gulasch per morberg | pizzasallad per morberg | grönkålssoppa per morberg | moberg flädersaft | rågkakor | biff greta mannerström | per morberg gulasch | recept rådjurssadel stekpåse
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Ingredienser 2 kg vitkål 20 g salt (bergsalt) 1 krm kummin 3 st lagerblad 4 st enbär Gör så här 1. Strimla kålen fint och blanda med saltet och kryddorna. 2. Stöt och stampa sedan kålen så den vätskas. 3. Lägg i en kruka med lock och vattenlås. Den måste kunna släppa ut gaserna (CO2) men samtidigt stänga ute syret.

Källa: recept.nu

Ingredienser Kalvfilé Oscar 8 st kalvfilé, à 80 g Salt och peppar Smör till stekning Choronsås 1 st schalottenlök 0.5 dl rödvinsvinäger 7-8 st vitpepparkorn 3-4 st persiljestjälkar 300 g smör 3 st äggulor 2 msk tomatpuré 2 msk hackad persilja 1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk) Salt och peppar Garnering 4 st hummerklor 8 st vita kokta sparrisar Färsk kryddkvist Gör så här 1. Choronsås Skala och hacka schalottenlöken till choronsåsen. 2. Koka ihop vinäger, peppar, schalottenlök och persiljestjälkar tills hälften återstår. Sila av. 3. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan. 4. Sjud ihop reduktionen med äggulorna i ett vattenbad. Vispa hela tiden till äggblandningen blir luftig och fingervarm. 5. Droppa ner det skirade fingervarma smöret, dock ej den vita bottensatsen i en tunn stråle under kraftig vispning. 6. Tillsätt tomatpuré, hackad persilja, hackad dragon och smaka av med salt och peppar. 7. Kalvfilé Oscar Salta och peppra köttet. 8. Stek skivorna på båda sidor i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. De ska vara lätt rosa inuti. 9. Ringla ut såsen i form av bokstaven O på tallriken. Placera två köttbitar i mitten och lägg på två kokta sparrisar som en romersk tvåa. 10. Garnera med en hummerklo och en kvist kryddgrönt. Servera med stekt potatis

Källa: recept.nu

Hur är det med er därute, kör ni någon specifik diet? GI, LCHF ja vad de nu alla heter. Här följs inga dieter utan här tränas det på som bara den, dvs som vanligt! Vi brukar säga som Per Morberg här hemma att rör man på sig 30 minuter varje dag, kan man i stort sett äta vad man vill! ;) Härmed inviger jag en ny kategori på bloggen som kommer att benämnas Gästbloggare! Detta recept på smarrigt lchf bröd kommer från en härlig och go barndomsvän som heter Jessica som följer det här med LCHF-diet. Visst blir man sugen på detta smarriga bröd fastän man inte är en hängiven LCHFare? Jessica och jag har bott i samma grannskap som barn och även om Jessica är 2 år yngre än mig så kunde hon (hör och häpna) introducera mig till en massa bus ;) Vilken sammanhållning vi hade i det området vi bodde i. Herregud, nu blir jag nostalgisk med trip down memory lane och allt det där... ack du underbara barndomstid :) Önskar er en trevlig helg och tackar Jessica för fint recept och foto! Bild tagen av Jessica. Smarrigt LCHF-bröd (6 st) 50 g fetaost (apetina eller liknande) 1 dl turkisk yoghurt 1 ägg 2 msk fiberhusk 2 tsk bakpulver Gör så här Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda ihop fetaost, yoghurt och ägg. Rör sedan ner fiberhusk och bakpulver. Blanda väl och låt stå i ca 10 min. Gör sedan bollar (eller platta ut som ovan på fotot) och lägg på pappersklädd plåt. Garnera med solroskärnor eller andra valfria frön om du vill. Grädda i ca 18 min i 200 grader. Låt bröden svalna helt på plåten innan du rör dem. Jessica har också en blogg (även om det inte är en bakblogg). Klicka här för att komma till Jessicas blogg .

Källa: amyspieceofcake.blogspot.se

Kokt torsk med äggsås , det måste väl ändå vara en av husmanskostens stora ess! Trots att jag verkligen gillar husmanskost och är rätt bra på att komma ihåg att laga efter dessa recept så har jag nog aldrig gjort denna rätt förut! Det var faktiskt Magnus som kom med idén så jag googlade snabbt reda på ett recept som såg bra ut och det blev Per Morbergs variant. Allra bäst smakar det nog med färskpotatis till men inget man kan göra något åt så här i början av april... Snabbt gick det att laga till också - inget långkok här inte! Recept 4 pers 800 gr torskrygg eller filé 2 kryddpepparkorn (jag tog faktiskt några fler, kändes futtigt annars) 1 lagerblad flingsalt Äggsås med persilja: 4 ägg 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 2 msk vetemjöl 1 dl hackad persilja salt peppar 2 msk smör Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar. Äggsåsen: Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan. Jag tycker gröna ärtor, kokta eller kalla, passar alldeles ypperligt till denna rätt. Mer husmanskost än så kan det väl knappast bli! God & redig mat!! ~~~~~~

Källa: goodthingsmyway.blogspot.se

Den här veckan gick ju undan den oxå och våren har kommit hörde jag på radio idag. Känns ju helt underbart...som jag har längtat!! Igår satt jag ute i solen på lunchen och fick min första bränna på nosen, soldyrkare som jag är. :) Mina kära föräldrar kom i veckan och vi har haft flera mysiga kvällar tillsammans. I mon fyller jag år och det ska firas med gamla trogna vänner i Stockholm så ikväll firar jag med min familj. Det var mamma som kom med idén att laga pasta och varför krångla till det så det blev helt enkelt Italienskt tema för hela slanten ikväll....men ack så gott!!! Meny * Antipasti Bruschetta Dryck Per Morberg Cabernet Sauvignon * Primi Pasta Carbonara Dryck Seniorio de los Llanos Reserva * Dolci Chokladmousse med lime -& passionsfrukt Dryck Kaffe Dolcin kanske inte var helt Italiensk, skulle gjort en panacotta men det blev en mousse i stället. Nästan same same but different! :) Recept till 4 personer Bruschetta 4 skivor kneipp (pågen) 2 msk bruschetta torrkrydda från Oil and vinegar 2 msk vatten 2 msk fin olivolja 12 cocktailtomater färsk basilika till garnering parmesanost smör Skär bort kanterna från brödet. Stek på båda sidor i mycket smör. Lägg på hushållspapper så överflödigt fett sugs upp. Blanda bruschettakrydda med vatten och olja. Låt stå och dra till sig tills det tjocknat. Skär tomaterna i klyftor och skär bort fruktköttet. Skär tomaterna i små fina bitar. Häll tomaterna i bruschettablandningen Lägg en hög tomatröra på brödet och garnera med basilika. Lägg en hög riven parmesan bredvid. Server direkt. Pasta Carbonara Spagetti av god kvalitet 500g varmrökt sidfläsk 12 medelstora champinjoner 2 gula lökar 4 dl grädde grov svartpeppar salt och socker efter smak smör Skär lök och champinjoner fint och bryn i smör Skär och knaperstek fläsket. Rör ner den stekta löken och svampen. Tillsätt grädde och svartpeppar. Låt sjuda ca 20 min tills grädden blivit krämig. Smaka av med socker och ev socker. Servera med pasta al dente. Chokladmousse 100g choklad 70% 2 äggulor 2 dl grädde Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden men inte för hårt. Rör ner äggen i chokladen och häll sen över grädden. Blanda tills smeten blivit slät och fin. Häll upp i glas och t oppa med ett lager curd. Ställ in i kylen minst 1 timma. Innan servering toppa med vispad grädde passionsfrukt Lime/passioncurd 50 g smör 1 dl socker 2 lime 2 passionsfrukter 2 ägg Smält smör och tillsätt socker. Tillsätt rivet limeskal och limesaft samt 1 passionsfrukt. Rör till sist ner äggen. Låt sjuda ca 20 min under omrörning tills curden tjocknat. Sila curden och låt svalna i kylen. Ha en härlig helg där ute!!

Källa: linasmatresa.blogspot.se

Husman ligger mig varmt och hjärtat. Det är rejält och oftast fantastiskt gott, både till vardags och som "finmat" på söndagar. När jag lagar husman är det antingen inspirerat av min mamma eller av Leif Mannerström. Jag har dammat av hans kokbok "Husmanskonst" som av någon anledning hamnat i skymundan i min kokbokshylla så jag har inte konsulterat den på ett tag. Nu har jag bläddrat igenom den igen och hittade massor av recept jag bara måste göra på hans sätt - fast lite på mitt sätt också förstås. Först ut är makaronipudding som är så barnsligt gott! Jag har gjort många puddingar i mina da'r men aldrig kokat makaronerna i mjölk (snabbstuvat) som Mannerström gör utan bara kokat dem i vatten innan jag lägger dem i formen. Stuvningen smaksätts med salt, peppar och socker. Här är det viktigt att det verligen KOKAR och inte småbubblar som när man stuvar makaroner i dryga tjugo minuter. Makaronerna ska kokas enligt koktid på förpackningen, gärna några minuter kortare så blir de inte så mosiga i puddingen. Att stuva makaronerna gör puddingen ännu mer saftig så det kommer jag att fortsätta göra. Och så gräddmjölk i äggstanningen förstås. Jag brukar bara använda mjölk. Enligt husmanskonstnärens recept ska det vara salladslök i puddingen men jag använde purjolök som jag brukar men lade ödmjukt till gul lök också, helt enligt receptet. Däremot avviker jag när det gäller fläsket, jag använder bacon i stället. Och så använder jag min kära prästost, inte grevé eller lagrad herrgård enligt herr Mannerström. Ta det försiktigt med saltet - både bacon och ost ger mycket sälta. För mer från växtriket på tallriken passar rårivna morötter eller tomatklyftor. 6 portioner 4 dl makaroner, Gammeldags Idealmakaroner 2 dl vatten 6 dl standardmjölk 1 tsk socker Salt, vitpeppar och muskot 2 paket bacon i bitar 1 gul lök, finhackad 1 purjolök, strimlad (ej det grövsta gröna) Salt och svartpeppar 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 4 ägg Salt och svartpeppar 3 dl riven prästost Smörklickar Gör så här: Koka upp vatten och mjölk. Koka makaronerna tills de är knappt mjuka. Krydda med lite salt, vitpeppar, muskot och socker. Ställ åt sidan och rör om då och då så att makaronerna inte klibbar ihop sig för mycket. Fräs baconbitarna tills de släpper fettet och börjar få fin färg. Blanda då ner gul lök och purjolök och fräs med en stund. Salta lätt och svartpeppra. Blanda bacon- och lökfräs noga med makaronerna. Vispa ihop äggstanningen. Smörj en ugnsform och lägg i hälften av makaronblandningen. Strö över hälften av osten och sedan resten av makaronblandningen. Häll över äggstanningen och se till att den rinner ner ordentligt till botten genom att peta igenom här och var med en sked. Strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Det kan ta upp till en timme innan puddingen blir tillräckligt fast. Kolla konsistensen genom att sätta ner skaftet på en sked - den ska inte vara rinnig. Sätt första tiden på en halvtimme och kolla sedan färgen. Täck över med folie på slutet om det behövs. Hel muskotnöt att riva var tyvärr slut i skåpet så jag fick använda en kryddburk med inbyggd kvarn i locket, med småbitar av muskot. Självklart fungerade inte kvarnen så jag fick ta bort locket, hälla ur lite grand och mortla i stället. Kände mig lite som Jamie Oliver men jag använder min fina (tunga) mortel alldeles för lite. Jag skulle vilja stå där i köket och mortla färska kryddor, pesto och allt annat som både Oliver och Morberg gör... Det ska bli av det också! BÅDE purjolök och gul lök ska det vara. Jag har bara använt purjolök tills nu, enligt det allra första recept jag har hållit mig till på makaronipudding - från VÅR KOKBOK som jag fick när jag flyttade hemifrån som 18-åring. Det skulle till Mannerström för att få mig att göra min pudding annorlunda... Bacon, gul lök och purjolök är hur gott som helst tillsammans. Här har vi faktiskt början på en god pastasås om man skulle vilja. Bara att blanda i lite crème fraiche och grädde! Enligt Mannerströms recept ska det vara grevé eller lagrad herrgård i puddingen men jag använder min älskade prästost som passar så bra till det mesta i maten. Din egen smaksak! De stuvade makaronerna är blandade med bacon och lök, första lagret är lagt i formen och första ostlagret ska på. Andra lagret av både makaronblandning och ost är lagt. Överst några smörklickar som smälter ut över hela puddingen i ugnen och gör sitt till för den underbara ytan och färgen - och inte minst smaken! Mannerström säger att man kan servera puddingen med brynt smör.... Men jag tycker att det räcker bra så här :-) Mannerström tar gärna ett glas rött vin till sin makaronipudding. Själv föredrar jag ett stort glas iskall mjölk!  Tack för maten, Mannerström. Respekt!

Källa: lottakruse.blogspot.se

Ingredienser 800 gram kycklingfilé(er) salt och peppar Marinad 2 st vitlöksklyfta(or) 1 st limefrukt(er) 0,5 st chilifrukt 4 msk olivolja 2 msk paprikapulver salt och peppar Aioli 2 st vitlöksklyfta(or) , (eller 3) 0,5 st limefrukt(er) 2 st äggula(or) 2,5 dl neutral olja salt och peppar 1 liten bit chilifrukt , eller en knivsudd chilipasta Tillagning Lägg spett av trä i blöt 1-2 timmar innan du börjar grilla. 1. Pressa vitlöksklyftor och lime till marinaden. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda alltsammans med resten av ingredienserna till marinaden i en bunke. 2. Skär kycklingfilén i 2 cm stora tärningar. Lägg ner dem i marinaden och blanda. Marinera i kylen i minst 2-3 timmar, gärna längre. 3. Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan till chiliaiolin i en bunke. Tillsätt äggulorna och rör droppvis ner oljan. Obs! Oljan och äggen måste ha samma temperatur för att aiolin inte ska skära sig. 4. Smaka av aiolin med salt, peppar och lite finstrimlad utkärnad färsk chilifrukt eller chilipasta. 5. Trä upp kycklingköttet på spetten (olja in spetten först om de är av metall) och grilla runt om i 4-5 minuter. Servera med chiliaiolin och gärna tysk potatissallad. Receptet kommer från boken ”Morberg grillar”, Bonnier Fakta. Recept: Per Morberg Foto: Martin Löf

Källa: tasteline.com

En supersmarrig efterrätt som går att förbereda i god tid. Marängbotten mår bra av att ligga i minst ett dygn och Lemon Curd kan du ha i kylskåpet i upp till två veckor. Lemon Curd är också smaskigt att äta som marmelad till frukost, kvällsfika eller varför inte till ostbrickan. Jag hade denna Pavlova som tårta på min födelsedag senast. Önskar er alla en fin vecka och ett trevligt avslut på januari, tänk att snart har första månaden på 2015 också passerat. ♥ KRaM aNNiCa ♥ Pavlova med lemon curd och färska bär ca 4-6 personer Ingredienser: Marängbotten: 4 st äggvitor 2 dl strösocker 1 msk maizenamjöl 1 tsk ättikssprit (12 %) Lemon Curd: 3 st citroner 4 dl strösocker 150 g smör 6 st ägg Garnering: lemon curd 3 dl vispad grädde färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär eller vad säsongen erbjuder) flagad mandel florsocker Gör så här: 1. Sätt ugnen på 140 grader. 2. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen. 3. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl. 4. Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. 5. Stäng sedan av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats. 6. Tvätta citronerna till lemon curden noga. Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre. 7. Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet. 8. Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen. 9. Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked. 10. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad). 11. Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ åt sidan och låt svalna. 12. Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde. 13. Garnera din pavlova med de tjusiga små bären och flagad mandel. Pudra till sist över lite florsocker. Försök att använda så många ekologiska ingredienser som möjligt! Receptet kommer ursprungligen från Per Morberg och recept.nu Förberedelserna är klara. Lemon Curden är tappad på burk och marängbotten ligger för att vila över natten. Eftersom jag hade gäster hemma på kalas i början av januari så var det lite svårt att få tag på fina färska bär. Hallon och blåbär hittade jag, men jordgubbarna var både dyra och fula så det fick bli lite tärnad honungsmelon istället. Pavlova med lemon curd och färska bär. Tårtfatet vann jag på en skidtävling när jag var en nio-tio år, så det har hängt med länge.

Källa: annicaostlund74.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. En ganska så trist efterrätt egentligen, men inkokta päron får mig alltid att tänka på min farmor och farfar som åt det ganska så ofta. Fina minnen! 4 portioner 4-6 päron (gärna lite hårda) 1 bit färsk ingefära (ca 2 cm) 1 liten citron 1 liten bit kanelstång Sockerlag: 1/2 vaniljstång 5 dl vatten 2 dl strösocker Dela vaniljstången på längden. Lägg den med vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt lagen koka kraftigt i cirka 5 minuter. Skala päronen men låt skaftet och blomfästet sitta kvar. Skala och riv ingefäran. Skölj citronen noga och skär den i skivor. Ställ päronen trångt i en lagom stor kastrull och häll över sockerlagen. Lägg i ingefära, citronskivor och kanelbiten. Låt koka upp och sjuda under lock på låg värme i cirka 25 minuter eller tills päronen är mjuka. Känn efter med en sticka om de är klara, de ska bli mjuka men inte koka sönder. Låt dem kallna i lagen. Servera päronen med vispad grädde.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Detta är ju en riktig klassiker! Gott! Förr har jag alltid gjort dillstuvad potatis, men det var även gott med gräslök! 4 portioner 4 småländska isterband Stuvad potatis: 10-12 kokta potatisar 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 dl mjölk 3 dl vispgrädde En nypa riven muskotnöt Salt och nymalen peppar 1/2 dl skivad salladslök, hackad gräslök eller persilja Tillbehör: Fransk senap Inlagda rödbetor Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär potatisen i centimetertjocka skivor. Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och rör om väl. Vispa ner mjölken och grädden. Koka upp sakta under vispning och sjud sedan stuvningen på svag värme i 10 minuter. Rör om då och då så att den inte bränns vid i botten. Lägg isterbanden på en plåt och stek dem gyllenbruna i mitten av ugnen, 20-25 minuter. Vänd dem då och då. Eller stek i en medelvarm stekpanna. Vänd ner potatisen i stuvningen när korven börjar bli klar och låt stuvningen bli varm. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar och tillsätt gräslök eller persilja. Servera isterbanden och stuvningen med fransk senap och inlagda rödbetor.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkel och god soppa. Perfekt som förrätt eller som huvudrätt tillsammans med gott bröd. 4 portioner 400 g förvälld eller fryst grovhackad spenat 1 gul lök 2 msk smör 1 liter höns- eller grönsaksbuljong 2 dl vispgrädde Salt och nymalen vitpeppar 4 kokta ägg Skala och hacka löken. Fräs spenat och lök i smör. Häll på buljongen och grädden. Mixa, koka upp och låt koka i 2-3 minuter så att soppan fortfarande är grön. Smaka av med salt och peppar. Servera med ägghalvor.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur boken Morberg lagar husmanskost av Per Morberg. Köpte ett halvt lamm på en gård utanför Norrtälje för ett tag sen, så passade på att testa detta receptet när vi ändå hade lammstek i frysen. Det var väldigt gott kan jag iaf säga! Köttet var riktigt mört och fint, och potatisgratängen var krämig och god. 4-6 port. Ca 1 kg lammstek 3-5 delade vitlöksklyftor 2 msk hackad färsk rosmarin 2 msk hackad färsk timjan Salt och svartpeppar (1/2 pressad citron) Smör stekning Potatisgratäng: 10-12 (ca 1 kg)potatisar av mjölig sort 2,5 dl grädde 2,5 dl mjölk 1 gul lök 1/2 purjolök 3 vitlöksklyftor Salt och svartpeppar Hackad gräslök till garnering Värm ugnen till 175 grader. Gör 5-7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt citron. Bryn den i smör och se till att den får färg på alla sidor. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills termometern visar 62-65 grader, 60-80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti. Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen. Servera med potatisgratäng och kokta haricots verts. Potatisgratäng: Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, ca 5-10 minuter. Skala och hacka löken och skölj och hacka purjolöken. Blanda med potatisen, pressa ner vitlöken och salta och peppra. Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda gratängen i 30-40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.

Källa: mat365.blogspot.se

God lördag på er alla, idag återvänder vi från vår lilla julpaus och bjuder på två finfina tips när det ska smarras på gotter och glögg. Inget av tipsen är någon avancerad kokkonst alls, kan du öppna skruvkorkar och hantera tandpetare utan att skada dej, går du säker. Första tipset kommer här: Baconlindade dadlar, sött som möter salt och rökt. Detta kan vara ett av de godaste tilltuggen vi gjort och tuggat i oss någonsin - framförallt med tanke på tid och arbetsinsats som krävs för att få dom i magarna. Egentligen behövs det inte ens ett recept, en arbetsbeskrivning är faktiskt det enda som krävs och den ser ut så här: Baconlindade dadlar valfritt antal färska dadlar baconskivor, mängd efter antal dadlar tandpetare, lika många som dadlarna Dela baconskivorna i två halvor. Finns det kärnor i dadlarna så tar du bort dom. Linda en baconhalva runt varje dadel och fäst med tandpetare. Lägg dadlarna på ett ugnsgaller och stek dom i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg, ca 15 minuter. Ta ut och njut! Vill man klödda till det lite grann och ge dadlarna en extra skjuts så kan man fylla dom med en klick ost innan man lindar in dom i bacon, getost och ädelost är två goda förslag som passar fint till. Tips nummer två kommer nu och det är glögg från en av landets största befolkningsdelare, Mr Morberg. Vi köper sällan, nästan aldrig, glögg sen vi började göra egen glögg för något år sedan - det finns liksom ingen anledning till det. Vi tycker nästan alltid att den man köper är på tok för sötsliskig och därför var det extra spännande när vi fick frågan om att testa och provsmaka Pers glögg (ja den han satt sitt namn och ansikte på iaf:) ). Absolut en utmaning att tacka ja till! Och döm om vår förvåning när vi faktiskt gillade det som fanns i flaskan, vi gillade det till och med oerhört mycket! Det fanns inte den minsta sötsliskighet att hitta inuti flaskan, och tro oss vi försökte, tvärtom var det en riktigt bra kryddad och mustig smak i glöggen. Vi provade både roséglöggen och den vanliga julglöggen och båda fick dom fyra tummar upp från oss! Det enda vi hängde upp oss på är etiketten. Jisses alltså, är man inte rädd för tomten så blir man ju - fru M gick plötsligt i barndom och fick kalla kårar längs ryggraden:) Roséglöggen kan vi förresten varmt rekommendera att dricka kall med några isbitar i, eller blanda med lite mousserande vin (japp det funkar bra med alkoholfritt bubbel också) så får du en alla tiders god juldrink i glaset. Ikväll dricker vi både glögg och bubbel i köket, japp det finns lite kvar i flaskorna. Vi kör plockmat till middag, ingen av oss orkar stå vid spisen och eftersom det var på tok för länge sen vi plockade mat kändes det som en god lösning på det problemet. Efter maten blir det soffa, ryggläge och tv-tittande, några andra utsvävningar har herr M ingen ork till. Det tar på krafterna att jobba så där nonstop så vi pejlar in någon bra film som passar oss båda - både den som tittar och den som blundar:) En läcker lördagskväll till er alla! Smaklig spis! / Anki och Håkan

Källa: martenssonskok.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt