äppelkaka i långpanna | plommonpaj | björnbärskaka | kasslerpaj | arraksbollar | bananpaj | äppelkaka | tuppkaka | davosgröt | plommonmarmelad recept | kebabsås | äppelmos utan askorbinsyra | vaniljmuffins
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Blomkål, potatis och purjolök i en smakrik och rustik kombination. Len och krämig är dagens blomkålssoppa och för er med normala smaklökar kommer det inte att fattas någonting... jag måste dock vara en aning "miljöskadad" för jag vill ha spiskummin i nästan alla mina soppor nuförtiden. Vad tror ni, har jag blivit mattokig månne tro eller vad är det frågan om? För övrigt har veckan flutit på i en rasande takt. Igår kväll var jag på ett informationsmöte för vår äldste son som till hösten börjar nollan. Liten blir stor, himmel, vart har tiden tagit vägen? Skolan verkar vara kanon och magkänslan säger att det här blir bra! Blomkålssoppa (ca 4-5 portioner) 1 msk olivolja 1 vitlöksklyfta, finhackas 1 purjolök, skölj och hacka 250 g potatis, skala och tärna grovt 1 blomkålshuvud (ca 350 g), skär i grova bitar ca 7,5 dl mjölk 2,5 dl matlagningsgrädde 1-2 grönsaksbuljongtärningar 0,5 msk vitvinsvinäger flingsalt svartpeppar från kvarn Fräs purjo- och vitlöken i oljan i en gryta utan att den får färg. Tillsätt potatis, blomkål, mjölk, grädde och buljong. Sjud grönsakerna under lock tills de är mjuka. Mixa till en soppa med stavmixer och smaksätt med vinäger, salt och peppar. Servera soppan varm med ett gott bröd till. Bon appétit! Receptet kommer från Leila Lindholm.

Källa: amyspieceofcake.blogspot.se

I vårt hus äts det bananer i perioder. Blir de dessutom lite bruna vill barnens absolut inte äta dem, usch och fy! Ett perfekt sätt ätt använda dem på är att göra en banankaka. Bananerna jag använde var så bruna att inget gult syntes alls på dem. Inte ens jag hade tagit dem i filen, som de såg ut. Men alldeles perfekta för mitt ändamål. Kakan blev väldigt saftig, vilket banankakor oftast blir. Den här kakan gick verkligen hem hos min dotter, hon älskar även valnötter så det kunde inte bli mycket bättre. Sonen däremot var skeptisk "-Den smakar ju nötter". Ingredienser 1 dl strösocker 2 dl florsocker 150 g mjukt smör 3 st mogna bananer 2 st ägg 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1/2 tsk malen kanel 1/2 tsk malen ingefära 75 g valnötskärnor smör och ströbröd till formen Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt. Mixa bananerna och blanda dem i smeten, tillsätt äggen. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten. Fyll en smord och bröad kakform i valfri form. Lägg ut några hela fina valnötter på toppen av smeten. Grädda kakan mitt i ugnen, i cirka 30-35 minuter. Hmm, jag fick dock ha inne min ganska mycket längre. Tipset är att använda en sticka för att känna om den är klar. Receptet kommer från Leila Lindholm bok "A piece of cake".

Källa: malinsdiner.blogspot.se

Nu har jag städat bort från gårdagens festmiddag . Skönt att vi har diskmaskin. När det var dags för frukost ville Ida titta på Eric Saade på Youtube så jag fick en lugn stund i tv-soffan med te och mackor samtidigt som jag lyssnade på Leila Lindholm, så nu är jag inspirerad att baka. Men jag tror inte det finns tid till det i dag. Eftersom det ser ut att kunna bli en härlig dag så hoppas jag att jag hinner med en promenad i alla fall. Barnen längtar efter snö, Isak frågar nästan varje dag när det ska snöa och det är ju lite svårt att svara på. I fjol hade det redan snöat en del vid den här tiden. Det har blivit kallare nu i alla fall och det ligger ett frostlager på marken, så snön kan nog komma vilken dag som helst. Helstekt älgfilé med bacon och ost 800 g älgfilé i bit 1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin 2 msk smör 140 g bacon 150 g färskost med t.ex. vitlök- eller kantarellsmak Salt Peppar Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas. Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar. Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme. Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna. Blanda ost och bacon. Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet. Knyt ev. ihop filén med steksnöre. Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°. Ta ut köttet vid 65 grader. Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén. Vår stektermometer gick sönder, typiskt när man slår på stort och ska servera älgfilé, så vi tog ut köttet lite för tidigt enligt mig. Leif tyckte det var bra när det var blodigt. Jag tog några skivor och satte in i ugnen några minuter extra så att de blev mer stekt och då blev det perfekt tyckte jag. Om en vill ha blodigt och en vill ha mer stekt så går det alldeles utmärkt att göra på det sättet så blir alla nöjda och glada. Igår åt vi filén med potatispuckar, balsamicosås och kantarellsås. Riktigt god kombination.

Källa: mat-ro.blogspot.se

Till 3-4 portioner: 300-400g pasta 100g parmaskinka eller stekt bacon 2 ägg 4 msk grädde 100g riven parmesan 1 vitlöksklyfta 1 knippe sparris ev cocktailtomater salt, peppar och olivolja Koka pastan Stek sparrisen i lite olivolja , salta och peppra . Knäck äggen i en bunke och blanda ner grädde , vitlök , lite salt och peppar och hälften av parmesan osten . Vispa luftigt. Blanda äggblandningen lite i taget i den avrunna pastan . Servera allt på ett stort fat eller i en skål och toppa med, skinka , sparris , parmesan och svartpeppar . Inspirationen kommer från ett recept av Leila Lindholm

Källa: matarbast.blogspot.se

Knaprig blåbär/hallonpaj Skulle fika hemma hos familjen A som hade stora packdagen inför fjällresan. Jag erbjöd mig att köpa med lite fika vilket fru A tyckte var en bra idé. Väl hemma så började jag tänka att det är lättare att svänga ihop en paj med det jag har hemma än att ta bilen till Ica och halta in i affären... Så jag inventerade lite och så hittade jag det här receptet, knaprig blåbärspaj . När jag ändå höll på att baka så kändes det ju smidigare att de kom hem och fikade hos oss än att jag skulle halta upp med en pajform och en massa glass. Jaha så på något sätt så blev fikan hemma hos oss istället, hon är smart den där fru A ; ) Pajdeg 150 g smör 4 dl vetemjöl 1/2 dl florsocker 1 ägg 0,5 msk vatten Bärfyllning 250 g blåbär och hallon 2 dl blåbärssylt 1 msk balsamvinäger 2,5 msk potatismjöl Topping 75 g smör 2,5 dl havregryn 1,5 dl strösocker Gör så här: 1. Kör mjöl, smör och florsocker i matberedaren (eller nyp ihop den för hand såklart) 2. tillsätt ägg och vatten och kör ihop till en deg. 3. Tryck ut den i pajform och ställ kallt i minst 30 minuter 4. Nagga degen och in i mitten av ugnen på 175 grader i 10 minuter 5. Blanda ihop bär med sylt och balsamvinäger. lägg i pajformen 6. Smält smöret till toppingen och blanda i havregryn och socker, lägg ovanpå bären. 7. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Jag serverade den tillsammans med glass, men vaniljsås hade ju också funkat ypperligt. Och ja jag har plockat blåbären själv! Kram Lottzy Ursprungsreceptet kommer från Leila Lindholm, en tjej som kan sina grejer.

Källa: matlottzy.blogspot.se

Pizza på två olika sätt, dels en klassisk Hawaii med extra tillägg av curry och dels en Kyckling med vitlöksost. Receptet på pizzadegen kommer från Leila Lindholm (TV4) och räcker till 4 runda pizzor eller 2 långpannepizzor. Eller så gör man som jag - halverar receptet och bakar två runda pizzor! Jag har inga exakta mått på hur mycket det gick åt till fyllningarna. Se det mer som ett förslag på hur man kan göra! :) Pizza på två olika sätt Pizzadeg 50 g jäst 2 tsk socker 1 tsk flingsalt 1/2 olivolja 3 dl vatten 7 dl vetemjöl Tomatsås 1/2 gul lök 1 klyfta vitlök 1/2 msk olivolja 1 burk krossade tomater (500 g) 2 msk tomatpuré 3/4 tsk salt 1/2 tsk socker 2 tsk oregano Fyllning Hawaii Tomatsås Prästost Strimlad skinka Ananasringar Curry Mozarellaost Oregano Fyllning Kyckling med vitlöksost Tomatsås Prästost 1 stekt kycklingfilé 2 champinjoner 1/2 paprika 50 g vitlöksost (Ex. Crème bonjour) Mozarellaost Oregano Pizzadeg Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Rör i mjöl, lite i taget. Knåda degen tills den blir fast och elastisk. Jäs degen i bunken under bakduk i 25 minuter. Dela degen i 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord. Tomatsås Fräs hackad lök och pressad vitlök i oljan tills det blir blankt och mjukt. Blanda ner krossade tomater och tomatpuré, smaksätt med kryddorna. Koka såsen i 20 minuter och låt den sedan svalan något innan den breds över pizzabotten. Hawaii med curry Bred tomatsås över botten. Strö över lite riven prästost. Fördela skinka över osten, krydda ev. med curry och lägg sedan på tre ananasringar. Strö till sist över riven mozarellaost. Kyckling med vitlöksost Bred tomatsås över botten och strö över riven prästost. Skiva kycklingfiléen tunt. Fördela kycklingen över hela botten. Lägg på strimlad paprika och skivade champinjoner. Klicka ut vitlöksosten på 5 ställen runt om pizzan. Strö över riven mozarellaost. Gräddning Pensla lite olivolja på pizzakanterna. Grädda pizzorna i 250 grader, 5-10 minuter. Strö över rikligt med oregano efter att de tagits ut ur ugnen. Serveras med pizzasallad!

Källa: mingodasida.blogspot.se

Brickan är redo för att bäras ut till picknick filten ! Till min sorbé bakade jag goda biscotti. För att smakerna skulle matcha använde jag syrénblomssocker och citronskal i degen. Resultatet blev en lagom söt mandelskorpa med en touche av citrus Orginalreceptet kommer från fantastiska Leila Lindholm. Ingredienser: 100 g hel sötmandel 75 g pinjenötter 4 dl vetemjöl 2 dl syrenblomsströsocker (går även bra med vanligt strösocker) 1 st citron 0.5 st vaniljstång 0.25 tsk bakpulver 1 nypa salt 2 st ekologiska ägg . Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om en vanlig ugn används, 200 grader). 2. koka upp en kastrull med vatten och skålla mandlarna. Skala dem och sprid ut på en plåt. 3. Rosta mandlarna i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter. 4. Hacka mandlarna med pinjenöttera mycket grovt. Tvätta citronen noga och torka. Riv sedan av skalet försiktigt. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. 5. Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, rivet citronskal, urskrapad vaniljstång , bakpulver och salt på en ren bänkskiva. 6. Forma en grop i mitten och häll i äggen. 7. Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar. 8. Baka dem i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna. 9. Sänk ugnen till 120 grader och skiva rullarna lite på snedden, i 1 centimeter tjocka skivor. 10. Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra. Amanda tyckte att det var så roligt att "måla" kycklingen att jag inte ens fick låna penseln, tur att vi hade en dubblett . Just nu är jag nog inne i någon slags " citrusperiod ", för dagens middag var inget undantag! Hel kyckling i ugn med viss smak av citrus , men gott var det! Visar receptet inom kort! Kram

Källa: mor-mia.blogspot.se

Detta recept (och bilden) är helt och hållet kopierat från Leila Lindholm. Men vi har provbakat rutorna och de är verkligen gudomligt smarriga. Antingen kan rutorna ätas rumstemperade och är då lite mjukrinniga, eller så kan de ätas efter att ha stått i kylen ett tag och har fått en fudgeliknande konsistens. Ingredienser 24 rutor 175 g mjukt smör 3 dl strösocker 1,5 dl kakao 0,5 dl ljus sirap 1 nypa salt 3 ägg 1,5 dl vetemjöl Toscasmet: 75 g smör 0,75 dl matlagningsgrädde 1,5 dl sirap 2 dl strösocker 200 g kokos Gör så här Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vitt med en elvisp. Rör ner kakao, sirap och salt. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet. Vänd ner mjölet. Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper i botten. Grädda i ugnen i 30 minuter. Koka upp smör, grädde, sirap och socker till toscasmeten. Rör ner kokosen och bred massan på den gräddade kladdkakan. Ställ in i ugnen och grädda ytterligare 10 minuter. Låt kakan kallna innan den skärs upp i bitar.

Källa: paskok.blogspot.se

4 bitar lammkött Marinad: Färsk rosmarin Färsk basilika Färsk timjan 4 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 1 tsk spiskummin salt svartpeppar Melonsallad: 1 kag vattenmelon 1 huvud isbergssallad 4 avocado 200-400 g fårost 1 dl solrosfrön 0,5 dl balsamvinäger Hacka örter och vitlök grovt. Stöt det tillsammans med kryddor och olivolja i en mortel. gnid in köttet med marinaden och låt vila i kylen några timmar. Lägg kol på ena sidan av grillen och låt köttet grilla där ca 3 minuter per sida med locket på. Lägg sedan köttet på den kolfria sidan och efterstek under lock i ca 10 minuter. Blanda isbergssallad, tärnad vattenmelon och avocado i bitar. Smula fårosten över. Rosta solrosfröna i en torr panna med salt. Häll fröna över salladen och toppa med balsamvinäger. Detta var gårdagens middag. Jag kan inte skryta med att det var jag som grillade, det skötte käre maken. Det var första gången med lamm faktiskt. Vi hade en benfri lammstek i frysen som hade ropat på oss ett tag att det var dags att använda frysutrymmet till något annat. Det blev en väldigt bra första gång, även om nästa lamm får ligga några minuter kortare på grillen. Det är lätt att glömma att köttet fortsätter att tillagas av sin egen värme även när man tagit bort det från grillen. Örterna skulle enligt receptet vara en kruka vardera, men det blev så hiskeligt mycket så att vi sparade några stjälkar till en annan gång. Salladen var helt okej, men det bästa var solrosfröna som jag satt och knaprade på senare under kvällen, saltet behövdes inte tycker jag. Vinägern glömde vi hälla över, den hade nog gjort hela salladen lite roligare. Måste bara säga att vattenmelon är en riktig höjdare till grillat. Receptet hittade jag på recept.nu som är tv4 :as receptsida. Egentligen skulle jag leta reda på ett av Jamie Olivers recept, men det blev Leila Lindholm som fick inspirera den här gången.

Källa: stulnarecept.blogspot.se

Sockerkakan är en klassiker som man aldrig tröttnar på! Tänk en skiva nygräddad sockerkaka med ett glas mjölk... Filmjölken (eller annan syrad produkt så som gräddfil eller yoghurt går också bra) gör att kakan får en saftighet som inte går av för hackor! Det här receptet har Leila Lindholm bakat med bär i, men jag gör en variant utan. Du gör som du vill. Recept 3 ägg 2 1/2 dl strösocker 1/4 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker 1 nypa salt (ca 1 kryddmått) 50 g smält smör 1 dl filmjölk lite citronsaft (1- 2 msk) 3 1/2 dl vetemjöl 2 msk bakpulver Vispa ägg, socker och vanilj vitt och poröst. Blanda sedan i avsvalnat smält smör, fil och citronsaft. I en separat bunke rör du sedan ihop mjöl, bakpulver och salt så att det blandas innan du vänder ner det i smeten. Försök nu att inte vispa bort luften i smeten utan bara röra om så att det är riktigt blandat innan du tömmer smeten i en väl smord och ströad form. Om du vill ha bär i kakan så tar du ca 2 dl bär (färska eller frysta) strör över 1 msk vetemjöl och sprider ut bären i smeten som du tömt i formen. Ställ in i ungen på 175 grader ca 30- 35 min. Kakan ska liksom lossna från kanterna och prova gärna med en sticka som inte ska vara kladdig när kakan är klar. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den. Varsågoda!

Källa: restermedgaster.blogspot.se

Mannen snodde med sig kameran på semestern (som jag inte fick följa med på...). Därför blir det tyvärr inget foto på den couscoussallad som serverades till pitaburgare med aubergine på valborg. En liten hummus passade fint till också. Synd faktiskt att foto saknas för salladen har en härlig färg och prydde verkligen bordet. Receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm men jag har förenklat lite. Couscoussallad med apelsin och sultanrussin (4 port) 4 dl vatten 1 hönsbuljongtärning 1 tsk gurkmeja 1/2 tsk spiskummin 1 msk olivolja salt och svartpeppar 4 dl couscous 1 påse ruccolasallad 2 apelsiner 1 dl sultanrussin 1 dl cashewnötter Koka upp vattnet tillsammans med hönsbuljongtärning, gurkmeja, spiskummin och olivolja. Lägg i couscousen och täck. Låt stå i fem minuter. Filéa apelsinerna och skölj ruccolan. Precis innan servering, blanda ner apelsinen och ruccolan i couscousen tillsammans med russin och grovhackade nötter. Smaka av med salt och peppar. (Variera med exempelvis tärnad avocado, äpple och plommon.)

Källa: spralligast.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt