gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulasch per morberg | pavlova recept sveriges mästerkock | gulaschsoppa köttfärs per morberg
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

God afton såhär några dagar före jul. Polka och choklad är nog en av mina favorit-smak-kombosar. Och om man bara får välja en julgodis tar jag nog hellre en kola än knäck tror jag. I alla fall så gjorde jag den här fantastiska chokladkolan med polkagriskross på toppen för några dagar sedan. Kanske måste jag göra mer, för nu är den snart slut. Men så blir det väl ibland. Recept från Leif Mannerström Du behöver: 2 dl vispgrädde 3 msk kakao 100 g smör 3 dl strösocker 1 dl sirap 1 krm salt 2 msk flytande glykos 5 polkagrisar (krossade) Gör såhär: – Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och vispa i kakaon. – Tillsätt resten av ingredienserna och koka kolan kraftigt i ca 15–20 minuter, tills smeten är tjock och det bildas stora bubblor. Termometern ska visa 121 grader. Har du ingen termometer så gör ett kulprov. – Klä en långpanna, ca 20 x 30 cm med smörpapper och häll upp kolan i denna. – Låt svalna och strössla över polkagriskross. – Klipp eller skär kolan i "lagom" stora bitar. – Ät. – Sluta ät och spara några till jul.

Källa: kvinnan.blogspot.se

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström. Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller? Nej, förmodligen inte... det är ju Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbiff 1 kg potatis 200 g rimmat fläsk 2 stora gula lökar 1 purjolök (det vita) 1 tsk kryddpepppar 1 tsk vitpepparkorn 2 kryddnejlikor smör till stekning 1/2 msk mjöl 6 lagerblad 5 dl köttbuljong 33 cl ljus öl salt Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva löken fint, ansa och skär purjon i tunna ringar. Skiva köttet och fläsket i tunna skivor. Stöt alla kryddor, förutom lagerblad, i en mortel. Bryn kött, lök och potatis i smör men var för sig utan att få f ärg. Varva allt i en smord form eller i gjutjärnsgryta. Börja och avsluta med potatis. Strö kryddor och salt mellan varven. Pudra över mjölet och lägg i lagerbladen. Häll på öl och buljong. Låt puttra under lock i ugnen i ca 1,5 timma. Efter 1,5 timma i ugn har stärkelserna från potatisen bundit ihop såsen som fått fin smak av alla ingredienser. Lovely!! Servera med inlagd gurka, Findus fina småärtor och ett gott knäckebröd. Söndagkvällen är räddad och nu blir det mer filmtajm :)

Källa: linasmatresa.blogspot.se

Rimmad torskrygg med sandefjordsmör Mannerström lagade till och de tävlande i Sveriges mästerkock skulle kopiera. Det gjorde jag också! Så här gick det till när jag lagade till min variant. Rimmad torskrygg med sandefjordsmör 2 pers 350-400 gram torskrygg smör 1 liten morot 1/4 purjolök 1 dl grädde 1 dl créme fraiche 100 gram smör 1/2 citron 1 tsk - 1 msk söt senap rejält med hackad gräslök salt och peppar Gör så här: Skär torsken i portionsbitar och lägg den i saltat vatten i en halvtimme. Vattnet ska vara som salt havsvatten ungefär. Torka av torsken och lägg den i en ugnsform med lite hyvlat smör ovanpå. sätt in i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 47 grader. Strimla morot och purjo fint och ge det ett snabbt uppkok i lte lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Koka upp grädde och créme fraiche och låt det puttra lite. Sänk värmen och blanda i smöret klickvis tills det har smält. Pressa i saften av en halv citron. Värm försiktigt igen. Smaka av med senap, salt och peppar. Blanda sist i gräslöken. Red med lite såsredning om det behövs. Servera med kokt potatis och toppa torsken med morot och purjo.

Källa: morkomat.blogspot.se

Igår gjorde min sambo( helt själv utan att jag la mig i) "Gratinerad falukorv extra allt" ett recept av Leif Mannerström som jag hittade på Gittos mat för ett tag sen. Detta recept är alltid lika fantastiskt gott och lätt att göra också. Har ni inte testat det så gör det nästa gång ni köper falukorv. Ett superrecept! för 6 pers: 800 g falukorv 2 msk smör 1 stor purjolök 1 gul lök 3 msk chilisås (av Heinz-typen) 3 msk grovkorning söt senap 1 msk paprikapulver 2 tomater 2 saltgurkor 2 dl vispgrädde 2 dl riven vällagrad ost (prästost blir godast tycker jag!) salt, svartpeppar till servering hemgjort potatismos smaksatt med hackad persilja och gräslök senap Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med smöret. Skölj och strimla purjolöken. Strimla löken. Skär tomaterna i klyftor. Skär saltgurkorna i stavar. Dela falukorven på längden och sedan i totalt sex portionsbitar. Bottna med purjolöksstrimlorna. Lägg falukorvsbitarna ovanpå. Bred rejält med senap och chilisås ovanpå. Salta, peppra och pudra över paprikapulvret. Strö över gul lök, tomater och saltgurka. Ringla över grädden. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills allt fått fin färg. Posted in: korv , Taffel Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Jag var på mätmässan i lördags och det var helt fantastiskt. Jag var lika ivrig som ett barn på julafton. Vi kom dit när det öppnade och lämnade stället 6 timmar senare när alla andra var där. I slutet var det så mycket folk att det knappt gick att andas. Jag fick så mycket inspiration och idéer och jag kan säga att detta var en av de bästa dagarna i mitt liv. Mat är det bästa jag vet, jag tänker alltid på mat, vad jag ska baka eller laga, hur jag ska göra det, vad det ska innehålla, hur blir resultatet... Ja, osv.... Att få tillbringa en hel dag bland matentusiaster, lyxiga ostar, fantastisk choklad, goda viner och spännande smakkombinationer är mer än vad jag kan begära. Det har aldrig känts så här bra att slösa pengar. Det var värt varje krona. Roligaste var nog att få se Leif Mannerström prata om mat. Han var precis som man förväntar sig. Några deltagare från Sveriges mästerkock var där och helt plötsligt blev det en tävling. Dom lagade lax och vi fick vara "juryn", tyvärr är jag fiskallergiker och fick inte ens smaka på de fantastiska laxrätterna...Resten av dagen spenderades med att smaka på allt som fanns där, här kommer lite bilder. En arg Leif En glad Leif Smakar på lammlever (En delikatess enligt alla kockar), håller tyvärr inte med. Riktigt kämpigt att få i mig detta, övning ger färdighet eller hur? En fin Jossa Mästerkocks deltagare och Leif som kramas Nu blev det plötsligt tävling och här lagas det lax Det här fick jag med mig från Matmässan Riktig choklad, fantastiskt gott Lyxiga godisar med smak av lime/vitchoklad samt nötter Fantastisk goda kex Bovete skorpor, lite nyttigare och jätte gott med god smak av kardemumma En helt otroligt god marmelad som blir som en upplevelse ihop med Gruyéreost Favorit mjölet

Källa: sottsaltochsurdeg.blogspot.se

Passa på att laga den här enkla men utsökta kycklinggrytan med ursprung hos herr Mannerström nu när de svenska äpplena är som krispigast och godast! Varför inte dricka resten av äppelmusten eller cidern till? Kycklinggryta med äpple och calvados (4 port) 3-4 kycklingfiléer eller motsvarande mängd kycklinglårfiléer 1 syrligt svenskt äpple, skivat 1 gul lök, finhackad 1/2 purjolök, finstrimlad En skvätt calvados 1 1/2 dl äppelmust eller äppelcider 2 dl grädde En skvätt kycklingfond Salt & peppar Smör till stekning Skär kycklingen i stora bitar och bryn i smör. Krydda med salt och peppar. Ta upp kycklingen ur pannan och fräs istället gul lök och äpple. Blanda cider, grädde, calvados och kycklingfond och tillsätt till grytan. Rör till sist ner purjolöken. Lägg tillbaka kycklingen och låt puttra i såsen ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller potatismos.

Källa: spralligast.blogspot.se

Det här var bland det godaste jag gjort och ätit på länge. Grundreceptet är från den oerhört duktiga kocken Leif Mannerström. Ingredienser för 6 personer 6 st kycklingfiléer 6 skivor parmaskinka ca 50-100 g riven parmesanost Färsk basilika, hackad Salt Vitpeppar Tomatsås 1,5 dl soltorkade tomater i olja, hackad 3 schalottenlökar, finhackad 2 vitlöksklyftor, finhackad 1 stor citron, saften 2 burkar krossade tomater 1 dl vitt vin 2 dl vatten + 1 st grönsaksbuljong Gör så här Fräs lök, schalottenlök och soltorkade tomater. Tillsätt buljongen, vinet, citronsaften och de krossade tomaterna. Låt såsen stå och småputtra i ca 30 minuter. Gör under tiden kycklingen. Jag valde att dela mina filéer i två delar. Dela därefter dom på mitten, men skär inte ända ut utan behåll en sida "stängd". Lägg på skinkan, strö över parmesanosten och den hackade basilikan. Lägg över "locket" och fäst med tandpetare. Krydda med salt och vitpeppar. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör tills de känns klara. (om du är osäker så lägg dom i ugnen en stund). Lägg därefter i filéerna i tomatsåsen, låt filéerna puttra med i ca 20 minuter. Smaka av ev. med salt och vitpeppar. Servera med pasta eller klyftpotatis. Fantastiskt gott!

Källa: lattaochgodarecept.blogspot.se

Jag skulle testa att göra räksoppa när man använder räkskalen och gör fonden utav den. Främst för att jag avskyr hur de färdiga räk- och fiskfonderna smakar. Så sist jag skalade räkor kokade jag fond på räkskalen som jag sedan frös ner i en stor burk i frysboxen. Leif Mannerströms räksoppa (4 portioner) 600 g färska räkor 2 msk olivolja 1 st finhackad gul lök 1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g) 1 tsk tomatpuré 6 dl fiskbuljong (av tärning) 1 dl torrt vitt vin 3 dl vispgrädde ev lite cognac salt och nymalen peppar efter smak 1 knippe dill, finskuren, till garnering Gör så här: Skala räkorna och lägg skalen i en stor kastrull. Ställ räkorna svalt så länge. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter. Sila. Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. Häll i grädde och låt koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Lägg räkorna i skålar och garnera med dill, häll över soppan. Servera räksoppan direkt, rykande het! Fast jag garnerade med dill på toppen, alla i familjen gillar inte det. Jag hade en mycket villig hjälpreda, hon rörde om i soppan och jag fick försöka hålla henne från att äta upp räkorna så gott det gick. Vi smakade av soppan och hon tyckte att den var mums. Så skulle vi äta och då var det inte lika intressant längre. Bröd och mjölk. Ena pojken flydde fältet i vanlig ordning och den andra satt och tjurade. Jag tyckte att soppan var väldigt god, men lite blaskig och maken höll med mig. Jag borde nog ha rett den lite men det stod ju inte i receptet så det gjorde jag inte. Första gången följer jag alltid receptet. :) Dagens hjälpreda i köket. Här tar hon en liten padd-paus före serveringen. Observera att hon har flätor! Kors i taket till slut fick jag lov att göra såna.

Källa: ninna77.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 400 gram oxfilé 2 st gul lök(ar) 4 st potatis(ar) , rooster smör , och olja till stekning olja , till fritering japansk soja salt svartpeppar strösocker Senapskräm 2 msk senapspulver , Colman's 2,5 dl vispgrädde 40 % 3 msk strösocker 1 msk dijonsenap 2 msk pepparrot , riven salt svartpeppar Till servering 4 st äggula(or) Tillagning Senapskräm Vispa grädden lätt och tillsätt övriga ingredienser till senapskrämen. Vispa ett par tag till och smaka av med salt och peppar. Biff Rydberg 1. Skala lök och potatis.
 2. Skär lök, potatis och kött i sockerbitsstora bitar. Stek löken på medelvärme i smör i ca 20 minuter tills den blir karamelliserad. Smaka av med salt, peppar, en nypa socker och en skvätt soja. 
3. Hetta upp oljan och fritera potatisen någon minut tills den fått fin färg. Salta och håll varmt. 
4. Stek köttet hastigt i smör och olja i en mycket het panna. Salta och peppra. Servering Lägg upp kött, lök och potatis i fina rader. Servera med senapskrämen och äggulorna. Mästarnas Menyer Recept ur boken ”Mästarnas Menyer” av Leif Mannerström & Jan Hedh Foto: Charlotte Gawell Boken ges ut av Norstedts förlag

Källa: tasteline.com

Tittar ni på Sveriges Mästerkock? Det gör jag! Imponerad av hur många duktiga amatörkockar det finns och hur alla vågar ställa upp trots blandad talang. Johan tycker att jag skulle ställa upp men jag skulle verkligen inte våga. Känner inte att jag har finessen, smaksäkerheten och självförtroendet. Jag är mästerkock i mitt eget kök:) En hel del av den mat jag lagar och lägger upp ser kanske ut som en flygplansolycka men det smakar oftast gott. Jag lagar oftast enkel mat som ska passa hela familjen, både till vardag och helg. Det är lättast så. Det får inte heller ta för lång tid. God mat behöver inte ta lång tid att laga tycker jag. Någon av helgerna som passerade lagade jag till denna laxen med soltorkad tomat, vitlök, fetaost och potatismos till. Väldans gott om jag får säga det själv. Flygplansolycka skulle nog Mannerström tycka:) Ugnsbakad lax med fetaost och soltorkad tomat 4 portionsbitar lax, ca 125g per portion ca 5 st soltorkade tomater i olja 1-2 vitlöksklyftor 100 g fetaost 2 dl vispgrädde 2 dl creme fraiche Lägg laxbitarna i en ugnsfast form. Skär ett snitt längs med hela biten (inte rakt igenom). Smula fetaosten och lägg i fickan. Mixa tomat och viltöksklyftor. Blanda med creme fraiche och grädde i en kastrull. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Häll såsen runt laxen. Baka laxen på 200 grader i ca 15 minuter. Servera med potatismos och sallad.

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Nu till sommaren tycker jag att paj är en perfekt rätt och man kan göra paj på i stort sett allt. När jag lagar mat är fräscha råvaror A och O. Jag är inte mycket för halvfabrikat, det går givetvis inte undvika till 100%, men jag försöker så gott det går. När jag lagar mat går jag sällan efter recept och när jag väl gör det så improviserar jag en hel del. Ofta när jag lagat efter recept tycker jag det saknas kryddor och smaken blir för mesig och det är sällan man blir helt nöjd utan att få krydda till det lite extra. Det bästa är helt enkelt att känna sig fram och smaka av mycket och ofta, då lyckas man bäst. Men det finns en kokbok jag verkligen kan rekommendera, som jag lagar mycket ur, då jag älskar husman och det är Husmanskost av Leif Mannerström. Nu till ämnet paj...Till helgen ska jag till Skåne och hälsa på en av mina bästa väninnor som tråkigt nog är på väg att flytta till Mora, så det blir en sista helg tillsammans innan flyttlasset går, sen kommer det gå längre tid mellan våra träffar. För att underlätta i all flyttstädning tänkte jag ta med mig två goda pajer och lite annat gott så vi kan fokusera på annat än matlagning. Paj 1 - Läcker Räkpaj Ingredienser 500 g Färska Räkor 200 g Västerbottenost 1 msk Bruschetta och Pesto torrkryddor från Oil & Vinegar , Pajdeg 100 g smör 3 dl vetemjöl 1 ägg Degen görs enklast i matberedaren. Ägget gör att den lossnar lättare från formen och är lättare att arbeta med, men vill man ha en sprödare deg byter man ägget mot 2-3 msk vatten. Äggstanning 3 ägg. 2 dl mjölk 1 dl grädde salt o peppar Kryddorna blandas i vatten tills blandningen får en tjock koncistens. Blanda i räkor och ost. Låt stå och dra till sig lite. Häll i räkblandningen i pajskalet som förgräddats 10 min i 200 grader. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen tills pajen fått fin färg. Känn gärna med en potatissticka om den stelnat...då är den klar! Paj 2 - Härlig Ansjovispaj Ingredienser 1 sats pajdeg 300g Västerbottenost 1 gul lök 1 liten burk ansjovis Äggstanning 3 ägg 3dl mjölk salt och peppar Hacka och stek löken tills den blir glansig utan att brynas. Förgrädda pajskalet 10 min i 200 grader. Lägg i löken och hackad ansjovis och toppa med 2 dl riven västerbottenost. Häll i ansjovisspadet i äggstanningen, vispa ihop och slå över fyllningen. Grädda mitt i ugn tills pajen får fin färg och har stelnat. Klart för servering. Jag brukar servera dessa pajer med grovt hackad, helt naturell isbergsallad och cocktailtomater. Räkskalen kokar jag ner till en fond som jag använder till soppor och grytor.

Källa: linasmatresa.blogspot.se

Lika ofta som jag inspireras av kokböcker, inspireras jag av andra matbloggare. Så är det nog för de flesta bloggare och ibland märks det därför på bloggarna. Likadana maträtter kan dyka upp på olika bloggar med korta mellanrum. Så känns det som om det varit med kvällens middag. Hittade makaronipudding hos några av mina favoritbloggar, bland annat hos Mårtenssons kök och Mumsfillibaba . Båda två hade använt sig av Mannerströms recept. Herr Mannerström känns väldigt aktuell just nu, och visst verkar han vara en riktig mysfarbror? Jag använde mig av överbliven julskinka i den här rätten. Kom i år ihåg att frysa ner skinkan efter det att vi tröttnat på den. Har man ingen skinka, eller inte vill ha julskinka i, så går det bra med rökt sidfläsk, vanlig skinka eller bacon. Makaronipudding ca. 6 port 4 dl Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk lite riven muskot 1 tsk socker salt och vitpeppar Koka upp vatten och mjölk, häll i makaronerna och koka dem bara nästan klara. Makaronerna kommer att "koka" klart inne i ugnen. Rör om då och då så det inte kokar över. Tag grytan från värmen och krydda med salt, peppar, muskot och socker. Låt det stå och svalna, under tiden kommer makaronerna att dra åt sig vätskan som är kvar i grytan. Rör om då och då under tiden så det inte klumpar ihop sig. Äggstanning 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg salt och svartpeppar Vispa samman alla ingredienserna. 400 g tärnad julskinka 1 fint hackad gul lök 1 strimlad purjolök 3 dl riven smakrik ost, jag tog Kvibille Cheddar Fräs skinkan ett par minuter, tillsätt lök och purjolök och fräs ytterligare någon minut. Rör ner i makarongrytan och blanda samman väl, rör även i 3/4 av osten. Häll det hela i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Rör om så att det blandas ordentligt. Strö på resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet om du tycker att det börjar bli för mörkt. I morgon är det fredag, igen. Tänk vad veckorna går. Det blir en eftermiddag i butiken och sedan färska räkor till kvällen. Min dotter Ella har blivit en riktig gourmand och vi måste nu köpa extra mycket räkor, snabb på att skala är hon också. På lördag är det tjejmiddag hos mig. Jag ska köra temamiddag, men vad temat blir kan jag inte avslöja ännu. Men det ska bli riktigt kul och spännande faktiskt. Hoppas nu bara att det blir så bra som jag föreställt mig... //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt