äppelkaka i långpanna | plommonpaj | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept | kebabsås | äppelmos utan askorbinsyra | vaniljmuffins
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Antal portioner: 4 Ingredienser 1 palsternacka 1 liten morot 0.5 kålrot 1 potatis 0.25 rotselleri 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 2 msk matolja 1 tärning kycklingbuljong, eller grönsaksbuljong (veg.alt.) 1 l vatten 0.5 dl vitvin 1.5 dl grädde 1 dl finskuren kaiplök (eller det gröna av purjolök eller salladslök) ljus maizenaredning salt och peppar 4 skivor vitt bröd smör 0.5 dl riven ost Fräsch bärwok med yoghurtsås: Bärwoken: 2 msk ljust moscovadosocker 0.5 msk honung 1 apelsin 25 g smör 2 dl blåbär 2 dl jordgubbar 2 dl hallon 2 rabarber yoghurtsås: 1 apelsin 1 dl yoghurt (naturell) 1 msk honung 2 msk florsocker (jordgubbssmak) 0.33 vaniljstång Gör så här 1. Kockar: Peter Svensson och Joachim Larsson 2. Kaipsoppa med osttoast: 3. Gör så här: 4. Skala och ansa allt, tärna sedan ned rotfrukterna i ca 1 cm stora bitar, hacka löken, krossa vitlöken och skär den i små bitar. 5. Fräs allt i oljan några min, slå därefter på vattnet och låt det koka ca 15–20 min (skall ha lite tuggmotstånd) . 6. Smaka av med buljong och vin i slutet. 7. Sila av och reducera ned om det behövs, tillsätt kaipen, potatisen och grädden ca 10 min före servering, red av soppan om det behövs. 8. Kantskär brödet, smöra och vänd i osten, dela på diagonalen så ni får trekanter. 9. Sätt ugnen på övervärme 250 grader, grädda osttoasten tills de blir gyllenbruna. 10. Tips: Om ni vill ha soppan som förrättssoppa; sila av alla grönsaker och servera soppan med toast till. Vill ni ha den som lunch, låt grönsakerna vara kvar och servera med toast eller pain riche till. 11. Fräsch bärwok med yoghurtsås: 12. Gör så här: 13. Såsen: 14. Blanda yoghurt, jordgubbsflorsocker, 1 msk honung och lite av vaniljstångens innehåll. 15. Smaka av med lite mer socker om det behövs och eventuellt lite röd karamellfärg. 16. Bärwoken: 17. Skär ner och skala rabarbern, snoppa bären och dela jordgubbarna på mitten. Skär ut filéerna av apelsinen. 18. Smält smöret med moscovadosockret och 1 msk honung. Låt detta koka ca 3 min på hög värme (karamellissera). 19. Lägg i rabarbern och koka detta ca 1-2 min eller tills dom är ál dente. 20. Vänd ned resten av bären och ge detta ett uppkok. Precis innan servering läggs blåbären i. 21. Serveras ljummen med yoghurtsåsen och ett litet citronmelissblad.

Källa: recept.nu

Ingredienser 15 st lime 2 kruka(or) mynta 1 dl strösocker 1 flaska(or) ljus rom , (70 cl) 3 l Sprite/fruktsoda 1 flaska(or) vitt vin , (75 cl) ev mousserande isbit(ar) Tillagning 25 glas (4 1/2 liter) 1. Ställ rom, sprite och vitt vin i kylen tre timmar före servering. 2. Skölj limen och skär i klyftor. Repa myntakvistarna. Muddla (krossa) limen tillsammans med socker och myntablad. 3. Blanda med övriga ingredienser och häll upp i bålskål. Garnera med myntablad och servera gärna med isbitar vid sidan om. Recept: Linnea Svensson Foto: Katja Kristoferson Rekvisita: Orrefors

Källa: tasteline.com

Idag gjorde vi en riktig Svensson klassiker så här på Söndagseftermiddagen. Fast med lchf twist såklart. Stekt strömming och mos, sjukt gott! Stekt strömming 4 port: 600 g rensad strömming 3 st ägg 1 dl fransk senap 5 dl grädde 1 dl pofiber 3 msk hackad persilja 1 msk hackad gräslök salt & peppar smör Börja med att skära bort ryggfenorna på fileerna. Blanda ägg, senap och grädde i en bunke. Salta och peppra efter smak. Ner med fisken i blandningen och låt dra 1-2 timmar. Plocka sedan upp hälften av fileerna och lägg dem med skinsidan neråt på bänken. Strö persilja och gräslök över fileerna och sedan lägger du dem kvarvarande fileerna ovanpå dessa med skinsidan uppåt. Panera sedan med pofiber innan du steker dem i rikligt med smör. Salta och peppra under stekningen. Stek dem i 2 min på varje sida tills dem får en fin krispig yta. Klart! Servera med Blomkålsmos toppad med dill och hackad rödlök. Kanongott och kanon-lchf. Vi har haft en riktigt lugn och skön Söndag idag, verkligen laddat batterierna. Camilla är ute på en kvällspromenad just nu och jag skall snart sticka iväg och spela lite innebandy med korpen gänget. Skönt att få springa av sig lite så sover man gott inatt sen! I morgon är det arbete som gäller för min del. Hoppas Elsa frisknar till ordentligt i morgon och att Vincent klarar sig från sjukdommar! Jag håller tummarna. Ha en bra kväll alles /Jimmy

Källa: jimpslchf.blogspot.se

På föreläsningen med Paul Svensson i förra veckan, var det här en av rätterna han lät oss smaka på. Eller inte hela rätten, utan den sotade vitkålen. Hela rätten har Paul tidigare lagat i Gomorron Sverige. Gillar man kål, så gillar man detta. För det är ju kål, och enbart kål. Kål med tillbehör kan man klart kalla det. Paul förespråkar att man ska äta mindre protein, att baconet i den här rätten bara ska vara som tillbehör. Kålen ska alltså ha huvudrollen. Sotad vitkål Vitkålshuvud Smaksatt rapsolja Ramslök Smält smör Sätt in vitkålen i ugnen på 175 grader och låt stå i 3 timmar. Ta bort de yttersta svarta kålbladen och skär i grova bitar. Ringla över rapsolja och smält smör. Strö över flingsalt. Pepparrotskräm 2 dl creme fraiche 4-6 msk färskriven pepparrot Flingsalt & svartpeppar Blanda creme fraiche med riven pepparrot. Börja med 4 msk och smaka av med mer efter hand. Detsamma med salt och peppar. Servera kålen med knaperstekt bacon och pepparrotskräm. I morgon ska jag på utflykt med klassen. Vi ska till Helsingör och Kronborgs slott. Ni vet slottet där Hamlet utspelade sig och som Shakespeare kallade Elsinore. Elsinore som står för Helsingör. Ska bli en mysig dag. Lite kulturellt innan jag går på långledigt. Ja, jag ska faktiskt vara riktigt långledig. Först ett höstlov där jag bara arbetar en dag, på tisdagen då alla lärare i Falkenberg ska till Skolforum i Göteborg. Sedan har jag tagit tjänstledigt en vecka för att få ordning på butiken. Den veckan kan ni nog vänta er fler bilder från Annies Stuga. Leveranser kommer att trilla in lite titt som tätt nu, så spännande! Jag har fått klartecken från Ha en skön kväll!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

När jag för en tid sedan fyllde år fick jag en alldeles fantastisk present av min bror: en hel dags umgänge med honom och syster, först på Fotografiska museet och sedan middag på stan. Utan respektive, utan barn.... Tror inte vi umgåtts så på oändligt många år. Och det var precis som en bal på slottet - alldeles underbart härligt! Först såg vi den fantastiska utställningen "Burning Beauty" med David Lachapelles bilder, musikvideos och dokumentärfilm om "krumping". Inte så mycket "mat" över den, bortsett från " Candy Mosque ", " Milk maidens " och " Death by Hamburger ", kanske... Och så är det ju rätt mycket mat på Fotografiska överlag eftersom restaurangen/caféet drivs av Paul Svensson . Till exempel enades vi om att de har världens snyggaste kanelbulle. Fotografiskas logga i bullform. Vackert! Middagen åt vi istället på " Khartago ", en nordafrikansk restaurang där vi valde rätter från det traditionella tunisiska och marockanska köket (läs: långkok i tagine ) där det tunisiska karaktäriseras av " harissa " (se recept nedan), "röd mat" och hetta, medan det marockanska är fruktigare, sötare och "gulare" med saffran, gurka, aprikoser och russin. Båda köken var mycket goda och ett härligt avslut på en riktigt mysig dag. Från och med nu är detta vad vi kommer ge varandra i present varje födelsedag. /Moster Harissa på Mosters vis 4 röda chilifrukter 5 vitlöksklyftor 1 tsk salt 1 msk mald spiskummin 1 msk mald koriander 1/2 dl olivolja Dela chilifrukterna, ta bort kärnorna och dela i mindre bitar. Skala vitlöken. Mixa aal ingredienser till en slät massa. Förvara i en glasburk i kylen (håller ca i månad) och använd som smaksättare i soppor och grytor. Eller blanda med yoghurt, gräddfil eller créme fraiche till en kall sås eller dipp.

Källa: smakkansla.blogspot.se

Ingredienser 500 gram lax , skinn- och benfri 0,5 st gul lök(ar) 0,5 dl ströbröd 1 st ägg , litet 1 tsk sambal oelek , eller en chilifrukt 0,5 dl koriander , färsk och hackad 1 st vitlöksklyfta(or) 0,5 st limefrukt(er) salt och peppar Sås 0,5 st mango(s) , mogen 3 msk rödlök, finhackad 3 msk mango chutney 1 dl turkisk yoghurt salt Bröd olivolja , att pensla på 8 skiva(or) formbröd Till servering sallad tomat(er) Tillagning Använd gärna laxgaller så går inte biffarna sönder. Har du inget laxgaller kan du istället försteka biffarna snabbt i stekpanna innan du tar ut dem till grillen, då behåller de formen. 1. Finhacka laxen och mosa den sedan lätt med gaffel. Om laxen är vattnig kan du luta upp skärbrädan och låta vätskan rinna av. Skala och finhacka löken. 2. Tvätta limen och riv av skalet. Blanda alla ingredienser till biffarna i en bunke och forma sedan 4-6 biffar av smeten. Låt biffarna vila inslagna i plastfolie i kylen. 3. Gör mangosåsen under tiden: Skala och finhacka mangon. Skala och finhacka löken. Blanda med mango chutney och yoghurt och smaka av med salt. 4. Grilla laxburgarna några minuter på varje sida. Pensla olivolja på brödskivorna och grilla dem snabbt. 5. Montera sallad och tomat på fyra brödskivor, lägg på laxbiffarna och avsluta med en generös sked mangosås. Kläm ihop med resterande brödskivor. Recept: Linnea Svensson Foto: Emma Mattsson

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 3 st purjolök(ar) 4 st lammytterfilé 3 dl sky , av lamm eller kalv 0,5 dl tryffelbresyr , (hackad tryffel i saltlag) Tryffelolja sherryvinäger maizena , ev 1 st tomat(er) , tunt skivad 3 st morot , med blast, skalade 3 st blekselleristjälk(ar) , skalade 6 st lagerblad 4 kvist(ar) timjan salt och svartpeppar Tillagning Paul Svensson använder lammsky men man kan förenkla genom att ta kalvsky gjord på koncentrerad fond. Laga gärna grönsakerna delvis i förväg och låt sedan temperaturen på lammet styra när rätten är klar. 1. Snitta purjolöken på längden. Lyft av de fyra yttersta bladen på varje purjolök och skölj alltsammans noga. 2. Salta och peppra lammytterfiléerna och bryn eller grilla hastigt runt om. 3. Koka upp skyn med tryffelbresyr. Smaka av med tryffelolja och sherryvinäger och red eventuellt med lite maizena. Lägg i tomatskivorna, smaka av med salt och peppar. Låt dra och sila vid servering. 4. Lägg ut tre purjolöksblad omlott. Lägg på bitar av morötter och blekselleri samt lamm, lagerblad, timjan och späda purjolöksstänger. Rulla ihop och bind ihop hårt med bindgarn. Gör fyra likadana paket. 5. Grilla paketet runt om över direkt glöd tills lammet har en innertemperatur på 56 grader. Ta av och låt paketen vila. 6. Värm upp skyn och öppna paketen. Skär lamm och grönsaker i skivor och slå tryffelsky över hela anrättningen. Toppa eventuellt med lite timjan. Recept: Paul Svensson, foto Jakob Fridholm

Källa: tasteline.com

Idag är det Nationaldag, och vi firar och hyllar vårt land. Åh vad jag önskar att vi kunde fira TILLSAMMANS, både vi "urinnevånare" och alla "nysvenskar" som p g a olika skäl och under olika omständigheter kommit till vårt land. Antingen vi nu råkar vara blonda och blekhyade och heter Svensson eller Casteryd, eller har olika kulör på hud och hår och lystrar till mer exotiskt klingande namn, så är vi faktiskt människor allihop med precis samma värde. Vi har ju inte själva valt var i världen eller under vilka omständigheter vi skulle födas, eller hur? Tänk om vi kunde våga vara mer öppna och nyfikna på varandras liv och tankar, oavsett vilken religion, politisk åskådning eller sexuell inriktning vi har! Tänk vad det skulle berika och ge nya spännande insikter! Idag hoppas jag vi TILLSAMMANS ska kunna glädjas över det som är fint och gott i vårt land - utan att därför blunda för det som kan göras bättre. Att fika tillsammans och äta tårta tillsammans är ett väldigt bra sätt att fira, så då tycker jag vi gör det! Just den här tårtan knåpades ihop till dotter Erikas tandläkarexamensmottagning igår, därav namnet. Det finns liknande tårtor med lite olika variationer, både i olika kakböcker, tidingar och på bloggar. Ibland kallas tårtan Malajtårta, och den har likheter med Sans rivaltårta. Jag utgick från ett recept som jag hittade i en gammal pärm här hemma, där jag har en massa gulnade urklipp från tiden när mina barn var små, och när jag fortfarande kunde tåla gluten. Det är ganska länge sedan jag tittade i pärmen, men nu fick jag alltså för mig att jag skulle undersöka om det fanns något gångbart. Jag hittade ett recept som jag tror härstammar från Året Runt, men jag stökade om lite i det så att det skulle passa mig. jag använde hel mandel i stället för skållad och skalad, och jag tog råsocker i stället för florsocker. Dessutom betydligt mindre än i originalreceptet. Jag använde också vispgrädde i stället för kaffegrädde. Hoppas det faller i smaken! Både jag och gästerna tykte i alla fall att den var jättegod. Garnera kan du göra precis som du vill, antingen med färska bär eller med rostade mandelflagor. Eftersom det stundade Nationaldag blev tårtan blågul med blåbär och pshysalis. Har du sett så härligt solgul krämen är? Äggen är värpta av min kompis ystra hönor, som nog gått loss på en del maskrosor! Man blir glad bara man ser de där äggen, som dessutom har skal i alla möjliga nyanser. 4 stora äggvitor 1 dl ljust rårörssocker 150 g oskalad mandel 4 stora äggulor 1 dl ljust rårörssocker 1 dl grädde - LF vid behov 100 g smör - LF vid behov ½ msk äkta vaniljsocker 1½ dl grädde färska bär Vispa äggvitorna till fast skum, och vispa sedan ned sockret lite i taget till en riktigt tjock och pösig maräng. Mixa den oskalade mandeln till mjöl - men inte så länge att det blir mandelsmör av det hela - och vänd ned i marängen. Fäst ett smort bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, och grädda i ca 190 grader en kvart. Låt botten svalna. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop äggulor, socker och grädde i en kastrull och värm under flitig vispning tills krämen börjar tjockna och bli pösig. Ta från värmen och vispa med jämna mellanrum tills krämen svalnat till rumstemperatur. Vispa då ned smöret i en jämn stråle under fortsatt vispning. Smaksätt med vaniljsockret. Ställ in krämen i kylskåp att tjockna ytterligare, och bred den sedan över tårtbotten. Vispa grädden tjock och bred över. Så här långt kan tårtan förberedas och ställas i frysen. Ta ut tårtan en eller ett par timmar före festen och garnera med bär eller rostade mandelspån. Ha nu en riktigt fin Nationaldag allihop!

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Kristihimmelsfärdsdagen firar vi med att grilla nånting alldeles extra, träkolsgrillad ankbröst. Den grillas först på öppen grill för att få en krispig yta och därefter indirekt på en bädd av kryddade apelsinskivor i aluminiumfolie. Till det serveras ugnsbakad potatis med gyllene yta, en god gräddsås med cointreau, en spännande krydd-mix att strö på och krispiga ångkokta sugarsnaps. Det blir en sällsamt smakrik och välsmakande inledning på Kristihimmelsfärdshelgen, jag lovar! Vad man ska tänka på när man grillar anka är att den är fet och att fettet lätt tar eld. Det är därför viktigt att passa grillen noga under den först "öppna" grillningen och flytta ankbrösten om det rinner för mycket. Grillade ankbröst med ugnspotatis och gräddsås (4 pers) 2 ankbröst á ca 300 g Snitta den feta sidan genom fettet ner till köttet med 1,5 cm mellanrum, 5-10 snitt per bröst Marinad 1 liter vatten 1/2 dl salt 1/2 dl farinsocker rivet skal en apelsin Marinera ankbröstenen ca 1 timme Värm grillen med glöd under halva ytan av grillgallret. Grilla brösten så att de får en fin yta. Grilla köttsidan först och därefter skinnsidan. Se upp för rinnande fett, flytta ankbrösten så att de inte brinner. Apelsinbädd 1 skivad apelsin 3-4 lagerblad 1 tsk grovt malen svartpeppar 1 delad kanelstång När man fått fin grillyta läggs brösten i aluminiumfolie tillsammans med apelsinskivor och kryddor. Vik ihop till ett tätt paket, låt grilla i indirekt värme till brösten har en temperatur på 58-59 C. Låt brösten vila en kvart, skär upp dem i fina skivor på en skärbräda, gärna med ränna för avrinning. Köttsaften som rinner ut tas till vara i såsen. Potatis 1 kg fast potatis Skala och halvera potatisen Häll 2 msk rapsolja i botten på en ugnsform Lägg i potatisen med snittytan nedåt Salta med 3/4 tsk salt Skär ner en bit smör på 30 g i formen Ugnsbaka i 200 C varmluft Var femte minut penslas potatisarna med det smälta smöret tills man fått en vacker yta. Potatisen är klar efter ca 25-30 min. Gräddsås 2 dl grädde 1msk cointreau köttsaft från den färdiga uppskurna ankan Koka ihop på medelvärme under omrörning till lagom konsistens, smaka av och tillsätt ev lite salt Kryddmix 1 kanelstång 1 bit pomerans 3 hela kryddnejlikor 1 msk farinsocker 1 tsk hel svartpeppar mixa i kryddkvarn Sugarsnaps 200 g färska sugarsnaps Ångkoka sugarsnaps i 5-10 minuter tills det känns lagom krispiga Ankbrösten och kryddmixen är taget ur "Paul grillar" av Paul Svensson

Källa: slowfood-tinna.blogspot.se

Tänk så många duktiga och företagsamma människor det finns! Evelina Svensson till exempel! Evelina har gjort det där som jag aldrig har lyckats komma till skott med, nämligen att göra en alldeles egen kokbok. Evelina är själv glutenintolerant, och har en familj där det förekommer allergier av olika slag. Att laga mat till familjemiddagarna så att alla tryggt ska kunna njuta av maten har därför varit en utmaning. Men med fantasi och god vilja går det att hitta lösningar, och det har Evelina gjort. I boken delar Evelina med sig av olika recept på frukostmat, lunch- och middagsmat, sötsaker och tillbehör. Inledningsvis finns det också en föredömligt redig och lättläst faktadel som förklarar olika slags allergier, vilka livsmedel som man ska se upp med och tips som underlättar i glutenfriköket. Evelina har själv tagit de fina bilderna och formgivit boken. Bra jobbat Evelina! Boken finns att köpa på Adlibris för 120 kronor. Här hittar du Evelinas blogg.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Här har vi en mjuk kaka som gömmer en härlig vaniljkräm som jag så klart gjort från scratch och med riven mandelmassa.Kan ju inte annat än bli lyckat.Tar lite tid och göra men de var så värt det.Receptet hittade jag hos mästerkocken Ingredienser: 25g jäst för söta degar 100g smör 1/2dl strösocker 1dl kall mjölk 2ägg 5-6dl vetemjöl Fyllning: Vaniljkräm recept hittat du Här ,räcker och halvera receptet på vaniljkrämen 100g mandelmassa 1/2dl strösocker Pensling:Smält smör och 1/2dl strösocker Gör så här: 1.Smula jästen i en bunke.Rör smöret och socker poröst,gärna med visp. 2.Häll den kalla mjölken över jästen och rör om tills jästen löst sig. 3.Tillsätt jästlblandningen smörblandningen tillsammans med äggen. 4.Rör om,och tillsätt nästan allt mjöl.Spara lite mjök till utbakningen. 5.Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant. 6.Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 tim på rumsvarm plats. 7.Gör vaniljkrämen under tiden.Receptet hittar du längre upp. 8.Riv mandelmassan och blanda i den avsvalnade vaniljkrämen. 9.Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den tills den blir smidig. 10.Dela degen i 2 delar,kavla ut varje degbit till en rundel ,ca 25cm i diameter. 11.Smörj en form med löstagbar kant med lite smör.Lägg en rundel i formen, fördela fyllningen på degen med inte ända ut till kanten. 12.Lägg den andra rundel ovanpå.Skär med en vass kniv ett rutmönster på övre rundel.Låt kakan jäsa i ca 30minuter. 13.Sätt ugnen på 200grader.Pensla degen med smält smör och strö över socker. 14.Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i ca 20minuter.Öppna inte förrän de har gått över 20minuter annars sjunker kakan i mitten. 15.Låt kakan svalna i formen och sedan kan du ta loss kakan och ställa på galler tills den blir sval. Tips:Godast att äta samma dag,då den fortfarande är frasig utepå. Kram

Källa: smulansbakblogg.blogspot.se

Snabbt och kvickt har vi kommit till Hälsingland. Receptet kommer från boken Leva Livet Lill-Babs kokbok från 2003, av Barbro Svensson. I originalrecptet ingår sirap, men jag bytte ut detta till honung, för sirapen var slut. I Hälsingland uttalas det Glöhöpper och det är trevliga små bröd som hoppar rakt från stekpannan in i munnen på mig :). Lill-babs själv serverar dessa med räkor på och det kan du läsa mer om här . Glödhoppor - 12-16 kakor 500 g filmjölk 200 g honung/sirap 15 g salt 10 g bikarbonat 720 g rågsikt Vispa ihop filmjölk och honung. Blanda salt, bikarbonat med mjölet och vänd ner i vätskan och knåda ihop till en slät deg. Dela degen i 12-16 degbitar. Kavla ut till avlånga kakor, som du krusar med kruskavel. Stek i gjutjärnspanna på medelvärme på båda sidor. Täck med kökshandduk så att kakorna håller sig varma och mjuka.

Källa: dalmatianmom.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt