äppelkaka i långpanna | plommonpaj | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept | kebabsås | äppelmos utan askorbinsyra | vaniljmuffins
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Carina Brydling in action. Knäckebrödsmacka med skärgårdssmak. Glenn Strömberg - mer mat än fotboll numera. Det var folktomt i stan i helgen. Var fanns då alla Stockholmare? Jo, på mässan i Älvsjö, där det vankades maritim eskapism , friskvård och timlig njutning för gom och öga. Alltså båtmässa, hälsamässa och matmässa på en och samma gång. En suverän ( och uppenbarligen kommersiellt lönsam) kombination när det stora vemodet rullar in med novembermörkret. Själv orkade jag bara med maten och drycken. Det tär tillräckligt på på krafterna att vandra - och trängas -mellan de hundratals montrarna med jämtländska dessertostar, småländska syrade isterband, franska violmarmelader, italienska olivoljor, belgisk choklad, gotländsk morotsmarmelad, skånskodlad ål, hängmörad nöt från Hälsingland, örtkryddade flingsalter, öländska kroppkakor, finsk malaxlimpa, sillmacka från Skärgårdssmak, aloe verashots och lax från Dalälven. Plus mycket mer. Till slut gör sig den gamle verkmästaren i magen påmind. Och det enda förnuftiga verkar vara att blidka honom med ett urval av allt det läckra fluidum som de många vinleverantörerna lockar med. Jag läppjar på en knastertorr Petit Chablis ( 109 kr, nr 5585) med klockrena syror, från Vin Unic, en sprudlande Langlois Brut Crémant de Loire ( 129 kr, nr 84567) från Arvid Nordquist, en blommig Riesling Spätlese trocken, Michelmark ( 13.90 euro) från Riesling club ( http://www.riesling-club.se/ ), och slutligen en djup I Castei Valpolicella Ripasso ( 119 kr, nr 22409) från Chris Wine. Sen tar vinkupongerna slut. Och verkmästaren verkar vara i fin form igen. Finalen denna femtimmarsmaraton på matmässan blir grandios men kanske en aning ansträngande för budgeten: En beställd (visserligen delad) låda med tre sorters champagne från Australian Wine. www.australianwineclub,se att levereras vid dörren om några veckor. Jag tror jag överlever vintermörkret i år.

Källa: pbordet.blogspot.se

Ytterligare en rätt från vår avsmakningsmeny i det fria! Fasanen hade hamnat i frysen efter att den flugit in i grannens fönster och stendog... Alltså inget jaktbyte, men väl värd att tag hand om när han ringde och förklarade att jag gärna fick ta den, då han inte hade möjlighet själv. Grytan blev riktigt god om jag får tycka till själv... Åter igen hittade jag inspiration via "Laga vilt från skog och sjö" från Carina och Ulrika Brydling. Receptet, som är lite nerbantat från ovanstående bok blev lagom för grytan till ett normalt stormkök. Hade vi även lagt in de ingridienser inom parentes (som vin inte hade alla), hade det inte fått plats och kanske till och med blivit ännu godare, vem vet. 1 Fasan, urtagen flådd och styckad i stora delar 1 stor gul lök 1 morot 1/4 rotselleri (4 heta korvar) smör till stekning vitt vin (ca 1/2 liter) ca 15 kvisttomater (eller 2 burkar hela tomater/krossade) (några lagerblad) Färsk timjan Färsk rosmarin 1 msk salt 1/2 strimlad purjolök 1 burk bönor Hacka och tärna grönsakerna/rotfrukter Bryn fasan och möjligtvis korvar i stekpanna över den öppna elden... Häll grönsaker, rotfrukter, vin, tomater och kryddor i stormköket och koka upp. Låt puttra i ca en timma, se efter så inte det kokar torrt och fyll i så fall på vätska. Med ca 5 min kvar läggs bönor och purjolök i. Servera... Varför inte avsluta kvällen med en Irish Coffee framför lägerelden!

Källa: rylinsrecept.blogspot.se

Förra helgen var jag och några polare ute och fiskade, byggde/sov i vindskydd och tillagade en sjurätters avsmakningsmeny på den öppna elden med stöd av lite stormkök. Några exempel är vitlöksgratinerade sniglar, fasangryta och kaningryta... En väldigt lyckad rätt var en av de ca 30 gäddorna som vi valde att dra med upp på land och tillaga på kvällen. Gäddan som tillagades i ett foliepaket (där jag hittat lite inspiration via "Laga vilt från skog och sjö" från Carina och Ulrika Brydling) och smälte riktigt i munnen. Självsäkert hade jag hade förberett smöret med kryddor hemma innan. Då gäddan inte inte behöver filéas så gick förberedelserna i fält supersnabbt. till ca fyra pers En gädda - ca 1,5-2 kg Ett ark aluminiumfolie per pers Ett ark smörgåspapper per pers 100 g smör 1 msk curry 1 msk salt 1 msk socker Några pressade vitlöksklyftor (snåla inte) En kvist färsk rosmarin per pers Kvist eller körsbärstomater Ca 0,5 dl gott vitt per pers (potatis) Fjälla och rensa gäddan - skär i kotletter (helst många smala, ca 2-3cm) Fördela kotletterna på skålade smörgåspapper Klicka i en blandning av smör, curry, salt, socker och vitlök I med tomater, rosmarin och vin och vi sedan ihop. Om man vill ha potatis kan detta läggas i här också. Inte för stora bitar bara, så de hinner bli färdiga. Vik folie rut paketet. Lägg på grillgaller, eller i glöd ca15-30 minuter beroende på kotletternas storlek. Avnjut med resterande vin vid lägerelden, direkt i paketet eller om man fuskar lite på tallrikar...

Källa: rylinsrecept.blogspot.se

Jag har sagt det förut, men jag säger det igen. Jag har världens bästa granne! Det kan inte bli bättre när det ringer på dörren och grannen sträcker fram 1,5 kilo älgkött. Inte illa alltså. Fick en fin kokbok med en massa recept på viltkött julklapp...av en annan granne faktiskt(!) Tänkte att det passade ypperligt att testa ett recept ur denna nu. Boken heter förresten Laga Vilt från skog & Sjö Av Carina och Ulrika Brydling. Älggryta ca 4 portioner ca 800 g älggrytbitar 200 g rökt fläsk på bit 5 dl kalvbuljong 2 palsternackor 2 morötter 4 vitlöksklyftor 4 lagerblad 1 tsk torkad timjan 50 cl rött vin 1 dl torkade trattkantareller 1 dl syltlök smör salt och nymald svartpeppar Tärna fläsket i 1 x 1 cm stora bitar. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Bryn älggrytbitarna och fläsket i lite smör i en gjutjärnsgryta. Tillsätt buljongen, koka upp och skumma av. Tillsätt nu rotfrukter, vitlök, lagerblad, torkad timjan och rött vin. låt allt sjuda på svag värme under lock i ca 1 timme. Tillsätt svamp och syltlökar och sjud ytterliggare ca 30 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. Vill du inte ha rinnig vätska, red med lite mjöl.

Källa: mat365.blogspot.se

Vissa favoriter återkommer då och då på matbordet, som den här festliga rätten med lamm och sötpotatissallad! Smakerna är många och goda! Lammkotletterna blir dessutom extra goda eftersom de kommer från hagarna i Hälsingland! Receptet kommer från Tasteline , komponerat av Carina Brydling. Recept 600 g lammkotletter 1 msk paprikapulver 2 msk kumminfrön 2 st vitlöksklyftor olivolja salt och peppar Mortla paprikapulver kummin och vitlöksklyftor i ca 2 msk olivolja. Gnid in lammet med kryddorna och låt stå och marinera under tiden salladen förbereds. Stek när salladen börjar bli klar i en varm stekpanna med olja o smör, eller grilla köttet om du har möjlighet. Sötpotatissallad: 2 st sötpotatis 1 st rödlök 100 g Haricots verts 2 st färska fikon 1 st apelsin färsk chili, 1/4 dels 1 äggula 1 msk dijonsenap 1 msk vitvinsvinäger 1,5 dl rapsolja salt peppar blandad sallad 1 kruka koriander Skala och koka sötpotatisen och haricots vertsen i saltat vatten. Gör majonäsen under tiden. Blanda äggula, senap och vinäger. Droppa försiktigt i oljan under vispning (eller använd stavmixern) tills det tjocknar. blanda i rivet skal av apelsin och finhackad chili. Smaka av med salt och peppar. Låt potatis och haricotsvertsen svalna något under tiden du skivar rödlök samt filéar apelsinen. Tärna sedan sötpotatisen grovt och blanda ner allt i majonäsen. Lägg en bädd av sallad och koriander underst på ett fat och klicka sedan på potatissalladen. Lägg på fikonen skurna i klyftor.

Källa: restermedgaster.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 4 st mandelpotatis , Stora 1 st vitlök(ar) , hel och färsk smör kallpressad rapsolja 1 st ripa, flådd och urtagen smör , till stekning och ugnsbakning 200 gram rimmat sidfläsk , tärnat 1 st äpple(n), röda 2 st karljohansvamp , färsk och rensad 1 dl kantareller , färska 1 kruka(or) rosmarin flingsalt nymald svartpeppar Skysås 1 st gul lök(ar) , skalad 2 st vitlöksklyfta(or) , skalade smör 1 tsk timjan 4 dl äppelmust 3 msk svampbuljong 2 dl grädde maizena 2 tsk dijonsenap salt och svartpeppar Tillagning Ugnsstekt ripa: 1. Sätt ugnen på 200°. Dela potatisen och lägg dem på stekplåten tillsammans med grovt delad vitlök. 2. Strö på salt och droppa på rapsolja. 3. Ställ in i ugnen och baka/rosta potatis och vitlök ca 20 minuter. 4. Skär ut bröst och lår på ripan, salta och peppra. 5. Bryn bitarna hastigt i het panna tillsammans med lite smör. 6. Lägg ripbitarna på stekplåten med potatisen och vitlöken. 7. Tillsätt sidfläsk, grova bitar av äpple, grovt skuren karljohanssvamp, kantareller och rosmarinkvistar. 8. Hyvla över smör och strö på lite flingsalt. 9. Sänk ugnen till 150° och stek allt i 12–15 min. 10. Ripbrösten ska ha en innertemperatur på 50–52° (kolla med digitaltermometer). 11. Låt vila några minuter under folie och servera allt direkt ur plåten tillsammans med äppel- och dijonsenapssky. Äppel- och dijonsenapssky: 1. Hacka lök och vitlök. 2. Svetta lök och vitlök i lite smör. 3. Tillsätt timjan, äppelmust, svampbuljong och grädde. 4. Låt allt koka ihop i några minuter. 5. Sila och red av med maizena. 6. Tillsätt dijonsenap och mixa såsen slät med hjälp av stavmixer. Salta och peppra. Ur Boken: Laga vilt från skog & sjö Recept: Carina & Ulrika Brydling Foto Helén Pe

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Färs 1 tsk salt 0,5 dl vatten olivolja 500 gram hönsfärs 1 tsk spiskummin, malen 1 tsk chilipeppar Salsa salt 1 nypa(or) spiskummin, malen 0,5 kruka(or) koriander 0,5 msk olivolja 1 nypa(or) chilipeppar 2 st avokado 0,5 ask cocktailtomat(er) saft från en pressad citron 0,5 knippa(en) salladslök(ar) Tillbehör 1,5 dl gräddfil 1 påse tortilla chips 1 burk(ar) majskorn 0,5 st salladshuvud 0,5 st gurka Tillagning 1. Salsa: Hacka tomat, urgröpt avokado och lök. Blanda samman med citronsaft samt chili, spiskummin och olja. Smaka av med salt. Gillar du koriander hacka i det i slutet. 2. Tillbehör: Skölj och grovhacka sallad och skölj och tärna gurka. Lägg upp alla tillbehör i skålar. 3. Färs: Fräs färsen i oljan i en varm stekpanna. Fördela färsen ordentligt med en visp. Tillsätt kryddor och vatten och låt det småputtra några minuter. Mumsa med tortillachips och alla goda tillbehör. Recept: Ulrika Brydling Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 700 kcal, 35 g protein, 39 g fett, 50 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Biffar 500 gram hönsfärs 200 gram kokt pressad potatis 2 st små gula lökar 1 st vitlöksklyfta(or) 1 tsk spiskummin, malen 1 tsk oregano 1 tsk timjan 1 tsk rosmarin 1 tsk salt olivolja , till stekning Rostade rotfrukter 400 gram potatis(ar) 200 gram morötter 100 gram kålrot 100 gram rotselleri 0,5 tsk timjan 1 msk olivolja salt och svartpeppar Tzatziki 0,5 st gurka salt 300 gram turkisk yoghurt 1 st finrivet skal från en citron 1 st vitlöksklyfta(or) svartpeppar, malen Tillbehör 0,5 st salladshuvud, strimlat Tillagning 1. Förberedelser: Skala och koka potatisen till biffarna om du inte redan har färdigkokt. 2. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200 grader. 3. Skala och skär potatis och rotfrukter i grova bitar. Lägg på en plåt och ringla på rikligt med olja och blanda om. Salta, peppra och strö på timjan. Rosta i ugn tills rotfrukterna är gyllene och mjuka, ca 40 min. 4. Tzatziki: Skölj och riv gurkan och lägg i en bunke. Strö över lite salt och låt dra. 5. Hönsfärsbiffar: Skala och riv lök och vitlök på ett rivjärn. 6. Blanda ihop pressad potatis, lök, vitlök, spiskummin, oregano, timjan, rosmarin och salt i en bunke. Tillsätt hönsfärsen och blanda till en jämn smet. Forma 8 biffar. 7. Hetta upp en stekpanna med olja och stek biffarna gyllenbruna på båda sidor på medelhög värme. Sänk sedan värmen och låt de bli klara i pannan. 8. Tzatziki: Pressa ur all vätska från gurkan och blanda ihop med yoghurt. Skala och riv citronskal och vitlök och blanda i. Smaka av med lite salt och peppar. Servera dina hönsfärsbiffar med rostade rotfrukter, tzatziki och sköljd och strimlad sallad. Recept: Ulrika Brydling Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 469 kcal, 33 g protein, 20 g fett, 36 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Gryta 2 st gul lök(ar) 0,5 st purjolök(ar) 1 klyfta(or) vitlök(ar) 2 st paprika 1 msk rapsolja 2,5 dl hönsbuljong 100 ml kokosmjölk 1 dl koncentrerad ananas- och apelsinjuice 1 tsk sambal oelek 1 msk tomatpuré skal och saft från 1 lime 300 gram hönsbröstfilé sous vide salt och svartpeppar Tillbehör 4 port ris Tillagning 1. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen. 2. Gryta: Skala och grovhacka lök, purjolök och vitlök. Skölj och skär paprika i bitar. Fräs allting lätt i en stor kastrull i oljan. 3. Tillsätt hönsbuljong, kokosmjölk, juice, sambal oelek, tomatpuré och limeskal och saft. Låt allt koka ihop. 4. Tärna hönsköttet och lägg i grytan. Värm upp på nytt och smaka av med salt och peppar. Servera grytan med ris. Recept: Ulrika Brydling Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 463 kcal, 34 g protein, 16 g fett, 41 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

Lilla I älskar korv i alla former. Däremot är hon inte så förtjust i soppa. Men, men, den här soppan slank ned i alla fall, och dessutom alla grönsaker som mormor petade i. I synnerhet som det hägrade pannkakor som efterrätt! Soppan är god som den är, men blir ännu godare med en klick smetana eller turkisk yoghurt som bryter av med lite syrlighet. Observera att alla mängder avser färdigskalade, ansade och urkärnade rötter och grönsaker. Mängderna är inte huggna i sten, utan kan sinsemellan bytas bara det blir ungefär samma mängd i slutändan. Det är en STOR sats, så julklappsgrytan åkte fram igen. Vi har nämligen varit storfamilj några veckor pga lägenhetsrenovering, och då blir det lite större satser än vanligt. Självklart går receptet att halvera om man önskar det. Försök få tag på en kvalitetskorv med hög kötthalt och så få tillsatser som möjligt. Jag använde också en härlig, färsk, ekologisk oxfond från Ulrika Brydling. Finns också grönsaksfond och kycklingfond i samma serie. Fonderna är perfekta till soppor och grytor, men kan förstås ersättas av buljongtärningar av bra kvalitet om man inte har tillgång till just de här fonderna eller inte har tid och ork att göra egen buljong. Så här gjorde jag min soppa som blev väldigt mustig och god i smaken: 400 g korv av bra kvalitet - eventuellt chorizo av något slag 300 g morötter 180 g persiljerot 165 g kålrot 110 g rotselleri 1 medelstor zucchini - ca 365 g 1 medelstor gul paprika - ca 125 g 1 medelstor röd paprika - ca 125 g 5 vitlöksklyftor 500 g färsk oxfond - alternativt egenkokt buljong eller gjord med tärningar av bra kvalitet 1 tetra passerade tomater - 500 g 5 dl vatten 1 dl mild ajvar relish 1 köttbuljongtärning - Kung Markatta ca 100 g frysta små ärtor olivolja/rapsolja till stekning några kvarnvarv salt och svartpeppar hackad persilja att toppa med Skala och tärna rotsakerna, klyv, kärna ur och tärna paprikorna, tärna zucchinin, skala och flisa vitlöken, och flå och tärna korven. Hetta upp en blandning av olivolja och rapsolja i en STOR gryta, och fräs rotsaker, vitlök och korv under omrörning så det blir lätt brynt. Tillsätt oxfond, passerade tomater, vatten, ajvar relish och buljongtärning och låt puttra under lock ungefär en kvart. Tillsätt då även paprika och zucchini samt ärtor och koka ytterligare 5 - 10 minuter, eller tills du får grönsakerna så mjuka som du önskar dem. Smaka av med lite salt och peppar. Jag kan meddela att soppan nästan var ännu godare dag två när vi åt resterna.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Svergie har röstat ja till Köttklister! Hade aldrig hört talas om Köttklister/lim innan jag läste några artiklar om det bla i GP och igår på Äkta Vara. Vad ska man tro om det hela, låter ju som om dom bara är ute efter att lura oss konsumenter, limma ihop köttdelar!! Vad tycker ni andra?? Så här går att läsa på Äkta Vara: "Kocken Carina Brydling, tidigare medlem i Kocklandslaget, håller med: –Tragiskt! säger hon. Det handlar om matsmink och vilseleder konsumenten. Hon berättar att köttlim med samma funktion har använts på krogar ett bra tag. Från början var det mycket svårt att få tag i och stort hysch kring användandet. Det används också på liknande sätt som industrin använder pulvret – just att sätta ihop bitar av kött eller fisk som normalt inte går. – Min reaktion första gången jag såg pulvret var att det stod att man skulle vara försiktig med inandningen vid hantering, samt att förpackningen var prydd med en orange ruta med ett kryss över. Kändes verkligen inte ok!" Läs hela artikeln här. Här kan du vara med och protestera mot köttlimmet. Ja, nu till något helt annat....jag har ju som sagt börjat jobba igen denna veckan och det är snabblagad mat som står på menyn, idag blev det Kyckling i currysås med majs och ärtor, en riktig favorit bland snabblagarna! Har man bara färdiglagat kycklingkött hemma så tar det här lika lång tid att laga som det tar att koka riset. Jag använde mig av kycklingkött av en Gårdskyckling som jag hade tillagat för ett tag sedan och fryste in i mindre bitar, perfekt! Receptet hittar du här .

Källa: matochodla.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt