gulaschsoppa per morberg | rättikagratäng halv åtta hos mig | gulaschsoppa köttfärs per morberg | gulasch per morberg | päronmarmelad med kanel | ungersk gulasch per morberg | pizzasallad per morberg
Inloggning

Logga in för att recept999 för att spara dina favoritrecept

Om du ej har registrerat dig ännu, registrera nu!

Glömt lösenord?

I lördags åt vi en himmelsk god efterrätt. Vaniljpannacottan tillsammans med limemarinerade bär var bland det godaste jag har ätit på länge. Johanna som bjöd hade hittat receptet hos Tina Nordström. 4 pers Pannacotta: 1 vaniljstång 4 dl vispgrädde ½ dl strösocker 1,5 gelatinblad Gör så här: Skåra 1 vaniljstång och skrapa ur fröna i en kastrull. Häll på grädde och socker och koka upp. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Krama ur dem och rör ner i grädden. Häll smeten i portionsformar och ställ svalt i minst 4h. Limemarinaden Riv limeskal och blanda med lite socker. Blanda ordentligt så att all smak kommer ur. Blanda limesockret med blåbär och hallon. Pressa limesaft över pannacottan och häll på bären. Helgen innehöll även ett riktigt roligt dygn på Ästad Gård . Har ni möjlighet så ska ni absolut åka dit. Hur roligt som helst. Vi lekte "fångarna på gården", kopplade av i deras fina spa-anläggning och åt en massa god mat. I de här husen bodde de flesta av oss. Riktigt fräscht och fint! Undervattensbastu med en härligt kall sjö att svalka sig i var bara en del av spa-anläggningen. Man kände att man levde när man hoppade i här! Kram

Källa: mor-mia.blogspot.se

I torsdags satt jag och tittade på tv-programmet "Tina möter" där Tina Nordström åker och besöker någon känd person för att laga mat tillsammans med den. Den här gången var det den fd fotbollsspelaren och numera expertkommentatorn Glenn Strömberg som fick besök i sin stad Bergamo, och självklart lagades det mat med Italiensk inspiration. En av rätterna hon lagade hette Gnudi och det är ostbollar som hon sedan blandade med ugnsrostade tomater. När det var dags att laga "fredagspasta" så hade hennes maträtt snurrat något varv i huvudet och jag hade omvandlat den lite i baserat på råvaror jag hade hemma redan. Så med inspiration från hennes rätt skapade jag något annat. Fylld pasta med ugnsrostade romanticatomater, minimozzarella och prosciutto (2 portioner) 400 gram romanticatomater 2 st vitlöksklyftor 0,5 st röd chili (utan kärnor) 1 msk olivolja 1 tsk flingsalt 150 gram minimozzarella (20 st) 250 gram Perline prosciutto (eller annan valfri fylld pasta) 15 gram smör 100 gram prosciutto 0,5 dl riven parmesanost Börja med att värma upp ugnen till 250 grader samt sätt på en stor kastrull med vatten på plattan och koka upp det. Tvätta tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med skivad vitlök och hackad chili. Ringla över olivolja och toppa med flingsalt. Sätt i formen i mitten av ugnen och låt den stå där i 10 minuter. Stäng av ugnen och ta ut formen med tomaterna, mosa dem försiktigt med hjälp av en gaffel och lägg sedan ner minimozzarellan i formen. Ställ in formen i den avstängda ugnen och låt den stå där i ca 5 minuter så att osten börjar smälta. Under tiden smält lite smör försiktigt i en kastrull på medelvärme tills det blir gyllenbrunt och luktar lite nötigt. Koka därefter pastan enligt anvisningarna på förpackningen och häll av vattnet från pastan med hjälp av ett durkslag. Lägg tillbaka pastan i kastrullen, ta ut formen med tomaterna ur ugnen och blanda ner allt i pastan. Lägg upp blandningen på två tallrikar, ringla över det brynta smöret, lägg lite strimlad prosciutto ovanpå och avsluta med att toppa anrättningen med färskriven parmesanost. Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken https://twitter.com/skolkocken

Källa: skolkocken.blogspot.se

Ni kanske tror att jag slutat laga mat eftersom det knappt kommit något recept på bloggen den senaste tiden? Sanningen är att jag knappt lagat någon mat den senaste veckan. Först var jag sjuk/krasslig och totalt osugen på mat. Sen var vi ute och åt i lördags (jo, jag och Johan var på dejt) och i söndags lagade ju Viktor Westerlind mat åt mig. Måndag yoga = rester/lätt kvällsmat och i går var Johan sjuk och osugen på mat och jag osugen på att laga mat. Men i dag mår jag bra, Johan bättre och en liten laxbit fick sätta livet till. Redan i måndags mixade jag i hop en pesto, på lite av vad som fanns i kylen och nästan ville gå där ifrån, att bre över lilla laxen. Och efter att ha sett Sveriges Skönaste Gårdar med Tina Nordström i kväll, när hon var hos senapsbonden Hans Svensson, så vet vi ju alla vad en pesto ska innehålla: vitlök, parmesan, nötter, örter och olja. Senapsbonden var ju självklart samma som vi besökte på vår bloggträff tidigare i höstas. Håller tummarna för dem i finalen i morgon. Spenat- och dillpesto ca 50 g babyspenat ca 10 blad basilika 20 g dill (en "bubbla" från ICA) 1 stor vitlöksklyfta 1 näve sötmandel salt och peppar olivolja efter tycke och smak ca 1 dl parmesanost Plocka dillvipporna och lägg i en bunke tillsammans med resten av ingredienserna. Mixa med stavmixer till en slät massa. Späd med olja till önskad konsistens. Marinera den lilla laxbiten i citronsaft en stund. Lägg den i en smord ugnsfast form med skinnsidan nedåtoch bred peston över. Grädda på 225 grader i ca 20 minuter. Strö över färskriven parmesan före servering. Till laxen hade vi ugnsrostade rotfruter och yoghurtsås med citron, honung och citronpeppar. Före ugnen Efter ugnen Receptet är lite från en höft så blanda och ge efter tycke och smak. Som vanligt. Men jag håller med Tina Nordström om att en pesto ska innehålla just de ingredienserna (vitlök, nötter, örter, parmesan och olja). Sen om man har basilika, soltorkade tomater, spenat eller dill beror på säsong, smak och humör. Blir det någon pesto över så blanda med pasta till lunchlådan, klicka på smörgåsen eller blanda i sås. Gott!

Källa: mumsfillibaba.blogspot.se

Efter 9 timmar i ugnen!! Mums! Med massor av goda tillbehör! I den bästa av matvärldar så älskar jag recept som är enkla att läsa, enkla att göra och samtidigt ger ett otroligt gott resultat. Är det dessutom en rätt som jag kan göra när vi ska vara många, ja då är det en fullträff! Pulled Pork uppfyller alla dessa saker! Det enda man ska tänka på det är att det tar ca 9 timmar. Men å andra sidan så hinner du göra mycket annat roligt under tiden då du knappt behöver göra något!! Så läsa igenom det enkla receptet, handla, laga och njut!! 1 kg kött räckte i vår familj till 1 middag och en lunchrest till mig och mannen. Då hade vi tillbehör som pitabröd, tomat, gurka mm. som du ser på bilden. Detta är något du med fördela kan göra över natten när du sover. Nästa dag har du en perfekt maträtt att ta med dig till stranden, båten, husvagnen eller vart du nu ska! Receptet nedan har jag tagit från Tina Nordström när hon lagade detta i ett av sina program. Till 1 kg. 1 kg benfri fläskkarré ca 3 dl barbecue sauce (se bilden) ½ msk paprikapulver 2 krm cayennepeppar 2 msk olivolja Sätt ugnen på 110 grader. Lägg köttet i en gryta som tål att stå i ugnen. Blanda alla ingredienserna och häll på köttet. Gnugga in ordentligt. Ställ in grytan i ca 9 timmar. Efter 4-5 timmar kan du om du vill vända på köttet och ös över lite sås. Men det är inte nödvändigt. Ta sedan ut köttet. Köttet är nu jättemört och fint. De drar bara enkelt sönder det med en gaffel. Servera det tillsammans med tomat, gurka, majs, strimlad rödlök, paprika, lite crème fraiche osv. Dvs typ tacotillbehör. Vi la allt detta i ett pitabröd. Det går också bra med tortillabröd. Blir det kött över så ös på lite av såsen som blev kvar i grytan så håller sig köttet saftigt. Förvara i en plastburk för att det inte ska komma till luft som torkar ut. Vi värmde lite kött nästa dag och la i tunnbrödsrullar med grönsaker till lunch. Mumsigt det också. Du kan med fördela göra på mer än 1 kg. Se bara till att du har en tillräckligt stor gryta som går in i ugnen. Praktisk mat när ni blir många på festen eller kalaset!!

Källa: lagasmakanjut.blogspot.se

Ingredienser 750 gram färskpotatis(ar) , kokta 1 knippa(en) grön sparris , ca 250 gram 8 st morot , små salt och nymalen svartpeppar salvia timjan 4 msk smör Tillagning Har man inte grillen igång kan man värma paketen i ugnen. 1. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Bryt av nedersta biten på sparrisen och koka den knappt mjuk, ca 5 minuter. Skrapa morötterna och koka dem också knappt mjuka. 2. Fördela potatis, sparris och morötter på fyra ark aluminiumfolie. Salta och peppra. Lägg på örter och klicka på lite smör. Vik ihop till ett tätt paket. 3. Lägg på grillen i ca 15 minuter eller värm i ugnen i 15 minuter på 225 grader. Recept: Ingrid Eriksson Styling: Victoria Nordström Foto: Malin Hoelstad/Svenska Dagbladet/Scanpix

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 200 gram trattkantareller , (eller 25 g torkade, blötlagda och urkramade) 50 gram kantareller , gula små 1 st gul lök(ar) 1 st vitlöksklyfta(or) 2 msk smör 3 msk vetemjöl 4 dl hönsbuljong 4 dl kalvbuljong 1,5 dl vispgrädde 1 dl Creme fraiche 1 msk svartvinbärsgelé salt och svartpeppar Sherry , eventuellt Tillagning 1. Ansa trattkantareller och gula kantareller. Hacka trattisarna grovt. Hacka lök och vitlök. 2. Fräs lök och vitlök i smöret i en kastrull så att löken blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt trattisarna och låt dem fräsa med. 3. Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och koka upp under omrörning. Tillsätt grädden och låt alltsammans puttra 20–30 minuter. 4. Mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt crème fraiche och koka upp. Smaksätt med gelé, salt och peppar och eventuellt en skvätt sherry eller cognac. Kör ev med stavmixer precis före serveringen, så att soppan blir skummig. 5. Stek de gula kantarellerna. Fördela dem i djupa tallrikar och häll på soppan. Recept: Ingrid Eriksson Styling: Victoria nordström Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

Källa: tasteline.com

Jag har så många bra, spännande och lärorika böcker som står i min bokhylla och väntar på att bli lästa. Ibland plockar jag fram dem, bläddrar lite i dem, läser något litet stycke här och något där. Sen ställer jag tillbaka i bokhyllan och tänker att snaaaaart så är det din tur att bli läst. Det här är en sådan bok, som har fått vänta alldeles för länge på att bli läst. Men nu är den äntligen det från pärm till pärm. Sockerbomben i din hjärna av Bitten Jonsson och Pia Nordström . Bitten Jonsson är sjuksköterskan som själv tampats med flera olika sorters beroenden och som länge varit pionjär och förgrundsfigur inom just sockerberoende. Många var det som från början sa att sockerberoende, det var minsann bara trams och ingen riktig sjukdom. I dag har vetenskapen hunnit i fatt verkligheten och det har konstaterats att socker är lika beroendeframkallande som kokain. Pia Nordström är journalist på tidningen Expressen som har hälsa och medicin som sitt specialområde. Det här är en bok som går på djupet när det gäller vad socker gör för våra hjärnor och kroppar. In på cellnivå. Jag är ju lite nördig på sådant och gillar att läsa hur kroppen fungerar in i minsta aminosyra och cell. Men trots att Bitten och Pia verkligen går på djupet i den här boken, så skriver de ändå väldigt lättbegripligt. De märks att de lagt sig vinn om att de vill att alla ska förstå. Det här är boken för dig som har ett "komplicerat förhållande" till sötsaker eller andra snabba kolhydrater. Du kommer att förstå både dig själv och ditt agerande på ett helt annat sätt än vad du gjort tidigare. Dessutom kommer du att få redskap för att ta dig ifrån det beroende som sockret skapar. Eller kanske har du någon i din närhet som du vill förstå och vars beteende du vill kunna få grepp om. Någon har sagt att om socker hade introducerats på marknaden idag, så hade myndigheter och livsmedelsverket förbjudit det direkt. Istället hade det blivit klassat som drog. Så starkt beroendeframkallande är det. Problemet är att till skillnad från andra "droger", så finns socker - överallt. Även där vi inte förväntar oss att finna det - i korven, kycklingen och dietdrycken till exempel. För en person som är sockerberoende måste ALLT socker undvikas och då måste man lära sig att bli en sockerdetektiv. I boken finns tydliga tips på vad du ska hålla dig borta ifrån och förslag på vad du kan äta istället. Är DU sockerberoende? Det finns ett test som kallas UNCOPE och som är gjort för att se vem som kan vara sockermissbrukare eller sockerberoende. Svara på frågorna nedan och tänk då på att "sötsaker" i det här sammanhanget även innefattar bröd, smörgåsar, fikabröd, pasta, ris, flingor etc. Har du, under senaste året, någonsin ätit mer ”sötsaker” än du tänkt dig och/eller fortsatt använda ”sötsaker” när du inte tänkt dig det? Har du, under senaste året. försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket ”sötsaker”? Har du, under senaste året, känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med ”sötsaker”? Har någon, under senaste året, t ex familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när du äter ”sötsaker”? Har du, under senaste året, någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa ”sötsaker”? Har du, under senaste året, någonsin använt ”sötsaker” för att lindra känslomässigt obehag, såsom nedstämdhet, ilska eller tristess? Om du har svarat ja på fyra eller fler av dessa frågor kan du vara sockermissbrukare eller sockerberoende. Det går att ta sig ur detta beroende/missbruk själv, men det är mycket svårt. Se vad det finns för hjälp att söka där du bor. Börja med att kontakta din familjeläkare. Om inte de har resurser, möjligheter eller kunskap, se dig om efter någon som arbetar med just sockerberoende och kontakta dem. Det här är verkligen en bok som jag rekommenderar till alla som själva är eller har personer i sin närhet vars liv påverkas av socker och snabba kolhydrater. Det finns hjälp att få och du är definitivt inte ensam om att ha ett komplicerat förhållandet till sötsaker och andra snabba kolhydrater. Läs gärna mer på Bittens Addiction .

Källa: ulrikagabriel.blogspot.se

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser 0,5 l jordgubbar 0,5 l mango(s) , (går även bra med fryst) 1 knippa(en) färsk mynta, Stor 2 msk socker 1 dl saft från en pressad lime Glass 1 l vaniljglass , äkta 0,5 dl syltad ingefära , finhackad 1 msk ingefärslag Nötterna 2 dl pecannötter 2,5 msk flytande honung Tillagning 1. Skölj och snoppa jordgubbarna och dela i kvartar. Skär mangon i kuber. Plocka av myntabladen och strimla dem. Blanda socker med limesaft och låt stå tills sockret löst sig. ­Blanda i myntan. 2. Lägg mangon och jord­gubbarna i en stor skål och häll över marinaden. Blanda väl. 3. Lägg alla ingredienser till glassen i en stor skål och blanda väl. Ställ in i frysen. 4. Rosta nötter och honung i stekpanna tills honungen karamelliserats runt nötterna. Bred ut nötterna på ett bakplåts­papper så att de inte klumpar ihop. Grovhacka nötterna då de svalnat. 5. Ta ut glassen ur frysen och ­skeda upp i fyra skålar. Lägg över frukten och toppa med nötterna. Vin: St Stephan’s Crown Tokaji Aszú 3 Putto­nyos, 114 kr (500 ml), ­Ungern, 2928, vitt sött. Recept/styling: Victoria Nordström Vintips: Mikael Mölstad Foto: Malin Hoelstad/Svenska Dagbladet/Scanpix

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Chili con carne 500 gram blandfärs 2 st rödlök(ar) 3 st vitlöksklyftor 2 st persiljerot 1 st kålrabbi 200 gram morötter olivolja 2 tsk salt 2 tsk spiskummin, malen 2 tsk paprikapulver 2 tsk sambal oelek 2 förpackning krossade tomater 1 dl vatten 1 förpackning vita bönor Ostbröd 4 st bröd 50 gram smält smör 1 klyfta(or) vitlök(ar) 0,5 påse riven ost 1 tsk timjan Tillagning 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Chili con carne: Skala och tärna lök, vitlök, persiljerötter, kålrabbi och morötter. 3. Bryn färsen tillsammans med lök, vitlök och rotfrukter i olivolja i en gryta. Tillsätt salt, spiskummin, paprikapulver och sambal oelek och fräs ett par minuter. Häll i krossade tomater och vatten och koka på låg värme under lock i ca 20 minuter. 4. Häll av och skölj bönorna, tillsätt bönorna i grytan, rör om och koka upp. Smaka av och krydda ev mer. 5. Ostbröd: Smält smöret i en kastrull och riv i vitlök. Skär ett djupt snitt i varje bröd och pensla med det smälta vitlökssmöret. Fyll varje bröd med lite riven ost och krydda med lite timjan. Gratinera bröden i ugnen tills osten smälter och bröden blir gyllenbruna, ca 5-7 min. Servera chilin i djupa skålar och doppa med krämiga vitlöksbröd. Recept: Tina Nordström Foto: Susanna Livijn Wexell Näringsvärde: 829 kcal, 46 g protein, 38 g fett, 65 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 port. Ingredienser Kyckling 650 gram kycklingfilé salt och svartpeppar rapsolja smör Curry 200 gram morötter 2 st kålrabbi 2 st gul lök(ar) 0,5 st röd chilipeppar rapsolja 3 msk röd currypasta 1 förpackning kokta kikärtor 400 ml kokosmjölk 2 msk fisksås 2 st limefrukt(er) , saft och rivet skal salt och svartpeppar 1 kruka(or) mynta Tillagning 1. Curry: Skala morötter, kålrabbi och lök och skär i stora tärningar. Kärna ur chilin och skiva tunt. 2. Fräs lök, chili och grönsaker i olja i en gryta. Tillsätt currypastan, kikärtor och kokosmjölk och låt småkoka i 10-15 minuter. 3. Kyckling: Salta och peppra kycklingbrösten. Stek i rapsolja och smör ca 3-4 minuter på varje sida. 4. Curry: Smaksätt currygrytan med lime, fisksås, salt, peppar och rikligt med färsk mynta. Servera tillsammans med skivad kyckling. Recept: Tina Nordström Foto: Maddzan Lindblad Näringsvärde: 656 kcal, 46 g protein, 37 g fett, 31 g kolhydrater.

Källa: tasteline.com

Receptet till de här rulladerna kommer ursprungligen från ett av matprogrammen som Tina Nordström hade tillsammans med Tomas Tengby, kan det ha varit i början av 2000-talet? Tänk, alla pratade mat under en period, hennes matlagningprogram var något nytt. Vi hade män i vår bekantskapskrets som hittade till köket, och var man bortbjuden var det ofta någon maträtt från Tinas program som serverades. Idag är det annorlunda, i dag handlar det mycket om matfusk, det farliga sockeret, fettet och vilken bantningsmetod som är bra eller farlig. Men den pågående debatten om mat behövs... Receptet till rulladerna har nog förändrads under åren. Oxrullader fyllda med : Senap Morot Purjolök Saltgurka starka korvar (ölkorv, chorizo) Serverade rulladerna med rotfruktspytt, gräddsås och rårörda lingon.

Källa: matboa.blogspot.se

Copyright 2017 ® - Kontakt