gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulasch per morberg | pavlova recept sveriges mästerkock | gulaschsoppa köttfärs per morberg
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Valborgsmässoafton & mys med god middag hemma i Spånga med underbara maken. En fräsch vårmeny med insperation från Leif Mannerström, tack Leif för en underbart god sås. Såsen är gjord "smalare" men är ändå den stora points källan i denna rätten, men eftersom fisk är så slankt så funkar det till en lyxig middag. Supergott! Toast skagen 3 propoints 2 portioner 100 gram skalade räkor 1 msk fettfri majonnäs 1 msk fraiche 5% Pressad citron Hackad dill Sat & vitpeppar 2 skivor rost bröd Blanda grovt delade räkor med allt och ställ svalt en stund. Rosta bröd och toppa med röra & en dillkvist. För den som gillar det ta även med lite hackad rödlök. Stekt torskrygg med Sandefjordsmör a´la Mannerström, men lite smalare 15 propoints 4 portioner 600 gram torskrygg 1 1/2 dl matlagningsgrädde max 15% 150 gram smör 1 msk citronsaft 2 msk finhackad persilja salt & peppar 8 st Kokt potatis Smörj en ugnsform och salta & peppra fisken, stek torsken i ugn på ca 150 grader i 15 minuter tills den når en temperatur av 56 grader. Koka upp grädde och reducera till hälften. Vispa ner kallt smör, lite åt gången tills såsen tjocknar. Smaka av med citronsaft, salt & vitpeppar. Ha i persilja precis före servering. Servera torsken med kokt potatis, sparris & sandefjordssmöret. Jordgubbar med vaniljglass 2 propoints 2 portioner Färska jordgubbar 2 dl lättglass vanilj max 6% Ät & njut precis som det är Ha en trevlig Valborg alla härliga människor!

Källa: gourmet-light.blogspot.se

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström. Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller? Nej, förmodligen inte... det är ju Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbiff 1 kg potatis 200 g rimmat fläsk 2 stora gula lökar 1 purjolök (det vita) 1 tsk kryddpepppar 1 tsk vitpepparkorn 2 kryddnejlikor smör till stekning 1/2 msk mjöl 6 lagerblad 5 dl köttbuljong 33 cl ljus öl salt Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva löken fint, ansa och skär purjon i tunna ringar. Skiva köttet och fläsket i tunna skivor. Stöt alla kryddor, förutom lagerblad, i en mortel. Bryn kött, lök och potatis i smör men var för sig utan att få f ärg. Varva allt i en smord form eller i gjutjärnsgryta. Börja och avsluta med potatis. Strö kryddor och salt mellan varven. Pudra över mjölet och lägg i lagerbladen. Häll på öl och buljong. Låt puttra under lock i ugnen i ca 1,5 timma. Efter 1,5 timma i ugn har stärkelserna från potatisen bundit ihop såsen som fått fin smak av alla ingredienser. Lovely!! Servera med inlagd gurka, Findus fina småärtor och ett gott knäckebröd. Söndagkvällen är räddad och nu blir det mer filmtajm :)

Källa: linasmatresa.blogspot.se

Rimmad torskrygg med sandefjordsmör Mannerström lagade till och de tävlande i Sveriges mästerkock skulle kopiera. Det gjorde jag också! Så här gick det till när jag lagade till min variant. Rimmad torskrygg med sandefjordsmör 2 pers 350-400 gram torskrygg smör 1 liten morot 1/4 purjolök 1 dl grädde 1 dl créme fraiche 100 gram smör 1/2 citron 1 tsk - 1 msk söt senap rejält med hackad gräslök salt och peppar Gör så här: Skär torsken i portionsbitar och lägg den i saltat vatten i en halvtimme. Vattnet ska vara som salt havsvatten ungefär. Torka av torsken och lägg den i en ugnsform med lite hyvlat smör ovanpå. sätt in i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 47 grader. Strimla morot och purjo fint och ge det ett snabbt uppkok i lte lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Koka upp grädde och créme fraiche och låt det puttra lite. Sänk värmen och blanda i smöret klickvis tills det har smält. Pressa i saften av en halv citron. Värm försiktigt igen. Smaka av med senap, salt och peppar. Blanda sist i gräslöken. Red med lite såsredning om det behövs. Servera med kokt potatis och toppa torsken med morot och purjo.

Källa: morkomat.blogspot.se

Igår gjorde min sambo( helt själv utan att jag la mig i) "Gratinerad falukorv extra allt" ett recept av Leif Mannerström som jag hittade på Gittos mat för ett tag sen. Detta recept är alltid lika fantastiskt gott och lätt att göra också. Har ni inte testat det så gör det nästa gång ni köper falukorv. Ett superrecept! för 6 pers: 800 g falukorv 2 msk smör 1 stor purjolök 1 gul lök 3 msk chilisås (av Heinz-typen) 3 msk grovkorning söt senap 1 msk paprikapulver 2 tomater 2 saltgurkor 2 dl vispgrädde 2 dl riven vällagrad ost (prästost blir godast tycker jag!) salt, svartpeppar till servering hemgjort potatismos smaksatt med hackad persilja och gräslök senap Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med smöret. Skölj och strimla purjolöken. Strimla löken. Skär tomaterna i klyftor. Skär saltgurkorna i stavar. Dela falukorven på längden och sedan i totalt sex portionsbitar. Bottna med purjolöksstrimlorna. Lägg falukorvsbitarna ovanpå. Bred rejält med senap och chilisås ovanpå. Salta, peppra och pudra över paprikapulvret. Strö över gul lök, tomater och saltgurka. Ringla över grädden. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills allt fått fin färg. Posted in: korv , Taffel Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Kyckling på fredag det blev det idag. Det här receptet tar sin lilla tid, men sååå gott det blev! Såsen är fantastisk. Tyvärr hade jag köpt en kruka dragon, och det var nog för lite. Lyxlagats Favoritkyckling med dragon Dragonkyckling 4 portioner Kyckling 1 kg kycklinglår 2 gula lökar 2 morötter 2 dl vitt vin, torrt 1 knippe färsk dragon 2 lagerblad 10 vitpepparkorn Salt Sås 2 dl vispgrädde 1 msk dijon 3 dl crème fraiche 2 msk vitvinsvinäger 1 knippe färsk dragon salt och peppar Grönsaker 2 morötter 2 palsternackor 4 potatisar 2 salladslökar Mannerström gör detta med dragonvinäger. Har ni det så byt ut vitvinsvinägern. Man kan även göra detta på en hel kyckling om man föredrar det. Njut idag en mörk weissbier med härlig knäckton tillsammans med Cornelis underbara verk. Kycklingen Skölj kycklingen väl och lägg i en gryta. Slå på vatten så att det precis täcker och koka upp. Skumma av. Skala och skär ner morötter och lök. Slå på vin, vitpeppar, dragon och 1 tsk salt. Sjud sakta i ca 30 minuter. Lyft ur kycklingen och lägg i folie så den hålls varm. Grönsakerna Skala och skär morötterna och palsternackorna i stavar. Skala och klyfta potatisarna. Ansa och skiva salladslökarna. Koka dem på gränsen till klara i kycklingbuljongen. Lyft ur och håll varma. Såsen Reducera spadet under kraftigt kokande tills ca 1/2 liter är kvar. Smaka av sältan. Silja spadet genom en finmaskig sil och häll sedan tillbaka i grytan. Tillsätt grädde, dijon och cème fraiche. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Ge såsen en rik syrlighet med vinägern. Plocka blad från dragonkvistarna och finhacka. Vänd ner i såsen. Lägg upp kycklingen på ett stort fat, lägg på grönsakerna och häll över såsen. Posted in: glutenfritt , kyckling Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Jag var på mätmässan i lördags och det var helt fantastiskt. Jag var lika ivrig som ett barn på julafton. Vi kom dit när det öppnade och lämnade stället 6 timmar senare när alla andra var där. I slutet var det så mycket folk att det knappt gick att andas. Jag fick så mycket inspiration och idéer och jag kan säga att detta var en av de bästa dagarna i mitt liv. Mat är det bästa jag vet, jag tänker alltid på mat, vad jag ska baka eller laga, hur jag ska göra det, vad det ska innehålla, hur blir resultatet... Ja, osv.... Att få tillbringa en hel dag bland matentusiaster, lyxiga ostar, fantastisk choklad, goda viner och spännande smakkombinationer är mer än vad jag kan begära. Det har aldrig känts så här bra att slösa pengar. Det var värt varje krona. Roligaste var nog att få se Leif Mannerström prata om mat. Han var precis som man förväntar sig. Några deltagare från Sveriges mästerkock var där och helt plötsligt blev det en tävling. Dom lagade lax och vi fick vara "juryn", tyvärr är jag fiskallergiker och fick inte ens smaka på de fantastiska laxrätterna...Resten av dagen spenderades med att smaka på allt som fanns där, här kommer lite bilder. En arg Leif En glad Leif Smakar på lammlever (En delikatess enligt alla kockar), håller tyvärr inte med. Riktigt kämpigt att få i mig detta, övning ger färdighet eller hur? En fin Jossa Mästerkocks deltagare och Leif som kramas Nu blev det plötsligt tävling och här lagas det lax Det här fick jag med mig från Matmässan Riktig choklad, fantastiskt gott Lyxiga godisar med smak av lime/vitchoklad samt nötter Fantastisk goda kex Bovete skorpor, lite nyttigare och jätte gott med god smak av kardemumma En helt otroligt god marmelad som blir som en upplevelse ihop med Gruyéreost Favorit mjölet

Källa: sottsaltochsurdeg.blogspot.se

Tittar ni på Sveriges Mästerkock? Det gör jag! Imponerad av hur många duktiga amatörkockar det finns och hur alla vågar ställa upp trots blandad talang. Johan tycker att jag skulle ställa upp men jag skulle verkligen inte våga. Känner inte att jag har finessen, smaksäkerheten och självförtroendet. Jag är mästerkock i mitt eget kök:) En hel del av den mat jag lagar och lägger upp ser kanske ut som en flygplansolycka men det smakar oftast gott. Jag lagar oftast enkel mat som ska passa hela familjen, både till vardag och helg. Det är lättast så. Det får inte heller ta för lång tid. God mat behöver inte ta lång tid att laga tycker jag. Någon av helgerna som passerade lagade jag till denna laxen med soltorkad tomat, vitlök, fetaost och potatismos till. Väldans gott om jag får säga det själv. Flygplansolycka skulle nog Mannerström tycka:) Ugnsbakad lax med fetaost och soltorkad tomat 4 portionsbitar lax, ca 125g per portion ca 5 st soltorkade tomater i olja 1-2 vitlöksklyftor 100 g fetaost 2 dl vispgrädde 2 dl creme fraiche Lägg laxbitarna i en ugnsfast form. Skär ett snitt längs med hela biten (inte rakt igenom). Smula fetaosten och lägg i fickan. Mixa tomat och viltöksklyftor. Blanda med creme fraiche och grädde i en kastrull. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Häll såsen runt laxen. Baka laxen på 200 grader i ca 15 minuter. Servera med potatismos och sallad.

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Nu till sommaren tycker jag att paj är en perfekt rätt och man kan göra paj på i stort sett allt. När jag lagar mat är fräscha råvaror A och O. Jag är inte mycket för halvfabrikat, det går givetvis inte undvika till 100%, men jag försöker så gott det går. När jag lagar mat går jag sällan efter recept och när jag väl gör det så improviserar jag en hel del. Ofta när jag lagat efter recept tycker jag det saknas kryddor och smaken blir för mesig och det är sällan man blir helt nöjd utan att få krydda till det lite extra. Det bästa är helt enkelt att känna sig fram och smaka av mycket och ofta, då lyckas man bäst. Men det finns en kokbok jag verkligen kan rekommendera, som jag lagar mycket ur, då jag älskar husman och det är Husmanskost av Leif Mannerström. Nu till ämnet paj...Till helgen ska jag till Skåne och hälsa på en av mina bästa väninnor som tråkigt nog är på väg att flytta till Mora, så det blir en sista helg tillsammans innan flyttlasset går, sen kommer det gå längre tid mellan våra träffar. För att underlätta i all flyttstädning tänkte jag ta med mig två goda pajer och lite annat gott så vi kan fokusera på annat än matlagning. Paj 1 - Läcker Räkpaj Ingredienser 500 g Färska Räkor 200 g Västerbottenost 1 msk Bruschetta och Pesto torrkryddor från Oil & Vinegar , Pajdeg 100 g smör 3 dl vetemjöl 1 ägg Degen görs enklast i matberedaren. Ägget gör att den lossnar lättare från formen och är lättare att arbeta med, men vill man ha en sprödare deg byter man ägget mot 2-3 msk vatten. Äggstanning 3 ägg. 2 dl mjölk 1 dl grädde salt o peppar Kryddorna blandas i vatten tills blandningen får en tjock koncistens. Blanda i räkor och ost. Låt stå och dra till sig lite. Häll i räkblandningen i pajskalet som förgräddats 10 min i 200 grader. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen tills pajen fått fin färg. Känn gärna med en potatissticka om den stelnat...då är den klar! Paj 2 - Härlig Ansjovispaj Ingredienser 1 sats pajdeg 300g Västerbottenost 1 gul lök 1 liten burk ansjovis Äggstanning 3 ägg 3dl mjölk salt och peppar Hacka och stek löken tills den blir glansig utan att brynas. Förgrädda pajskalet 10 min i 200 grader. Lägg i löken och hackad ansjovis och toppa med 2 dl riven västerbottenost. Häll i ansjovisspadet i äggstanningen, vispa ihop och slå över fyllningen. Grädda mitt i ugn tills pajen får fin färg och har stelnat. Klart för servering. Jag brukar servera dessa pajer med grovt hackad, helt naturell isbergsallad och cocktailtomater. Räkskalen kokar jag ner till en fond som jag använder till soppor och grytor.

Källa: linasmatresa.blogspot.se

Lika ofta som jag inspireras av kokböcker, inspireras jag av andra matbloggare. Så är det nog för de flesta bloggare och ibland märks det därför på bloggarna. Likadana maträtter kan dyka upp på olika bloggar med korta mellanrum. Så känns det som om det varit med kvällens middag. Hittade makaronipudding hos några av mina favoritbloggar, bland annat hos Mårtenssons kök och Mumsfillibaba . Båda två hade använt sig av Mannerströms recept. Herr Mannerström känns väldigt aktuell just nu, och visst verkar han vara en riktig mysfarbror? Jag använde mig av överbliven julskinka i den här rätten. Kom i år ihåg att frysa ner skinkan efter det att vi tröttnat på den. Har man ingen skinka, eller inte vill ha julskinka i, så går det bra med rökt sidfläsk, vanlig skinka eller bacon. Makaronipudding ca. 6 port 4 dl Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk lite riven muskot 1 tsk socker salt och vitpeppar Koka upp vatten och mjölk, häll i makaronerna och koka dem bara nästan klara. Makaronerna kommer att "koka" klart inne i ugnen. Rör om då och då så det inte kokar över. Tag grytan från värmen och krydda med salt, peppar, muskot och socker. Låt det stå och svalna, under tiden kommer makaronerna att dra åt sig vätskan som är kvar i grytan. Rör om då och då under tiden så det inte klumpar ihop sig. Äggstanning 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg salt och svartpeppar Vispa samman alla ingredienserna. 400 g tärnad julskinka 1 fint hackad gul lök 1 strimlad purjolök 3 dl riven smakrik ost, jag tog Kvibille Cheddar Fräs skinkan ett par minuter, tillsätt lök och purjolök och fräs ytterligare någon minut. Rör ner i makarongrytan och blanda samman väl, rör även i 3/4 av osten. Häll det hela i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Rör om så att det blandas ordentligt. Strö på resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet om du tycker att det börjar bli för mörkt. I morgon är det fredag, igen. Tänk vad veckorna går. Det blir en eftermiddag i butiken och sedan färska räkor till kvällen. Min dotter Ella har blivit en riktig gourmand och vi måste nu köpa extra mycket räkor, snabb på att skala är hon också. På lördag är det tjejmiddag hos mig. Jag ska köra temamiddag, men vad temat blir kan jag inte avslöja ännu. Men det ska bli riktigt kul och spännande faktiskt. Hoppas nu bara att det blir så bra som jag föreställt mig... //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Räksoppa på Mannerströms vis När mamma kommer på visit brukar jag alltid se till att vi äter något, det blir lite dåligt av den varan för henne nu när hon är själv. Idag var vi till graven och fixade och det var rätt kyligt för en gångs skull .Så då passade jag på att laga en räksoppa till oss, varmt och gott i magen. 1 kg räkor med skal 3 msk olivolja 1,5 gul lök 1 bit färsk fänkål ca 75 gram skuren i små tärningar 2 msk tomatpuré 8 dl fiskbuljong ( på tärning) 1,5 dl vitt vin 4 dl grädde ( jag tog matlagningsgrädde men det är ju en smaksak) ev en skvätt cognac salt och peppar 1 knippa dill finskuren - till garnering Skala räkorna och ställ dem i kylen så länge. Fräs räkskalen några minuter i olivoljan. Tillsätt sedan tomatpuré, fänkål och den hackade löken. Fräs ytterligare några minuter. Tillsätt buljong och vin och låt det koka ca 10 minuter. Sila och häll tillbaka i en kastrull. Tillsätt grädde och låt det koka 10 minuter till. Salta och peppra. Häll upp i soppskålar och ha i räkorna och garnera med dill. Räkorna syns knappt men de finns där under ... Betyget då? Av både mamma och mig fick den toppbetyget och vad annat är att vänta av ett Mannerström-recept??

Källa: matlagarna.blogspot.se

4 portioner 400 gr oxfilé Salt Svartpeppar 2 gula lökar Salt Svartpeppar 1 nypa socker 1 skvätt soja 4 bakpotatisar Olja till fritering Smör och olja till stekning 2,5 dl vispgrädde 3 msk strösocker 1 msk dijonsenap 2 msk pepparrot, riven 2 msk senapspulver, Colman's Salt Svartpeppar 4 äggulor Vispa grädden lätt och tillsätt övriga ingredienser till senapskrämen. Vispa ett par tag till och smaka av med salt och peppar. Skala lök och potatis. Skär potatis, lök och kött i sockerbitsstora bitar. Stek löken på medelvärme i smör ca 20 minuter tills den blir karamelliserad. Smaka av med salt, peppar, en nypa socker och en skvätt soja. Hetta upp oljan och fritera potatisen någon minut tills den fått färg. Salta och håll varmt. Stek köttet hastigt i smör och olja i en mycket het panna. Salta och peppra. Lägg upp kött, lök och potatis i fina rader. Servera med senapskrämen och äggulorna. Recept: Jan Hedh och Leif Mannerström, Tasteline Bild: Charlotte Gawell, Tasteline

Källa: beatricematmedmera.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt