äppelkaka i långpanna | plommonpaj | äppelkaka långpanna | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | hamburgerbröd utan jäst | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser Mördeg 3 dl Vetemjöl 2 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker 125 g Smör 1 st äggula Fyllning 500 g ansad rabarber 1.5 dl strösocker 2 msk majsstärkelse Kardemummasmul 25 g Smör 0.5 dl Vetemjöl 2 msk strösocker 1 tsk stött kardemumma Lägg i inköpslista Måttomvandlingstabell Tillagning 1h 20min Mördeg: Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare eller en skål. Tillsätt smöret i bitar och kör eller finfördela alltsammans med fingertopparna. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Ställ den kallt minst 30 min. Sätt under tiden ugnen på 200°. Fyllning: Skiva rabarbern tunt och blanda den med ½ dl socker. Låt stå medan degen kyls. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min. Häll av vätskan från rabarbern och blanda på nytt med 1 dl strösocker och majsstärkelse. Fördela rabarbern på det förgräddade pajskalet. Kardemummasmul: Smält smöret och blanda ner vetemjöl, socker och kardemumma. Finfördela smulet över rabarbern. Grädda 15–20 min i nedre delen av ugnen. Foto: Pepe Nilsson Tips från kocken "Servera med vaniljglass eller grädde." Favorisera

Källa: recept.se

1 liten påse med bär till smoothie 2 klickar vaniljglass en skvätt mjölk lite vaniljyoghurt Hälls i en mixer och blandas! Tack för receptet, Annika !

Källa: dryckesmixen.blogspot.se

På torsdag är det ärtsoppa på lördag är det fest men fredag är ändå den dagen som känns bäst Ge mig då kyckling, det gillar jag mest Kyckling på fredag, det enda jag vill ha Kyckling på fredag, då mår man riktigt bra Kyckling på fredag, vad var det jag sa? Jag vill ha fredag idag... " Åh det är ju fredag idag...härligt! Ikväll kommer jag tillbringa kvällen hos svägerskan å vi ska ha riktig mysfredag... laga lamm och hemmagjord pasta å dricka vin! Tänkte ge er ett riktigt smarrigt fredagsrecept på kyckling! Hoppas ni kommer tycka om det, för det hör verkligen till en av mina favoriter! Porslin: Rikard Nilsson Kycklingfilé i balsamvinäger marinad 8 kycklingfiléer 2 tsk salt 2 krm svartpeppar Marinaden: 1 dl olivolja 1 dl balsamvinäger 4 msk flytande honung 1 tsk gourmetsalt 1 krm svartpeppar 2 vitlöksklyftor 1 kruka färsk örtkryddor tex. timjan eller oregano. (Funkar också bra med Findus frysta Italienska örtkryddor) Gör så här: Salta och peppra filéerna. Stek kycklingfiléerna i smör. Blanda marinaden. Dela kycklingfiléerna på längden. Lägg dem i marinaden. Låt de marineras några timmar. Går perfekt att låta de ligga över natten. Servera dem till en god sallad och potatisgratäng eller klyftpotatis.

Källa: gourmetmorsan.blogspot.se

På onsdag den 22 februari kommer Foodtwist vara hos Fröken Nilsson ute i Bromma - alldeles vid Ålstens Torg när de ordnar kundkväll. Det kommer bli provsmakning av både det ena och det andra. Fröken Nilsson är en sådan där trevlig butik med både färdiglagat och en massa andra godsaker, ostar, charkuterier och annat spännande Där hittar du också vår Tomatsplash och vår Splash med hallon, Azadas vitlöksolja och deras Apelsinolja och så Andantes olivolja och Fynbos härliga aubergine röra. Vill du komma och provsmaka under kvällen så anmäl dig till kundkvällen i butiken, http://www.frokennilsson.se/ Vi kommer också kunna berätta mera om allt du kan använda produkterna till och lite om det Sydafrikanska köket.

Källa: kerstinsfoodtwist.blogspot.se

Så där ja, då var ytterligare en arbetsvecka avklarad och en helg ligger framför oss. Håkan är ledig hela helgen så vi får se vad vi hittar på. Det känns som att det kanske hänger lite på vad det blir för väder, blir det plötsligt sommar igen så skull det inte vara helt fel med ett strandbesök. Blir det istället höst så gör vi kanske en liten utflykt, vi har ett ställe som vi väntat på att besöka länge och vem vet, i morgon så kanske... Dagens middagsrätt är gjord efter ett recept vi fått tipsat från Ankis mor, en riktigt receptskatt, som vet precis vad som går hem hos oss. Även denna gången fick hon in en femetta, fisksoppan som vi njutit av var verkligen hur god som helst och smördegstäcket gjorde sig kanon till soppan. Håkan slutade jobba tidigt denna fredag så han trampade ner till systembolaget för ett vininköp till soppan. Denna gången gick han efter utseendet på flaskan och det gjorde han helt rätt i, det gifte sig perfekt med maten. Flaskan innehöll ett bubblande rosévin vid namn Blason de Bourgogne , nummer 7687 för en kostnad av 89 kronor. Friskt med mycket bubblor, ett vin som absolut kommer att drickas av oss fler gånger. Täckt soppa. Fisk med smördegstäcke 2 port. varmrätt eller 4 port. förrätt. 1 liten strimlad purjolök 1 msk olja ½ burk krossade tomater 6-7 dl fiskbuljong ½ pkt saffran 1 pressad vitlök ½ tsk dragon ½ tsk timjan ½ tsk salt 1 krm svartpeppar 400 g torsk i bitar räkor och musslor efter eget tycke och smak 1 smördegsplatta ägg till pensling "Smält" purjon i oljan, låt den inte få färg. Tillsätt kryddor, saffran och vitlök och låt sjuda under lock i 10 minuter. Lägg i fisken och sjud 6-8 minuter. Fördela soppan i ugnsfasta portionsformar (som ej är för vida upp till) och lägg i musslor och räkor efter behag. Täck skålarna med smördeg och pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugnen på ca 200 graders värme i ca 15 minuter. Servera gärna med aioli. Soppan kan förberedas fram t.o.m att locket ska läggas på. Ett hål är gjort och där nere hägrar soppan med fisk och räkor, så god! Just nu snurrar Doobidoo på tvn, Lisa Nilsson har just sjungit med någon vi inte har någon aning om vem det är. Ostbågarna ska hällas upp, drinken blandas (blir en Elektrisk lemonad ) och en styck tv ska tittas på och förmodligen slumras till, brukar bli så när det är fredagskväll. Somnar ni också framför tvn när det är fredagskväll? Hur som helst, ha en härlig helg! Smaklig spis! / Anki och Håkan

Källa: martenssonskok.blogspot.se

En liten skön stund med njutbar läsning i växthuset. Kolla in Rabarber av Ingar Nilsson en riktigt trevlig bok om rabarber. Fullspäckad med interessant läsning både lite historia, tips om olika sorter, kuriosa och sist men inte minst sagolika recept - absolutely mouth watering. Jag läser på bokens baksida att Ingar Nilsson är journalist till yrket med mat och trädgård som inriktning. Hon är också initiativtagare till den i Sörmland årliga Rabarberfestivalen. Ingar startade även grönsaksdistributören Ekolådan. Det är förlaget Natur och kultur som ger ut boken. En förrätt som jag föll pladask för är Ostron med rabarberjuice och chili! Wow det bara måste testas, se bilden i nedre vänstra hörnet. Kollaget är gjort av bilder ifrån boken. Mums Jag vill ha fler sådana här underbara böcker!

Källa: tyras-potager.blogspot.se

Äkta och äkta...enligt boken Gör din egen ost av Annie Nilsson, skall detta vara receptet på den äkta småländska ostkakan. Här snålas det varken på grädden, eller mandeln och jag kan försäkra er om att detta ÄR den GODASTE ostkakan jag någonsin ätit. Äkta småländsk ostkaka – 8-16 bitar 5 liter opastöriserad mjölk 3 msk mjöl 1½ msk ostlöpe 4 ägg 1 msk vetemjöl 2½ dl grädde 1½ dl socker 50 g malen mandel 3-5 bittermandlar Till serveringen: 5 dl grädde 3 dl jordgubbssylt Värm 4,5 liter mjölk till 37°C. Vispa ut 3 msk vetemjöl i ½ liter kall mjölk. Vispa ner blandningen i mjölken ihop med löpen. Låt stelna 30-40 minuter. Skär ostmassan med kniv, först i längder och sedan tvärs över så att det blir rutor. Rör försiktigt så att ostbitarna vänder på sig och vasslen kan börja sippra ut mellan massans bitar. Låt stå 30 minuter. Häll av vassla, låt stå 30 min och häll av igen. Häll upp massan i en bunke och pressa ut mer vassla (se bild ovan). Dela massan med fingrarna så den blir grynigt och fint. Vispa ägg och socker, tillsätt vetemjöl, 2½ dl grädde och malda mandlar/bittermandlar. Häll över ostmassan och rör om. Häll upp i form och grädda i ugnen på 200°C i 1 timma. Servera med vispad grädde och jordgubbssylt till.

Källa: dalmatianmom.blogspot.se

Chicken Fried Steak (eller Country Fried Steak) i USA, Cotoletta alla Milanese i Italien, Tonkatsu i Japan, Kotleta i Ryssland eller Wienerschnitzel lite överallt. Alla är de namn på panerat kött, ibland på biff eller kalv och ibland på gris, det varierar lite mellan länderna. Alla är de dock utmärkta exempel på hur man kan göra magert kött mycket fetare. Fett, det är gott det förstår ni. Det är fredag och jag är grymt sugen på fett. Eller i alla fall panerat kött. Under eftermiddagens besök på Hötorgshallen, hos utmärkta G. Nilsson Livs , blev jag presenterad för en riktigt vacker bit kalvinnanlår. Av den skar den trevlige kötthandlaren två fina skivor och bankade ut dem åt mig. Jag kunde ju ha gjort det själv men nu erbjöd han ju sig. Jag brukar egentligen ta benfri kalvkotlett eftersom innanlår ofta är lite segt. Det här köttet var dock av absolut högsta kvalitet så det var mört som smör. Nästan i alla fall. Två vackra skivor kalvkött. Goddag, goddag. Angenämt. På vägen hem köpte jag lite tillbehör och på kvällen vara det bara att sätt igång med att förvandla köttskivorna till en middag. Eftersom vi hade en del kokt potatis i kylen blev det Bratkartoffeln till schnitzeln. Stekt potatis är ju också riktigt fett och gott. Detta plus köttet ovan blev en middag. En fet och fin middag. Wienerschnitzel mit Bratkartoffeln 2 prima skivor kalvinnanlår eller benfri kalvkotlett 2 ägg Vetemjöl till panering Panko, eller vanligt ströbröd, till panering Smör att steka i Rapsolja att också steka i Salt & vitpeppar Kokt potatis, precis lagom mycket 1 schalottenlök 1 liten burk ansjovis (OBS! Både fisken och spadet ska användas) 3 msk kapris 1 dl vitt torrt vin (inte fatlagrat) 1 dl vispgrädde 1 citron 3 dl ärter Börja med att banka ut köttet ordentligt. Detta slipper man om man handlar av en snäll slaktare. Salta och peppra och sikta sedan mjöl över hela köttskivorna. Knäck äggen i en stor djup tallrik och vispa upp dem med en gaffel. Två ägg som var så knäckta att de glodde på mig. Nu glor de på dig. Lägg ner köttet i äggsmeten och se till att skivorna bli helt täckta av ägg. Mjölet måste bli helt uppblött annars fastnar inte ströbrödet. Om man, som jag gjorde, använder panko så blir paneringen väldigt knaprig men om man väljer vanligt ströbröd blir den något tätare. Panko är japanskt ströbröd som är mycket grövre än vanligt ströbröd. Det används till tempura, bland annat. Schnitzeln tittar upp ur äggröran och längtar efter panko. Dags nu att vända det äggkladdiga köttet i ströbrödet. Tryck till så att det fastnar ordentligt överallt. På köttet alltså. Inte ÖVERALLT. Aaaah! Det känns bättre. Hetta upp en panna med rejält med matfett, lika delar smör och olja ungefär, och stek köttet på medelvärme tills det är gyllenbrunt. Låt rinna av lite på hushållspapper. Eller på tusenkronorssedlar om du är jätterik. Den är gyllenbrun på undersidan men lite blyg. Den vill bara visa framsidan. Finhacka löken. Skär potatisen i mindre bitar och bryn den ordentligt i smör. När potatisen är färdig, lägg i löken och stek vidare tills löken är genomskinlig. Salta och peppra. Potatis som är stekt med kärlek, i smör och med lök. Ta upp ansjovisen ur burken men slå inte bort spadet. Betrakta fisken med kärlek i blicken en liten stund. Ansjovis som betraktas med kärlek. Ett ögonblick av fiskfulness. Skär den i småbitar och blanda med kapris. Servera vid sidan om så att alla får ta så mycket de vill. Jag vill ta jättemycket. Citronen betraktar vindögt en liten skål med ansjovis och kapris som blandats både med sked och med omtanke. En liten sås ska vi väl kunna få till också. Pannan som du just stekt köttet i är fullt av gott. Brynt smör, köttsaft och brödsmulor blir en bra början på en sås. Dra på värmen och slå i vinet. Koka nästan bort det och slå i grädden och ansjovisspadet. Koka ihop lite och smaka av med vitpeppar. Salt behövs knappast eftersom ansjovisspad är ganska salt. Sila såsen innan det är dags att äta. Koka ärterna i saltat vatten, slå av vattnet och slå i en klick smör. Dags att käka. Jävelberg vad gott. Vi drack kyld beaujolais till schnitzeln. Det fungerar utmärkt eftersom beaujolais är ett rött vin som nästan beter sig som ett kraftigt vitt. Det har hög syra och är mycket fruktigt och bärigt vilket sitter fint till fetare mat. Beaujolais är djupt underskattat och bör drickas mycket oftare. Jag lovar att göra det. Fleurie Poncié Domaine du Vissoux 2012 (nr 5150) 149 kr Doften är stor och kryddig med toner av hallon och blåbär. Smaken är ganska lätt och mjukt med hög syra och lång eftersmak med inslag av röda bär, örter och smörkola. Det här vinet passade bäst av de två till maten tack vare sin markerade syra. Morgon Marcel Lapierre 2013 (nr 91294) 198 kr Doften är mycket fruktig och tät med toner av mörka körsbär i örtig stil. Smaken är lätt och mycket mjuk med bra syra och inslag av hallon och söt lakrits. Vi serverade bägge vinerna kylda, vid cirka 12-14 grader, och detta vin passade bra till maten men gjorde sig bäst på egen hand. Två viner från två olika byar i Beaujolais. Samma druva dock, nämligen gamay. Kanske borde vi ha lyssnat på något tyskt, Rammstein till exempel. Det gjorde vi dock inte. Det blev Dave Brubeck hela kvällen. Vi är våra grannars idoler. Tror vi. Om de gillar jazz alltså. Kerstin är vår tjockaste katt. Hon verkar tveksam till Dave Brubeck. Hon är dock mindre tveksam till mat.

Källa: olmasnjutbar.blogspot.se

Jag avslutar mitt brödkapitel i Ångermanland med en helt annan specialité från landskapet, nämligen fatost. Detta receptet kommer från Gör din egen ost av Annie Nilsson från 1977. Fatost smakar något mellan ostkaka och pannacotta. Jag serverar min med svartvinbärssylt. Ljuvligt gott. Fatost från Ångermanland - ca 12 bitar 1,7 liter mjölk 1 msk socker 1 msk vaniljsocker 1 ägg 2 msk ostlöpe Häll upp mjölken i en vid kastrull och låt koka upp, rör sedan tills det lugnar ner sig och sänk till låg värme. Låt koka ca 40-60 minuter tills vätskan minskat med hälften. Mjölken kommer att ha tjocknat något. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa i socker, vanilj, ägg och ostlöpe. Rör om ordentligt. Smöra en rund form (25-28 cm i diameter) och häll upp smeten i den. Grädda på 175°C i ca 40 minuter. Låt svalna något så att smeten sätter sig väl och skär bitar, som du kan servera med vispad grädde och sylt. Originalreceptet: 1,7 l mjölk kokas med 2 kanelstänger i ca 40 minuter. Då skall så mycket av mjölken ha gått upp i ånga att det bara är ungefär 8 dl kvar. Låt mjölken svalna tills den är ljummen. Rör ner 2 msk sirap och 1 ägg. Smörj en rund ugnsform med litet smör och häll i smeten. Rör sedan ner 2 msk ostlöpe försiktigt och noggrant och låt formen stå i knappt 5 minuter innan den åker in i ugnen. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Serveras ljummen med sylt och lite mjölk eller gräddmjölk. Kardemumma och russin är andra vanliga kryddor till fatosten.

Källa: dalmatianmom.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt