plommonpaj leila | plommonmarmelad | rättikagratäng | egen kebabsås | plommonmarmelad syltsocker recept | plommonsylt | äppelkaka i långpanna saftig | doptårta recept | plommonmarmelad syltsocker
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Jan-Boris Möller har man inte sett så mkt av på sistone. Han var ju väldigt i ropet där ett tag som meste TV-kocken. Han gav ut en bok "Julens goda" som är uppbyggd så att man för varje dag i december lagar en rätt (eller dryck) till julbordet. När julafton kommer är allt klart! Väldigt trevlig idé. Nu är det ju ett i mina ögon väldigt skånskt julbord han bjuder på med tyngdpunkten på kött, kött och kött. Hos oss är det sillen som är det viktigaste. Sen räcker det med skinka och grönkål och sen är det dags för gottebordet :) Men vi har valt ut det göttaste och använder hans bok som inspiration och vägledning när vi planerar vad vi gör när inför julbordet. En absolut favorit är denna gingravade lax. Vi har provat många olika sorter (basilika, lime, whisky, röksalt mfl) men har kommit fram till att detta är favoriten. Prova! OBS! Lax som gravas måste frysas först för att ta död på eventuella parasiter och annat läskigt. Använd riktigt salt och inte Seltin. Gingravad lax 10 personer 1 laxfilé (sida) med skinn 1½ dl enbär ½ dl hel vitpeppar 2 dl strösocker 1 dl salt 1 dl gin 2 dl vatten Putsa bort fenor mm från laxsidan. Dra bort alla ben med en tång. Lägg hela sidan i en rymlig plastpåse. Krossa enbär och vitpeppar (kan göras i en mixer). Blanda salt och socker med gin och vatten. Häll vätskan ner i plastpåsen och häll ner de krossade kryddorna. Kläm ut luften ur påsen och knyt ihop. Låt laxen ligga i minst 2 dagar, gärna 3. Vänd den då och då. När laxen är färdiggravad klipper du upp påsen. Skrapa kryddblandningen av laxen. Ta tillvara spadet som bildats i påsen. Sila ifrån ca 1 dl som du kan pensla på den nyuppskurna laxen. Resten av spadet slänger du. När det är dags att servera laxen, skär då inte upp mer än vad som går åt, eller låt gästerna själva skära upp så mycket de vill ha. Laxen håller sig gladeligen upp till en vecka. Den är mycket god på en knäckebrödssmörgås. Jan-Boris tipsar: Man kan blanda i 1-2 msk rökt te med kryddorna. Detta ger den gravade laxen en lätt rökt smak.

Källa: ingenrotmos.blogspot.se

Är det någon av er som minns ett tv-program från 1992-93 med Jan-Boris Möller som hette "Här är ditt kylskåp"? En gång i veckan fick en kändis ett besök av Jan-Boris som kockade till en tre-rätters av endast det som fanns i kylskåpet. Vi minns det båda och kommer ihåg att vi tyckte det var ett riktigt bra program. Detta kom vi att tänka på när vi läste fredagens inlägg i Pyttes Matblogg nr 59.267.054 , där hon hade fotograferat sin kyl och utmanade sina läsare att göra detsamma. Det är precis vad vi tänker göra idag, vi tänker visa er vårt kylskåp och dess innehåll, och inte nog med det, vi tar det hela ett steg längre och visar även vår frys och vårt underbara skafferi. Vi bor i en hyreslägenhet i ett hus byggt 1937 och vårt kök i princip original, det bästa med det är att vi har ett enormt skafferi som sluger en hel del... Där kan man hitta både det ena och det andra när det städas där inne... So here it goes, vårt kylskåp, undrar vilken tre-rätters som hade serverats av detta innehållet: Vår frys: Vårt skafferi: Och till sist måste vi bara visa er insidan av vår skafferidörr där världens bästa kryddhylla finns uppsatt! Ankis far är en hejare på att omsätta Ankis idéer till verklighet och snickrar gärna ihop både det ena och det andra till oss. Denna fixade han till så vi fick mycket bättre översyn över en del av våra kryddburkar, resten som inte fick plats står i ett annat skåp... Så där ja, där har ni en del av våra "kökshemligheter". Nu är det er tur, ta med er kameran gå ut i köket och börja fotografera! Smaklig spis! / Anki och Håkan

Källa: martenssonskok.blogspot.se

Jan Boris-Möller lagade julmat i ett tv-program för en massa år sedan. På repertoaren fanns bland annat den här vrålstarka söta senapen. Jag säger bara - inte en skinkmacka utan den här senapen!! 1 dl Colmans senapspulver 1 dl strösocker 0,5 tsk salt 1 msk vinäger, valfri 1 msk vatten 2-3 msk gräddfil eller creme fraiche Vispa först ihop allt utom gräddfilen som sedan rörs ner lite i taget. Skall stå en vecka innan den kan avnjutas fullt ut.

Källa: recepthimmel.blogspot.com

Copyright 2017 ® - Kontakt