lammlägg per morberg | gulaschsoppa per morberg | kräftströmming morberg | kräftströmming per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulasch per morberg | morbergs ostkaka | pavlova recept sveriges mästerkock
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser Tårtbotten 200 g osaltat smör 7 st Ägg 3 msk sötrix-flor 0.25 krm stevia 0.5 tsk Vaniljpulver 1.5 dl Vispgrädde 2 dl kokosmjöl 2.5 tsk Bakpulver Bärmos 3 dl mosade jordgubbar 1 dl Vispgrädde Vaniljkräm 1 st Gelatinblad 2 dl Vispgrädde 3 st Äggulor 2 msk sötrix-flor 0.25 krm stevia 0.5 tsk vaniljpulver eller frön från 1 urgröpt vaniljstång 100 g osaltat smör Garnering 3 dl Vispgrädde färska jordgubbar Lägg i inköpslista Måttomvandlingstabell Tillagning Tårtbotten: Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och sötning pösigt. Häll i smöret i äggsmeten och vispa ner vaniljpulver och grädde. Blanda kokosnötmjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten Smöra och bröa (gärna med pofiber) en springform, cirka 24 cm i diameter, eller kläm fast bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda i cirka 30 minuter. Känn med sticka att den är färdig. Vaniljkräm: Krämen kan med fördel göras dagen innan. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Visa samman övriga ingredienser förutom smöret i en kastrull och sjud (ska ej koka) tills krämen tjocknar. Ta från värmen och lägg i det blötlagda gelatinbladet, vispa sedan ner smöret en bit i taget. Ställ krämen i kylskåp och rör om då och då. Krämen blir tjockare ju kallare den blir. Dela tårtbotten i tre delar och bred vaniljkrämen över bottendelen. Lägg på nästa botten och sprid de lätt mosade bären på den. Lägg försiktigt den sista delen. Vispa grädden och spritsa eller bred den över tårtan. Garnera med färska jordgubbar. Tips från kocken "Fler recept av Mariann Andersson hittar du på mariannslchf.se! " Favorisera

Källa: recept.se

Har hittat en jättehärlig kokbok med Melker Andersson Snabbt,tillagat,vällagat! Där finns många recept som familjen ska prova på. Igår blev det: Makaronpudding: 4 dl okokta makaroner 200 g salsicciakorv 1/2 gul hackad lök 1/2 hackad purjolök 1 msk smör 2 dl riven ost 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 3 ägg 4 dl mjölk Koka makaronerna. Ta bort skinnet från korven och tryck ut färsen. Bryn löken och färsen i smör i stekpanna. Häll över i smord form och blanda i makaronerna och osten. Vispa ägg och mjölk och häll över. Salta peppra. In i ugnen på 200 grader i mitten av ugnen 30-40 minuter

Källa: backastrand.blogspot.se

Här jag frestat någon i helgen för jag skrivit att jag ätit chokladcupcakes? Inte meningen ;-) Men här kommer receptet taget direkt ur Baka med LCHF av Mariann Andersson. Till ca 12 st 150 gram osaltat smör 4 ägg 3 msk stevia strö 1 dl creme fraiche 1/2 tsk vaniljpulver 1 dl kokosnötsmjöl 1dl mandelmjöl 2 tsk bakpulver 4 msk kakao Smält smöret Vispa ägg och sötning pösigt, rör i smör och creme fraiche. Blanda resten i en bunke och blanda ihop allt. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader i 15 minuter. Riktigt saftiga blev dom och riktigt goda även 3 dagar efter dom bakades, inte alls torra!!

Källa: frokennilssonskok.blogspot.se

I kväll fick det bli tacopaj i Andersson/Kårdahl-hushållet. Eller i alla fall för 2 av 4, Ella körde tacos naturell och Ludvig nachoschips...Suck! Hittade ett recept på pajdeg helt utan vetemjöl. Inte för att jag är inne i någon GI-period just nu, men ändå. Var så sugen på ett glas vin till middagen, eftersom jag är ledig i morgon, men icke då. Bag-in-boxen var slut och en flaska ville jag inte ödsla för endast ett glas vin. Fick bli vatten i stället. Ingredienser Pajdeg 2 dl havregryn 1 dl vatten 1/2 dl rapsolja 1 1/2 dl sojamjöl 500 g köttfärs 1/2 lök 1 påse tacokrydda 1 dl vatten 1 burk kidneybönor 1 burk creme fraiche 2 msk majonäs 8 körsbärstomater riven ost salt & peppar Blanda havregryn, vatten och rapsolja i en skål och låt vila i mnst 15 minuter. Tillsätt sedan sojamjöl, salt och peppar och blanda till en smidig deg. Kavla ut till en platta och lägg i pajform. Förgrädda skalet i ca 10 minuter i 175 grader. Bryn lök och köttfärs. Tillsätt tacokrydda och vatten och låt puttra lite. Häll i de sköljde bönorna och vänd runt. Fyll pajformen med köttfärsröran. Dela tomaterna och fördela över köttfärsen. Blanda creme fraiche med majonäs och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen över pajen och avsluta med riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen fått färg. Till det här serverades sallad, nachoschips, gräddfil och tacosås. En riktigt lilla-lördag alltså!

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Jag tycker ibland att det är svårt att hitta nya råvaror men i butiken finns det ju mer än man tror, ofta finns det en frys med blandat vilt, jag hittade rådjursfärs och tänkte att det kunde vara kul. Tillbehöret blev rårörda lingon med smak av pepparot som jag lärt av Mats Andersson. Ingredienser till 4 personer 500 gr rådjursfärs 4 normalstora potatisar 2 ägg 1/2 gullök 11/2 dl vatten Salt och peppar Till såsen 2dl ekologisk laktosfri vispgrädde 1 dl vatten 1 dl rött vin 1 köttbuljongtärning 50gr förvällda trattkantareller Lite colorit soya 1/2 gullök Salt och peppar Skala potatisen och koka den när den är mjuk så pressa den och låt den kallna. Skala löken och riv den på den fina sidan av rivjärnet. Blanda potatisen, ägget, löken och färsen till en jämn smet blanda i vattnet lite i taget och salta och peppra, gör ett stekprov för att kolla att kryddningen är bra.

Källa: matpafotbollsvagen.blogspot.se

Idag ska jag använda mig av pepparrot. Denna krydda har jag lärt mig äta nu på gamla dagar. Det började med att Lina ville ha riven pepparrot på fiskpudding, jag tog då pytte pytte lite men man lär sig. Nu tycker jag att det är supergott. Har googlat lite om pepparroten och faktan här nedan är hämtad från Inge Andersson Eftr Mariebergs odlingar i Fjärås: "Pepparroten har en lång historia som kultur- och medicinalväxt. Ursprunget är något osäkert men troligtvis härstammar den från södra Ryssland. På 1300-talet kom pepparroten till Sverige, den togs in i landet med invandrande munkar som började odla den i klosterträdgårdarna. Pepparroten blev populär på grund av sina medicinska egenskaper. Den ansågs bland annat kunna läka sår, lindra feber och värk samt till och med kunna bota dövhet. Man medförde ofta pepparrot på långfärder till sjöss, då den som en följd av den höga C-vitaminhalten kunde hålla skörbjuggen borta. Även dagens människor använder pepparrot i medicinskt syfte. Det är vanligt att man äter pepparrot mot högt blodtryck, huvudvärk, förkylning, värk i kroppen (gikt, ischias) och för att underlätta matsmältningen."

Källa: nylagat.blogspot.se

I senaste numret av Laga lätt (nr 10/09) hade Melker Andersson ett recept på Falukorv Provencale . Lät väldigt gott och jag har varit supersugen på potatismos ett tag så slog två flugor i en smäll. Som vanligt justerade jag receptet lite. Jag hade bara tomat, lök och dijon mellan skivorna. Istället för provensalsk kryddblandning blandade jag oregano, timjan och hackad persilja. Ovanpå hade jag vanlig gratängost. 1 ring falukorv 1/2 dl dijonsenap 1/2 aubergine 1/2 zucchini 2 tomater 3 vitlöksklyftor 1 msk olivolja 2 msk Herbes de Provance (provensalsk kryddblandning) 1 dl riven parmesanost 1 dl cheddarost Oliver till servering Sätt ugnen på 225 grader Skiva falukorventunt nästan hela vägen ner. Skiva aubergine, zuccini och tomat tunt. Halvera skivorna. Bre på senap och lägg mellan korvskivorna. Pressa vitlök i oljan i en skål, blanda. Stryk balndningen över korven. Krydda med kryddblandningen. Stek korven i ugn 25 minuter. Strö över osten efter halva tiden. Strö på oliver och servera med potatismos. Olje- och kryddblandningen gav lite extra piff och blev fantastiskt gott!! Serverade med fluffigt potatismos med lite muskot i. Mumsfillibaba!

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Jag har under några dagars tid nu varit sugen på rimmat fläsklägg, en klassiker som alltid suverän! Idag fick en fin bit från Andersson och Tillman koka tillsammans med grönsaker och kryddor. För att fläsklägget ska vara en riktig klassiker bör rotmos serveras till. Jag gillar dock mitt med spetskål, ugnsbakad med smör salt och peppar. För 4 pers Fläsklägg 1,7-2 kg rimmat fläsklägg med ben 6 lagerblad 8 kryddpepparkorn 3 morötter 2 gula lökar en halv kruka timjan en halv rotselleri Spetskål 1 stor spetskål flytande smör salt och peppar Skirat smör 200 g smör Morot och kålrotstärningar 4 morötter en liten kålrot Fläsklägget Lägg fläsklägget i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och ta bort skummet som bildas. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg ner dom tillsammans med kryddorna i kastrullen. Koka fläsklägget i 2,5-3 timmar tills köttet är så mört att det faller ifrån benet. Spetskålen Sätt ugnen på 200 grader. Dela kålen först i hälften och sedan i stora klyftor. Pensla snittytorna med flytande smör. Hetta upp en stekpanna och lägg ner kålen med snittytan neråt. När ytan fått en fin färg (ca 2-3 minuter) vänd kålen och stek ytterligare 2-3 minuter. Lägg ner kålen i en ugnsform och strö över lite salt och peppar. Baka spetskålen i ugnen i 10-15 minuter. Skirat smör Smält smöret på låg värme i en kastrull. När allt smör är smält och proteinerna (det vita) har lagt sig i botten av kastrullen häller du av smörfettet (det klara) i en såssnipa. Morot och kålrotstärningar Skär morötterna och kålroten i tärningar ca 3x3 cm. Koka 4-5 minuter, tills al dente i fläskläggsspadet. Vid servering: ta loss köttet från benet och fördela det på tallrikarna. Lägg på spetskålen, moro och kålrotstärningarna och häll på det skirade smöret. Servera med senap. Posted in: husmanskost , kött Skicka med e-post BlogThis! Dela på Twitter Dela på Facebook Reaktioner:

Källa: nysansmat.blogspot.se

Korv med bröd Fredag igen, tiden bara rusar fram och det känns som att det bara är måndagar och fredagar, eller som jag hörde någon säga att det är bara jul och midsommar nuförtiden. Oavsett hur man uttrycker sig så tycker jag att tiden går snabbt och det gäller att ta vara på stunden och njuta medan man kan, varför inte umgås med nära och kära genom att grilla korv tillsammans ute i naturen. Förra helgen bakade jag en sats med korvbröd, perfekt till korvgrillningen. Vi provsmakade dock inomhus och bröden fick med beröm godkänt av familjen. Kryddiga och goda bröd som höll ihop bra. Till korvarna hade jag dijonsenap och tomatpuré. Jag använde smala wienerkorvar men självklart kan man servera lite kryddigare och tjockare korvar till bröden om man vill. De korvbröd som blev över la jag i frysen så att jag kan ta fram dem när det är dags för en äventyrsdag. KORVBRÖD (LCHF) 9 st 6 ägg 50 g smör 1,5 dl vatten 2 tsk dijonsenap 1 dl kokosnötsmjöl 2 dl mandelmjöl 2 msk fiberhusk 2 tsk bakpulver 1 tsk torkad timjan 0,5 tsk salt Gör så här: Smält smöret. Vispa äggen och vispa ner smöret, vattnet och dijonsenapen. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och rör ner i äggblandningen. Låt svälla ca 15 minuter. Dela degen i nio delar (läs gärna mitt tips om hur jag hanterar kladdiga degar ) och forma med blöta händer till ca 10 cm långa korvar. Grädda i 20-25 minuter i 200 grader tills bröden fått fin färg. Receptet hämtat från boken "Baka matbröd med LCHF" av Marianne Andersson. Jag har lagt till salt i receptet. Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

Källa: vardagfest.blogspot.se

Som vi skrev i ett tidigare inlägg köpte vi hel Bosarpkyckling för några veckor sedan. Det är inte alls svårt att stycka kycklingen, bara man har en vass kniv, eller ännu hellre köttsax. Hemligheten är egentligen att våga gå in med händerna och bryta lite vid lederna så att bitarna kommer loss, vilket är mycket lättare än att försöka skära igenom brosket. Den som är osäker kan titta på en youtubevideo, t.ex. denna med Melker Andersson. Eftersom kycklingen från Bosarp är så rejäl blir det ordentligt med kött kvar på skrovet, d.v.v.s ryggpartiet och det som blir kvar när man tagit bort låren, vingarna och bröstfiléerna. Detta kan man lämpligen koka soppa på, t.ex. denna goda kycklingnudelsoppa. Det är ett problem att många idag istället för att köpa hel kyckling som förr i tiden har börjat köpa enbart filéer och lårbitar av kyckling, vilket innebär att skrovet blir över och ofta måste slängas. Vi försöker tänkta att det bästa både för miljön och plånboken är att köpa hela kycklingen och göra åt alltihop, göra soppa på skrovet och exempelvis wok, kycklingpasta eller kyckling cordon bleu på filéerna och kyckling i ugn med grönsaker eller baconlindad kyckling på lår- och vingbitarna. Man kan se det som att man har "rätt" att äta en filérätt om man har gjort åt resten av kycklingen, och att man får se till att äta soppa och lårbitar innan man får nästa filé. Det blir en smidig veckoplanering om man får ut 3 maträtter av 2 kycklingar, men ännu hellre kanske man ska frysa in vissa bitar, laga något vegetariskt för att blanda upp kycklingrätterna med grönsaker och sedan tina upp och laga mer kycklingrätter några veckor senare. Vi gjorde en stor sats soppa i en rejäl kastrull, eftersom vi även vid ett tidigare tillfälle fått kycklingskrov över som vi fryst in och nu tinat. Såhär när vardagen slår till gillar vi att koka en rejäl soppa under helgen och sedan ha mat till lunchlådor och kvällsmåltider hemma. Soppan har gott om färsk kryddning och blir riktigt smakrik, men har man inte färsk ingefära eller chili och koriander hemma så kan man skippa dessa ingredienser. Man tager vad man haver och tycker om, så receptet är inte hugget i sten. Kyckling-nudelsoppa ca 8 portioner 2 st kycklingskrov av Bosarpkyckling minst 3-4 grönsaker, exempelvis: 3 mellanstora gula lökar 4 st vitlöksklyftor 250 skogsschampinjoner 1 röd paprika 3 morötter 1/2 zucchini 1/2 purjolök ca 3 cm bit ingefära 1 st röd chili 2,5-3 liter vatten grönsaks eller kycklingbuljong 2 tsk salt 2 krm peppar äggnudlar (gärna fullkorn) salladslök och färsk koriander till garnering Hacka lök, vitlök, och grönsaker grovt. Ta gärna alla grönsaker på listan, eller egna favoriter, men minst 3-4 olika grönsaker ska det vara. Stek alla grönsaker i rapsolja i botten av en stor kastrull. Skala ingfära med potatisskalare och skär strimlor av den med skalaren, alternativt skär med kniv om ni föredrar det. Hacka chili fint. Tillsätt ingefära och chili i grytan. Ta bort skinnet på kycklingen (annars släpper det ifrån sig väldigt mycket fett till soppan). Lägg ner de två skroven hela i grytan. Häll på så mycket vatten att det täcker kycklingen men att det forfarande finns plats för soppan att koka i grytan utan att bubbla över. Tillsätt buljong, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i minst 20 minuter. Koka under tiden nudlarna enligt anvisning i en mindre kastrull bredvid, se till att de inte blir överkokta utan häll av vattnet och skölj nudlarna snabbt i kallt vatten när de är färdiga. Strimla garneringen, om ni har sådan och ska äta soppa direkt, d.v.s. salladslök och koriander. När soppan är klar ska man smaka av och ev. krydda med mer salt om det inte smakar så mycket. Lättast att äta blir det om man nu plockar upp skroven med en gaffel, låter dem svalna något, tvättar händerna noga och sätter sig och plockar loss köttet från kycklingen. Det bör vara lätt att få bort köttet, men aningen pilligt. Sedan tillsätter man köttet i den fortfarande kokheta soppan. Ska man äta direkt kan man först ta en matskål och lägga ner en lagom mängd nudlar i för att sedan sleva upp soppa och se till att man får både kött, grönsaker och buljong i tallriken. Garnera med koriander och salladslök. Har man lagat mat i förväg kan man kyla soppan nu, hälla av och kyla nudlarna i en separat burk och vänta med att strimla garneringen tills man ska äta. Då värmer man upp en eller flera portioner av soppan i en kastrull (här kan man underlätta för sig genom att blanda ner nudlarna medan man värmer) och garnerar. Hemligheten är alltså att koka nudlarna separat och att blanda ner dem först när man ska äta soppan. Sparar man soppa och värmer upp med nudlar i suger nudlarna åt sig vatten från soppan och blir överkokta och sladdriga. Övrigt: Glutenfri rätt (kolla buljongen dock!), laktosfritt, byt ut nudlarna mot äggfria om man vill göra utan ägg. Brukar bli uppskattad av barn. Se upp med folk som är överkänsliga för chili.

Källa: parimatlagning.blogspot.se

Nu när det är Påsk så passar det ju bra att laga till lite lamm. I en av mina kinesiska kokböcker hittade jag en rätt som däri kallasa Fengwei yang xiezi , vilket ordagrant översatt blir: "Lammskorpion med lokal smak". Ordet fengwei används ofta för att säga att rätten ifråga kommer från någon ganska speciell region eller liknande. Gällande lammskorpionen kan jag bara gissa att det har med utseendet av den specifika lammdelen att göra, det ingår hursomhelst ingen skorpion i receptet. (Grillad skorpion på spett kan man annars köpa som streetfood här och där.) Det kan vara ganska svårt att förstå vad för del av djuret som ska användas i ett specifikt recept för de styckar helt annorlunda i kina men jag hade en bit lamm-hals i frysen som verkade passa ypperligt till receptet i fråga. Jag valde att skära upp köttet i små bitar innan serveringen så någon skorpion blev det inte. Låt oss kalla rätten Fengwei yangrou , dvs Lammkött med "lokal" smak. Det är ingen chili i receptet men jag serverade köttet tillsammans med jäst doufu i chiliolja att doppa köttet i. Det blev väldigt gott. Till detta drack vi Fullers Vintage Ale 2007 och eftersom det är påsk så fick O.P Andersson vara med på ett hörn. Recept: Fengwei yangrou - Lammkött med lokal smak Fengwei - lokal, speciell smak yangrou - lammkött Ingredienser: En stor bit lamm, lämpligt för kokning 1 msk shaoxing risvin 1 msk mörk soja salt 2 xiang ye 1 kryddmått muskot 1 msk fänkålsfrön 2 stjärnanisar 5 skivor oskalad ingefära 1 bit cassia 1 caoguo 1 tsk sichuanpeppar 2 salladslökar 2 tsk hela spiskumminfrön 1. Lägg lammköttet i en gryta och täck med vatten, ta gärna någon del buljong i också. 2. Koka upp, skumma av. 3. Lägg i alla övriga ingredienser och låt koka försiktigt i ca 2½ timme. Spara det gröna från en av salladslökarna. 4. Fiska upp köttet, skär det i små bitar eller strimlor och lägg på ett fat. Häll lite av spadet över, skiva den sparade salladslöken ochlägg på. Strö lite spiskummin och/eller fänkålsfrön över.

Källa: risvinchili.blogspot.se

Oj oj, vad jag varit dålig med att skriva här på bloggen. Jag hoppas att det ska bli bättring på det nu när vardagen har återkommit till familjen Kårdahl/Andersson. Jag och Lars har "typ" bestämt att vi ska börja med veckomatsedel. Ja, "typ" för att jag tror det när jag ser det. Innan det verkställs kommer maten bestå av kylskåps- & frysrens. Jag har nämligen många öppnade burkar och flaskor i kylen, några av dessa är rödcurrypasta, sambal oelek och fisksås. Perfekt för en röd currygryta med kyckling. Frysrensen kommer bland annat att bestå av att jag tar med kakor till jobbet. Har redan börjat och bjudit kollegorna på Kärleksmums i två dagar... Kycklinggryta med röd curry 1kg kycklingfilé 1 msk finhackad ingefära 2 vitlöksklyftor 2 tsk ljus soja 3-4 tsk röd currypasta 2 tsk fisksås 1 lime, saft och finrivet skal 1-2 tsk sambal oelek 600 ml krämig kokosmjölk 2 kaffirlimeblad (kan uteslutas) 1 rödlök 1 röd spetspaprika 1/2 squash Skär kycklingen i strimlor. Finhacka ingefäran och vitlöken. Bryn kyckling i olja, salta & peppra och tillsätt vitlök, ingefära, sambal oelek och currypasta. Vänd runt så allt får fräsa till lite, men var försiktigt så det inte brännas. Häll på kokosmjölk, soja, fisksås, limeskal och pressa i limesaft. Lägg även i de två kaffirlimebladen. Strimla löken och skär squash och paprika i bitar. Tillsätt grönsakerna de absolut sista minuterna. Inte för tidigt då squashen kan bli lite för mosig då. Smaka av med soja, fisksås, sambal oelek och kanske lite limesaft. Servera med antingen jasminris eller lite äggnudlar. Mums! //Malin

Källa: malinsdiner.blogspot.se

8-10 potatisar 1 brk ansjovis med spad 1/2-1 lök 5 dl vispgrädde Ströbröd Smör Sätt ugnen på 225°C. Smörj en ugnssäker form med smör. Strimla potatisen och löken. Varva potatis, lök och ansjovis. Häll över ansjovisspadet och sedan vispgrädden. Avsluta med ett lager med ströbröd och klicka över smör. Grädda i 50-60 minuter beroende på formen och ugnens styrka.

Källa: primamat.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt