lammlägg per morberg | gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | kräftströmming per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulaschsoppa köttfärs per morberg | gulasch per morberg
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser Mazarinbotten 200 g Mandel 3 msk sötrix-flor 0.5 krm stevia 3 msk Vispgrädde 150 g Mjukt smör 3 st Ägg 3 msk kokosnötsmjöl Hallonmousse 8 st Gelatinblad 500 g hallon 5 dl Vispgrädde 3 msk sötrix-flor 0.25 krm stevia Servering 1 ask Färska hallon citronmeliss Lägg i inköpslista Måttomvandlingstabell Tillagning Mazarinbotten: Sätt på ugnen på 175 grader.  Skålla och skala mandeln. Mal i mandelkvarn. Häll den malda mandeln och sötning i en matberedare och pulskör några sekunder. Tillsätt sedan en matsked grädde i taget till lämplig mandelmassekonsistens. Låt mandelmassan vara kvar i matberedaren, lägg i smöret och pulskör. Tillsätt ett ägg i taget och kör till en jämns smet. Rör sedan i mjölet för hand. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, cirka 24 cm i diameter. Bre ut mandelmassesmeten väl. Grädda tårtbottnen i cirka 20 minuter. Låt svalna helt i formen och lossna sedan från pappret. Lägg tillbaka bottnen utan papper i formen. Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Mixa hallonen till puré. Häll cirka 1 dl av purén i en kastrull och värm ordentligt. Tillsätt grädde, blanda väl. Rör ner gelatinet i den varma hallonmixen. Blanda sedan mer den varma hallonmixen i purén. Häll moussen över tårtbotten. Låt stelna i frysen i 4 timmar. Ta fram tårtan 1 timme före servering. Skär med en vass kniv runt kanten när tårtan är halvtinad. Dekorera med färska hallon och citronmeliss. Tips från kocken "Det går bra att använda 200 g mandelmjöl istället för att skålla, skala och mala mandel men då blir mandelsmaken mindre tydlig. Fler recept av Mariann Andersson hittar du på mariannslchf.se" Favorisera

Källa: recept.se

Här jag frestat någon i helgen för jag skrivit att jag ätit chokladcupcakes? Inte meningen ;-) Men här kommer receptet taget direkt ur Baka med LCHF av Mariann Andersson. Till ca 12 st 150 gram osaltat smör 4 ägg 3 msk stevia strö 1 dl creme fraiche 1/2 tsk vaniljpulver 1 dl kokosnötsmjöl 1dl mandelmjöl 2 tsk bakpulver 4 msk kakao Smält smöret Vispa ägg och sötning pösigt, rör i smör och creme fraiche. Blanda resten i en bunke och blanda ihop allt. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader i 15 minuter. Riktigt saftiga blev dom och riktigt goda även 3 dagar efter dom bakades, inte alls torra!!

Källa: frokennilssonskok.blogspot.se

Silvakaka 2 ägg 2 dl socker 2 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 dl vatten Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda allt och tillsätt vatten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i 45 minuter på nedersta falsen. Kräm 100 g smör 1 dl socker 1 st äggula 2 tsk vaniljsocker 1 dl kokos Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Häll krämen över den varma kakan och strö över kokos. Låt sedan kakan svalna. Jaha, så var det onsdag igen, lill-lördag! Vi har haft en riktigt skön onsdagskväll här hemma. God mat har vi också ätit. Rökt fläskfilé med potatisgratäng. Hade jag haft vin hemma, så hade jag tagit ett glas. Sedan bakade jag en silvakaka som vi fikade på hela familjen. Kvällen avslutades i soffan, där jag tittade på "Livet blir bättre" på Tv3. Det handlade om Jessica Anderssons livshistoria, där hon trots en väldigt tuff barndom lyckats vända motgång till framgång. Gråtig som jag är, bölade jag mig igenom programmet. Jag har även läst hennes bok där hon beskriver sin uppväxt. Jag blir tung i hjärtat när jag tänker på hur många barn som faktiskt har det som Jessica Andersson hade det. Barn som växer upp med föräldrar med missbruk av olika slag. Barn som inte känner trygghet. Ge era barn en extra kram i morgon bitti, det ska jag. Kram på er också!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Vackra auberginen! Visst måste den vara den vackraste grönsaken?! Skulle ständigt kunna ha en skål full här hemma som prydnad. Tyvärr mår de bäst i kylskåpet, så njuta av skönheten får man göra endast kortare stunder:-) Här har vår frys precis berikats med ett helt ekologiskt lamm (i bitar då, alltså;-)). Vilken lyx!! Det här är ju verkligen bra mat. Lamm som betar fritt ute och håller våra öppna landskap just - öppna. Ingen fabriksliknande köttproduktion här inte. Så här blir det mycket lammkött framöver:-). Igår gjorde jag en moussaka, och receptet är nog det bästa moussakarecept jag testat. Moussaka är ju lite meckigt, och inget man snor ihop en stressig dag. Men har du lite mer tid, testa! Jag förberedde aubergineskivorna på förmiddan, så fick de vänta i kylskåpet under dan. Ha en fin dag! / Mrs Sunshine Moussaka Tag först: 3-4 auberginer 1 tsk salt ca 3-4 msk olivolja 2 bifftomater Skiva auberginerna i cm-tjocka skivor. Strö över salt och låt dra i ca 15 minuter. Torka av aubergine-skivorna med hushållspapper. Stek dem i lite olja i en stekpanna. Köttfärsröran: 500 g lammfärs (eller nötfärs) 2 gula lökar 3 vilöksklyftor olivolja 1 burk krossade tomater 2 msk tomatpuré 1 tsk spiskummin 2 tsk sambal oelek salt & peppar 1 msk finhackad färsk oregano 1 msk finhackad färsk timjan Hacka lök och vitlök och fräs i olja tills de mjuknar. Tillsätt färsen och bryn under omrörning. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, spiskummin, sambal oelek, samt salta och peppra. Låt koka i ca 10 minuter utan lock. Tillsätt de färska kryddorna mot slutet av koktiden. Ostsåsen 1 dl riven lagrad ost 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 dl mjölk 1 dl grädde salt och peppar Smält smöret och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölk och grädde och salta & peppra. Låt koka i ca 5 minuter. Blanda ner osten. Varva nu aubergineskivor, köttfärsröra, tomatskivor och ostsås i en ungsform. Avsluta med ostsås. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter. Originalreceptet kommer från kokboken "Hemma hos Melker Andersson - Snabblagat, Tillagat och Vällagat" som jag ändrat lite i:-)

Källa: mrssunshinecooking.blogspot.se

Citron, rosmarin & kyckling i härlig pastakombination Kycklingfilé deluxe från B Andersson Fågel & Vilt i Östermalms Saluhall Låt kycklingen marinera i olivolja, citronsaft, rosmarin & krossade vitlöksklyftor Gör skåror i skinnet, bryn i het panna & färdigstek i ugn tills innertemperaturen visar på 70 grader C & låt vila Bryn champinjoner i torr het panna, tillsätt en skvätt Prà Soave DOC Classico från Ewine & låt fräsa ihop - ju högre kvalitet på vinet, desto bättre reslutat på maten Koka pastan al dente i lättsaltat vatten tillsammans med en & annan kvist av rosmarin Tillsätt till pastan 75 g smör, 1 dl vispad grädde, 75 g riven parmesanost, citronsaft, citronskal, havssalt, svartpeppar & de förstekta champinjonerna Lägg upp & servera på de underbara faten Cera från Villeroy & Boch, som finns på Illums Bolighus Besticken från Gense heter Tulpa & hittas även de i samma butik Toppa med kycklingfilé i skivor, citronskal, rosmarin & några varv med svartpepparkvarnen. Italienska Prà Soave DOC Classico från Ewine upphällt i glaset Difference Mature från Orrefors, som hittas hos Illums Bolighus , är det perfecta vinet i det perfekta glaset till denna anrättning

Källa: studiomags.blogspot.se

Jag har under några dagars tid nu varit sugen på rimmat fläsklägg, en klassiker som alltid suverän! Idag fick en fin bit från Andersson och Tillman koka tillsammans med grönsaker och kryddor. För att fläsklägget ska vara en riktig klassiker bör rotmos serveras till. Jag gillar dock mitt med spetskål, ugnsbakad med smör salt och peppar. För 4 pers Fläsklägg 1,7-2 kg rimmat fläsklägg med ben 6 lagerblad 8 kryddpepparkorn 3 morötter 2 gula lökar en halv kruka timjan en halv rotselleri Spetskål 1 stor spetskål flytande smör salt och peppar Skirat smör 200 g smör Morot och kålrotstärningar 4 morötter en liten kålrot Fläsklägget Lägg fläsklägget i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och ta bort skummet som bildas. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg ner dom tillsammans med kryddorna i kastrullen. Koka fläsklägget i 2,5-3 timmar tills köttet är så mört att det faller ifrån benet. Spetskålen Sätt ugnen på 200 grader. Dela kålen först i hälften och sedan i stora klyftor. Pensla snittytorna med flytande smör. Hetta upp en stekpanna och lägg ner kålen med snittytan neråt. När ytan fått en fin färg (ca 2-3 minuter) vänd kålen och stek ytterligare 2-3 minuter. Lägg ner kålen i en ugnsform och strö över lite salt och peppar. Baka spetskålen i ugnen i 10-15 minuter. Skirat smör Smält smöret på låg värme i en kastrull. När allt smör är smält och proteinerna (det vita) har lagt sig i botten av kastrullen häller du av smörfettet (det klara) i en såssnipa. Morot och kålrotstärningar Skär morötterna och kålroten i tärningar ca 3x3 cm. Koka 4-5 minuter, tills al dente i fläskläggsspadet. Vid servering: ta loss köttet från benet och fördela det på tallrikarna. Lägg på spetskålen, moro och kålrotstärningarna och häll på det skirade smöret. Servera med senap. Posted in: husmanskost , kött Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Jag kan ofta tycka att vit choklad är för söt, men i denna kaka ackompanjerad av en syrlig hallonsås blir det en riktig höjdare. receptet är i stort hämtat från Melker Anderssons kokbok Hemma hos Melker Andersson . Vit chokladcheesecake, 8 bitar 500 g färskost, Philadelphia 75 g vit choklad 3 ägg 3/4 dl socker 1,5 dl crème fraiche 2.5 dl vetemjöl 100 g smör 2 msk socker 1 msk vatten Hallonsås 250 g frysta hallon 2 msk socker Till garnering Chokladflarn Börja med hallonsåsen. Koka upp hallon och socker under omrörning. Mosa bären med en gaffel. Ta av från plattan, sila såsen och låt svalna. Nyp ihop smör, mjöl, 2 msk socker och vatten till en pajdeg. Tryck ut degen i botten av en mindre springform, 16 cm i diameter. Förbaka på 200 grader varmluft i 10 min. Sänk ugnen till 130 grader varmluft. Blanda färskost, socker och ägg. Smält chokladen över ett vattenbad och vänd ner i smeten. Häll smeten i springformen och baka ca 20 min i ugnen. Låt svalna i kyl. Innan servering, vispa crème fraiche och stryk ett tunt lager på toppen. Dekorera med chokladflagor.

Källa: christoferskok.blogspot.se

Nu har vi kommit fram till varmrätten från tjejfesten i lördags. Temat för kvällen var mat som är lite bättre för kroppen. För mig betyder det mat med mindre kolhydrater och utan raffinerat socker. För någon annan betyder det något annat, och det är ok det också. Hittade ett recept på blomkålsrisotto på Jillsmat.se som lät väldigt intressant. Lite skaldjur på toppen och till det aioli, ja ni hör ju! Brödet har jag bakat innan och tycker så mycket om det. Blir så god smak med löken och tomaterna i brödet och rosmarin, oliver och saltet på toppen. Blomkålspaella 1 blomkålshuvud 2 dl vitt vin 1 dl vatten 1 pkt saffran 500 g frysta räkor 3 vitlöksklyftor 1 röd chili 1 1/2 tsk salt 1 röd paprika 15 körsbärstomater 8 st pilgrimsmusslor (scallops) Kräftor Solrosskott Olivolja Nymalen svartpeppar 1. Skär blomkålen i mindre bitar och mixa den fint i matberedaren. Lägg över på en plåt. 2. Tärna paprikan och dela körsbärstomaterna på mitten. Blanda med blomkålen. 3. Koka upp vin, vatten och saffran. Lägg i de frysta räkorna och koka under lock i cirka 3 minuter så att vinet får smak av räkskalen. 4. Sila bort räkorna och lägg dem åt sidan. Tillsätt vitlöken som du skivat samt finhackad chili, salt och svartpeppar. Låt koka i ytterligare någon minut. 5. Häll saffransvinet över blomkålsriset och blanda noggrant. 6. Tillaga i ugnen i 20 minuter. Rör om och lägg över räkor och snabbt stekta pilgrimsmusslor och halva kräftor snabbt stekta i vitlökssmör. 8. Sätt in plåten i ytterligare 5 minuter. 9. Vid servering toppar du med solrosskott samt ringlar över en riktigt god olivolja. Focaccia med parmesanost, rosmarin och soltorkade tomater 1/2 gul lök(hackad) 3 msk olivolja 4 ägg 200 g mjukost (phil. ost) 2 dl parmesanost (riven) 2 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk fiberhusk 1 tsk salt 2 tsk bakpulver rosmarinblad gröna oliver utan kärnor 8 st soltorkade tomater (6 st i brödet & 2 på toppen) Sätt ugnen på 190 grader. Fräs löken mjuk i smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp. Tillsätt färskosten och blanda väl. Blanda ner lök, finhackade tomater tillsammans med parmesanosten. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter. Förbered under tiden en form, cirka 15 × 25 cm, genom att antingen fodra den med bakplåtspapper eller smöra och bröa den med pofiber. Fördela smeten jämnt i formen och strö rosmarin, hackade oliver, hackade tomater och salt över. Grädda foccacian i ugnen tills den har fått fin färg, i cirka 30 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk. Receptet hittade jag boken Baka med LCHF av Mariann Andersson. En smarrig aioli att doppa brödet i måste man nästan ha. Jag gjorde även en vitlökssås med bara créme fraiche, vitlök, salt & peppar. Aioli 1 tsk dijonsenap 1 1/2 tsk vinäger 2 äggulor 1 1/2 dl rapsolja 1/2 dl olivolja 2 vitlöksklyftor salt kajennpeppar Ställ fram ingredienserna i tid så att de hinner bli rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning. Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar. Avslutar med en bild på min och Lars middag i fredags kväll. Ella sov borta och Ludvig var på disco. När katterna är borta... Kan inte blir mycket bättre än så här på en fredag. Småplock och bubbel, mina favoriter. Bubblet kan jag också rekommendera, franska Bestheim , Crément d´Alsace Brut. I veckan har Willys öppnat ny butik i Falkenberg och i anslutning till den en ny fiskaffär, Hav 52°. Köpte där räkorna, kräftorna och scallopsen till paellan, men inte bara det. Blev även fyra stycken ostron, mina första. Eller fel, min allra första åt jag i fiskaffären och detta inför en publik. Slurp, så var ostronet nere. Fick tipset, eller uppmaningen, att inte äta ostronet naturellt första gången. En schalottenvinäger gav bra smak och hjälpte ostronet ner. Eller ner hade det nog kommit ändå, men med risk att även komma upp igen... Jag kommer absolut att testa igen, då kanske med knaperstekt bacon och tabasco. Ett annat tips som jag fick på en kille på Instagram. Halleluja för sociala medier! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

I veckan som var fick min lergyta komma fram ur gömmorna. Den stackarn har glömts bort lite sedan dennes kusin med sladd flyttade in i familjen Andersson/Kårdahls hem. Men den här gången fick slökokaren vila och lergrytan jobba järnet igen. En stor majskyckling som legat i marinad bäddades ner i grytan tillsammans med lite godsaker. Resultatet blev riktigt bra! Vilken saftig och mör kyckling. Skyn i grytan blev till en riktigt god sås. Ps, vill egentligen inte ha den här texten centrerad, men datorn vill mig illa i dag och jag får andas och räkna till 10... Hel kyckling i lergryta Marinad: 1/2 dl citronolja 1/2 dl kinesisk soja 1/4 dl balsamvinäger 1 tsk citronjuice 2 vitlöksklyftor citronsalt (Mill&Mortar) & svartpeppar 1 st majskyckling 1/4 vitkål 4 morötter 4 salladslök 3-4 msk citronolja (Gunnarshögs rapsolja smaksatt med citron) citronzest från 1 citron hel citron Sås sky från kycklingen 1 dl grädde 1 dl cremé fraiche 1 tsk honung 1-2 tsk kinesisk soya salt & svartpeppar Blötlägg lergrytan i 30 minuter. Är den ny ska den ligga i blöt i ett dygn. Viktigt är också att grytan inte ställs in i varm ugn. Blanda samman marinaden och häll över kycklingen. Låt marinera i minst 3 timmar, gärna en hel dag. Torka av kycklingen och placera i lergrytan. Skär kål, morötter och salladslök i bitar och lägg runt om kycklingen. Ringla över citronolja och riv över citronskal. Ställ in grytan i en kall ugn och sätt sedan ugnen på 200 grader. Låt kycklingen stå inne i ca. 70-70 minuter. Temperaturen inne vid benet ska vara minst 82 grader. Citronsalt och citronolja finns att köpa i min lilla butik Annies Stuga . Häll av skyn i en kastrull och tillsätt grädde och créme fraiche och smaka av såsen med honung, soja, salt och peppar. Ha en bra vecka! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Som vi skrev i ett tidigare inlägg köpte vi hel Bosarpkyckling för några veckor sedan. Det är inte alls svårt att stycka kycklingen, bara man har en vass kniv, eller ännu hellre köttsax. Hemligheten är egentligen att våga gå in med händerna och bryta lite vid lederna så att bitarna kommer loss, vilket är mycket lättare än att försöka skära igenom brosket. Den som är osäker kan titta på en youtubevideo, t.ex. denna med Melker Andersson. Eftersom kycklingen från Bosarp är så rejäl blir det ordentligt med kött kvar på skrovet, d.v.v.s ryggpartiet och det som blir kvar när man tagit bort låren, vingarna och bröstfiléerna. Detta kan man lämpligen koka soppa på, t.ex. denna goda kycklingnudelsoppa. Det är ett problem att många idag istället för att köpa hel kyckling som förr i tiden har börjat köpa enbart filéer och lårbitar av kyckling, vilket innebär att skrovet blir över och ofta måste slängas. Vi försöker tänkta att det bästa både för miljön och plånboken är att köpa hela kycklingen och göra åt alltihop, göra soppa på skrovet och exempelvis wok, kycklingpasta eller kyckling cordon bleu på filéerna och kyckling i ugn med grönsaker eller baconlindad kyckling på lår- och vingbitarna. Man kan se det som att man har "rätt" att äta en filérätt om man har gjort åt resten av kycklingen, och att man får se till att äta soppa och lårbitar innan man får nästa filé. Det blir en smidig veckoplanering om man får ut 3 maträtter av 2 kycklingar, men ännu hellre kanske man ska frysa in vissa bitar, laga något vegetariskt för att blanda upp kycklingrätterna med grönsaker och sedan tina upp och laga mer kycklingrätter några veckor senare. Vi gjorde en stor sats soppa i en rejäl kastrull, eftersom vi även vid ett tidigare tillfälle fått kycklingskrov över som vi fryst in och nu tinat. Såhär när vardagen slår till gillar vi att koka en rejäl soppa under helgen och sedan ha mat till lunchlådor och kvällsmåltider hemma. Soppan har gott om färsk kryddning och blir riktigt smakrik, men har man inte färsk ingefära eller chili och koriander hemma så kan man skippa dessa ingredienser. Man tager vad man haver och tycker om, så receptet är inte hugget i sten. Kyckling-nudelsoppa ca 8 portioner 2 st kycklingskrov av Bosarpkyckling minst 3-4 grönsaker, exempelvis: 3 mellanstora gula lökar 4 st vitlöksklyftor 250 skogsschampinjoner 1 röd paprika 3 morötter 1/2 zucchini 1/2 purjolök ca 3 cm bit ingefära 1 st röd chili 2,5-3 liter vatten grönsaks eller kycklingbuljong 2 tsk salt 2 krm peppar äggnudlar (gärna fullkorn) salladslök och färsk koriander till garnering Hacka lök, vitlök, och grönsaker grovt. Ta gärna alla grönsaker på listan, eller egna favoriter, men minst 3-4 olika grönsaker ska det vara. Stek alla grönsaker i rapsolja i botten av en stor kastrull. Skala ingfära med potatisskalare och skär strimlor av den med skalaren, alternativt skär med kniv om ni föredrar det. Hacka chili fint. Tillsätt ingefära och chili i grytan. Ta bort skinnet på kycklingen (annars släpper det ifrån sig väldigt mycket fett till soppan). Lägg ner de två skroven hela i grytan. Häll på så mycket vatten att det täcker kycklingen men att det forfarande finns plats för soppan att koka i grytan utan att bubbla över. Tillsätt buljong, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i minst 20 minuter. Koka under tiden nudlarna enligt anvisning i en mindre kastrull bredvid, se till att de inte blir överkokta utan häll av vattnet och skölj nudlarna snabbt i kallt vatten när de är färdiga. Strimla garneringen, om ni har sådan och ska äta soppa direkt, d.v.s. salladslök och koriander. När soppan är klar ska man smaka av och ev. krydda med mer salt om det inte smakar så mycket. Lättast att äta blir det om man nu plockar upp skroven med en gaffel, låter dem svalna något, tvättar händerna noga och sätter sig och plockar loss köttet från kycklingen. Det bör vara lätt att få bort köttet, men aningen pilligt. Sedan tillsätter man köttet i den fortfarande kokheta soppan. Ska man äta direkt kan man först ta en matskål och lägga ner en lagom mängd nudlar i för att sedan sleva upp soppa och se till att man får både kött, grönsaker och buljong i tallriken. Garnera med koriander och salladslök. Har man lagat mat i förväg kan man kyla soppan nu, hälla av och kyla nudlarna i en separat burk och vänta med att strimla garneringen tills man ska äta. Då värmer man upp en eller flera portioner av soppan i en kastrull (här kan man underlätta för sig genom att blanda ner nudlarna medan man värmer) och garnerar. Hemligheten är alltså att koka nudlarna separat och att blanda ner dem först när man ska äta soppan. Sparar man soppa och värmer upp med nudlar i suger nudlarna åt sig vatten från soppan och blir överkokta och sladdriga. Övrigt: Glutenfri rätt (kolla buljongen dock!), laktosfritt, byt ut nudlarna mot äggfria om man vill göra utan ägg. Brukar bli uppskattad av barn. Se upp med folk som är överkänsliga för chili.

Källa: parimatlagning.blogspot.se

I kväll fick det bli tacopaj i Andersson/Kårdahl-hushållet. Eller i alla fall för 2 av 4, Ella körde tacos naturell och Ludvig nachoschips...Suck! Hittade ett recept på pajdeg helt utan vetemjöl. Inte för att jag är inne i någon GI-period just nu, men ändå. Var så sugen på ett glas vin till middagen, eftersom jag är ledig i morgon, men icke då. Bag-in-boxen var slut och en flaska ville jag inte ödsla för endast ett glas vin. Fick bli vatten i stället. Ingredienser Pajdeg 2 dl havregryn 1 dl vatten 1/2 dl rapsolja 1 1/2 dl sojamjöl 500 g köttfärs 1/2 lök 1 påse tacokrydda 1 dl vatten 1 burk kidneybönor 1 burk creme fraiche 2 msk majonäs 8 körsbärstomater riven ost salt & peppar Blanda havregryn, vatten och rapsolja i en skål och låt vila i mnst 15 minuter. Tillsätt sedan sojamjöl, salt och peppar och blanda till en smidig deg. Kavla ut till en platta och lägg i pajform. Förgrädda skalet i ca 10 minuter i 175 grader. Bryn lök och köttfärs. Tillsätt tacokrydda och vatten och låt puttra lite. Häll i de sköljde bönorna och vänd runt. Fyll pajformen med köttfärsröran. Dela tomaterna och fördela över köttfärsen. Blanda creme fraiche med majonäs och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen över pajen och avsluta med riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen fått färg. Till det här serverades sallad, nachoschips, gräddfil och tacosås. En riktigt lilla-lördag alltså!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Äldste är en tacksam son när det gäller mat, då han tycker om traditionell husmanskost, precis som mor sin. Han jublade över dagens meny: Rotmos med lurad Falukorv. Lurad falukorv det är ett substitut för min barndoms fläskkorv. När jag var liten hörde sig min morfar för, så där på våren, hur mycket gris var och en ville ha till jul. Utifrån detta födde han sedan upp rätt antal smågrisar och på hösten, ungefär så här års, samlades släkten för slakt. (Jag ska bara förtydliga, jag är inte född på 1800-talet) Det var lite högtidligt och väldigt roligt med alla kusiner, mostrar och morbröder, mormor och morfar. Alla vuxna var fullt sysselsatta och vi barn fick hjälpa till om vi ville, i övrigt så lekte vi för fullt. I princip hela grisen togs om hand. Detta skedde på den tiden före EU-inträdet, innan alla lagar och förbud kom till. Det styckades, maldes, stoppades korvar och gjordes syltor, allt med julen för ögonen. Det var i och med detta som årets julförberedelser startade och jag kan verkligen sakna det. Även om jag aldrig begrep varför grisen skulle bada när den var död. I efterhand har jag förstått att det var för att den skulle skållas. Visheten kommer visst med åren. En av korvsorterna som gjordes var fläskkorv, det givna tillbehöret till rotmos. Den kan jag också sakna, i synnerhet när det vankas just rotmos. I min ungdom slog jag en gång till på stort och köpte mig en fläskkorv på livsmedelsbutiken. Det har jag aldrig gjort om! Jag försöker att inte göra samma misstag två gånger och hitintills har det gått bra på fläskkorvsfronten. Lösningen har istället blivit att ta en falukorv av god kvalité, gärna ifrån ett lokalt slakteri, i mitt fall Andersson och Tillman, skiva den och försiktigt sjuda den i vatten tillsammans med fyra lagerblad, 10 kryddpepparkorn och 10 vitpepparkorn. I bästa fall så tror den därefter att den är en fläskkorv, den smakar åtminstone en liten aning mer åt det hållet. Rotmoset gör jag på följande sätt: Rotmos 1,5 kg skalad kålrot, skuren i mindre bitar 8 morötter, slantade 15 potatisar, hela eller halverade 14 dl vatten 2 buljong 2 buljong Koka upp vatten, 2 buljong, kålrot och morot Låt koka i en kvart Tillsätt potatisen och koka i ytterligare 25 minuter Häll av spadet i en bunke och spara till senare Mosa Med en potatisstöt eller med elvispen Tillsätt 2 buljong och spad till önskad konsistens Smaksätt med salt och vitpeppar Servera med senap.

Källa: hemkarahanna.blogspot.com

I senaste numret av Laga lätt (nr 10/09) hade Melker Andersson ett recept på Falukorv Provencale . Lät väldigt gott och jag har varit supersugen på potatismos ett tag så slog två flugor i en smäll. Som vanligt justerade jag receptet lite. Jag hade bara tomat, lök och dijon mellan skivorna. Istället för provensalsk kryddblandning blandade jag oregano, timjan och hackad persilja. Ovanpå hade jag vanlig gratängost. 1 ring falukorv 1/2 dl dijonsenap 1/2 aubergine 1/2 zucchini 2 tomater 3 vitlöksklyftor 1 msk olivolja 2 msk Herbes de Provance (provensalsk kryddblandning) 1 dl riven parmesanost 1 dl cheddarost Oliver till servering Sätt ugnen på 225 grader Skiva falukorventunt nästan hela vägen ner. Skiva aubergine, zuccini och tomat tunt. Halvera skivorna. Bre på senap och lägg mellan korvskivorna. Pressa vitlök i oljan i en skål, blanda. Stryk balndningen över korven. Krydda med kryddblandningen. Stek korven i ugn 25 minuter. Strö över osten efter halva tiden. Strö på oliver och servera med potatismos. Olje- och kryddblandningen gav lite extra piff och blev fantastiskt gott!! Serverade med fluffigt potatismos med lite muskot i. Mumsfillibaba!

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt