grönkålssoppa per morberg | gulasch per morberg | pizzasallad per morberg | kalvfilé på lyxlirarens vis | Donnisar plättar | moberg flädersaft | rågkakor | biff greta mannerström | per morberg gulasch
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Antal portioner: 4 Ingredienser 1 st morot 1 st äpple 0.5 st rotselleri 0.5 st liten kålrot 1 st palsternacka 1 dl gourmet crème fraiche 0.5 dl majonnäs 3 msk hackade val- eller hasselnötter salladsblad till servering salt och peppar Gör så här 1. Skala och tvätta alla rotfrukter noga. Skär rotfrukterna i mycket tunna strimlor, lägg i en skål. Salta och peppra. Låt stå en timma. (Saltet drar ur vätskan ur rotfrukterna). 2. Häll av eventuell vätska. Blanda i majonäsen, crème fraichen och de hackade nötterna. 3. Strimla äpplet sist av allt och blanda i. Smaka av med ev mer salt och peppar. 4. Lägg några salladsblad i botten på en tallrik och sedan en klick av waldorfblandningen.

Källa: recept.nu

Ostkaka är himla gott, men den "riktiga" småländska ostkakan med ostlöpe tar sin lilla tid att göra så därför fick det bli en busenkel snabbvariant med keso, så mumsigt :-). Men jag såg att det fanns ostlöpe på ICA så jag skall allt ta och testa en "riktig" variant av ostkaka med. Receptet kommer ur Per Mobergs nya bok Morberg lagar husmanskost . En bok som jag verkligen kan rekommendera, en bok helt i min smak. Ostkaka med keso 4-6 portioner 50 gram sötmandel 3 medelstora ägg 1/2 dl strösocker 1/2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 500 gram keso 3 dl vispgrädde 1 tsk rivet citronskal Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform på ca 1 1/2 liter. Skålla och finhacka mandeln. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel. Häll detta i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Jag gräddade min längst ner i ugnen. Servera ostkakan ljummen med tex hallonsylt och lite lättvispad grädde. Tokgott helt enkelt :-).

Källa: cupcakesfluffan.blogspot.se

Kokt torsk med äggsås , det måste väl ändå vara en av husmanskostens stora ess! Trots att jag verkligen gillar husmanskost och är rätt bra på att komma ihåg att laga efter dessa recept så har jag nog aldrig gjort denna rätt förut! Det var faktiskt Magnus som kom med idén så jag googlade snabbt reda på ett recept som såg bra ut och det blev Per Morbergs variant. Allra bäst smakar det nog med färskpotatis till men inget man kan göra något åt så här i början av april... Snabbt gick det att laga till också - inget långkok här inte! Recept 4 pers 800 gr torskrygg eller filé 2 kryddpepparkorn (jag tog faktiskt några fler, kändes futtigt annars) 1 lagerblad flingsalt Äggsås med persilja: 4 ägg 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 2 msk vetemjöl 1 dl hackad persilja salt peppar 2 msk smör Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar. Äggsåsen: Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan. Jag tycker gröna ärtor, kokta eller kalla, passar alldeles ypperligt till denna rätt. Mer husmanskost än så kan det väl knappast bli! God & redig mat!! ~~~~~~

Källa: goodthingsmyway.blogspot.se

Den här veckan gick ju undan den oxå och våren har kommit hörde jag på radio idag. Känns ju helt underbart...som jag har längtat!! Igår satt jag ute i solen på lunchen och fick min första bränna på nosen, soldyrkare som jag är. :) Mina kära föräldrar kom i veckan och vi har haft flera mysiga kvällar tillsammans. I mon fyller jag år och det ska firas med gamla trogna vänner i Stockholm så ikväll firar jag med min familj. Det var mamma som kom med idén att laga pasta och varför krångla till det så det blev helt enkelt Italienskt tema för hela slanten ikväll....men ack så gott!!! Meny * Antipasti Bruschetta Dryck Per Morberg Cabernet Sauvignon * Primi Pasta Carbonara Dryck Seniorio de los Llanos Reserva * Dolci Chokladmousse med lime -& passionsfrukt Dryck Kaffe Dolcin kanske inte var helt Italiensk, skulle gjort en panacotta men det blev en mousse i stället. Nästan same same but different! :) Recept till 4 personer Bruschetta 4 skivor kneipp (pågen) 2 msk bruschetta torrkrydda från Oil and vinegar 2 msk vatten 2 msk fin olivolja 12 cocktailtomater färsk basilika till garnering parmesanost smör Skär bort kanterna från brödet. Stek på båda sidor i mycket smör. Lägg på hushållspapper så överflödigt fett sugs upp. Blanda bruschettakrydda med vatten och olja. Låt stå och dra till sig tills det tjocknat. Skär tomaterna i klyftor och skär bort fruktköttet. Skär tomaterna i små fina bitar. Häll tomaterna i bruschettablandningen Lägg en hög tomatröra på brödet och garnera med basilika. Lägg en hög riven parmesan bredvid. Server direkt. Pasta Carbonara Spagetti av god kvalitet 500g varmrökt sidfläsk 12 medelstora champinjoner 2 gula lökar 4 dl grädde grov svartpeppar salt och socker efter smak smör Skär lök och champinjoner fint och bryn i smör Skär och knaperstek fläsket. Rör ner den stekta löken och svampen. Tillsätt grädde och svartpeppar. Låt sjuda ca 20 min tills grädden blivit krämig. Smaka av med socker och ev socker. Servera med pasta al dente. Chokladmousse 100g choklad 70% 2 äggulor 2 dl grädde Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden men inte för hårt. Rör ner äggen i chokladen och häll sen över grädden. Blanda tills smeten blivit slät och fin. Häll upp i glas och t oppa med ett lager curd. Ställ in i kylen minst 1 timma. Innan servering toppa med vispad grädde passionsfrukt Lime/passioncurd 50 g smör 1 dl socker 2 lime 2 passionsfrukter 2 ägg Smält smör och tillsätt socker. Tillsätt rivet limeskal och limesaft samt 1 passionsfrukt. Rör till sist ner äggen. Låt sjuda ca 20 min under omrörning tills curden tjocknat. Sila curden och låt svalna i kylen. Ha en härlig helg där ute!!

Källa: linasmatresa.blogspot.se

Efter all julmat känns det helt rätt med en matig gulaschsoppa. Soppan doftar härligt när den står och puttrar på spisen och smakar väldigt gott med alla rotfrukter och kryddor. Denna gång använde jag mig av ett recept från Morberg men som vanligt ändrade jag efter eget tycke och smak. Eftersom jag tänkte frysa in soppa så gjorde jag för 8-10 personer. Ett gott bröd till är ett måste och även en klick gräddfil i soppan som pricken över i. Gulaschsoppa Gulaschsoppa (8 personer) 600-700 g högrev av nötkött 2 st gula lökar 4 st vitlöksklyftor 5 st potatisar 2 st morötter 1 st palsternacka 1 bit kålrot 1 bit rotselleri 2 tsk kummin 1 tsk mejram, malen eller basilika 3 msk paprikapulver 6 msk tomatpuré 1 st citron, tvättad, rivet skal och saft 2,5 l oxbuljong eller köttbuljong 3 msk rapsolja Salt & peppar 2-3 msk mjöl Gör så här 1. Skär köttet i centimeterstora tärningar. 2. Skala och hacka löken och vitlöken. 3. Skala och skär rotfrukterna i små tärningar. 4. Bryn löken och sen köttet i smör eller olja i en gryta. Rör i 1,5 msk mjöl i grytan. 5. Tillsätt rotfrukter och kryddor utom buljongen och bryn i ytterligare några minuter. 6. Tillsätt buljongen samt salt o peppar. 7. Koka upp, sänk värmen och låt soppan sjuda under lock tills köttet är mört, cirka 1 1/2 timme. Rör om då och då. Ta resten av mjölet och red soppan mot slutet av koktiden. 8. Smaka av med mer salt och peppar. 9. Servera gärna med en klick gräddfil och ett gott bröd till. Fick hjälp av barnen att hacka alla rotfrukter som skulle i grytan. Ett gott surdegsbröd är ett måste till soppan. Ljuvlig gulaschsoppa !

Källa: miasmandariner.blogspot.se

Vildsvin är gott, sommartid grillar vi köttet men under vinterhalvåret passar en värmande soppa. Receptet är hämtat ur Morberg jagar och lagar förutom att jag bytt ut kummin till sambal oelek. Foto: Martin Löf 300 g vildsvinsstek eller -karré (alt märgpipa eller högrev av nötkött 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor 4 potatisar av fast sort (400 g) 1 morot 3 msk Smör eller rapsolja 1 krm sambal oelek (2 tsk kummin, malen) 1 tsk mejram, malen 3 msk paprikapulver 3 msk tomatpuré 0.5 citron, tvättad, rivet skal och saft 1.5 l oxbuljong Salt, efter smak Peppar , efter smak Tillbehör Gräddfil Nybakat bröd Skär köttet i centimeterstora tärningar. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och skär potatisen och moroten i små tärningar. Bryn köttet i smör eller olja i en tjockbottnad kastrull. Rör ner alla ingredienser utom buljongen och bryn i ytterligare några minuter. Tillsätt buljong och lite salt och peppar. Koka upp, sänk värmen och låt soppan sjuda under lock tills köttet är mört, cirka 1 1/2 timme. Rör om då och då. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Servera gärna med en klick gräddfil och ett nybakat, härligt bröd. Anita

Källa: anitasskafferi.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. En ganska så trist efterrätt egentligen, men inkokta päron får mig alltid att tänka på min farmor och farfar som åt det ganska så ofta. Fina minnen! 4 portioner 4-6 päron (gärna lite hårda) 1 bit färsk ingefära (ca 2 cm) 1 liten citron 1 liten bit kanelstång Sockerlag: 1/2 vaniljstång 5 dl vatten 2 dl strösocker Dela vaniljstången på längden. Lägg den med vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt lagen koka kraftigt i cirka 5 minuter. Skala päronen men låt skaftet och blomfästet sitta kvar. Skala och riv ingefäran. Skölj citronen noga och skär den i skivor. Ställ päronen trångt i en lagom stor kastrull och häll över sockerlagen. Lägg i ingefära, citronskivor och kanelbiten. Låt koka upp och sjuda under lock på låg värme i cirka 25 minuter eller tills päronen är mjuka. Känn efter med en sticka om de är klara, de ska bli mjuka men inte koka sönder. Låt dem kallna i lagen. Servera päronen med vispad grädde.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Snacka om att det blir så mycket godare med en hel kyckling än med kycklingfiléer. Rekommenderar detta receptet! 4 portioner. 1 hel kyckling, ca 1,5 kg 1,5 tsk salt per liter vatten 1/2 purjolök 1 morot 5 kvistar persilja 10 pepparkorn 1-2 lagerblad Currysås: 1 gul lök 1 friskt sött äpple Rapsolja eller annan neutral olja Smör 2-4 msk curry 2 msk vetemjöl 5 dl buljong från kokningen 1/2 tsk råsocker 2 dl vispgrädde 1 dl mjölk Salt och peppar Banan Lägg kycklingen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Tillsätt salt, koka upp och skumma. Skölj och skär purjolöken i bitar. Skala och skär moroten i bitar. Lägg ner alltsammans i kastrullen tillsammans med persiljekvistar, pepparkorn och lagerblad. Låt koka in50-60 minuter. Ta upp kycklingen och låt den svalna något. Ta bort skinnet och skärbkycklingköttet i bitar. Lägg tillbaka skrovet i kastrullen och låt koka i ca 30 minuter i buljongen. Sila och koka ihop buljongen tills en tredjedel återstår. Skala och hacka lök och äpple till currysåsen. Fräs det i olja och smör med curryn. Rör ner mjöl och späd med buljongen, lite i taget, under vispning. Tillsätt råsocker, grädde och mjölk, rör om och låt koka i 10 minuter. Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Lägg ner kycklingbitarna i såsen. Hetta upp och servera med ris och skivad banan.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Detta är ju en riktig klassiker! Gott! Förr har jag alltid gjort dillstuvad potatis, men det var även gott med gräslök! 4 portioner 4 småländska isterband Stuvad potatis: 10-12 kokta potatisar 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 dl mjölk 3 dl vispgrädde En nypa riven muskotnöt Salt och nymalen peppar 1/2 dl skivad salladslök, hackad gräslök eller persilja Tillbehör: Fransk senap Inlagda rödbetor Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär potatisen i centimetertjocka skivor. Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och rör om väl. Vispa ner mjölken och grädden. Koka upp sakta under vispning och sjud sedan stuvningen på svag värme i 10 minuter. Rör om då och då så att den inte bränns vid i botten. Lägg isterbanden på en plåt och stek dem gyllenbruna i mitten av ugnen, 20-25 minuter. Vänd dem då och då. Eller stek i en medelvarm stekpanna. Vänd ner potatisen i stuvningen när korven börjar bli klar och låt stuvningen bli varm. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar och tillsätt gräslök eller persilja. Servera isterbanden och stuvningen med fransk senap och inlagda rödbetor.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur boken Morberg lagar husmanskost av Per Morberg. Köpte ett halvt lamm på en gård utanför Norrtälje för ett tag sen, så passade på att testa detta receptet när vi ändå hade lammstek i frysen. Det var väldigt gott kan jag iaf säga! Köttet var riktigt mört och fint, och potatisgratängen var krämig och god. 4-6 port. Ca 1 kg lammstek 3-5 delade vitlöksklyftor 2 msk hackad färsk rosmarin 2 msk hackad färsk timjan Salt och svartpeppar (1/2 pressad citron) Smör stekning Potatisgratäng: 10-12 (ca 1 kg)potatisar av mjölig sort 2,5 dl grädde 2,5 dl mjölk 1 gul lök 1/2 purjolök 3 vitlöksklyftor Salt och svartpeppar Hackad gräslök till garnering Värm ugnen till 175 grader. Gör 5-7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt citron. Bryn den i smör och se till att den får färg på alla sidor. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills termometern visar 62-65 grader, 60-80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti. Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen. Servera med potatisgratäng och kokta haricots verts. Potatisgratäng: Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, ca 5-10 minuter. Skala och hacka löken och skölj och hacka purjolöken. Blanda med potatisen, pressa ner vitlöken och salta och peppra. Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda gratängen i 30-40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur boker Morberg lagar husmanskost av Per Morberg. Det är många riktigt goda recept i den boken och nu blev det detta! Riktigt gott! 4 port. 500 g fryst renskav 7 dl (ca 200 g) färska kantareller 1 stor gul lök Smör till stekning Salt och nymalen peppar 2 dl vispgrädde Färska lingon och persilja till garnering Låt renskaven tina någon något. Rensa och grovhacka kantarellerna. Skala och hacka löken. Hetta upp smör i en stekpanna och stek svampen tills vätskan kokat in och svampen fått lite färg. Lyft upp den och lägg åt sidan. Fräs löken mjuk och glansig i smör. Tillsätt renskaven och stek tills den får lite färg. Blanda ner kantarellerna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt grädden och låt koka ihop några minuter. Servera med pressad potatis. Garnera med lingon och persilja.

Källa: mat365.blogspot.se

God lördag på er alla, idag återvänder vi från vår lilla julpaus och bjuder på två finfina tips när det ska smarras på gotter och glögg. Inget av tipsen är någon avancerad kokkonst alls, kan du öppna skruvkorkar och hantera tandpetare utan att skada dej, går du säker. Första tipset kommer här: Baconlindade dadlar, sött som möter salt och rökt. Detta kan vara ett av de godaste tilltuggen vi gjort och tuggat i oss någonsin - framförallt med tanke på tid och arbetsinsats som krävs för att få dom i magarna. Egentligen behövs det inte ens ett recept, en arbetsbeskrivning är faktiskt det enda som krävs och den ser ut så här: Baconlindade dadlar valfritt antal färska dadlar baconskivor, mängd efter antal dadlar tandpetare, lika många som dadlarna Dela baconskivorna i två halvor. Finns det kärnor i dadlarna så tar du bort dom. Linda en baconhalva runt varje dadel och fäst med tandpetare. Lägg dadlarna på ett ugnsgaller och stek dom i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg, ca 15 minuter. Ta ut och njut! Vill man klödda till det lite grann och ge dadlarna en extra skjuts så kan man fylla dom med en klick ost innan man lindar in dom i bacon, getost och ädelost är två goda förslag som passar fint till. Tips nummer två kommer nu och det är glögg från en av landets största befolkningsdelare, Mr Morberg. Vi köper sällan, nästan aldrig, glögg sen vi började göra egen glögg för något år sedan - det finns liksom ingen anledning till det. Vi tycker nästan alltid att den man köper är på tok för sötsliskig och därför var det extra spännande när vi fick frågan om att testa och provsmaka Pers glögg (ja den han satt sitt namn och ansikte på iaf:) ). Absolut en utmaning att tacka ja till! Och döm om vår förvåning när vi faktiskt gillade det som fanns i flaskan, vi gillade det till och med oerhört mycket! Det fanns inte den minsta sötsliskighet att hitta inuti flaskan, och tro oss vi försökte, tvärtom var det en riktigt bra kryddad och mustig smak i glöggen. Vi provade både roséglöggen och den vanliga julglöggen och båda fick dom fyra tummar upp från oss! Det enda vi hängde upp oss på är etiketten. Jisses alltså, är man inte rädd för tomten så blir man ju - fru M gick plötsligt i barndom och fick kalla kårar längs ryggraden:) Roséglöggen kan vi förresten varmt rekommendera att dricka kall med några isbitar i, eller blanda med lite mousserande vin (japp det funkar bra med alkoholfritt bubbel också) så får du en alla tiders god juldrink i glaset. Ikväll dricker vi både glögg och bubbel i köket, japp det finns lite kvar i flaskorna. Vi kör plockmat till middag, ingen av oss orkar stå vid spisen och eftersom det var på tok för länge sen vi plockade mat kändes det som en god lösning på det problemet. Efter maten blir det soffa, ryggläge och tv-tittande, några andra utsvävningar har herr M ingen ork till. Det tar på krafterna att jobba så där nonstop så vi pejlar in någon bra film som passar oss båda - både den som tittar och den som blundar:) En läcker lördagskväll till er alla! Smaklig spis! / Anki och Håkan

Källa: martenssonskok.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost . Har gått o längtat efter att rabarbern ska växa upp så jag skulle kunna göra detta receptet! Och det va som jag trodde, supergott! 4-6 portioner 500 g rabarber 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl Smuldeg 100 g kallt smör 2 1/2 dl vetemjöl 1 msk strösocker 1 riven bittermandel Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala rabarbern, men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär den i ca 2 cm breda bitar. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till degen till en smulig massa. Smula den över rabarbern. Ställ in pajen i ugnen och grädde den i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass. Glass 2 1/2 dl vispgrädde 2 1/2 dl mjölk 1 vaniljstång 5 äggulor 1 dl strösocker Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. FAQ
Copyright 2018 ® - Kontakt