gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | grönkålssoppa per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulaschsoppa köttfärs per morberg | gulasch per morberg | pavlova recept sveriges mästerkock
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Valborgsmässoafton & mys med god middag hemma i Spånga med underbara maken. En fräsch vårmeny med insperation från Leif Mannerström, tack Leif för en underbart god sås. Såsen är gjord "smalare" men är ändå den stora points källan i denna rätten, men eftersom fisk är så slankt så funkar det till en lyxig middag. Supergott! Toast skagen 3 propoints 2 portioner 100 gram skalade räkor 1 msk fettfri majonnäs 1 msk fraiche 5% Pressad citron Hackad dill Sat & vitpeppar 2 skivor rost bröd Blanda grovt delade räkor med allt och ställ svalt en stund. Rosta bröd och toppa med röra & en dillkvist. För den som gillar det ta även med lite hackad rödlök. Stekt torskrygg med Sandefjordsmör a´la Mannerström, men lite smalare 15 propoints 4 portioner 600 gram torskrygg 1 1/2 dl matlagningsgrädde max 15% 150 gram smör 1 msk citronsaft 2 msk finhackad persilja salt & peppar 8 st Kokt potatis Smörj en ugnsform och salta & peppra fisken, stek torsken i ugn på ca 150 grader i 15 minuter tills den når en temperatur av 56 grader. Koka upp grädde och reducera till hälften. Vispa ner kallt smör, lite åt gången tills såsen tjocknar. Smaka av med citronsaft, salt & vitpeppar. Ha i persilja precis före servering. Servera torsken med kokt potatis, sparris & sandefjordssmöret. Jordgubbar med vaniljglass 2 propoints 2 portioner Färska jordgubbar 2 dl lättglass vanilj max 6% Ät & njut precis som det är Ha en trevlig Valborg alla härliga människor!

Källa: gourmet-light.blogspot.se

Jag är en köttperson, så är det bara. Väljer helst kött när jag äter på restaurang. En god mediumstekt köttbit, inte för röd men absolut för genomstekt heller. Jag är ganska kräsen när det gäller val av kött också. Närproducerat, köpt på Thuresson är det bästa. Eller på någon av de andra gårdsbutikerna i omgivningarna, Gudmundsgården i Slöinge och Mostorps gård mellan Slöinge och Getinge. Sedan jag startade bloggen, som till sommaren firar två år, så försöker jag att laga ny mat så ofta som det går. Bloggen behöver recept och jag tycker det är roligt. Men detta frångås när det gäller maten jag skriver om i dag. Det är nämligen så förbenat gott att jag skulle kunna äta det flera gånger i veckan, typ. Tre av fyra familjemedlemmar älskar maten och är bra nog. Ella njuter verkligen när hon äter detta, ingen stress med att bli klar. Hon nästan slickar tallriken och det är ett bra omdöme. I går gjorde jag några småändringar i de recept jag brukar följa, vilket inte gjorde det sämre. Har tidigare har socker i rödvinssåsen, men lyssnade nu på Leif Mannerström som förbannar socker i sås. Lite anchochili fick i stället hetta upp såsen lite. Risotton gjorde jag med rapsolja i stället för olivolja, därav den lite gulare färgen och smaken blev lite nötig. Inget som försämrade alls, snarare tvärtom. Kantarellrisotto 2-3 dl förvällda kantareller 1 stor vitlöksklyfta 5 schalottenlökar 2 dl vitt vin 4 dl arborioris ca. 1,3 l varm grönsaksbuljong (lantbuljong) 2,5 dl färskriven Grana Padano rapsolja salt & nymalen svartpeppar Stek kantareller och finhackad vitlök i en panna tills svampen får lite färg. Ställ åt sidan. Hacka löken och fräs den i rikligt med rapsolja. Låt den inte brännas. Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt ungefär 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i. Det tar ca. 17-20 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste koka lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten. Ta sedan bort risotton från plattan och blanda svampblandningen och rör därefter i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare. Rör också i lite rapsolja med vitlökssmak, blir kanoners! Det ringlar jag dessutom över vid servering. Låt risotton vila något innan servering. Rödvinssås 1 msk rapsolja 4 st schalottenlökar 4 klyftor vitlök 1 matsked torkad rosmarin 2.5 dl rödvin 4 dl vatten 2 msk kalvfond 0.5 msk balsamvinäger 1/2-1 tsk ancho-chilipulver 1 tsk majsstärkelse 0.5 dl kallt vatten 1. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen. 2. Tillsätt rödvin, vatten, kalvfond och vinäger. 3. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil. 4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen. Köttet saltade och pepprade jag och grillade det sedan snabbt på båda sidor i en grillpanna. Sedan fick det gå klart i ugnen med en kött-termometer. På 150 grader tills innetempen blev 54 grader. Köttet får sedan vila invirat i folie fram till servering. Vi tycker att köttet blir perfekt med den temperaturen, men vill man inte ha mediumstekt så får man låta köttet stå inne lite till. Runt 58-60 grader kanske blir lagom då. Vitlökssmör är ett måste och då blandar jag bara smör, vitlök och persillade. Blir så gottigt så! Ha en skön söndag kära vänner! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Rimmad torskrygg med sandefjordsmör Mannerström lagade till och de tävlande i Sveriges mästerkock skulle kopiera. Det gjorde jag också! Så här gick det till när jag lagade till min variant. Rimmad torskrygg med sandefjordsmör 2 pers 350-400 gram torskrygg smör 1 liten morot 1/4 purjolök 1 dl grädde 1 dl créme fraiche 100 gram smör 1/2 citron 1 tsk - 1 msk söt senap rejält med hackad gräslök salt och peppar Gör så här: Skär torsken i portionsbitar och lägg den i saltat vatten i en halvtimme. Vattnet ska vara som salt havsvatten ungefär. Torka av torsken och lägg den i en ugnsform med lite hyvlat smör ovanpå. sätt in i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 47 grader. Strimla morot och purjo fint och ge det ett snabbt uppkok i lte lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Koka upp grädde och créme fraiche och låt det puttra lite. Sänk värmen och blanda i smöret klickvis tills det har smält. Pressa i saften av en halv citron. Värm försiktigt igen. Smaka av med senap, salt och peppar. Blanda sist i gräslöken. Red med lite såsredning om det behövs. Servera med kokt potatis och toppa torsken med morot och purjo.

Källa: morkomat.blogspot.se

Igår gjorde min sambo( helt själv utan att jag la mig i) "Gratinerad falukorv extra allt" ett recept av Leif Mannerström som jag hittade på Gittos mat för ett tag sen. Detta recept är alltid lika fantastiskt gott och lätt att göra också. Har ni inte testat det så gör det nästa gång ni köper falukorv. Ett superrecept! för 6 pers: 800 g falukorv 2 msk smör 1 stor purjolök 1 gul lök 3 msk chilisås (av Heinz-typen) 3 msk grovkorning söt senap 1 msk paprikapulver 2 tomater 2 saltgurkor 2 dl vispgrädde 2 dl riven vällagrad ost (prästost blir godast tycker jag!) salt, svartpeppar till servering hemgjort potatismos smaksatt med hackad persilja och gräslök senap Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med smöret. Skölj och strimla purjolöken. Strimla löken. Skär tomaterna i klyftor. Skär saltgurkorna i stavar. Dela falukorven på längden och sedan i totalt sex portionsbitar. Bottna med purjolöksstrimlorna. Lägg falukorvsbitarna ovanpå. Bred rejält med senap och chilisås ovanpå. Salta, peppra och pudra över paprikapulvret. Strö över gul lök, tomater och saltgurka. Ringla över grädden. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills allt fått fin färg. Posted in: korv , Taffel Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Jag var på mätmässan i lördags och det var helt fantastiskt. Jag var lika ivrig som ett barn på julafton. Vi kom dit när det öppnade och lämnade stället 6 timmar senare när alla andra var där. I slutet var det så mycket folk att det knappt gick att andas. Jag fick så mycket inspiration och idéer och jag kan säga att detta var en av de bästa dagarna i mitt liv. Mat är det bästa jag vet, jag tänker alltid på mat, vad jag ska baka eller laga, hur jag ska göra det, vad det ska innehålla, hur blir resultatet... Ja, osv.... Att få tillbringa en hel dag bland matentusiaster, lyxiga ostar, fantastisk choklad, goda viner och spännande smakkombinationer är mer än vad jag kan begära. Det har aldrig känts så här bra att slösa pengar. Det var värt varje krona. Roligaste var nog att få se Leif Mannerström prata om mat. Han var precis som man förväntar sig. Några deltagare från Sveriges mästerkock var där och helt plötsligt blev det en tävling. Dom lagade lax och vi fick vara "juryn", tyvärr är jag fiskallergiker och fick inte ens smaka på de fantastiska laxrätterna...Resten av dagen spenderades med att smaka på allt som fanns där, här kommer lite bilder. En arg Leif En glad Leif Smakar på lammlever (En delikatess enligt alla kockar), håller tyvärr inte med. Riktigt kämpigt att få i mig detta, övning ger färdighet eller hur? En fin Jossa Mästerkocks deltagare och Leif som kramas Nu blev det plötsligt tävling och här lagas det lax Det här fick jag med mig från Matmässan Riktig choklad, fantastiskt gott Lyxiga godisar med smak av lime/vitchoklad samt nötter Fantastisk goda kex Bovete skorpor, lite nyttigare och jätte gott med god smak av kardemumma En helt otroligt god marmelad som blir som en upplevelse ihop med Gruyéreost Favorit mjölet

Källa: sottsaltochsurdeg.blogspot.se

Passa på att laga den här enkla men utsökta kycklinggrytan med ursprung hos herr Mannerström nu när de svenska äpplena är som krispigast och godast! Varför inte dricka resten av äppelmusten eller cidern till? Kycklinggryta med äpple och calvados (4 port) 3-4 kycklingfiléer eller motsvarande mängd kycklinglårfiléer 1 syrligt svenskt äpple, skivat 1 gul lök, finhackad 1/2 purjolök, finstrimlad En skvätt calvados 1 1/2 dl äppelmust eller äppelcider 2 dl grädde En skvätt kycklingfond Salt & peppar Smör till stekning Skär kycklingen i stora bitar och bryn i smör. Krydda med salt och peppar. Ta upp kycklingen ur pannan och fräs istället gul lök och äpple. Blanda cider, grädde, calvados och kycklingfond och tillsätt till grytan. Rör till sist ner purjolöken. Lägg tillbaka kycklingen och låt puttra i såsen ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller potatismos.

Källa: spralligast.blogspot.se

En laddning julköttbullar är nu klara och ligger i frysen i väntan på att plockas fram till julbordet på självaste dopparedagen. För att göra det lite smidigare att steka en så stor laddning med små julköttbullar steker jag dem hastigt runt om på hög värme så de får stekyta, lägger dem på en ugnsfastplåt och låter dem steka färdigt i ugnen i ca 10 minuter. Julköttbullar 12 bufféportioner 1 kg nötfärs 2 små gula lökar 2 ägg 2 tsk salt 1 tsk svartpeppar 2 dl matlagningsgrädde 2 msk skånsksenap 4msk ströbröd Gör så här Skala och finhacka löken Fräs löken i lite matfett Blanda ströbröd och matlagningsgrädde och låt svälla minst 10 minuter Rör sedan ner ägg, lök, senap, salt och peppar Lägg i köttfärsen och blanda samman så det precis blir väl blandat Forma färsen till små jämna bullar Stek bullarna hastigt runt om på hög värme så de får stekyta Lägg dem sedan på en ugnsfastplåt och låt dem steka färdigt i ugnen i 2oo grader i ca 10 minuter Jag undrar hur Mannerström gör sina julköttbullar?

Källa: minlillakokvra.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Deg 4 dl mjölk 1 tsk salt äggula(or) , till pensling 800 gram vetemjöl 0,25 paket jäst 25 gram smör , smält Köttfärssås 2 msk kalvfond , koncentrerad 1 dl vitt vin 2 msk tomatpuré peppar salt 1 tsk torkad oregano 12 st körsbärstomater 1 st gul lök(ar) , stor 800 gram nötfärs , eller blandfärs 1 burk(ar) krossade tomater smör , eller olja till stekning 2 st vitlöksklyfta(or) Fyllning 1 dl färska örter, valfria , t.ex salvia, timjan och persilja 0,5 st citron(er) , skalet 2 dl riven ost 4 dl köttfärssås, från receptet ovan 1 st röd chili Till servering grönsallad Tillagning Skala och hacka löken, eller skär den i korta strimlor. Tärna tomaterna och krossa vitlöksklyftorna. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och bryn köttfärsen på hög värm under omrörning tills den har fått fin färg. Tillsätt övriga ingredienser förutom körsbärstomater och sänk värmen. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme ca 20 minuter. Tillsätt tomaterna efter halva tiden. Späd ev. med vatten eller mer buljong om det behövs. Blanda vetemjöl, jäst, smält smör och mjölk väl i 6-8 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt degen vila ca 30 minuter och kavla sedan ut den tunt. Skär eller använd utstickare för att få ut rundlar som är ca 10-12 cm i diameter. Sätt ugnen på 200°. Hacka chilin och blanda med övriga ingredienser till fyllningen. Lägg en liten sked fyllning i mitten på varje degplatta, vik över degen och tryck till längs kanten med en gaffel. Lägg över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggula och grädda i ugn 8–10 minuter. Servera de nygräddade pirogerna som de är eller tillsammans med en grönsallad. Mannerströms Färs Recept ur boken ”Mannerströms Färs” av Leif Mannerström Foto: Tomas Yeh Boken ges ut av Norstedts

Källa: tasteline.com

Nu till sommaren tycker jag att paj är en perfekt rätt och man kan göra paj på i stort sett allt. När jag lagar mat är fräscha råvaror A och O. Jag är inte mycket för halvfabrikat, det går givetvis inte undvika till 100%, men jag försöker så gott det går. När jag lagar mat går jag sällan efter recept och när jag väl gör det så improviserar jag en hel del. Ofta när jag lagat efter recept tycker jag det saknas kryddor och smaken blir för mesig och det är sällan man blir helt nöjd utan att få krydda till det lite extra. Det bästa är helt enkelt att känna sig fram och smaka av mycket och ofta, då lyckas man bäst. Men det finns en kokbok jag verkligen kan rekommendera, som jag lagar mycket ur, då jag älskar husman och det är Husmanskost av Leif Mannerström. Nu till ämnet paj...Till helgen ska jag till Skåne och hälsa på en av mina bästa väninnor som tråkigt nog är på väg att flytta till Mora, så det blir en sista helg tillsammans innan flyttlasset går, sen kommer det gå längre tid mellan våra träffar. För att underlätta i all flyttstädning tänkte jag ta med mig två goda pajer och lite annat gott så vi kan fokusera på annat än matlagning. Paj 1 - Läcker Räkpaj Ingredienser 500 g Färska Räkor 200 g Västerbottenost 1 msk Bruschetta och Pesto torrkryddor från Oil & Vinegar , Pajdeg 100 g smör 3 dl vetemjöl 1 ägg Degen görs enklast i matberedaren. Ägget gör att den lossnar lättare från formen och är lättare att arbeta med, men vill man ha en sprödare deg byter man ägget mot 2-3 msk vatten. Äggstanning 3 ägg. 2 dl mjölk 1 dl grädde salt o peppar Kryddorna blandas i vatten tills blandningen får en tjock koncistens. Blanda i räkor och ost. Låt stå och dra till sig lite. Häll i räkblandningen i pajskalet som förgräddats 10 min i 200 grader. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen tills pajen fått fin färg. Känn gärna med en potatissticka om den stelnat...då är den klar! Paj 2 - Härlig Ansjovispaj Ingredienser 1 sats pajdeg 300g Västerbottenost 1 gul lök 1 liten burk ansjovis Äggstanning 3 ägg 3dl mjölk salt och peppar Hacka och stek löken tills den blir glansig utan att brynas. Förgrädda pajskalet 10 min i 200 grader. Lägg i löken och hackad ansjovis och toppa med 2 dl riven västerbottenost. Häll i ansjovisspadet i äggstanningen, vispa ihop och slå över fyllningen. Grädda mitt i ugn tills pajen får fin färg och har stelnat. Klart för servering. Jag brukar servera dessa pajer med grovt hackad, helt naturell isbergsallad och cocktailtomater. Räkskalen kokar jag ner till en fond som jag använder till soppor och grytor.

Källa: linasmatresa.blogspot.se

Lika ofta som jag inspireras av kokböcker, inspireras jag av andra matbloggare. Så är det nog för de flesta bloggare och ibland märks det därför på bloggarna. Likadana maträtter kan dyka upp på olika bloggar med korta mellanrum. Så känns det som om det varit med kvällens middag. Hittade makaronipudding hos några av mina favoritbloggar, bland annat hos Mårtenssons kök och Mumsfillibaba . Båda två hade använt sig av Mannerströms recept. Herr Mannerström känns väldigt aktuell just nu, och visst verkar han vara en riktig mysfarbror? Jag använde mig av överbliven julskinka i den här rätten. Kom i år ihåg att frysa ner skinkan efter det att vi tröttnat på den. Har man ingen skinka, eller inte vill ha julskinka i, så går det bra med rökt sidfläsk, vanlig skinka eller bacon. Makaronipudding ca. 6 port 4 dl Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk lite riven muskot 1 tsk socker salt och vitpeppar Koka upp vatten och mjölk, häll i makaronerna och koka dem bara nästan klara. Makaronerna kommer att "koka" klart inne i ugnen. Rör om då och då så det inte kokar över. Tag grytan från värmen och krydda med salt, peppar, muskot och socker. Låt det stå och svalna, under tiden kommer makaronerna att dra åt sig vätskan som är kvar i grytan. Rör om då och då under tiden så det inte klumpar ihop sig. Äggstanning 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg salt och svartpeppar Vispa samman alla ingredienserna. 400 g tärnad julskinka 1 fint hackad gul lök 1 strimlad purjolök 3 dl riven smakrik ost, jag tog Kvibille Cheddar Fräs skinkan ett par minuter, tillsätt lök och purjolök och fräs ytterligare någon minut. Rör ner i makarongrytan och blanda samman väl, rör även i 3/4 av osten. Häll det hela i en smord ugnsfast form och häll på äggstanningen. Rör om så att det blandas ordentligt. Strö på resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, lägg över aluminiumfolie mot slutet om du tycker att det börjar bli för mörkt. I morgon är det fredag, igen. Tänk vad veckorna går. Det blir en eftermiddag i butiken och sedan färska räkor till kvällen. Min dotter Ella har blivit en riktig gourmand och vi måste nu köpa extra mycket räkor, snabb på att skala är hon också. På lördag är det tjejmiddag hos mig. Jag ska köra temamiddag, men vad temat blir kan jag inte avslöja ännu. Men det ska bli riktigt kul och spännande faktiskt. Hoppas nu bara att det blir så bra som jag föreställt mig... //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Jag skulle testa att göra räksoppa när man använder räkskalen och gör fonden utav den. Främst för att jag avskyr hur de färdiga räk- och fiskfonderna smakar. Så sist jag skalade räkor kokade jag fond på räkskalen som jag sedan frös ner i en stor burk i frysboxen. Leif Mannerströms räksoppa (4 portioner) 600 g färska räkor 2 msk olivolja 1 st finhackad gul lök 1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g) 1 tsk tomatpuré 6 dl fiskbuljong (av tärning) 1 dl torrt vitt vin 3 dl vispgrädde ev lite cognac salt och nymalen peppar efter smak 1 knippe dill, finskuren, till garnering Gör så här: Skala räkorna och lägg skalen i en stor kastrull. Ställ räkorna svalt så länge. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter. Sila. Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. Häll i grädde och låt koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Lägg räkorna i skålar och garnera med dill, häll över soppan. Servera räksoppan direkt, rykande het! Räkskal på kokning. Det ser inte så gott ut... Den färdiga fonden. Man kanske alltid skulle ha lite fond i frysen i fryspåsar för isbitar... Fast jag garnerade med dill på toppen, alla i familjen gillar inte det. Jag hade en mycket villig hjälpreda, hon rörde om i soppan och jag fick försöka hålla henne från att äta upp räkorna så gott det gick. Vi smakade av soppan och hon tyckte att den var mums. Så skulle vi äta och då var det inte lika intressant längre. Bröd och mjölk. Ena pojken flydde fältet i vanlig ordning och den andra satt och tjurade. Jag tyckte att soppan var väldigt god, men lite blaskig och maken höll med mig. Jag borde nog ha rett den lite men det stod ju inte i receptet så det gjorde jag inte. Första gången följer jag alltid receptet. :) Dagens hjälpreda i köket. Här tar hon en liten padd-paus före serveringen. Observera att hon har flätor! Kors i taket till slut fick jag lov att göra såna.

Källa: ninna77.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Kontakt