äppelkaka i långpanna | plommonpaj | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept | kebabsås | äppelmos utan askorbinsyra | vaniljmuffins
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Blomkål, potatis och purjolök i en smakrik och rustik kombination. Len och krämig är dagens blomkålssoppa och för er med normala smaklökar kommer det inte att fattas någonting... jag måste dock vara en aning "miljöskadad" för jag vill ha spiskummin i nästan alla mina soppor nuförtiden. Vad tror ni, har jag blivit mattokig månne tro eller vad är det frågan om? För övrigt har veckan flutit på i en rasande takt. Igår kväll var jag på ett informationsmöte för vår äldste son som till hösten börjar nollan. Liten blir stor, himmel, vart har tiden tagit vägen? Skolan verkar vara kanon och magkänslan säger att det här blir bra! Blomkålssoppa (ca 4-5 portioner) 1 msk olivolja 1 vitlöksklyfta, finhackas 1 purjolök, skölj och hacka 250 g potatis, skala och tärna grovt 1 blomkålshuvud (ca 350 g), skär i grova bitar ca 7,5 dl mjölk 2,5 dl matlagningsgrädde 1-2 grönsaksbuljongtärningar 0,5 msk vitvinsvinäger flingsalt svartpeppar från kvarn Fräs purjo- och vitlöken i oljan i en gryta utan att den får färg. Tillsätt potatis, blomkål, mjölk, grädde och buljong. Sjud grönsakerna under lock tills de är mjuka. Mixa till en soppa med stavmixer och smaksätt med vinäger, salt och peppar. Servera soppan varm med ett gott bröd till. Bon appétit! Receptet kommer från Leila Lindholm.

Källa: amyspieceofcake.blogspot.se

Dessa smakrika potatisflarn gjorde jag i somras som förrätt när vi hade vänner över på besök. Har länge velat testa potatisflarn och när jag såg receptet hos Leila Lindholm, ja då var naturligtvis saken klar. För vem kan motstå hennes recept liksom. Önskar jag själv hade den idérikedom hon besitter. Jag testade även att ha på fetaost eftersom någon i sällskapet inte var stort fan av getost. Det blev jättegott det också, rekommenderas varmt! Närmast getostflarn och längst bort flarn med fetaost på... båda mycket delikata! Potatisflarn och getost/fetaost med vitlök och timjan (tilltugg/förrätt för 4 personer) 1 rulle färsk smördeg 200 g fast potatis 3 vitlöksklyftor 5 kvistar timjan (helst den hårda sorten) 3 msk olivolja flingsalt svartpeppar från kvarn 200 g getost/fetaost 1 msk flytande honung 2 kvistar färsk rosmarin Härlig blandning av potatis och kryddor... inbäddat i smördeg. Rulla ut smördegen på ett mjölat bakbord och vik ihop den på tre delar. Kavla ut den och vik ihop den igen, denna gång på fyra delar. Kavla ut degen till en avlång rektangel och lägg den på ett bakplåtspapper. Vik in kanten cirka 1 cm på långsidorna. Tvätta och skiva potatisen lövtunt på mandolin eller med hjälp av en osthyvel. Skiva vitlöken lika tunt och lägg allt i en bunke. Smaksätt med finfördelad timjan, olivolja, flingsalt och svartpeppar. Krama ur eventuell överflödig vätska och lägg potatisskivorna omlott över smördegen (innanför kanten) tillsammans med vitlöken och kryddorna. Grädda tills flarnet är gyllene och bottnarna fått färg även på undersidan (man kan försiktigt lyfta upp och titta). Ta ut ur ugnen och smula över getosten/fetaosten, ringla över lite honung och strö över finhackad rosmarin. Servera varmt! Enjoy lots!

Källa: amyspieceofcake.blogspot.se

I vårt hus äts det bananer i perioder. Blir de dessutom lite bruna vill barnens absolut inte äta dem, usch och fy! Ett perfekt sätt ätt använda dem på är att göra en banankaka. Bananerna jag använde var så bruna att inget gult syntes alls på dem. Inte ens jag hade tagit dem i filen, som de såg ut. Men alldeles perfekta för mitt ändamål. Kakan blev väldigt saftig, vilket banankakor oftast blir. Den här kakan gick verkligen hem hos min dotter, hon älskar även valnötter så det kunde inte bli mycket bättre. Sonen däremot var skeptisk "-Den smakar ju nötter". Ingredienser 1 dl strösocker 2 dl florsocker 150 g mjukt smör 3 st mogna bananer 2 st ägg 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1/2 tsk malen kanel 1/2 tsk malen ingefära 75 g valnötskärnor smör och ströbröd till formen Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt. Mixa bananerna och blanda dem i smeten, tillsätt äggen. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten. Fyll en smord och bröad kakform i valfri form. Lägg ut några hela fina valnötter på toppen av smeten. Grädda kakan mitt i ugnen, i cirka 30-35 minuter. Hmm, jag fick dock ha inne min ganska mycket längre. Tipset är att använda en sticka för att känna om den är klar. Receptet kommer från Leila Lindholm bok "A piece of cake".

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Nu har jag städat bort från gårdagens festmiddag . Skönt att vi har diskmaskin. När det var dags för frukost ville Ida titta på Eric Saade på Youtube så jag fick en lugn stund i tv-soffan med te och mackor samtidigt som jag lyssnade på Leila Lindholm, så nu är jag inspirerad att baka. Men jag tror inte det finns tid till det i dag. Eftersom det ser ut att kunna bli en härlig dag så hoppas jag att jag hinner med en promenad i alla fall. Barnen längtar efter snö, Isak frågar nästan varje dag när det ska snöa och det är ju lite svårt att svara på. I fjol hade det redan snöat en del vid den här tiden. Det har blivit kallare nu i alla fall och det ligger ett frostlager på marken, så snön kan nog komma vilken dag som helst. Helstekt älgfilé med bacon och ost 800 g älgfilé i bit 1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin 2 msk smör 140 g bacon 150 g färskost med t.ex. vitlök- eller kantarellsmak Salt Peppar Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas. Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar. Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme. Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna. Blanda ost och bacon. Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet. Knyt ev. ihop filén med steksnöre. Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°. Ta ut köttet vid 65 grader. Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén. Vår stektermometer gick sönder, typiskt när man slår på stort och ska servera älgfilé, så vi tog ut köttet lite för tidigt enligt mig. Leif tyckte det var bra när det var blodigt. Jag tog några skivor och satte in i ugnen några minuter extra så att de blev mer stekt och då blev det perfekt tyckte jag. Om en vill ha blodigt och en vill ha mer stekt så går det alldeles utmärkt att göra på det sättet så blir alla nöjda och glada. Igår åt vi filén med potatispuckar, balsamicosås och kantarellsås. Riktigt god kombination.

Källa: mat-ro.blogspot.se

Till 3-4 portioner: 300-400g pasta 100g parmaskinka eller stekt bacon 2 ägg 4 msk grädde 100g riven parmesan 1 vitlöksklyfta 1 knippe sparris ev cocktailtomater salt, peppar och olivolja Koka pastan Stek sparrisen i lite olivolja , salta och peppra . Knäck äggen i en bunke och blanda ner grädde , vitlök , lite salt och peppar och hälften av parmesan osten . Vispa luftigt. Blanda äggblandningen lite i taget i den avrunna pastan . Servera allt på ett stort fat eller i en skål och toppa med, skinka , sparris , parmesan och svartpeppar . Inspirationen kommer från ett recept av Leila Lindholm

Källa: matarbast.blogspot.se

Biskvier; ÄNTLIGEEEN! Om jag räknade på fingrarna alla de gånger jag funderat på att baka biskvier - då skulle jag behöva ungefär tjugo händer att räkna på; minst. Nu har jag dock äntligen fått tummen ur, och det är bannemig ingenting jag ångrar; WOW! De blev över förväntan bra! Jag valde att smaksätta mina biskvier med rom och kaffe, samt att även hotta upp själva bottnarna, genom att tillsätta grovt mortlade kaffebönor; det gav en viss krispighet till den annars härligt mjuksega bottnen. Detta kommer sannerligen bakas igen, succé! Biskvier var för övrigt även med i min utmaning till mig själv, som jag påbörjade i början av året. Ingredienser: Bottnar: 250 g mandelmassa 1,5 dl strösocker 2 äggvitor Kaffebönor, 2-4 msk Smörkräm: 1 äggvita 1,5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 st nypa salt 1 krm ättikssprit 250 g smör 2-4 msk kallt, stark kaffe, helst espresso Romessens, mängd efter smak Kaffebönor, 2-4 msk Topping: Cirka 150 g mörk choklad Hela kaffebönor Att göra: Bottnar: Värm ugnen till 180 grader och täck en plåt med bakplåtspapper. Riv mandelmassan, och vispa samman den med socker och äggvita. Mortla vald mängd kaffebönor, och blanda ner dem i blandningen. Spritsa därefter ut 20 rundlar på plåten, och grädda bottnarna tills dess de blivit gyllenbruna, dvs. cirka 13 minuter. Smörkräm: Blanda samman äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och ättikssprit, förslagsvis i en rostfri skål, och rör tills sockret smält. Vispa därefter smeten till maräng över kokande vatten, tills dess marängen uppnått en temperatur på cirka 65 grader. Ta bunken från värmen och fortsätt vispa tills marängen är helt kall. Tillsätt det rumstempererade smöret lite i taget, och vispa krämen luftig under cirka 15 minuter. Smaksätt slutligen krämen med det kalla kaffet, romen, samt mortlade kaffebönor, och smaka av. Spackla smörkrämen på biskvibottnarnas undersida, (jag upprepar; undersida ! Själv var jag tankspridd nog att börja spackla ovansidorna istället - visserligen inte något problem för smaklökarna, men skall även ögat få njuta rekommenderas varmt att biskviernas undersida täcks med smörkrämen, så den vackert gyllene ovansidan får komma till syns! Tack och lov insåg jag mitt misstag i någorlunda tid, och hann täcka resterande bottnar på önskad sida, haha.) Låt därefter biskvierna stelna i frysen. Topping: Då biskvierna stelnat smälter du mörk choklad över vattenbad, och doppar biskvitopparna i chokladen. Placera biskvierna på bakplåtspapper; själv garnerade jag även mina med några hela kaffebönor - fint! Betyg: 10/10 SUPERRECEPT! Och smörkrämen; WOW rent ut sagt! Den skall definitivt användas igen, med olika smaksättningar, helt gudomlig i sin konsistens. Ang. receptet: Receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm, bortsett från några små ändringar jag gjort, som tillsatsen av rom och krossade kaffebönor tex, och frånvaron av smält choklad i smeten, osv.

Källa: mitt-stora-koksaventyr.blogspot.se

Detta recept (och bilden) är helt och hållet kopierat från Leila Lindholm. Men vi har provbakat rutorna och de är verkligen gudomligt smarriga. Antingen kan rutorna ätas rumstemperade och är då lite mjukrinniga, eller så kan de ätas efter att ha stått i kylen ett tag och har fått en fudgeliknande konsistens. Ingredienser 24 rutor 175 g mjukt smör 3 dl strösocker 1,5 dl kakao 0,5 dl ljus sirap 1 nypa salt 3 ägg 1,5 dl vetemjöl Toscasmet: 75 g smör 0,75 dl matlagningsgrädde 1,5 dl sirap 2 dl strösocker 200 g kokos Gör så här Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vitt med en elvisp. Rör ner kakao, sirap och salt. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet. Vänd ner mjölet. Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper i botten. Grädda i ugnen i 30 minuter. Koka upp smör, grädde, sirap och socker till toscasmeten. Rör ner kokosen och bred massan på den gräddade kladdkakan. Ställ in i ugnen och grädda ytterligare 10 minuter. Låt kakan kallna innan den skärs upp i bitar.

Källa: paskok.blogspot.se

En kväll i veckan skulle vi hem till vänner och äta middag. De stod för maten och vinet, vi för efterrätten. Inte fick jag något bakat kvällen innan, alltså krävdes det en kaka som kunde bakas efter jobbet, gärna med ingredienser som vi hade hemma. Det blev en riktigt god och riktigt smulig äppelpaj som får härlig smak av ingefäran. De som inte är så förtjusta i ingefära bör dock passa sig eftersom det är ganska mycket färsk sådan i pajen! Till pajen passar det alldeles utmärkt med vaniljyoghurt. Kan ni gissa vem som har skapat pajreceptet? Japp, det är Leila Lindholm som har varit framme igen, men jag förenklade tillagningen lite genom att köra alla degingredienser i matberedaren. För övrigt var den lilla pajresten precis lika god dagen efter, speciellt efter några sekunder i mikron. Nötterna och havregrynen gör nämligen smuldegen otroligt knaprig! Kryddig smulpaj med mandel, ingefära och vaniljyoghurt (4 port) Smuldeg: 100 g smör 2 dl sötmandel 2 dl havregryn 1 dl vetemjöl 1 ½ dl socker (gärna hälften eller allt råströsocker, ev kan 1 dl räcka) 1 krm salt Fyllning: 5 äpplen 50 g färsk ingefära 1 msk smör 2 msk socker 1 tsk mald kanel Yoghurtsås: 4 dl turkisk eller grekisk yoghurt 1 msk vaniljsocker 1 msk strösocker Sätt ugnen på 200 grader. Kör alla ingredienser till smuldegen i matberedare till en smulig massa. Skala och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn. Smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och låt det karamelliseras (alltså bli ljusbrunt) med smöret. Tillsätt ingefära och äppelklyftor och stek under omrörning några minuter. Tillsätt kanel. Häll äppelklyftorna i en ugnssäker form. Smula degen över. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Blanda yoghurten med vanilj- och strösocker. Servera pajen ljummen med yoghurtsåsen till.

Källa: spralligast.blogspot.se

4 bitar lammkött Marinad: Färsk rosmarin Färsk basilika Färsk timjan 4 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 1 tsk spiskummin salt svartpeppar Melonsallad: 1 kag vattenmelon 1 huvud isbergssallad 4 avocado 200-400 g fårost 1 dl solrosfrön 0,5 dl balsamvinäger Hacka örter och vitlök grovt. Stöt det tillsammans med kryddor och olivolja i en mortel. gnid in köttet med marinaden och låt vila i kylen några timmar. Lägg kol på ena sidan av grillen och låt köttet grilla där ca 3 minuter per sida med locket på. Lägg sedan köttet på den kolfria sidan och efterstek under lock i ca 10 minuter. Blanda isbergssallad, tärnad vattenmelon och avocado i bitar. Smula fårosten över. Rosta solrosfröna i en torr panna med salt. Häll fröna över salladen och toppa med balsamvinäger. Detta var gårdagens middag. Jag kan inte skryta med att det var jag som grillade, det skötte käre maken. Det var första gången med lamm faktiskt. Vi hade en benfri lammstek i frysen som hade ropat på oss ett tag att det var dags att använda frysutrymmet till något annat. Det blev en väldigt bra första gång, även om nästa lamm får ligga några minuter kortare på grillen. Det är lätt att glömma att köttet fortsätter att tillagas av sin egen värme även när man tagit bort det från grillen. Örterna skulle enligt receptet vara en kruka vardera, men det blev så hiskeligt mycket så att vi sparade några stjälkar till en annan gång. Salladen var helt okej, men det bästa var solrosfröna som jag satt och knaprade på senare under kvällen, saltet behövdes inte tycker jag. Vinägern glömde vi hälla över, den hade nog gjort hela salladen lite roligare. Måste bara säga att vattenmelon är en riktig höjdare till grillat. Receptet hittade jag på recept.nu som är tv4 :as receptsida. Egentligen skulle jag leta reda på ett av Jamie Olivers recept, men det blev Leila Lindholm som fick inspirera den här gången.

Källa: stulnarecept.blogspot.se

Foto: recept.nu Ett recept att bjuda både familj, släkt och vänner på. Enkelt är det också. Om du inte vill äta hela rätten så rekommenderar jag att du testar att göra kycklingen, den får en jättegod smak. Byt ut getosten mot an annan ost om du vill, fetaost eller mozzarella förslagsvis. Och rödbetorna kan bytas ut mot både potatis, andra rotfrukter eller grönsaker. Chilikyckling med färsta betor 1 kg färska rödbetor 4 st kycklingfiléer 0.5 dl sweet chilisås 2 msk japansk soja 2 st vitlöksklyftor olivolja 1 påse babyspenat flingsalt svartpeppar från kvarn 1 pkt bacon 200 g getost balsamvinäger 1. Koka betorna med skal tills de är mjuka, spola dem sedan i ljummet vatten. Gnid av skalet med händerna. 3. Marinera kycklingen i sweet chilisås, soja och finhackad vitlök. 4. Stek kycklingen i olivolja på medeltemperatur tills den är genomstekt utan att bli torr. 5. Lägg babyspenaten på ett fat och strö över betor i klyftor, salta och peppra. 6. Skiva baconet i 2 cm långa bitar och stek i en torr stekpanna. 7. Skär kycklingen i bitar och lägg på salladen, toppa med bacon och smulad getost. 8. Salta, peppra och toppa med lite olivolja och balsamvinäger. Källa: Leila Lindholm på recept.nu

Källa: tinafallgren.blogspot.se

Idag hade vi bjudit hit min skånevän Karna med familj på söndagsfika. Jag hade bakat Morotskaka. Gustav 2 år visade sig vara ett riktigt kakmonster. Ja, det var väl ingen av oss som inte äter kaka.:) Världens Godaste Morotskaka (enligt Leila Lindholm ur boken "a piece of cake". Beredd att hålla med) 3 ägg 3 dl strösocker 3 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 3 tsk bakpulver 1,5 tsk malen kanel 1 tsk malen kardemumma 0,5 tsk malen ingefära 1 nypa salt 1,5 dl solrosolja 4,5 dl finrivna morötter Smör och ströbröd till formen Sätt ugnen på 150 grader Vispa ägg och socker vitt och pösigt Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten Tillsätt olja och rårivna morötter Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten i ugnen i ca 55 minuter. Prova med en sticka. Den ska inte vara kladdig. Lät kakan svalna. Blanda ihop frostingen: 60 g mjukt smör 4 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker skal av 1 lime 100 philadelphiaost Blanda till en jämn krämig smet och bred över kakan. Jag hade inget ströbröd hemma så jag hade kokos istället som gjorde att det blev lite extra smaskigt på kanterna. Ovanpå frostingen strösslade jag färgglada, våriga, söta blommor. Gustav smaskade glatt i sig alla som hamnat utanför kakan också...:)

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

I dag är det min födelsedag hela dagen lång. Det ska firras med Piri Piri- kyckling och världens bästa morotskaka. Den 13 November skrev jag ett inlägg om den här rätten av Jamie Oliver Ni kan gå in på http://foodandcookies.blogspot.com/2011/11/jamies-30-minute-meals.html så kommer ni åt receptet på kycklingen. Världens godaste morotskaka av Leila Lindholm ur boken Apiece of cake 150 grader i 55 min 3 ägg 3 dl strösocker 3 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 3 tsk bakpulver 1,5 tsk malen kanel 1,5 tsk malen kardemumma 0,5 tsk malen ingefära1 nypa salt 1,5 dl solrosolja(jag använde mig av en olja som har lime smak i sig) Gör så här; Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Vispa sedan ägg och socker pösigt. Rör ihop alla torra ingredienser, vänd sedan ner i äggsmeten. Tillsätt morötter och solrosolja. Fyll smeten i en smord och bröad bakform med löstagbar kant ca; 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 55 min ( min var inne i 1 h och 15 min ). Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig när man tar ut den ! Låt svalna. Creme cheese lime frosting; 60 g smör ( rumsvarmt ) 4,5 dl rårivna morötter 4 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker skal av 1 lime 100 gram philadelphiaost Blanda ihop alla ingredienser till frostingen och bred ut över kakan.

Källa: foodandcookies.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt