllymäki. Denna härliga "pasta" är häftig & jäkligt god. Går att kombinera med allt möjligt gott. Tack älskling för god mat! Vitkåls "pasta" med basilika kräm & korv 12 propoints 2 portioner 1/4 vitkålshuvud 1 gula lök, tunt klyftad 1/2 paket sugarsnaps eller sockerärtor, skurna på mitten 1/2 vitlöksklyfta, skalad 1/2 kruka basilika 1/4 dl sötmandel, hackad 50 g ost max 10%, grovt riven 1/4 dl rapsolja 2 st korv med hög kötthalt - vi hade korv från vår korvkurs på Taylor & jones. (6 propoints/st) salt och svartpeppar Mortla vitlöken tillsammans med basilikablad i en mortel. Tillsätt hackad mandel, riven ost och rapsoljan. Blanda och smaksätt med salt. Strimla vitkålen tunt. Fräs tillsammans med lökklyftorna så att det mjuknar. Tillsätt sugarsnaps, salt och svartpeppar. Rör ner basilikkrämen, blanda runt och lägg upp på tallrik. Servera med stekt korv & lite riven ost och svartpeppar.

Källa: gourmet-light.blogspot.se

Oh yes, vilken underbart lugn & skön helg det varit. Ätit gott men nyttigt & bara slappat. Idag var det också första invägningen sedan nystarten för en vecka sedan, och YES! Minus 1,6 kilo - nu är vi på rätt spår igen. Husguden Myllymäki slår till igen, dagens recept kommer här. Och det blev en fantastiskt god smak på den såsen. Kotletter i citron-och honungssås 12 propoints 4 portioner 4 st fläskkotletter á 150 gram/fett bortskuret 1 buljongtärning 1 msk honung 1 st citron 2 1/2 dl matlagningsgrädde max 15% Kinesisk soja Salt Peppar Stek kotletterna i panna och krydda dem. Lägg åt sidan. Smula ner en buljongtärning i stekpannan och låt puttra ihop med 2.5 dl grädde. Smaksätt med 1 msk honung, 1 tsk rivet citronskal (el pressad citron) samt en skvätt kinesisk soya. Smaka av med salt och peppar. Lägg i kotletterna och låt puttra en liten stund. Gratinerad potatis 8 stora kokta potatisar 2 spray olja 2 krm salt 2 st vitlöksklyftor 6 st soltorkade tomater, marinerade 2 msk basilika, hackad och färsk 30 gram parmesanost Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisen i tjocka skivor. Lägg ut dem på ett ugnssäkert fat. Spraya ovansidan med olja. Salta och peppra. Skala och pressa vitlöken. Hacka tomaterna. Blanda vitlök, tomater och basilika och klicka det på potatisen. Strö över parmesanosten. Gratinera i mitten av ugnen ca 5 minuter eller tills de är klara. Garnera med lite extra basilika och servera tillsammans med kotletterna. Som tillbehör koka gärna lite sockerärtor tex.

Källa: gourmet-light.blogspot.se

Nu äntligen bubblar rabarberna upp i rabatten, som jag har längtat! Visst kan man köpa i affären men det är ju inte alls samma känsla som att äta av sina egna :) I förra vecka gjorde jag denna rabarberpaj med jordgubbar med köpta rabarber, kunde inte hålla mig längre! Om bara ett par dagar eller tre kommer jag att göra den igen och då på mina egna. Jippiii! :) Rabarber och jordgubbar är ju som känt en väldigt fin kombination, sen tycker jag att det är gott med något nötaktigt till det och i detta fall blev det mandel. Väldigt gott! Tål man inte mandel kan man ju ersätta den med kokos eller något annat eller så ersätter man den inte alls... Givetvis serverar jag min till hemmagjord vaniljsås, mums mums mums! Receptet på denna vaniljsås är hämtat från Tommy Myllymäki men jag har minskat på mängden socker då jag inte vill ha den toksöt! Varsågoda, här kommer receptet. Rabarber och jordgubbspaj 300g rabarber (rensade & skalade) 200g jordgubbar 3/4 dl socker 1/2 msk potatismjöl 175g smör normalsaltat (tärnat) 3 dl vetemjöl 1 dl havregryn 1 1/2 dl socker 1/4-1/2 dl muscovadosocker ca 1/2 dl mandelspån Sätt ugnen på 225 grader. Skär rabarbern och jordgubbarna i mindre bitar. Vänd runt dem i sockret och potatismjölet. Lägg i en paj eller ugnsform. Lägg smör, vetemjöl, havregryn och socker i en bunke och krama ihop den till en deg. Smula den över frukten, strö över lite muscovadosocker och mandelspån. Grädda i ca 20 min Vaniljsås 2,5 dl mjölk 2,5 dl grädde 1 dl socker 1 vaniljstång 5 gulor Skrapa ur vaniljstången och koka upp den tillsammans men mjölk, socker och grädde. Dra det åt sidan och vispa försiktigt ner lätt uppvispade gulor. Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda en stund. ställ åt sidan och låt svalna. Ha en bra dag! Kram, Sanja

Källa: bakakuten.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Chili 800 gram högrev, i tärningar 2 st gul lök(ar) , grovt hackade 4 st vitlöksklyfta(or) , skivade 1 st röd chilipeppar, skivad med kärnor 2 tsk spiskummin, malen 2 tsk koriander, malen 1 tsk rökt paprikapulver 1 tsk torkad oregano 1 tsk fänkålsfrö 1 st lagerblad 2 msk tomatpuré 3 msk kalvfond 3 dl vatten salt olivolja 0,5 kruka(or) persilja Tillbehör 3 dl gräddfil 0,5 paket mjukt bröd smör 0,5 st gurka i stavar Tillagning 1. Chili: Putsa köttet från senor och skär ner i grytbitar. 2. Skala och grovhacka lök och vitlök och skölj och skiva chilipepparn. 3. Bryn köttet i olja i en gryta tills det har fin yta. Tillsätt lök, chilipeppar, kryddor och tomatpuré. Stek ytterligare någon minut och täck med vatten och kalvfond. Koka chilin på medelvärme i ca 3 timmar tills det kokat sönder helt. Smaka av med lite salt. 4. Tillbehör: Skär bort kanterna på brödet och skär dem sedan i trekanter. Stek brödskivorna på båda sidor i lite smör i en varm stekpanna. Strö sköljd och grovhackad persilja över chilin och servera med gräddfil, gurkstavar och smörstekt bröd. Recept: Tommy Myllymäki Foto: Linnea Swärd Näringsvärde: Kcal: 690 Fett: 40 g Protein: 45 g Kolhydrater: 38 g

Källa: tasteline.com

Såg ni semifinalen i Kockarnas kamp i TV4 igår? Den blivande finalisten Tommy Myllymäki segrade i såsduellen med sin sötsura dillsås. Han sade så kloka ord om smaksättningen att jag inte längre skäms för mina förmaningar när jag publicerade mitt recept. Läs om Myllymäki på Wikipedia och bli imponerad. Titta på något program om du missat dem. Finalen kommer nästa torsdag. Eftersom det är hög tid för lamm kommer mitt såsrecept i repris här. Utom sött och surt och buljong finns det nog inte några likheter med storkockarnas såser. Jo, den andre kocken betonade att han hade morot i buljongen för att få naturlig sötma. Det har ju faktiskt jag också. Så hela receptet får vara med. KOKT LAMM I SÖTSUR DILLSÅS Lammkött efter tillgång Salt Vitpeppar, 10 korn Gul lök, små 2 morötter Sås: 2 msk smör 2 msk mjöl 4 dl kokspad Ättiksprit ( 12 % ) eller citron Socker Dill Koka upp köttet och skumma. Tillsätt salt och peppar.Efter halva koktiden som är ca 1 ¼ timme tillsätter man hela gula lökar och hela morötter. De blir då färdiga samtidigt som köttet. Sås: Fräs smör och mjöl. Tillsätt 4 dl kokspad. Vispa och koka 5 minuter. Smaka av med ättiksprit och socker. Börja med ½-1 tsk ättika och ½ tsk socker. Börja försiktigt . Jag brukar droppa i flera gånger. Citron är väl inte så riskabelt och blir också mycket gott. Moderna recept utesluter ofta socker. Ättika och socker är gammal tradition och godast tycker jag. Lägg sist i skuren dill. Kommentar efter Kockarnas kamp. Dessa giganter utelämnar inte sockret.

Källa: matskap.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt