grönkålssoppa per morberg | gulasch per morberg | pizzasallad per morberg | kalvfilé på lyxlirarens vis | Donnisar plättar | moberg flädersaft | rågkakor | biff greta mannerström | per morberg gulasch
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

Antal portioner: 4 Ingredienser 1 st morot 1 st äpple 0.5 st rotselleri 0.5 st liten kålrot 1 st palsternacka 1 dl gourmet crème fraiche 0.5 dl majonnäs 3 msk hackade val- eller hasselnötter salladsblad till servering salt och peppar Gör så här 1. Skala och tvätta alla rotfrukter noga. Skär rotfrukterna i mycket tunna strimlor, lägg i en skål. Salta och peppra. Låt stå en timma. (Saltet drar ur vätskan ur rotfrukterna). 2. Häll av eventuell vätska. Blanda i majonäsen, crème fraichen och de hackade nötterna. 3. Strimla äpplet sist av allt och blanda i. Smaka av med ev mer salt och peppar. 4. Lägg några salladsblad i botten på en tallrik och sedan en klick av waldorfblandningen.

Källa: recept.nu

Gjorde lite mannagrynspudding till lunch idag, barnen gillar det med, så himla mumsigt, egentligen skall det vara russin i, men då jag inte tycker om det uteslöt jag det. Perfekt med tex saftsås eller sylt till. Mannagrynspudding 4-6 portioner 1 msk smör 1 liter mjölk 2 dl mannagryn 1/2 tsk salt 1 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 rivna bittermandlar (1 dl russin) 1 ägg Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Vispa i mannagrynen. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter under ständig omrörning, det bränns lätt i botten annars. Tillsätt salt, socker, vaniljsocker och bittermandel. Blanda ev ner russinen om du vill ha i det och ägget. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda puddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna i formen. Serveras med tex saftsås eller sylt. Receptet kommer från Morberg lagar husmanskost

Källa: cupcakesfluffan.blogspot.se

Kokt torsk med äggsås , det måste väl ändå vara en av husmanskostens stora ess! Trots att jag verkligen gillar husmanskost och är rätt bra på att komma ihåg att laga efter dessa recept så har jag nog aldrig gjort denna rätt förut! Det var faktiskt Magnus som kom med idén så jag googlade snabbt reda på ett recept som såg bra ut och det blev Per Morbergs variant. Allra bäst smakar det nog med färskpotatis till men inget man kan göra något åt så här i början av april... Snabbt gick det att laga till också - inget långkok här inte! Recept 4 pers 800 gr torskrygg eller filé 2 kryddpepparkorn (jag tog faktiskt några fler, kändes futtigt annars) 1 lagerblad flingsalt Äggsås med persilja: 4 ägg 4 dl mjölk 1 dl vispgrädde 2 msk vetemjöl 1 dl hackad persilja salt peppar 2 msk smör Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar. Äggsåsen: Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan. Jag tycker gröna ärtor, kokta eller kalla, passar alldeles ypperligt till denna rätt. Mer husmanskost än så kan det väl knappast bli! God & redig mat!! ~~~~~~

Källa: goodthingsmyway.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Sås 500 gram nötfärs 100 gram champinjoner 100 gram rökt sidfläsk 1 förpackning passerade tomater 1 dl tomatpuré 4 st vitlöksklyfta(or) 2 msk olivolja 2 msk smör 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 100 gram riven ost 1 paket färska lasagneplattor Bechamelsås 7 dl mjölk 2 dl grädde 100 gram smör 1 dl vetemjöl muskotnöt, (riv några drag) salt vitpeppar Sallad 0,5 st isbergssallad , eller krukallad 0,5 st gurka 0,5 ask cocktailtomater olja och vinäger Tillagning 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Sås: Skär sidfläsket i tunna små bitar. Putsa och skiva champinjonerna tunt. Skala och finhacka vitlöken. 3. Fräs färsen i en panna med olja och smör i en stor tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) tills det blir brynt. Tillsätt sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken och fräs ytterligare någon minut tills allt är gyllenbrunt. Avsluta med att ha i tomatpurén och häll i de passerade tomaterna. 4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt alltsammans småputtra i grytan ca 30 minuter. 5. Bechamelsås: Värm upp grädde och mjölk. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten. 6. Lasagne: Klipp lasagneplattan så att du får 4 lika stora ark. Ta en något mindre och djupare ugnsform. Börja med att hälla lite sås i botten av formen och sedan lägger du en platta i botten. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärssås, bechamel samt ost. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter. 7. Sallad: Skölj alla salladsingredienser. Strimla salladen och skär gurkan i bitar. Halvera tomaterna och lägg allting i en skål. Ringla över olja och vinäger och servera salladen till lasagnen. Recept: Per Morberg Foto: Linnea Swärd Näringsvärde: Kcal: 812 Fett: 49 g Protein: 38 g Kolhydrater: 52 g

Källa: tasteline.com

En supersmarrig efterrätt som går att förbereda i god tid. Marängbotten mår bra av att ligga i minst ett dygn och Lemon Curd kan du ha i kylskåpet i upp till två veckor. Lemon Curd är också smaskigt att äta som marmelad till frukost, kvällsfika eller varför inte till ostbrickan. Jag hade denna Pavlova som tårta på min födelsedag senast. Önskar er alla en fin vecka och ett trevligt avslut på januari, tänk att snart har första månaden på 2015 också passerat. ♥ KRaM aNNiCa ♥ Pavlova med lemon curd och färska bär ca 4-6 personer Ingredienser: Marängbotten: 4 st äggvitor 2 dl strösocker 1 msk maizenamjöl 1 tsk ättikssprit (12 %) Lemon Curd: 3 st citroner 4 dl strösocker 150 g smör 6 st ägg Garnering: lemon curd 3 dl vispad grädde färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär eller vad säsongen erbjuder) flagad mandel florsocker Gör så här: 1. Sätt ugnen på 140 grader. 2. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen. 3. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl. 4. Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. 5. Stäng sedan av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats. 6. Tvätta citronerna till lemon curden noga. Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre. 7. Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet. 8. Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen. 9. Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked. 10. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad). 11. Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ åt sidan och låt svalna. 12. Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde. 13. Garnera din pavlova med de tjusiga små bären och flagad mandel. Pudra till sist över lite florsocker. Försök att använda så många ekologiska ingredienser som möjligt! Receptet kommer ursprungligen från Per Morberg och recept.nu Förberedelserna är klara. Lemon Curden är tappad på burk och marängbotten ligger för att vila över natten. Eftersom jag hade gäster hemma på kalas i början av januari så var det lite svårt att få tag på fina färska bär. Hallon och blåbär hittade jag, men jordgubbarna var både dyra och fula så det fick bli lite tärnad honungsmelon istället. Pavlova med lemon curd och färska bär. Tårtfatet vann jag på en skidtävling när jag var en nio-tio år, så det har hängt med länge.

Källa: annicaostlund74.blogspot.se

Inte allt för sällan får jag cravings för något som jag inte ätit på länge. Både jag och min J är helt galna i isterband, men äter det inte så ofta. Jag blev inspirerad av Per Morberg. Tittar ofta på hans Vad blir det för mat på TV. I det här receptet blev det en massa nya saker som jag aldrig gjort tidigare. Att det var så enkelt att koka rödbetor, varför har jag aldrig gjort det tidigare?! Vi hade en blandning av olika sorters isterband, alla inköpta på ICA Kvantum i Sickla köpkvarter. Min favorit var utan konkurrens Lönneberga Isterband. Recept Ingredienser: Fast potatis 800-900 gr En bunt färska rödbetor Småländska Isterband Färsk dill Mjölk 4 dl Mjöl 2 msk Smör 3,5 msk smör Skär potatisen i klyftor och koka till den är mjuk. Låt ånga av ordenligt och därefter svalna. Koka rödbetorna (bort med det gröna) i 20 minuter nu när de är späda och fina. På vintern tar det längre tid, kolla med en gaffel att de mjuknat. Skölj dem därefter i riktigt kallt vatten och skala med en potatisskalare. Klyfta, blanda runt en klick smör, på med en nypa flingsalt och lägg undan till serveringen. Smält smöret försiktigt i en kastrull. Ta bort från värmen och sikta över mjölet. Vispa fri från klumpar. Häll på mjölken och vispa allt lent, värm försiktigt under omröring. Låt småputtra i 5-10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Av från plattan och i med potatisen. Hacka dill och skicka i allt i stuvningen. Dela korvarna på längden och stek i 10-12 minuter. Servera med en god senap och en kall öl. Lämnar också härmed in detta recept som bidrag till Jenny Benjaminssons tävling på kalasgott.com

Källa: lyxigmat.blogspot.se

Dagarna rinner snabbt denna veckan, redan fredag i morgon igen och helgen stundar. Det har varit inskolningar på förskolan, där Anki jobbar, och det har gått riktigt bra. Förmodligen är det därför hennes vecka har rusat iväg. På Håkans jobb har alla turister försvunnit och Köpingebros ICAaffär har återgått till sin normala kundkrets. Nu lät det nästan som att det finns turister som blivit bortförda eller på något annat mystiskt sätt försvunnit från affären, men så är ju naturligtvis inte fallet... Men på somrarna är det många turister som handlar på Gema, även en del kändisar som bor på sina sommarställen på Österlen hittar dit. I år har bl.a Lena Endre gästat affären. Men nu när sommaren börjar gå mot höst så har turisterna rest hem igen och lämnat ett visst tomrum bakom sig. Så vad passar väl bättre, dessa regniga "förhöstdagar" än att kocka till olika grytor? Långkok i all ära, men på vardagarna kan det vara svårt att få tid till det, så då kan dagens middag vara ett bra alternativ. En mustig kyckling gryta som behöver ungefär 20 minuters kokning innan den är klar att avnjutas: Snabb kycklinggryta 2 port 2 kycklingfiléer 125 g bacon 100 g smålök 2 vitlöksklyftor 1 stjälkselleri 3 dl vatten 2 msk kalvfond 2 msk balsamvinäger Dela filéerna i tre lika stora delar. Skär baconet i småbitar och stek i en stekgryta. Ta upp bitarna men låt fettet stanna kvar och stek kycklingbitarna i bacinfettet till de är lätt brynta runt om. Skala löken och vitlöken. Skiva vitlöken och sellerin. Blanda ner selleri, lök, vitlök och bacon bland kycklingen och stek en kort stund. Tillsätt övriga ingredienser och låt det hela koka ca 20 minuter till kycklingen är klar. Red med maizena och smaka av med salt och peppar innan grytan avnjuts med ris och sallad. Så där ja, en snabb och smarrig gryta för stressiga vardagar. Nu är det snart tid för Per Morberg att svara på frågan "vad blir det för mat" ikväll på 4+. Tittar ni också på hans matprogram ikväll, eller blir det något annat? I morgon kockar vi till en lite lyxigare torskrätt till middag, får se om Håkan kan springa fast i något gott vin som vi kan dricka till. Nyfikna på vad det blir? Då vet ni var ni ska titta in i morgon! Smaklig spis! / Anki och Håkan x

Källa: martenssonskok.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkelt och helt okej vardagsmat. Ett måste att ha nåt gott bröd till! 4 port. 1 blomkål ca 750 g 1 gul lök 2 msk smör 8 dl höns- eller grönsaksbuljong 2 dl vispgrädde Salt och nymalen svartpeppar Hackad gräslök till garnering Skölj blomkålen och skär den i bitar. Skala och hacka löken grovt. Fräs blomkål och lök i smör. Tillsätt buljong och grädde och koka tills blomkålen är riktigt mjuk, ca 20 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Garnera med gräslök.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har gjort en liknande ostkaka en gång förut, men det var väldigt många år sen. Så kul att testa igen. Den blev helt okej. 4-6 portioner 50 g sötmandel 3 medelstora ägg 1/2 dl strösocker 1/2 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 500 g keso (1 stor burk) 3 dl vispgrädde 1 tsk rivet citronskal Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsform (1,5 liter). Skålla och finhacka mandeln. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, keso, grädde, citronskal och mandel. Häll ostmassan i formen och grädda kakan i ca 1 timme. Servera ostkakan ljummen direkt ur formen med hallonsylt och vispad grädde.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur boken Morberg lagar husmanskost av Per Morberg. Köpte ett halvt lamm på en gård utanför Norrtälje för ett tag sen, så passade på att testa detta receptet när vi ändå hade lammstek i frysen. Det var väldigt gott kan jag iaf säga! Köttet var riktigt mört och fint, och potatisgratängen var krämig och god. 4-6 port. Ca 1 kg lammstek 3-5 delade vitlöksklyftor 2 msk hackad färsk rosmarin 2 msk hackad färsk timjan Salt och svartpeppar (1/2 pressad citron) Smör stekning Potatisgratäng: 10-12 (ca 1 kg)potatisar av mjölig sort 2,5 dl grädde 2,5 dl mjölk 1 gul lök 1/2 purjolök 3 vitlöksklyftor Salt och svartpeppar Hackad gräslök till garnering Värm ugnen till 175 grader. Gör 5-7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt citron. Bryn den i smör och se till att den får färg på alla sidor. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills termometern visar 62-65 grader, 60-80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti. Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen. Servera med potatisgratäng och kokta haricots verts. Potatisgratäng: Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, ca 5-10 minuter. Skala och hacka löken och skölj och hacka purjolöken. Blanda med potatisen, pressa ner vitlöken och salta och peppra. Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda gratängen i 30-40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.

Källa: mat365.blogspot.se

God lördag på er alla, idag återvänder vi från vår lilla julpaus och bjuder på två finfina tips när det ska smarras på gotter och glögg. Inget av tipsen är någon avancerad kokkonst alls, kan du öppna skruvkorkar och hantera tandpetare utan att skada dej, går du säker. Första tipset kommer här: Baconlindade dadlar, sött som möter salt och rökt. Detta kan vara ett av de godaste tilltuggen vi gjort och tuggat i oss någonsin - framförallt med tanke på tid och arbetsinsats som krävs för att få dom i magarna. Egentligen behövs det inte ens ett recept, en arbetsbeskrivning är faktiskt det enda som krävs och den ser ut så här: Baconlindade dadlar valfritt antal färska dadlar baconskivor, mängd efter antal dadlar tandpetare, lika många som dadlarna Dela baconskivorna i två halvor. Finns det kärnor i dadlarna så tar du bort dom. Linda en baconhalva runt varje dadel och fäst med tandpetare. Lägg dadlarna på ett ugnsgaller och stek dom i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg, ca 15 minuter. Ta ut och njut! Vill man klödda till det lite grann och ge dadlarna en extra skjuts så kan man fylla dom med en klick ost innan man lindar in dom i bacon, getost och ädelost är två goda förslag som passar fint till. Tips nummer två kommer nu och det är glögg från en av landets största befolkningsdelare, Mr Morberg. Vi köper sällan, nästan aldrig, glögg sen vi började göra egen glögg för något år sedan - det finns liksom ingen anledning till det. Vi tycker nästan alltid att den man köper är på tok för sötsliskig och därför var det extra spännande när vi fick frågan om att testa och provsmaka Pers glögg (ja den han satt sitt namn och ansikte på iaf:) ). Absolut en utmaning att tacka ja till! Och döm om vår förvåning när vi faktiskt gillade det som fanns i flaskan, vi gillade det till och med oerhört mycket! Det fanns inte den minsta sötsliskighet att hitta inuti flaskan, och tro oss vi försökte, tvärtom var det en riktigt bra kryddad och mustig smak i glöggen. Vi provade både roséglöggen och den vanliga julglöggen och båda fick dom fyra tummar upp från oss! Det enda vi hängde upp oss på är etiketten. Jisses alltså, är man inte rädd för tomten så blir man ju - fru M gick plötsligt i barndom och fick kalla kårar längs ryggraden:) Roséglöggen kan vi förresten varmt rekommendera att dricka kall med några isbitar i, eller blanda med lite mousserande vin (japp det funkar bra med alkoholfritt bubbel också) så får du en alla tiders god juldrink i glaset. Ikväll dricker vi både glögg och bubbel i köket, japp det finns lite kvar i flaskorna. Vi kör plockmat till middag, ingen av oss orkar stå vid spisen och eftersom det var på tok för länge sen vi plockade mat kändes det som en god lösning på det problemet. Efter maten blir det soffa, ryggläge och tv-tittande, några andra utsvävningar har herr M ingen ork till. Det tar på krafterna att jobba så där nonstop så vi pejlar in någon bra film som passar oss båda - både den som tittar och den som blundar:) En läcker lördagskväll till er alla! Smaklig spis! / Anki och Håkan

Källa: martenssonskok.blogspot.se

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har länge gått och suktat efter detta lyxiga receptet, men har velat spara det till ett speciellt tillfälle. Men nu hade jag lite extra pengar och kunde inte vänta längre, så slog till en vanlig vardag! Gissa om min sambo blev lycklig när han kom hem från jobbet och vi skulle äta detta till middag! Alltså det var verkligen sjukt gott! Det godaste jag har ätit på länge. Rekommenderas verkligen. 4 portioner 8 skivor Kalvfilé, a 80 g Salt och peppar Smör till stekning Choronsås 1 charlottenlök 1/2 dl rödvinsvinäger 7-8 vitpepparkorn 3-4 persiljestjälkar 300 g smör 3 äggulor 2 msk tomatpuré 2 msk hackad persilja 1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk) Salt och peppar Garnering 4 hummerklor 8 vita kokta sparrisar Färsk kryddkvist Skala och hacka scharlottenlöken till choronsåsen. Koka ihop vinäger, peppar, scharlottenlök och persiljestjälkar tills hälften återstår. Sila av. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan. Sjud ihop reduktionen med äggulorna i ett vattenbad. Vispa hela tiden tills äggblandningen blir luftig och fingervarm. Droppa ner det skirade fingervarma smöret, dock ej den vita bottensatsen, i en tunn stråle under kraftig vispning. Tillsätt tomatpuré, hackad persilja, hackad dragon oh smaka av med salt och peppar. Salta och peppra köttet. Stek skivorna på båda sidor i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. De ska vara lätt rosa inuti. Ringla ut såsen i form av bokstaven O på tallriken. Placera två köttbitar i mitten och lägg två kokta sparrisar som en romersk tvåa. Garnera med en hummerklo och en kvist kryddgrönt. Servera med stekt potatis.

Källa: mat365.blogspot.se

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost . Har gått o längtat efter att rabarbern ska växa upp så jag skulle kunna göra detta receptet! Och det va som jag trodde, supergott! 4-6 portioner 500 g rabarber 1 dl strösocker 1 msk potatismjöl Smuldeg 100 g kallt smör 2 1/2 dl vetemjöl 1 msk strösocker 1 riven bittermandel Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala rabarbern, men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär den i ca 2 cm breda bitar. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till degen till en smulig massa. Smula den över rabarbern. Ställ in pajen i ugnen och grädde den i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass. Glass 2 1/2 dl vispgrädde 2 1/2 dl mjölk 1 vaniljstång 5 äggulor 1 dl strösocker Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut.

Källa: mat365.blogspot.se

Recept999 is a recipe search engine that find recipes with advanced filters like ingredients, categories and keywords.
Recept999 does not host recipes, only links to other sites. | FAQ | Privacy
Copyright 2018 ® - Kontakt