äppelkaka i långpanna | plommonpaj | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept | kebabsås | äppelmos utan askorbinsyra | vaniljmuffins
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ytterligare en rätt från vår avsmakningsmeny i det fria! Fasanen hade hamnat i frysen efter att den flugit in i grannens fönster och stendog... Alltså inget jaktbyte, men väl värd att tag hand om när han ringde och förklarade att jag gärna fick ta den, då han inte hade möjlighet själv. Grytan blev riktigt god om jag får tycka till själv... Åter igen hittade jag inspiration via "Laga vilt från skog och sjö" från Carina och Ulrika Brydling. Receptet, som är lite nerbantat från ovanstående bok blev lagom för grytan till ett normalt stormkök. Hade vi även lagt in de ingridienser inom parentes (som vin inte hade alla), hade det inte fått plats och kanske till och med blivit ännu godare, vem vet. 1 Fasan, urtagen flådd och styckad i stora delar 1 stor gul lök 1 morot 1/4 rotselleri (4 heta korvar) smör till stekning vitt vin (ca 1/2 liter) ca 15 kvisttomater (eller 2 burkar hela tomater/krossade) (några lagerblad) Färsk timjan Färsk rosmarin 1 msk salt 1/2 strimlad purjolök 1 burk bönor Hacka och tärna grönsakerna/rotfrukter Bryn fasan och möjligtvis korvar i stekpanna över den öppna elden... Häll grönsaker, rotfrukter, vin, tomater och kryddor i stormköket och koka upp. Låt puttra i ca en timma, se efter så inte det kokar torrt och fyll i så fall på vätska. Med ca 5 min kvar läggs bönor och purjolök i. Servera... Varför inte avsluta kvällen med en Irish Coffee framför lägerelden!

Källa: rylinsrecept.blogspot.se

Förra helgen var jag och några polare ute och fiskade, byggde/sov i vindskydd och tillagade en sjurätters avsmakningsmeny på den öppna elden med stöd av lite stormkök. Några exempel är vitlöksgratinerade sniglar, fasangryta och kaningryta... En väldigt lyckad rätt var en av de ca 30 gäddorna som vi valde att dra med upp på land och tillaga på kvällen. Gäddan som tillagades i ett foliepaket (där jag hittat lite inspiration via "Laga vilt från skog och sjö" från Carina och Ulrika Brydling) och smälte riktigt i munnen. Självsäkert hade jag hade förberett smöret med kryddor hemma innan. Då gäddan inte inte behöver filéas så gick förberedelserna i fält supersnabbt. till ca fyra pers En gädda - ca 1,5-2 kg Ett ark aluminiumfolie per pers Ett ark smörgåspapper per pers 100 g smör 1 msk curry 1 msk salt 1 msk socker Några pressade vitlöksklyftor (snåla inte) En kvist färsk rosmarin per pers Kvist eller körsbärstomater Ca 0,5 dl gott vitt per pers (potatis) Fjälla och rensa gäddan - skär i kotletter (helst många smala, ca 2-3cm) Fördela kotletterna på skålade smörgåspapper Klicka i en blandning av smör, curry, salt, socker och vitlök I med tomater, rosmarin och vin och vi sedan ihop. Om man vill ha potatis kan detta läggas i här också. Inte för stora bitar bara, så de hinner bli färdiga. Vik folie rut paketet. Lägg på grillgaller, eller i glöd ca15-30 minuter beroende på kotletternas storlek. Avnjut med resterande vin vid lägerelden, direkt i paketet eller om man fuskar lite på tallrikar...

Källa: rylinsrecept.blogspot.se

Polarbröd har lanserat 2 nya bröd i vår. Det är Pumpa och det är Glödhoppa . Jag fick dem levererade med cykelbud precis när jag var som hungrigast och just då kändes det som att jag aldrig ätit något godare än dessa glödhoppor. Jag har även provat dem i ett mer sansat tillstånd och jag tycker verkligen om dem! De är lite tjockare än vanligt tunnbröd och lite tunnare än det jag associerar med traditionellt Polarbröd. När jag fantiserar om Glödhoppa (för det gör jag ibland) tänker jag mig dem med ett jättetjockt lager med smör. Och sen tänker jag mig dem lite ljumma med ett jättetjockt lager med smör. Och sen tänker jag lite rökt lax på det. Kocken Carina Brydling tänker midsommartårta och strömmingsburgare . Hur tänker du? Skriv en kommentar i detta inlägg med ditt godaste förslag till sommarrecept med antingen Pumpa eller Glödhoppa. Maila oss även förslaget tillsammans med din adress. Vinnare utses av Mungbönejuryn. Extrapoäng för kreativitet! Tävlingen pågår till dagen innan midsommaraftonen, den 24 juni, klockan 18:00 så vi hinner få med alla fina festförslag! 3 vinnare får produktcheckar att köpa Polarbröd för. Dessa presenteras på bloggen. Som lite inspiration medan man funderar ut ett recept skulle jag rekommendera att lyssna på Polarbröds egen Spotifylista med låtar med norrländska egenskaper.

Källa: the-mungbeans.blogspot.se

Jag har sagt det förut, men jag säger det igen. Jag har världens bästa granne! Det kan inte bli bättre när det ringer på dörren och grannen sträcker fram 1,5 kilo älgkött. Inte illa alltså. Fick en fin kokbok med en massa recept på viltkött julklapp...av en annan granne faktiskt(!) Tänkte att det passade ypperligt att testa ett recept ur denna nu. Boken heter förresten Laga Vilt från skog & Sjö Av Carina och Ulrika Brydling. Älggryta ca 4 portioner ca 800 g älggrytbitar 200 g rökt fläsk på bit 5 dl kalvbuljong 2 palsternackor 2 morötter 4 vitlöksklyftor 4 lagerblad 1 tsk torkad timjan 50 cl rött vin 1 dl torkade trattkantareller 1 dl syltlök smör salt och nymald svartpeppar Tärna fläsket i 1 x 1 cm stora bitar. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Bryn älggrytbitarna och fläsket i lite smör i en gjutjärnsgryta. Tillsätt buljongen, koka upp och skumma av. Tillsätt nu rotfrukter, vitlök, lagerblad, torkad timjan och rött vin. låt allt sjuda på svag värme under lock i ca 1 timme. Tillsätt svamp och syltlökar och sjud ytterliggare ca 30 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. Vill du inte ha rinnig vätska, red med lite mjöl.

Källa: mat365.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 4 st mandelpotatis , Stora 1 st vitlök(ar) , hel och färsk smör kallpressad rapsolja 1 st ripa, flådd och urtagen smör , till stekning och ugnsbakning 200 gram rimmat sidfläsk , tärnat 1 st äpple(n), röda 2 st karljohansvamp , färsk och rensad 1 dl kantareller , färska 1 kruka(or) rosmarin flingsalt nymald svartpeppar Skysås 1 st gul lök(ar) , skalad 2 st vitlöksklyfta(or) , skalade smör 1 tsk timjan 4 dl äppelmust 3 msk svampbuljong 2 dl grädde maizena 2 tsk dijonsenap salt och svartpeppar Tillagning Ugnsstekt ripa: 1. Sätt ugnen på 200°. Dela potatisen och lägg dem på stekplåten tillsammans med grovt delad vitlök. 2. Strö på salt och droppa på rapsolja. 3. Ställ in i ugnen och baka/rosta potatis och vitlök ca 20 minuter. 4. Skär ut bröst och lår på ripan, salta och peppra. 5. Bryn bitarna hastigt i het panna tillsammans med lite smör. 6. Lägg ripbitarna på stekplåten med potatisen och vitlöken. 7. Tillsätt sidfläsk, grova bitar av äpple, grovt skuren karljohanssvamp, kantareller och rosmarinkvistar. 8. Hyvla över smör och strö på lite flingsalt. 9. Sänk ugnen till 150° och stek allt i 12–15 min. 10. Ripbrösten ska ha en innertemperatur på 50–52° (kolla med digitaltermometer). 11. Låt vila några minuter under folie och servera allt direkt ur plåten tillsammans med äppel- och dijonsenapssky. Äppel- och dijonsenapssky: 1. Hacka lök och vitlök. 2. Svetta lök och vitlök i lite smör. 3. Tillsätt timjan, äppelmust, svampbuljong och grädde. 4. Låt allt koka ihop i några minuter. 5. Sila och red av med maizena. 6. Tillsätt dijonsenap och mixa såsen slät med hjälp av stavmixer. Salta och peppra. Ur Boken: Laga vilt från skog & sjö Recept: Carina & Ulrika Brydling Foto Helén Pe

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Jordärtskockssoppa 3 dl vatten 1 burk(ar) grönsaksbuljong ca 5 dl 0,5 msk lantbuljong salt och svartpeppar 2 dl Creme fraiche 6 dl äppelmust 0,5 st gul lök(ar) 400 gram jordärtskockor 1 st vitlöksklyfta(or) 1 msk timjan 2 msk rapsolja Tillbehör 1 förpackning tinat bröd 1 paket bacon Tillagning 1. Värm ugnen enligt brödförpackningens anvisning. 2. Jordärtskockssoppa: Skala och grovhacka jordärtskockor, lök och vitlök. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs alltsammans med timjan utan att det tar färg. Tillsätt äppelmust, färdig grönsaksbuljong, vatten och ½-1 msk buljong/ fond och låt sjuda i ca 20 min. 3. Tillbehör: Skär bacon i strimlor och fräs det i en varm panna utan fett så att det blir knaprigt. 4. Värm brödet enligt anvisning på förpackningen. 5. Jordärtskockssoppa: Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Mixa i creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med lite knaprigt bacon och servera med varmt bröd. Recept: Ulrika Brydling Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 627 kcal, 14 g protein, 33 g fett, 72 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Biffar 500 gram hönsfärs 200 gram kokt pressad potatis 2 st små gula lökar 1 st vitlöksklyfta(or) 1 tsk spiskummin, malen 1 tsk oregano 1 tsk timjan 1 tsk rosmarin 1 tsk salt olivolja , till stekning Rostade rotfrukter 400 gram potatis(ar) 200 gram morötter 100 gram kålrot 100 gram rotselleri 0,5 tsk timjan 1 msk olivolja salt och svartpeppar Tzatziki 0,5 st gurka salt 300 gram turkisk yoghurt 1 st finrivet skal från en citron 1 st vitlöksklyfta(or) svartpeppar, malen Tillbehör 0,5 st salladshuvud, strimlat Tillagning 1. Förberedelser: Skala och koka potatisen till biffarna om du inte redan har färdigkokt. 2. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200 grader. 3. Skala och skär potatis och rotfrukter i grova bitar. Lägg på en plåt och ringla på rikligt med olja och blanda om. Salta, peppra och strö på timjan. Rosta i ugn tills rotfrukterna är gyllene och mjuka, ca 40 min. 4. Tzatziki: Skölj och riv gurkan och lägg i en bunke. Strö över lite salt och låt dra. 5. Hönsfärsbiffar: Skala och riv lök och vitlök på ett rivjärn. 6. Blanda ihop pressad potatis, lök, vitlök, spiskummin, oregano, timjan, rosmarin och salt i en bunke. Tillsätt hönsfärsen och blanda till en jämn smet. Forma 8 biffar. 7. Hetta upp en stekpanna med olja och stek biffarna gyllenbruna på båda sidor på medelhög värme. Sänk sedan värmen och låt de bli klara i pannan. 8. Tzatziki: Pressa ur all vätska från gurkan och blanda ihop med yoghurt. Skala och riv citronskal och vitlök och blanda i. Smaka av med lite salt och peppar. Servera dina hönsfärsbiffar med rostade rotfrukter, tzatziki och sköljd och strimlad sallad. Recept: Ulrika Brydling Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 469 kcal, 33 g protein, 20 g fett, 36 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Gryta 2 st gul lök(ar) 0,5 st purjolök(ar) 1 klyfta(or) vitlök(ar) 2 st paprika 1 msk rapsolja 2,5 dl hönsbuljong 100 ml kokosmjölk 1 dl koncentrerad ananas- och apelsinjuice 1 tsk sambal oelek 1 msk tomatpuré skal och saft från 1 lime 300 gram hönsbröstfilé sous vide salt och svartpeppar Tillbehör 4 port ris Tillagning 1. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen. 2. Gryta: Skala och grovhacka lök, purjolök och vitlök. Skölj och skär paprika i bitar. Fräs allting lätt i en stor kastrull i oljan. 3. Tillsätt hönsbuljong, kokosmjölk, juice, sambal oelek, tomatpuré och limeskal och saft. Låt allt koka ihop. 4. Tärna hönsköttet och lägg i grytan. Värm upp på nytt och smaka av med salt och peppar. Servera grytan med ris. Recept: Ulrika Brydling Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 463 kcal, 34 g protein, 16 g fett, 41 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Lamm 600 gram lammrygg 1 msk paprikapulver 2 msk kumminfrön 2 st vitlöksklyfta(or) olivolja vitt hushållsnöre salt och peppar Sötpotatissallad 2 st sötpotatis(ar) 1 st röd lök(ar) 100 gram haricots verts 2 st fikon, färska 1 st apelsin(er) 0,25 st röd chilifrukt 1 msk dijonsenap 1 msk vitvinsvinäger 1,5 dl rapsolja salt och peppar blandad sallad koriander Tillagning Lamm 1. Mortla paprikapulver, kummin och vitlök i lite olja. Gnid in lammet med blandningen och låt stå och marinera medan du gör salladen. 2. Grilla på lammet försiktigt (ej för hett) till en innertemperatur på 56 – 58 grader. Låt vila något innan det skärs upp. Sötpotatissallad 3. Skala och koka sötpotatisen i saltat vatten. Låt svalna något medan du gör majonnäsen. Blanda dijonsenap, äggula och vinäger. Droppa försiktigt i oljan under vispning till en tjock konsistens. 4. Salta och peppra samt smaksätt med apelsinskal och chili. Tärna sötpotatisen grovt och vänd ner rödlök, haricot verts och apelsinfiléer i majonnäsen. 5. Riv olika salladssorter grovt och blanda med färsk koriander. 6. Lägg sallad och koriander underst på ett fat och toppa med potatissallad och delade färska fikon. Serveras till lammet. Vinval: 1865 Cabernet Sauvignon, Artnr: 16672 Pris: 119 kr Källa: Carina Brydling, Svenska Kocklandslaget

Källa: tasteline.com

Själv jobbar jag så mycket fram till midsommar så frågan är om jag kommer att få tid att ordna något speciellt att blogga om. Ni får hålla till godo med min gamla MIDSOMMARSPECIAL . Däremot vill jag bjuda på ett recept från Polarbröd på en Midsommartårta som ser helt underbart god ut. Den är gjord på deras nya bröd Glödhoppa . Midsommartårta Receptmakare: Carina Brydling Recept på 1 tårta: 8 st skalade mjöliga potatisar 2 dl crème fraiche ½ dl finhackad gräslök 1 dl finhackad rödlök 1 st finrivet skal av citron ½ dl finhackad dill 4 st stora hela matjessillfiléer salt och nymald svartpeppar Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt den ånga av. Pressa den ”torra” potatisen igenom en potatispress ner i en bunke. Låt svalna. Tillsätt fint hackade matjessillfiléer, gräslök, rödlök, citron och dill. Klicka i crème fraiche och vänd ihop allt till en kräm/fyllning. Smaka av med salt och peppar. Montering och garnering 6 st glödhoppor 1 sats fyllning 400 g pepparrotsfärskost alt naturell smaksatt med färsk pepparrot 2 dl naturell yoghurt, turkisk eller grekisk 1 bunt färsk grön sparris 1 bunt skalad färsk vit sparris ½ st skalad och urkärnad gurka gräslök blandade örter Dela upp och toppa fem av glödhopporna med fyllning. Trava dem ovanpå varandra och avslutamed den sjätte glödhoppan. Lägg tårtan på en bricka. Plasta och lägg en tyngd ovanpå. Låt den stå i ca 2 timmar. Dela och lättkoka sparrisen i saltat vatten. Tärna kålrot och koka den mjuk. Tärna gurkan och skär gräslöken i 2 cm långa ”stavar” Blanda färskost och yoghurt till en jämn smet. Plasta av och stryk tårtan med pepparrotsfärskosten. Garnera med sparris, kålrot, gurka ev mer tärnad matjessill, gräslök och örter. Tips! Om det finns syren, maskros, ringblomma eller kanske gräslöksblomma är det också fint att garnera tårtan med. Polarbröd har ännu en nyhet på brödfronten, nämligen Pumpa , bara så du vet.. Och snälla glöm inte att rösta på mig i min tävling också. HÄR .

Källa: lata-mammans-receptblogg.blogspot.se

Svergie har röstat ja till Köttklister! Hade aldrig hört talas om Köttklister/lim innan jag läste några artiklar om det bla i GP och igår på Äkta Vara. Vad ska man tro om det hela, låter ju som om dom bara är ute efter att lura oss konsumenter, limma ihop köttdelar!! Vad tycker ni andra?? Så här går att läsa på Äkta Vara: "Kocken Carina Brydling, tidigare medlem i Kocklandslaget, håller med: –Tragiskt! säger hon. Det handlar om matsmink och vilseleder konsumenten. Hon berättar att köttlim med samma funktion har använts på krogar ett bra tag. Från början var det mycket svårt att få tag i och stort hysch kring användandet. Det används också på liknande sätt som industrin använder pulvret – just att sätta ihop bitar av kött eller fisk som normalt inte går. – Min reaktion första gången jag såg pulvret var att det stod att man skulle vara försiktig med inandningen vid hantering, samt att förpackningen var prydd med en orange ruta med ett kryss över. Kändes verkligen inte ok!" Läs hela artikeln här. Här kan du vara med och protestera mot köttlimmet. Ja, nu till något helt annat....jag har ju som sagt börjat jobba igen denna veckan och det är snabblagad mat som står på menyn, idag blev det Kyckling i currysås med majs och ärtor, en riktig favorit bland snabblagarna! Har man bara färdiglagat kycklingkött hemma så tar det här lika lång tid att laga som det tar att koka riset. Jag använde mig av kycklingkött av en Gårdskyckling som jag hade tillagat för ett tag sedan och fryste in i mindre bitar, perfekt! Receptet hittar du här .

Källa: matochodla.blogspot.se

Copyright 2018 ® - Kontakt