lammlägg per morberg | gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | kräftströmming per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulasch per morberg | morbergs ostkaka | pavlova recept sveriges mästerkock
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Vad ska jag skriva om den här pajen då? Tja, kanske att den är ett exempel på att man kan blanda i princip vad som helst i en paj och få ett läckert resultat. Egentligen skulle vi inte alls ätit paj den här fredagskvällen, utan någonting helt annat. Vi skulle ha åkt och storhandlat på dagen eftersom kylskåpet gapade ganska tomt, men annat kom emellan så det gällde att improvisera med det som fanns hemma. Jag kände mig nästan som TV-kocken Erik Fröderberg när han dyker på huvudet in i kändisarnas kylskåp för att laga mat av det som finns där. Kylskåpsinventeringen visade att det fanns precis 4 ägg kvar i kartongen, 2 små kokta potatisar, några ostskalkar, lite grädde och en förpackning med gravad lax. Frysditon uppenbarade att det fanns några redan öppnade förpackningar med räkor, brysselkål, spenat och ärtor. Resultatet blev den här riktigt smaskiga pajen, och fredagskvällen var räddad! 2½ dl rårismjöl 2 msk malda psylliumskal ca 110 g kokt, kall potatis 130 g smör eller mjölkfritt margarin 2 msk iskallt vatten 200 g gravad lax 100 g frysta och tinade räkor 300 g fryst brysselkål 150 g fryst och tinad bladspenat 100 g frysta ärtor 100 g smakrik, riven eller hyvlad ost 4 stora ekologiska ägg 3 dl valfri grädde lite vitlökssalt från kvarn riven pepparrot eller någon god kryddblandning som du tycker om Tina räkor och spenat. Riv potatisen fint. Blanda mjöl och psylliumskal. Kör först ihop med smöret i matberedare, och tillsätt sedan det iskalla vattnet matskedsvis. Tryck/kavla ut degen i en smord, ganska vid pajform. Jag använde min fyrkantiga favoritform från Höganäs. Nagga och ställ in i kylskåpet minst en halvtimme. Förgrädda sedan pajskalet i 225 graders ugnsvärme 10 minuter. Förväll brysselkål och ärtor hastigt i lättsaltat vatten. Brysselkålen behöver bara några minuter och ärtorna bara ett hastigt dopp. Fördela grönsakerna, strimlad lax och räkor i pajskalet, och lägg på osten. Vispa ihop ägg, grädde och önskad krydda och häll över. Fortsätt grädda i 200 graders ugnsvärme ca 30 - 40 minuter tills smeten stannat och ytan är gyllenbrun.

Källa: kjerstismatochprat.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt